joi, iulie 25, 2024

Să ne uităm mai atent la Liviu Dragnea

Liviu Dragnea forjează cu schimbarea unor încadrări juridice. E singura lui șansă, altfel la ușă îl ia în primire justiția. Dragnea joacă un joc periculos cu poporul român. Un joc de “care pe care”, “cine e mai tare”, “cine cedează primul” – așa-numitul  “chicken game”, la fel cum a jucat Putin la începutul crizei din Crimeea (joc pe care l-a și câștigat, de altfel).

Dragnea are exemple recente și mai puțin recente, care cu siguranță l-au inspirat și i-au dat încredere. A învățat de exemplu din lecția poloneză. Polonezii au demonstrat în 2016 – frumos și pașnic – împotriva unor derapaje constituționale ale partidului de guvernământ. Demonstrațiile au durat săptămâni și luni, au fost în atenția internațională o vreme, după care știrea a ieșit de pe prima pagină a agențiilor străine și a căzut tot mai jos și pe agenda națională. Lumea vestică s-a uitat cu admirație și a ridicat Polonia la rang de prințesă a Europei și apoi si-a văzut de treburi. Știe cineva cu certitudine cum s-a soldat acel protest în cele din urmă? Rezistența internă la derapaje a început să slăbească și partidul de guvernământ a câștigat bătălia prin non-combat.

Liviu Dragnea a învățat și din lectia ucraineană. Oare întâmplător vorbește aliatul său, Tăriceanu, atât de insistent despre un răzvoi civil? Maidanul de la Kiev, care nouă ne dă fiori pe șira spinării, a intrat deja în istorie, dar urmările sale continuă să facă morți și să răspândească suferință. Protestele ucrainienilor s-au ridicat tot împotriva corupției și au fost legitime și pașnice la începutul mișcării Maidan. Au degenerat cu sprijinul rușilor și prin trădarea președintelui ucrainean de atunci. S-a ajuns la vărsare de sânge și la sfâșierea țării. Mișcarea cu care a început revolta, a rămas știrea numărul unu pe canalele internaționale aproape un an. Apoi atenția vestului s-a mutat mai la est, unde curgea sânge și unde pericolul unui război total era mult mai grav. Maidanul s-a estompat, iar cerințele demonstranților au fost denaturate de propaganda rusă, la fel cum au fost și ale celor din Piața Universității în anii 90. Așteptarea ucrainienilor că puterile străine îi vor ajuta concret să-și rezolve problema a rămas la nivel de aspirație, suspendată între cancelariile europene, americane, nato și ue. Ucrainienii au câștigat ca popor respectul lumii occidentale, dar problema lor a rămas nerezolvată. Liviu Dragnea a tras toate învațămintele din aceste exemple și încă din multe altele, cum ar fi minciuna ca agent electoral etc. etc. Contextul internațional actual este perfect pentru planurile sale și abundă de  bune-practici disruptive.

Cel mai mult cred că a învățat să nu se teamă de reacțiile internaționale, mai ales acum, în această perioadă atât de tulbure pentru întreaga lume.  Reacțiile externe pot fi numeroase și poate părea că ar avea urmări serioase. Însă toate țările au probleme de rezolvat, izvorâte din transformările prin care trece omenirea. Acum suntem în atenția lumii occidentale. Pe masură ce timpul trece, guvernele se vor reîntoarce la chestiunile lor interne presante, iar problemele nerezolvate din România îi vor preocupa tot mai puțin. Liviu Dragnea știe asta. Și mai știe că reacțiile internaționale îl ajută chiar pe el în perioadele de maximă tensiune internă. Pentru că aduce o alinare, o mică răsplată pentru contestatari, recunoașterea internațională calmează frustrările poporului și într-un fel, potolește setea de dreptate a protestatarilor, îi destined și îi face mai puțin combativi.

Scriu acest rânduri cu îngrijorarea că am putea deveni destul de ușor victimele lui Dragnea, dacă nu învățăm și noi tot ce-ar trebui să știm din aceste exemple ale istoriei recente. De pildă, ar trebui să știm că determinarea de a face schimbări trebuie să stea puternic în noi și nu în alții pe care noi nu-i putem comanda. Ajutorul extern contează, dar e limitat în posibilități și nu durează la nesfârșit. Ar mai trebui să știm că așa cum un guvern guvernează după un program, opoziția civică și cea partinică trebuie să-și facă la rândul ei un program. Un program riguros, în care să prevadă toate scenariile imaginabile și modalități de răspuns la ele.

O demonstrație ca cea de duminică seara e frumoasă, impresionantă, dar nu trebuie să ne ocupe mințile și să domolească pofta de dreptate a oamenilor. Am sesizat tendința de a ne lăsa seduși de auto-admirație, care are un efect de fazare a gravității motivului care a adunat oamenii în stradă, respectiv de situația explozivă în care a ajuns după alegeri democrația din societatea românească.

De aceea m-am hotarât să scriu aceste rânduri. În timp ce noi am sta și am visa o clipă prea lungă la frumusețea demonstrațiilor pe care le știm organiza, sunt niște oameni cinici, cu ochi reci și vicleni, care ar putea schița următorii pași în acest joc periculos al puterii. Ar putea vedea slăbiciunile, acolo unde noi vedem doar frumusețea din demonstrațiile noastre, ar putea vedea naivitatea, acolo unde noi vedem idealismul, ar putea folosi pragmatismul acolo unde noi ne exersăm creativitatea. Mi-aș dori ca lecțiile din propria noastră istorie să nu fie nici ele uitate și chiar înțelese mai bine. Piața Universității, mișcarea Alianța Civică, demonstrațiile și contra-demonstrațiile din acești 27 de ani sunt o sursă de bune-practici și rele-practici în felul în care societatea noastră a știut să răspundă sau nu la provocările majore.

Cred ca e o greșeală să-l  subestimăm pe Liviu Dragnea, așa cum am văzut adesea că se face în postările de pe facebook. Eu nu văd în el un hoț, un șmecher de teleorman, un infractor oarecare etc, etc. Văd în acest personaj un luptător de categorie grea, cu abilități avansate, dobândite cu bani mulți, relații extinse și influență în diferite cercuri de putere ostile democrației. De aceea cred că în paralel cu entuziasmul de a ne fi regăsit ca popor, ar trebui să ne (re)găsim pragmatismul și inteligența de a ne pregăti pentru încercările prin care vom mai trece. Trebuie să fim  echipați și în gardă, deși aș dori ca realitatea să fie mai blândă și să nu am dreptate în evaluările mele.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Dna Adelina Baleanu schema este simpla si profund vulgara asa ca o s-o exprim in termenii lor vulgari:

  De fapt cred ca am decodificat in cel mai esential mod gandirea lor vulgara;” Le dam acum „la matz” cat mai mult si in cateva luni ii incalecam de tot . Atunci puerea judecatoreasca se va supune, presedintele va fi intrun acvariu si noi vom face ce vom dori cand vom dori. Vom ramane in Nato cum sunt si turcii si daca-l accepta pe Erdogan, maine poimaine pe o Le Pen, o sa ne accepte si pe noi si daca nu, Rusia este colea la doi pasi ” Sunt romanii dispusi sa mai moara ca sa impiedece asa ceva?.:Eu cred ca nu …si nici nu doresc sa fie. :)

  • atunci dictatura sa fie. int-o zi o sa plingi ca ce ar fi fost daca…ai fi gindit altfel…da, ptr generatiile urmatoare se merita sa murim. altfel stai la coada la 1l de ulei.

  • Aveti perfecta dreptate, atat dvs cat si d-na Baleanu: am ramas intr-o stare de autoadmiratie fata de splendoarea manifestatiilor de pana acum.
   Cu voia dvs, as mai zice ca intreg parcursul din 11 dec pana in prezent ne invata ca prezenta la vot este de importanta capitala !
   Sinca ceva: manifestarile de pana acum ne invata ca suntem o forta cu care cei pe care i-am cocotat acolo sus trebuie sa umble cu multa grija !

 2. dulce ca mierea e glontul patriei… suna titlul unei carti. se spune ca romanii au fost viteji, cand am avut razboaie cu dusmani din afara tarii si din toate zarile. dar acum se ridica o generatie de dusmani din interior, care mint, inseala si mituiesc oamenii, oameni simpli care nu au putinta de a vedea si intelege lucrurile din perspectiva. o fac cu cinism si sapa cu buna stiinta transee si ridica ziduri intre oameni. la un asemenea razboi o natiune rezista cu greu sau de loc.

 3. Viziunea dumneavoastra este destul de asemanatoare cu viziunea mea, care sunt de multe ori suspectat ca excesiv de precaut. Eu am multe intrebari fiindca dintr-o analiza sistemica, de tip cutie neagra, pot schita o imagine a ceea ce este in cutie, dar nu am solutii pentru a-mi realiza scopul. Ca individ izolat, sansele mele sunt zero. As putea indrazani sa sper la ceva sanse ca
  parte a unui organism cu care sa rezonez, insa limitarile mele nu ma propulseaza in motorul organismului. Insa eu am scuza varstei, pe cand tinerii au alta viziune, alte moduri de actiune, si multa energie. Asa ca merg pe mana lor.

 4. Trebuie focusat protestul pe PSD !
  Daca stam in piata victoriei seara nu deranjeaza pe nimeni. Dar acesti oameni sunt tinuti acolo de partid ! De toti cei 500k (?) de membrii PSD si structurile lor nationale. Si ei sunt detasati „protestul are loc undeva departe, in fata unei cladiri goale”; ei nu se simt cu nimic pe caciula. Trebuie sa-i facem sa constientizeze ca tot PSD-ul se face vinovat de aceasta situatie; cata vreme ei ii sustin pe acesti dementi ca liderii lor ei sunt autorii morali ai acestei decaderi.
  Nu putem noi sa intram peste PSD si sa le schimbam seful; dar ei trebuie sa-si analizeze principiile si valorile si sa vada in ce directie este condus partidul; si in ce directie partidul conduce tara.

  • trebuie focusat pe vot! trebuie convins tineretul ( si nu numai!!) sa-si structureze cererea si un partid care sa le faca oferta si sa aiba ce vota!! alegerile anticipate nu ar aduce decat mici modificari ale %, dar nu a majoritatii. avem patru ani sa convingem si sa ne convinga. Dialogul trebuie construit de posesorii celor trei C =competenta, comunicare, caracter!!
   Intrebarea cum am ajuns aici? trebuie sa fie subsecventa celei ce -i de facut???
   Iesirea din propria „bubble” si „audiatur et altera pars” far aura si partinire. Suntem in stare? sau e mai usor pe termen scurt sa sarim la beregata si pe termen lung sa culegem fructele maniei??

 5. asa este, este un strateg redutabil, este sfatuit bine, are o echipa in spate care ii spune fiecare miscare, nu va renunta la guvernarea asta, pentru ca nimeni nu se mai incumeta sa fie catelul lui. PSD-ul este un partid mare cu multi oameni cu interese de la cei ce primesc ajutoare sociale pana la oameni de afaceri. Nu are calitati precum patriotism, demnitate, bun simt si terminand cu 7 ani de acasa. In schimb are un orgoliu fff mare, este sfidator, arogant, autoritar si da este un bun conducator, pacat ca este de partea raului. Minciuna, denaturarea adevarului sunt atribute importante pentru a atinge scopul. E clar ca omul asta are un plan, pana acum a demonstrat ca vrea sa fure el si acolitii. Ordonanta 13 a fost o greseala pt ca credea ca poate face ce vrea, greseala pe care sigur nu o va mai repeta in acelasi mod.
  Constitutional singura noastra datorie este sa ne manifestam nemultumirile, noi o facem din inima, din suflet, din constiinta, din dragoste de tara, din dorinta de a spera la o lume normala, nu o lume in care daca esti santajabil sau daca esti sluga buna poti accede la o viata decenta.
  Sincer in zilele acestea am lacrimat pentru ca nu am putut fi acolo, langa semenii mei care impartasesc aceeasi nedreptate, aceeasi sfidare a alesilor dar daca Dumnezeu ma va ajuta voi fi prezent cu prima ocazie. Manifestatiile probabil/ mai mult ca sigur vor scadea ca numar dar faptul ca suntem mai multi de 10 care rezonam in aceeasi directie, reprezentam o multime. Nici un razboi nu a fost castigat din prima batalie. Depinde foarte mult de rezistenta razboinicilor. Pentru Romania este un castig faptul ca am sesizat un derapaj flagrant al politicienilor si asta ne-a unit si luptam pentru idealul nostru. ce am invatat pana in prezent este ca trebuie sa mergem la vot.
  Imi doresc vremuri bune pentru Romania libera si fara hoti la conducere!

 6. Pai si Ceausescu se credea patriot, urmas de voievozi, chiar cu sceptru prezidentia, desi isi sabota tzara din interior si-si chinuia poporul! Credeti c-o facea gandindu-se la rusi, ori stia EL exact ce face – marog, faceau ceilalti in numele sau – si era constient de consecintele firesti ale faptelor sale?
  …e inconstient, ori fara con stiinta?

 7. Este cum spuneti, numai ca nu inteleg la ce pregatire va referiti. Sa ne pregatim sufleteste sa traim in tara lui Dragnea? Nici pana acum n-a fost grozav, dar macar mersul lucrurilor ne facea sa speram ca va fi tot mai bine. Propunerea lui Dragnea este inacceptabila pentru orice om cu un minim bun-simt.
  Iar alta pregatire nu-mi trece prin cap.

 8. Dragnea nu e prost si nu e singur. Iar infractiunile pe care le-a comis (cel putin cele din instante), le-a comis in numele partidului, pentru interesul partidului.
  Nu are nici un dosar pentru frauda. Desi are un palat ce nu prea se justifica prin salariul de bugetar.
  Oricum, lupta din strada este scopita. A demonstra fara a lua cu asalt institutiile abuzive este ridicol. In acelasi timp, si ei pot sa-si aduca oamenii in strada si sa pretexteze una si alta… (Lucru pe care l-au facut, deja.)
  Lupta trebuie dusa la alt nivel.
  Cum toate institutiile tarii sunt bucsite cu inffractori (nedovediti inca) ce deservesc Sistemul Ticalosit, singura solutie eficienta ramine greva generala. Pina la demisie si alegeri anticipate.
  Cred ca lupta anticoruptie trebuie sa treaca la un alt nivel.
  Mai ales ca mai avem experienta „Pietii Universitatii”, care a fost infrinta destul de usor. Nu trebuie fetisizata iesirea in strada, nu trebuie sa trecem la violenta, sa raspundem la violenta, dar trebuie un mijloc mai puternic. Si asta nu poate fi decat greva politica generala, pe termen nedeterminat.

  • Sa te inhaitezi pana la moarte, ca sa scapi de pedeapsa, ca iLiescu, denota un nivel de constiita civica, cetateneasca, morala, religioasa, extrem de scazut – de tip BANDitesc.
   Constiinta poate fi deci alterata si din alte motive decat drogurile si alcoolul – sa spunem ca din cauza lipsei de CIVILIZATIE, a unei educatii deficitare, spre lipsa,si a poftelor, lacomiei, dorintei de a parveni cu orce pret, specifice.

   • Bine-bine, iti inteleg revolta, dar esti sigur ca Iliescu a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadelor?
    Sau ne uitam mai cu atentie in jur!

 9. Personal, gasesc exagerate, inadecvate chiar, trimiterile la Ucraina sau Polonia fiindca dincolo de nevoia personala de a scapa de rigorile legii si eu cred ca Dragnea n-are nici un proiect, nici o stratagema, nici o idee mareata, vezi aia cu rosiile. Ziceti ca e bine consiliat? Eu zic ca nu. Siretenia ostentativ afisata nu-l ajuta, fiindca nu apartine sistemului de valori european, care se bazeaza pe inteligenta. Poate prinde, ca si ingineriile financiare, la incultii de prin partea locului si la chinezi, da’ in Europa competenta, vorba lui Asterix, e mai greu cu „fenta cu ochiul”. Eu zic ca mai degraba sa ne punem problema unui derapaj tip Venezuela, cu initiative de nationalizare desi, dupa cum merg Tarom-ul si CFR Calatori greu de crezut ca baietii astia de la PSD nu stiu ca Romania ar intra in faliment in secunda doi, ca sistemul de termoficare din Craiova. :)

 10. De ce mi-aţi şters postarea? Si dv, tot cu ruşii ? Vai ce jale, ce ruşine,,,,
  Reiau comentariul .
  Dl. DRAGNEA şi latura dură din PSD sunt un mare pericol pentru noi din ghearele cărora să dea Domnul a putea scăpa. Sigur, zâmbitor dulce şi mai ales cu perdeaua discursivă „democrată” bine folosită , ne duce la fel de sigur alături de dl.Tăriceanu – mai explicit proEst – drept în braţele lacome ale vecinului de la Răsărit. Dacă citiţi astfel toate „greşelile” – depistate de românii isteţi – veţi descoperi o premditare în acest sens, căreia e foarte greu să-i faci faţă, mai ales că are loc cu invocarea respectării democraţiei, alianţelor cu Vestul etc.. Aşa că protestele sunt mai mult decât binevenite şi de aceea aspru criticate de agenturile putiniste şi prietenii lor din ţară.

 11. Foarte bun articolul, dezvolta un scenariu plauzibil, extrem de periculos. Iată câteva idei. Nu cred ca trebuie ca protestele sa fie zilnice, pentru ca astfel se vor obisnui cu ele, impactul emotional va scadea. Mai bine sa fie duminica de duminica proteste cu 200.000 de oameni in toata tara, care sa ii streseze, sa le toace nervii. Si altele, neasteptate, mobilizate rapid prin facebook, de cate ori se derapeaza grav, chiar daca de mai mica amploare. Sa-i stresam, nu sa-i obisnuim cu protestele, sa fie pastrat elementul surpriza, mai ales ca Grindeanu e emotiv, slab de inger, iar Tariceanu impulsiv și scoate prostii mari pe gura cand e nervos. Apoi, terebuie sa se limpezeasca un program civic limpede si in acord cu Constitutia, fara componenta politica, un set de principii de guvernare pe care protestatarii sa le solicite clasei politice. Set de principii care sa genereze un pact politic intre toate partidele parlamentare, precum acela de acum 18 ani (cred) privind integrarea in Nato si UE.

  • La asta ma gandesc si eu. Sunt extrem de ocupat in timpul zilei, uneori reusesc sa ajung pentru o ora la protest, alteori nu. Dar un protest saptamanal, bine orgaizat si cu participare masiva, este ceva mult mai fezabil si, cred eu, cu mult mai multe sanse de produce consecinte.

 12. Eu cred ca o parte a societatii s-a obisnuit cu stapani. Ceausescu, sefii de la serviciu erau stapanii nostri. Daca stiam ce sa facem eram in partea superioara a grilei de salarizare, sau prindeam o delegatie in strainatate de unde aveam grija sa „dam dreptu’ ” sefului, etc. etc.
  Nu prea ne puteau da afara din serviciu ca acuma.

  Dupa 89 stapanii s-au up-dated, avand forme mai brutale de pedepsire a „supusilor”.
  Eu adesea ma gandesc la oamenii care lucreaza in entitati conduse de stapani (de regula PSD*). Daca te obliga sa semnezi ceva, vei semna sau vei ajunge somer (pe o piata a muncii complet distorsionata, va fi extrem de greu sa-ti gasesti un job). Daca te cheama in fata Palatului Cotroceni, te vei duce sau…Italia, Spania te asteapta. Vei striga ce vor stapanii, deoarece stapanii au la randul lor yesmen-i care te vor supraveghea si vor da raportul. Astia sunt tot stapani, de rang inferior.

  Si de aceea dezvoltarea economica este vitala. Cu firme nelegate de politic, „luxul” de a actiona cf. constiintei NU va mai fi un lux. Pentru o parte a societatii comportamentul conform constiintei este un lux.

  Desigur exista si cei mancrutizati, carora orice exemplu concret le-ai da privind nocivitatea OUG 13, nu le vei clinti ideile (fixe)

  *PSD, deoarece, spre deosebire de celelalte partide (si ele corupte), sunt f. bine organizati, structurati intr-o ierarhie de stapani, de la cel mai mare la cel mai mic (si zelos). Stapanii mai mici vor lupta sa devina stapani ceva mai mari s.a.m.d.

  PSD-ul este ceea ce in limbajul procurorilor se numeste GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT.

  Celelalte partide au un grad scazut de organizare mafiota, membri lor se dau „in gat” unii pe altii si apoi se indreapta spre….PSD!

 13. Am spus la un moment dat ca nu mai comentez aici. Imi incalc interdictia si o fac. Partea despre Dragnea din articol este foarte corect si bine argumentata, dar partea rea este cealalta. Spun „rea” nu pentru ca este prost scrisa sau ceva de felul asta. Dar contureaza viitorul! Si e foarte sumbru. Si e si o mica eroare. se poate sa fie si protestatari auto-suficienti acolo. care sa se admire si sa spuna „Ia te uita ce mareti am fost!” si gata. Dar cei mai multi stiu bine ce se poate intampla! V-ar mira daca v–as spune ca sunt tineri care spun ca le este teama? Nu in sensul de teama de represalii, sunt constienti ca si ei se pot trezi cu militia la usa – asta nu e politie… – sau cine stie ce amenda. Un sistem care a dat afara din magistratura judecatoarea care l-a condamnat pe Voiculescu pentru un mizilic, a carei Curte Constitutionala a declarat senin ca nu exista conflict intre puterile statului, desi il vad si orbii e in stare de ABSOLUT ORICE! E clar ca se calca peste cadavre pentru a-l scoate pe Dragnea si penalii lui de sub incidenta legii. Si nu e usor de prevazut ce va urma: pumnul in gura, si da-i la gioale la orice incercare de a contesta acest sistem ticalosit’ Laolalta cu liber la furat, spaga, trafic de influenta fara teama de lege. Sa ne mai mire ca tinerilor de la Palatul Victoria le e teama? Ca se ingrozesc de capacul de plumb care se va pune peste democratia si dezvoltarea Romaniei? pentru ca sunt constienti ca Europa si altii mai au si problemele lor, presante de asemenea si la un moment dat ne vor lasa in plata Domnului. Sau poate a tzarului Putin. Da, ma tem si eu pentru acei copii. In anii din urma numai rau a fost cu „ciuma rosie” la carma, indiferent in ce formula. Ceaa ce inteleg mai putin este de ce se lasa restul poporului – cei care i-au votat – mintit, manipulat, inselat. De ce dau crezare acelorasi hotzi scelerati care au mai dovedit ca nu sunt decat niste infractori sinistri. De ce? Oare chiar nu mai au pic de constiinta? Chiar au creierele spalate de propaganda desantata din aceste zile? Cum potzi sa crezi mai mult o haita de nemernici decat propriul tau copil, nepot? Chiar aia 100 de lei i-au orbit de tot? O spun pentru ca am vazut situatiii teribile: tineri care nu mai vorbesc cu parintii, cu bunicii, acuze absolut aiuritoare din partea acestora! Sa spui tu celor pe care i-ai crescut – atentie, cica bine! – ca nu sunt decat niste manipulati, ca au fost drogati in piata, ca au fost platiti, ca au vandut Romania, este absolut oribil! Am fost colo, deci mai usor cu manipularea si restul! Mai ales ca am o varsta la care poante din astea nu se mai inghit si nu mai merg! Daca ar fi fost ceva de felul asta, eu urlam intai „Manipulare, vanzare!” Dar nu a fost asa. Pur si simplu a iesit in strada partea educata a acestei tari, aia pe care nu o cumperi cu 1 litru de ulei si 100 de lei. Care a inteles exact ce va sa se intample. Ce scenariu sinistru pus la cale zdrentele de la guvernare. I-a ales poporul? Probabil ca da. Dar nu i-a mandatat sa fure, sa minta, sa insele si mai ales sa se spele de toate pacatele prezente, trecute si viitoare. Sa fie alta lege pentru catei. Iar cei care au facut prostia tot ei urla ca suntem javre, ca spargem Romania, ca suntem cumparati…. O asa orbire nu am vazut de pe vremea lui Iliescu si ai sai mineri. Declaratiile iresponsabile ale lui Tariceanu, care ne scoate din MCV, din Europa, pentru care justitia numai e cea corupta, el fiind un imaculat, le-a vazut cineva din acesti patriotarzi de doi bani, cumparati cu 100 de lei? S-au gandit macar o clipa ca ai lor copii au dreptate? Nu, e clar ca nu… Da, au avut nemernicii grija sa imparta tara. „Divide et impera” e un principiu antic, nu au inventat ei nimic, dar l-au pus bine in practica. Sceleratii!!
  Deci, vad viitorul foarte sumbru. Mult mai sumbru, poate, si decat si-l imagineaza autoarea. Si cel mai rau este nu ca am putea deveni victimele lui Dragnea, ci ca suntem deja!!! Daca tot s-au enumerat calitatile acestui mogul sinistru al PSD, e clar ca nu va ceda. E capul lui in joc. Va da foc Romaniei, ne va scoate din Europa si de oriunde, numai sa-si scape pielea.
  E de rau. Sa vad cum au sa se simta acei parinti ce s-au certat cu copiii lor cand acestia vor pleca incotro vor vedea cu ochii. Daca va ganditi ca-mi va fi mila de ei, va inselati. S-ar putea sa-mi pierd si eu copiii din cauza orbirii lor. Voi scuipa pe ei ca pe niste otrepe, similare cu stapanii lor. Sau poate se vor bucura! Stiu ca li se vor mai trimite niste bani de acolo, de departe. Pana la urma, sangele apa nu se face. Si se vor bucura de banii care-i vor face sa se dea mari, am vazut destule exemple in acest sens. Care este pretul acestor bani nu mai intra in gandirea lor…
  Sictir, Romanica!

  • draga Genix, iti inteleg disperarea, fiindca am scris randurile acestea cu aceleasi sentimente ca si tine. e adevarat ce spui, e atmosfera de iad, de ura si resentimente, ca in anii 90. atunci a distrus familii intregi. si eu am trecut prin asta. acum e la fel. faptasii au ramas aceeasi, daca nu ca persoane, ca grup.
   diferenta e ca atunci contextul ne era favorabil si valul revolutiilor ne-a scos si pe noi la lumina. acum e randul contra-revolutiilor si bezna se lasa tot mai adanc peste lume, nu numai in romania.
   in anii 90 se striga „mai bine mort decat comunist” si era un refren sagalnic, mai degraba simbolic. acum, dupa toate prin cate am trecut in cei 27 de ani, spun „mai bine mort decat comunist” cu toata convingerea.
   nu vorbesc de comunismul acela la vedere, grosier, brutal, al lui ceausescu, ci de dictatura de tip mafiot a lui Dragnea, perfida, mincinoasa, ascunsa (deocamdata) in spatele unor aparente de democratie.
   de ce unii oameni sunt orbi si surzi si nu vad minciuna? pentru ca nu au capacitatea de a vedea lucrurile in perspectiva si nu stiu sa faca legaturi si mai mult decat orice, le e o frica de moarte de toate cate vad si nu pot intelege. se tem de tehnologie, se tem de globalizare, se tem de straini, se tem de teroristi, de ploaie si de soare, se tem de necunoscut. devin prada usoara pentru cei care le spun ce vor ei sa auda. manipulatorii, urmasii trapasilor din coloana a 5-a comunista, sunt la datorie mai multi ca oricand. e la fel si in america, a fost la fel si in marea britanie si se intampla in mai toate tarile europene. poti vedea asta si in societatile foarte educate, dar cazurile sunt resorbite in masa sociala sanatoasa.
   eu nu cred in victoria urii, fricii si razbunarii. sper in sansa pe care romania a avut-o in 11 decembrie, dar i-a dat drumul din mana intr-un mod de neinteles pentru mine. n-as putea sa spun de unde imi vine aceasta speranta, dar e ceva legat de curajul si nadejdea oamenilor, izvorate din disperare si dorinta, ambele la cote maxime.

  • Of,n-o luati chiar asa!Este vorba de Romania ,asta surprinzator de curajoasa,nu de romanica de langa gardul Cotroceni si asta e un bun inceput.Daca canalele alea infecte de tv. vor avea o audienta tot mai mica,e si asta un castig,nu?Hai sa mizam pe energia si incapatanarea acestor frumosi oameni care nu cedeaza si care cred ca dreptatea trebuie sa invinga.Acesti monstri urati ,fie ca e Dragnea, Tariceanu,M.Le Pen,sauTrump trebuie sa -si vada chipul hidos in oglinda strazii,nu o pot ignora de tot,oricat de sfidator reactioneaza ,sa speram ca viata le va trage palma pe care o merita.Pana si Hitler afost zdrobit, ori astia sant mult mai mici.

 14. Un exemplu din istoria recenta, demonstratiile de luni seara (o data pe saptamana) din fosta Germanie de Est (RDG), demonstratiile s-au desfasurat din septembrie 1989 pana in aprilie 1991
  Prima serie de demonstratii (September. 25, 1989 to Dec. 18, 1989) Total of 13 protests.
  A doua serie (Jan. 8, 1990 to Mar. 12, 1990) Total of 10 protests.
  A treia seria (Sept. 10, 1990 to Oct. 22, 1990) Total of 7 protests.
  A patra serie (Jan. 21, 1990 to Feb. 18, 1990) Total of 5 protests.
  A cincea serie (Mar. 4, 1991 to Apr. 22, 1991) Total of 7 protests

  sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/Monday_demonstrations_in_East_Germany

 15. Dragnea e tipul țăranului expert în viclenii, hoții, nu prost, inteligen5a și-o folosește cu mijloacele lui Machiavelli, oricare, are ceva diabolic deși dă impresia că e totul în regulă , în capul lui se fac și desfac mari ticăloșii, 8n timp ce pare că surîde amical ! Fals, viclean, asteaptă oportunitatea și stie s-o valorifice .

  • @ioana: eu sunt fiu de muncitor cu bunici tarani autentici, am trait o viata intre tarani autentici, spun de fiecare data „acasa” numai cu referire la satul in care m-am nascut, dar n-am vazut niciodata un „taran expert in viclenii”. taranul (cel putin cel din nord) e hatru si mereu pus pe glume, dar nu-i veti afla niciodata acele „calitati” cu care vreti sa-l incununati (sper ca din necunoastere). Nu, Dragnea nu e „taran” (sa va iasa din cap si vocabular sintagma asta, fiindca il jigniti pe bietul satean), e orice altceva, dar nu taran…

 16. Citesc tot ce imi cade la mana legat de tara mea. . De ce nu cautati experti In non violent resistance ? Sunt cai pe care nu le ati explorat sufficient. Societatea e in evolutie, la fel si constiintza ei. istoria se repeta dar nu la infinit .

 17. ” Ar mai trebui să știm că așa cum un guvern guvernează după un program, opoziția civică și cea partinică trebuie să-și facă la rândul ei un program. Un program riguros, în care să prevadă toate scenariile imaginabile și modalități de răspuns la ele.” Aveti dreptate, trebuie actionat dupa un plan, eventual trebuie discutat cu mai multi experti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adelina Baleanu
Adelina Baleanuhttp://contributors
Adelina Băleanu e la origine cercetător în domeniul energiei. Imediat după revoluția din 1989 a intrat în presă ca jurnalist la România liberă și a fost parte la transformările din societate în primii zece ani. E membru fondator al Asociației jurnaliștilor - generația 90. A avut activitate în sectorul neguvernamental, în proiecte în țară și străinătate. După 2000 a intrat pe domeniul afacerilor europene și a scris o lucrare despre fondurile europene. Trăiește de câțiva ani în Danemarca și urmărește atent evenimentele din țară. Ocazional scrie în presa daneză.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro