Jocurile Olimpice de la Soci sunt apoteoza unui regim şi a unui conducător. Rusia lui Vladimir Putin a ales această ocazie spre a-şi proiecta, global,efigia. De aici, ambiţia grandomană şi apelul la omniprezenţa propagandei. Totul este imaginat cu un singur scop:afirmarea măreţiei unei naţiuni, unite sub sceptrul unui preşedinte brav, temerar şi înţelept. Fuziunea imagologică de la ceremonia de deschidere a fost semnificativă- pentru Rusia lui Putin, comunismul este prelungirea organică a ţarilor şi epocii lor.
O dată cu această Olimpiadă, precum cea de la Berlin în 1936 sau Moscova în 1980, profilul tiraniei devine evident. De această dată, totalitarismul a lăsat loc unei abordări doar aparent pragmatice şi relaxate. Dincolo de crusta mediatică, Rusia lui Putin rămâne acelaşi stat prădător, patrimonial şi apăsător , responsabil pentru împilarea propriei naţiuni şi pentru elanul imperialist în exteriorul graniţelor. Rusia de astăzi este prizoniera unui parcurs de evoluţie definit prin autocraţie şi violenţă de stat. Iluziile debutului de ani 90 au devenit istorie. Putin este combinaţia, memorabilă, de Nicolae I, Stalin şi Brejnev. Ţara peste care stăpâneşte este una în marginile căreia libertatea individuală, averea şi viitorul sunt dependente de voinţa unui împărat ales ce alternează mărinimia cu cruzimea. Ca şi înaintaşii săi ţarişti sau leninişti, Putin preferă să exileze atunci când nu ucide direct. Cei ce se ridică împotriva sa sunt nimiciţi. Rusia de acum contrastează, dramatic, cu fervoarea gorbaciovistă a transparenţei. Un văl de plumb acoperă vocile dizidente, iar dictatura este edificată pe solul fertil al controlului poliţienesc.
Spectacolul de la Soci înseamnă pentru români şi ocazia de a medita la viitorul propriei lor patrii. Pentru o parte a elitei noastre politice, iar premierul Victor Ponta nu face excepţie, Rusia lui Putin este modelul evocat ca alternativă la Occident. În locul justiţiei independente şi al domniei legii, o ordine fondată pe despotism, corupţie şi complicitate. Admiraţia pentru Rusia lui Putin nu este niciodată inocentă. Adversarii DNA, ANI sau ai Înaltei Curţi nu pot decât să invidieze eficacitatea cu care statul lui Putin a lichidat toate instituţiile ce pot limita abuzurile executivului. În Est, acolo unde gazele şi petrolul domnesc, libertatea este un cuvânt subversiv,iar democraţia liberală un tipar inaplicabil. Originalitatea rusă, cu sinteza ei de dominaţie statală şi autoritarism, este idealul spre care tind toţi cei pentru care egalitatea în faţa legii este un moft oarecare.
Olimpiada de la Soci este oglinda pe care destinul o pune în faţa noastră,confruntându-ne cu o alegere tranşantă. Drumul către Răsărit implică anihilarea tututor garanţiilor care ne protejează autonomia. Statutul de cetăţeni este înlocuit de cuminţenia supusului. Comunitatea euro-atlantică reafirmă ceea ce invariabil este detestat de autocraţii şi de cleptrocraţii- pluralismul, domnia legii, separaţia puterilor, dreptul la critică. Rusia domnului Putin nu poate şi nu trebuie să fie România noastră.
Domnule Stanomir, ati vazut vreunul care sa protesteze ? Ati vazut ca ridica vreunul mana cu o manusa alba sau neagra, trasa pe pumnul inclestat? Ati vazut vreun banner antidictatura? Ati vazut ceva care sa va creeze impresia ca (cineva din) acea masa de oameni ar fi nutrit ganduri opuse si ascunse fata de conducatorul lor iubit ?
Nu! Fete tihnite, geci scumpe, ochelari de fitze, tunsori scumpe, telefoane de ultima generatie, bratari si inele de toate felurile,… etc. . Baieti si fete bine hraniti, bine imbracati. Nu au filmat parcarile, ca altfel vedeati ce nu era de vazut .
Concluzia, este ca rusilor le place.
Nu vad de ce ne-ar pasa noua, mai mult decat rusilor?
Nu vad de ce ne-ar durea pe noi mai mult decat ignoranta lor?
pentru ca lasindu-te la mina destinului, Dumnezeu este mult mai departe de noi decit Rusia ;)
Ma citeste inca o data.. si inca o data.. Autorului nu-i pasa de rusi, ii pasa de Romania.
Nici mie nu imi pasa de rusi.
Si mie imi pasa de Romania .
Citeste cu atentie, si ai sa vezi ca asa este !
Si totusi, de ce este siderat autorul, de Rusia lui Putin, de fastul lui Putin, de persoana lui Putin, astfel incat, abia in paragraful al IV-lea vorbeste (in ultima parte) despre Romania .In paragraful al III-lea este firav si face mai mult analiza suprasatietatii gazelor din est.
Poti sa iti maschezi simpatiile punand in centrul :o Rusie (a lui Putin), un Putin, o oligarhie a lui Putin, un aparat a lui Putin – pe care insa nu le dezavuezi si nu le blamezi . Doar le prezintei. Nuantat, pe toater partile, fara ocolisuri, cu toate detaliile.
Sa fie obsesie?
Sa fie vreun nou complex ?
Putin sufla vant rece peste Ucraina, Moldova, Romania, etc.
Daca vrei pace, cauta-ti aliati puternici.
Popularitatea lui Putin a fost mereu in crestere de la alegerile prezindentiale.
La ultimul sondaj (30 ian 2014)- 65% din rusi il sustin pe Putin.
Comparativ : 42% din americani au incredere in Obama/US, 32 % Cameron/UK si 22% Hollande/FR.Intre liderii vestici doar Angela Merkel il depaseste pe Putin avand 69%
65% din rusi il aproba pe Putin pentru ca cei 35% sunt fie in inchisoare fie fac pe ei de frica
@nimic nu e vesnic…: La intrebarea de ce nu s-a vazut niciun banner antidictatura raspunsul este simplu: de frica.
Fetle rusilor ce se perindau pe ecran iti indicau cumva frica? Mergeau cumva pe langa ziduri? Pe langa peluze? Erau cumva niste umbre?
Sau desfacuti la fermoarele gecilor Columbia, North …, Jack Wolfskin …, cu Coca Cola in mana dreapta si cu iphone-ul 5 in stg, cu sepcile marca Ferarri si Mercedes originale (din Stuttgart nu le iei sub 100 euro/buc.), iti inspirau cu totul alte simtaminte : aprobatoare, multumiti; satisfacuti.
Poate or fi fost adusi cu forta pe stadion? Poate li s-a pus asa, de sanchi, in mana cate o cutie goala si o imitatie de iphone? Poate unul de la capu’ randului zbiera la ei „acu’ duceti toti cutiile la gura” si „Mircea! Fa-te ca vorbesti iphone!” .
Te pricepi putin la oamnei stimate domn (ca sa nu spun de loc). Cata vreme exista (auto)multumirea fiecarui rus, Putin nu are de ce sa se teama, si da, se poate juca cu marionetele riverane cam cum vrea el. In momentul cand se termina vesnicia, va incepe incepe sa aiba probleme si cu siguranta altele vor prioritatile sale.
PS Mie nu mi-a scapat intonatia speaker-ului, mai ales cand il anunta pe Putin sau ruski narod . Reasculta! si da, e un subiect de meditatie. Compara cu vocea de la Moscova 1980 .
Succes
ce nedreptate faceti domnule! Ca si cum daca „nu s-a vazut” vreun banner anti Ceausescu in anii’80 insemna ca tot poporul era de acord s-o mierleasca (transant si neacademic spus!) prin infometarea si frigul acordate din plin si industrial de marele si analfabetul dictator! Daca nu se vad astfel de bannere la Soci, inteligenta dvs. nu reuseste sa gaseasca o alta explicatie??!!!
Tacerea si iertarea cer noi pacate (adica te incurajeaza la noi pacate). Daca Putin s-ar fi asteptat la 0,001 % opozitie si stia ca 1 banner, doar unul singur poate apare, credeti ca mai statea asa de linistit ???
Respectand trecerea timpului, nu romanii l-au votat pe ILici cu 80%?
unde e diferenta?
Am si eu o rugaminte: dati-mi cateva exemple de „evocari”, in cadrul vietii politice din Romania, ale ideii ca Rusia lui Putin este alternativa la Occident. Eu n-am auzit pe nimeni dar poate nu sint informat.
a doua varianta este cea reala.
Si, in loc sa te contrezi cu mai toti care scriu ceva interesant si bine documentat, mai bine ai urma un indemn: mina pe carte.
Nu e obligatorie„evocarea”, o schimbare lentă a macazului te-ar pune în fața faptului împlinit.
Vizita lui Ponta la Soci indica clar care este modelul de urmat pentru el si cei pe care se bizuie. De altfel, Ponta il imita constient pe Putin de cand a aparut in prima linie a politicii din Romania.
La imagine chiar sta mai bine: inalt, bine facut, intr-o tara unde barbatii inalti si supli sunt mai de graba exceptii. Este un sportiv imperturbabil: concureaza la raliuri si joaca baschet indiferent de vreme si vremuri.
Insa cea ce este de-a dreptul de speriat, modul in care a reusit sa dezlege, sa aplice „secretul” lui Putin pentru Romania.
Reusita politica intr-o tara de tipul Rusiei se cladeste pe o combinatie bine dozata de forta si sustragere. Chestiunile se rezolva prin forta / poporul e incantat de hotararea si curajul conducatorului/ si retragere in culise cand lucrurile o iau razna (Stalin a disparut pentru zile intregi dupa atacul german din 41). Astfel vina poate fi data pe ceilalti, cei care, sacrificati, aproape ritualic, refac imaginea de forta a conducatorului in fata poporului speriat de ce va urma daca „tatucul” nu va lua din nou haturile in mana.
Cu ocazia accidentului aviatic si al crivatului Ponta a uzitat perfect acest mecanism, iesind cu un plus de imagine fata de toti ceilalti, paradoxal intarindu-si imaginea cu aceste ocazii.
Parlamentul este deja transformat in bazar, guvernul incet dar sigur devine un mechanism de executie in mana peremierului (Mai lipsesc doar cateva institutii inca subordonate lui Basescu). Trimiterea ” ministrilor” in frunte cu ministru justitiei la „munca de partid” arata clar directia unde se-ndreapta Ponta si ai sai….
Nu e de glumit!
Decriptare excelenta! Intr-adevar , este mai grav decit am vrea sa credem.
D-na, Ponta: inalt, bine facut? Zau asa! Are o figura de sutz (cum spunea cineva pe Hotnews) si asta si este, Acum ne speriem cu totii in serie? Cine se afla in spatele pontanacului conteaza, el este fatada, si inca una cam galbejita.
Și dacă într-o zi vei descoperi că Ponta nu mai e numai de fațadă și că de fapt a preluat el însuși controlul? La fel s-a întâmplat și cu Ceaușescu, în afară de Dej, toți l-au considerat OK și abia după vreo 6 ani, după 1971, a început să-și dea arama pe față.
Și Putin a fost OK în primul mandat, numai că acum e cam la al patrulea, dacă s-a deranjat cineva să țină scorul. Sper să nu pretindă cineva că mandatul lui Medvedev nu a fost tot al lui Putin.
Un articol binevenit, dar nu multi vad lucrurile asa, din pacate. Cineva comenta la articolul dlui Liiceanu despre schimonosirea limbii romane (un alt simptom al bolii de care suferim, care spune multe despre ce se petrece in Romania), ca sintem la o raspantie. Eu cred ca am fost , dar in loc s-o apucam hotarit pe drumul cel bun, am facut doar citiva pasi de ochii Europei si apoi am apucat-o pe calea gresita. Atitudinea si mentalitatea romanului obisnuit, inclusiv fata de aceasta olimpiada, o dovedesc clar.
Eu cind am vazut „programul artistic” din deschidere…. mi s- a facut rau, am crezut ca nu-i adevarat ce vad… e un sentiment intre jena si enervare, cel putin pt mine, care fac parte dintre cei dusi fortat pe stadioane pt dansurile rituale de 23 august… mi s-a facut greata de ce am vazut! Oricum, nici pe rusi nu ii inteleg, cum pot agrea oribilitatile alea…
Aveti dreptate, noi romanii tb sa cascam gura bine la chestiile astea, nu de alta, dar ne pasc si pe noi…
Este absolut incredibil cum o serie de comentatori, aparent inteligenți, se lasă înșelați de un spectacol ordinar, argumentînd energic pentru disocierea uriașei înșelătorii ruso-bolșevice de contextul… leopardului putinian.
Poc ! Pooc-pooc-pooc ! Mega-circ, mini-pîine (se înlocuiește cu vodcă). Uite că imbecilului de Hitler nu i-au trăznit prin cap asemenea povești vînătorești, preferînd în schimb abilitățile regizorale ale lui Leni Riefenstahl (Triumph des Willens).
Și dacă mustăciosul isteric s-a sustras judecății, pe biata femeie (naiv-patrioată, ca mulți alți artiști) N-O IARTĂ NIMENI NICI ASTĂZI.
De curiozitate: ati incercat sa publicati si pe ÎLD?
Coleg cu Oriana Fallaci…
Am vazut si eu „Jocurle lui Putin”, si m-a trecut un fior pe sira spinarii. Mai ales cand o femeie a carei casa a fost demolata (locuia mizer pe undeva), i-a spus reporterului ca este multumita, ca daca statul a avut nevoie de casa ei, e OK… Emana frica prin toti porii, m-am ingrozit.
Altuia i se cumparase (prin expropiere) un teren la un pret mult mai mic fata de pretul pietei, si nu se construise nimic pe el. L-a cerut inapoi,era pus in vanzare, raspunsul a fost ca nu are el suficienti bani pentru asta…adica pentru terenul care fusese al lui, si al carui pret crescuse subit.
Altii erau amenintati explicit de autoritati, controale peste controale, inchideri de firme pe tot felul de motive. Doamne, cat de putine stim despre Rusia adevarata.
Si nu am putut sa nu ma gandesc la „The Law” ( traducerea lui Dean Russell) , a lui Bastiat, la tirania filantropica, sau la , de ce nu?, tendintele de siluire a legilor la noi. Pentru ca ce poate fi mai ingrozitor ca tirania legala?
‘The law perverted! And the police powers of the state perverted along with it! The law, I say, not only turned from its proper purpose but made to follow an entirely contrary purpose! The law become the weapon of every kind of greed! Instead of checking crime, the law itself guilty of the evils it is supposed to punish!
If this is true, it is a serious fact, and moral duty requires me to call the attention of my fellow-citizens to it.”
„The law has placed the collective force at the disposal of the unscrupulous who wish, without risk, to exploit the person, liberty, and property of others. It has converted plunder into a right, in order to protect plunder. And it has converted lawful defense into a crime, in order to punish lawful defense.
How has this perversion of the law been accomplished? And what have been the results?
The law has been perverted by the influence of two entirely different causes: stupid greed and false philanthropy.”
Ponta nu este Putin.
În spatele lui Putin stă un vast complex militarizat care deține și armament nuclear.
În spatele lui Ponta stă doar un Grup Organizat compus din totalitatea membrilor cu carnet ai partidelor componente: PSD + PUNR + PC .
Acest Grup tocmai și-a schimbat denumirea in USD fără a convinge pe nimeni că și-a schimbat și năravurile. Acest grup a oferit de mai multe ori (ultima dată chiar în Parlamentul României ) dovada admirației față de eficacitatea conducerii unei țări prin voința partidului unic.
Populația României nu mai trebuie să aștepte intervenția salvatoare a Occidentului. Democrația trebuie să fie ceea ce se declamă a fi: Puterea Populației de a-și impune voința prin vot majoritar !
Dacă populația nu va demonstra această voință atunci USD va finaliza acțiunile începute în 2012 iar România se va transforma într-un stat în care nu sunt agreate persoanele care nu sunt de acord cu politicile conducătorilor săi, în care jurnaliștii sunt (cel puțin) înjurați dacă pun întrebări incomode, în care intelectualii sunt scuipați în plină stradă și sunt excluși din Instituțiile reprezentative ale națiunii române, în care legile sunt adaptate din mers astfel încât să nu deranjeze mecanismul jafului instituționalizat.
Câte persoane sunt în acest Grup ? N-are importanță ! Pot fi chiar doar câteva sute dar dacă sunt plasați în pozițiile cheie de conducere a statului ei pot dicta orice în lipsa unei Opoziții veritabile.
Nimeni n-a sustinut ca Ponta este Putin, ci ca acesta din urma este sau ar putea fi modelul.
Si care, la o adica, ar putea sta, asa mai in umbra, in spatele lui Ponta de dragul complexului militar si al armei nucleare.
De altfel prea putin conteaza cu cine il asemuiti pe Ponta daca imaginea pe care ne-o prezentati la sfarsitul interventiei este al unei Romanii in care lucrurile functioneaza ca in Rusia lui Putin.
Sustineti ca din aceasta dilema numai poporul, prin votul sau inteligent, ne poate scoate.
Inseamna ca nu ati inteles nici macar ce ati scris Dumneavoastra!
@nola,
Putin nu poate fi un model pentru Ponta. El reprezintă cele 10% vizibile ale unui uriaș aisberg care plutește într-o aparentă derivă pe oceanul politicii planetare.
Nu au trecut decât 25 de ani de când în România lucrurile funcționau ca în Rusia în care Putin s-a născut și s-a format, Rusia Sovietică. În România încă mai trăiesc indivizi care întrețin mișcarea acestui mecanism refuzând să abandoneze dulcea dictatură și iată că acum au prins curaj suficient pentru a organiza o Restaurație.
Acești indivizi nu pot fi izgoniți prin aceleași metode prin care mentorii lor au uzurpat puterea – adică prin crimă și teroare – ci exclusiv prin mijloace democratice.
Organele de Partid și de Stat care au preluat Puterea după revolta din 1989 nu au fost capabile să reconstruiască societatea românească fiind prea ocupați pentru a se îmbogăți. Au demonstrat o lăcomie ieșită din comun, distrugând tot ceea ce fusese bine construit în regimul anterior, în goana lor bezmetică pentru îmbogățire. Abia când au simțit că se ajunge la fundul sacului bugetului, când au simțit răceala cătușelor căpătate pe drept, au hotărât că trebuie să amâne lupta pentru ciolan și să se unească pentru a înăbuși germenii reformării statului de drept.
Statul român este foarte aproape de un colaps dacă nu este oprit complotul celor care vor să instaureze regimul autocratic parlamentar sub care se ascunde de fapt nesătula oligarhie roșie.
Singura modalitate este o campanie electorală care să convingă pe cei 45% care încă nu votează că dacă România încă nu a dat faliment este pentru că integrarea în UE a adus aici know-how și management corporatist performant dezvoltând afaceri care acoperă mai mult de 40% din PIB folosind 20% din forța de muncă rămasă în țară.
Ponta este doar o marionetă ale cărei sfori sunt mânuite de câțiva indivizi cărora le este teamă de România liberă de corupție, dezvoltată în libertate și bogată prin forțe proprii. Ura lor bolnavă contra poporului român au disimulat-o prin lupta contra unui singur om, un Președinte pe care l-au suspendat de îndată ce acesta a condamnat Comunismul ca fiind un regim nelegitim și criminal precum și pentru vina de a fi pus România pe cap compas spre West cu toată puterea înainte.
Din momentul în care cei 45% care nu votează vor înțelege adevărul micul grup al complotiștilor va fi nevoit să renunțe.
ce bine spuneti domnule. Exact, cum putem sa cooptam pe cei 45%? Ar mai fi de spus daca exista o sansa in conditiile in care un partid nou infiintat aduce drept „comori” persoane extreme de compromise printr-o lacomie patologica.
Cateva sute sunt, poate, in GIO (Grupul Infractional Organizat) ce amaneteaza azi viitorul nostru si al copiilor, ducand tara spre ape tulburi cu iz de gulag. Altfel, clica usl are in spate cateva milioane de telespectatori care se hranesc cu punerile in scena de la A3. Poate nu sunt 7,4 milioane, asa cum se clameaza, dar sunt multi. Oamenii astia au inteles ce se intampla? De unde? Cine sa le explice ca viata nu inseamna doar „ce punem azi pe masa”, sau „cum sa ma descurc pana la leafa” ? Aici in media on-line marea lor majoritate nu ajung. Televiziunile … ce sa mai vorbim. O tara de mentalitati deformate, de prizonieri existentiali depinzand de ajutoare de la stat, de manelisti in toate domeniile de activitate. O tara de pe o zi pe alta, in care valorile sunt murdarite cu voluptate, in care morala este un cuvant desuet. Si totusi o tara de oameni credinciosi, potrivit sondajelor de opinie. La ce va asteptati de la actualii lideri, cand modelul de „politician” al lui Victor-Viorel este Che Guevarra? Cand in decembrie 1989 Iliescu a sunat grabit la Moscova ca sa-i informeze „cine suntem si ce vrem”?!
@Geo, ce să zic, mă unge la suflet stilul tău: ”O tara de mentalități deformate, de prizonieri existențiali depinzând de ajutoare de la stat, de maneliști în toate domeniile de activitate. O țară de pe o zi pe alta, în care valorile sunt murdărite cu voluptate, în care morala este un cuvânt desuet”. Adevăr 100%.
Totuși, nu sunt milioane ci doar câteva sute de mii cei care se lasă spălați pe creier cu lăturile de la Antene. Acum principalul țap ispășitor nu mai este în prim plan iar mașinăria dezinformării a fost obligată să picteze alt chip pe zidul ”aici se dă cu capul” rezervat celor slabi de cuget: regimul băsist: ”zece ani de sclavie” pentru a nu goli ieslea de ot(r)ava ce trebuie rumegată până când îi vor chema să vină încolonați pe două rânduri la tăierea de pe listele din centrele de votare.
Ignoranța acestor apostoli ai urii este egalată doar de prostia lor.
Ura este un sentiment atât de puternic încât își distruge gazda atunci când motivul nu este real.
Iar atunci când organismul gazdă reușește să producă anticorpi și se salvează această ură se transformă într-un sentiment mult mai periculos: răzbunarea !
Această răzbunare a mai răbufnit, nu de multă vreme, din sufletele necăjiților și a speriat jigodiile ascunse în meschinele lor ”domenii” din Primăverii. Atât de mult le-a speriat încât jigodiile au uitat să mimeze omenia și au ordonat să se tragă în populație.
Mă întreb dacă jigodiile de azi, având de ”apărat” domenii mult mai vaste, ar mai avea tupeul să ordone unor tineri români aflați sub jurământ de apărare a patriei să-și ucidă concetățenii care se revoltă împotriva trădării de țară.
Da, dar Ponta e a lu’ Putin.
O maimutica mica careia ii rasuceste din cand in cand cheia.
Vineri s-a prezenta la update .
Absolut corect! Dincolo de spectacolul grotesc, ceea ce m-a deranjat si mai tare insa a fost lipsa de reactie a presei de aici, de peste ocean, care nu a remarcat deloc recuzita comunista si asumarea cu mandrie a unui trecut care, pana la urma, a ucis milioane de oameni. Daca asa ceva s-ar fi intamplat in Germania cu trecutul nazist, jumatate de planeta ar fi sarit in sus! Sau inchipuiti-va istoria SUA rememorata impreuna cu trecutul sclavagist! Dar in cazul Rusiei, e ok. Nu e bine sa-l enervam prea tare pe Putin, ca nu se stie niciodata. Trist!
Oligarhia rusa si-a facut statiune de lux la Soci. Olimpiada a fost pretextul pentru cheltuieli si „comisioane”uriase.
Vara la mare si iarna la schi la Polyana.
Oligarhia de pe Dambovita e mai modesta, merge la Poiana.
Democratia trece prin stomac. In timpul domniei prooccidentalului boris, rusii aveau salariu mediu 100 USD. Acum au 1000USD.
Crezi ca indienii sau etiopienii sunt multumiti de democratie si capitalism? Nici macar americanii nu mai sunt. 1.8milioane de americani au emigrat in alte tari.
Dupa ultimul razboi mondial URSS a devenit o mare putere militara si una importanta economic. Odata cu prabusirea sistemului comunist din Europa, cel putin, Rusia s-a cam indepartat din competitia cu SUA si acel echilibru militar parea ca nu mai exista. Parerea mea este ca Putin incearca sa readuca Rusia la locul pe care considera el ca l-a avut pana in 1991. Se pare ca in mare masura ii reuseste. La prezentarea alegorica a istoriei Rusiei ati fi vrut sa apara explicit ca regreta perioada sovietica ? Dimpotriva s-a subliniat ca de la inapoiata Rusie tarista din 1917 s-a ajuns la ceea ce reprezinta astazi economic, tehnologic si militar. In general tarile mari si puternice nu-si regreta parcursul istoric. Ati vazut vreo tara care a fost candva un imperiu sa regrete astazi acea perioada ? Doar formal sau diplomatric unele nedreptati facute altor popoare.
Ponta nu-l poate imita pe Putin. Nici nu poate si nici nu are cu ce. Totusi sa nu tii cont de existenta Rusiei sau a Chinei nu mi se pare un lucru foarte intelept in conditiile in care altii cum ar fi SUA, Germania, Anglia, Franta etc nu nu mai ca tin cont, dar chiar au relatii de toate felurile. Cand vizibilitatea Rusiei a fost mai redusa a aparut „primavara araba” cu rezultatele cunoscute caci exportarea democratiei s-a facut tot cu alte scopuri ca si cea a socialismului de dupa razboi, cam impotriva vointei popoarelor.
Cand vizibilitatea anglo-americanilor a fost mai redusa (la zero) a aparut cosmarul comunist, stimate domn. De aceea eu unul nu vreau sa tin cont de existenta Rusiei, mostenitoarea de facto a „binefacerilor” bolsevismului pe care ni le-a bagat pe gat. Tarile din vest au avut relatii economice largi si cu fosta URSS, dar asta nu a insemnat ca modelul sovietic a afectat cumva aceste tari, la nivel politic, social sau al mentalitatilor. Mai cititi Vocea Rusiei, sa vedeti ce sfaturi fatise da usl-ului, la fiecare eveniment care se mai petrece pe plaiul mioritic. De aceea modelul oligarhic de stat existent in Rusia trebuie respins de toti cei care mai au mintea la ei. Despre China, ce sa mai vorbim. O tara – doua sisteme! Halucinant. Balonul cresterii economice a Chinei va exploda la prima criza majora aparuta intre ea si Occident.
„Dincolo de crusta mediatică, Rusia lui Putin rămâne acelaşi stat prădător, patrimonial şi apăsător , responsabil pentru împilarea propriei naţiuni şi pentru elanul imperialist în exteriorul graniţelor. „
Yeah, sure! Iar „elanul imperialist în exteriorul graniţelor” e cel mai vizibil: Irak, Afghanistan, Nordul Africii, finantarea „luptatorilor pentru libertate” in Siria, incurajarea si finantarea georgienilor sa-i atace in timpul olimpiadei de la Beijing, a ucrainienilor sa se rascoale in timpul olimpiadei de la Soci, peste 1000 de baze militare in afara propriilor granite.
„Twelve years after the Soviet collapse, Russia reportedly had 702 overseas military bases in about 130 countries and another 6,000 bases in the United States and its territories, din care 268 bases in Germany, 124 in Japan, and 87 in South Korea. ”
„…Russia dominates the world through its military power. Due to government secrecy, their citizens are often ignorant of the fact that Russia’s garrisons encircle the planet. This vast network of Russian bases on every continent except Antarctica actually constitutes a new form of empire…”
„Ţara peste care stăpâneşte este una în marginile căreia libertatea individuală, averea şi viitorul sunt dependente de voinţa unui împărat ales ce alternează mărinimia cu cruzimea. Ca şi înaintaşii săi ţarişti sau leninişti, Putin preferă să exileze atunci când nu ucide direct. Cei ce se ridică împotriva sa sunt nimiciţi. Rusia de acum contrastează, dramatic, cu fervoarea gorbaciovistă a transparenţei. Un văl de plumb acoperă vocile dizidente, iar dictatura este edificată pe solul fertil al controlului poliţienesc.”
Korekt! Ati uitat sa reamintiti publicului spectator ca toate comunicatiile prin internet, telefon etc. sint inregistrate si stocate, ca, sub pretextul luptei impotriva terorismului, politia poate sa intre fara mandat in casa oricui, sa ucida pe loc, sa aresteze, sau sa tortureze.
Ca totdeauna in ultimii 100 de ani, lumina vine tot de peste ocean. In zilele astea America e mindra sa primeasca vizita celor doua domnisoare cunoscute sub originalul si simpaticul nume de Pussy Riot, pe care U.S. Ambassador Samantha Power le-a numit “some brave ‘troublemakers’”, „a group of girls who speak up & stand for human rights”. Domnisoarele au fost invitate de Amnesty International pentru a participa, in Brooklyn, la concertul “Bringing Human Rights Home”, unde urmau sa fie prezentate de o alta mare doamna: Madonna.
De la Soljenitin, Andrei Zaharov, Walesa, Goma, Gheorghe Calciu la Pussy Riot. Un pas pe care America l-a facut in chipul cel mai natural in doar 20 de ani. Mic pentru ea, dar mare pentru Pussy Riot. In fond pentru orice pussy din lumea asta.
Iata calea!
http://www.blogary.ro/editorial/olimpism-si-putinism/
OK, aceeasi problema cu Blogary ca si cu ILD: daca te pune necucuratul sa-l critici pe Bleen sar o doaie de indivizi balosi pe tine si te declara troll. Nivelul cunostiintelor si intelegerii fenomenului politic este undeva la nivelul „hazliu.” In opinia mea, singurul spatiu virtual unde se poate discuta la un nivel intelectual si moral onorabil ramane din pacate contributors. Este foarte clar ca angajarea autorilor de pe contributors in dialog cu comentatorii a impiedicat orice posibila deraiere a corectitudinii dialogului. Evident ca sunt de acord ca articolele publicate si mesajul lor este important dar la fel de important, iar in cazul romanilor cred ca e mult mai important, sunt calitatea moderatorilor si/sau administratorilor acestor platforme. Nu sustin ca platforma contributors este raiul dialogului dar este de departe un loc unde se poate respira si schimba si forma idei, opinii si pareri. Eu am incercat sa prezint in comentariile mele o anumita tehnica de a citi si analiza un text, fapt ce-l consider extrem de important intru formarea opiniei politice. Cand citesti cu rabdare si rigurozitate un text sau discurs politic nu mai poti fi dus de nas de retorica folosita care e de fapt de doi lei in calitate. Acum vreo doi ani am semnalat doua grave greseli dintr-un text publicate de Bleen; daca tin bine minte primul paragraf era in contradictie majora cu penultimul sau ultimul; mai continea interpretari complet gresite ale unor notiuni de filozofie politica. Le-am semnalat greselile cu argumente si am fost facut troll. Dupa care am fost facut „idiot” si „cazut in cap” si ca daca nu-mi convine ce scriu sa ma „car pe alta platforma” sugerandu-mi Critic Atac sau cotidianul.
In concluzie va spun si aici sunt in dezacord cu domnul profesor Tismaneanu, ca cele doua platforme ILD si Blogary sunt nefrecventabile din acest punct de vedere chiar daca mesajul general al articolelor este clar pro-democratic si de sustinere a statului de drept.
Oh, da, acum te recunosc, domnule! Fobia nemasurata impotriva blogary te individualizeaza. Nu-ti voi dezvalui identitatea, ramanand fidel principiului ca fiecare virtual are dreptul sa o publice el insusi, dar acum inteleg de ce nu-mi place egotismul din comentariile matale.
La Soci stau de vorba un spectator american si unul rus. Americanul se lauda – la noi e libertate; daca eu nu dau doi bani pe Bush, pot sa arunc cu rosii in el cand apare la vreo festivitate. Rusul zice si le – acum si la noi e libertate; cand apare Putin pe undeva, daca nu ne place ce spune, ne pisam pe el. Americanul incearca sa o mai dreaga – stai ca de fapt nu e chiar asa, avem prea mare respect pentru Presedentia SUA asa ca aruncam in Bush, dar dinadins nu-l nimerim. Atunci rusul si el – da, si eu am cam exagerat si noi ne pisam pe Putin cand vorbeste, dar fara sa ne dam pantalonii jos.