duminică, iulie 21, 2024

Şansa Macovei: Regăsirea tezaurului pierdut al revoluţiilor din 1989 (Actualizat)

Motto: „Oamenii nu vor fi niciodata ingeri, iar raul nu va disparea din lume, dar aceasta nu inseamna ca nu suntem datori sa propunem mereu modalitati de a face lumea mai buna, sa le luminam si sa actionam in spiritul lor.”–Vaclav Havel

In cartea ei „On Revolution”, marea ganditoare a politicului care a fost Hannah Arendt vorbea despre tezaurul pierdut al revolutiilor. Imaginea este extrem de actuala acum cand asistam la renasterea populismelor salvationiste si a unei demagogii menita sa submineze increderea in valorile democratiei liberale. Atunci cand isi afirma sprijinul pentru ideile Proclamatiei de la Timisoara, Monica Macovei sfideaza consensul celor care au facut din amnezie principiul existentei lor politice, le atrage atentia ca drepturile omului sunt universale si non-negociabile. Cele 20 de motive de a vota pentru Monica Macovei sunt tot atatea argumente pentru politici destinate sa fortifice statul de drept si participarea civica.

Cand scriam, impreuna cu Marius Stan, ca Monica Macovei reprezinta poarta noastra spre normalitate aveam in vedere ca optiunile ei sunt acelea ale modernitatii: toleranta, incluziunea, respectul pentru valori, pentru dialog, demnitate, moralitate si civilitate. Sunt valorile pentru care milioane de oameni au iesit in strada in 1989 la Berlin, Leipzig, Praga, Bratislava, Gdansk, Varsovia, Budapesta, Sofia, Timisoara si Bucuresti. Astefel a pierit comunismul, prin afirmarea a ceea ce Vaclav Havel a numit puterea celor fara de putere. Vlad Zografi a scris aici despre riscul Ponta. Eu vorbesc despre şansa Macovei.

Revolutiile din 1989 au asezat individul si drepturile sale in inima unui proiect de reconstructie a polisului. Ele au respins sovinismele de orice fel si au insistat pe unitatea noastra ca specie. Nu neg ca au urmat miscari de revansa, intruchipari ale resentimentului social, anticipate de Ralf Dahrendorf in ale sale „Reflectii despre revolutia din Europa”. Altruismul civic a fost finalitatea lor, nu particularismul tribalist. Statul comunist era unul al dispretului pentru lege. Revolutiile din 1989 au reabilitat ideea de legalitate. Statul comunist proclama infailibilitatea ideologiei dominante. Revolutiile din 1989 au fost non-ideologice, non-teleologice si non-mesianice. Statul comunist a distrus intiativa privata si a diabolizat proprietatea. Revolutiile din 1989 au pus capat experimentelor de inginerie sociala in care statul decidea ce avem voie sa gandim, sa spunem si chiar sa mancam.

Nu voi discuta acum modul in care a fost deturnata Revolutia din decembrie 1989 de catre puterea fesenista, reincarnare a celei comuniste doar aparent distrusa. Voi spune doar ca fara a cauta adevarul despre revolutie, vom ramane pe veci blocati in mistificarile iliesciene. Din orice punct de vedere examinam situatia actuala, este limpede ca Monica Macovei este antiteza plagiatorului Victor Ponta, cele care l-am numit mitomanul galactic, omul pentru care siluirea adevarului este ocupatia favorita. Oricum am privi lucrurile, este limpede ca Monica Macovei reprezinta transparenta institutionala si garantia ca in Romania poate functiona ceea ce se cheama accountablity, deci dreptul de -a responsabiliza pe cei implicati in treburile publice, indiferent de functia lor. Comunismul a fost un sistem clientelar, funciar corupt si corupator. Post-comunismul romanesc a creat un sistem de retele mafiotice care paraziteaza scandalos economia tarii. Proiectul Macovei propune modalitati concrete pentru a pune capat acestui dezastru.

Revolutiile din 1989 au relansat conceptul de republica drept res publica. Monica Macovei ne invita pe toti sa fim participanti in aceasta regandire a ceea ce inseamna cu adevarat sfera publica. Doar astfel e posibil sa fie depasit cinismul paralizant si scepticismul relativist. Cine spune ca e vorba de cine stie ce rigorism absolutist, de un fel de „iacobinism” in vestminte noi, greseste. Dimpotriva, proiectul Macovei este unul al regasirii unui tezaur uitat de speranta, generozitate si realism. Dar nu un realism al abdicarii, ci unul al rezistentei morale. In acest proiect, realismul si idealismul se intalnesc in chip fericit. Dintre cele cel putin 20 de motive de a vota pentru Monica Macovei, aleg aici unul de o incontestabila urgenţă: „Eu votez Monica Macovei pentru că vrea şi poate să păstreze România cu faţa către Vest, ancorată în valorile democraţiei liberale, nu către Est, unde minciuna, nedreptatea şi ticăloşia guvernează în dispreţul cetăţeanului.”

Update: O veste semnificativa este decizia europarlamentarului Cristian Preda de a vota la prezidentiale pentru Monica Macovei. Cristian Preda nu este doar o proeminenta figura politica, vicepresedinte al PMP, ci si un intelectual public de prima marime, un respectat profesor si un comentator politic de orientare liberala, inspirat de traditia unor Raymond Aron si Isaiah Berlin: „La prezidentiale, voi vota cu Monica Macovei! Suntem colegi in Grupul de Dialog Social, am lucrat impreuna, vreme de cinci ani, in Parlamentul European, ne-am aflat pe aceeasi baricada in PDL, atunci cand eram in acel partid, azi disparut. Faptul ca, la alegerile europene din mai, am adoptat tactici diferite de reinnoire a mandatelor nu diminueaza cu nimic solidaritatea noastra politica”, a scris Cristian Preda, pe pagina lui de Facebook. „Ideile sustinute de Monica in pre-campania de acum reprezinta o abordare consistenta a mizei alegerilor pentru Cotroceni: e vorba despre pastrarea sprijinului politic pentru institutiile statului de drept, dupa atacurile la care au fost supuse de catre USL si succesorii nefastei aliante, Ponta si Tariceanu. Regasim astfel si miza sincronizarii noastre cu celelalte state-membre din UE: fara domnia legii, prosperitatea nu e posibila – acesta mi se pare a fi miezul campaniei facute de Macovei, in perfect acord cu angajamentul ei politic de pana acum, ca si cu felul in care inteleg, la randul meu, politica in activitatea cotidiana din PE. Sustin, altfel spus, o candidatura cu o certa dimensiune europeana”. La inceputul campaniei pentru Monica Macovei am adresat un apel catre intelectualii critici din aceasta tara. Cred ca apelul nu-a pierdut din actualitate.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18230433-cristian-preda-prezidentiale-voi-vota-monica-macovei.htm

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-apel-catre-prietenii-mei-intelctuali/

http://macoveipresedinte.ro/despre/20-de-motive-sa-votezi-macovei/

http://macoveipresedinte.ro/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-poarta-noastra-catre-normalitate-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/09/20/mitomanul-galactic-un-kim-jong-un-de-dambovita/

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

  • Domnule Manu,

   Ma faceti sa rad. Pe cuvant. Este chiar ridicol sa aruncati. asa mistic (ca sa nu spun a la baba Vanga sau mama Omida), o asemenea afirmatie fara un minim suport argumentativ. Daca intentia este sa purtam un dialog, chiar minimal, dvs. nu incurajati deloc acest lucru.

 1. Imi aduc aminte un interviu cu Macovei in perioada cand era ministru cand spunea ca una din solutiile cheie in combaterea coruptiei este responsabilitatea individuala. In regimul comunist legile de organizare si functionare administrativa erau ambigue in acest sens, ca dealtfel toate legile de atunci dar si cele din timpul regimului Iliescu, cu scopul vadit de a lasa la latitudinea sau mai bine zis la discretia partidului cine a incalcat legea. In cazul in care chiar partidul era cel ce incalca legea, cum era de fapt in majoritatea cazurilor, acesta nu putea fi tras la raspundere intrucat era mai presus de lege.
  Legat tot de responsabilitatea individuala, nu sunt de acord cu Vlad Zografi cand compara alegoric Ponta presedinte cu un copil la Cotroceni. Ponta nu e nici copil, nici naiv si stie foarte bine ca ce face e penal. Nu degeaba evita pe cat posibil sa nu semneze documente, sa nu participe direct la evenimente politice cu iz penal sau sa nu faca declaratii directe ce-l pot incrimina ulterior. Ponta e perfect constient de gravitatea penala a actiunilor lui cum la fel de constient este de furtul intelectual savarsit si de falsul titlului de doctor. Comportamentul lui Ponta este congruent cu al oricarui recidivist ce incearca disperat sa fuga de responsabilitate. Nu degeaba a facut-o pe Macovei cum i-a venit la gura. Intrebati orice condamnat ce parere are de procurorul ce i-a intocmit dosarul sau de judecatorul ce i-a dat sentinta si veti observa o asemanare izbitoare in atitudine cu cea a lui Ponta.

   • Basescu macar a adus niste argumente, gresite sau nu, in sprijinul criticilor la adresa lui Macovei. Nu e cazul lui Ponta. Diferenta e esentiala dar acest aspect nu are nici o relevanta la subiectul comentariului meu.

 2. Ce simplu ar fi să putem spune, și în campania electorală, „Ecce Homo”, nu individual ci, schimbând ce e de schimbat, în sensul clasic al zicerii. Mi se pare, oricum, mai firesc să o spunem și individual, în acest mod, decât negând pe ceilalți candidați cu încrâncenare. Acum revenind la revoluția din 1989, cel puțin la noi, eu cred că a fost ideologică, teleologică și mesianică…așa cum sunt toate revoluțiile populare. În timpul ei s-au manifestat toate ideologiile, teleologiile, mesianismele posibile…Comuniștii …neîntinați, socialiștii, liberalii, țărăniștii, naționaliștii, conservatorii, ecologiștii…toți au avut revoluția lor. Fiecare aveam un țel…să scăpăm de Ceaușescu, de primul secretar, de securistul care ne urmărea, de Bobu, de Teleagă…de secretarul de partid de la serviciu…de muncile patriotice, de frigul din case, de îngrădirea la emisiunile și posturile TV, …de foame, majoritatea…Fiecare aveam țelul nostru…Și fiecare aștepta ca toate să vină ulterior …de-a gata, de a doua zi…printr-un lider …mesianic…Iliescu, Rațiu, Câmpeanu, Brucan…Dinescu, Caramitru…Roman…Stănculescu…
  Revoluția noastră a fost o mișcare populară …inflaționară care a explodat după bigbangul amorsat pe căi oculte…Ea nu a avut un tezaur din care s- alimentat și care s-a risipit ulterior, nu fiecare am avut tezaurul nostru…Apoi, fiecare am aruncat perlele noastre la porci…votând emoțional…Ce a ieșit? Doar regretul a ce ar fi putut fi și nu a mai fost. Putea oare să fie? Se pare că nu, pentru că toți voiam de toate…și de unde nu e nici Dumnezeu nu poate da…Poate că am învățat ceva din experiență proprie?

 3. Paradoxal finalului acestui articol, parerea mea este ca tocmai dna M.Macovei reprezinta „votul emotional”…!? Atat de mult dispretuim PSD si carmaciul Viorel, incat consideram ca o persoana aflata in cealalta extrema, adica credibila in intransigenta sa fata de coruptie, si fara un partid (oricare ar fi el, este decredibilizat!) care sa o sustina, trebuie sa fie cea mai buna alegere!?
  Ca sa-mi fac propria opinie, am observat cu interes actiunile sale recente, incercand sa nu fiu influentata de CV-ul sau impecabil! Deocamdata, am descoperit o persoana care nu m-a convins ca ar avea anvergura necesara unui sef de stat… :( si ma explic pe scurt:
  1. Nu este suficient sa-ti auto-intitulezi programul „Cele 10 porunci”, ca sa fii luat drept Dumnezeu…Mi se pare megalo si un pic ridicol.
  2. Respectivul Decalog mi se pare ambiguu, la inceput Presedintele se vrea garant al constitutiei (moderator?), pentru ca in urmatoarele 3-4 articole sa se refere de fapt la o constitutie care nu exista inca!
  Dupa parerea mea, un program valabil „daca…”, nu este un program serios!
  3. La emisiunea Vorbeste liber (TVRi, 01.10) a afirmat ca locuieste intr-o mansarda ( :( ), dar ca mai poseda cateva „minuscule” apartamente, unele inchiriate.
  Acest detaliu (personal) cred ca-i reflecta personalitatea, unora le poate conveni, mie nu!
  Ii doresc sa fie mai inspirata pe parcursul campaniei electorale, sa nu faca orice(!) ca sa placa, si sa indrazneasca sa se asume asa cum este!

 4. Da” eu cu cine votez!?
  Domnu” Tismaneanu, proiectul Macovei e fictziune pura atat timp cat nu exista mari sanse sa fie aplicat de Doamna M. Dreapta intelectuala e cea din Scrisoarea pierduta, azi ca si ieri. (dăscălimea s-a apucat la ceartă, s-au bătut, l-au bătut pe popa Pripici!).

  • Proiectul Macovei are mari sanse sa fie aplicat, daca nu în totalitate, cel putin în punctele sale de baza. Cum ? Prin mecanismul negocierilor dintre tururi, în perioada 3-14 nv. atunci când Macovei, întarita de un procentaj foarte considerabil obtinut în primul tur, îsi va putea impune anumite puncte candidatului anti-Ponta ajuns în turul doi. Pentru asta însa, este necesar un vot cât mai numeros cu Macovei, altfel, într-adevar, proiectul nu are sanse. Sta în puterea celor care vor mai multa civilizatie si mai putina hotie sa-si transmita dorintele, prin intermediul acestui mecanism, catre viitoarea structura de putere.

   • Prin mecanismul negocierilor dintre tururi, în perioada 3-14 nv. atunci când Macovei, întarita de un procentaj foarte considerabil obtinut în primul tur, îsi va putea impune anumite puncte candidatului anti-Ponta ajuns în turul doi.

    Sunt curios ce înseamnă „foarte considerabil” în opinia susținătorilor d-nei Macovei?

    În fine, d-na Macovei nu controlează în întregime doleanțele celor care o vor vota în turul I. Chestiunea voturilor este fără îndoială una interesantă la români. Miraculos, voturile obținute devin proprietatea politicianului aspirant la o funcție publică, pot fi luate acasă, puse într-o cutie etanșă și apoi tranzacționate în urma unor negocieri. Ei bine, nu e așa. Chestia cu negocierea când procentele sunt puține este relativ dificil de înfăptuit. Dar aspirațiile clasei politice dâmbovițene sunt ieșite din comun, nu trebuie să ne mai mire nimic. Cu câteva luni în urmă MRU se credea prezidențiabil cu două-trei procente obținute la euro-parlamentare de către FC. Sunt curios ce poți negocia cu principalul adversar al lui Ponta? Poate Monica Macovei declara public ‘NU votați Iohannis în turul doi pentru că nu mi-a acceptat doleanțele’ ? Ceva îmi spune că nu poate face așa ceva. Prin asta i-ar acorda lui Victor Ponta un cec în alb. Sorry, she has no leverage in this business.

    • „Chestia cu negocierea când procentele sunt puține este relativ dificil de înfăptuit”

     Multumesc pentru ca-mi confirmati si întariti mesajul: „…este necesar un vot cât mai numeros cu Macovei, altfel, într-adevar, proiectul nu are sanse”

     Asadar, cu totii la vot pentru Monica Macovei !

     • @ dl. Lalu: Evident, nu voi răspunde chemării dvs. Nu mă dau în vânt după jocurile de noroc, la loterie joc rar, când merg în Vegas o fac pentru a vedea un show și a mă plimba prin deșert pentru a-mi spăla păcatele. I don’t gamble. Drept notă pozitivă, constat însă un progres, o schimbare de ton (în decurs de o săptămână!) la toți susținătorii d-nei Macovei. De la entuziasmul debordant al comentariilor și îndemnurilor din weekendurile trecute, de la siguranța intrării în turul II, s-a ajuns la calcule, posibile negocieri. Nu știu cum se poate negocia vrabia de pe gard, dar mă rog, politicianul român e inventiv. Mesajele sunt un pic mai moderate, se lasă de înțeles o posibilă colaborare cu cel căruia d-na Macovei i-a arătat oglinda, există și șansa nereușitei. Vă spun sincer, e mare lucru când oamenii revin cu picioarele pe pământ și încearcă să (se) evalueze mai bine. Sunteți pe calea cea bună. Weekend plăcut!

 5. Așezarea candidaturii Macovei în continuitatea revoluțiilor din 1989 este o idee esențială și luminoasă, ce trebuie promovată, pentru că este adevărată. MM continuă acel filon al civismului, civilizației și anti-secursimului ce s-a manifestat în Piața Universității și care a fost literalmente înecat în sânge la Mineriadă, facând posibilă până azi dominația rețelei predatoare securiste ce ține această țară în mizerie și înapoiere.

  Dacă cineva reprezintă încă și are capacitatea de a impune politic ceva din acel legendar spirit al Pieței Universității, atunci Monica Macovei.

  Evocarea acelui spirit în campania electorală trebuie însă făcută pe fondul adresării problemelor nemijlocite și acute cu care se confruntă electoratul: marasm economic, administrație rudimentară, corupție crâncenă la nivel regional și înalt, sănătate și învățământ profund disfucționale. Asadar: economie, administrație, corupție, sănătate și învățământ, în această ordine – acestea sunt temele.

  M-am uitat la cele 20 de argumente în favoarea alegerii lui Macovei. Se vede că sunt elaborate cu sprijinul tehnicienilor de imagine, care, pe baza sondajelor, construiesc un set de trăsături-țintă ale candidatului, pe care apoi le operaționalizează în mesaje electorale.

  Într-adevăr, așa se procedează, dar nu trebuie niciodată lăsată ingineria electorală să prepondereze asupra mesajului politic al candidatului, asupra părții de autentic și original pe care acesta vine s-o propună publicului. Altfel, ajungem ca-n teatrul asiatic, unde personaje-măști reproduc măiestru emoții și tensiuni încremenite într-o codificare.

  Mai trebuie lucrat la cele 20 de puncte. Spre exemplu, p-ctele 2 și 15 se suprapun.
  Cel mai interesant mi s-a părut p-ctul 5 care amintește de antreprenoriat și economie liberă. Mi se pare un punct crucial, nu îndeajuns de mult subliniat, nu doar printre cele 20 de argumente, ci în general în campanie.

  În acest sens, trebuie înțeles că argumentația „prin stârpirea corupției recuperăm banii d-voastră“ este foarte bună, dar nu suficientă. MM trebuie să arate mult mai mult profil pe partea economiei funncționale de piață, să intre în detalii despre cum înțelege să protejeze și să stimuleze antreprenoriatul autohton.

  Dacă această pletoră de puști „consultanți politici“ n-au nimic altceva în cap decât să preia metode americane, atunci hai s-o facem cum se cade: „It’s the economy, stupid !“

 6. http://www.misiune_imposibilă.ro

  PSD este partidul care moștenește FSN care l-a moștenit pe PCR.
  Problema nu constă în cine moștenește pe cine ci în ce măsură PCR a fost infestat de Securitate pentru că această măsură este foarte posibil să se regăsească în PSD mult mai mult decât în celelalte partide cărora Iliescu le-a permis să apară, ca ciupercile după ploaie, în spațiul ”democrației” dâmbovițene.

  De ce este importantă abordarea din acest unghi ? Pentru că Securitatea și PCR sunt ilegitime, ele au fost impuse cu forța de către comisarii sovietici.
  În timpul dictaturii proletariatului această structură de putere a folosit violența pentru a uzurpa monarhia și sistemul partidelor istorice iar competențele interbelice au fost înlocuite cu mercenari ideologici de cea mai proastă calitate.
  Pozițiile economice, politice și sociale, care au fost ocupate prin abuz de forță, prin crimă și dictat de către activiștii PCR sprijiniți de agenții Securității prin metode KGB-iste, au rămas în posesia sistemului PCR-Securitate după Decembrie 1989.
  Mercenarilor le-au trebuit 25 de ani pentru a-și reface coeziunea care astăzi se numește USL și a ajuns la 70%, un procent la fel de fals ca cel de 99,5% pe care-l raportau activiștii PCT pe vremuri.
  Acum nu le mai rămâne decât să-și găsească un nou Ceaușescu pe care să-l pună în vitrină, să-l scoată la mitinguri și la grandioase manifestații ale solidarității populare care să arunce praf în ochii analfabeților cărora li se vor fura voturile necesare menținerii aparențelor în fața lumii europene.
  În rest acești indivizi nu vor decât să valorifice sutele de milioane de euro (poate chiar miliarde) furate din bugetul de stat în acești 25 de ani și pe care le-au ascuns prin varii off-shore.
  Lustrația PCR+Securitate nu a fost posibilă, desigur, pentru că Puterea Legislativă a fost deținută de acest Sistem, fără întrerupere, până în prezent.

  Ilegalitatea nu poate fi desființată decât prin aplicarea Legii.

  Sistemul PCR+Securitate nu poate fi desființat decât prin Hotărâre Judecătorească definitivă, Caz după Caz, Dosar după Dosar. Este un proces lent care poate fi blocat în orice moment dacă Sistemul reușește să promulge Legea Imunității Totale.
  Magistrații actuali luptă din greu cu acest Sistem dar dacă nu vor avea sprijinul Instituției Prezidențiale este posibil ca eficacitatea luptei lor să fie încetinită sau chiar oprită.

  De aceea este imperios necesar ca viitorul Președinte al României să fie un Om al Legii !

 7. „Voi spune doar ca fara a cauta adevarul despre revolutie, vom ramane pe veci blocati in mistificarile iliesciene.”

  Asta spune mult, dle. Tismaneanu. Dvs. credeti ca mistificarile iliesciene sunt problema cea mai mare in calea adevarului, si nu mistificarile securiste (si nu sunt acelas lucru, dle. Tismaneanu).

  Cu catava ani in urma ati scris „Este un lucru demonstrat cu prisosinta si de onesta ancheta jurnalistica a lui Grigore Cartianu (publicata sub titlul de carte: “Sfârşitul Ceauşeştilor”)” http://tismaneanu.wordpress.com/2010/07/21/deshumarea-lui-ceausescu-un-pas-spre-adevar/

  De ce? Fiindca Cartianu lupta cu „mistificarile iliesciene.” Stiti cine are o mare stima pentru cartiile lui Cartianu, dl. Tismaneanu? Fosti securisti, mai ales Alex Mihai Stoenescu, Filip Teodorescu, si Cristian Troncota! Oare de ce? Iata aici: http://adevarul.ro/cultura/istorie/cine-fost-teroristiii-cine-a-tras-22-grigore-cartianu-8_52b02b7ec7b855ff56c64a04/index.html

  Va multumesc

 8. Domnule profesor,

  Ati pomenit adevarul de la „revolutie” (si de cel al mineriadelor, as adauga eu).
  Daca Monica Macovei promite ca va promova dezvaluirea acestor adevaruri si condamnarea penala a celor responsabili promit sa o votez si sa duc lupta de convingere cu toti apropiatii mei ca s-o voteze. Consider ca pana la aflarea acestor adevaruri Romania nu se va putea insanatosi: exista prea multe rani vechi care inca sangereaza.

  Daca tace pe aceste subiecte inseamna ca a ramas fidela trecutului de procuror comunist, desi acum ar fi avut posibilitatea (si obligatia) sa se distanteze.

  P.S. Sper ca acest comentariu sa treaca, observ ca de la o vreme „cei de la butoane” cenzureaza cu sete orice comentariu care nu o ridica in slava pe MM.

  • „Eu votez Monica Macovei pentru că are respect față de trecut și adevăr. Și pentru că dorește ca, în sfârșit, să afăm adevărul despre Revoluția din 1989. La 25 de ani de la Revoluție, încă nu știm cine a tras în noi și de ce au murit oameni.”

   http://macoveipresedinte.ro/despre/20-de-motive-sa-votezi-macovei/

   Dupa stiinta mea, este singurul candidat care promite acest lucru. Este si singurul candidat care pomeneste acest lucru, asumandu-l. Nimic de adaugat.

   • Astept o declaratie publica pe acest subiect, in care sa explice si CUM va face acest lucru.
    Ceea ce scrie staff-ul ei de campanie nu ma impresioneaza – am auzit atatea promisiuni in ultimele doua decenii cam-am blazat!

 9. Update: O veste semnificativa este decizia europarlamentarului Cristian Preda de a vota la prezidentiale pentru Monica Macovei. Cristian Preda nu este doar o proeminenta figura politica, vicepresedinte al PMP, ci si un intelectual public de prima marime, un respectat profesor si un comentator politic de orientare liberala, inspirat de traditia unor Raymond Aron si Isaiah Berlin

  În continuare am vești proaste. În realitate CP este un ilustru necunoscut. Dacă întrebați trecătorii pe străzile Bucureștiului cine este CP, cei mai mulți vor ridica din umeri.

  Mai precis, este unul din cei nouă vicepreședinți PMP :-) A tunat și i-a adunat, cum se spune. Dacă CP este așa stelar cum spuneți, cum explică linia partidului din care face parte? Cum se suportă pe sine, ditamai intelectualul cu vederi liberale, raportând pe linie de organizație de partid blondei fatale? Cum sună Raymond Aron și cum sună Elena Udrea? Cum sună École Normale Supérieure din Paris și cum sună Universitatea ‘Dimitrie Cantemir’ din București – aka Fabrica de Diplome? :-)

  Era să uit… înainte de europarlamentare, episodul cu EBA „Hai la PMP!” l-a calificat pe CP un politician servil, tipic dâmbovițean.

 10. Domnule Lup Monarhist,

  ma convingeti aproape de fiecare data cu aproape tot ce scrieti.
  Aveti un stil semi-cinic, calculat, la prima vedere f. corect etc.
  Dar va lipseste entuziasmul. Domnul Tismaneanu spunea la un moment dat ceva de genul „Monica Macovei, un basm frumos”.. Deci, domnule Lup, dvs va lipseste imaginatia si speranta. Ce lucruri marete poti sa realizezi in viata asta daca nu iti asumi un pic de risc, daca nu visezi si nu speri macar un pic. De aceea, imi permit sa va spun ca gresiti. Nu numai de calcule avem nevoie acum. E nevoie de coeziune, de solidaritate, de „toti pentru unul”. In loc sa va pierdeti timpul facind calcule si teorii, nu ar fi mai bine sa porniti la atac, adica sa va convingeti rudele si prietenii sa voteze cu cine trebuie?

  Multumesc,

  • Tot pentru domnul Lup, sa nu spuna ca ma dau mare:

   „Without deviation from the norm, progress is not possible.”
   Frank Zappa

  • O precizare: nu eu am vorbit despre basmul frumos, ci Gabriel Liiceanu. Dar impartasesc ideea sa ca programul Monicai Macovei este acel „basm frumos” fara de care cadem intr-o apatie abulica si ajungem sa acceptam resemnati inaccceptabilul. Ideeea ca regimurile comuniste se pot prabusi era, chiar la inceputul anului 1989, un basm politic, o reverie. In iunie, Solidaritatea castiga alegerile din Polonia, in noiembrie cadea Zidul Berlinului, zidul rusinii, ridicat in 1961 in inima Europei. In decembrier, Vaclav Havel ajungea la Castel. Dictatorul ce se crezuse etern, Nicolae Ceausescu, era executat pe 25 decembrie.

   http://www.contributors.ro/global-europa/revolu%c8%9biile-din-1989-le-a-prevazut-oare-cineva/

  • @Dl Călămar – nu am susținut niciodată că aș deține adevărul absolut. Nu am dreptate mereu. Mi-am exprimat o părere și nimic mai mult. Nu vreau să deranjez pe niciun cititor ‘Contributors’. Dacă printre ei se numără și politicienii vizați de mine cu atât mai bine. Află cum gândesc unii care nu îi votează și nu îi iartă și doresc să îi vadă la mititica (nu mă refer la dna Macovei, ci in general).

   După turul I la prezidențiale mă găsiți aici și discutăm relaxat si cu mare plăcere cine a avut dreptate, dacă am fost sau nu cinic, dacă candidatura d-nei Macovei a fost un basm frumos sau nu, dacă merită să mai credeți în astfel de lucruri improvizate și în întregime nerealiste, în numere de contorsionism intelectual. Poate că e mai bine să învățăm să mergem înainte de a învăța să alergăm. Vom vedea.

   Prietenii mei și familia mea votează cum le dictează propria conștiință. Sau nu mai votează. E un scenariu la fel de posibil. Sunt adulți vaccinați, cu școală și pot alege ce e mai potrivit fără să le spun eu ce să facă. Cei mai mulți dintre noi suntem emigranți, au mai rămas foarte puțini în România. Vă pot spune că detestăm clasa politică de la București. În situația în care conjunctura internațională va rămâne favorabilă României, lucrurile vor evolua spre bine, în ritm de melc, dar spre bine. Timpul le va aranja pe toate, dar e nevoie de mult timp până la nomralitatea mult dorită. Cu bine.

   • Domnule Lup Monarhist,

    Eu vad in Macovei Solutia si de aceea militez pentru alegerea ei in functia de presedinte, indiferent ca are sau nu sanse. Eu zic ca ar avea sanse daca majoritatea realizeaza acelasi lucru ca si mine. Si vreau sa cred ca in Romania inca traiesc mai multi oameni cu scaun la cap decit cersetori de ulei si zahar la sectiile de votare.
    Ce ma irita la dvs este calculul rece marca „Gica-Contra” care doar indica faptul ca gresim. Dvs nu aveti nici o data o indrumare despre cum si ce ar trebui sa facem.

    Deci ce propuneti in schimb, daca Macovei nu-i buna?

    Sa vina regele?

    Respect,

    • Dl. Călămar:

     Eu zic ca ar avea sanse daca majoritatea realizeaza acelasi lucru ca si mine. Si vreau sa cred ca in Romania inca traiesc mai multi oameni cu scaun la cap decit cersetori de ulei si zahar la sectiile de votare.

     Aveți dreptate, din nefericire socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Grosul publicului nu gândește ca dvs. Nu știu cum să o spun mai gingaș, dar mentalitatea majorității lasă de dorit. Predomină cei care ar face orice pentru ceva mâncare, pentru avantaje imediate. E rezultatul sărăciei și mizeriei în care a trăit românimea, lipsei de instrucție, etc. Nimic pe lume nu ii poate schimba. pe acești oameni. E discuție lungă și nu vreau să divaghez.

     Ce ma irita la dvs este calculul rece marca “Gica-Contra” care doar indica faptul ca gresim.

     E defect prefesional, sub nicio formă nu vreau să irit pe cei cu care dialoghez. NU asta e intenția. E doar o simplă opinie care întâmplător e contradictorie argumentelor prezentate în articol sau în alt comentariu. În domeniul în care lucrez deciziile -de cele mai multe ori- se iau la modul colectiv. Inginerii se adună și dezbat o problemă pe toate fețele, se ia în calcul ce se întâmplă în cazul cel mai nefericit, se anticipează cursul evenimentelor în diverse scenarii, se iau în calcul implicații financiare și chiar politice (imagine, relația cu clientul, etc.) și în final se votează. Nu se supără nimeni dacă scenariul său nu este votat. You get what you get and you don’t get upset.

     Dvs nu aveti nici o data o indrumare despre cum si ce ar trebui sa facem.

     Mă feresc să dau sfaturi în general (nu mă pricep și nu le știu pe toate) dar mai ales când vine vorba de clasa politică românească. În toată această nebunie, eu văd lucrurile cam așa: principalul obiectiv al alegerilor din acest an este blocarea lui Victor Ponta. Cel care are sansele cele mai mari de a-l invinge pe plagiator este Klaus Iohannis. Ne place sau nu asta este realitatea. Departe de a fi politicianul ideal, are foarte multe de explicat în legătură cu 2012, primarul Sibiului are prima șansă. Faptul că vine din provincie este un avantaj în opinia mea, în plus are și experiență executivă. Sunt convins că d-na Macovei nu va intra în turul II, din contră aceast experiment idealist favorizează indirect „iepurii de fugă” Tăriceanu, Udrea, etc. și chiar pe Victor Ponta.

     Sa vina regele?

     Monarhia ar fi fost sistemul cel mai potrivit pentru România, din păcate Casa Regală a ratat momentul, luând o serie de decizii incorecte: candidatura lui Radu Duda la funcția prezidențială, apropierea de / reconcilierea cu Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dan Voiculescu și în general USL din ultimii ani. Sper că va veni ziua când vor realiza ce au făcut. Dar fiecare păsărică pe limba ei moare. Cred că revenirea Monarhiei este un lucru deja tranșat în acest moment. Cu părere de rău.

     Cu bine, mi-a făcut plăcere…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro