luni, iulie 4, 2022

Să-ți fie rușine, Traian Băsescu!

Cu glasul gâtuit de emoție, Traian Băsescu i-a adresat, cum ne amintim, același îndemn lui Dinu Patriciu, atunci când s-a dovedit că mogulul falsificase un filmuleț pentru a obține un avantaj politic pe care nu-l merita. Inutil să mai amintesc și că, până la urmă, acel avantaj n-a mai fost obținut.

Nu altceva face Traian Băsescu în ultimele luni, culminând cu intervenția de ieri: falsifică tot filmul mandatelor sale, încercând să obțină un avantaj nemeritat pentru Elena Udrea. (Inutil de spus: nu-l va obține.) Așa încât merită din plin să-i fie aplicată propria vorbă: să-ți fie rușine, Traian Băsescu!

Am crezut mereu (o cred încă și acum) că meritele lui Traian Băsescu, cele care îl diferențiază net de opozanții lui politici, sunt două: euroatlantismul și reforma justiției. Asta m-a făcut să-l votez și în 2004, și în 2009; tot asta m-a făcut să-l susțin la cele două referendumuri de suspendare. Am fost convins (sunt și acum) că, sub Adrian Năstase, reforma justiției ar fi fost imposibilă. Și m-am simțit confirmat în convingerea mea atunci când Traian Băsescu a anunțat, spre finalul mandatului, că, între impulsul firesc de susținere a fratelui său și consolidarea justiției, o alege pe cea din urmă.

Iată însă că, pentru fostul președinte, Elena Udrea e incomparabil mai prețioasă nu doar decât justiția, dar și decât propriul frate. De dragul ei își distruge toată imaginea mandatelor trecute.

Nu regret că l-am susținut pe Traian Băsescu – n-aveam altă alegere, atunci când alternativele se chemau Adrian Năstase sau Mircea Geoană.

Regret doar el nu se mai susține pe el însuși. Traian Băsescu cel de azi e cel mai eficient adversar politic pentru Traian Băsescu cel de mai ieri.

Regret, de asemenea, că nu mai am pe cine să susțin: partidul Monicăi Macovei moare dinainte de a se naște, iar Klaus Iohannis face astfel încât să fie imposibil de susținut (cum ar putea o Absență să fie susținută?).

Și mai regret că n-are cine să-i facă opoziție unui personaj altfel atât de inconsistent precum Victor Ponta – care e în continuare răul cel mare al politicii autohtone. Dacă Traian Băsescu ar fi investit în chestiunea asta a zecea parte din energia cu care o susține pe Elena Udrea, Victor Ponta n-ar fi fost nici măcar stafia care se încăpățânează să existe: ar fi fost, ca să spun așa, cel mult umbra unei stafii.

Sunt convins în continuare că cele două merite ale lui Traian Băsescu, euroatlantismul și reforma justiției, sunt reale. Sunt însă la fel de convins că dezastrul politic de azi i se datorează.

Să vă fie rușine, domnule președinte. Mie mi-e doar milă. Mai ales de noi, dar nu numai.

Distribuie acest articol

150 COMENTARII

 1. d-le vancu santeti penibil! La fel si cei ce va aproba.Cred ca nu aveti nimic sfant dupa cum scrieti-deasemeni nici ei.
  asta e…micimea umana nu se acopera cu o diploma.Mi-e din ce in ce mai sila de corectitudinea voastra politica

 2. Este foarte probabil ca Basescu vrea sa o apere pe Elena Udrea insa observatiile lui sunt corecte si de bun simt. El nu a atacat lupta impotriva coruptiei si asa cum a spus-o chiar el a sacrificat mult prea mult in lupta anti-coruptie ca sa stea indiferent la schimbarile din ultima vreme:
  DNA-ul si Parchetele devin din ce in ce mai mult maciuca SRI-ului controlat de F.Coldea – S.Ghita.

  Cazul Alinei Bica mi se pare cel mai grotesc: pe langa faptul ca au arestat-o, sa o mute judecatorii din arest preventiv in penitenciarul in care sunt condamnatele din dosarele facute de ea nu se mai numeste justitie ci razbunare odioasa pe cineva care a deranjat sistemul (nu a clasat dosarul lui Ovidiu Tender cum primise indicatii de la F.Coldea).
  Lucrurile astea nu se pot ignora de un om rational.
  Sper ca autorul articolului e doar naiv si nu face parte din categoria infiltratilor SRI sau santajabililor.

 3. Traian Basescu ” este ” un presedinte care a miscat lucrurile in tara asta. Cine munceste mai si greseste. Oricum este o evolutie si nu o involutie fata de Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Restul sunt vorbe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro