vineri, decembrie 3, 2021

Salvați arhiva Eliade! Pe toată.

E incredibil & de neînțeles, pentru mine, cum de statul român nu găsește un amărât de milion de euro, sau cât o fi costând (cam ăsta trebuie să fie ordinul de mărime, oricum), ca să achiziționeze deodată TOATĂ arhiva Eliade.

Și să o digitizeze apoi PE TOATĂ.

Ce înseamnă programul România educată, când România nu dă doi bani pe puținii savanți & scriitori realmente universalizați pe care îi are?

Ce nevoie avem de un Minister al Culturii, care nu reușește să protejeze minimal cultura?

La ce bun să ne mințim că avem o cultură, când e evident că statul nu dă doi bani pe ea?

Eliade vândut pe bucăți la talcioc. Georgian recuperat numai printr-un noroc (de același neobosit & admirabil & neverosimil Eugen Ciurtin care se luptă și pentru Eliade). Casa lui Blecher dărâmată. Artiști amenințați cu moartea.

Cum spuneai, Max Weber? „O națiune e o comunitate de sentiment și memorie.”

Statul român ar trebui să plece obrazul în fața acestei definiții.

Găsiți fleacul ăla de bănet, cumpărați TOATĂ arhiva Eliade & digitalizați-o PE TOATĂ.

Altfel, nu voi mai crede niciodată nici un politician român care vorbește despre cultură.

P.S. Pentru cine nu cunoaște contextul, las mai jos trimiteri înspre două intervenții recente ale lui Eugen Ciurtin, autorul ediției critice Eliade (din care a apărut deocamdată doar primul volum), editorul integralei critice Georgian (3 volume), cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, unul dintre puținii istorici ai religiilor autohtoni admirați de comunitatea academică internațională:

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-132256-un-dialog-despre-arhiva-mircea-eliade-licitatii-si-nevoi-culturale-ignorate?fbclid=IwAR1kc2ZeyxonxQ7tBs8_eDs44XTo8xluoVe4FIOnegVULmWPEzGIkqNxvjY

https://www.libertatea.ro/stiri/semnal-de-alarma-privind-organizarea-unei-noi-licitatii-cu-documente-ale-intelectualilor-romani-interbelici-fara-manuscrise-cand-spunem-eliade-nu-stim-exact-ce-spunem-3470432?fbclid=IwAR27b9t4TqbX-rBrejnN0RL0Ge3TV24XzBT_a3vmXecfOVwTYvAZ202EqWQ

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Sinteti prea general in adresare. Binevenita, de altfel.
  Cine a defilat cu sintagma „Romania Educata”? cine e ministrul Culturii? Acum.
  NB,
  mai in gluma, poate in serios: sa se lanseze o subscriptie, ca in cazul statuii lui Brancusi. Poate va avea alt deznodamint; ca tot „ai nostri” fura la putere si atunci.

  • povestea Cuminteniei Pamantului a fost dezamagirea suprema pentru mine.
   6 milioane de euro insemna ca 1 milion de tineri frumosi si liberi corporatisti sa fi renuntat la cate 2-3 beri ca sa contribuie la scopul acesta nobil.

   esecul acela m-a trezit la realitate. mi-am dat seama ca romanii nu mai sunt o natiune, pentru ca nu mai impartasesc niciun ideal, ci sunt o adunatura de indivizi tinuti oarecum laolalta de un stat aflat sub presiunea imprejurarilor istorice externe si au ca unic orizont existential supravietuirea de pe o zi pe alta pentru majoritatea, respectiv urmatorul city-break in scopuri hedoniste pentru altii.

   Brancusi ar fi trebuit sa fie un simbol cultural relativ neutru ideologic, recunoscut interantional, simbol al modernismului catre care tindem, la care sa poata sa adere lumea indiferent de optiuni politice, religioase, de gen, etc. dar uite ca nu a fost… si daca Brancusi nu a reusit sa ne uneasca, nu vad ce alt simbol cultural ar putea sa ne mai uneasca.

 2. „E incredibil & de neînțeles, pentru mine…”

  Nu e greu de înțeles, de ce lucrurile se intimplă cum se intimplă. Pentru asta e de făcut însă un pas inapoi/în joc, în ce privește pretențiile noastre de la viata/societate.
  D. autor nu își permite un asa pas, căci ar trebui sa abandoneze locul (aplaudat) de militant pentru binele țării – pe coordonate agreate în megagrupul uman căruia ii aparține.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro