vineri, decembrie 13, 2024

S-au aliniat astrele pentru un SACET bucureștean!

Toată lumea vrea unificarea

Premierul Marcel Ciolacu, Ministrul Energiei Sebastian Burduja și Primarul Nicușor Dan au înțeles că este necesară unirea Elcen, producător de agent termic și de energie electrică și Termoenergetica, compania de transport și distribuție de agent termic a Bucureștiului.

Unirea într-o singura companie a sistemului de alimentare centralizată cu agent termic, este singura soluție de a salva întreg lanțul (Termoenergetica, Elcen, Romgaz) care face parte din sistemul electro-energetic național și care ar fi pus în pericol nu numai încălzirea bucureștenilor ci și intreaga industrie energetică.

(Trebuie amintit că domnul primar general încă nu i-a răspuns apelului ministrului Burduja, lansat în iulie 2023, ce se referea la aceasta unire, dar din declarațiile din toată această perioadă scursă, acesta nu și-a schimbat opțiunea.)

Astfel în 31 ianuarie 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu, care este de la PSD, secondat de Sebastian Burduja (de la PNL) și Adrian Ioan Vestea (tot PNL) au semnat memorandumul privind unirea Elcen și Termoenergetica.

Cu alte cuvinte, teoretic, în Consiliul General al Capitalei este majoritate PSD, PNL și USR în privința fuziunii.

Pe 13 februarie, conform memorandumului, Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală a Capitalei cu privire la Memorandumul aprobat în cadrul ședinței Guvernului României, ce are ca temă: ,,Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile.”

Există obiecții rezolvabile

Eu mă bucur ca domnul primar a înțeles că în cei patru ani de mandat mărimea subvenției cu care Primăria a contribuit la acoperirea pierderilor Termoenergetica, care se ridică anual la 1,5 miliarde de lei, în total 6 miliarde de lei, ce puteau fi folosiți la orice altceva.

Situația este extrem de gravă! Termoenergetica zilnic are cel puțin o avarie care periclitează sănătatea a zeci de mii de bucureșteni. Termoenergetica, companie aflată în dificultate, nu are nici o șansă să apeleze la PNRR. În aceeași situație s-a aflat, până nu demult și Elcenul, care deabia acum un an a ieșit din insolvența generată tot de primărie, prin RADET. Deabia acum poate accesa ceva fonduri pentru investițiile preconizate. Să nu uităm că tehnologia și utilajele sunt extrem de vechi și cu randamente slabe. Dacă Elcenul încă mai poate supraviețui, se datorează conjuncturii favorabile din piața de energie electrică și se poate descurca (cu greu!) numai când prețul pe MWh este mare, în situația în care este penalizată cu certificate de CO2 de 100 milioane de euro anual.  

Domnul Primar a anunțat că dorește un audit asupra pierderilor Termoenergetica. Minunat! Să vedem la ce concluzie vor ajunge specialiștii.

De asemenea domnia sa a mai afirmat că își doreste ca municipalitatea să aibă mai puțin de 50% din această nouă companie. Fuziunea celor două societăți comerciale sa va face conform legii: se vor realiza evaluările acestora, de aici rezultând procentele pe care Ministerul Energiei și Primăria le vor deține în noua companie. Bineînțeles că dacă Primaria vrea să aibă peste 50% este posibil. Dacă nu va reieși din evaluare, activele și pasivele Termoenergetica având potential de a fi mai mici decât cele ale Elcen, Primăria poate veni cu aport de capital pentru a deține 50% sau peste. (Trebuie amintit că la sfarșitul lui februarie 2024, Termoenergetica datorează Elcen 800.000.000 lei.)

O alta obiecție este datoria istorică a RADET la Elcen. Dacă citim cu atenție memorandumul, vedem că aceasta este amintită doar pentru a arăta oportunitatea fuziunii. (Nu discutăm de interpretările jurnaliștilor.) Unirea se face între Termoenergetica și Elcen. RADET-ul lipsește din ecuația fuziunii. (Nici nu cred că ar fi legal ca această regie, intrată în faliment, să fie parte în operațiunea de fuziune.)

Lunima de la capătul țevii

Nu putem spune că domnul primar nu a fost preocupat de starea sistemului de transport și distribuție a agentului termic. Au fost făcute investiții cu mult mai multe decăt ce s-a făcut în ”evul mediu” al doamnei Firea. Dar așteptările bucureștenilor au fost mult mai mari. De asemenea numărul kilometrilor de țeavă e cu mult mai mic decât promisiunile din campania electorală de acum patru ani. Dar cred că aparatul funcționăresc al primăriei este gripat și e destul de posibil ca să îi fi sabotat multe din inițiative.

Zilele acestea se discută și pe bugetul Primăriei Generale, unde termia apare cu sume importante alocate. Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să văd altfel alocați banii, dar știu că acest buget se poate modifica pe parcursul anului. Cred că domnul Primar trebuie ca măcar în domeniul termiei să aibă mai multă încredere în aceasta fuziune deoarece bucureșteanul și sistemul energetic național vor avea de caștigat.

Distribuie acest articol

37 COMENTARII

  1. Iti multumesc ca m-ai ajutat sa inteleg de ce la noi costul energiei e dublu fata de Vest. Iti multumesc de asemenea ca m-ai lamurit in privinta lui Nicusor Dan, el e bara-bara cu PSD-ul si un mare sustinator al acestui bugetofag numit SACET. Voi cauta sa votez la primarie cu cei care imi promit eliberarea de sub monopolul/jugul termoenergeticii. Sanatate si ganduri bune !

    • chiar azi, nu va impiedica nimeni sa va eliberati de sub jugul…

      trebuie facuta distinctia intre ce e demonstrat stiintific si economic ca este viabil si, managementul ACELEI configuratii (adica, aveti o masina buna, economica, aleasa bine, dar, nu i-ati facut revizii tehnice la timp, consuma ulei si, mai si mergeti cu ea supraincarcata de vi s-au rupt amortizoarele …si atunci, tipati ca nu e buna masina !…luati-va alta!)

  2. Corecta abordarea, multe promisiuni, cheltuieli fara numar si rezultate putine.
    Avarie ieri cu peste 1.000 de blocuri fara caldura pentru ca o magistrala construita in 1965 a cedat (si carpita de sute de ori) spune tot despre greutatea repararii restului de 850 km de conducte magistrale. Despre miile de km din cele secundare, multe vechi din anii 80, nimeni nu spune nimic ele fiind ale primariei prin Termoenergetica.
    Problema e insa la ELCEN, vor sa inceapa proiectele de CCGT insa dureaza probabil 4 ani pana le vor pune. Vor functiona atunci niste capacitati dimensionate (azi) care vor merge prost si neeconomic pentru ca: vor fi mai putine pierderi, vor fi mai putini consumatori (s-au saturat oamenii de frig), vor fi mai mici necesarurile de caldura pentru ca s-au reabilitat termic mai multe blocuri, vor fi preturi mici sau negative la energia electrica pentru majoritatea intervalelor orare din cauza regenerabilelor.
    O fuziune era utila acum 15 ani cand s-a facut CCGT-ul de la CET Vest, azi va fi doar un bolnav mai mare la perfizii cu bani publici care o sa inghita si mai multi bani publici pentru a-si pastra un monopol inutil intr-un viitor nu prea indepartat care o va ajunge intr–un final acolo unde au ajuns si celelalte sisteme de termoficare inchise in Romania.
    In plus e finantat prin furt, de ce taranul cu soba sa plateasca contributia pentru cogenerare?

    • „Despre miile de km din cele secundare, multe vechi din anii 80, nimeni nu spune nimic ele fiind ale primariei prin Termoenergetica.”
      Și rețelele primare, cum e cea care a cedat ieri, sunt tot ale Primăriei. Orice iese din curtea Elcen, dincolo de gard, e rețeaua Primăriei.
      Iar rețelele secundare nu sunt chiar atât de vechi pe cât insinuați. „Secundar” înseamnă de la punctul termic la bloc, iar acele rețele sunt reparate în mod constant, ba chiar și înlocuite când le vine termenul, cu tehnologii mai noi, ca de exemplu cu fir de semnalizare avarii (cine știe termenul tehnic îl rog să mă corecteze).
      Situația nu e chiar atât de neagră pe cât vă chinuiți s-o prezentați. Nu e nici prea bună, dar nici dezastruoasă.

      „In plus e finantat prin furt, de ce taranul cu soba sa plateasca contributia pentru cogenerare?”
      Eu de ce să plătesc subvenția pentru roșii? Aia nu e tot furt? Ah, dar stai, că „țăranul” iese cu tractorul în piața Constituției, amenință cu vărsatul laptelui pe câmp, câștigă dreptul de a conduce orice cu B-ul, iar apoi vine cu produse scumpe de-ți flutură urechile. Și după aia toată țara plătește subvenții la roșii și nimeni nu zice nimic.
      Ăsta nu e furt?

    • Nea PIFu-le, la chestia asta ”…magistrala construita in 1965 a cedat (si carpita de sute de ori) spune tot despre greutatea repararii restului de 850 km de conducte magistrale. Despre miile de km din cele secundare, multe vechi din anii 80, nimeni nu spune nimic ele fiind ale primariei prin Termoenergetica….”

      CE SOLUTII PROPUI ? nu le mai schimbam ?…anuntam ca in 5 ani se intrerupe alimentarea si ”scapa cine poate”
      sau punem ceva/facem altceva …ADICA CE ?

      Singura chestie la care ai dreptate 100% este aia cu ”bonusul” pentru cogenerare…pai daca cogenerarea de inalta eficienta este cea mai eficienta, de ce sa-i mai dau bonus ? (intr-o alta discutie, iti pot explica, daca nu stii deja ”de ce se da bonus”)

  3. „Unirea într-o singura companie a sistemului de alimentare centralizată cu agent termic, este singura soluție de a salva întreg lanțul (Termoenergetica, Elcen, Romgaz) care face parte din sistemul electro-energetic național și care ar fi pus în pericol nu numai încălzirea bucureștenilor ci și intreaga industrie energetică.”

    De ce trebuie salvat un colos? Va rog cu argumente economice, poate sociale, dar serioase si pe baza de cifre.
    Nu pentru sinecurile celor de acolo. A facut profit?
    ELCEN are grupuri de circa 50 de ani. A pus un grup mixt gaze-abur, la CET vest, dar cu turbina in contrapresiune desi aveau ditai turnurile de racire. N-ai consum, nu merge turbina cu abur, iar ca s-o pui numai pe cea cu gaze e energie aruncata pe fereastra.
    Azi incalzirea bucurestenilor se face majoritar din CAF-uri, nu din grupuri energetice, adica centrale de bloc mai mari. Iar CAF-urile merg nu cu pacura ci cu gaze. Plimbi apa prin Bucuresti ca proasta in tirg la presiuni si temperaturi mult peste nevoile bucurestenilor, desi o centrala de scara sau cvartal ar face treaba excelenta fara inlocuiri de conducte si alti bani dati de la guvern.

    • Turbina de abur de la CET Vest poate evacua caldura catre turnurile da racire cand nu are consum termic.
      SACET e mentinut in Bucuresti, impotriva oricaror argumente economice, din motive pur politice. Din cauza asta dezvoltarea orasului este impiedicata, miliarde fiind deturnate catre un sistem care functioneaza deplorabil.

      • La turnul de racire se duce apa de racire de la condensator, locul unde se condenseaza aburul. Care condensator merge normal in regim de vid. Asa merg gruprile in condensatie sau cele in condensatie si cu prize reglabile. Ori la ciclul combinat gaze -abur, turbina de abur de la CET vest este in contrapresiune, adica fara condensator. Cine a luat aceasta decizie acum X ani are de dat explicatii. Si inca ample.
        De ce e tinut SACET la Bucuresti, stiu. De ce e aparat asta nu mai inteleg. Sunt prea putini cei ce stiu cum e cu energia, ciclurile termice si altele de felul asta care sa mai si apara public.
        Am ma spus-o si o repet. Daca vrei sa faci o gluma mai nesarata, infunda teava de esapament a unei masini (bine ca sa nu arunce dopul, dar in asa fel incit sa poata fi scos usor) si vei vedea ce se intimpla. Toata lumea se va duce la motor, la pompa de benzina, la carburator, la aer, la bujii si nimeni nu se uita la esapament. Esapamentul este locul pe unde caldura din ciclu se evacueaza. Sa zicem sursa rece. N-ai sursa rece nu merge ciclul (Principiul II al termodinamicii, fizica cl a X-a). Se poate evacua caldura de la turbine la turn daca ai condensator. Sa treci abur de 1.2-1.5 prin condensator este crima tehnica. Plus necesita schimbatoare uriase. Si n-am auzit asa de asa ceva la oameni normali si ingineri ce se respecta si-si respecta meseria.
        D-aia intr-o centrala cu mai multe grupuri si diverse tipuri intai pornesti grupul cu contrapresiunea cea mai mare, apoi cel cu contrapresiunea mica, daca mai ai nevoie de abur si abia apoi grupul in condensatie. Grupurile in contrapresiune sunt facute in special pentru consum de abur si abia apoi energie electrica. N-ai consum de abur, aceste grupuri nu merg.

    • Oriunde un sistem in cogenerare este rentabil, numai la noi, unde clasa politicianista suge la greu nu e! Integrarea sistemului s-a cerut de mult, inclusiv transportul, dar totul sa fie sub administrarea PG. Burduja , inteleg ca face blatul cu covrigarul ca sa joace la Primarie, in contra lui sarma.

  4. Sacet devine un mastodont cu picioare de lut. Nu va deveni mai bun si eficient ci va inghiti mai multi bani. Solutia era cu centrale de bloc sau de microcartiere. Se reducea mult din aceste sute de km de conducte inutile. Dar nici acest primar al Capitalei nu a inteles ca toti banii dati pe reparatii sunt bani aruncati, peste 20 de ani o iau din nou cu carpelile. In 10 ani pt toate blocurile vechi si noi se puneau centrale cu bani din un mix compus din subventii guvernamentale, ale primariei, fonduri europene si credite bancare catre asociatiile de proprietari platibile in 5-7 ani. Din decembrie 2023 pana acum doar de 4- 5 ori am avut apa calda cum trebuie in rest calaie si cu incalzit apa pe aragaz.

    • SACET = sistem centralizat de alimentare cu energie termica. Sistem centralizat = cit de mare? SACET este si la centrala pe scara blocului sau la bloc cu mai multe scari sau de cartier. Depinde cum privesti.
      Daca distanta centrala bloc e in limita a 500 metri, pierderile sunt rezonabile, ai un sistem fara inertie mare si produci direct pentru incalzire si apa calda. In limita a 55-60 de grade e perfect si n-ai nici depuneri mari.
      Dar nu mai ai ce sa vorbesti la tv si nici burtiere cu 1000 de blocuri fara apa calda si caldura.
      Cine sa le spuna si cu calcule pe hirtie??? Vi se vinde centrala de apartament de 24 Kw, care e suficienta sa incalzeasca nu un apartament ci un etaj de circa 300 metri patrati. Iar daca e izolat bine, chiar mai mult.

  5. numai specialisti pe-aici! toti il vad pe nicusor ca nu face/nu a facut nimic sau prea putin. niciunul nu vrea sa vada ca a pornit la drum cu primaria in faliment si cu datorii imense pe care cu greu a reusit sa le achite. nimeni nu vede ca toata adunatura de rubedenii, nasi si fini din voluntari au umplut firmele capusa infiintate de toapa moldoveanca si cu care se lupta si acum sa le desfiinteze. nimeni nu vede ca a trebuit sa se descurce fara bani de la guvern, nici macar cei care se cuveneau din plata taxelor bucurestenilor, care s-au dus la mizeriile primarii capusate de primarii psdnl. spre deosebire de multi semidocti care populeaza cu mesaje diverse articole, nicusor chiar este un om destept si organizat. orice bucurestean adevarat (nu aciuat pe-aici din cine stie ce colt al tarii) ar trebui sa-i dea votul pentru ca ceea ce face face pentru noi nu pentru leprele de la partide.

    • @eu: ca sa va faceti mai bine inteles, ar trebui sa explicati mult mai simplu, ceva care spune cam tot.

      Ratingul (financiar) al Primariei Bucuresti a crescut de la BBB- pe vremea tzatzei Firea, la B+ (mai bun decit al României !!!) in ”vremea” lui lui ND

      Restul sunt ”vrajeli” politice, iar noi, cetatenii, ar trebui sa-i judecam pe conducatori, numai dupa performante concrete nu dupa declaratii ”politice”

      Citez din anuntul oficial:
      https://buletin.de/bucuresti/bucurestiul-rating-fitch-de-creditare-mai-bun-ca-al-romaniei/

      ”…Agenția americană de rating Fitch a anunțat modificarea ratingurilor Capitalei la multe categorii. Perspectiva Bucureștiului trece de la “negativ” la “stabil”, iar profilul individual de credit (Standalone Credit Profile) al Bucureștiului de la ‘bbb+’ la ‘a’, o clasă mai sus decât ratingul național. Indicatorul semnifică o mai mare capacitate de îndeplinire a obligațiilor financiare. Agenția remarcă “performanța operațională solidă a orașului și un plan de investiții ambițios…”

      Cine nu intelege ce e aia rating financiar, cum se face si la ce e bun, putem incropi un articol explicativ,

      • @Pifu, Stelica & altii: Hai sa scriu si eu cite ceva despre subiectul in cauza (in afara campaniei de alegeri).
        Ceea ce voi spune aici, este din experienta subsemnatului din tarile nordice, dar, si de pe meleagurile noastre, in care incerc sa justific obiectiv, necesitatea SACET (intr-o forma sau alta !):

        1. in primul rind, dupa mintea mea, trebuie sa vedem si sa pregatim un SACET de generatia 3-a/4-a, in care temperaturile (si presiunile) sunt mult mai mici (60/70 C) si apoi 30/40 C.
        De ce este necesar SACET ?
        – orasele sunt cu concentrare mare de necesar de energie termica (MWh/ha), este lipsa de spatiu, infrastructura nu e proiectata pentru descentralizare, productia distribuita pe combustibili fosili in interiorul oraselor este poluanta etc., etc.
        – SACET are un mare avantaj: daca reteaua de Transport/partial distributie, este bine izolata (pierderi spre 0), atunci, volumul ei este CEL MAI BUN REZERVOR DE STOCARE ENERGIE TERMICA ! (voi reveni asupra subiectului) si, in fapt, SE CONSTITUIE IN PIATA ENERGIEI TERMICE, din care consumatorii individuali (chiar blocuri, asociatii de locatari) pot extrage sau introduce energie termica (pe contor bidirectional). Este echivalentul din SEN al TRANSELECTRICA ce manageriaza reteaua, in care injecteaza / extrage energie oricine (stat si privati).

        2. dintr-un SACET (rezervor urias de apa călîie), oricine isi poate instala o pompa de caldura, mai mare sau mai mica, depinde de utilizator, daca e nevoie de apa mai fierbinte

        3. sa vedem cum e cu turbinele in condensatie sau in contrapresiune:
        – reamintesc diagrama T-S (sau i-s) cunoscatorilor: daca opresc destinderea in turbina pina pe la 1,2-1,5 bar ca sa transfer toata acea energie a aburului catre inclazire, (deci, regim de contrapresiune, si, cam tot un drac si cu priza reglabila de termoficare !) atunci, evident, atunci pierd ceva energie electrica, dar, toata energia aburului e transferata inclazirii:
        – frumusetea termodinamicii este ca, procesul poate fi facut invers: las destinderea in turbina pina la nivelul condensatiei si apei de racire din turnuri (ca sa asigur vidul in condensator), si, evident, PRODUC MAXIMUL DE ENERGIE ELECTRICA PERMIS DE TERMODINAMICA, DAR, APA DE RACIRE NU O MAI DAU/IAU DIN TURNUL DE RACIRE CI O DAU/IAU DIN SACET !…alimentindu-l pe acesta cu apa de joasa temperatura, iar excesul de energie electrcia, poate fi folosit de pompele de caldura.

        4. La SACET se pot conecta surse generatoare de caldura cum ar fi centrale cogen pe deseuri menajere, cogen pe biomasa, recuperari de cladura de la industrii, centre de calcul, mall-uri, etc, etc., precum si centrale geotermale/pompe de caldura cu apa geotermala (cum am intocmit un proiect general si o propunerea catre Termoenergetica, dar nu a fost luata in seama, pentru inclazirea nordului capitalei cu apa geotermala).

        5. Eliminarea pierderilor din SACET, izolarea termica a cladirilor, recuperarea de energie, inclazirea climatica, toate impreuna conduc ca in 7-8 ani sa scada necesarul de energie termica la sub 50% din cit e acum (adica, nu vom avea nevoie nici pe departe de sute/mii de MW centrale de Cogen ”de inalta eficienta” pe gaze !…care, btw, nu decarbonizeaza nimic !…cum am incercat sa demonstrez intr-un articol ce mi-a fost refuzat spre publicare)

        6. Toate astea de mai sus, combinate intr-un concept HYBRID, conduc la solutii (CE SE CALCULEAZA SI SIMULEAZA) pentru a asigura costul cel mai mic al energiei termcie !
        Marea greseala care se face in Bucuresti, dar si aiurea, este ca OBIECTIVUL CENTRAL AL SACET ESTE FURNIZAREA DE EENRGIE TERMICA IEFTINA, SI NU DE ELECTRCITATE !

        Foarte simplist cam asta ar fi situatia si, astept critici vehemente, dar, asta e ceea ce se intimpla deja in alte SACET-uri, iar in România am incercat sa conving Primaria Timisoara (care, culmea, a si aprobat Strategia de decarbonare 100% a orasului), dar….doar atit !…Timisoara, ca si alte orase din RO, s epot inclazi total curat si mult mai ieftin decit cu gazele si carbunii (”din ”piață” si sutele d emilioane de EUR platiti pe emisiile de CO@….pe care tot consumatorii le platesc !)

        Scuze pentru ”vorbaria” asta cam lunga !…dar….totul se calculeaza !

        • P-aci multi tot scriu de SACET de prin lume. Or fi, nu zic nu, dar nu de dimensiunea Bucurestiului.
          Sa iei caldura de la turnul de racire si s-o ridici cu pompa de caldura ca s-o plimbi iar 1000 de Km nu e tot o prostie? Pe vremea scolii mele linga CET Vest erau niste sere ce utilizau apa aia de la turn ca agent de incalzire. Sau asa se dadeau explicatii.
          Sa plimbi apa de la Bucuresti la Constanta si retur de peste doua ori vi se pare o chestie nemaipomenit de desteapta, demna de premiul Nobel, nu-i asa?
          SACET inseamna si centrala de scara si cea de cvartal. S-a ramas la gindirea aia comunistoida, ca totul trebuie sa fie urias, centralizat ca asa trebuie bagata fericirea pe git. Ca noi eram fericiti in comunism, dar eram prosti si nu stiam asta si trebuia sa fim invatati si sa ni se spuna.
          As citi cu mare atentie o descriere a unui SACET d-asta nordic. Cit de mare e orasul, cit de mare e reteaua, cit de flexibil e sistemul si altele, in asa fel incit sa putem verifica spusele. Dar, mai ales cum se plateste.
          Intr-o lume nebuna cu verdele cu poluarea si alte d-astea nu vad sa se instaleze in zone urbane centrale cu deseuri menajere. Azi se cer instalate arzatoare de gaze din procese industriale pentru fabrici din apropiere de zone urbane, desi urbanul e cel ce a invadat zona si s-a apropiat de industrial…
          A, sa nu uit… Din pacate singura chestie ce merge cu randament de 100% este transformarea energiei electrice in energie termica. Dintr-un kWh de energie electrica obtii tot atita energie termica utila. Invers nu merge si nici din alte surse.

          • @nea Stelica si Nea PIFu:
            rasfoiti rapid ceva echivalent cu Buc:
            https://www.helen.fi/en

            Rezumat:
            – cam ca Bucurestiul, peste 90% din apartamente sunt racordate la termoficare
            – elimina carbunele si gazele pina in 2030
            – DE CE FUNCTIONEAZA BINE SISTEMUL SACET ? …diferenta o face MANAGEMENTUL SI MENTENANTA

            dupa ce cititi astea, mai discutam
            Vedeti ca eu am afirmat f. clar: HYBRIDIZAREA SACET…e o positie total diferita ”de alte vremuri pe care le-ati confundat”

            si, pe linga pompele de cladura, ma chinui sa introduc si in România cazane 150% (adica bag 100 MWh gaze sau biomasa in ele si scot 150 MWh energie termica utila …la 90 C).
            Nimeni nu crede…asta fiind masura ignorantei larg raspindite (sper ca nu ma veti intreba si dvs. acelasi lucru – nu se poate !)

            • Helsinki are 675.000 de locuitori, e echivalent cu Chișinăul, nu cu Bucureștiul. Iar Finlanda tocmai a dat în funcțiune cel mai mare reactor nuclear din Europa. Dar nu ne împiedicăm noi de fapte, corect? 😀

            • Domnule Dragostin.
              M-am uitat oe site. In afara de reclama ca vor face si vor drege pentru transparentizare n-am gasit nici macar o cifra de pret. Din ce prezinta pare o companie integrata ce face si curent si da si caldura. Dar se poate, sa faca caldura cu cazane si curent cu turbine clasice, eoliene si si nuclear. Una n-o exculde pe cealalta. Din putinele informatii ce le am (deduse, ca nu e nimic spus) si ELCEN incalzeste Bucurestiul mai mult din CAF-uri decit din cogenerare. Helsinki e mic si se intinde pe suprafata mai mult decit dubla in comparatie cu Bucurestiul. Dar e si el capitala. Nu ii vad sa intinda peste mia de km de conducta in primar, ca nu sunt prosti. Isi respecta meseria. SACET e si centrala de scara, bloc sau cvartal.
              Cogenerarea e foarte buna daca consumul de caldura e linga producatorul de curent. ALtfel e o timpenie uriasa. Scoteam abur din turbina la 16 bari sa-l transportam X km ca sa ajunga la locul necesar cu 6 bari, basca riscul aparitiei condensarii. Mi se pare de o evidenta absoluta ca nu e normal sa plimbi apa la 90-100 de grade ca sa obtii in secundar apa de 55-60 de grade. E o prostie tehnica si economica uriasa. Produci caldura cit mai aproape de locul de consum sau chiar la locul de consum.
              Stiti cum regleaza bucurestenii temperatura in casa? Cu fereastra. Li se livreaza caldura cind nu e nevoie ca toata nebunia aia are o inertie uriasa.
              Se pare ca in Romania este fixatie cu sistemele centralizate de unde se baga fericire pe git pina vomitam.

        • E corect scris, subscriu.
          Problema este ca si dvs. si Stelica si altii stiu despre ce e vorba, si stiu ca sistemul este bun pe hartie, iar acum este o calamitate
          Politrucii nu sunt interesati de rezolvarea problemei, ci de ,,profitul” imediat, iar cei care mai si gandesc sunt nebagati in seama (refuz publicare) pentru ca prin opiniile lor omoara profitul ala pentru care acestia se lupta.
          Sigur, ca termoficarea este eficienta, dar practic cea din Romaia nu a fost conceputa pentru asta, a fost o metoda de a arata ca socialismul e mai bun decat capitalismul oferind oamenilor muncii conditii foarte bune. Dupa care a venit criza energetica, termoficarea era doar pentru industrie, dupa care a cazut industria si s-a descoperit utilitatea pentru populatie si manevrarea caldurii ca agent ELECTORAL (nu termic). Paradigma este ca schimbarea este ieftina, pastrarea sistemului este bugetofaga, iar asta convine politrucilor, cu cat costurle sunt mai mari cu atat mai multe ,,avantaje” pentru ei. De aia nu se schimba nimci, se fac planuri de sute de MW la ELCEN se comaseaza cu Termoenergetica, cand stim cu totii ca pana se face centrala consumul va fi jumatate si de la PIF ea va fi ineficienta energetic si economic.

    • Nu se poate contesta eforturile primarului general al Capitalei de a da solutii pt.multe din problemele orasului. Dar se pune intrebarea unele din aceste solutii sunt si vor fi sustenabile pt.oras in viitor?!!! Si aici se include si termoficarea.

      • In care capitala europeana, membra sau nemembra UE primaria se ocupa si de incalzirea populatiei? Eu nu stiu vreuna. Pina prin anii 70 orasele, inclusiv capitala se incalzeau ciu centrale de cvartal in zona de blocuri. Au venit specialistii politruci si au sugerat tatucului sef ca daca face centrale termoelectrice se face economie de combustibil si de valuta forte (petrol) si se incalzesc orasele cu caldura data de centrale. I-a spus cineva tatucului ca e o prostie sa umpli Bucurestiul cu 1000 de km de conducta? Nu. Cum sa lasi tu oameni ca actualul sau fostii primari care n-au nici in clin nici in mineca cu tehnica si cu energia sa se ocupe de termoficare? Cum sa fie incalzirea populatiei problema de guvern, primarie sau mai stiu eu ce?
        S-au facut cartiere noi si primaria n-a tinut spatiu pentru scoli si gradinite. Se construieste si nu exista locuri de parcare???

  6. „Plimbi apa prin Bucuresti ca proasta in tirg la presiuni si temperaturi mult peste nevoile bucurestenilor”
    Stelică, ce presiuni si ce temperaturi plimbă ELCEN „ca proasta in tirg”? Cifre, rogu-te!
    Și ce presiuni și temperaturi au nevoie locatarii? Tot cu cifre.

    „o centrala de scara sau cvartal ar face treaba excelenta fara inlocuiri de conducte si alti bani dati de la guvern”
    Cum montezi tu o centrală de scară/cvartal „fara inlocuri de conducte”? E o cutie pe care-o pui pe un loc de parcare și gata? N-are și aia nevoie de țevi de gaze (care depășesc cumva necesarul unui apartament, ca să zici c-o legi la parter, la țața Frosa), n-are nevoie de țevi de apă, n-are nevoie de turnuri de evacuare gaze arse, n-are nevoie de autorizații etc?
    Ba are nevoie chiar și de un loc fizic unde s-o pui, și nu cred că ți-ar conveni s-o pună cineva pe locul tău de parcare! Iese revoluție, că ți-a luat locul pe care-l plăteai tu de șase luni!!
    Ce-mi place de ăștia care găsesc soluția „să fie bine ca să nu fie rău”!

    • Hai sa ne amuzam. In Bucuresti se plimba apa la 6 bari si cam 90-95 de grade. Exista o diagrama de reglaj care se invata la scoala ce am facut-o eu. In mod normal la temperaturi mai mici e nevoie de presiuni mai mari si temperaturi mai mari, dar dat fiind starea tevilor s-a gasit solutia asta cu parametri coboriti. Ajuta si vremea, ca iernile sunt blinde. Si se pierd cam 3000 de metri cubi pe ora. (declarat) Ceea ce e enorm. Pe situatia de la RADET se vede ca primiti caldura si apa calda pe la 50-55 de grade, cit e normal. Acei 3000 de metri cubi de apa nu e apa din Dunare sau Dimbovita, ci e apa dedurizata (chimicale), degazata (abur) si incalzita (alt abur sau foc sau alta sursa de caldura).
      In casa (apartament) ai nevoie de apa calda la 50-55 de grade si pentru caldura tot cam la fel. Cam de pe la 50 de grade incepi sa zici ca este fierbine. Iar presiunea e si mai mica de care ai nevoie. 1 bar=10 metri coloana de apa. Deci pentru un bloc de 10 etaje ai nevoie de presiune mai mare, dar pentru blocuri de 4 etaje 2.5 bari la apa calda e mai mult decit suficient.
      Centrala se pune la subsol daca e de bloc sau scara si o racordezi direct la tevile ce trec prin casa, conform starii actuale, o coloana pe camera. Daca-ti pui centrala in casa ti-ai spart peretii ca sa plimbi conductele din camera in camera, ca e alt sistem. Si la centrala de apartament pe unde scoateti gazele?
      Personal, nu cred ca cel ce a intins conducta de gaze nu a luat in calcul un consum mai mare. Daca n-a facut-o e un prost om de afaceri.
      Ai nevoie de apa o data sa umpli circuitul de incalzire si din cind in cind sa-l completezi si ai nevoie de racord de apa pentru apa calda, care e in zona.
      Daca vrei una de cvartal, uita-te in jur, trebuie sa fie, ca doar RADET are asa ceva. Mai mult, acum centralele noi sunt mici, compacte si automate. N-ai nevoie de un operator la centrala. Cosul de fum, da, poate. Dar cum se lauda o groaza cu centralele cu condensatie cosul de fum la o scara nu e mai mare de 10 cm in diametru ce iese pe linga perete cam prin zona unde ar trebui sa ai ghena de gunoi. Autorizatii? Sigur, dar se pot face niste proiecte tip si asta pui. Mai ramine sa va intelegeti intre vecini sa platiti gazele cu totii la gramada direct proportional cu suprafata incalzita. Daca ministerul de finante face treaba si va da si un retur de impozit in baza declaratiei de venit de anul trecut, garantat statul roman iese in cistig in comparatie cu ceea ce da guvernul la primarie ca sa nu platiti prea mult la Gcal.
      Eu unul as face citeva proiecte pilot (10-15) in colturi de Bucuresti. Primaria Bucurestiului ar trebui sa puna la bataie banii de subventie pentru 1 an pentru acele proiecte, cu conditia sa fie gata de la final de martie la debut de octombrie. Si sa fie si locatarii respectivi de acord. Ar fi suficienti banii din subventie sa fie cumparate centralele si sa fie instalate. Mai e nevoie de ceva reglementari, dar nu se poate acum ca e an electoral, comasate si altele.

  7. Cine ne poate lămuri ?
    – Avem ”unbundling” in asa zisa ”piata electricitatii” …si zicem ca e bine
    DAR
    – Facem ”bundling” in piata energiei termice…si iarasi zicem ca e bine

    INTREBARI:
    -1. cum e bine ? ….unbundling sau bundling
    -2. care poate fi influenta intre cele 2 sisteme diferite, care, vrem nu vrem se intrepatrund si se influenteaza SEMNIFICATIV ?
    -3. de ce Comisia Europeana nu trateaza sectorul inclazirii ca parte a pietei electrcitatii, considerind-o (pe buna dreptate) o ”problema locala”, desi, in fapt, recunoaste influenta/intrepatrunderile intre ele ?

  8. Păi, așa a fost. S-a spart pentru eficientizare…

    În scurt timp va merge prost, va acumula datorii și în 5-10 ani va intra în insolvență. Atunci se va sparge iar, pentru eficiență samd….

    Este vorba doar despre un mecanism de naționalizare și democratizare a pagubelor, urmare a jafului din averea publică.

  9. termoficarea trebuie desfiintata! va fi vesnic o gaura neagra. trebuie trecut la pompe e caldura individuale si fotovoltaice pe toate blocurile

    • @filip:
      – PV pe toate blocurile, iarna, sunt bune contra lapoviței si ploilor, sa nu inunde ultimul etaj
      – pompe de caldura mai merge, dar, se ridica urmatoarele intrebari:
      – unde le punem ? in ficeare scara/apartament/bloc/cartier ?
      – cu cit pompa(ele) este (sunt) mai mari, trebuie spatiu si mai mare si mai ales ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA MAI MULTA ! (deci, problema de retele, daca rezista…IARNA !)…sa nu mutam problema de la retele termice la retele electrice
      – si ultima chestie: care ar fi sursa calda care sa alimenteze pompele de caldura ?

      In rest, totul e bine !

      PS. ceva ceva ati citit dvs. despre pompe de caldura, dar, cu alta ocazie o sa explice cineva de prin acest site ce ati vrut sa ziceti, dar nu ati stiut cum…

    • @filip
      S-a mutat Romania la Ecuator sau pe acolo? Ca numai asa nu mai e nevoie de incalzire. In rest, cita vreme e inca acolo, de toamna pina primavara e nevoie de incalzire mai multa sau mai putina. Din pacate TOATE locuintele pierd caldura prin pereti, ferestre, usi, ca nu sunt izoterme. Deci nu poti incalzi o data toamna si sa tina pina primavara. (Notiuni ce se invata la fizica cl a X-a. Sau se invatau cind am facut eu scoala.)
      Mergem mai departe. Pompele de caldura. Sunt cicluri termice inversate. Cel mai cunoscut, ca e in fiecare casa, este frigiderul. Ia caldura din incinta si o da in camera.
      Ciclul sau motorul termic este un ceva ce produce lucru mecanic pe baza de caldura functionind cu 2 surse, una calda si una rece. Nu exista ciclu termic numai cu o sursa. Cel mai tare ciclu termic este cel teoretic imaginat de Carnot, al carui randament subunitar, depinde de temperaturile celor doua surse (cea rece si cea calda). Nici un ciclu real nu poate avea un randament mai mare decit cel teoretic al lui Carnot. Ba din contra, ele sunt mult mai mici. Pompele termice sunt cicluri termice inversate. Din aceasta cauza randamentul sau eficienta lor e supraunitara, ca pui ce e la numitor la numarator si invers. Bine, nu-i spun randament ci eficienta sau altfel. Adica pentru 1 kW de curent consumat, transporta 2-3-4 kW termici… Numai ca si astea sunt limitate tehnic. O pompa de caldura e excelenta toamna si primavara si la temperaturi pozitive. Cind temperatura exterioara e sub zero, da, da caldura, dar la parametri scazuti, adica 14-15 grade, ceea ce nu e caldura. Cele mai utilizate cele aer/aer sau aer/apa, recuperind caldura din aer. Cele mai bune, cele geotermice ce recupereaza caldura din pamint, dar trebuie sapate puturi in zona unde temperatura depaseste 10-15 grade. Cam scump sapatul. Se poate face pentru locuintele individuale, hai un duplex sau triplex, dar nu la blocuri cu zeci de apartamente. Cit despre solare, intr-un an aveti cam 1200-1500 ore de soare. La un pret asa de ridicat al curentului se amortizeaza in 12-15 ani, dar cind mai pui si baterii si invertoare unde ajunge investitia? Si va veni vremea cind ca sa livrezi in sistem va trebui sa platesti accesul la retea. Aparitia de mici producatori genereaza mult mai multe probleme decit rezolva, dar din pacate nimeni nu vine sa explice asa sa inteleaga tot omul multimea de probleme aparute si greutatea solutionarii lor.
      Dar ce se vehiculeaza este reintoarcerea la individualism, desi nu vad cum ai sa produci singur curent de 220 V si 50 Hz de unul singur a la long si fara aparatura ultra sofisticata. Ca acum toata lumea se pricepe la de toate. Ce mare smecherie, dai cu google si gasesti mii si mii de filme pe you tube sau aiurea.
      Trebuie gasite solutii pentru incalzirea marilor orase. Solutii cit mai corecte tehnic si mai ieftine pentru toti. A, sa nu uit, CO2 a fost descoperit abia pe la 1750 si masurat cam in zilele noastre. Si in mod normal cind se spune o cifra ea este in ppm (parti per milion).

      Si sa nu uit. Cum sa face ca eu ma incalzesc intr-o casa de cca 100 metri patrati cu centrala de 7,3 Kw, intr-o zona cu iarna adevarata, dar in Romania cea mai mica centrala are 24 kw???

  10. Acum ministrul Burduja a demarat aprobare pt un nou studiu de fezabilitate casa uneascacele 4 CET uri din Capitala. Distantele dintre acestea sunt mari si deervesc tot mii de blocuri. Cred ca mai mult este o bula de imagine cum a fost si la ministerul cercetarii cu digitalizarea. Acum doreste sa fie primar si scoate din joben solutii iluzorii. Face comparatie dintre pretul giga caloriei din Oradea si Bucuresti. Dar exista mari diferente de suprafata, populatie, nr.blocuri centralizate termic si folosirea apei geotermale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro