Ma grabesc sa semnalez cititorilor HotNews aparitia OM 5224 din 30.08.2011, privind aprobarea programelor de studii universitare de masterat evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 617 din 31 august 2011.
Asta inseamna ca nu se mai asteapta clasificarea universitatilor pentru a vedea care anume institutii de invatamant superior au dreptul sa initieze programe de studii de masterat in anul scolar 2011-2012. Am semnalat vulnerabilitatile legate de clasificarea universitatilor si se pare ca am avut dreptate. Solutia este de salutat, nu se stie cat mai intarzie clasificarea si nu se puteau bloca inscrierile la masterat cu o luna inainte de inceperea anului universitar.
În conformitate cu prevederile art. 5 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.753/2011 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ,în baza Hotărârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,în temeiul art. 138 şi 140 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, al art. 29 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare, şi al art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de masterat,ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului emite prezentul ordin.
Articolul 1 Programele de studii universitare de master la care se poate organiza admitere pentru anul universitar 2011-2012 sunt cuprinse în anexele nr. 1-3*), care fac parte integrantă din prezentul ordin.
*) Anexele nr. 1-3 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 617 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial“, Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.
Pentru a raspunde celor interesati, voi achizitiona anexele respective si la comentarii voi raspunde punctual celor ce vor dori sa stie daca universitatea x are dreptul sa faca inscrieri la masterat si la ce programe de studii.
Articolul 2 Organizarea studiilor pentru programele de studii universitare de master menţionate la art. 1 se poate face pentru anul universitar 2011-2012.
Incertitudinea aceasta face rau universitatilor, care trebuie sa-si planifice resursele umane si materiale pe un singur an, ceeace este destul de dificil.
Articolul 3 La intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.630/2010 privind aprobarea programelor de studii universitare de masterat evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 23 august 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
In conformitate cu acest articol, acele universitati care au facut deja inscrieri in conformitate cu OM 4630/2010, trebuie sa verifice daca se regasesc si in anexele noului ordin. In mod normal, in afara evaluarii si propunerilor ARACIS nu vad ce alte criterii sa fi functionat si cele doua liste anexe, din 23 august 2010 si acelea din 31 august 2011, ar trebui sa fie identice. Dar mai stii?
Articolul 5 Direcţia generală învăţământ superior, echivalarea şi recunoaşterea studiilor şi diplomelor, Direcţia generală economic, finanţe, resurse umane şi instituţiile de învăţământ superior menţionate în anexele nr. 1-3 vor pune în aplicare prevederile prezentului ordin.
Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului,
Daniel Petru Funeriu
Acesta este OM 5224 din 30.08.2011, pe care l-am preluat de aici
In cursul zilei voi raspunde cititorilor referitor la anexele OM.
Ca OM si anexele nu se gasesc pe pagina MECTS, la doua zile de la aparitia in MO, este o chestiune grava, pe care fiecare o interpreteaza cum vrea…
Anexele la OM n-au fost inca publicate in Monitorul Oficial.
Asta e incredibil…
Am fost personal la sediul MO. Daca trece si ziua de azi, poate luni.
Pana la urma au aparut anexele sau nu? Cand se da admiterea la master daca inca nu se stie la ce se poate da admitere? In plus un candidat de unde stie daca masterul la care se inscrie este acreditat sau nu? Sau se aseaza cateva mii de candidati la coada in Bucuresti ca sa prinda pretiosul document (care nu exista).
Listele cu masteratele aprobate
http://www.monitoruloficial.ro/RO/article–e-Monitor–339.html
In MO 617 bis
Incerc sa-mi lamuresc o dilema legata de masterate. Acum mai bine de 10 ani am absolvit un colegiu universitar tehnic, specializarea energetic. Ulterior, m-am inscris pentru continuare studiilor (se facea un an pregatitor apoi deveneai student in anul III la cursurile de zi), dar le-am abandonat fiindca m-am mutat in alta parte si am inceput si lucrul. Mai mult, nu mai am de mult nici o legatura cu domeniul energetic si mi-as fi dorit sa pot sa fac un master intr-un alt domeniu.
Intre timp, legea s-a schimbat de vreo 500000 de ori, iar colegiile tehnice au disparut. Diplomele de absolvire nu par a fi echivalate de nimic, iar din ce reusesc eu sa inteleg printre randurile legii, ca sa urmez un master in alt domeniu nu mi s-ar lua in considerare aceasta uin vreun fel. Desi acum se studiaza 3 ani la orice facultate, exact cum era si pe vremea colegiilor.
Ce optiuni am?
Daca acel colegiu era echivalent scolii postliceale, nu cred ca poate fi echivalat cu o licenta de trei ani. Cel putin in legea educatiei nr. 1/2011 nu-mi amintesc de asa ceva. La serviciul echivalare din minister trebuie intrebat.
Direcţia generală învăţământ superior, echivalarea şi recunoaşterea studiilor şi diplomelor
http://www.aracis.ro/rezultate-evaluari/evaluari/
„Pentru programele de licenta si master, finantarea institutiilor de invatamânt superior de stat, din surse publice, se face diferentiat pe categorii de universitati si in functie de pozitia in ierarhie a programelor de studii, conform ierarhizarii prevazute la alin. (3), pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. ” – Art. 193. LEN.
Cum un OM nu ar trebui să fie peste o lege, ce rezultă din acest dans?
„(2) Rezultatele clasificarii universitatilor, astfel cum acestea au fost stabilite de organismul de evaluare prevazut la art. 2 alin. (1), se constata prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Înainte de inceputul fiecarui an universitar.” – HG 789/2011
Oare la 1 octombrie ce fel de clasificare/ierarhizare ar trebui să avem astfel încît să se respecte evaluările ARACIS dar şi Art. 155 şi Art. 193 din LEN?
Din cate am inteles, se invoca OM de regim tranzitoriu
Domnule Vlaston,
Multumim pentru informatii! Eu am urmarit cu atentie site-ul
Ministerului Educatiei si intr-adevar acolo NU este publicat
(inca) Ordinul Ministrului 5224 …
Cel putin teoretic, deci, poate exista o universitate centrata doar pe educatie, dar care are si programe de master :D
Art. 5
(1) Evaluarea primara se realizeaza anual, pentru toate universitatile supuse evaluarii, inaintea inceperii anului universitar, iar rezultatul acestei evaluari este valabil pe durata anului universitar urmator evaluarii.
Art. 15
Prima evaluare in scopul ierarhizarii programelor de studii si clasificarii universitatilor, care este realizata de catre organismul international sau agentia din strainatate prevazut/prevazuta la art. 193 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, este constituita din:
a) evaluarile primare din cadrul evaluarii in scopul clasificarii universitatilor si evaluarile in scopul ierarhizarii programelor de studii ale caror rezultate sunt valabile pentru anii universitari 2011–2012, 2012–2013, 2013–2014 si 2014–2015;
b) prima evaluare institutionala din cadrul evaluarii in scopul clasificarii universitatilor a fiecarei universitati supuse evaluarii, realizata in primii 4 ani ulterior intrarii in vigoare a prezentei metodologii.
Da, se continua in regimul din anii trecuti, atata timp cat nu avem clasificarea universitatilor.
Cum interpretați articolul 15 citat anterior?
Ca fara o agentie straina, care sa fi efectuat inclusiv evaluarile primare, (facute acum de institutii si oameni din Romania), nu se poate pasi mai departe. Cred ca asta e cheia blocajului, pe care am si semnalat-o in alt articol.
Probabil nu m-am facut bine inteles. Revin.
Evaluarea primara se face anual, înaintea începerii anului universitar, dar prima evaluare contine „a) evaluarile primare din cadrul evaluarii in scopul clasificarii universitatilor si evaluarile in scopul ierarhizarii programelor de studii ale caror rezultate sunt valabile pentru anii universitari 2011–2012, 2012–2013, 2013–2014 si 2014–2015; ”
1. Ce va contine prima evaluare primara?
Art. 13
(1) Evaluarea în scopul ierarhizării programelor de studii universitare se realizează anual.
(2) Rezultatele evaluării în scopul ierarhizării programelor de studii universitare se publică înaintea începerii anului universitar şi sunt valabile pe durata anului universitar următor evaluării.
2. Vin aceste prevederi ale unei HG în contradictie cu prevederile art.1 ale OM?
Am putea cârcoti spunând că metodologia din care citez a fost aprobată şi publicată după începerea colectării datelor în vederea clasificării şi ierarhizării? Altfel spus, HG aduce în legalitate ceea ce s-a cerut imperativ universităţilor să transmită MECTS…..
O intrebare: imi doresc sa urmez o scoala de doctorat…Stie cineva cam pe cand as putea afla care sunt universitatile care au „dreptul” sa organizeze astfel de cursuri?
Multumesc.
Se asteapta tot zilele astea, cam in acelasi fel cu masteratele…
In aceeasi linie, si eu sint interesat de lista cu pricina. Eu mai am teza de sustinut si am preferat sa amin sustinerea, ca sa stiu daca nu cumva va fi mai bine sa plec cu traista in bat la alta universitate, cu toate costurile de timp si efort personal aferente „reluarii”.
Nu de alta, dar e oricum mi-e greu sa discut despre teza, pentru ca sint din plin „amendat” de sistem ca am facut-o pe bune, si flituit de „resursele umande” de pe la angajatori, care nu fac diferenta cind citesc CV-urile intre studiile pe bune si cele cumparate. N-as vrea sa fiu marginalizat si din cauza numelui prost al facultatii la care mi-am luat doctoratul, desi nu-i tocmai una de pe gard in tara… Sau mai bine zis, mai de mult nu era, ca acum sint cam toate de-o teapa.
S-a dat drumul la masterate! Da’ nu stim unde a pus dl ministru lista… Da’ fuge dumnealui, conu’ vlaston pana la MO si indata ce apare lista ne-o si aduce… In care timp nu pierde ocazia sa se autoflateze: v-am spus eu ca nu-i in regula clasificarea asta! Si sa-l flateze si pe conu ministru, ce “solutie salutara” a gasit dupa ce a blocat totul!
Caragiale e cu noi!
Oare cu ce-am gresit ca sa asistam la asemenea comedie absurda? Orice om cu un dram de luciditate si-ar fi dat seama de mult ca fanteziile ministrului nu au nici o legatura cu realitatea, Sa presupunem ca ar fi gata celebrul clasament. Si-apoi? Clasificarea universitatilor este necesara, iar politica invatamantului trebuie sa tina seama de asta. Doar ca ministerul a dovedit ca nu are nici o strategie. Actualul ministru, in cel mai pur spirit edu-cer-ist, se pare ca doreste doar sa dea sistemul de pamant, nu sa construiasca ceva. Pot sa va anunt ca cei mai buni candidati la master si doctorat au plecat deja in strainatate. Pentru ce-ar mai sta aici cand in luna septembrie noi inca nu stim care universitati organizeaza master/doctorat? Dar cu fatarnicie constatam ca nici o universitate romaneasca nu este in top 500…
Dnu profesor,
Faceti invatamant superior de calitate si n-or sa mai plece candidatii. Daca nu stiati, au plecat afara foarte multi absolventi de bac, care urmau sa faca licenta si pt. care nu existau piedici. De bun ce este inv. nostru superior.
As atrage atentia ca nu toate universitatile din Ro sunt atat de slabe pe cat pretind dl vlaston si dl ministru. Sa afirmi oficial, in calitate de minstru, ca diplomele romanesti nu au valoare este un act iresponsabil, care aduce prejudicii tuturor celor care in ultimele decenii au studiat onest in Romania, cat si celor care urmeaza sa studieze in continuare. Practic, o asemenea afirmatie scoate Romania din circuitul educational international pt multa vreme. Ce student din strainatate credeti ca ar mai veni sa studieze aici, chiar si intr-un schimb erasmus de 3 luni si ce universitate din strainatate mai este dispusa sa incheie vreun acord cu o universitate romaneasca? La asta se adauga harababura si confuzia generala pe care a generat-o ministerul. Un exemplu relevant este cel de mai sus: Ana il intreaba pe dl vlaston unde se poate inscrie la doctorat – nu are alte surse de informatie, in luna septembrie, cand ar fi trebuit deja sa se inscrie la concurs. Iar acesta ii raspunde ca in zilele urmatoare, la fel cu masteratele. Adica, nicicum…
Cred ca aceste cauze sunt suficient de bune pt ca tinerii sa paraseasca Ro.
Daca realitatea calitatii ar sta in niste declaratii ale unui ministru trecator, inca ar fi bine. Din pacate chiar asa este. Inv. romanesc e de proasta calitate, cu exceptia unor insule de excelenta.
Sunt de acord ca sistemul trebuie mai intai sa fie „curatat”.
Cred ca ideea de a cheltui bani in cat mai putine centre universitare unde mai exista calitate este un pas inainte. De asemenea clasificarea universitatilor pe domenii este un pas inainte. Crearea unui sistem concurential intre universitati este cea mai eficienta metoda de a asigura calitate in sistem. Sper ca peste cati ani sa se accepte si ideea voucherelor educationale.
Dar pentru a avea calitate trebuie bani si timp. Piata muncii in mediul universitar este foarte mobila si ceea ce se distruge in 15-20 se reconstruieste in tot atat timp daca se iau masurile care trebuie. Nu putem avea cadre didactice de calitate daca nu se investeste in acele universitati. Ceea ce spunea d. Marga acum cateva zile este adevarat: nu exista nici o universitate in primele 500 care sa aiba un buget sub 300 milioane de euro/an. Tot timpul suntem comparati cu universitati din Ungaria, Polonia, Cehia. Dar acolo salariile in universitati sunt de 3-4 ori mai mari decat la noi iar tentatia de a pleca in strainatate nu este chiar asa de mare.
Nu cereti cuiva sa se sacrifice de dragul Romaniei sau a sistemului de invatamant romanesc. Pana la cel de-la doilea razboi mondial, profesorii care s-au intors in tara au facut-o pentru ca avea aceleasi conditii ca in strainatate. Cei care nu pleaca astazi se gandesc la familiei si prieteni, nu la viitorul maret al Romaniei!!!
Imi scuzati indrazneala, dar va rog sa imi spuneti daca ati gasit Anexele din Monitorul Oficial nr. 617 bis. M-ar interesa in special daca la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti se vor mai organiza masterate. Va multumesc!
Nu, vineri nu aparusera la MO. Cred ca luni
Domnule Vlaston,
Stiti cumva ceva despre un anumit orizont de timp in care ne putem astepta sa apara clasificarea? Incep sa cred ca va fi „ingropata” avand in vedere ultimele evolutii. Mi se pare revoltator faptul ca, dupa ce toata vara au fost blocate admiterile la masterat, apare un act normativ care le deblocheaza (concluzia fiind ca au fost fraieri cei care, respectand legea, nu au facut inscrieri peste vara), iar ministrul nici macar nu catadicseste sa explice de ce nu apare clasificarea pentru care le-a blocat.
Nu stiu ce sa zic. Intr-un articol anterior enumeram trei vulnerabilitati: e necesara o agentie straina, clasificarea sa aiba consecinte egale pt. toate univ. de stat sau private si, in fine, nicaieri nu se anuleaza acreditarile deja acordate in anii trecuti de catre ARACIS.
Acum, daca a promis-o, trebuie sa apara.
„Acum, daca a promis-o, trebuie sa apara.”
Domnule Vlaston, ministrul nu „promite”. Ministrul trebuie să respecte Legea!
„Nomenclatorul domeniilor si al programelor de studii universitare, domeniile si programele de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, locatiile geografice de desfasurare, numarul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati, propus de catre agentiile de evaluare a calitatii care au evaluat fiecare program, se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului, promovata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, inaintea datei de 31 martie a anului respectiv – Art. 138 LEN
„(6) In termen de 8 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi si stabileste masurile tranzitorii de aplicare a acesteia.” Art. 361
Prin oct. se fac 8 luni
Aţi omis „31 martie a anului respectiv”? Sau este publicat acel nomenclator?
Prin urmare, pe 11 octombrie 2011 (poate unii omit că anul şcolar este deja început :)) vom avea „metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative”.
Până atunci Ordine de ministru se vor dovedi a reglementa peste o lege? Buna gluma juridica……
Domnule Vlaston. dupa ce m-am documentat ceva mai temeinic, am constatat urmatoarele:
In preambulul ordinului 5224 este invocat art. 5 din anexa 2 a ordinului 3753 din 2011, aceasta facand referire la regimul tranzitoriu aplicabil universitatilor pana la aparitia actelor normative subsecvente necesare aplicarii legii educatiei. Este mentionat clar acolo ca admiterea la masterat se face in anul 2011-2012 la specializarile acreditate de ARACIS pana la 1 SEPTEMBRIE. Ordinul 5224 abroga ordinul 4630 din 2010 pentru ca in anul 2011, pana la 1 SEPTEMBRIE, ARACIS a mai acreditat programe de master care vor fi prinse in anexele ordinului 5224.
In privinta doctoratelor insa nu se poate aplica acelasi regim tranzitoriu asa cum spuneti dvs. intr-unul dintre comentariile anterioare, pentru ca ordinul 3753 din 2011, care prevede expres situatiile in care poate fi aplicat regimul tranzitoriu nu spune nimic de doctorate
Cu un nou ordin se pot anula cele anterioare si se da drumul si la doctorate.
Mult zgomot pentru nimic. Funeriu si-a dovedit inca o data, daca era nevoie, incompetenta crasa si dispretul suveran. S-au scremut o vara intreaga sa scoata nemaipomenita „ierarhizare” si pana la urma a ramas cum am stabilit. Deh, unele universitati finanteaza partidul si nu pot fi deranjate.. Dar nu-i nimic, avem un ministru reformator, fara diploma si fara anexe.
Funeriu e capabil si incearca sa faca, atat cat ii sta in puteri, ordine in invatamant.
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/mon_pdf.php
Domnule Vlaston, am si eu o intrebare, daca puteti sa ma ajutati.
Am terminat, cu aproape 30 de ani in urma, o facultate de 3 ani si am abtinut diploma de subinginer. Dupa 20 de ani de industrie am ajuns in invatamant. M-am titularizat la o scoala profesionala caci numai acolo aveam dreptul sa predau ca profesor calificat. Am sustinut definitivatul, gradul II si cand am ajuns la gradul I s-au desfiintat SAM-urile (intre timp scolile profesionale au devenit SAM-uri), adica au fost transformate in Grupuri Scolare (invatamant liceal). M-am inscris la continuare de studii si am mai facut doi ani de facultate, in acelasi domeniu. Pe adeverinta de absolvire (am terminat anul acesta si nu s-au eliberat inca diplomele) scrie ca sunt inginer. Pe perioada continuarii studiilor am fost in fiecare an in restrangere de activitate si am fost detasata la alte scoli pe ore de instruire practica (platita ca maistru). Nici anul acesta nu am scapat de detasare pe motiv ca nu am master si cei 3+2 ani de facultate sunt echivalenti cu ciclul I Bolonia.
Oare de ce noi, cei cu SSD am fost complet uitati in noua legislatie? Nu aveam dreptul si noi oare la o perioada de timp sa ne completam studiile?
Am sa fac si master, daca asa trebuie, dar intrebarea este cum voi fi platita anul acesta?
Va multumesc.