Nici Războaiele Reci nu mai sunt ce-au fost. Nu tu doctrine of containment, nu tu mari concepte şi strategii de securitate pe termen lung, nu tu institute „sub acoperire” în universităţi şi centre de cercetare transatlantice cu finanţări generoase sau burse pentru „tinerii promiţători”, nu tu Fulbright cu buget ca pe vremuri, nu tu USIA, nu tu defilări, mitinguri şi marşuri ameninţătoare sub steagurile roşii muncitoreşti, nu tu discursuri grave sau măcar o bătaie cu pantoful în pupitrul Adunării Generale a ONU, nu tu spioni cu parpalace gri, agenţi dubli şi schimb de prizonieri în miez de noapte, la mijlocul podului…
Avem, în schimb, de o parte şi de alta a noii „Cortine de Fier” a Twitter-ului, din Estul caraghios al Europei, suspiciunea că inamicul a cam tras la măsea şi apasă aiurea butoanele (tastaturii, nu Butonul Roşu). Războiul Rece e acum pe Twitter, asta e chiar cool putem zice, dar oare nu e prea multă vodcă în capetele înfierbântate ale protagoniştilor? Sau dacă, Doamne fereşte, celălalt s-a supărat degeaba, a tras draperiile şi şi-a închis spaţiul aerian de atâta whiskey? Altminteri, atmosfera e încă veselă pe aici iar Occidentul priveşte confuz şi ezitant noile accente discursive, cam isterice pe alocuri, tragi-comice alteori, ale tensiunilor geopolitice de la periferia structurilor sale esenţiale. Părea înfricoşător la prima vedere, dar iată că e totuşi doar o cacealma între est-europeni cam guralivi şi pasionaţi de pahar, nu merită deci prea multă atenţie şi bani cheltuiţi din partea noastră, ar putea concluziona, uşor amuzat, burghezul contribuabil anglo-saxon.
Am fi fost pregătiţi, desigur, să abordăm semnificaţiile acelui enigmatic „vă explicăm noi curând cine sunteţi şi ce credem despre voi” în registrul sobru al analizei politice internaţionale şi al posibilelor consecinţe. Am fi spus, probabil, că Preşedintele Putin vorbeşte pe mai multe voci şi tot ceea ce nu poate să spună el personal (dar ar vrea) pune de fapt în gura unor „dulăi” politici devotaţi, a căror imagine publică e oricum compromisă, şi care nici măcar nu mai ţin la eticheta lor internaţională. Pe alţii îi ţine la fereastră pentru versiunea soft, mai „spălată”, a mesajelor sale, vezi blajinul Medvedev, numai bun de trimis la Paris pentru negocierea unor contracte pentru industria militară a Rusiei…Dar, oricum, ideea esenţială ar fi fost că ceea ce a spus Rogozin nu e întâmplător, e de fapt cât se poate de oficial (doar noi ne prefacem, cu „Gâgă de la M.A.E.” în frunte, că nu înţelegem că aceasta e de fapt poziţia conducerii actuale a Federaţiei Ruse la adresa conducerii României) sau invocăm degeaba influenţa alcoolului, în lipsa altor căi de urmat. Caricaturizarea tensiunilor reale din zonă nu ne ajută pe noi, ci pe ruşi, în opinia mea, arătând lumii că tot ce se întâmplă aici e neserios şi nu merită băgat în seamă.
Ceea ce a urmat a deturnat însă complet sensul şi utilitatea oricărei discuţii serioase. Nu cred că mai are rost să scriu, acum, comentariul pe care aş fi vrut să îl scriu despre binecunoscutul Rogozin şi frânturile lui de fraze grosolane, provocatoare. Grijile cele mai mari româno-ruse, în acest moment, sunt, se pare, ca nu cumva protagoniştii „dialogului” (?) strategic bilateral Moscova-Bucureşti să se fi exprimat după prea multe pahare golite. Nu sunt de acord cu această abordare frivolă a subiectului şi cred că ne scoatem singuri din zona abordărilor demne de a trezi interesul real al occidentalilor. La urma urmei, facem singuri haz de necaz pe o temă care oricum cam discreditează întreaga zonă şi are deja o anumită faimă în lume… Dar adevărul este că Rogozin nu a scris ceea ce a scris pe Twitter pentru că era băut, ci pentru că establishmentul moscovit şi poate chiar ruşii în general nu au o părere bună despre români (cum şi reciproca este valabilă, cel puţin la nivelul culturii populare dacă nu şi al elitelor ţării, iar asta ne-a fost transmis de la bunicii buni cunoscători ai ruşilor încoace), după cum România nu a închis spaţiul aerian pentru avionul lui Rogozin pentru că preşedintele ar fi consumat mai multe pahare, aşa cum a replicat vicepremierul rus, ci pentru că acesta este pe lista oficialilor sancţionaţi de Uniunea Europeană, organizaţie din care România face parte.
Poate s-a crezut că suntem glumeţi în felul acesta, că „merge” ca în campaniile noastre electorale stupide, să îl luăm pe celălalt în băşcălie că lumea oricum o să se distreze, sau că, prin asta, obţinem un efect de minimalizare, de cădere în derizoriu a începutului serios de atac al Moscovei (căci atacul va continua, nu în termeni militari, ci ai Războiului Rece) la adresa României. Nu. Efectul este că, în Marea Britanie, Olanda, Germania sau Canada de exemplu, în caz că tragi-comicul schimb de replici ruso-române din weekend va ajunge în presă (eu am văzut deja câteva mici comentarii pe temă), opinia publică, reprezentată în general de o clasă mijlocie mediu informată dar nu extrem de interesată de detaliile şi subtilităţile cultural-politice ale zonei noastre periferice, va rămâne cu ideea că aici nu se întâmplă lucruri chiar serioase, care să merite eventual creşterea cheltuielilor militare sau securizarea regiunii, ci este doar un scandal trecător şi fără importanţă între beţivii din Estul Europei. Impresia aceasta vrem oare să o lăsăm occidentalilor despre criza reală din regiune, că de propria opinie publică oricum se vede treaba că nu ne mai pasă, decât în sens electoral?
În mod limpede, conducerile politice actuale ale Rusiei şi României nu se văd cu ochi buni una pe cealaltă. Extrapolând, s-ar putea ca nici majoritatea cetăţenilor din cele două societăţi să nu aibă, de ceva vreme, o părere prea bună despre profilul celeilalte naţiuni în discuţie. Asta nu e o poveste nouă, în fond, de la comicul Tănase încoace. Dar nici tratarea relaţiilor bilaterale în registrul tragi-comic al suspiciunilor de alcoolism nu cred că ajută la ceva. După cum nici, la polul opus, fofilarea continuă (după modelul fostului cancelar social-democrat german Schröder) a partidului corupt PSD în faţa marii teme a agresiunii Rusiei asupra Estului Europei nu este o soluţie.
Voiam să scriu altceva astăzi (sau mai bine zis altfel despre tema relaţiei Bucureşti-Moscova), dar realitatea politică deplorabilă ruso-română ne împinge la aceste simple, amare constatări. Lucrurile involuează cert la nivel politic şi sunt, în prezent, mult sub nivelul de înţelegere şi chiar al pretenţiilor cetăţenilor simpli, de o parte şi de cealaltă a „baricadei”. Nici chiar aşa, domnilor, e prea jos nivelul! Coregrafia noului Război Rece e de proastă calitate, show-ul de acum treizeci de ani era parcă mai convingător. Sau noi mai neumblaţi prin lume.
Preşedintele Putin, spion cu experienţă, ar putea de exemplu să-i explice mai tânărului şi entuziastului diplomat Rogozin ce ar păţi dacă ar intra cu bombardierul rusesc TU-160 în spaţiul aerian al NATO fără permisiune, ar trebui să-i explice ce credem noi despre el şi cam ce i-ar putea face „fasciştii bătrâni” (cum ar spune un alt mare lider al vremurilor noastre) cu cele şase F-18 canadiene parcate aici pe deal la noi, lângă Cluj. Hai noroc!
UPDATE. Mă întreabă o cunoştinţă, după publicarea articolului, ce-am vrut să spun cu Tănase, care e legătura între marele Constantin Tănase şi soldaţii ruşi. Iat-o, un sketch de la începutul lui 1945, care spune totul de la sine, îl ştiu de la bunicul meu, suna cam aşa:
Rău era cu „der”, „di”, „das”,
Dar mai rău cu davai ceas,
De la Nistru pân’la Don,
Davai ceas, davai palton!
Davai ceas, davai moşie,
Haraşo, tovărăşie!
Sper să nu se supere Dmitri Rogozin, e doar o glumă de demult.
Sa nu fim surprinsi ca in zona rusa, politica se mai face si sub „influenta”.
Legenda spune ca numai „astfel” a reusit cancelarul austriac sa-l „convinga” pe Hrusciov sa se retraga din Austria (in 1955), dupa o noapte de „negocieri” intense.
Ne mai amintim de „aventurile” lui Boris Eltin, si mai recent, de conferinta de presa, „pe doua carari”, a lui Sarkozy dupa o intalnire cu Putin: https://www.youtube.com/watch?v=g1HCFHjLndQ
Oare nu cumva asa s-a semnat si controversatul contract Mistral prin care Rusia cumpara nave de razboi de la Franta?
Asa cum se stie rusii au o statornicita traditie pe care nu o pot lasa nefructificata:
http://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4&t=33m39s
Imi plac multe dintre analizele dvoastra: sint directe si lucide.
Dar azi ati coborit si dvoastra nivelul; deh, contextul international ;)
Totusi, ati fi preferat ca Basescu sa raspunda la mojicia lui Rogozin cu ” dupa dvoastra, domnilor englezi/francezi”?
Aaa, probabil aici traieste eleganta:
„”Presedintele, daca ar fi fost in Bucuresti sau ar fi fost interesat, ar fi trebuit sa ia decizia (de interzicere a survolului), dar era in Arad in campanie cu doamna Udrea. Pana pe 25 mai cand termina campania o sa iau eu ca vicepresedinte CSAT toate deciziile importante si mi le asum””
Sa deducem ca Basescu a vorbit de pe margine; altcineva-i Seful.
Eu v-am mai spus și în urmă cu o lună că nu începe niciun fel de al doilea Război Rece :P
Războiul Rece e o chestie serioasă, cu tancurile americane și rusești stând față în față la Checkpoint Charlie, cu blocada Berlinului, cu avioane aterizând la fiecare 3 minute și stând la rând ca să descarce inclusiv cărbuni etc. etc.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:C-54landingattemplehof.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:C-47s_at_Tempelhof_Airport_Berlin_1948.jpg
Ce se întâmplă acum e doar o glumă proastă, un agent KGB care și-a dorit toată viața să fie asemeni șefului cel mare a ajuns până la urmă la Kremlin, dar lumea s-a schimbat demult și pe el nu-l mai ia nimeni în serios. Chiar își imaginează cineva o petrecere pentru Konrad Adenauer la Leningrad, în timpul adevăratului Război Rece? Ei, uite că pentru Gerhard Schroeder în zilele noastre, s-a putut :P
Așa că nu e niciun Război Rece și nici n-o să fie.
@Harald
As vrea sa ai dreptate…Si totusi ce se intampla in Ucraina seamana destul de mult cu invazia Cehoslovaciei sau a Ungariei sau cu „alegerile libere” din Romania anului 1947. Daca urmaresti firul evenimentelor rusesti din ultimii 10 ani totul se leaga si are bataie lunga. Singurul lucru mai incurcat fara de precedentul Razboi Rece este ca acum din pacate exista prea multe interdependente economice intre Occident si Rusia. Aici e o mare problema…
Hai să fim serioși. Invadarea Cehoslovaciei a fost o chestie cât se poate de adevărată, Brejnev abia venise la putere de vreo 3 ani și era hotărât să demonstreze că sub conducerea lui nu mișcă nimeni în front în lagărul socialist. Asta pe lângă faptul că Dubcek spusese că trupele sovietice vor fi primite cu flori, adică rușii știau că nu riscă o confruntare gen Budapesta 1956. Pentru comparație, polonezii au spus că în cazul unei invazii se vor lupta cu trupele sovietice pe străzi. Și, big surprise, Polonia nu a fost invadată :)
Putin are vreo 14 ani de când e la putere, dacă avea de gând să recucerească Europa de Est, ar fi făcut-o demult, n-ar fi așteptat să îmbătrânească în funcție. Pentru comparație, Hitler a trecut la treabă imediat, el știa clar ce vrea să facă, iar dacă liderii occidentali s-ar fi deranjat să citească Mein Kampf, ar fi aflat și ei :P
Problema lui Putin e alta: Federația Rusă se dezintegrează, iar Putin n-a fost capabil dpdv mental să predea puterea, așa cum a făcut-o, de exemplu, Ion Iliescu. E educat în vremurile sovietice și pe-atunci puterea se păstra până la moarte. Poate dacă în 2000, Kursk n-ar fi ajuns pe fundul mării, altfel ar fi stat lucrurile. Dar acum Putin e un om bătrân, care a spus demult tot ce a avut de spus în politică. Inflamând acum situația din Ucraina, va mai câștiga probabil 3-4 ani la putere, pe fondul entuziasmului popular al nostalgicilor comunismului.
Dar situația socială din Rusia nu se schimbă în niciun caz în bine, oamenii vor continua să emigreze în vest, iar ăsta e cel mai bun barometru. Dacă Putin se crede un nou Brejnev (deși nu e decât o copie de proastă calitate) atunci va fi nevoie de un nou Gorbaciov care să aducă lucrurile la realitate. Și încă o comparație: pe vremea lui Brejnev, politica externă era făcută cât se poate de serios, de Andrei Gromîko. Și n-avea nici cea mai mică asemănare cu circul pe care-l face acum Rogozin pe Twitter. Asta e cea mai bună dovadă că în prezent totul se duce în derizoriu.
Nu uitați că în prima fază – în aprilie 1945 – soldații sovietici și americani dansau cazacioc pe Elba. În paralel, fiecare vîna de zor cercetători. Razboiul rece, faza distractivă – exact ca acum. Ceea ce evident nu înseamnă că o să ajungem tot la răboi rece 2.0, chiar dacă și acum e funny cît încape.
Aia s-a întâmplat deja, în 1990 :P
Da, totul are aparența unui vodevil sângeros. Aspectul bahic al ”dialogului” inter-statal este chiar umilitor, aveți dreptate.
Cum de au ajuns in salonul politicii toți rândașii și subretele? Am fost tentată să amintesc și majordomii, însă aceștia au o oarecare demnitate, au chiar distincție. Nu este cazul ”reprezentanților”.
Vă spun eu, domnișoară, cum au ajuns: eleganții aroganți s-au mutat la Jilava și s-au eliberat locurile.
Nu inteleg de ce trebuie sa coborati discutia si in mai derizoriu decat este. Nu stiu de Rogozin, dar Basescu clar nu este vreun randas.
Si cam cum ar fi vrut mariile voastre sa raspunda presedintele la amenintarea voalata cu bombardamente a rusului respectiv? Stim cu totii cat de in serios i-a luat si pe separatistii maghiari zgomotosi: indiferenta. Nu le acorzi si mai multa atentie si lime-light decat au deja, unor iresponsabili. Si da, Rogozin este un iresponsabil caraghios. Este foarte probabil ca Putin sa-l fi tras putin de urechi, putin mai tarziu. Si este la fel de probabil ca Basescu sa fi tras ceva semnale de alarma catre aliati in mod discret. Nu trebuie sa inflamam niste fapte si vorbe mai mult decat e cazul. Ba chiar facand pe prostul poate fi solutia cea mai inteligenta in acest caz.
Apoi, glume acide s-au mai vazut. Presedintele Reagan era celebru pentru glumele nenumarate pe care le facea la adresa URSS-ului la dineurile oficiale. Un fel de supapa psihica. Ce trebuia sa facem noi, sa-i amenintam cu survolarea spatiului aerian rusesc cu proaspetele fightere? Greseala a fost tot a lui Rogozin ca a continuat sa-si dovedeasca lipsa crasa de bun simt si proportii.
Relax, oameni buni.
Imi place optimismul din tabara NATO. Dar golanii de la Moscova au de gind sa foloseasca forta armata. Ridem, glumim, dar nu e risul nostru. Axa de est a NATO, intre Romania, Polonia si Tarile Baltice, trebuie inarmata pina-n dinti.
Vom putea evita razboiul numai daca ne pregatim foarte intens de razboi.
Ideea este ca factorul alcool te face sa spui multe, sa nu faci nimic si sa uiti repede, e inutil sa mai dezbatem subiectul, e posibil ca Rogozin sa nu mai recunoasca nimic.
Pai, si care e problema? N-ar fi prima data cand conducatorii rusi ar face declaratii sau ar lua decizii cruciale sub influenta alcoolului, a medicamentelor sau pur si simlu a betiei puterii, cel putin din vremea lui Petru cel Mare incoace. Nu sunt convins ca zicerile lui Rogozin au fost chiar toate regizate cu minutiozitate dinainte. Prea il crede lumea pe Putin ca fiind jucatorul de sah perfect. In viata reala, nebunul de pe tabla cu patratele s-ar putea sa se miste si singur, in directii imprevizibile chiar si pentru papusarul sef al jocului.
Mostră de gândire prezidențială (se întâmplă în România, stat european și NATO):
Adevărul: Aţi avut un schimb de replici cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Traian Băsescu: Dialogul este dus la nivelul neoficial. Sunt de principiu că, acolo unde se duce lupta, acolo trebuie să o duci. Dacă Rogozin a jignit românii, te duci într-un interviu şi, fără să jigneşti poporul rus, pe el poţi să-l tratezi în aceeaşi notă. Eu nu am Twitter, am preferat să reacţionez la o televiziune privată. Rogozin nu este un diplomat, el însă nu poate rămâne fără o replică pe măsura lui, pentru că altfel şi românii vor spune: „Stai, frate, ne umileşte şi nimeni nu-i răspunde?“ Îi răspunzi în tonul lui, la mintea lui! Când va fi un comunicat elevat, vom răspunde elevat.
Nu e necesar să răspunzi la astfel de jonglerii si declarații tumbă ale oficialilor ruși. Sunt făcute să provoace. Nu te cobori la nivelul lor. Dar când ești purtător de pârțag… iese ce iese.
@ Lupul Monarhist,
te rog citeste postarea @ casandra (5) si vei observa ca voi, lupii moralisti ori chiar monarhisti, nu prea aveti dece stimba din nas.
Cei oripilati de raspunsul „randasului” (de la Cotroceni, ca doar nu de la Victoria) ne sugereaza ca la o eventuala patrundere in spatiul/teritoriul romanesc „a lui Ivan”, sa trimitem porumbelul pacii cu jalba de maslin in cioc spre rusi.
Si va mai scandalizati pentru slaba reactie a UE ori SUA la actiunile de binefacere putiniene.
@lup. In fata celor spuse de Rogozin alternativele erau:
A. sa te faci ca nu auzi si deci nu replici. Ce-ar fi zis lup? „TB nu manifesta patriotism sau interes pentru natiune. Jos Basescu”
B. sa faca un protest oficial. Ce-ar fi zis lup? ” TB face din tantar armasar, Rogozin nu a vorbit oficial de la Kremlin. Jos Basescu”
C. sa zica ce a zis, „descalificandu-l pe Rogozin. Ce zice lup? vedeti mai sus.
:P
@cinic, victor L: nu ați înțeles nimic din ce se întțmplă, absolut nimic din articolul d-lui Naumescu. Îl meritați pe jupânul de la Cotroceni. Exact categoriei din care faceți parte se adresează mesajul marinarului… dacă prin birturile pe care le-a frecventat modul de comunicare al președintelui este acceptabil, la nivelul la care se află se cere un pic mai multă diplomație. Dar astea sunt limitele jupânului. Circ si pâine pentru cei cu o spoială de școală care au ieșit din România numai pâna la Varna. Mai ventilați…
In mare parte agresiunea Rusiei se bazeaza pe impactul psihologic, Rusia a fost candva o forta de temut, azi nu mai este asa.
O reanarmare a europei, ar lasa rusia si mai rau, pt. ca are 4,1% din pib cheltuieli militare si nu are multa margine de crestere.
Pana nu sunt atinsi la pretul carburantului cu gazul de sist sau carbune lichefiat, nu se potolesc.
Cand rusia va fi in recesiune, nu le va arde de razboaie economice.
Din pacate avioanele alea nici macar nu sunt armate – sunt doar de antrenamente cu MiGurile noastre stravechi. Si Nici macar NOI nu facem antrenamente pe ele.
Mie nu mi se pare de râs. Mai degrabă cred e foarte posibil să fim ocupați rapid de de Rusia, cel puțin partea extracarpatică, iar apoi eliberați în câțiva ani în cadrul celui de al treilea război mondial. La cum se mișcă occidentul cu reașezarea trupelor în Europa…
Să dea Dumnezeu să nu se întâmple așa.
sinteti un pic „catastrofic”; nu se va ajunge pina la Carpati.
Îl bănuiți pe Putin de lipsă de rațiune :P
La ce i-ar folosi să ocupe România? Omenirea evoluează și obținerea de noi teritorii a încetat cam în urmă cu 100 de ani să mai reprezinte un obiectiv al statelor. Mentalitatea asta era în vogă pe vremea primei împărțiri a Poloniei, dar au trecut de-atunci aproape 250 de ani. Stalin și Hitler și-au împărțit și ei Polonia, a fost oricum o acțiune mult depășită de vremurile în care a avut loc, dar până și asta s-a întâmplat în urmă cu 3 generații.
Putin nu vrea nici măcar Ucraina, el vrea doar un ”cordon sanitar”. Dacă ar avea o Ucraină în genul Belarus-ului, care să-l separe de lumea civilizată și de teritoriile NATO, Putin ar fi mai mult decât fericit. Părerea mea este că obiectivul lui maximal e o scindare sau o federalizare a Ucrainei, cu două dintre statele rezultate devenind state-client ale Moscovei. Acele două state ar acoperi teritoriul dintre granița cu Belarus și Crimeea. Dacă nu va putea obține scindarea sau federalizarea Ucrainei (pentru că totuși nu joacă singur partid asta de șah) atunci va transforma teritoriile respective într-un fel de Transnistrie, adică le va scoate de facto de sub autoritatea guvernului de la Kiev, chiar dacă nu le va recunoaște nimeni ”independența”.
Și cam asta e tot, nu e vorba de niciun Război Rece. Rusia va continua să exporte miliarde de metri cubi de gaze în Germania, în timpul ăsta BASF și Siemens vor continua să producă miliarde de euro în Rusia, iar Franța va încerca să nu rămână pe dinafară :P
Nimeni nu mai poate lua în serios leaderii de la Bucuresti… este circ total, pe steroizi, augmentat de campania electorală pentru europarlamentare… politicul este atat de degradat. Performanța în domeniu este atinsă când președintele si prim-ministru tac din gură. Cand o deschid, inevitabil spun porumbițe. Important este că circul are priză la public care vrea scandal.
Ce mobil ar avea Rusia sa ocupe partea extracarpatica a Romaniei? Ma refer la unul care sa merite declansarea WW3.
nu vad motive de panica (decat local, in ucraina),
desi nu e tara NATO, rusii nu au ocupat inca elvetia (unde ar fi poate chiar mai multi rusi ca in romania)