vineri, martie 24, 2023

Sacalii ataca din nou, muscand din retetele compensate

Am un deja-vu in aceste zile urmarind fistichiul mod in care noua reteta electronica este prezentata  in public, hulita fiind deja de jurnalisti cu o memorie de trei zile – si nici aceea intrega. Pentru cei care nu stiu inca, un nou sistem al Casei de Sanatate, amanat in trecut de toate guvernarile pana la Pastele Cailor, apoi pana la Calendele Grecesti este pe cale sa fie pus in opera. Sistemul presupune existent unei retete care sa poate fi urmarit, printr-un sistem informatic ce leaga medicii de familie, farmaciile si pacientii.  De ce tipa unii reprezentati ai sistemului? Pentru ca transparenta va insemna mai putina talharie din bani publici, iar acei sacali care sfasaiau hulpav starvul bugetului de stat, mestecand ciozvarte  zdravene, multiplicate prin suplimentari bugetare, nu o vor mai putea face la fel de simplu. Nu sugerez, Doamne pazeste, ca talharia va fi stavilita de tot – ca doar nu s-a gasit leac inca nici pentru cancer – insa ea va mai fi domolita nitelus.

Pentru a ma explica, trebuie sa ma intorc la momentul martie sau aprilie 2005, botezul meu de foc in ale guvernarii, Romanian style. 23 de ani, proaspat consilier al premierului de cateva luni, primesc o insarcinare aproape imposibila, impreuna cu un alt coleg de la Cancelaria Premierului.  Sa negociem, in numele premierului, direct cu tot lantul din sistemul medical – reprezentantii Colegiului Farmacistilor, Colegiului medicilor, producatorii si distribuitorii de medicamente. Reusim amandoi, dupa aproape doua luni de negociere, cu mari eforturi, sa realizam acest lucru – trecand peste capul Ministrului Sanatatii, ministru care a fost de altfel schimbat foarte rapid dupa aceea (fiindca parea mai ocupat sa tina partea producatorilor de medicamente ce il trimisesera la conferinte in strainatate, in specialitatea lui, in tari exotice, in hoteluri luxuriante). Povestea “valora” un sfert de miliard de euro “blocati” pe lant. Tara era zguduita de un iures de tipul celui care e probabil sa reapara in perioada urmatoare – insa era mult mai agresiv. “Montajul mediatic” sprijinit cu publicitate de sectorul medical era impecabil si pleznea guvernul in moalele capului prin crawluri, breaking news-uri si insiruire la toate stirile de la ora 7 – cetateni filmati la coada de medicamente, farmacisti depasiti de situatie, care nu stiau de capul lor si care atinsesera plafoanele de cheltuiala, pensionari care blestemau guvernul si o harmalaie generala care costa foarte mult.

Ce se intamplase de fapt si care era sistemul nebun, in vigoare pana anul trecut, sau de fapt in vigoare in fapt pana noul sistem prinde radacini? Cetateanul Georgel mergea la medicul de familie, care ii scria o reteta compensata de stat, cu care reteta cetateanul ajungea la farmacie si de unde teoretic primea medicamentul. Nebunia? Nu stia nimeni cate retete s-au scris in sistem, cate sunt in plata si ele nu aveau o valabilitate. Adica, fara trasabilitate, fara masuratoare, fara ca cineva sa stie cate intrari si cate iesiri sunt. Nu exista un sistem informatic, iar limita de plafon era stabilita practic de medic, prin ceea ce scria in reteta – tinand seama doar de hotararea de guvern cu lista de medicamente compensate. Paranteza culturala – aproximativ doua treimi din costul de medicamente (deci din piata) e suportat de stat, fiind una dintre cele mai mari piete ramase unde statul are un cuvant important de spus.

Unde a dus sistemul de coruptie? El s-a imprastiat fulgerator , pe tot lantul – doctorii au fost plimbati in excursii in Tahiti la congrese medicale si au prescris dupa aceea anumite pilule pentru cardiaci, sprijiniti de distribuitori medicalii ai firmei x care vroiau sa creasca cota de piata a companiei lor. Farmacistii, fata in fata cu pensionarii furiosi care isi cereau medicamentele, au fost ademeniti cu diverse discounturi  de producatori di si distribuitori pentru a accepta sa primeasca retete si dupa ce plafonul farmaciei era depasit. Au devenit mai multi si au deschis mai multe farmacii, fiecare evident cu un nou plafon de la Casa de Sanatate. Nu a mers nimeni la puscarie vreodata pentru ca au bagat mana in buzunarul statului peste contract – Guvernul a achitat mereu datoriile in plus, pus in fata oamenilor furiosi, care apareau la televizor. Producatorii si distribuitorii au dus-o excelent in vreme de criza. Guvernul insusi a publicat o noua si o noua lista de compensate in functie de lobby-urile producatorilor de medicamente – astfel incat la un moment dat medicamentul care devenise cap de lista nu era compensate deloc in alte tari europene.

Care era sistemul financiar de fraudare a statului, luna de luna, reteta cu reteta? Banii (vreo doua miliarde de euro cand m-am uitat ultima data pe buget) sunt tinuti la Casa de Sanatate, care “aloca” plafonurile farmaciilor, limita dincolo de care cica nu ai avea voie sa cheltui. “Fraierii” care sunt cumpatati si nu depasesc plafonul sunt intrecuti de “descurcaretii” care iau mai multe retete decat e echivalentul plafonului iar apoi vin cu sacii de retete compensate sa le depuna la Casa de Sanatate. In timp, sistemul, fara un control, s-a stricat in asa hal incat s-au gasit medicamente compensate consumate de CNP-uri care apartineau unor morti veseli, care consumau evident medicamente cu ghiotura, pe lumea cealalta. S-a descoperit un singur medic intreprinzator care scrisese retete intr-o luna de peste un miliard de lei vechi. Apoi – sistemul se bloca din cand in cand pentru ca datoriile din ce in ce mai mari erau platite, dar cu intarziere – intarziere care a ajuns pana la 250 de zile in loc de cele 30 de zile normale. Apoi a venit FMI-ul si a spus ca Romania sa nu mai aiba arierate – adica datorii in lant si toate datoriile la zi au fost platite, la fel cum, periodic, au fost achitate toate sumele restante, indiferent de cat de mari au fost, indiferent daca respectivele cheltuieli au fost angajate legal. Adica, sacalii au mai primit niste carnita frageda si moale, pe care au molfait-o rapid, platita din buzunarul celui care citeste acest articol. In 2004, carnita “costa” vreun sfert de miliard de euro, in 2012 ea a ajuns la aproape un miliard.

CNAS-ul, condusa politic pana in ultimul judet,s-a facut in principal ca ploua. In primul rand, controalele care au scos la iveala CNP-uri de morti si doctori care scriau medicamente pentru tot orasul, nu doar pentru pacientii pe care ii aveau. In al doilea rand, dragalasii din sistem au vrut pe cat posibil sa amane chiar si primirea de laptopuri gratuite de la minister. Apoi, programul de informatizare a fost sabotat sistematic, din interior – in zece ani de implementare, sistemul tot nu a fost pus la punct. Pe de alta parte, companiile de medicamente puteau veni la Casa pentru a depune saci de retete, pentru ca nimeni nu avea controlul numarului lor si al valorii lor absolute. S-au descoperit falsuri. Sistemul de coruptie s-a mutat mai apoi mai sus; era necesar doar un semnal referitor la cati bani vor veni si la tanc soseau retete de respectiva valoare, ba chiar si peste – sa vada Ministerul Finantelor ca trebuie suplimentat bugetu’, dom’le. Fondurile au crescut de patru ori, aproape, intre 1999 si 2008 – apoi au scazut nitelus, dar nu cu foarte mult.

Nou propusul sistem al retetei electronice ar avea o sansa sa mai repare cate ceva. Evident, orice nou sistem in Romania, insuficient testat si implementat la plezneala debuteaza cu nervi, cearta, scandal, pensionari care, stand la coada, lesina – dar si cu camere de luat vederi care sunt exact la momentul potrivit pentru a inregistra chestiunea.  Desi putea prescrie retete electronice din 1 iulie anul trecut, multi se confrunta acum cu probleme, cand devine obligatorie folosirea sistemului.Daca pana acum mortii consumau medicamente compensate, iata ca se poate si alminteri in Romania mereu surprinzatoare. Citesc dintr-un ziar central : “ Un exemplu este Vasile G., de 54 de ani, din Bucureşti, care nu a putut primi reţetă electronică, deoarece în sistemul informatic figura ca decedat. „Medicul meu de familie a făcut o sesizare, apoi a trebuit să mai fac un drum la Casa de Asigurări şi de-abia apoi am putut primi reţeta“, povesteşte Vasile G.” Este insa eronat a spune, din cauza unor probleme initiale ca trebuie sa se revina la sistemul in care doctorii pre-completau retetele (cu litere ce nu puteau fi citite) si nu aveau decat a le stampila cand sosea pacientul, indiferent de rezultatele consultului.

Deci, inainte de a demola reteta electronica – sau a o sabota din interior, cum e probabil sa se intample – va rog sa reflectati putin.

P.S. Nu scriu aici despre decizia de a orienta banii Casei de Sanatate doar spre spitalele publice. Observ doar ca cea mai mare pierdere in Bucuresti o are Sanador – peste 3 milioane de euro.

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. Va dau eu o solutie simpla: reduceti contriburiile la sanatate la 2% si desfiintati retetele compensate si asistenta medicala gratuita.

  • Daca se desfiinteza asistenta medicala gratuita, atunci de ce ar mai trebui sa contribuim? Te contrazici singur sau nu intelegi care este ideea (cel putin teoretica in Romania ca practica este penibila) a contributiilor.

  • Solutie? Dar asta nu este o solutie. O solutie trebuie sa rezolve efectiv problema. „Reduceti si desfiintati” spus la modul generic este doar o insiruire inutila de idei utopice (pentru unii).

   Solutiile la probleme de genul asta (miliarde de euro) nu pot sa apara fara un efort pe masura. Doua randuri aruncate intr-un comentariu nu ofera solutii, doar iluzii…

   • Din moment ce oricum fara spaga nu se poate, de ce mai platim contributiile la sanatate?

    Din moment ce oricum ce platim noi nu ajunge la sistemul medical ci se incotopeneste peste 50% prin meandrele concrete ale coruptiei, de ce dam din ce in ce mai multi bani pentru a se putea fura din ce in ce mai multi?

    Din moment ce oricum cei care au nevoie de asistenta medicala:
    a) fug in privat, daca au bani
    b) se prezinta oricum prea tarziu in sistemul public
    de ce mai avem nevoie de plata contributiilor la sistemujl de sanatate? Pe cine vindeca acest sistem?

    Tragand linie, din moment ce plata sistemlui de sanatate nu contribuie mai deloc la sanatate. la ce mai foloseste?

    • Daedalus, ridici o problema importanta, chiar daca nu e strans legata de ce scriu in articol. Teoretic, banul urmareste pacientul in sistem, asta este reforma Bancii Mondiale aplicata si in Romania. Practic, banul ar urmari pacientul doar daca echivalentul contributiei ar fi pus intr-un fond special, individualizat.

 2. Acest sistem „ideal” din punctul dvs. de vedere nu se poate construi fara temelie. Chiar in articol se arata slabiciunea de fundamentala, si anume incapacitatea de a construi, intretine si actualiza bazele de date ale pacientilor, medicilor, farmacistilor, samd.
  Sistemele informatice, indiferent de cati bani se cheltuie pentru ele, nu functioneaza singure. Au nevoie de un proiect corect intocmit si implementat, iar apoi este mare nevoie ca bazele de date sa fie actualizate cu informatii reale si corect introduse.
  Asa ca sa revenim la baza: sitemul sanitar trebuie sa functioneze din punct de vedere al angajatilor si abia apoi se pot adauga asemenea decoratiuni. Si asta tine de capacitatea conducatorilor de a intelege si gestiona sistemul in sensul functionarii corecte a acestuia si nu pentru dirijarea fluxurilor de bani spre interesele lor personale.

 3. Nu e vreo conspiratie, E un fenomen numit „rezistenta la schimbare” care apare de oricate ori se incerca vreo schimbare, fie ca e vorba de obligatia taximetristilor de a isi vopsi masinile in galben (remember 1999), fie ca se refera la cainii vagabonzi sau la noul cod penal. Unii urla, televiziunile amplifica sau nu dupa interesul politic al momentului, profitorii alimenteaza scandalul…

 4. Rezolvarea este simpla……dar nu se vrea.
  Cetateanul plateste consultatia si medicamentele apoi merge la casa de sanatate ( sau casele de sanatate ) si isi recupereaza banii

  DECI NU ESTE NEVOIE DE ARTIFICII SI JUSTIFICARI COSTISITOARE mai ales ca sistemul descris se foloseste in multe locuri in Europa

  Orice alta abordare este frectie la un picior de lemn.

  Dixit !

  • Nu e un sistem rau, neaparat, dar cetateanul e pus pe drum iar sistemul descris de dvs nu poate fi aplicat la mai multe boli, in special cele unde medicamentele sunt f. scumpe (boala Gauche, de exemplu) , pt. ca cetateanul nu si-ar permite sa dea mii de lei pe medicamente – imaginati-va, de pilda, ca e pensionar.

   • Din cate am inteles sunteti liberal. Mi se pare orice, dar liberalism, modul in care ganditi. De ce va intereseaza de pensionar si de bolnav? De ce va intereseaza sa acordati echitabil tuturor un lucru la care doar unii contribuie. Poate inteleg eu gresit liberalismul (eu ma consider puternic de dreapta), dar din perspectiva mea, un liberal adevarat nu isi doreste decat privatizare absoluta si reduceri de cheltuieli. Fara sa-l intereseze de nea Milica de la Dobrovat care a pinocitat toata viata ca un tantalea metilen si altele, sau de Veta de la Jupanesti ca si-a fracturat oasele menopausice. Liberalism inseamna, din punctul meu de vedere ca cine are, isi permite, isi alege. Cine nu, n-are decat sa moara. Sau sa fie ajutat de: Biserica, Organizatii caritabile, you name it. Dar sa mi se bage pe gat sa tin in brate o sleatca de ponositi bolnaviciosi, iar eu, daca am nevoie (dupa contributia mea serioasa) sa fiu tratat exact ca ei…asta nu e liberalism. E comunism absolut. Si eu nu vreau asta. Dumneata?

 5. Fara rautate, doar din curiozitate: cind ati scris articolul l-ati contactat/intrebat pe marele salvator al sanatatii romanilor, Raed Arafat? dl Calafat, cum zicea un protestatar.
  Pentru astea nu isi da demisia?

  • Nu l-am contactat pe dl Arafat niciodata din martie sau aprilie 2007, parca, in primele luni cand a devenit subsecretar de stat. Faptul ca ii pociti numele va descalifica.

 6. Asa…si cine a al cui e meritul ca USL taie acum panglica noului sistem?

  P.S. Stati linistiti, in maxim un an se vor gasi noi „portite” de a frauda sistemul.

  • Nu stiu al cui e meritul, dar al lui MRU nu este, sigur :) Ma gandesc ca daca cei care erau inainte la putere aveau capacitatea, taiau ei panglicile, nu?

 7. Cazurile de frauda (reale ?cate % din total? ca numar si valoare) trebuiesc depistate si sanctionate exemplar; ele nu pot fi folosite ca pretext pentru ca o masura buna care poate fi supravegheata si corectata pe parcurs sa fie abandonata.
  Autorul e inca tanar si sanatos, ii doresc sanatate inca multi ani. Se pare ca nu a avut nevoie de medicamente pana la primul ministeriat al Dlui Nicolaescu. Pe care-l stim guraliv, recrutat din afara sistemului (poate fi un avantaj in „lupta cu inertia”
  ) dar a realizat ceva : s-a terminat cu imbulzelile, cu batai si spargeri de vitrine la farmacii, deoarece „plafonul” se epuiza in prima zi a fiecarei luni si cine nu apuca nu mai primea medicamente. S-a platit un pret pentru asta : cresterea cheltuielilor. Dar cate vieti salvate ori prelungite, cate enervari inutile evitate! E vorba de niste semeni de-ai nostri care nu sunt vinovati ca sunt bolnavi .
  Cand o sa aveti mai multa experienta de viata, cand veti mai da si de necazuri – lucru pe care nu vi-l doresc dar este inevitabil -, cand veti cunoaste mai multi oameni, ca multi sunt cinstiti, sa stiti !, poate ca veti gandi putin mai altfel Ca dupa cum scrieti, ar trebui ca toti medicii si farmacistii sa fie starpiti depe fata pamantului .! Mai reflecteti totusi putin , inainte de a pune mana pe … tastatura !

  • Nu ati inteles nimic din articolul meu. De starpit de pe fata pamantului ar trebui doar unul- doi distribuitori de medicamente, cel mult. Marea majoritatea a medicilor nu prescriu medicamente intr-o veselie, in cardasie cu firmele de medicamente.

   • Mai sus credeam ca sunteti liberal. La fel, credeam ca sunteti si economist. Sau nu? Daca da, cu tot Harvardul, mi se pare oarecum miop ca va coborati la nivelul teoreticienilor consirationisti dupa care raul absolut vine de la companii, corporatii, capitalisti. Probabil ca ati studiat si ceva marketing. Probabil ca acolo ati auzit ca orice e permis…ca sa vinzi. Ati auzit si de „seminariile” din insule exotice (apropo, de mult nu se mai practica acestea, poate acum 10 ani) pentru medici si farmaciti. Ei, si? Cine isi vinde sufletul aici? Companiile farmaceutice (care, apropo, investesc miliarde ca sa poate oferi aceste medicamente d eultima generatie…normal ca au asteptari pentru amortizare) sau lacomii doctori si sistemul putregait? Eu nu as blama companiile. Au si ele anatema neagra, dar sa fim seriosi. Business is business.
    In final, parerea mea…PRIVATIZATI. Fara mila. oricum de bine nu o sa fie. Eu am firmele in Insule, nu platesc nimic. Angajatii cu contract individual. Si-au facut asigurari private, in strainatate. Pe termen lung, se va prabusi totul. Si aunci o sa vad degingolada incompetentilor din sistem. Ca-s multi, nu gluma. Doamne-ajuta?

 8. Am fost un contestatar al lui Raed Arafat inca de la inceputuri. Cu toate ca are merite deosebite pentru ceea ce este astazi SMURD este insa infinit mai periculos pentru reformarea sistemului de sanatate.
  Zilele acestea, am o noua dovada ca n-am gresit cand l-am considerat o piedica in calea reformarii sistemului sanitar …
  “Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17% merg catre spitalele private. (…)”.
  In primul rand, doctorul Raed Arafat nu a inteles ca banii nu se duc la spitale, ci insotesc pacientii. Pacientii considera ca, pe langa ceea ce statul trebuie sa le plateasca in schimbul contributiilor pe care le ia cu japca, merita sa mai puna bani de la ei ca sa se trateze in spitale civilizate precum cele in care politicienii merg peste hotare. Disperati ca nu le ajung banii sa conduca asa cum au promis, USL-istii taie cu disperare de peste tot, si se pare ca demersurilor acestora se alatura si Raed Arafat.
  Un detaliu l-au omis insa cu totii. 90 % din pacientii care viziteaza medicii de familie anual au nevoie de analize medicale. Aceste analize se fac aproape in totalitatea de catre laboratoare private. O sa stau sa ma uit cu atentie la reactia pensionarilor care vor afla ca datorita masurii “reparatorii” a lui Nicolaescu si Arafat vor trebui sa scoata din buzunare cel ptin 200 de lei pentru plata analizelor la privat, pentru ca la stat nu se mai fac decat in spitale pentru uz intern …
  Pe de alta parte, nici Arafat si nici Nicolaescu nu mai zic nimic de “pilonul II”. Ceea ce trebuia sa fie bazele serviciilor medicale private cu bataie spre viitor a devenit parte integranta a vechii contributii obligatorii …

  • Nu prea ai habar despre ce vorbesti. Un laborator privat nu este un spital privat. Analizele se plateau si inainte asa cum se vor plati si acum.

   • Cred ca dumneata ar trebui sa privesti mai cu atentie istoria spitalelor private din Romania si apoi mai vorbim … Ponta de exemplu a inteles mai repede decat dumenata starea de fapt si s-a grabit sa dea asigurari ca unele servicii nu vor fi lasate fara finantare (printre care, ca sa vezi, se refera exact la ceea ce sesizasem eu …).

  • Asta e cumva vreun merit deosebit, sa fi un contestatar al cuiva de la inceput? Pai e plina tara de contestatari, la fiecare colt de strada!

   • In Romania de astazi, este un lucru rar ca cineva sa isi stabileasca din capul locului pozitia in raport cu ceva sau cineva. In general, toti o intorc dupa cum stau lucrurile …
    Astazi, cand multi se ingramadesc fara a gandi o clipa sa ingroase „aura” lui Arafat nimeni nu realizeaza ca resursele consumate preferential pentru domeniul sau de suflet sugruma celelalte departamente ale sanatatii, mult mai importante in intregul mecanism …
    Astazi cand oamenii mor cu zile in spitale dupa ce fusesera salvati de SMURD, toti suntem simpatizanti si cerem bani mai multi pentru SMURD. Poate ca ar fi timpul sa ne oprim o clipa si sa realizam ca SMURD nu e totul… Arafat a facut ceva, are meritele sale pentru asta, dar ar trebui sa privim mai departe.

 9. Foarte bun articolul despre reteta electronica, de acord 100%. Pacat ca nu au fost bagati cativa doctori la inchisoare si complicii lor. Din cauza ca unii fura, au ajuns sa stea bolnavii cate 2-3 in pat, sa doarma cu randul, si asta la spitale mari, cum sunt cel din Iasi.

  Despre partea cu spitalele private, discutia este deschisa totusi. Sa vedem cum o sa stea doctorii de valoare in tzara.

 10. Nu neg ca exista elementele pe care le amintiti, dar problema la noi (tara bananiera care nu intelege conceptul de democratie si drepturile elementare ale cetateanului) este viteza si modalitatea in care creem legi si regulamente noi si ne asteptam ca toata societatea sa se intoarca cu 90grade peste noapte.

  Daca ar fi lasat 6 luni, un an sistemele sa functioneze in paralel ar fi fost uman, corect si poate si performant, in timp. Dar din punctul meu de vedere nu exista scuza ca un batranel sa nu-si primeasca medicamentele din orisice motiv (a cazut netu, a gresit medicu, etc…)

 11. Foarte bun articolul, se vede ca ai lucrat in sistem. Asa e, si eu am patit in Romania aventuri cu sistemul medical.

  Se fura peste tot, de la ministerul sanatatii pana in ultimul sat.

  Dar, in plus, asa cum zicea cineva mai sus: sanatatea ar trebui sa fie 100% privatizata. Probabil ca multi ar muri, dar asta e viata. Nu e normal ca 3 milioane de angajati din firmele private sa plateasca sanatatea la toti.

 12. ce prostie…nu am inteles de ce va pierdeti timpul inutil vorbind despre conspiratii, politica, banii pe care ii investesc altii si manaria din tara noastra, caci vorba lui Chitu Stefan in articolul de pe blog-ul sau http://chitustefan.ro/fii-altfel-decat-restul/ ”după tot acest ciclu urmează la guvernare alt partid care face sub altă formă aceleași lucruri, iar poporul îl votează crezând că ei vor aduce schimbarea pe care ceilalți n-au fost în stare s-o facă”

  • Pe dl Chitu am sa il citesc atunci in intregime cand deosebeste verbul „a fi” de pluralul de la substantivul fiu. Am rugamintea sa nu mai puneti linkuri care nu au legatura cu subiectul.

   • Forma criticata de dl. Orăşanu este perfect corectă: „Fii altfel decât restul“.

    Verbul „a fi“ este la vocativ: „fii“.

    După ce mai sus, într-un alt comentariu, Dl. Orăşanu a scris „să fi“ în loc de „să fii“, acum dă lecţii greşite despre întrebuinţarea verbului „ a fi“.

    • „Fii” este la imperativ (un indemn – pe limbajul dumitale), grozavule!
     Vocativul este un caz, iar „a fi” / „fii”, in nici un caz nu este substantiv. (In lingvistică, se numește vocativ cazul ce exprimă interpelația directă a unei persoane prin folosirea apelativului (nume propriu sau termen de adresare). În limbile cu declinări, acest apelativ primește marca vocativului.
     Este caracterizat prin intonație suplimentară, topică mobilă și virgulă sau semnul exclamării.În limba română, este caracterizat prin afixele -e (ex.:Ionele!), -ule (ex.: Frumosule!), -o (ex.:Leano!), -lor (ex.: Doamnelor!).

     Mai puneti copii mana pe carte ! Si mai usor cu tonurile si tonalitati, Fiti constructivi copii, fiti blanzi!

 13. Din nefericire ma confrunt puternic cu „rezistenta” sistemului la schimbare/ controlul mai spre adevar a eliberarii de retete compensate/gratuite.
  Suntem in 14 ian. iar la o clinica privata din Bucuresti care ‘binevoieste’ sa adaposteasca un cabinet oncologic ambulatoriu de specialitate, INCA nu pot obtine pentru sotia mea, o reteta medicala (electronica) gratuita pentru un medicament extrem de important.
  Problema apare in absurd si prin faptul ca fiind un medicament cu regim special, farmaciile nu il elibereaza fara reteta (adica eu vreau sa il cumpar – in extrema urgenta -desi e un medicament scump) dar nu pot, ca nu am reteta/trimitere de la medic specialist. Merg pe strada si nu imi vine sa cred …… ca nu am ce face. Daca depun plagere …. probabil spre CNAS …. ce va face medicul in relatia cu sotia mea??
  Unde sa ma duc?
  Se pare ca mergem pe directia …. scapa cine poate …., dar sa-i fereasca Dumnezeu sa am probleme cu sotia ……

  • Eu va inteleg, insa rugamintea mea este sa depuneti o sesizare scrisa in toate partile – Casa de Asigurare a Municipiului Bucuresti, Casa Nationala de Sanatate, etc. Puteti face o solicitare separata pentru a fi primit la Casa de Sanatate de conducatorul ei sau directorul adjunct. Ati fi surprins de cate ori o situatie nu e rezolvata in sistem pentru ca nu e reclamata de nimeni – sau nu e reclamata de suficienti oameni. Nu spun ca asta e problema aici, neaparat.

 14. Domnu’ Orasanu,au venit „cei drepti” la putere ,cei pe care ia-ti ridicat in slavi la televiziunile voiculesciene.Nu s-au rezolvat problemele?Nu se poate asa ceva.

 15. „CNAS-ul, condusa politic pana in ultimul judet,s-a facut in principal ca ploua …” – ocrect dle. Orasanu, dar mergeti cu amintirile pana la capat.
  In 2000′ varful de campanie al lui Iliescu, A.Nastase & Co a fost „unde sunt cei 9.000 de mlrd. 0de lei din asigurarile de sanatate”?. In 2001, nu numai ca nu au vrut sa afle unde sunt banii, dar cei 9000 mlrd. au ajuns pe la vreo 12.000 mlrd lei, pentru ca la sfarsitul anului 2002 (in raportul pe 2003) sa se ajunga la suma nedepistata de 24.000 mld lei . In 2004 nu s-a mai spus nimic, fiindca venirati dvs. de mana cu PDL in 2005.

  In alta ordine de idei, pentru cei ce blameaza ordonanta lui Nicolaescu,trebuie sa stie ca exista mai multe texte de lege care definesc si expliciteaza in amanunt ce inseamna public si care sunt efectele folosirii acestui cuvant [ut singuli, sau ca atribut adejectival, in componenta unei sintagme „…public(a)”]. Aceste definitii si explicitari au existat din 1965, pana in prezent, ICCJ dedicand mai multe decizii de speta si de indrumare – direct sau secundar . Astfel privit numai sub acest aspect, avand in vedere si traseibilitatea banului „public” masura lui Nicolaescu este perfect indreptatita. Se pot schimba insa textele de lege … .Putem redefini „publicul” si interferenta publicului, cu privatul sau inglobarea partiala a privatului, de catre public. Putem foarte multe … Vrem noi oare sa putem ceva?

  • Scuze, amintirile mele sunt foarte vagi referitor la epoca Nastase, intrucat din 1999 pana in 2004 am fost plecat din tara, nu am revenit decat in Decembrie 2004.

   • Va pot da eu niste indicii. Atunci am parasit eu tara…pe la 2002. Coruptia fatisa, nepotismul generalizat, incompetenta la rang de virtute…toate acestea se petreceau pe atunci. Epoca de aur a spagii, a nepotismului a matusii Tamara, a comunismului in care ti se spunea ca albul e negru sau invers. Nu am tait prea mult in tara de atunci desi am afaceri in Romania. In ultima perioada parerea mea e ca se mai imbunatatise atmosfera. Desi PDL-ul tot comunist de stanga fara sange in instalatie sa taie raul de la radacina, totusi a mimat schimbarea. Tot a mai pus la pamant nimicuri incompetente. Oricum, infrastrucura umana in Romania e de groaza. Deci, nu e vorba de un partid sau altul. E vorba de omul obisnuit. I se pare normal sa dea spaga la doctor (pur exemplu). Pai daca i se pare normal, e si normal ca niciodata nu se va schimba nimic around it. I se pare normal ca posturile sa fie date pe pile. SAMD. Sa vedem acum MAJORITATEA ABSOLUTA pe care ati tot vrut-o. Planuisem extinderea afacerilor…stau in expectativa. Probabil multi altii sunt in aceeasi situatie. Oricum, nu arata bine. General vorbind. Vor totul…fara sa dea nimic la schimb. Traim intr-o lume globala, nu intr-o Romanie patriotic-nationalista. Daca nu intelege si seful dumitale de partid asta, e de rau.

    • De acord cu toate observatiile, mai putin ultima. Eu nu am un sef de partid din simplul motiv ca nu sunt inscris in niciun partid.

 16. Articol excelent. As insista pe latura umana care nu este luata in seama. Cum se simte un pacient care nu primeste medicamentul la timp? Care este profilul psihic al doctorului care se lasa cumparat de o atentie? Munca lui este nepretuita (prin salvarea de vieti) iar o atentie mi se pare o jignire pentru un medic integru moral. Faptul ca se fura , ca se inseala sistemul, ca se minte imi provoaca o durere profunda si adinca in suflet. Acest sistem trebuie sa slujesca omul, sarac sau bogat si in special pe cel in suferinta. Daca nu o face trebuie desfiintat. Nu exista jumatati de masura. A minti ca se poate continua este mai rau decit a lasa iluzia ca sistemul poate fi corectat.

  • Aveti dreptate, ar trebui un „Moartea dlui Lazarescu” varianta cu medicamente compensate, insa nu am mai avut timp sa transforme experientele de sistem intr-o poveste personalizata. Ar merita, insa, multumesc pt. aceasta idee f. buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro