sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Să fi pierdut oare dl. Ludovic Orban controlul asupra PNL?

Am scris și publicat ieri un comentariu în care atrăgeam atenția cât de dăunătoarea este limbarița de care suferă mult prea mulți componenți ai echipei guvernamentale.
Excesiva poftă de vorbă a mărimilor liberale face ca pe piață să se lansează tot felul zvonuri despre o seamă de decizii majore care, dacă vor fi luate, nu doar că vor avea consecințe majore asupra nivelului de trai al unor consistente segmente ale populației, ci vor antrena și mari costuri electorale pentru PNL.
Grav e că în canon vorbesc nu doar miniștrii din guvern, ci și tot felul de alte personaje cu funcții în partid. Încă și mai grav e că aceștia nu doar vorbesc, ci și acționează de parcă misiunea lor ar fi aceea de face astfel încât PNL să piardă cu un scor nimicitor alegerile și să confirme zicerea ce se aude tot mai frecvent în rândul populației, adică al cel care vor vota- PSD și PNL, aceeași mizerie.
Trec acum peste întrecerea socialistă în care par să se fi angajat liberalii întru reafirmarea doctrinei pedelisto-băsiste a urii la adresa bugetarilor. Povestea cu grașii care trăiesc pe seama slabilor din care s-a nutrit fostul președinte al României și partidul care l-a susținut frenetic. Nimeni altul decât compromisul PNL. Doctrina pedelisto-băsistă este repusă în circulație, mascată sub numele de solidaritate. Observ că numărul liberalilor ce își dau astfel arama pe față crește, apologeților ei de pe acum, doamna Alexandru și dl. Cîțu, alăturându-li-se dl. Florin Roman. Căruia pesemne nu îi ajunge că s-a făcut de râs prin bâlbele emise atunci când i-a căzut pe cap măgăreața de a face primul anunțul privitor la predarea mandatului de premier desemnat de același obsedant domn Cîțu.
Nu pot trece însă peste inițiativa legislativă a doamnei Alina Gorghiu, inițiativă care a trecut con brio la Senat, cu largul concurs al tuturor forțelor politice. E vorba despre legea privind punerea în libertate a unui consistent număr de pușcăriași.
De fapt, doamna Gorghiu a izbutit ceea ce nu a reușit în ianuarie 2017 dl. Florin Iordache. A dobândit asentimentul pentru Ordonanța 13. Nu mai repet cine este d-na Gorghiu. Mă mulțumesc doar să reamintesc că, implantată dintr-un capriciu al președintelui Klaus Iohannis în fruntea PNL, ilustrissima cucoană a fost principala autoare a dezastrului electoral al partidului la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Doamna Gorghiu dă semne că își continuă conștiincioasă și cu sârg lucrarea și va izbuti același lucru și la viitoarele alegeri.
Întrebat ce părere are despre isprava colegei sale de partid, dl. Ludovic Orban a spus că respectiva doamnă s-ar fi descalificat. Ce facem însă acum când, iată, s-a aflat că, grație unei mânării, printre inițiatorii legii cu privire la purtarea brățării electronice se mai numără și alți liberali de frunte? Niște “grei” din guvernul Orban. Adică domnii Cătălin Predoiu, nimeni altul decât Ministrul Justiției, dl. Ioan Marcel Vela, subinginer la bază și posesor al unei licențe în Drept de la „prestigioasa” Universitate Europeană Drăgan din Lugoj, adică Oxfordul României, ministru de Interne, și veșnic călcătorul în străchini Florin Vasile Cîțu, ministru de Finanțe. Care joacă perfect rolurile unor Florin Iordache, Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae.
Nu poți, nu ai cum să nu te întrebi cum au făcut sus-numiții asta fără să se consulte cu șeful lor pe linie de partid și de guvern? Nu au știut ce fac? Sunt iresponsabili? Gândesc cu picioarele? Au comis doar o greșeală la fel cum zice dl. Barna că ar fi făcut senatorii USR? Proiectul legislativ a fost depus în iarnă. De ce nu a fost retras? Nici d-na Gorghiu, nici domnii Predoiu, Cîțu, Vela nu i-au sesizat inoportunitatea? Halal demnitari, halal liberali!
Pe cine crede că păcălește dl. Orban atunci când spune că lucrurile ar urma să fie îndreptate în care ticăloasa lege va ajunge la Camera Deputaților? Se păcălește doar pe sine. Sunt mult prea multe semne că ceva nu merge în coordonarea acțiunilor PNL.
Să fie oare acesta indiciul că dl. Ludovic Orban a pierdut controlul asupra partidului?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „…pe piață se lansează tot felul zvonuri despre o seamă de decizii majore care, dacă vor fi luate, nu doar că vor avea consecințe majore asupra nivelului de trai al unor consistente segmente ale populației”

  Sunt de aceeași părere cu autorul articolului. Dar…

  Fără a-i iubi prea mult pe unii, ori pe alții, aș face observația că mult mai periculoase, din punct de vedere al consecințelor social-economice, decât deciziile guvernamentale, sunt cele ale Parlamentului României, adică cele ale PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia.

  https://www.g4media.ro/camera-deputatilor-dezbate-si-voteaza-legi-cu-impact-bugetar-major-initiate-de-psd-alde-si-pro-romania-liberalii-avertizeaza-ca-efectele-vor-fi-devastatoare-pentru-economie-si-acuza-populi.html

 2. Dupa ce timp de 3 luni domnul Morariu ii tot ironiza pe cei care criticau geniile liberale precum Orban, Costache, Citu, Violeta Alexandru et al, acum incepe sa dea din colt in colt si sa-si schimbe melodia. Vreti sa spuneti ca acesti oameni erau mai destepti acum 3-4 luni?
  Sau, de exemplu, ca nu v-ati prins de pacaleala cu taierea pensiilor speciale de acum 4 luni?
  Acum vor sa le taie din nou. Parca le taiasera in decembrie. Nu? Doar un pic, vreo 4%. Cred insa ca liberalii actuali au uitat de un clip electoral propriu din 1990, cel cu retezatul cozii cainelui dintr-o singura taietura.

  • Cinicul
   Ce acum trei luni! Acum o luna criticul nostru il bestelea pe Iohannis & liberalii lui ca de ce au fortat pana in ultima clipa anticipatele in loc sa se concentreze pe criza coronavirusului.
   Iata ca azi culege roadele a ceea ce a semanat, iar indignarea sa da in clocot. Iata avantajele unui parlament neprimenit de patru ani.
   Muzica!

   • Un Parlament profund NEREPREZENTATIV , deci NECONSTITUTIONAL ,datorita alegerii lui prin absenteism ,boicot , a doua scrutinuri contrare componentei majoritare(PSD-ALDE-ProRomania) si a faptului ca nu este reprezentat un partid mare:USR-Plus. Votantii USR-Plus ,NU sunt reprezentati in Parlamentul Romaniei ,in timp ce PSD este suprareprezentat ILEGITIM !

    • Nu are cum sa fie ilegitim, a fost ales legal si nu poate fi demis decat cu acordul tuturor fortelor politice parlamentare, asta e Constitutia Romaniei. As spune, mai degraba, ca guvernul e ilegitim pentru ca nu e reprezentativ pentru Parlamentul Romaniei, nu e expresia unei majoritati parlamentare. In acest sens, eforturile liberalilor si ale USR de a provoca alegeri parlamentare anticipate sunt firesti. Constitutia Romaniei nu permite insa dizolvarea Parlamentului decat cu acordul tuturor fortelor politice reprezentate in Parlament, cel putin asa spune ultima decizie a CCR. In rest, lamentarile Dnului Morariu dupa care numai anumiti cetateni ar trebui sa suporte crizele sunt imorale dar si ilogice, in conditiile in care salariile unora sunt platite din taxele altora. A nu imparti costurile intr-un mod cat ma egal intre cetateni inseamna a da apa a moara fortelor extremiste, cu consecinte nefaste pentru democratia romaneasca.

     • Pentru ce ati remarcat dvs.

      „In rest, lamentarile Dnului Morariu dupa care numai anumiti cetateni ar trebui sa suporte crizele sunt imorale dar si ilogice, in conditiile in care salariile unora sunt platite din taxele altora.”

      exista un proverb romanesc : Cel sătul nu-l crede niciodată pe cel flămand”.

      Si atentie, guvernul prin vocile d-lor Orban si Citu sustin – deocamdata – aceasta neatingere a veniturilor bugetarilor.

      Este logic si de bun simt ca cei din linia intaia sa nu aiba veniturile afectate, dar profesorii si alti bugetari, care lucreaza de acasa, primesc inca sporuri care sunt – dupa cele afirmate de dl. Catu -in cuantum de 30%.

      Curat murdar coane autor !

 3. @m. m :
  > … doctrinei pedelisto-băsiste a urii la adresa bugetarilor …
  Autorul reia aberatia privind ura fostului presedinte la adresa bugetarilor.
  Fostul presedinte a fost bugetar.
  Autorul nu poate intelege ca in vreme de criza economica severa, nu exista solutii care sa-i excluda pe bugetari.
  Nu fostul presedinte a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp.
  Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii. Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.
  Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune. Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
  Daca acum vor fi necesare reduceri de salarii, de vina nu va fi nici premierul, nici ministrul de finante, ci criza economica, care va urma pandemiei.

  • Problema este ca pana la alegeri dl. Presedinte spunea ca pe noi nu ne va lovi criza si dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, hop avem o problema, trebuie sa tsiem salariile. Cred ca la acest aspect se referea dl. Morariu.

   • „…hop avem o problema”

    Dacă nu greșesc, cumva, „hop avem o problema” a apărut după ce „economia duduia” sub cârmuirea prim-ministrului Tăriceanu, pe vremea, probabil, celui mai incompetent guvern din istoria României, după cel al d-nei Dăncilă.

 4. D-na Gorghiu se trage din aceeasi nobila stirpe a parvenitilor politic cu Florin Iordache, Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae. O recomanda studiile facute pe la Dimitrie Cantemir si Hyperion si doctoratul facut cu Tudorel Toader.

 5. Masura lucrurilor este data de fapte . Cuvintele , netransformate in concretete, au doar valoare de testare . Libertatea de exprimare este modalitatea prin care noi toti putem avea o opinie asupra unei probleme de interes sau nu . Este mult mai interesant sa provoci discutii ,opinii legate de fapte decit de pararile uneori reusite alteori nu ale unor oameni . Dezbatarea de idei nu are legatura cu omul in sine , cu calitatile sau non calitatile lui , cu toti suntem perfectibili si nu perfecti . Efemerul unei functii atasate unei persoane (indiferent cine este ea ) , nu are nici o importanta atunci cind parerile sunt diferite si atunci discutia trebuie axata doar pe textele sau cuvintele exprimate in public fara a mobiliza pasiuni sau intelegeri de vreun anume fel , legate de persoana in sine , de eul ei .

 6. PNL (+exPDL) = PSD = aceeasi mizerie. Simplu. Restul sunt nuante nerelevante. Romania nu are clasa politica ci „altceva”. Parerea mea. Un „altceva” care convine de minune tuturor celor care ciugulesc (intern sau extern) din Romania. Trist. Pare un serial (care dureaza de decenii- eu as spune mai mult de trei) cu conotatii funerare.

 7. Toti liderii, chiar si din alte tari, azi par prea mici pentru timpurile pe care le traim. Cum sa va zic, de 23 august dupa cativa mici si 2 beri, pana si Ceausescu parea un lider acceptabil. Adevarata fata a lor se vede insa atunci cand e greu…

  PNL si-a ales un moment cat nu se poate mai prost de a intra la guvernare, un capriciu al lui Iohannis. Ii compatimesc fiindca, desi pe undeva sunt si ei vinovati pentru actuala stare de fapt, nu sunt singurii care sa deconteze politic ce se intampla acum. E drept ca nici cu PSD nu se mai putea, dar acum cred ca isi freaca mainile de bucurie ca nu mai sunt la putere. PSD asteapta sa numere mortii si vor pune tunurile mediatice, A3 si Romania TV, pe acest guvern pe care il vor scoate responsabil. Ca nu a inchis mai devreme, ca nu a inchis granitele, ca a lasat Diaspora sa vina, acum v-ati lamurit cine e Diaspora, exact cine vor ei sa ne convinga ca sunt, desi din 3-4 milioane, doar cateva sute de mii s-au intors, cei mai saraci.
  Deja politizeaza la maxim o situatie, care cum spuneam, e in mare parte din vina PSD.

  Toate nenorocirile a 30 de ani de cardasie politica intru furat si devalizat, vor cadea, ca de obicei pe un set de oameni, reprezentat de Orban, Tataru, Velea. Insa nu e doar vina lor. Stiu, Orban a fost la un moment da ministrul transporturilor, cand s-a devalizat la greu, un exemplu fiind hotelul Astoria de langa Gara de Nord. Nu e asadar un sfant, insa ce vedem azi sunt consecintele unui jaf generalizat care nu i-a iertet nici pe unii medici primitori de spaga ce au culminat cu cazurile reprezentative de criminalitate de la Suceava. De ce ? Fiindca ani de zile s-a refuzat masurarea perfomantei bugetarilor, a medicilor, asistentelor, directorilor de spitale. Celor care ar trebui sa aiba un cuvant de spus, beneficiarii, adica pacientilor, li se baga mereu pumnul in gura: „ce vreti ma, atat putem de banii asita!”. Uitati-va ce mancare primesc cei din spitale, Aceasta decuplare cauza-efect produce o serie de aberatii, fiindca mascheaza foarte bine incompetenta. Prostii si incompetentii stiu sa mimeze grija si implicarea, si in scurt timp vad ca se poate chiar mai mult: devin corupti si fura tot ce prind, fiindca nu exista o legatura intre consecintele faptelor si evaluarea lor profesionala. Principalul antidot din economia de piata, adica evaluarea si concedierea celor incompetenti si fara rezultate, un procent relativ mic as zice, nu functioneaza la stat. Din contra, daca peste incompetenta se presara politicul, eu zic ca se pierde complet „busola”, adica oamenii nu mai fac nici minime legaturi cauza-efect. Orice face ei e bine, justificat, ei nu gresest niciodata.
  Insa nu e doar la varf unde e politizata treaba se intampla asta, eu cred ca orice bugetar e atins de problema asta. Ei nu vad ca spitalul, unde trebuie sa mergi cu incredere sa te tratezi, sa vezi curatenie, oameni atenti cu tine, aparatura si medicamente, este tocmai pe dos: este plin de infectii, arata uneori dezolant, cadrele medicale sunt tafnoase ( ca orice bugetar ) si nu le pasa de tine, si de multe ori iesi mai bolnav decat ai intrat. Insa, daca ii iei la intrebari, ei iti vor spune ca fac eforturi mari, fata de cat sunt platiti, dau in victimizare si ca nu e nicio problema cu ei. La fel si in scoli, si peste tot unde a guvernat Ciuma Rosie, ce nu tine doar de un partid, ci, cum spuneam, de un stil de a face lucrurile fara sa iti pese de rezultatul final, ci doar de respectarea unor proceduri care sa iti acopere fundul si de prezentarea rezultatelor intr-un mod care sa para pozitiv. Exact ce se intampla acum, daca ii ascultati pe cei de la Ministerul Sanatatii :avem de toate, am facut totul. Cand de fapt, realitatea e „ne-a prins aceasta pandemie cu izmenele in vine” cum se spune… Ok, nimeni nu era pregatit, dar ca la noi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro