vineri, septembrie 22, 2023

Roşia Montană şi instinctul civic

Dincolo de derapajele retorice ale celor care au ambiţia de a transforma protestele din Piaţa Universităţii într-o baricadă revoluţionară a Noii Stângi, rezistenţa exprimată în zilele acestea faţă de proiectul de lege depus la Parlament este manifestarea unui instinct civic natural şi legitim. A interoga decizia arbitrară de a privilegia o companie, a pune sub semnul întrebării politici publice care se elaborează netransparent şi oligarhic, iată punctul de plecare al unei reacţii ce contrazice imaginea unei cetăţenii inerte, indolente şi somnolente.

Roşia Montană poate fi ocazia de a regândi câteva dintree marile teme care ne marchează destinul, ca naţiune şi colectivitate politică. Succesul unei asemenea aventuri dubioase precum cea imaginată şi finanţată, copios, de Roşia Montană Gold Corporation a fost făcut posibil de absenţa acelor anticorpi pe care statul de drept îi generează, spre a proteja egalitatea în faţa legii şi competiţia corectă între actori economici. Ceea ce ştim despre acest proiect este inacceptabil de puţin. În nici o democraţie demnă de numele ei, viitorul nu se poate decide doar în baza publicităţii agresive şi a complicităţii care se ţese între un investitor necreditabil, o elită politică cleptocrată şi o media atentă doar la banii proveniţi din publicitate, iar nu la sursa lor dubioasă de provenienţă. De ce doar în România o asemenea miză este asumată de un agent economic cu identitate incertă? De ce doar în România companiile redutabile şi validate în domeniu nu au un interes în acest perimetru de exploatare? Răspunsul ne este cunoscut şi el ţine de calitatea precară a mecanismului gândit să protejeze drepturile şi libertăţile noastre.

Roşia Montană se cere situată în contextul mai larg al raportării noastre la modul în care Statul român, la nivel local sau naţional, se încăpâţânează să acţioneze arbitrar şi discreţionar, ignorând opiniile celor pe care se întemeiază dreptul său de a guverna. De la decapitarea ICR şi transformarea sa într-o oficină de propagandă până la legea dedicată Roşiei Montane,drumul este unul clasic şi previzibil.

Domnia legii nu este un moft , ci însăşi pavăză care ne ocroteşte de samavolnicia statului. Viitorul bunăstării României nu poate fi separat de efortul, tenace, de a consolida libertatea, în limitele consacrate doar de democraţia constituţională. Opoziţia civică non-violentă este o formă sănătoasă de a ingrădi intenţia statului de a deveni atotputernic şi atoateştiutor.

Articol aparut pe site-ul LaPunkt.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Din faptul ca investitia de acelasi tip de la Baia Mare nu se pomeneste nimic in protestele pietarilor rezulta ca nu cianura este mobilul, ci natia investitorului. In vreme ce la Baia Mare s-au produs deja accidente ecologice, RMGC este investitia hulita iar despre rusii din BM nu sufla nimeni o vorba. Oare sa nu stie ecologistii de stransura din Piata Universitatii ce se intampla la Baia Mare? Greu de crezut ca macar liderii lor nu stiu. Eu cred ca este doar un razboi comercial purtat la vedere.

  • Înainte de a face o afirmație, documentați-vă!

   Nu erau investitori ruși ci australieni: ”The first one (n.a. spill), on 30th of January 2000, is considered being the largest environmental catastrophe in Eastern Europe since Chernobyl. In the late evening the tailing dam of the gold ore processing plant Aurul – owned 51 percent by an Australian company and 49 percent by the Romanian state – in the North Romanian town Baia Mare broke and 100.000 cubic meters of toxic cyanide and heavy metal containing waste water ran down the Lapus and Somes rivers into the river Tisza.” http://www.greenpeace.at/fileadmin/at/dokumente/umweltgifte/Osteuropa/Baia_Mare_english.pdf

   Ecologiștii ăia de strânsură cum îi numiți dumneavoastră cu ironie protestează împotriva folosirii cianurii în exploatare. Și împotriva unei afaceri păguboase pe care România e pe cale să o facă: cu mare parte din profitul obținut va trebui să plăteasca întreținerea unui lac de cianuri, să plătească eventualele daune obținute la CEDO de păgubiți (cum a fost și în cazul Baia Mare).

   Închei cu fraza asta: „când cineva cheltuieşte aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ţi facă un mare bine, ţie, nu lui, mai mult ca sigur te aşteaptă un rău pe măsură”. Nu vă dă de gândit?

 2. Daca contezi, ca sursa de informare despre acest proiect, doar spatiul media, atunci cu siguranta nu vei afla nimic care sa te lamureasca, ci doar aberatii si supozitii care mai de care mai aberante. Te informez cititorule, ca exista o legislatie europeana care este aplicabila in Romania de ani buni, prin transpunerea acesteia in Legi romanesti, ca urmare a integrarii noastre. Exista proceduri stricte si reguli precise aplicabile oricarui proiect propus in Romania nu numai pentru Rosia Montana. Compania asta a depus documentatia de mediu inca din 2004. Documentatia este publica si s-au organizat zeci de consultari p;ublice in tara si in Ungaria, dar tu cititorule nu ai de un de sa stii, caci spatiul media are alte obiective de expus. http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/rosia_montana/rosia_montana.htm . Daca tu, sau cei care se pretid interesati de subiect ar fi citi macar cate o pagina pe zi in acesti ani, nu ar mai fi acum in situatia perplexa in care ne aflam. Cum este posibil ca un mediu politica european, sa admita tergiversarea unei decizii simple si precise: DA sau NU? Am spus „mediu politic european”? SCUZE!

  • Corect, presa a fost depasita… de mult, iar intelectualii nu au habar de legislatia europeana desi clameaza aderenta la valorile UE! Sa fim sanatosi cu formatorii si deformatorii de opinie!!

  • Cu sau fara Ponta, cu sau fara Base, Romania e buna de plata, investitorii au dreptul sa solicite daune pentru nerealizarea investitiei. Un referendum inseamna ceva, e o atitudine, dar regulile in materie de investitii internationale raman, ca atare, orice prim-ministru trebuie sa actioneze. Mi se pare straniu ca dau vina unii pe altii ca iau bani, fara probe, fara nimic. Chiar ne cred prosti. E doar manipulare politica! Ar trebui sa fie vorba de seriozitate. Pe de alta parte primul-ministru ar trebui sa faca transparente datele legate de investitie, aici greseste grav, presa nu are acces la datele minime, grandomania se va plati candva. Toata lumea face parte din specilistii in exploatarea minereurilor, ori nu este asa, putini au informatii. Marile companii vor lua minereurile cand vor dori, au putere, noi le avem, nu mai avem tehnologie, economie capabila sa le exploateze, vorbe goale, fara o baza economica. Suntem vulnerabili, dar ne aratam muschii…

 3. Vineri 06Septembrie2013 ora 19:00 si Duminica 08Septembrie2013 ora 17:00 continuam cu protestele si in piata mare a sibiului

 4. Avem un premier care sufera se pare de Dissociative identity disorder ( mai cunoscuta ca personalitate multipla) – ca deputat se opune proiectului dar ca premier si sef de partid o incurajeaza! I alta perspectiva, ca un mic detaliu, unul din principalii acţionari ai companiei care vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană este suspectat de corupţie şi anchetat în mai multe ţări. Este vorba despre omul de afaceri israelian Beny Steinmetz. Biroul pentru Fraude Grave se alătură FBI-ului în investigarea BSG Resurse, după ce au fost făcute sesizări de dare de mită în vederea asigurării drepturilor miniere… numărul ţărilor în care afacerile miliardarului sunt verificate se ridice la 6. Asta e “ideologia” capitalismului ce se vrea impus la Rosia Montana, cu largul concurs (varietati de mituire) a intregului spectru politic din Romania si a mass mediei!

 5. „De ce doar în România companiile redutabile şi validate în domeniu nu au un interes în acest perimetru de exploatare?”
  LOL. Companiile redutabile si validate in domeniu sunt specializate in exploatari in ţări dubioase precum Honduras, Mongolia, Guatemala, ţări din Africa centrală. Abia aştept să vină şi pe la noi.

 6. Ce instinct civic!!?? Sa fim seriosi… In Capitala isi permit sa stea cu fundul pe asfalt, acolo circula banii, sunt inginerii de inginerii financiare cu gir politic! E toamna si toamana nu a fost nicicand mai frumoasa… La tara tinerii stau in genunchi si culeg recolta bio ca sa traiasca, in GENUNCHI, departe de UE… Bucurestenii intra in mall si cumpara produse de la straini, batjocorind lumea satului, muncitoare… Ce spirit civic, sa fim seriosi. Ar trebui ca tinerii de pe asfalt sa investe ceva, cum se planteaza un pom, cum se creste un animal, cum se practica o meserie utila. Habar nu au ce se intampla cu ei, dar doresc sa schimbe viata altora… Sa fim seriosi, nu-si pot rezolva problemele lor… Din balcon lumea se vede altfel, de pe iarba verde de acasa, lumea e alta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro