duminică, octombrie 17, 2021

Rusaliile domnului Şova:despre puterea privilegiilor

Există, în Uniunea Europeană, o insulă de spirit creştin, un spaţiu dominat de cuvântul sfânt şi de demnitatea umană- acesta este Senatul României, prezidat de un om de stat, Călin Popescu-Tăriceanu, ce îmbină experienţa în serviciul public cu respectul pentru legi şi compasiune. Ieri, 25 mai 2015, în clipele în care ziariştii agresivi şi tenaci îl interogau cu privire la soarta dosarului juridic al lui Dan Şova, Preşedintele Senatului a indicat că ziua de Rusalii catolice a fost oferită ca zi liberă tuturor senatorilor. Probabil, ca semn al devoţiunii majorităţii ortodoxe faţă de idealul ecumenismului şi al solidarităţii creştine.

Este acesta un gest care emoţionează- domnul Dan Şova este înconjurat de o majoritate parlamentară ce preţuieşte libertatea şi refuză să accepte hăituirea unui om nevinovat. Astăzi, câteva agenţii şi portaluri de presă au difuzat ştirea demisiei domnului Şova din camera superioară. Nimic mai neadevărat, a ţinut domnia să precizeze.

Dincolo de aceste două incidente groteşti, se poate identifica o morală transparentă: în România guvernată de acest USL renăscut, prin energia PLR şi a UNPR, privilegiile sunt fundamentul pe care nimeni nu are dreptul să îl pună sub semnul intrebării. A fi senator sau deputat, mai cu seamă în cazurile în care complicitatea acţionează ireproşabil,este pavăza de care se izbeşte orice avans procedural al organelor de anchetă: aleşii îşi reafirmă, de fiecare dată, în situaţiile critice, opoziţia ireductibilă faţă de justiţia independentă.

Avataturile domnului Şova, de la protecţia acordată de mir la ziua Rusaliilor catolice, sunt hârtia de turnesol care ilustrează vitalitatea unui sistem a cărui raţiune de a fi este doar ocrotirea deţinătorilor puterii. Criticile europene sau americane, intervenţiile civice, indignarea din spaţiul virtual nu pot modifica acest regim juridico- politic al inegalităţii. Soluţia Curţii Constituţionale confirmă că procedurile în cazul Şova s-au desfăşurat în afara cadrului constituţional. Şi totuşi, majoritatea USL din camera superioară este de neclintit.

În cele din urmă, aceasta este România:un stat guvernat de reguli croite spre a oferi imunitate celor care parazitează resursele publice. Cetăţenia şi statul de drept sunt doar concepte utile in clipe festive. România anului 2015 este ţara în care privilegiile triumfă. Cei ce nu fac parte din această oligarhie cleptocratică sunt asupriţi de autoritatea unui stat partizan şi arbitrar. Istoria domnului Şova este o parte din istoria României de astăzi.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Da-da, oameni piosi si cu frica de Dumnezeu, senatorii nostri. Domnul Sova ne vorbea, inainte de votul cu pricina, despre „grupul de rugaciune”. Ar fi interesat de stiut cum se roaga. Poate fi ceva de genul „Da-ne, Doamne, averi, putere si imunitate in fata legii si apara-ne de necredinciosii de la DNA!”.

  Am ajuns ca, atunci cand din parlament iese ceva bun, sa ne intrebam daca nu se ascunde ceva in spate, daca nu e ceva putred la mijloc. Aici ne-au adus „alesii” nostri…

 2. Bineinteles ca manevrele lui ginerica de la Senat, ori nerespectarea de catre plagiator a doua hotariri judecatoresti referitoare la alegeri in colegiile vacante, nu reprezinta atingere la onoarea Justitiei, asa ca Inspectia Judiciara si CSM sint preocupate ori de Il Giro ori de Roland Garos.
  A, si de pensionarul postac :P

 3. jana ma iubeste usl traieste
  domnule, lumea ciupercilor parazite se intinde cit le permite spatiul
  ce este comic, sau mai degraba tragic, este vorba multa si sfatoasa in lumea mucegaiurilor
  keep going the good work, ce ofera n final satisfactie mai mare decit imbecilul umanizat si prostul imparat ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.