miercuri, iulie 17, 2024

S-a umplut paharul! Apel catre intelectualii din Romania

Va adresez acest apel la un ceas cand strazile Bucurestiului, ale Brasovului, ale Ploiestiului, ale Timisoarei, ale altor orase, gem de protestatari. S-a umplut paharul, cetatenii acestei tari vor sa traiasca in normalitate, nu mai suporta minciunile, nerusinarea si cinismul unui guvern condus de un plagiator dovedit si al carui vicepremier a probat si probeaza un dispret ciocoiesc pentru cei multi si obiditi. Apelez la intelectualii din Romania sa-si exprime solidaritatea cu strada, sa ceara demisia imediata a guvernului Ponta-Oprea. Gangsterii, borfasii si mitomanii corupti trebuie sa paraseasca de urgenta Palatul Victoria.

Turpitudinea trebuie demascata si pedepsita conform legii. Tragedia de acum cateva nopti a revelat gradul incredibil de paralizie etica al celor ce-si zic elita politica. E nevoie sa reabilitam in spatiul public onoarea, civilitatea, solidaritatea. Ramanerea la guvernare a acestor poltroni tine de ceea ce un mare intelectual a numit obscenitatea politica. Ea trebuie sa-si afle sfarsitul. Acum sau niciodata!

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Și în opoziție „obscenitatea politică” este absentă? În actuala clasă politică nu există alternativă pentru reabilitarea în spațiul public a celor amintite. Sistemul în totalitatea lui este defect.

  • Da, din nefericire nu exista o alternativa.
   Liberalii isi umfla muschii dar inca au in ei germenii patogeni ai usl-ului.
   Umbrele de pdl-isti inca dau cu subsemnatul la dna atunci cand nu sunt pusi in situatia sa explice numirea lui Oprea ca general si, si mai si, decorarea secretarei lui care si’a luat si ea ca atatia altii doctoratul sub indrumarea sefului ei… plagiind ca o adevarata discipola ce ii este.
   Unpr-ul… nu exista decat pe hartie si in buzunarul sefului lui. El nu a fost niciodata o alternativa ci el a ales alternativele, ca sa spun asa. Mai ales ca la urma urmei el este tinta revoltei… Oprea, Piedone, &c.
   Mai e cineva care poate fi o alternativa?
   Nu pot uita greata provocata da Pavelescu sef al acelui partid istoric devenit zombi sub conducerea sa.
   Intelectuali care sa sustina strada ?… Dragut. Ar fi hilar daca nu ar fi tragic.
   Din nefericire intelectualii nostri si’au cam pus poalele in cap in ultimul timp.
   O vreme cred ca ar fi timpul unei retineri in ceea ce priveste implicarea publica. (Ma gandesc la celebrul vechi text al lui Gabriel Liiceanu)
   Dar poate ar fi timpul unui voluntariat ceva mai umil si mai penitent pentru cauze ceva mai modeste.
   Oricum strada ii va dezavua rapid asa cum s’a mai intamplat.
   Ipocrizia ii deranjeaza pe oamenii revoltati si acolo in strada sunt oameni revoltati.

   • Haideti, macar spuneti-o pe a’ dreapta, nu va mai invartati in jurul cozii: Sunteti inamorat pana peste urechi de molusca asexuata cunoscuta sub numele de V.V. Ponta. Ca ltfel nu se explica cum de nu vedeti nici o alternativa la cea mai fetida si scabroasa hidoseniea ajunsa vreodata la butoanele Romaniei.

   • Alternative:
    – Macovei? cu partidul dansei cu tot – dansa a facut ceva palpabil pentru Romania.De aia acum Voiculesc are confiscata avera- din cauza confiscarii extinse.
    – Nicusor Dan, impreuna cu partidul pe care tocmai il formeaza
    – mai sunt si alte alternative pe care inca nu le stiu…
    – important este sa nu mai vina aceiasi rechini politici, si sa nu mai schimbam un lup cu altul.

    • Nicusor Dan este o solutie pentru locale. Am sprijinit campania lui inca din alegerile precedente si sper sa aiba succes de asta data. Cred ca poate sustine o noua cultura politica in tara asta.
     Monica Macovei a facut e drept multe pentru schimbarea sistemului. Am oarece indoieli capacitatea ei de a functiona intr’o echipa politica eficienta. Dar fara indoiala este cineva care poate juca un rol benefic in Romania de maine, cred.
     Doar ca este nevoie de o asociere ceva mai larga de oameni care sa poate produce o organizatie viabila si eficienta. Cu cativa oameni numarati pe degete nu se prea poate infrange un sistem atat de eficient si de insadacinat in societatea noastra. Riscul e de a ajunge iar in situatia cpun-ului cu o mana de oameni rasletiti impotriva unei armate de agitatori. Avantajul enorm este ca nu mai strigam „nu mintiti poporul cu televizorul” si nu mai este ceata in Piata Universitatii.
     Rechinii vin acolo unde oamenii sunt slabi. De ceva vreme se vede treaba ca oamenii prind curaj sa se implice. E un inceput. Sper.

  • Evident, este defect. Nu e nimic de reparat, e loc de construit alternativa pentru viitor, Toate partidele active in ultimii 25 de ani si-au dat arama pe fatza. Sunt inepte, alaturi de liderii lor.

  • O fi si la ailalti obsceitate, slava Domnului. Numai ca astia care-s acum la butoane sunt mult mai defecti si mai scabrosi decat orice alrtceva de pe piata. Important e pe moment sa se traga apa dupa ei.

   Tzigania lui Ponta, Dragnea, Oprea & Co. trebuie sanctionata. Am indoieli ca vor fi clintiti de manifestatii de strada, dar cine nu incearca oricum nu are nici o sansa. Apoi chiar daca aia care-i inlocuiesc nu vor fi cu mult mai breji ca ei, cel putin vor fi mai retinuti de teama sa nu pateasca ca si mazilitii. Frica pazeste bostanaria… :-)

   • Mă bucur că îndoiala nu a devenit realitate. Ceea ce voiam să zic este că „răul mare” Ponta nu va fi înlocuit de ceva bun, ci de un „rău mai mic”. Mie personal această situație nu-mi convine și din acest motiv am afirmat cele de mai sus. Pentru că „rău cel mic”, după ce se va instala confortabil în fotoliile sistemului va deveni la rândul lui, plimbat de valurile puterii și nu de propriile vâsle, „răul cel mare”. Și atunci, după ce o altă catastrofă va avea loc, după ce alți oameni vor ieși în stradă, după ce alt prim-ministru își va da demisia, vom uita că „răul cel mic” de la momentul respectiv a fost pe vremuri „răul cel mare” și a spera la ceva bun din partea răului este logic paradoxal. Nu mai vreau anti-vot. Îmi doresc să ne guverneze niște OAMENI aproape necunoscuți a căror scop principal să fie dezvoltarea României ÎN TOTALITATE și nu doar pe acele segmente care îi avantajează pe ei personal. Îmi doresc la conducere acei OAMENI care văd în putere oportunitatea de a intra în istorie ca salvatori ai țării în care s-au născut și nicidecum îngroșarea propriilor conturi offshore.

  • APEL PENTRU SCHIMBAREA MORALĂ ŞI REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE
   DOMNULUI PROFESOR VLADIMIR TISMĂNEANU,
   Sper din toată inima în schimbarea în bine a societăţii româneşti. Cred că dacă oamenii, societatea civilă şi tinerii vor susţine Justiţia, DNA şi RESPECTAREA ŞI APLICAREA LEGILOR în mod egal pentru toţi, lucrurile odată pornite se vor mişca. Aceasta este o premiză necesară obligatorie, dar nu şi suficientă.
   Schimbarea morală a întregii societăţi începe de la schimbarea morală a fiecăruia dintre noi. Avem cu toţii o datorie morală faţă de tinerii sacrificaţi la ’’Colectiv ’’şi faţă de cei 180 de răniţi în ziua de 30 octombrie 2015.Tebuie să transformăm emoţia colectivă în energie şi forţă motrică pentru SCHIMBAREA în bine a vieţii sociale româneşti.
   Domnule profesor Vladimir Tismăneanu aveţi competenţa, autoritatea profesională şi morală ca politolog şi cercetător al comunismului românesc, precum şi responsabilitatea de a răspunde acestui apel pentru îmbunătăţirea vieţii sociale româneşti.
   Fac prezentul apel către toate personalităţile şi intelectualii de frunte ai ţării pentru a face propuneri pentru schimbarea morală a societăţii româneşti şi propuneri împotriva corupţiei şi a corupţiei politice.
   Pentru schimbarea morală a societăţii este necesară abordarea ştiinţifică şi sistematică prin constituirea unui grup de acţiune. Pot numi pe nerăsuflate primele nume de personalităţi care îmi vin în minte, pe care îi respect foarte mult, care s-au implicat în viaţa socială a ţării şi care pot aduce şi expertiza necesară pentru aplicarea practică a unui asemenea proiect de anvergură: profesorii Daniel David, Vladimir Tismăneanu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, jurnaliştii Cristian Tudor Popescu, Dan Tapalagă, Florin Negruţiu. Intelectualii, profesorii, oamenii de cultură, psihologii, sociologii, juriştii şi toţi cei care vor să se implice şi să-şi aducă aportul pentru curăţenia morală a societăţii româneşti, sunt bineveniţi şi pot face propuneri.
   Întrucât dezvoltarea valorilor morale şi a virtuţilor este problema fiecăruia, dar are impact major şi asupra celor din jur şi a societăţii, fac apel la toţi oamenii să facă propuneri pentru ameliorarea mediului social românesc.
   Propunerile pot privi următoarele trei aspecte :
   1.Care sunt virtuţile, calităţile poporului român, cum pot fi dezvoltate de către fiecare ; care sunt trăsăturile negative ale poporului roman şi cum pot fi diminuate, descurajate şi combătute de către fiecare dintre noi.
   2. Cum pot dezvolta, promova şi încuraja instituţiile mari ale statului aceste virtuţi, forţe morale: Şcoala, Justiţia, Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia.
   3. Cum putem opri corupţia. Ce propuneri are fiecare dintre noi privind corupţia şi corupţia politică. Ce măsuri trebuie să ia instituţiile statului împotriva corupţiei. Cum putem sădi în sufletele noastre altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul pentru lucrul bine făcut, responsabilitatea, respectarea legilor.
   SĂ NE FIE RUŞINE LA TOŢI PENTRU CĂ AM TOLERAT CORUPŢIA ŞI PENTRU VICTIMILE NEVINOVATE DE LA ”COLECTIV “! VICTIMILE SACRIFICATE MERITĂ RECUNOŞTINŢA, RESPECTUL ŞI LUPTA NOASTRĂ ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI, SCHIMBAREA MORALĂ A FIECĂRUIA DINTRE NOI ŞI A ÎNTREGII SOCIETĂŢI ROMÂNEŞTI !
   AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !
   7 noiembrie 2015 dr.Gheorghe Silvestrovici Galaţi

 2. Domnule Tismaneanu, credeti ca puteti veni pentru o perioada in tara pentru a da un exemplu personal intelectualilor despre cum sa sustina strada?

   • Dle. Profesor, prezenta dvs. in tara este mai necesara ca oricând. Acum, când in sfarsit cel pe care inspirat l-ati numit „megaplagiator” si-a dat demisia, este momentul optim prentru un nou inceput. Intelectualii despre care dvs. afirmati ca pot sustine revendicarile oamenilor, cu tot respectul pentru anvergura lor academica, sunt mai degraba oameni de litere, filosofi, idealisti,deci mai putin ancorati in realitate.

    Dvs., Domnule profesor, sunteti o personalitate recunoscuta la nivel international, care poate avea acum un cuvant greu de spus la fel cum ati facut-o si la momentul condamnarii comunismului ca regim criminal. Intr-un cuvant, dvs. sunteti singura persoana care stiti ce inseamna „realism politic” si ar trebui sa fiti unul din primii consilieri ai viitorului prim ministru.

 3. Coruptia ucide. Ne-am saturat de cei ce ne fura resursele, de cei ce fura titluri, de cei ce fura functii, de cei ce fura vieti. DEMISIA PONTA, Oprea, Piedone. Haieti sa iesim in strada in toata tara vineri seara, sa aratam politicienilor ca tara aceasta este a noastra.

 4. Să o ceară (demisia), dar să mai ceară să nu vină în loc Gorghiu, Blaga, Turcan şi toată garnitura. Vrem să scăpăm de dracu’, dar nu vrem să dăm de ta-su. Deci? Ce soluţie să ceară intelectualii?

  • Magistral! :-) :-) ;-)

   Sa inteleg ca fara Ponta piere Romania. N-asa? Ca doar asta rezulta din spuneti. Nu va atingeti de mititielu cu ochelari ca va haleste buldogu’…

   Ma tem ca ati gresit taraba. Data viitoare incerat totusii ceva mai inteligent. Genul asta de chestii extrase din putul gandirii (numite in lumea anglo-saxona „brain fart) tin probail binisor pentru senilii ce stau cu botu’ lpit de RTV-uri si Antene.”, dr nu aici. N-asa?

   • Sveijk,

    Relaxeaza-te.
    Iulia are un mesaj clar: liberalii sunt la fel de corupți și miros la fel de rău ca grobianul de Ponta și prea-cinstitul ” băiat de la țară” Dragnea. Sau o-i fi vreun liberal și nu știm noi. Ar fi păcat. Liberalii, PSD-iștii sau PMP-iștii sunt toți o apă și un pământ. Niște gunoaie. Este producția continuă poporului român și asta ar trebui să le dea românilor de gândit: nu pot produce un singur politician cinstit. Numai gunoaie.

    • @ OvidiuD,
     prost obicei de a arunca cu blesteme peste toata lumea; tu nu faci parte din ea?
     Metoda asta de a-i crucifica pe toti da de banuit: fratilor, nu este nimeni mai bun ca Plagilogul, toti sint la fel.
     Sa punem cruce :P

  • Sa vina specialisti.

   Ei nu au aranjamente de partid, au muncit pentru a ajunge unde au ajuns si stiu ce inseamna sa iti faci corect si bine atributiile pe care le primesti.

   Este vremea expertilor, a specialistilor, a tehnicienilor – daca nu va suparati.
   Multumesc.

 5. Se coace o mini-revolutie…. publicul a iesit in strada nu numai pentru dimisiile tovarasilor Ponta, Oprea si Piedone, ci si pentru ca nu mai accepta o clasa politica in formatul in care a existat in ultimiii 25 de ani. Sa nu transformam acest eveniment intr-o lupta dintre „politicienii rai” si „aia buni” sustinuti de mase. Nu exista asa ceva in Romania, toti politicienii sunt inepti si au contribuit intr-o masura mai mare sau mai mica la coruptia sistemica si dezastrul economic al Romaniei prezente.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20554517-live-comment-pentru-sange-copii-vrem-corupti-puscarii.htm

  • Lasati-o moarta cu lozinca asta iliesciana din anii ’90 cum ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant. Asta-i o metoda pt. mafiotii securistici sa se ascunda in spatele unor oameni integrii. Pai cum poti sa-l compari pe Ponta cu Papahagi, sau pe Dragnea cu Macovei, sau pe Voinescu cu Vanghelie (desi acestia doi nu mai activeaza politic), sau pe Baconschi cu Grapini, sau pe Cristian Preda cu Udrea?

   • Inca mai existe creduli care mai spera in „politicienii” gen Papahagi, Macovei, Tomac si alti stimabili si stimabile de acest gen. Din nefericire toti ilustrii de mai sus si-au dovedit puterile cu varf si indesat in domeniul politicului. NU mai intru in amanunte. Se pare ca ma atins un nerv sensibil si am ignorat idolii care vor reforma politicul romanesc in urmatoarea decada. Este mai usor sa ii acuzi pe altii ca ar fi securisti si mafioti. Ha ha! Sfanta naivitate!

   • Aveti dreptate. Atata doar ca genul asta propaganda bazat pe aruncarea cu scarna prin ventilator nu a pierit in din pacate in anii ’90 si nici macar nu a fost inventant de Iliescu & Co.. Bunul Iliescu a plagiat si el dupa datina (sau din instinct ? ;-) ), tehnicile sovietice clasice de propaganda.

 6. @Razvan (03/11/2015 la 23:32)

  Domnule ati uitat alte partide din opozitie : Miscare Populara (cu Traian Basescu, Sigriefid Muresan, Cristian Diaconescu, Eugen Tomac, …..) si M10 (Monica Macovei, Cristian Preda, Adrian Papahagi…….)

   • Eu zic ca e cat se poate de serios. Chiar va imaginati ca nu va va suna niciodata ceasul? Gresit! Si Vacaroiu parea nemuritor la vremea lui :-) …

    • Din contră, eu cred că le va suna ceasul tuturor, nu numai celor din PSD, PNL, UNPR, etc. ci si celor din ME, M10 si alte coterii de politicieni-lăutari. Mie imi displace intreaga clasă politică, nu văd diferențe majore între partide politice sau liderii lor. Asta e tot. După ce am asistat la „performanțele” din ultimii 26 de ani am dreptul să nu mai cred în ei. Toți reprezintă fețe ale aceluiaș sistem. Citiți cu atenție ce se strigă în stradă:

     http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20553815-miting-piata-universitatii-pentru-demisia-primarului-cristian-popescu-piedone.htm

     • @ Bogdan Brebenel,
      Uite un ajutor nesperat pentru Plagiolog: „Din contră, eu cred că le va suna ceasul tuturor, nu numai celor din PSD, PNL, UNPR, etc. ci si celor din ME, M10 si alte coterii de politicieni-lăutari. Mie imi displace intreaga clasă politică, nu văd diferențe majore între partide politice sau liderii lor”
      Aceasta anatema aruncata asupra TUTUROR este paguboasa, caci inainte de a darima, trebuie sa te gindesti ce pui in loc. Altfel, haosul.
      Plagiologul, citindu-e, va prinde aripi: NIMENI nu e mai bun ca mine, dece sa demisionez?
      Bravo, dle Brebenel :P

    • „22.15 Coloana ajunge in Piata Constitutiei, in fata Parlamentului. Se scandeaza „Toate partidele, aceeasi mizerie„. Ca un fapt divers, stalpii din fata Palatului Parlamentului sunt decorati deja pentru Craciun”

 7. Aveti dreptate d-le Tismaneanu; sunt destui intelectuali in Romania care sa sustina strada; unii isi exprima opiniile pe acest blog, in Revista 22 sau Adevarul.

 8. O schimbare a guvernului ar fi de dorit, DNA-ul a mai curatat putin locul, dar sunt legiune. Oameni ar trebui sa iasa in strada si sa ceara unele schimbari, doar este tara lor, poporul este stapan la el acasa.

 9. @Bogdan Brebenel (04/11/2015 la 2:25)

  Nu-i adevarat ca aceste partide sunt in opozitie ? Eu zic ca nu-i o gluma. Chiar imi amintesc ca acu’ cateva zile in urma Eugen Tomac declara ca MP si-a propus un scor de 20% la alegerile parlamentare si sa faca parte din guvern.

 10. Romania are destule resurse umane ca sa inlocuiasca tot putregaiul din politica actuala. Trebuie numai vointa. Cei din Diaspora urmaresc ce se intampla si stiu ce trebuie facut din experienta pe care o au cu democratia occidentala unde expatriatii traiesc. Ei stiu ca asemenea coruptie, incompetenta si nerusinare n-ar fi tolerate in noile lor tari.
  Romanii din tara vor trebui sa-si gaseasca singuri calea si oamenii potriviti sa-i conduca. In agitatia generala, cineva din afara care s-ar implica n-ar face decat sa dea apa la moara structurilor securisto-comuniste care ar clama „interventie straina”. Trebuie sa tinem cont ca numai jumatate din tara isi doreste schimbarea; cealalta jumatate ori e conectata la sistemul actual de interese ori ii e teama ca schimbarea ar putea aduce o si mai mare nesiguranta si saracie.

 11. Apel catre intelectuali: solidarizati-va cu strada, mentineti protestul si dati-i o directie clara catre demisie-responsabilizare si transparenta totala a actului politic, pentru inceput.
  Haideti sa gandim rational si sa actionam inteligent in perspectiva: tot ce se intampla acum e rezultatul confuziei elaborate a natiunii; pleaca astia si vin altii care vor face la fel ca predecesorii, pentru ca asta e moda, asta e stilul si doar asa merge treaba la noi.
  O presiune constanta a strazii pentru responsabilizare si transparentizare va spune clar tuturor limitatilor, in credinta, ca vrem altceva. Vointa de reforma a legislatiei nu inseamna sa reinventam, la nesfarsit, apa calda cu caloriferu academic, ci interesul national real de a face ce au facut deja altii inaintea noastra; exemple sunt destule, vizibile si lesne de urmat pentru cei care vor cu adevarat sa se schimbe ceva in bine, nu neaparat sa se schimbe ceva si atat.
  Cam asta ar fi rolul mareteti noastre intelectualitati indecise; sper ca apelul d-lui Tismaneanu sa nu ramana un indemn clasic, ci sa fie tratat cu responsabilitate si sustinut, dezvoltat cu sufletul curat; printre cele mai mari castiguri democratice, am ales sa inchidem ochii, sa ne astupam urechile si sa ne descurcam cum putem, pe persoana fizica care mai este. O alta forma de dezumanizare libera, chipurile.

 12. Nu numai demisie, sa urmeze demascarea si descalificarea totala a acestui iresponsabil. mincinos, hot si plagiator dovedit.
  Sper din toata inima ca ca presedintele Iohannis sa nu accepte decit o varianta onorabila si sa impuna alegeri antivipate ACUMA.. Pina dupa alegeri are timo destul sa gaseasca personailtatea apta sa conduca Romania pe timpul mandatelor Dsale.Pina atunci , insa, ar trebui sa resolve si modificarea constitutiei. S-ar putea ca acum, chiae in cadrul actualului parlament, cu un premier intelept , daca nu si patriot, sa reuseasca !
  Pentru asta insa, este nevoie sa fii BARBAT politic, cum suna o expresie intebelica..
  Ma asociez . Dle professor, multumirilor pentru toate interventiile Dvs care au ajutat enorm la acest deznodamint.

 13. PROPUNERI
  REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE SE POATE FACE NUMAI PRIN DEMOCRAŢIE ŞI JUSTIŢIE !
  DIZOLVAREA PARLAMENTULUI ! ALEGERI ANTICIPATE ! AFARĂ CU CORUPŢII DIN POLITICĂ ! SAU DEZBATERI PUBLICE TIMP DE UN AN ASUPRA CORUPŢIEI POLITICE. CREDE CINEVA ÎN ROMÂNIA CĂ ACTUALUL PARLAMENT VA VOTA LEGI ÎMPOTRIVA PROPRIILOR INTERESE ?
  1. pedepse penale FOARTE SEVERE pentru politicienii corupţi care au încălcat legile, pentru care au fost aleşi să le întocmească. Considerarea circumstanţelor agravante şi aplicarea pedepsei maxime conform legii. Pedepsirea fiecărei infracţiuni în parte şi cumulul de pedepse în cazul corupţiei politicienilor.
  2. separarea funcţiei administrative de cea politică.
  3. conflictele de interese ale politicienilor pedepsite penal FOARTE SEVER.
  4. eliminarea licitaţiillor aranjate pentru firmele de casă ale conducătorilor de la Consilile Judeţene, pedepse penale FOARTE SEVERE.
  5. eliminarea numirilor directorilor aserviţi politic prin simulacre de concursuri, pedepse penale FOARTE SEVERE.
  6. pedepse penale FOARTE SEVERE pentru afacerile oneroase ale politicienilor.
  7. sistem de recuperare integrală a prejudiciilor după fraudele produse de politicieni cu participarea ministerelor de finanţe, de interne, Poliţie, DNA, DIICOT.
  8. reglementări etice SEVERE şi riguroase de conduită pentru selecţia politicienilor, cu suspendare sau eliminarea din partid.
  9. interzicerea migraţiei politice.
  10. sponsorizare transparentă a partidelor, ce sume , de unde, pedepse penale FOARTE SEVERE pentru abateri.
  11. reducerea la 300 a numărului de parlamentari, pentru a respecta voinţa de la referendum din 2009.
  12. separaţia puterilor în stat – Guvernul să nu mai promulge legi, cu eventual referendum pentru republică parlamentară sau prezidenţială.
  13. abaterile din cadrul răspunderii ministeriale şi pentru funcţii înalte în stat, abuzul, neglijenţa, actele de corupţie să fie pedepsite FOARTE SEVER.
  14. reducerea salariului parlamentarilor, a retribuţiilor suplimentare, reducerea pensiilor suplimentare, reducerea plăţilor pentru locuinţă, maşină, deplasări în străinătate. Program de lucru în Parlament de 5 zile pe săptămână. Politicienii oneşti merită salarii şi retribuţii pe măsură, iar politicienii corupţi merită pedepse pe măsură.
  15. crearea de mecanisme de verificare şi de control a activităţii ministerelor, instituţiilor centrale şi deconcentrate, în aşa masură încât să permită reducerea corupţiei în toate instituţiile statului şi în politică şi DESCURAJAREA oportuniştilor de a intra şi de a prolifera în politică.
  16. DNA poate întocmi rapoarte lunare pentru Preşedintele ţării, poate prezenta rapoarte trimestriale în cadrul CSAT şi în Parlament. SRI şi DIICOT – rapoarte periodice, control parlamentar.
  17. câţiva deputaţi au făcut studii la facultăţi de informaţii sau de apărare. Este bine, totuşi se crează suspiciuni în privinţa verificării serviciilor de informaţii de către persoane care pot proveni din interiorul acestora.
  18. sunt necesare amendamente concrete, obiective, punctuale la mai multe legi, pentru că aşa au fost întocmite pentru a favoriza clasa politică sau a ocoli asperităţile legii.
  19. corupţia la nivel înalt necesită totuşi măsuri legislative şi proceduri legale corelate cu legislaţia europeană. Poate Codul de Procedură Penală ar trebui înăsprit, poate rolul Preşedintelui ar trebui crescut. Nimeni nu-şi doreşte un stat poliţist, cu Big Brother care vede tot, aude tot, supraveghează şi controlează tot, dar nici corupţia generalizată politică din România, care a uimit o lume întreagă şi este pe primul loc din Europa.
  20. CORUPŢII AFARĂ DIN POLITICĂ. Politicienii aflaţi în cercetare penală, afară din politică. În timpul cercetării penale demnitarii politicieni vor fi suspendaţi din partid şi din funcţia administrativă sau politică. Politicienii aflaţi în cercetare penală nu pot participa la alegeri locale sau parlamentare. Pedepse penale foarte severe, cu maximum de pedeapsă, conform legii.
  Fiecare cetăţean trebuie să lupte în felul lui împotriva corupţiei, prin semnalarea imediată a actelor de corupţie, cu date precise, exacte. Asta înseamnă că vom deveni o naţiune de oameni oneşti, care respectă legile, adevărul şi dreptatea. A fi tu însuţi cinstit, a pretinde ca şi ceilalţi să fie cinstiţi este o obligaţie cetăţenească şi o dovadă de normalitate. A denunţa un demnitar sau un politician care face lucruri necinstite este un act de curăţenie morală a societăţii.
  Pentru a reforma clasa politică, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?

 14. SCHIMBAREA – APEL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE
  NOI îi plătim şi NOI le dăm puterea şi EI îsi bat joc de noi cu aroganţă şi neruşinare, încălcând legi peste legi. Politicienii oportunişti, profitori şi corupţi în bună parte își voteaza legi pentru hoţie.
  10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRAŢIEI ROMÂNEȘTI.
  25 de ani de politică dispreţuitoare ajung pentru a învăța simţul cetățenesc necesar pentru a reforma clasa politică?
  1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnaţi penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 miniştri, 15 preşedinţi de consilii judeţene, 28 de parlamentari.
  54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
  Mult mai mulţi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt în anchete de cercetare penală. 40% din populaţie trăieşte în condiţii de risc de sărăcie. 40 % din gospodării nu au apă curentă. 40% din locuinţe au toaleta în fundul curții. 3-4 milioane de români lucrează sau caută de lucru de izbelişte în afara ţării.
  Şoselele şi căile ferate sunt de pe vremuri. Economia ţării este grav periclitată neputând absorbi milioanele de oameni apți de muncă. Întreprinderile sunt împovărate cu legi aiuritoare. Crearea de locuri de muncă a fost mereu o minciună electorală in loc sa fie PRIORITATE NATIONALĂ.
  Taxe peste taxe împovărează zi de zi viața fiecărui om. Ţăranii au fost sărăciţi în mod organizat de toate guvernele.
  Minciuna, înșelătoria şi manipulările sociale fac casă bună cu hoţia, corupția.
  Mulţi oameni în vârstă se sfârșesc mult mai devreme în boli, nevoi cumplite şi umilințe. Medicii spitalelor se chinuie pentru o asistenţă de supraviețuire cu un buget batjocoritor.
  Responsabilitatea, cinstea, respectarea legilor, meritocraţia nu pot fi educate şi promovate într-o societate bolnavă în care peştele de la cap se împute.
  O mare parte a populaţiei este disperată şi scârbită de marasmul moral, economic, social, politic. Mulţi oameni sunt abrutizaţi de sărăcie şi aflaţi la limita supravieţuirii sunt înșelaţi prin manipulări abjecte.
  Conducerile judeţelor şi oraşelor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE ŞI DE CORUPŢIE. Guvernul – tot el face şi legile ? Parlamentarii sunt 588 ?
  De 25 de ani tolerăm hoţi care au distrus economia şi au jefuit ţara aducând-o în marasm moral! Fabricile, terenurile agricole, pădurile, resursele energetice…speranta?
  Aceştia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cât pot de justiţie şi cei care fac legi pentru pofta ce-au poftit ?
  Ce valori morale au respectat şi apărat politicienii ? Cum au promovat cei care ne conduc dezvoltarea virtuţilor morale pentru fiecare cetătean?
  DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?
  O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE DEMOCRATICE, PAȘNICE !

 15. HEI TU, POLITICIANULE DEMNITAR !
  Marea problemă a ţării şi a partidelor politice este CORUPŢIA. În toate partidele sunt politicieni corupţi. Cum veţi combate corupţia în propriul partid, ce măsuri efective veţi lua, dar la nivelul întregii ţări, ce măsuri veţi lua împotriva corupţiei politicienilor ?
  Ce fel de conştiinţă morală poţi avea dacă încalci legile în mod repetat, tocmai tu care ai fost ales să întocmeşti legile ţării ?
  Nu credeţi că o persoană care ar face aşa ceva ar trebui pedepsită exemplar ?
  Chiar nu ştiaţi nimic din ceea ce se întâmpla în jurul vostru ?
  Ce fel de loc de muncă aveaţi, ştiind că în jurul vostru se produc atâtea infracţiuni de atâţia ani?
  Cum de v-a lăsat inima să tăiaţi salariile cu 25%, în timp ce pretindeaţi comisioane-şpăgi de 10% pentru fiecare afacere oneroasă ?
  De ce aţi tăcut complice la înfăptuirea atâtor infracţiuni în jurul vostru?
  Ne-am săturat de demagogia, minciunile, populismul, manipulările, dispreţul şi batjocura voastră!
  De ce faceţi mereu legi pentru interesele voastre cu fel de fel de beneficii, sporuri, pensii suplimentare, maşină la scară, deplasări în străinătate pe banii noştri şi nu aţi făcut nicio lege pentru a sancţiona sever şi a pedepsi politicienii corupţi ?
  Nu este limpede ca apa de izvor că SUNTEŢI COMPLICI ŞI PĂRTAŞI LA ACTE DE CORUPŢIE ?
  Fapta de a ascunde infracţiuni se numeşte TĂINUIRE. Nu v-aţi gândit că DNA vă poate acuza oricând de tăinuire ? În orice ţară normală Parlamentul ar fi fost dizolvat imediat şi procedat la alegeri parlamentare şi locale.
  Schimbarea în bine a societăţii româneşti cerută prin votul din 16 noiembrie 2014, nu poate fi infăptuită fără o schimbare morală a fiecăruia şi a întregii societăţi. În mod sigur, dacă s-ar implica mai mulţi oameni oneşti în politică, ar fi mult mai benefic pentru societatea românească. Chiar nu se poate face nimic din interiorul partidelor ? Cum vor atrage partidele politice oamenii cinstiţi, integri, demni în funcţii de conducere, dacă atâţia politicieni sunt corupţi?
  Prezenta scrisoare este în mare măsură adresată şi fiecărui politician care se simte responsabil, doreşte şi vrea să facă totul pentru schimbarea în bine a vieţii românilor. Trebuie să fie foarte clar şi pe deplin înţeles de către fiecare politician că în Parlamentul României şi în instituţiile statului nu este loc pentru politicienii corupţi. Numai partidele politice care se vor curăţa de corupţi şi vor impune coduri etice severe şi riguroase de conduită, vor putea beneficia de încrederea, respectul şi alegerea noastră.
  În ultimii doi ani în România, în rândul clasei politice, au fost cele mai multe condamnări şi cercetări penale din lume. Suntem pe primul loc în Europa în privinţa corupţiei politicienilor. Mulţi miniştri, demnitari cu funcţii înalte în stat, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, directori de instituţii sunt condamnaţi sau în cercetare penală.
  Trebuie să faceţi ceva pentru curăţenia clasei politice ! Trebuie să susţineţi democraţia şi Justiţia ! REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE SE POATE FACE NUMAI PRIN DEMOCRAŢIE ŞI JUSTIŢIE! Lista de soluţiii rămâne deschisă pentru a fi dezbătută şi decisă ACUM ŞI AICI sau peste mulţi, mulţi ani…
  A fi tu însuţi cinstit, a pretinde ca şi ceilalţi să fie cinstiţi este o obligaţie cetăţenească şi o dovadă de normalitate. Respectarea legilor statului este prima îndatorire a fiecărui cetăţean.
  A denunţa un demnitar corupt sau un politician care face lucruri necinstite este un act de curăţenie morală a societăţii. Asta nu înseamnă de loc că vom deveni o naţiune de denunţători, ci o naţiune de oameni oneşti, care respectă legile, adevărul şi dreptatea.
  Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ? Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi? Fii TU schimbarea pe care doresti să o vezi în lume !
  NICIODATĂ politicienii nu se vor lipsi de avantajele şi de beneficiile oferite de ocuparea unor funcţii politice de conducere. Lupta împotriva corupţiei este un PROCES de lungă durată, care necesită voinţă politică, tenacitate, onestitate, experienţă, mijloace moderne de supraveghere şi control.
  Un cadru politic curat, se poate realiza numai prin RESPONSABILIZAREA politicienilor, aplicând politicienilor corupţi pedepse FOARTE SEVERE CONFORM LEGII şi diminuarea privilegiilor acestora.
  Domnule POLITICIAN, credeţi că vrem să fim complici şi să alegem mereu politicieni corupți, impostori, hoți și trădători, aşa cum spunea George Orwell ?
  Domnule POLITICIAN, aceste cuvinte ale academicianului Florin Constantiniu nu vă dor ? „Clasa politică postdecembristă este cea mai incompetentă, cea mai lacomă şi cea mai arogantă din istoria României”.
  Domnule POLITICIAN, credeţi că nu vrem să fim conduşi de oameni competenţi, cinstiţi, altruişti, demni, cumpătaţi, devotaţi şi dedicaţi treburilor ţării, respectuoşi cu cel mai umil cetăţean în serviciul căruia se află, fiind plătit de acesta, de adevărate modele morale pentru tineri ? Exact aşa cum aţi fi dorit şi dumneavoastră să fiţi condus, atunci când eraţi în locul nostru sau dacă aţi fi în locul nostru acum.
  REFORMA ŞI CURĂŢENIA CLASEI POLITICE CORUPTE trebuie cerută prin toate mijloacele paşnice oferite de democraţie ŞI ASIGURATĂ DE JUSTIŢIE! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE? O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE !
  Cred din toată inima că ar fi benefic pentru ţară ca toţi politicienii oneşti să dea dovadă de rectitudine morală şi să ceară primii reforma clasei politice. Şi atunci, poate vă vom ierta pentru cei 25 de ani de lipsuri, de umilinţe, de suferinţe. Şi poate vă vom respecta, dar fiţi siguri, nu vom uita ! ŞI ŢINEŢI MINTE, ORICÂND VĂ PUTEM SCHIMBA !
  AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !
  dr. Gheorghe Silvestrovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro