duminică, noiembrie 28, 2021

Săptămâna spovedaniilor

S-au spovedit în săptămâna ce se încheie inși despre care aflăm că au făcut jocuri nepermise, care au încălcat grav legile țării.E vorba despre Sebastian Ghiță, Victor Ponta, Liviu Dragnea ori, atot-puternicul de odinioară, generalul Florian Coldea. Cu toții au completat într-un mod cât mai convenabil propriei lor persoane ceea ce a spus săptămânile trecute fostul director al SRI, dl. George Cristian Maior.
Au făcut-o fie în fața comisiilor parlamentare, fie pe la televiziuni, în interviuri anume comandate. Fie pe la site-uri de știri, așa cum a făcut-o în week-end dl. Victor Viorel Ponta. S-au contrazis, s-au denunțat unii pe alții, au mărturisit cum aveau întruniri secrete, cum luat parte la cine ale porcului, din belșug botezate cu băuturi fine. Cum hotărau ei, împreună cu generalul Oprea, cu enigmaticul ins deghizat în profesor la Universitatea “Babeș-Bolyai” și încă unul apreciat și declarat a fi de patrimoniu, Sebastian Vasile Dîncu, cu procurorul general din vremea aceea, nimeni alta decât șefa DNA de astăzi, d-na Laura Codruța Kövesi, cine e bun și cine nu e. Cine merită să devină ministru și cine deține mapă profesională proastă, cine sunt dușmanii României, cine trebuie scos din spațiul public ori cine se impune a fi arestat de-a dreptul. Când trebuie ca cineva considerat a fi devenit nesigur să fie tras pe linie moartă.
Am aflat, măcar în parte și numai parțial veridic, cum manipula acest grup mafiot guverne, cum le orienta politica, cum le determina deciziile majore. Cum se dădeau mandatele de supraveghere și de arestare.
Puse cap la cap toate aceste mărturii halucinante redesenează fundamental harta politică a României. Istoria luptelor pentru putere dintre PSD-ul condus de Mircea Geoană și PDL-ul pe mai departe dirijat de la Cotroceni, și aceasta împotriva dispozițiilor clare ale Constituției, de marele „Profesor”, adică de fostul președinte Traian Băsescu, este, la rându-i supusă, unei rescrieri absolut spectaculoase.
Dincolo de contrazicerile iminente, dictate de faptul că disperarea îi determină pe mărturisitori să încerce să mai salveze ceea ce poate fi salvat, un lucru este în afara oricărui dubiu. Și anume că tot ceea ce au relatat Ghiță, Ponta, Dragnea, Coldea, Maior ne-arată că din 2005 încoace și până prin 2014-2015-2016 nimic nu a fost în România așa cum ar fi trebuit să fie. Adică în conformitate cu standardele, măcar minimale, ale unei democrații europene în care serviciile secrete funcționează după reguli profesionale și de conduită bine stabilite, fără a-și îngădui ingerințe în viața politică și în traiul cotidian al cetățenilor. Or, acum ne devine tuturor limpede că om fi fost noi,începând din anul 2007, membri ai Uniuni Europene, însă este de domeniul evidenței că țara a funcționat de parcă ar fi fost mutată peste noapte în America Latină și ar fi evoluat/involuat în conformitate cu normele unei dictaturi de acolo.
Băsescu, Ponta, Dragnea, Ghiță, Coldea, Dâncu,uneori chiar și doamna Kövesi și-au păstrat hainele civile numai așa, de ochii lumii. Comportamentul lor a fost identic celui al generalilor în uniforme albe, cu ochelari fumurii, cu trabuc și pahare de whisky în mână care conduc cetățenii în conformitate cu ceea ce înseamnă interesele lor momentane.
Sigur, toate aceste confesiuni făcute de inși care au mari probleme cu legea, cu morala, se cuvin privite cu maximă prudență. Nici unul dintre mărturisitorii care s-au spovedit din disperare nu merită încrederea noastră deplină. Cu siguranță, li se cuvine însă tot disprețul nostru. Stă în obligația instituțiilor abilitate să facă în tot acest împăienjeniș lumină. Să clarifice faptele și să-i aducă pe vinovați, pe cei ce au încălcat legea, în fața justiției. Numai că pentru aceasta este nevoie și de un semn din Dealul Cotrocenilor. E cazul ca președintele Klaus Iohannis să își facă auzită vocea. Prea multe enigme pe cap de locuitor, stimate domnule președinte!
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Primavara nu poate fi totusi prea departe. Ghiocelul ”uneori chiar și doamna Kövesi ” anunta revenirea luminii sdolare. Nu mai spun despre afirmatia atat de transanta:”din 2005 încoace și până prin 2014-2015-2016 NIMIC nu a fost în România așa cum ar fi trebuit să fie”. Va fi dureros pentru noi ca popor sa ne confruntam cu aceasta ALTA REALITATE, dar, autorul considera , pe buna dreptate, ca gunoiul nu mai poate fi ascuns sub covor. De unde trebuie inceput ? In cine mai poti avea incredere ? Sunt de acord ca dl Johannis poate fi persoana care sa schimbe cursul putred al istoriei daca iese din letargie ACUM. Cred ca in planificarea operatiunii de asanare ar trebui sa si-i asocieze pe cat posibil pe Ciolos si pe Monica Macovei ale caror nume nu le-am vazut manjite inca. Desi mai mult ca sigur tartorul care a patronat aceasta mare catastrofa nationala si care este la butoane si in operatiunea ”dezvaluirilor” , Traian Basescu va iesi sa ii improaste si pe ei de indata ce va simti ca mecanismele care i-au asigurat imunitati impertinente pana in prezent se cam gripeaza. Ii multumesc in mod deosebit autorului pentru limpezinea morala a articolului sau care sper sa fie unul istoric.

 2. „Cum se dădeau mandatele de supraveghere și de arestare.”

  După știința mea, în conformitate cu prevederile legale din patria noastră, mandatele de arestare sunt emise de către judecători. Ar fi deosebit de interesant, cred, ca autorul să precizeze numele judecătorilor pe care îi are în vedere ca făcând parte din „acest grup mafiot”. Nu spun că așa ceva nu există, precum olteanul, cu referire la girafă, ci cred că este necesar a evita să facem aceeași greșeală precum dl T Toader („strălucit expert în drept”), care atribuie procurorilor erorile deciziilor instanțelor de judecată, ori dreptul de a emite mandate de arestare preventivă.

  Pe de altă parte, probabil (eu, unul, sunt cam sigur, dar sper să nu-mi ceară cineva explicații, pentru că nu-i locul) că sistemul kleptocratic nu ar putea supraviețui fără complicitatea unor judecători. Unii dintre ei au fost cercetați, unii au fost condamnați. Prin urmare, orice indicii cu privire la implicarea magistraților în fărădelegi sunt socialmente extrem de importante și cred că trebuie aduse degrabă la cunoștința autorităților.

 3. In sala de cinema, unii alearga, inca, sa ocupe locurile din primele randuri, altii prefera, sau sunt constransi, sa stea mai departe de ecran. Ideea e ca filmul se vede „altfel”, in functie de unde il urmariti…Nu mai bine, si nici mai prost, ci: altfel!
  Deseori, nu numai ansamblul, ci chiar unele detalii se remarca mai usor de la departare. Daca va mai si puneti pe cap o casca audio careia sa ii taiati sunetul, ca sa analizati doar actiunea, nepoluata de dialoguri si nici de nelipsita litanie ca fond sonor, specifica filmelor romanesti de dupa 1990. s-ar putea sa vedeti un, cu totul, alt film…!?
  Indiferent ce text recita, e o mare diferenta intre cei care se spovedesc spontan si abundent, si cei care o fac cu parcimonie, din constrangere. Constat ca cei care au f.multe de spus dau vina pe toti si pe oricine, inclusiv pe prietenii de ieri, in timp ce altii se exprima evaziv.
  Eu cred ca cei care au de ascuns faptele cele mai reprobabile, sunt vorbaretii. Asa se vede de la mine.
  Indiscutabil, nimeni nu e altb ca zapada, nici zapada ne mai fiind tocmai alba in Ro…
  Insa, pentru rezolvarea problemelor grave, mari deci, trebuiesc solutii adaptate!
  Cand, dupa 10, 20, in curand 30 de ani de la instaurarea democratiei, constatul este ca in tot ceea ce priveste actiunea gestionata de alesii poporului, se merge din rau in mai rau, e clar ca acestia, nu numai ca au fost incompetenti, ci au sabotat tara si inselat poporul, prin furtul masiv din avutul obstesc.
  Cine era, si este inca, in masura sa-i opreasca? Cei abilitati, adica Justitia.
  Cine avea, si are inca, capacitatea de a detecta si contracara actiunile criminale ale numerosilor demnitari romani corupti? Cei care au experienta in domeniu : SRI.
  Numai impreuna, aparatorii Statului, adica procurorii, si profesionistii crimei organizate, adica SRI si SIE, au capacitatea de a se opune eficient marilor corupti.
  Populismele de genul „sa fie transparenta”, „sa stim si noi cum lucreaza SRI”, „sa li se interzica colaborarea, sa dispara protocolul inre DNA si SRI”, infiebanta spiritele ca sa le impiedice sa judece si, accesoriu, sa se atinga scopul suprem al coruptilor din fruntea Statului : sa nu mai fie incoltiti, ca sa poata continua sa faca ce-au mai facut!
  Da, LCK, ca si Coldea, i-au frecventat pe Ghita, Ponta, Dragnea, Oprea &co. Astfel, i-au cunoscut in privat, deci le-au si descoperit (pentru ca ea e fata desteapta, iar el, in plus, e uns cu toate alifiile!) numeroasele falii, sensibilitati si cumetrii, nu tocmai onorabile, de care s-au folosit in exercitarea functiilor lor, respective!
  Ca prieteni, de evitat, desigur, ca profesionisti anticouptie, de laudat, indiscutabil!
  Atentie, deci, la desemnarea celor care sunt de pastrat, si a celor de lepadat!!!

 4. @ Ela (18/03/2018 la 10:07)

  „Numai impreuna, aparatorii Statului, adica procurorii, si profesionistii crimei organizate, adica SRI
  si SIE, au capacitatea de a se opune eficient marilor corupti.”

  Cred ca ati vrut sa spuneti „profesionistii in detectarea si aducerea in justitie a crimei organizate” in loc de „profesionistii in crima organizata” adica cei care o practica…..nu-i asa ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro