marți, octombrie 19, 2021

Săptămâna declarațiilor înfierbântate

La nici 24 de ore de la incendiul de la Spitalul județean din Piatra Neamț, dl. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul pe care îl conduce își suspendă, în semn de solidaritate cu victimele, dar  și în semn de doliu, campania în vederea alegerilor parlamentare programate a se desfășura duminică, 6 decembrie. Desigur, dl. Marcel Ciolacu a avut grijă să-și însoțească anunțul cu o vajnică diatribă la adresa președintelui Iohannis, a PNL și a guvernului condus de dl. Ludovic Orban,  cu toții socotiți vinovați de toate relele din lume.

Ipocrizia și nesinceritatea d-lui Ciolacu, ambele definitorii pentru însuși felul de a fi al PSD, fiindcă ipocrizia, nesinceritatea și ticăloșia reprezintă materia primă a tuturor ieșirilor publice ale insului cu pricina,  nu au rămas nesancționate nici de peneliști, nici de președintele Iohannis. Peneliștii au vorbit mai curând prin glasul d-nei Raluca Turcan și prin cel al d-lui  Rareș Bogdan, ambii prim-vicepreședinți ai partidului, ca și prin vocea d-lui Florin Roman decât prin cele ale membrilor guvernului. Doar unul sau doi componenți ai Executivului au avut de spus câte ceva pe tema tragediei de la Piatra Neamț, însuși premierul Orban menținându-se într-o oarecare, dar semnificativă stare de rezervă.  S-a încercat, probabil, să fie evitată astfel escaladarea unei discuții care, prin însuși faptul că PNL este partid aflat la guvernare, orice fel de declarație, mai ales cele necugetate precum cea ce invoca o vinovăție  generalizată în privința stării sistemului național de sănătate, declarație ieșită pe gura ministrului Nelu Tătaru, ar fi putut avea  drept efect imediat scăderea partidului în opțiunile electoratului. S-au înmulțit, în schimb, aparițiile publice ale președintelui Klaus Iohannis care a profitat de toate ocaziile posibile în vederea punerii la zid a PSD.  Dacă PNL a făcut totul, până și imposibilul, dacă a gestionat eficient toate crizele apărute în anul de când se află la guvernare- și, din păcate, ele nu au fost deloc puține- PSD a adăugat vinilor sale, hai să le spunem istorice, vini congenitale, noian de alte fapte al căror rost deliberat a fost zădărnicirea eforturilor lăudabile ale guvernului și bunul mers al țării. Aceasta a fost esența discursurilor cu repetiție ale președintelui și e de așteptat ca în următoarele două săptămâni ce ne-au mai rămas până la alegeri dl. Klaus Iohannis să facă tot ceea ce îi stă în putință spre a maximiza șansele în alegeri ale PNL. Vom vedea doar după data de 6 decembrie cât de eficientă a fost implicarea politică a președintelui și în ce măsura viziunea sa maniheistă a avut efectele dorite în rândul electoratului.

E clar. Dl. Klaus Iohannis nu se amăgește cu gândul că PNL va deține în viitorul Parlament majoritatea absolută. Dorința președintelui este aceea ca scorul electoral al PNL-ului să fie totuși unul de natură să îi permită negocierea de pe poziții de forță a viitoarelor alianțe post-electorale. Dl. Klaus Iohannis știe că 6 decembrie înseamnă pentru el ziua ultimei șanse în vederea realizării obiectivului a cărui împlinire și-o dorește încă din decembrie 2014. Acela de a avea la Palatul Victoria guvernul său. Un guvern care, sprijinit de o majoritate parlamentară confortabilă, să îi permită implementarea planului de reforme de natură să conducă la modernizarea Statului român. 

Marea problemă e că, așa după cum arată cele mai recente sondaje de opinie, PNL se află în picaj. Unde mai pui că partidul condus de dl. Ludovic Orban este departe de a se afla în cei mai buni termeni cu alianța USR-PLUS care, la rându-i, nu economisește deloc cuvintele în vederea  atacării acțiunilor guvernului. Din teritoriu nu vin chiar veștile cele mai bune în ceea ce privește colaborarea la nivel de consilii locale și județene dintre PNL și USR-PLUS, dl. Dacian Cioloș nu dă semne că ar vrea să renunțe  cu una, cu două la ambiția  de a mai ocupa o dată fotoliul de prim-ministru și nici dl. Dan Barna nu se abțiatunci când e poftit să formuleze critici la adresa acțiunilor guvernului. Soluția unei formule de guvernare PNL-PMP-UDMR  nu se dovedește nici ea chiar foarte simplă și cred că nici din cale afară de populară, chiar dacă atât partidul d-lui Băsescu cât și cel condus de Kelemen Hunor (care oricum are garantată prin  Constituție accederea în Parlament)  vor obține scoruri modeste. PMP este foarte apropiat de componenta pedelistă a PNL, iar UDMR a făcut mult prea adesea jocurile PSD și ale lui Liviu Dragnea. Unde mai pui că România nu prea are experiența guvernărilor în coaliție reușite. Așa încât nu e deloc exclus ca Parlamentul rezultat după alegerile din 6 decembrie să pună și mai multe probleme atât PNL cât și președintelui Klaus Iohannis. Un fapt care nu prea are cum să fie în favoarea României. Care, dincolo de asigurările mai mult decât optimiste ale ministrului de Finanțe, dl. Florian Cîțu, nu e deloc departe de perspectiva înfruntării unei crize economice serioase în anul 2021. Un deficit bugetar de 9%, cu care România va încheia anul,  nu e nicidecum dătător de speranțe. Iar economistul șef al Băncii Naționale, dl. Valentin Lazea, vorbește, deocamdată în nume personal, despre o săptămână de lucru de 4 zile pentru bugetari, cu diminuarea cu o cincime a salariilor. Să fi vorbit oare chiar doar în nume propriu dl. Lazea sau să îi fi revenit  sarcina lansării unui balon de încercare? Cam nepotrivit în plină campanie electorală.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. O să iasă un haloimăs de zile mari. Peneleaua încearcă o combinageală cu traseiștii și leprele lui Băsescu urmată de o probabilă fuziune în stilul pe care l-a abordat Blaga care a încercat să-și piardă urma hoțiilor făcute de el și tovarășii de drum băsești care au devenit toți urmași de Brătieni în PNL, iar pesedeaua ungurească care-și zice UDMR pune și ea umărul la ”guvernul meu” unde va încerca probabil să treacă legi aberante care să dea bine în fața electoratului maghiar care nu trebuie să bunghească că șefii udemerei nu vor decît să fure în limba maternă fără să intre la zdup și de fapt îi doare-n cot de ei și de enclava în care au tot interesul să-i țină. Cei din USR-cruce au să se certe între ei pentru funcții și influență împărțiți între aripa securistă și cea naivă care moare cu dreptatea-n mînă, iar pesedeaua o să facă o opoziție de formă căutînd să evite pușcăria care îi aleargă din urmă și așteptînd să treacă patru ani ca să iasă iar pe faleză cu nebuneli populiste și să pună iar mîna pe putere. La ce tîmpenii, găinării și hoții o să facă guvernul Lui, PSD strikes back la alegerile următoare lejer, doar dacă nu intră toți la pușcărie și rămîne partidu’ fără membri.

  • @cetățeanul turmentat _ „o combinageală […] urmată de o probabilă fuziune…”

   Cum nu sunt apropiat de Melissa și Vanessa, nu știu cu atâta siguranță ce se va întâmpla, dar, este posibil ca ceea ce ați scris dumneavoastre, cu tușe foarte groase, să exprime tendințele unor membri ai partidelor menționate.

   O „fuziune” ar consfinți sfârșitul politic al d-lui T Băsescu; mi-e greu să cred că ar înființa un nou partid. dar, nu cred că lucrurile stau chiar atăt de rău, încât să fim pesimiști. O breșă în cleptocrație este făcută deja („noile partide”, deși în mod evident imperfecte, nu au mai dezamăgit, precum PPDD), iar începutul sfârșitului tranziției postcomuniste se desfîșoară în mod natural, inevitabil.

   În fond, opinia mea este, dar mă pot înșela, că populația a dobândit conștiința civică pentru a depăși o etapă a dezvoltării României, însă este un proces îndelungat, care necesită revizuirea Constituției.

   • Noile partide nu au dezamăgit fiindcă sînt în afara cercului puterii. După ce se așează la masă și începe festinul, oamenii își arată gradual valoarea iar la sfîrșitul mesei combinată cu diverse șprițuri o să constatăm că se cam scobesc în dinți, rîgîie, spun tîmpenii, rîd ca proștii și se cam împleticesc, deși la începutul bairamului erau toți serioși, amabili, educați și plini de maniere elegante. Cînd se termină chiolhanul, unii pleacă acasă iar alții nu se lasă duși, rămîn să mai scurgă paharele și fac circ în continuare, ca stimabilu’ Băsescu cu senatoarea EBA, Ponta proromânul sau umanistul cu antene. Asta e politica românească și nu văd nicio schimbare, dimpotrivă, mergem din rău în mai rău.

 2. Multumim pentru articol! Acest articol este printre cele mai obiective si realiste pe care le-am citit in ultima vreme si reprezinta radiografia prezenta, netrucata a situatiei politice din Romania. Chiar daca, spre deosebire de anii trecuti avem mai multe optiuni si variante de a alege, trebuie totusi sa gandim la rece votul nostru. Astfel, vorbind doar in numele meu, PSD este exclus din start, iar justificarile se cunosc deja, nu mai este nevoie de alte explicatii. Cunoastem istoria acestui partid neo-comunist de 30 de ani si subdezvoltarea in care ne-a tinut atata amar de vreme.
  USR-PLUS ar reprezenta o varianta desigur, insa chiar daca momentan este o alianta, nu pot sa nu remarc diferentele de abordare si de idei dintre cele doua partide. Barna nu m-a convins deloc; dimpotriva cred ca este adeptul ideologiilor progresiste extreme de stanga si al „omului nou” care astazi apare prin aceste ideologii, un om nou care se poate amesteca foarte usor in marele creuzet multicultural al lumii fara a ridica pretentii de identitate, un om nou pentru care corectitudinea politica este religie, un om nou care nu trebuie sa iasa din matca lui prea mult. Apoi, eu il vad pe Ciolos ca pe un lider prin care Europa (mai ales Franta) isi implementeaza in Romania ideile de hegemonie, militand pentru ruperea relatiilor cu SUA si pentru o independenta europeana (politica, militara, economica) care astazi nu stim cum ar putea sa arate. Desigur, domnul Ciolos a avut un mare succes prin constituirea unui guvern competent de tehnocrati, insa ma indoiesc ca unii dintre fostii sai ministri vor avea o voce insemnata in partid si in implementarea politicilor viitoare (ex: Vlad Voiculescu care mie imi place mult).
  PNL…in primul rand, n-ar fi tocmai corect sa aruncam toata vina pentru actuala situatie economica si sanitara doar pe guvernul PNL-ist, insa asa se intampla atunci cand vine o astfel de criza, guvernul aflat la putere trebuie sa fie unul de sacrificiu. As zice ca sunt vinovati in proportie de 60% pentru ce se intampla, restul mai depinde si de altii. Fara o majoritate parlamentara si cu o justitie controlata de PSD, ce ai putea sa faci? Cu toate acestea, PNL si Iohannis reprezinta gardienii democratiei autentice in Romania si cei care pot sa mentina echilibrul democratiei si libertatii in Romania. De asemenea, tot ei sunt cei care pot mentine puternic parteneriatul strategic cu SUA, care pentru noi ramane cea mai importanta relatie bilaterala care o transcende chiar si pe cea cu UE. Practic, lupta se da acum intre „vechiul” sistem democratic capitalist care a adus pacea si bunastarea in Europa si cel progresist bazat pe corectitudine politica, pe nivelarea gandirii si ideilor si pe politici care amintesc oarecum de epoca sovietica. Asadar, votul nostru trebuie privit si din aceasta perspectiva, nu doar din cea imediata, economica si sanitara care va reveni la o normalitate intr-un viitor apropiat.

  • @ mike 20/11/2020 At 11:06
   „Fara o majoritate parlamentara si cu o justitie controlata de PSD, ce ai putea sa faci? ”
   V-a scapat „porumbelul” cu justitia: daca era controlata de PNL era bine nu-i asa ?
   Eu stiam ca independenta este o putere separata in stat.
   In unele state magistratii sunt chiar alesi prin vot nu ca in Romania numiti de oameni politici fie ei alesi cu multe voturi ca presedintele fie parlament de majotitatea / alianta de la putere.

   • Mr. Wilson imi rastalmaciti vorbe si faceti afirmatii scoase din context. Eu am zis ca justitia este controlată si distrusă de PSD, nicidecum ca ar trebui controlată de PNL. Dacă ar fi total independenta, poate ca Romania ar mai avea o sansa cu PNL la guvernare.

    • @ mike 21/11/2020 At 16:37
     Nu v-m rastalmacit vorbe si n-am facut afirmatii scoase din context.
     Ca dovada va rog sa va recititi finalul comentariului re-afirmati ca doar cu PNL la guvernare justitia are avea o SANSA sa fie total independenta. Ori asta chiar inseamna DEPENDENTA (de PNL) nu independenta.

     In opinia mea, intr-o tara democrata justitia este o putere in stat, si trebuie sa fie TOTAL INDEPENDENTA indiferent de partidul (sau alianta de partide) aflat(e) la un moment dat la guvernare.
     Pentru clarificare si ca sa nu mai fie nici o confuzie: dvs sunteti de acord cu afirmatia mea ?
     Multumesc.

     • Mr. Wilson cu siguranta aveti probleme de înțelegere. Mai cititi o data ce am scris va rog. Justitia, si nu doar justitia, trebuie sa fie total independenta pentru a opri eventualele derapaje politice. Un stat puternic are institutii independente și puternice, iar acest lucru previne instaurarea unor regimuri autoritare, de exemplu, PSD fiind un astfel de partid. Din pacate nu avem ce sa alegem si nu am vazut nici o idee bună in aceasta campanie, nimic!

 3. Presedintele Iohannis are obligatia morala de a se adresa cetatenilor punind in prim planul discursului sau tot ceea ce sustine (politic ) de ani de zile . Asa cum se si vede, dealtfel ,doua sunt temele abordate repetativ de catre presedinte : Respectarea regulilor ce fac parte din modalitatea (singura cunoscuta pina acum ) de a ne proteja de efectele virusului si de infectarea cu acesta in acelasi timp cu cererea, politica , ce ne arata un PSD nefrecventabil nici in tara nici in strainatate . In acelasi timp premierul Orban – cel bun – isi prezinta doar realizarile si programul viitor de guvernare adaugind la toate acestea ,foarte apasat , responsabilitatea asumata doar de catre PNL (conditiile le stim cu totii ) in exercitarea conducerii statului , avind ca partener doar pe presedintele Iohannis . Pina la alegeri ,toate iesirile publice ale premierului si presedintelui vor arata importanta celor doua teme . Dupa alegeri , functie de rezultat , se vor face sau poate nu aliante in vederea guvernarii . Votul in diaspora programat pentru doua zile va mobiliza si electoratul din tara ,dupa ce primele estimari raportate, dupa prima zi de vot ,vor ajunge al urechile cetatenilor aflati in Romania .Daca diaspora voteaza masiv , impactul politic ,asupra celor din tara, va fi foarte mare si exista probabilitatea ca unele partide mici ,ca numar de votanti ,sa nu intre in parlament . Jocul e pe muchie de cutit .PNl si USR vor fi preferatii diasporei . In aceste conditii , daca numarul votantilor trece de 60 de procente (in America ati vazut ce a fost ) se poate ca viitorul parlament sa nu mai aiba in componenta decit trei partide si grupul de minoritati . Un numar mare de voturi se vor redistribui . Un singur partid va ramane in opozitie, daca se intimpla asa ,un partid ce nu va depasi 30 de procente .

 4. Romania, in 30 de ani, putine lucruri au evoluat pozitiv, multe fiind impuse de legislatia europeana pe care a trebuit sa o acceptam. Multe domenii au mers in jos, educatia, sanatatea, infrastructura, administratia publica, calitatea mediului. Micile ajustari nu sunt suficiente. Clasa politica, si de parte si de alta are oameni cu probleme juridice. Nici PNL care se doreste in capul mesei are bilele lui negre. In loc sa mearga pe aliante bune cu toate partidele mici, se razboieste cu USL pentru imagine si putere. Interesele nationale sunt secundare celor de partid. Multa legislatie si organizarea statului trebuiesc resetate din nou, la fel Constitutia si org.adm.teritoriala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.