miercuri, aprilie 23, 2025

Șapte zile

Unul dintre principalele merite ale filmului Operațiunea Black Bag constă în faptul că repune în drepturi depline filmul cu spioni. Vedem în acțiune oameni reci, calmi, veșnic stăpâni pe sine, chiar și atunci când se găsesc în situații cum nu se poate mai dificile ori când au a-și spune unul altuia lucruri dintre cele mai neplăcute.

În pelicula regizată de Steven Soderbergh, filmată și montată tot de el cu o grijă aparte rezervată luminii, George Woodhouse, unul dintre așii serviciilor secrete primește teribila misiune de a soluționa misterul apariției unei breșe în interiorul unei operațiuni cu mare miză. Operațiune numită Severus.

Cum la mijloc este o afacere vizând securitatea nucleară și rivalitățile acerbe în domeniu între marile puteri ale lumii, cum  operațiunea în chestiune presupune costuri majore, printre care și posibilul risc al morții a mai bine de 20.000 de oameni, Woodhouse este avertizat de la bun  început că nu are prea mult timp la dispoziție. Nici mai mult, nici mai puțin decât o săptămână. Fapt care face ca acțiunea filmului să se petreacă în decursul a șapte zile, clar delimitate ca atare.

Numai că nu timpul se dovedește a fi principalul inamic al lui Woodhouse. Ci faptul că principalul bănuit ca autor al megavânzării detaliilor unui secret de importanță colosală este nimeni alta decât propria soție. Care lucrează și ea în domeniu, cunoaște perfect regulile profesiei, reguli care impun ca unele secrete să nu fie împărtășite nici măcar partenerului de viață. Chiar dacă relațiile dintre cei doi sunt dintre cele mai bune. Binecuvântate cu scene de sex cu foarte multă măsură prezentate sau, mai degrabă, sugerate în film.

Așa se face că Michael Fassbender, interpretul lui George Woodhouse, ajutat de o pereche de ochelari ce îi conferă actorului seriozitate, inflexibilitate și severitate maxime, aproape că nu reacționează în clipa în care află ce trebuie să facă. Adică, așa cum spuneam mai sus, cât de cumplită îi e misiunea.  Mai-mai să crezi că o posibilă trădare a soției are asupra super-agentului secret uns cu toate alifiile un impact net mai redus decât pătarea mânecilor cămășii cu sos și asta cu puțin înainte de sosirea musafirilor. Colegi de serviciu, cu toții implicați până în gât în afacerea Severus, cu toții poftiți la o cină cu schepsis și multe, foarte multe gânduri ascunse de la care pornește totul. Șapte zile mai târziu George Woodhouse (Michael Fassbender), Katryn Woodhouse (Cate Blanchet), Clarissa Dubose (Marissa Abela), dr. Zoe Vaughan (Naomi Harris), Freddie Smalls (Tom Burke), James Stokes (Regé-Jean Page) se vor reuni în jurul aceleiași mese. Și asta pntru momentul dezvăluirii mecanismelor complicate ale trădării, al socotelilor finale și al pedepsirii vinovatului. Care mai are de plătit și pentru culpa de a fi atentat la soliditatea căsniciei celor doi Woodhouse și de a fi subestimat inteligența lui Katryn. Punându-i în curcă acțiuni ce ar descalifica-o profesional  și în propriii ei ochi.

Ce să faci? Mai mult decât în oricare alt domeniu, în lumea spionajului Noblesse oblige.

În cele din urmă, se va dovedi că trădătorul a acționat în deplină complicitate cu un anume domn Stieglietz. Personaj cu funcție tot în serviciile secrete. Rol în care evoluează Pierce Brosnan, ajuns acum la vârsta a treia. Mărturisesc că, deși am fost cucerit de acțiunea filmului, măsurat dinamică, strânsă, inteligentă (bun scenariul datorat lui David Koepp), acțiune care, spre a fi înțeleasă în întregime, impune un cuantum relativ mare al atenției, nu am putut deloc să mi reprim un zâmbet la auzul numelui purtat de personajul jucat de Brosnan. Stieglietz are asemănări fonetice indubitabile cu Stierliz. Numele de împrumut sub care se insinuează în tabăra germană un ofițer al Armatei Roșii interpretat de Veaceslav Tihonov în serialul sovietic Șaptesprezece clipe ale unei primăveri, difuzat cu mare succes de TVR în anii copilăriei mele.
Să fie oare acesta un indiciu că atunci când vine vorba despre găsirea de nume pentru spioni imaginația scenariștilor și regizorilor e limitată?

AKAȘCódigo Negroș,The Insider, Confidencial (Black Bag)

OPERAȚIUNEA BLACK BAG

Regia: Steven Soderbergh

Scenariul: David Koepp

Producători: Casey Silver, Gregory Jacobs

Imaginea: Steven Soderbergh

Coloana sonoră: David Holmes

Design de producție: Philipp Messina

Decoruri :Anna Lynch-Robinson

Cu: Michael Fassbender (George Woodhouse), Cate Blanchett (Katryn Woodhouse), Marissa Abela (Clarissa Dubose), Naomi Harris (dr. Zoe Vaughan), Pierce Brosnan (Arthur Stieglietz), Tom Burke (Freddie Smalls),Regé-Jean Page (James Stokes), Gustaf Skarskārd (Philip Meacham)

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro