vineri, ianuarie 27, 2023

Să recunoaştem: în fruntea României nu mai avem nici un cap!

Mă obsedează două eșecuri, care sunt şi ale guvernului tehnocrat, deşi principala vină îi aparţine lui Ponta: secția de arși de la spitalul Floreasca și autostrada demolată dintre Sibiu și Orăștie. Mi se pare că ilustrează cel mai bine fundătura în care se află România de azi. Miercuri, 20 aprilie, secția de arși a fost, oficial, redeschisă. Joi, ministrul Sănătății s-a dus în control și a găsit ușile închise: barocamera, un dispozitiv de un milion de euro, nu fusese montată corespunzător. Cât despre autostrada demolată, din septembrie 2015, când a fost închisă, nu se mai întâmplă nimic.

Plouă, iar fundația se degradează și mai mult.

Mi-am adus aminte de aceste cazuri citind acum câteva zile o știre scurtă, care a ajuns și în presa din SUA: Comisia Europeană a aprobat finațarea a zece noi proiecte în valoare de 3,3 miliarde de euro pentru construcția unor drumuri expres în Polonia, din care 1,7 miliarde vor fi bani europeni. În februarie, Polonia a mai obținut de la Comisia Europeană vreo 66 de milioane de euro, pentru o altă șosea expres. Pentru comparație, toate proiectele românești din sectorul transporturi au absorbit, din 2007 până azi, mai puțin de 2,7 miliarde de euro.

România nu a depus până acum vreun proiect pentru finanțare din fondurile europene de coeziune alocate în bugetul 2014-2020.

Polonia avea, prin 2009, aproximativ 750 de kilometri de autostradă. În 2016, au ajuns la 1.550 de kilometri și se lucrează la alți 100 de kilometri. România are puţin peste 700 de kilometri de autostradă. Cireașa de pe vârful tortului: autostrăzile din Polonia sunt atât de bune încât limita de viteză a fost ridicată la 140 de kilometri pe oră. Doar Germania poate bate această performanță.

Nu vreau să preamăresc Polonia, are și ea multe din păcatele statelor ieșite din comunism. Dar niciodată nu a fost mai evidentă diferența dintre acest stat est-european care, indiferent de conducerea politică, a avut o viziune și a știut să profite din plin de prezența în UE și în NATO, și debandada – da, acesta este cuvântul – de la vârful României.

Această țară nu mai are nici un obiectiv strategic.

Era o vreme când discutam despre aderarea la euro, dar acum nici măcar acest subiect nu mai există. Ar trebui să intrăm mai întâi în anticamera zonei euro, în așa numitul ERM II, mecanismul european al ratelor de schimb, dar nu am făcut nici un pas în această direcție.

România nu mai are nici un leadership, o persoană sau un grup de persoane care să aibă un proiect de țară și să se bată pentru el.

Guvernul Cioloș nu face decât să numere zilele până la „liberare” și, până atunci, amână orice subiect sensibil. Președintele Iohannis urmărește cu atenție și preocupare reamenajarea grădinii și renovarea Palatului Cotroceni, în rest nu ne transmite decât banalități prost redactate. Mugur Isărescu nu face decât să păcălească momentul pensionării. Marile partide sunt pe mâna unor mediocrități care, într-o lume normală, nu ar fi ajuns nici măcar consilieri locali în vreun oraș de provincie.

Regret să spun dar politica economică a României a ajuns să fie dictată de un Parlament de pușcăriabili. De aici curg inițiativele populiste care secătuiesc bugetul și deturnează banii care ar trebui să ajungă la investiții.

Este exact rețeta unui dezastru a la grec.

În loc să pună piciorul în prag și, fie să retrimită la Parlament, fie să atace la Curtea Constituțională, proiectele de lege care presupun cheltuieli exorbitante și care nu au altă sursă de finanțare decât majorarea deficitului sau tăierea investiţiilor, președintele Iohannis le semnează imediat. Dânsul crede că așa va opri prăbușirea în sondaje, lăsându-se înhămat la cotiga PSD-PNL.

Clasa politică din România nu este doar coruptă, ci și incapabilă de vreun proiect care să presupună un efort intelectual. Sunt niște plagiatori, dar niște plagiatori proști, pentru că nu au fost nici măcar în stare să copieze de la polonezi. Mă tem că dezbaterea jalnică pe care o avem acum la București se va transfera și la alegerile generale.

O primă speranță stă însă în societatea civilă, în organizațiile non-guvernamentale care au capacitatea să creeze teme de dezbatere, să vină cu propuneri și să oblige partidele să își asume o serie de angajamente concrete.

Însă adevărata soluție este ca alegătorii să facă un mic efort şi să treacă la o dublă selecţie: să-i scoată din politică nu doar pe cei corupţi, ci şi pe nulităţile care nu au nimic de spus. Ştiu, nu prea mai rămâne ce să alegi.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. In problemele ridicate, soseaua darimata si spitalul de Arsi de la Floreasca, poate ca aveti dreptate: ceva nu are cap.
  Dar in fruntea Romaniei exista cineva, doar ca noi ne prefacem ca nu vedem; niste grupuri puternice din Servicii si Justitie au preluat friiele.
  Doar un exemplu: procesul Referendumul, unde Dragnea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare. Adica, consideri ca felul de a actiona al lui Dragnea a atentat puternic la inima democratiei, votul liber si secret, dar il miingii pe cap „sa nu mai faci!”!
  Acum, refuzind sa-si dea demisia de la conducerea PSD („sentinta este nedreapra”), ne da lectii: nu poate sa demisioneze, caci alegerile ar fi fost „facute cadou adversarilor”, iar Romania „nu ar mai fi o insula de stabilitate”
  Norocul, girat de ICCJ, ne sta in fraudatorul unui scrutin, sa ne apere de alti fraudatori; a ramas lupul paznic la oi.
  Sofismele ca ori cu executare ori cu suspendare, pedeapsa ramine pedeapsa, sint bune de explica ascultatorilor de la Haznaua 3.
  In plus, literatura Romaniei are de suferit, lipsindu-e de 4-5 carti care ar fi imbogatit rafturile Bibliotecii Nationale.
  Completul de 5 judecatori, in frunte cu dna Livia Stanciu, nu considera chiar atit de grav fraudarea unui scruti
  N-are Romania cap? si ce cap rasare-n zare, cu o caciula mult prea mare :P

 2. Se vede cu ochiul liber ca ne aflam in deriva: politicienii sunt prosti si lacomi, guvernantii sunt incompetenti si nu is asuma raspunderi , milionarii isi duc banii in Panama, asa ca poporul exasperat va saluta o dictatura zdravana. Dar cine este omul capabil sa puna de o dictatura in Romania? Nici macar un dictator serios nu mai avem!

  • Nici in gluma.

   Democratia se poate auto-regla. Poate mai repede, poate mai incet.

   Dar dictatura e ca aruncarea unui zar: poate fi un dicataor luminat. Sau nu. Cel mai des e … „nu”.

   O privire in istorie ne arata ca dezastrele au precedat dictaturile si le-au impins la putere. Dar dezastrele Germaniei post-belice, al Portugaliei pre-Salazar etc. erau cu mult mai profunde decat sitautia Romaniei de acum. Oricum ai privi lucrurile, nimeni nu ne ameninta existenta fizica. Poate nu avem cat ne dorim, dar asta e altceva.

   La fel, dicatura poate fi si „importata” – comunismul post-belic. Iarasi nu e cazul Romaniei de astazi.

   Sigur, e indreptatit fiorul tentatiei pentru dictatura. Dar tot atat de indereptatita sper sa fie si frana morala.

 3. Guvernul Cioloș nu face decât să numere zilele până la „liberare” și, până atunci, amână orice subiect sensibil.
  Cred ca exagerati – guvernul Ciolos face tot ce poate in masura in care NU are sustinere politica si poate fi dat jos cand „vrea” muschii bizonilor din asa-zisul Parlament.

 4. „Este exact rețeta unui dezastru a la grec.”

  Supersubscriu!

  Cu o educatie nationala ce se sfarseste in clasa a VII-a, cu o administratie publica total incompetent (produsul aceleeiasi educatii nationale macabre), cu politicieni infantile (nu mai zic si penali, ca prea s-a tot spus) si cu supapa pleacarii in strainatate pentru toate valorile care nu au nici o sansa aici, perspectiva Romaniei e sumbra.

  Nu e vorba numai de lipsa capului. Lipseste si coada. Si trunchiul. Si apa pestelui lipseste… :-)

  Problema majjora e ca indifferent de cat de grozavi ar fi conducatorii, in acest moment nu mai au pe cine conduce.

  Cu o econmomie bazata pe consum si pe ceva servicii, cu cetatenii in mare majoritate sub un nivel decent de instruire si educatie, „educati: nu numai in dispretul cunoasterii, ci si in dispretul responsabilitatii si al morale, cum sa speri?

  Dobrogeanu-Gherea vorbea despre accelerarea istoriei in statele ramase in urma. Sper din tot sufletul sa aiba dreptate….

 5. Parca erati cu PMP-ul, nu? Mmm… Nivelul discursului este jos, jos de tot pentru ca asta ati promovat. Nu Ciolos e de vina, nici chiar Ponta nu poarta in totalitate vina, ci voi toti, guvernare dupa guvernare, bataie de joc dupa bataie de joc. Ati avut sansa unei schimbari reale si ati ratat-o. Cu brio.

  Daca nu ma insel, secta de arsi de la Floreasca s-a inaugurat prima oara (ah, ironia!) in 2010, adica in timpul mandatului lui Boc. Deci, ce vorbim? Autostrada Orastie-Sibiu a fost facuta tot sub Boc, anul inceperii constructiei este 2011, iar principalul vinovat este chiar CNADNR (sau vreti sa dam vina pe constructorul privat? putem … dar n-ar fi chiar fair). Nu Boc, nu prim ministrul respectiv, ci institutiile pe care le-ati condus. Institutii care au ramas la fel, fiindca ati vrut sa sugeti din resurse, la rindul vostru (nu d-voastra, ci partidul d-voastra).

  Nu inteleg indignarile astea postume.

  Uite, Tapalaga o zice bine:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20958117-cum-inflamat-paranoia-servicii-batalia-pentru-bucuresti.htm

  „Politicienii romani s-au obisnuit sa forteze limitele pana la infestarea totala a administratiei cu coruptiei, pana la prabusirea statului. Unii ca Vanghelie, Severin, Piedone sau Dragnea sunt dispusi mereu sa repete dezastrul si merg inainte oricate condamnari si dosare incaseaza in viata.

  Rupte de agenda publica, partidele si politicienii care au dominat scena ultimului deceniu au oferit spectacolul unor candidaturi nepotrivite sau chiar sfidatoare pentru o functie atat de importanta, dar nici n-au avut de unde sa aleaga. Dupa tragedia de la Colectiv, cand publicul a trimis partidele pe tusa, asistam la inca o tragedie: lipsa de solutii si sfidarea politicienilor. „

   • Sansa asta ai ratat-o tu cu bri…! Am asteptat mai mult de la guvernarea Basescu – suntem recunoscatori pentru schimbarile istorice in Justitie, insa in multe alte privinte s-a facut prea putin, sau s-a facut prost. Asta e adevarul!
    Evident, de la guvernarea lui Bombonel sau Ponta nu am avut nici un fel de asteptari…decat speranta ca vor plati pentru ce au facut. Unul a platit – cam putin, dar a platit, sa-l vedem si pe al doilea.

    • tu esti ca taranul care bate doar boul care trege; halal ratiune :P e singurul valid, si il omori si pe ala pentru ca nu ti-a indeplinit toate dorintele ;)

 6. In ambele cazuri aparent aveti dreptate si in ambele in realitate gresiti.

  In cazul sectiei de arsi, precum si in raportul de la Colectiv, problemele sunt cunoscute si guvernul face tot ce poate fara a fi demis la prima aparitie a lui Raed Arafat la Antena 3. un guvern nu poate face in 3,6 sau 12 luni curatenie intr-un sistem care are zeci de ani de coruptie si birocratie in spate.

  In cazul autostrazii, atat contractul e facut suficient de prost, fostul director CNADNR atat de bine tinut in functie si problema atat de grava incat ar fi bine sa intelegeti situatia mai bine. Conform contractului autostrada a fost deschisa fara receptie si fara acceptul formal al constructorului. Desi erau vreo 300 de note de conformitate, fostul director CNADNR a platit aproape toate lucrarile, chiar mai mult decat era efectuat (treaba de DNA). In aceste conditii trebuie clarificat cine plateste reparatiile si cine le efectueaza, CNADNR nu are utilaje si oameni (doar 6000 de oameni de birou si o mana de ingineri) si o licitatie pentru reparatii dureaza luni in sir, pentru ca asta e birocratia si legislatia facuta de … Parlament, nu de Guvern. Si oricum problema acolo e mult mai mare decat cei 200 de metri, e un deal intreg care o ia la vale (in loc de tunel l-au sapat si acum aluneca) si fundatia proasta nu e pe 200 de metri, e pe kilometri intregi. Cine vreti sa rezolve problema si cand, un guvern legat de maini si de picioare cu un statut temporar?

  Cat despre Polonia si limita de 140, sunteti iar pe langa realitate. Majoritatea autostrazilor nu au limite de viteza date de calitatea autostrazii, ci de alti 2 parametri: limitele de proiectare a curbelor si poluare. Limitele de proiectare a curbelor spun care e viteza maxima de siguranta in curbe, iar poluarea creste o data cu viteza de circulatie (consumul creste aproximativ cu patratul vitezei), iar limita de 130 in majoritatea Europei e doar din considerente de poluare, se poate merge linistit si in Romania pe A1 sau A2 cu 250 km/h, doar urmariti comunicatele Politiei si o sa vedeti ca sunt multe amenzi pe tema asta, dar nici un accident din cauza vitezei pe autostrada.

 7. E drept, nu-i Romania fruntea, dar nici ultima pe lista nu este. Sa nu cadem in depresie, zic… nu e cazul…
  E drept, dupa disparitia unor politicieni din vechea garda (dintre cei cu ani in temnitele comuniste), clasa politica romaneasca s-a alterat continuu, ajungand acolo unde este azi. Justitia incearca sa mai cauterizeze, pe ici pe colo si are de lucru inca multi ani de-acum inainte. Dar este treaba electoratului sa amputeze, in vederea insanatosirii.

  Cangrena se intinde usor si pe nesimtite, asa ca partidele noi trebuie sa aiba mare grija ce membri primesc in randurile lor. Sunt si partide noi care s-au nascut cangrenate si sunt usor de recunoscut – orbiteaza pe langa cele mari (putrezite iremediabil) sau se bazeaza pe anumite personalitati publice deja cangrenate. Nu in acestea sta viitorul Romaniei – ele vor putrezi si se vor topi, in ecosistem.

  Toata atentia noastra ar trebui sa se indrepte catre partidele cu adevarat noi, compuse din oameni care nu au fost manjiti de sistemul politic post-’89. Aceste partide proaspete sunt sansa noastra de mai bine. In doua-trei cicluri electorale, aceste partide ar trebui sa capete relevanta si putere, daca evolueaza conform asteptarilor. In 10-12 ani, ar trebui ca peisajul politic romanesc sa se schimbe, in sensul bun.

  Cred ca este cel putin nedrept (daca nu chiar rauvoitor) sa cerem guvernului Ciolos sa repare, intr-un an, ceea ce au stricat TOATE guvernele politice, timp de 26 de ani. Guvernul Ciolos este PRIMUL guvern post-’89 care imi da senzatia ca se misca bine si in directia corecta. Un astfel de guvern, cu sustinere politica, ar putea urni lucrurile catre mai binele colectiv. Fara sustinere politica reala, e mai greu…

  Cat despre domnul Iohannis, mi-as dori sa pot spune ca sunt mandru de a fi votat pentru un barbat de stat. Imi pare rau ca nu pot spune asta.

 8. Statul Major al Dreptei a dat deja directiva ca la Bucuresti sa fie votat domnul Predoiu. Si cred ca este o directiva inteleapta care mareste sansele de a o infrange pe Firea.
  Asa ca pe ici pe colo s-a inceput deja ca dl Nicusor Dan sa fie satanizat / campania e doar la debut dar e clar ca se va intensifica.
  Au fost trasate si directiile de atac impotriva lui.
  A . Ca e prea egoist – si nu a acceptat sa fie numarul doi – desi omul este o personalitate si parca nu i se potriveste rolul de figurant
  B. Ca si-a facut partid si ca deci a devenit brusc POLITICIAN. La liderul socieataii civile Nicusor acesta este descris drept un pacat capital ! A intinat se pare ideile sfinte ale ong ismului !
  Dincolo de orice ironie cred ca aceste manevre sunt totusi necesare daca vrem sa scapam de Firea. Observ insa ca singurul CAP in materie de probleme ale Bucurestiului este chiar dl Nicusor Dan caruia acum trebuie sa ii spunem DEOCAMDATA NU. Suna fatalist dar asa se inatmpla lucrurile in Romania.

 9. Nu stiu cum se vede din SUA, dar de aici eu cred ca dupa 26 de ani de „directie” data de gruparile Iliescu sau Basescu, pentru Romania este binevenit un moment de-asta de respiro „fara directie”.
  Avem si noi nevoie de o perioada in care sa fim lasati in pace, „fara directie”, sa ne asezam in normalitatea noastra.

 10. Exista un obiectiv strategic: reglarea conflictului de la Opera Romana. Daca nu realizam diferenta intre bunul simt si nesimtire, intre atributii executive si sfaturile binevoitoare ale oamenilor care au facut lucruri concrete pentru cultura din Romania atunci e clar ca nu exista o baza de discutie pe care sa se construiasca.

 11. Dle Mioc aveti mare dreptate dar pe mine acum ma ingrijoreaza ce se prefigureaza, caci daca in 2012 un analist-ziarist mai zvapaiat cum este azi dl Bogdan Rares, ar fi prognozat planul incercarii de lovitura de stat parlamentare esuata datorita cvorumului necesar la referendum, cred ca nimeni nu ar fi crezut ca este posibil, asa ca acum eu sunt mai circumspect si postez gandurile mele in urma celor spuse de Rares Bogdan in emisiunea sa de aseara:

  Presupun ca cititorii de aici stiu despre scenariul propus ieri seara de dl Rares Bogdan care, inventie sau nu, poate fi adevarat sau doar o varianta ce umbla prin mintea infractorilor kgbisti din PSD et co(Antene etc) si de aceea voi face cateva comentarii referitor la planul de preluare totala a puterii de catrre PSD +Alde (recte triunghiul Dragnea, Ponta, Tariceanu pe care-l sintetizez astfel: Presedintele camerei(al treilea om in stat) dl Victor Ponta, Tariceanu, presedinte de Senat si inlocuitor al presedintelui in caz de suspendare (cum a fost Crin Antonescu in 2012), suspendarea cu o majoritate parlamentara care in raport de suspendare, stim ca face legal ce vrea muschii ei(avizul CCR fiind doar consultativ), fie acum, dar mai degraba dupa alegerile parlamentare cand preconizeaza ca vor obtine o majoritate parlamentara, odata ce prin votul intr-un singur tur de scrutin vor fi castigat masiv localele si pe acest trend de entuziasm al sustinatorilor decerebrati sau infractori si a noastra invinsilor dezamagiti si indignati de incapacitatea unei majoritati de a se uni si a stopa ascensiunea aceasta criminala a infractorilor mafioti, sa purceada la suspendarea lui Johannis si apoi demitere prin referendum(aicea este problema, daca referendumul poate sau nu sa-l demita pe Johannis, adica daca mai exista acea conditie de cvorum sau s-a eliminat cu ajutorul unor cretini, adica al liberalilor in timpul USL? Este un plan posibil, demn de un partid de infractori caci un partid condus de un infractor/i cu aprobarea membrilor sai ii defineste si pe acestia cel putin drept complici ai infractorilor constienti sau inconstienti(daca sunt saraci cu duhul) , demn de un fost PM potential infractor adica suspect cum foarte corect explica dl Basescu o pozitie de acest tip, pe care recunoaste ca o are si el in acest moment. Revin: si daca ar fi un scenariu compus de Bogdan Rares si tot trebuie sa-l bagam in seama, ca cine stie, ori deja exista ca atare si atunci Bogdan doar dezvaluie ce a aflat or banuie, sau este doar o deductie de -a lui Bogdan si atunci mediatizarea ei va taia din fasa gustul celor care ar dori sa o implineasca. Un lucru nu cred si anume ca acel procent basescian ar sprijini asa ceva si sunt convins ca dl Basescu va reactiona la o asemenea banuiala pe care foarte bine ca dl Rares Bogdan i-o ridica pentru ca e bine sa fie explicit cu asemenea lucruri.Mai bine v-ati ruga sa va ajute Basescu pe cat l-ati balacarit ca altfel o dati de dracu cu aceasta natune compusa din potentiali infractori intr-un procent enorm. PS. Ciresa de pe tort este desigur Ponta presedinte si raderea DNA sau mai exact decapitarea sa ca sa se intrerupa adunarea mafiotilor cu roaba sau cu lopata.”

 12. Si uite asa,de aici de la Amsterdam,vad mereu de 25 de ani aceleasi si aceleasi comentarii,de of de jale,dar concret ? Nimic.Nimeni nu face ceva creeativ,practic,de folos,temeinic. Sa fim o adunatura si de fapt nu un popor?! Eu cred ca suntem o adunatura jalnica,care nu idi metita frumusetea de tara,munti,ape, vai ,rauri Marea Neagra……Solutia? Napalmul dupa care sa vina altii ca sa o locuiasca si sa faca un paradis…..

 13. „Să recunoaştem: în fruntea României nu mai avem nici un cap!” ati initulat acest articol si va prezentati ca fiind „……………antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985). Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology. ”

  In Romania sunteti jurnalist si presedinte al unui partid cu parlamentar cu 1 senator.

  Cu asemenea experienta de viata economica, profesionala si politica in statul cel mai democratic de ce nu candidati la una din functiile de „cap in Romaania”.

  Oameni ca dvs. are nevoie Romania.

 14. Cata dreptate aveti domnule Mioc, ne conduc niste oameni egoisti, limitati, fara caracter. Cat de nes… poti fi, ca saasisti nepasator cum o tara se duce de rapa, sa incurci un loc in care putea sa-l ocupe cineva priceput si bine intentionat!
  Daca mai aveam o indoiala asupra lui Ciolos, daca pana acum il credeam doar neputincios, prin demiterea ministrului Vlad Alexandrescu totul devine limpede: Ciolos nu e omul curat invins de sistem, el este om al sistemului corupt.
  Nu l-au deranjat amenintarile venite de la sustinatorii plagiatorilor si ai rechinilor imobiliari, l-a deranjat ca V A le-a dezvaluit.
  Masura a venit foarte repede, nu a apucat sa faca cercetari, de fapt V A nici nu a dat nume. Inseamna ca stia despre cine e vorba si a mintit ca nu era informat sau, pur si simplu, le da acelora dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro