marți, iunie 25, 2024

Russiagate la Roma: între prostia poliţiei italiene şi “măsurile active” ale Moscovei

Lucruri bizare se întâmplă în Italia zilele astea. Presa internaţională descrie pe larg cum un stoc de arme (inclusiv racheta aer-aer din poză) şi simboluri naziste au fost găsite în urma unei descinderi la un grup de extremă dreapta din Torino ai cărui membri luptaseră în Donbass de partea separatiştilor pro-ruşi. În schimb, curios, Polizia di Stato a afişat pe situl propriu (aici) o postare în care zice invers, că neonaziştii italieni luptaseră “contra separatiştilor” din Donbass!

Acuma, noi ca români ştim că prostia oficialilor publici e adesea o explicaţie pe nedrept subestimată: ceea ce din afară pare conspiraţie, pe dinăuntru poate fi doar un idiot trist care apasă pe butoane fără să ştie ce face. Numai că, în acest caz, în vreme ce chestura din Torino şi alte instituţii locale au dat informaţia corectă, doar Polizia di Stato o ţine langa cu fake news: neonaziştii torinezi, asociaţi cu o aripă radicală de fani Juventus, ar fi luptat pentru guvernul de la Kiev şi deci cumva de partea NATO, contra unor republicani rusofoni care vor libertate. Polizia di Stato fiind, evident, direct subordonată Ministerului de Interne… adică vicepremierului Matteo Salvini, prietenul lui Putin şi principalul vector al euroscepticismului în UE astăzi.

Acelaşi Salvini care, coincidenţă, tot zilele astea luptă să iasă basma curată din scandalul “Russia-tapes”: au apărut pe Buzzfeed News înregistrări cu un tip pe nume Savoini, prieten şi fost purtător de cuvânt al lui Salvini, care pe 4 iulie, în timp ce lua supa de gală cu Vladimir Putin la Roma, a cerut unor ruşi prezenţi acolo sprijin financiar pentru Lega, partidul lui Salvini. Astfel de finanţare este ilegală. Vicepremierul a declarat că nu ştia că fixerul lui e la dineu, dar ce să vezi: s-a descoperit rapid că invitaţia pentru Savoini fusese trimisă de la biroul lui Salvini.

Cine are dreptate în cazul cu armele de la Torino, nu-s dubii: periodic sunt descoperiţi rezidenţi din nordul Italiei care au luptat în solda separatiştilor pro-ruşi. Vezi aici trei băieţi descoperiţi luna asta, din care unul, Vladimir Verbiţchi, e cetăţean moldovean. Nu există vreun indiciu că neonazişti europeni ar fi fost prezenţi de partea trupelor regulate ale Ucrainei. Suprapunerea la acest început de iulie a celor doua scandaluri – Russia-tapes şi arsenalul din Torino – lasă deschisă posibilitatea ca “eroarea de comunicare” a Polizia di Stato să nu fie chiar inocentă, ci parte dintr-o încercare disperată, deşi cam stângace, de a acoperi nişte urme.

Ce e cu adevărat îngrijorător este însă atmosfera tot mai delirantă în Italia, în care bună parte din public înghite poveştile astea post-adevăr cu guvernul fascist de la Kiev şi NATO care angajează mercenari ca să atace republicile legitime din Donbass şi Crimeea. Că ele fac parte dintr-un mare narativ anti-occidental care uneşte extrema stângă şi pe cea dreaptă într-un mare cocoloş maro pe placul Kremlinului, nu e nevoie să mai repetăm, s-a tot spus. Nici nu trebuie ca manipulările să fie prea inteligente. De regulă e suficientă picurarea unor versiuni alternative ale realităţii improvizate, infantile, atâta vreme cât ele seamănă confuzia şi îndoiala într-un mediu gata pregătit să le primească pentru că se potrivesc clişeelor sale de gândire.

Oricine arată că există o legătură între Putin şi Salvini, ca şi între propaganda rusă, oligarhul pios-ortodoxist Malofeev (găsiţi un profil al acestui personaj fabulos, suprarealist, care finanţează depotrivă separatişti, propagandă pro-Imperiul Ţarist şi mişcarea pan-europeană pentru „familie tradiţională” în raportul nostru recent pe influenţa rusă în Europa) şi banii care alimentează grupuscule de extremă dreapta în Occident, e luat la ţintă de un concert de huiduieli stârnite de troli, dar la care participă bună parte din publicul italian spălat pe creier. De exemplu, e instructiv de urmărit ce răspunsuri primeşte această deputată care îl critică pe Salvini şi cum se întinde în popor halucinaţia colectivă hrănită de propaganda Est. Pe moment, în Italia, Putin rulz…

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. Niște proști, italienii ăștia! Dacă erau securiștii noștri la mijloc, rachetele alea erau deja vîndute pe piața neagră și presa nu mai afla nimic, că astea-s treburi secrete legate de siguranță națională. Dăm banii ăia cu dezinfectant, că slavă domnului avem din belșug, și îi băgăm la portofel, că sînt ca noi și n-au miros!

  • Racheta aia e veche de 40 de ani, le folosea Irak-ul în războiul cu Iranul. Și nu are ”warhead”, nu are capul exploziv, chiar dacă în rest pare funcțională.

   • Aha, cam un fel de F-16 sau fregată britanică din capitolul ”Achiziții românești pentru modernizarea armatei”. Păi, dacă noi cumpărăm chestii d-astea, nu s-or mai găsi și alți proști să sară cu banu’ și pentru niște pocnitori vechi de 40 de ani? Mai rotunjită din pilă, oleacă de chit, îi tragi o vopsea meseriașă și e ca nouă, pă cuvînt, boss, dă și matale o su’dă mii de coco că n-avem acte pe ea și ți-o aduce băieții cu vaporu’ acasă!

 2. Am spus întotdeauna că România nu deține monopolul în materie de prostie…
  Adevărata și din ce în ce mai amenințătoarea problemă este cum să faci față provocărilor tehnologice (diseminarea rapidă și la scară uriașă a oricăror informații, news sau fake-news, unde decizia de a le cataloga într-un fel sau altul aparține consumatorului mediu, prost informat prin definiție fiindcă nu dispune de timpul necesar verificării surselor) și să menții în același timp un „standard acceptabil” (cum să-i zic?) al democrației.

  Ba, mai mult, când însăși definiția democrației (voința majorității, nu?) e pusă în discuție (fiindcă una era „poporul” Atenei unde votau 10.000 de oameni și alta poporul SUA, unde votează mai… multșori și mai diferiți între ei…) fandacsia e gata!

  Și, din păcate, din această dilemă nu putem ieși! Am zis.

 3. Om avea si noi ceva exemple?
  La noi inca nimeni nu gasit nimic, dar alunecarea adeptilor misticismului ortodox din Romania catre cauza rusa – chipurile singura care tine sus steagul luptei impotriva tuturor relelor lumii – manipulata cu mare pricepere, sub obladuirea cuplului Kiril I – Putin, este o trista si evidenta realitate.
  A iesit bine de tot in evidenta protestand impotriva mandatului delegatiei BOR la sinodul (ce trebuia sa fie pan)ortodox din Creta si apoi si-a dat masura la referendumul privind familia.
  Poate ca nu a generat si luptatori pe frontul din Donbas sau Siria, desi nu as baga mana in foc, dar acest curent are totusi o viziune politica; fapt pentru care numele lui Dan Puric este vehiculat pentru alegerile prezidentiale.

  https://ro.sputnik.md/politics/20190606/26254497/Dupa-propunerea-candidaturii-lui-Dan-Puric-pentru-PSD-reactie-puternica-a-monarhistilor.html

  À bon entendeur salut!

  • Când v-ați bucurat că ați învins CpF trebuia să vă gândiți și la consecințe. ”Elitele” românești trăiesc într-o lume proprie, hotărâte să facă pe plac Berlinului și Bruxelles-ului pentru a se menține la putere, iar în timpul ăsta oamenii simpli consideră că rușii sunt frații noștri ortodocși și cu ei trebuie să mergem. Ce-o să le faceți, o să le demolați bisericile? Ceaușescu așa a încercat :)

    • Nu, Sorin Ioniță, eu am discuții cu oameni reali, spre deosebire de voi. Cu muncitori în construcții care stau toată ziua pe schele, cu șoferi care livrează pizza pentru Domino’s, cu șoferi de camioane care își petrec nopțile ducând marfă la Tesco ș.a.m.d. Și nu în ultimul rând, ajung să discut uneori și cu nevestele lor, care sunt chiar mai radicale și mai bisericoase decât ei.

     Până în urmă cu 3-4 ani nu era problema asta, cei veniți aici înainte de 2014 erau ceva mai sus pe scara socială și aveau mai degrabă o atitudine indiferentă față de biserică. Dar cei veniți cam după 2015 încoace sunt oameni mult mai modești din toate punctele de vedere, însă biserica joacă un rol mult mai important viața lor.

     Și pentru mine a fost o surpriză, știam că erau indignați cu privire la adopțiile în cuplurile de homosexuali, dar înainte de referendum problema părea oarecum teoretică. Referendumul pare să-i fi făcut să înțeleagă că și în România există aceeași agendă neo-marxistă ca și aici și au început să ia partea rușilor în mod deschis. Sunt sigur că ei nu apar în sondajele tale, dar îți fac cunoștință oricând cu câteva zeci dintre ei, ca să afli chiar de la sursă cum gândesc ei.

     • Ca și Harald, și eu vad problema ca fiind reală, altfel nu deschideam discuția. Ba mai mult, chiar îngrijorătoare în perspectivă.
      Am asistat la un moment dat la un desant de mesianisti, fundamentaliști i-aș numi, care ne-au invadat biserica pentru că tema Convorbirilor Duhovnicești li s-au părut suspectă de ecumenism. Din fericire am scăpat doar ascultând din partea lor litanii.
      Ce nu înțeleg acești oameni, altminteri preocupați pe bună dreptate de unele teme ale liberalismului și neo-marxismului, nici că mai contează orientarea, care par să ne asalteze, e că Rusia lui Putin și Kiril I doar le-au identificat și le folosesc ca pretext în scop de dominație. Atât și nimic altceva.
      Iar Bruxellesul și democrațiile în general nu prea pot să contracareze fățărnicia putinismului pe aceste teme, pentru că nu au credibilitatea necesară vis-a-vis de orientarea lor spre valorile creștine tradiționale.
      Cine știe, poate și legionarismul tot așa a apărut…

     • Eu am vorbit in ultimii 4 ani cu aproximativ 117 de persoane din Romania care au o parere extrem de proasta despre Rusia. Se pun?

      • Și eu am o părere extrem de proastă despre Rusia, am moștenit (sau poate învățat?) de la bunicul înverșunarea împotriva Rusiei. Dar aici nu era vorba despre tine sau despre mine, era vorba despre oamenii care merg constant la biserică.

      • Cred că mai trebuie precizat ceva: în povestea cu ”frații noștri” era vorba despre ruși (ca oameni) nu despre Rusia (ca stat).

       Aceeași alterare a ideii apare și la Sorin Ioniță mai sus, când se referă la inexistența unor sondaje în care românii să prefere Rusia. Nu, nu cred că preferă nimeni Rusia ca stat, poate doar prin Basarabia și Transnistria. Dar tendința de a fi de partea rușilor din considerente religioase e vizibilă și la români.

     • „„Elitele””, „vorbesc cu oameni simpli” – eventual ăia cu care împarți o pîine caldă pe bordură, după ce în prealabil ai consumat un act de filozofie bahică. Cine, îu Duamne iartă-mă, mai are capul plin de atîta romantism de brigadă?!?!
      Ai putea să încerci să semnezi cu pseudonimul Vernu. Ar fi mai cinstit.

      • @Bazil – nu știu ce înțelegi prin ”romantism de brigadă”, pentru mine e doar contactul cu realitatea. Nu știu ce spun diverse statistici și sondaje, eu știu ce spun diverși șoferi români, diverse casiere românce de la Tesco etc. Ar trebui să-mi fie rușine că discut cu asemenea oameni sau ce încerci să susții?

     • Oamenii simpli si reali din Romania au refuzat sa mearga la complet artificialul plebiscit pseudo-civic, desi unii dintre ei semnasera in prealabil cand le-au batut la usa popii transformati in agenti electorali pentru o cauza straina de agenda lor cotidiana. Si e laudabil ca au rezistat si in mediul rural indemnurilor santajante ale unor extrem de zelosi barbati purtatori de rochii negre care i-au amenintat in fel si chip.

      Povestea cu homosexualii care ameninta casatoria si familia traditionala e cvasi-inexistenta pentru agenda zilnica a oamenilor reali din Romania; altele sunt subiectele de discutie, pe buna dreptate. Daca ar mai fi pomenit si de rusi si de Putin, apoi nici milioanele alea de semnaturi nu le-ar fi strans, cate or fi fost reale…

      Pot sa inteleg angoasele unora care au plecat in alte tari cu privire la tema asta, dar aici aceasta tema e complet falsa si bine au facut cetatenii romani ca au invalidat atat de net acest import artifical de angoase „moderne” si deloc tolerante.

      • @Explicit – câți oameni s-au prezentat la referendum și care a fost rezultatul votului?

       Faptul că mașinăriile de partid au primit ordin să stea acasă e adevărat, dar Dragnea tot a ajuns în închisoare, nu i-a folosit la nimic supunerea față de Bruxelles în chestiunea asta.

      • @Explicit
       Excelent comentariul. Cred ca oamenii acestia nu isi dau seama ce vremuri vin peste ei cu Gen Z si viteza cu care se schimba lumea.

       Stiti cum imediat dupa alegeri incerca un domn de la UDMR sa ne convinga ca voturile mirifice obtinute de Magyar PSD in Ialomita, Dambovita si Sibiu vin de la romanii care il admira pe marele carmaci de la Budapesta, Viktor Orban? Cam in categoria asta se inscrie si talpa tarii care moare de dragul fratilor rusi.

      • @Explicit – am găsit datele, s-au prezentat 3,85 milioane de oameni la referendumul CpF, din care 3,5 milioane (91,5%) au votat DA și aproape 250.000 au votat NU (6,5%). Cam asta e starea de spirit reală în rândul populației, indiferent de validarea sau nevalidarea referendumului.

       Boicotul nu e manifestarea democrației, e obstrucționarea democrației.

      • @Harald – prezenta la referendumul din toamna 2018 a fost obtinuta dupa doua (2) zile de votare!

       Spre comparatie, la alegerile europarlamentare din mai 2019 au fost la urne 8.954.959 de alegatori. Intr-o singura zi!

       Asta in condtiile cunoscute de obstructionare a votului, si nu doar in diaspora, ci si aici, acasa. Concluzia e ca oamenii au refuzat sa valideze un referendum care n-avea nimic in comun cu probleme lor reale iar cand au vrut sa voteze, au iesit din casa si s-au asezat la cozi.

       Comparatia prezentei spune totul despre agenda reala a cetatenilor. Da, in ciuda infractorilor politici romani, a trolilor si a detractorilor Uniunii Europene, romanii stiu pe pielea lor ca Europa e o alternativa cu mult mai buna decat le e propriul stat.

      • @Explicit – degeaba insiști pe aspectele administrative, putea să fie și o săptămână întreagă pentru votare, tot ăsta a fost rezultatul. 3,5 milioane (91,5%) au votat DA.

       În mistificarea ta, încerci să sugerezi ideea că restul până la 18 milioane ar fi adepții căsătoriei între persoane de același sex, dar asta demonstrează un singur lucru: tu ești dintre adepții căsătoriei între persoane de același sex.

       În Irlanda s-a procedat cinstit și democratic, au făcut referendum pentru căsătoria între persoane de același sex și a ieșit DA. Poți să strângi semnături pentru un astfel de referendum, dacă tu crezi sincer că ai suport popular pentru așa ceva. Dar de fapt ești conștient că n-ai, însă încerci doar să promovezi ”cauza”.

      • @Harald – Mistificarile, unele grosiere, sunt specialitatea ta. Pe langa fabulele cu soferii si casierele, n-ai idee despre ce vorbesti cand prezumi aiureli despre ce cred romanii din tara. Cat despre alegatiile cu cauza… nu pot decat sa constat ca nu te deosebesti de multii posesori de adevaruri unice la kilogram care se zburlesc infantil si ridicol la oricine nu le accepta traznaile.

      • @Explicit – ”cum spui tu, Leonardo” :)

       Dacă nu ți-aș fi stricat narativul cu românii încântați de comunitatea LGBT și narativul cu racheta neonazistă pregătită să distrugă lumea sensibilă a progresismului ateist, n-ai fi încercat să mă discreditezi și nu ți-ai fi chemat nici colegii ca să vă dați dreptate unii altora.

       Data viitoare vino cu o rachetă mai de Doamne-Ajută :)

    • Domnule Ionita, eu consider ca nu faceti destul ptr popularizarea valorilor actuale bruxelleze.
     Numai asa puteti convinge mahalaua stirba si inepta sa respinga Rusia.
     Uite, de pilda scrieti despre capitan Carola Rackete, tanara eroina care incalcand cu curaj legea si ordinea bigota, a violat spatiul national italian debarcand un batalion de refugiati africani tineri, frumosi, negri, cu smartfon si fara acte, in aplauzele guvernelor francez si german.
     Scrieti si despre profesiunea taticului Rackete, consultant in industria armamentului.
     Nu?
     Nu merge?
     Nu e un subiect pe linie?
     Oki, atunci spor la sanchirusiagate si spor la cenzura PC!

     • Stimata doamna,

      Am vazut poze cu copiii africani de 17-35 de ani salvati de la o moarte sigura de capitan de ONG Carola Rackete si mi-au dat lacrimile. Acei tineri domni africani pierdusera totul, nici camasi pe ei nu mai aveau. Doar tigarile si smartphonurile reusisera, ca prin minune, sa le salveze. Si poate cite un card de credit pre-platit de cine stie ce filantrop generos.

      Trist, extrem de trist.

  • Daca toti luminatorii natiunii predica necontenit ca a fi pentru familie traditionala inseamna a fi in tabara lui Putin, ca ai de ales intre Rusia si perversiunea exhibata in public, unde o arati copiilor, ce credeti ca o sa zica romanul de rand, preponderent conservator, pana la urma? Bine, asa sa fie

 4. Daca ne uitam atent rusii lucreaza destul de bine in vest. Au articole bine plasate in marele BBC, Le monde, etc. Fie direct fie indirect prin filme documentare de exemplu. Pe Arte urmaresti un serial cu litoralul marii negre si ti se toarna propaganda ruseasca cand trece prin tarile de acolo. Imagini frumoase, oameni si versiunea rusa a evenimentelor, romania de exemplu e prezentata ca ocupant in sudul basarabiei si ramasitele de romani acolo ca ramasite ale ocupatiei romane, in crimea toti sunt rusi si s-au eliberat de ucraina. Biserica ortodoxa e prezentata ca o biserica rusa. Asa se pregateste publicul.

  Nici nu vreau sa pomenesc despre cum se invata la scoala si cum este prezentat peste tot WWII, nu vreau sa analizez crimele comunismului, deportarile facute de rusi, aici e lipsa totala de cunostinte sau sustinerea versiunii rusesti la marele public.

  Este asa fiindca noi nu depunem nici un efort in acest sens, sa luptam pentru informatie corecta, sa povestim ce ni s-a intamplat.

  • @ion – informația corectă despree WWII e că Hitler a invadat URSS, iar România a declarat război Statelor Unite și a masacrat ea însăși câteva zeci de mii de evrei. O soră de-a bunicii care atrăit toată viațșa ei în Iași văzuse cu ochii ei evrei împușcați pe străzi (deci fără judecată) și evrei duși în grupuri de câteva zeci de persoane spre pădurile din afara orașului, ca să fie împușcați acolo chiar de armata română.

   Astea fiind zise, ești sigur că vrei informația corectă despre WWII?

   P.S. Calea ferată dintre Brad și Deva (dezmembrată în prezent) știi cumva cum s-a construit?

  • Absolutissim revoltator in conditiile im care mass media occidentala este pura ca floarea de colt, atinsa doar de mictiunea caprei negre.
   Ar trebui dat un edict bruxellez prin care sa se interzica orisicefel de canal, in afara celor de bine, validate de Comisia Europeana, Fratia Musulmana si Ocasio Cortez.

 5. Iata cum se face livrarea S400 in Italia, direct in curtea inspectoratului de politie, iar politistii se chinuie sa lanseze racheta. Credeam ca este aer-aer. Din poza se vede ca ar fi sol-politist (sol-mascat-carabinier). S-o indrepte pe verticala in sus pentru ca este mai sigur asa.
  S-ar putea ca manualul de utilizare sa fie in rusa…sa vedeti atunci distractie.

 6. cred ca nu e vorba de „prostia” politiei, cred ca e vorba de propaganda occidentala si de faptul ca autorul s-a grabit cu articolul acesta, luand de bune concluziile „presei internationale” si nu comunicatele autoritatilor din Italia
  dar asta este trendul acum: daca se intampla ceva, sigur Rusia e de vina !!!

   • Partea cu ”pro-ruși” pare destul de discutabilă. Separatiștii din Donbas sunt într-adevăr pro-ruși, se pare că au avut bani și pentru angajat niște mercenari, așa că niște trigger-happy din Torino s-au dus acolo pentru că acolo era ”some action”. Dar nu cred că torinezii luptau pentru obiectivele Rusiei, chiar dacă luptau de partea separatiștilor pro-ruși. Ar fi luptat și de partea cealaltă, dacă li se făcea vreo ofertă mai convenabilă.

    Partea cu ”neonaziști” e mai reală și mai îngrijorătoare. Atât timp cât sunt dispuși să pună mâna pe arme și să tragă cu muniție reală în oameni reali, e clar că temperamental nu sunt de formație corectă politic, nu sunt din tabăra celor care preferă să trimită oameni la închisoare pentru postări pe Facebook. Sunt din tabăra celor care pun direct mâna pe arme și ăștia vor fi din ce în ce mai mulți în următorii ani.

    Partea cu Donbas / Donbass trebuie și ea lămurită. Dacă scrii Donbass ești de partea Rusiei, dacă scrii Donbas ești de partea Ucranei. Deci?

 7. Scopul articolului este ca și al informării de la Polizia dello Stato, de a manipula. Ăia din Italia ca să îi facă pe plac lui Putin, Ioniță și cu entendeur-ul , ca să atace BOR plecând de la niște grupulețe marginale, care se reclamă ortodoxe.
  Și unii și alții fac jocul lui Putin, care în cazul RO este de a credibiliza BOR, care este un adversar al BORu-KGB peste tot.
  S-au întâlnit proștii cu mama lor.

   • Păi trebuie să fie cu subiect și predicat ? Nu ai văzut reacția entendeur-ului, și el contribuitor ?
    Iar asta „……oligarhul pios-ortodoxist….” apare unde ? Crezi că trebuie să scrii BOR (ca să înveți, în mediile românești, când e vorba de biserica rusă, se scrie BORu.)
    Iar pt homofobii LGBTXYX sunt homofobi nu restul cum pretind ei, la fel cum comuniștii pretind că ei sunt democrații) progresiști și naturofobi „ortodox” este exact chemarea la luptă.

 8. Manipulare există de ambele părți, cum este de pildă încercarea de alăturare a adepților „familiei tradiționale” cu rușii.

  Oricine vede clar că rusul zice NU acolo unde UE zice DA – și invers. Rolul rusului este să creeze discordie, neînțelegeri. Nu rusul a inventat valorile morale și lui nici nu îi pasă de ele. Dacă UE ar zice DA „familiei tradiționale”, rusul ar zice pe dos. Asta e cât se poate de clar.

  Din păcate, dacă omul aderă la un sistem de valori morale, este imediat catalogat ca fiind extremist și finanțat de ruși. Ceea ce este trist, deoarece este neadevărat. Nu există o lume pur bipolară, în care ori ești cu UE în toate lucrurile ori contra, ori cu rusul ori împotrivă. Lucrurile sunt mult mai complexe. Poți să te situezi împotriva unei politici publice a UE sau SUA (exemplu, imigrația) fără să însemne că vrei desființarea UE și că ești plătit de rus. Faptul că rusul se folosește de acestea, nu schimbă cu nimic nici adevărul, nici valorile morale. E doar un instrument în mâna lui – furnizat chiar de UE.

   • Cred că se cuvine facută distincția între o organizație (i.e. CpF) – pe de o parte – și susținătorii unei definiții a căsătoriei (i.e. „familia tradițională”) – pe de cealaltă parte

   • Daca ar da Soros sau Gates la CpF, cred ca i-ar primi mai cu placere. Dar standardul se pare ca e ca acivismul progresist se face pe bani grei care trebuie tacuti sub tacere, altfel esti antisemit , iar cel conservator trebuie fact din pur idealism din inimi inflacarate.

 9. In USA si-au facut omul presedinte. In Germania, Merkel le face jocurile de o eternitate. In Franta, cine l-a facut pe Macron rege sustinind-o demagogic pe aeriana aia de Marine Le Pen? Grecia cine a pus-o la pamint? Lovitura de stat din Turcia cine a organizat-o? Pe Bolsonaro cine l-a facut presedinte? Pe Orban Viktor cine il finanteaza? Dar pe austriacul ala de 30 de ani, care a fost cancelar si se pare ca iar cistiga alegerile? Polonezii aia nationalisti si anti UE de cine sint finantati? Dar cehii, iranienii, sirienii, venezuelenii, cubanezii, somalezii, suedezii etc. etc.?

  La noi o fi altfel? Crede cineva ca Iohannis e omul Germaniei, nu al lui…?

  Pai, vedeti?

  S.a.m.d.

  Ce e de mirare ca rusii au ajuns sa aiba controlul si in Italia?

  Se stie ca serviciile secrete din Europa sint penetrate si controlate de Putin, parlamentarii UE sint in solda lui (nu a lui Soros, cum se spune).

  ONG-urile cine le finanteaza? Pai, Putin, folosindu-se de intermediari ca Soros, norvegienii si alti fraieri.

  CNN? MSNBC si restul televiziunilor americane, NY Times, WaPO etc.? Pai, Putin, Putin si iar Putin.

  Am auzit ca pina si aparent foarte respectabilul ONG EXPERTFORUM…

  YEP!!! Te doare mintea de ce sint in stare rusii astia.

  • Ca vechi spion putinist [sunt deja vreo doispe ani de cand am fost acuzat, pardon, ‘expus’ pentru prima data, adica de cand m’am apucat sa public comentarii eurosceptice pe net] tin sa confirm: demonul Putin sta cu ochii pe noi, in special aici, pe contributors, unde are un interes major…si, desigur, cateva clone cu care bruiaza si manipuleaza de zor dezbaterile mioritice. Cel mai mult ii place sa se impauneze cu toate relele pamantului si sa creeze iluzia ubicuitatii..

   Si inca ceva: io zic ca fenomenu’ si personajele implicate is mai degraba expresia unui baroc intarziat, nicidecum suprarealiste.. :) asta daca nu cumva apreciem dupa principiile realismului stiintific..

 10. Extrema dreapta apare ca o reactie la extrema stinga.

  Peste tot in lume si in toate timpurile extrema stinga a inceput sa se manifeste si abia apoi a aparut reactia din dreapta:

  Comunism, bolsevism, somaj, interventie franceza -> nazism

  Spania, regimul republican, interventie sovietica -> Franco

  Chile, Allende -> Pinochet

  Germania, 2015 imigratie masiva -> Pegida, AfD

  Asa ca, trebuiesc gasit un compromis.

  Chiar si acum, in SUA, avintul marxismului creeaza reactii din partea Administratiei.

  Partea proasta e ca fiecare parte cauta s-o distruga pe cealalta, spre disperarea electoratului, care este silit sa se radicalizeze.

  • Partea și mai proastă e că extrema dreaptă e disciplinată, organizată și îi plac armele.

   (Re)apariția în Europa în următorii 10 ani a unor personaje gen Franco sau Salazar e un risc real, dacă stânga radicală nu face câțiva pași înapoi. Personal, cred că ar fi de preferat acești pași înapoi, decât câteva mii de ”martiri” pe altarul cauzei. Dar e alegerea lor.

 11. Well…Italia nu este chiar un exemplu de democratie. CIA a salvat Italia de comunism in anii ’50. Si cu ce eforturi… Altfel, Italia ar fi fost si ea o tara comunista. Vorbesc serios, mai cititi va rog daca nu credeti. Acum se dau mari cu relatiile lor cu Rusia.

 12. Ultima „perla” a lui Salvini si de azi :
  „Eram tinta unui grup ucrain . Voiau sa ma omoare ”

  https://www.corriere.it/politica/19_luglio_16/lega-fondi-russi-salvini-conosco-savoini-25anni-persona-corretta-7bf2ca72-a7cb-11e9-87b1-16eba1cb2125.shtml

  Acum sa facem o paralela .
  Si la noi a fost unu care a zis ca erau ucigasi platiti pe urma lui . Unu mustacios , sef de partid si camera de deputati . Acum dupa gratii.
  Avea si romanul asta ceva cu occidentalii, cu UE care sugeau singele romanilor , ne exploatau si vindeau marfa de slaba calitate .

  Discursul (istoric vorbind) a lui Salvini NU e mult divers .

  O singura mentionare . Politia italiana chiar e profesionala .
  Unii mor in lupta cu criminalitatea organizata care e infiltrata masiv cam peste tot. Alti politisti mai merg si in puscarie ( coruptie , protejare mafiosi , viol , incalcare drepturi elementare inculpati ). La noi e o veselie totala .

  Ca acum au publicat ceva fake nu e de mirare . Au si ei o minoritate de „lingatori de clante”.
  La noi in schimb demonstratia din august a diasporei a fost catalogata ca lovitura de stat , agitatori platiti .
  De la ministru in functie la ultimul maior , colonel care a participat la represiune . Adica un bloc monolitic tipic altor vremuri apuse (teoretic) cu 30 de ani in urma.
  Asteptind (poate) musamalizarea care e regula din 1989 incoace dar si promovarea in grad la 1 decembrie . Care e tot regula din 1989 incoace . Oameni profesionisti seriosi si cinstiti dar si calai , complici , criminali de stat. Toti la gramada avansati de 1 decembrie . Sau nu vad eu bine ? :)

  PS . Racheta aia e perfect functionanta doar ca lipseste dispozitivul/ aparatul de lansare . Avand 150 kg , imposibil sa o ti pe spate si sa apesi tragaciul care nu exista . Si asta e o alta problema . Cine avea restul „sculei” ?
  Vom vedea .
  Antiterorismul italian ca structura si personal nu e gluma. Vor descoperii multe chestii inconfesabile .

  • @stefan60 – cea din poză pare o rachetă 530F de pe avioanele Mirage F1. Deci un avion francez Mirage F1 e ”restul sculei”.

   • P.S. Mirage F1 e un avion vechi de 50 de ani, retras de francezi din serviciu în 2014. Probabil mai sunt și unele care mai zboară încă.

    • @harald
     Doua Mirage F1 sint la dispozitia lui Haftar in Libia . Doar ca nu au armament de aparare .Adica rachete AA. :)
     Coincidenta , aceasi tara unde unii au descoperit rachete AT Javelin . Tot la „armata” lui Haftar . Rachete made in USA dar vandute francezilor .
     Care francezi au raspuns ca respectivele fac parte din dotarea trupelor lor din zona .
     Doar ca tot oficial , francezii au negat de ani de zile ca au trupe in Libia. :)

     Chestia asta cu arme , rachete confiscate in Italia pute tare a trafic international de arme .
     Acolo unde guvernele nu pot vinde direct (embargo) , se apeleaza la interpusi . Sa nu ajungi niciodata la guvernul , ministrul care a livrat sculele .
     PS.
     Si ar fi posibil sa faca parte si din o cearta inconfesabila intre macaronari si frantuzi .
     Care ultimii se chinuie de ceva timp sa puna mana pe petrolul extrem de bun al libicilor . Doar ca e extras , depozitat si transportat de ENI . Multinationala italienilor .

 13. Inainte de toate , sa ne miram de „prostia” politiei italiene ar trebui sa ne intrebam foarte serios cum a ajuns acest armament militar in Italia. Niste rachete sol-sol sau de care or fi ele nu le ascunzi undeva in bagajul de mana si nici nu sunt de marimea unui Kalaschnikow.
  Mafioitii italieni cu vechi state probabil s-au frecat la ochi la auzirea acestei stiri.
  Cu putina imaginatie se pot anticipa destule scenarii de la aruncarea in aer a cupolei bisericii Sf.Petru din Vatican si pana la scufundarea unei nave de croaziera totul poate fi posibil daca acest armament militar modern ajunge pe mainile celor pt care nu conteaza absolut nimic.
  De unde provin aceste rachete, de cine si prin care tari au fost transportate ? a fost nevoie de multi bani, spagi si masluirea a multor indivizi implicati , probabil pana la cel mai inalt nivel si cu sprijinul unor servicii, Interpolul, NATO dorm in papuci ?
  Este usor sa ne amuzam cum niste carabinerii se chinuie sa scoata racheta dintr-un tub sau ce o fi incercand sa ridiculizam situatia care este hilara si extrem de periculoasa , acum Italia fiind destinatia, ce se intampla daca rachetele apar la Berlin , Paris sau Londra ?

  • Nu e nicio rachetă sol-sol, hai să nu le înflorim acum. E o rachetă de avion, utilizabilă în luptele aeriene (air-to-air missile).

   E de producție franceză, Franța le-a vândut (printre altele) în Irak, Libia și Qatar, iar asta găsită de italieni pare să fie dintr-un lot primit de Spania de la Qatar.

   Mie povestea mi se pare cusută cu ață albă. Tu, dacă ai avea o rachetă pentru dotarea unui F-14, ce-ai putea să faci cu ea? F-14 erau avioanele din Top Gun. Asta era pentru Mirage F1, tot cam de pe vremea aceea.

    • Traseul ”comercial” legitim al rachetei respective poate fi identificat cu precizie, se știe că face parte dintre cele exportate de Franța către Qatar. Undeva pe lumea asta trebuie să existe o bază militară în care racheta respectivă apare ca fiind în dotarea avioanelor de acolo.

     ArabNews spune că Bergiolo intenționa să o vândă cu 470.000 de euro și că așa a fost descoperită: Bergiolo a trimis poze cu racheta pe Whatsapp unui potențial client, iar poliția a interceptat mesajele respective.

     Dată fiind vechimea rachetei (1980) este extrem de riscant să încerci să o modifici și să o folosești. Însă asta ar putea explica proveniența ei: poate că apare undeva în acte ca fiind dezafectată.

  • „Înainte de toate , sa ne miram de “prostia” politiei italiene ar trebui sa ne intrebam foarte serios cum a ajuns acest armament militar in Italia.”

   În mod evident, „jucăriile” au fost primite în dare de la Moș Crăciun. În naivitatea lor, polițiștii au crezut că sunt arme, care ar putea face „poc!”. Nici vorbă! Nu trebuie să ne gândim cumva că Rusia ar avea vreun interes în zona Uniunii Europene, NATO șamd., pentru că astea sunt simptome clare și sigure de „scenarită”.

   Mafia o fi Mafia, dar rachete la Sf Petru nu trimite, pentru că în apropiere se află Istituto per le Opere di Religione, care printre altele este acuzat de către cei care nu prea cred în naivitatea suavă a poliției de „lipsă de transparență”.

   Cât privește susținerea cetățenilor patriei noastre pentru „familia ortodoxă tradițională” s-a observat la recentul referendum. Deși listele cu „inițiatori” au fost alcătuite în biserici la îndemnul și cu sprijinul anarhiștilor pro-ruși de pretutindeni, din America până în Mama Rusia.

   • @Constantin – o să repet cifrele și pentru tine, poate așa încetezi cu propaganda: s-au prezentat 3,85 milioane de oameni la referendumul CpF, din care 3,5 milioane (91,5%) au votat DA și aproape 250.000 au votat NU (6,5%). Cam asta e ”susținerea cetățenilor patriei”, care par destul de sănătoși în concepții.

 14. Vai de capul meu, ce de-a postaci kremlinisti s-au adunat pe aici ca plosnitele dupa raie…”mari specialisti” la de toate – in rachete rusesti si geopolitica, religie si biserica, „experti propagandoni” in manipulare, propaganda putinista si dezinformare in masa. Mars la moskva, la tatucu putinelu sa-l slugariti pe dictator…lacheilor si tradatorilor si nu pierdeti timpul pe aici Dlor autori, va rog mult, nu mai intrati in „dezbateri” cu ei, nu intrati in jocul lor ca hoarda asta de postaci abia astreapta ca sa-si „dezvolte” si „argumenteze” aberatiile si teoriile lui peste prajit pe рубле moskovite sau „din sinceritate”. Bineinteles, nu lipsesc din peisaj nici „idiotii utili” de factura locala…De ce oare, doamne, ma apucai iar de citit comentarii, ca doar mi-am propus sa nu mai bag la citit „comentarii”…

  • @RocketMan – ți-am mai spus că de câte ori auzi despre bombardiere rusești interceptate de aviația britanică deasupra Mării Nordului, misiunea lor e să-mi parașuteze mie ruble la Nottingham, direct în curtea casei. Altceva, cu ce-ți mai pot fi de folos?

  • Exact asta ma tot intreb si eu. Lasa-i sa moara in noaptea mintii lor. E drept ca pe cei intunericiti de-a binelea nu-i citesc, mi-am antrenat programul de citire sa sara peste „numele” lor. Banuiesc ca astia sunt angajati pe copeici, nu cred ca isi pot permite mai mult prin RO. In afara de repetentii sistemului andronescian si spiru haretisti cine sta sa presteze in meseria de postac? In fabricile de postaci din Macedonia de Nord, Kosovo si prin St. Petersburg, da, acolo e foame intre tineri cu pregatire si oarecari notiuni de limbi straine. Dar romanii care ii ling talpile lui Malofeev pe gratis si cu un avant demn de o cauza mai buna… Specimenele acestea mi se par atat de triste incat nu ma pot abtine, sunt un fel de e-saltinbanci, de clovni tragici. Dupa ce am citit aici expertii in rachete si geopolitica scriind comentarii siropoase despre superioritatea rasiala si puritatea sangelui in recentele casatorii din casa regala britanica (fanfic cu Kate M, ca niste adolescenti cu palme transpirate) de fiecare data cand „vad” numele comentatorului respectiv citesc comentariile pompoase cu banda sonora Benny Hill Theme: Yakety Sax in minte.

   • @Tintin – ”mai răsfirați, băieți, mai răsfirați” :) Nu păcăliți pe nimeni dacă vă dați dreptate unii altora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro