sâmbătă, mai 8, 2021

Rusaliile domnului Şova:despre puterea privilegiilor

Există, în Uniunea Europeană, o insulă de spirit creştin, un spaţiu dominat de cuvântul sfânt şi de demnitatea umană- acesta este Senatul României, prezidat de un om de stat, Călin Popescu-Tăriceanu, ce îmbină experienţa în serviciul public cu respectul pentru legi şi compasiune. Ieri, 25 mai 2015, în clipele în care ziariştii agresivi şi tenaci îl interogau cu privire la soarta dosarului juridic al lui Dan Şova, Preşedintele Senatului a indicat că ziua de Rusalii catolice a fost oferită ca zi liberă tuturor senatorilor. Probabil, ca semn al devoţiunii majorităţii ortodoxe faţă de idealul ecumenismului şi al solidarităţii creştine.

Este acesta un gest care emoţionează- domnul Dan Şova este înconjurat de o majoritate parlamentară ce preţuieşte libertatea şi refuză să accepte hăituirea unui om nevinovat. Astăzi, câteva agenţii şi portaluri de presă au difuzat ştirea demisiei domnului Şova din camera superioară. Nimic mai neadevărat, a ţinut domnia să precizeze.

Dincolo de aceste două incidente groteşti, se poate identifica o morală transparentă: în România guvernată de acest USL renăscut, prin energia PLR şi a UNPR, privilegiile sunt fundamentul pe care nimeni nu are dreptul să îl pună sub semnul intrebării. A fi senator sau deputat, mai cu seamă în cazurile în care complicitatea acţionează ireproşabil,este pavăza de care se izbeşte orice avans procedural al organelor de anchetă: aleşii îşi reafirmă, de fiecare dată, în situaţiile critice, opoziţia ireductibilă faţă de justiţia independentă.

Avataturile domnului Şova, de la protecţia acordată de mir la ziua Rusaliilor catolice, sunt hârtia de turnesol care ilustrează vitalitatea unui sistem a cărui raţiune de a fi este doar ocrotirea deţinătorilor puterii. Criticile europene sau americane, intervenţiile civice, indignarea din spaţiul virtual nu pot modifica acest regim juridico- politic al inegalităţii. Soluţia Curţii Constituţionale confirmă că procedurile în cazul Şova s-au desfăşurat în afara cadrului constituţional. Şi totuşi, majoritatea USL din camera superioară este de neclintit.

În cele din urmă, aceasta este România:un stat guvernat de reguli croite spre a oferi imunitate celor care parazitează resursele publice. Cetăţenia şi statul de drept sunt doar concepte utile in clipe festive. România anului 2015 este ţara în care privilegiile triumfă. Cei ce nu fac parte din această oligarhie cleptocratică sunt asupriţi de autoritatea unui stat partizan şi arbitrar. Istoria domnului Şova este o parte din istoria României de astăzi.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Da-da, oameni piosi si cu frica de Dumnezeu, senatorii nostri. Domnul Sova ne vorbea, inainte de votul cu pricina, despre „grupul de rugaciune”. Ar fi interesat de stiut cum se roaga. Poate fi ceva de genul „Da-ne, Doamne, averi, putere si imunitate in fata legii si apara-ne de necredinciosii de la DNA!”.

  Am ajuns ca, atunci cand din parlament iese ceva bun, sa ne intrebam daca nu se ascunde ceva in spate, daca nu e ceva putred la mijloc. Aici ne-au adus „alesii” nostri…

 2. Bineinteles ca manevrele lui ginerica de la Senat, ori nerespectarea de catre plagiator a doua hotariri judecatoresti referitoare la alegeri in colegiile vacante, nu reprezinta atingere la onoarea Justitiei, asa ca Inspectia Judiciara si CSM sint preocupate ori de Il Giro ori de Roland Garos.
  A, si de pensionarul postac :P

 3. jana ma iubeste usl traieste
  domnule, lumea ciupercilor parazite se intinde cit le permite spatiul
  ce este comic, sau mai degraba tragic, este vorba multa si sfatoasa in lumea mucegaiurilor
  keep going the good work, ce ofera n final satisfactie mai mare decit imbecilul umanizat si prostul imparat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro