marți, iulie 27, 2021

Sărbătorile pascale din România anului 2018

De câțiva ani încoace, mai exact din momentul în care am început să scriu regulat pe blogurile “adevărul.ro” și, mai recent, pe site-ul „contributors.ro”, încerc să le împărtășesc cititorilor măcar o parte dintre gândurile mele din preajma ori din ziua marilor sărbători creștine.
Nefiind nici teolog, nici din cale afară de religios (plătesc, poate, astfel, tribut celor 30 de ani și mai bine trăiți în comunism) mi s-ar părea nedrept și iluzoriu să se aștepte de la mine reflecții legate de filosofia, esența ori necesitatea credinței. În cazul de față, despre taina Învierii, despre îndestructibila îngemănare dintre aparențe, sensuri, aparențe și profunzimi tulburătoare iscată de vestea în fiecare an reînnoită a vieții care învinge moartea.
Pe de altă parte, de fiecare dată mi se pare imposibil să nu fac legătura dintre cele două momente cheie din istoria creștinătății – Paștele și Crăciunul- și evenimente din existența noastră imediată. Mai întâi fiindcă, dincolo de minunea divină, , Paștele și Crăciunul reprezintă un îndemn la înnoirea omului și a societății. În al doilea rând fiindcă trăim vremuri parcă mult prea trepidante, din nefericire aș spune că și din cale afară de tulburi ca, cel puțin după părerea mea, să ne putem permite astăzi luxul de a ne abstrage cu totul, fie și numai pentru câteva zile, semnelor și relelor realității.
Poate că în România interbelică, cea pe care unii o idealizează în vreme ce alții o văd ca situându-se ceva aproape de ceea ce desemnăm prin cuvântul normalitate, cu o organizare politică, economică, socială departe de a fi perfectă însă la o distanță apreciabilă de anormalitatea adusă cu sine de instaurarea comunismului, lucrurile să fi stat altfel. Însă după anul 1944 și, mai cu seamă după 30 decembrie 1947 încoace, atunci când comuniștii români au făcut astfel încât cetățenii țării să fie obligați să sărbătorească și Paștele, și Crăciunul în semi-clandestinitate, ambele mari sărbători creștine au interferat cu politicul.
Fără doar și poate, în toate țările Europei de Est și Paștele, și Crăciunul au dobândit vădite conotații politice. Fapt dovedit fie și numai prin faptul că au existat regimuri comuniste, îndeosebi în țările majoritar catolice, care s-au dovedit ceva mai tolerante, ai căror conducători au recurs la subterfugii ce le-au îngăduit credincioșilor să marcheze fără teamă, așa cum se cuvine, Nașterea și Învierea Domnului nostru, Iisus Hristos. Și aici, și la acest capitol, s-a făcut simțită ceea ce, îndeobște, numim excepția românească.
Sigur, aș exagera dacă aș spune că între 1948 și decembrie 1989 românii nu au sărbătorit Paștele și Crăciunul, că Bisericile nu ar fi fost pline. Pe de altă parte, e un adevăr că au existat categorii sociale mai expuse prin profesie controlului ideologic. Pentru care trecutul pragului unei Biserici, în seara de Crăciun ori în Noaptea Învierii, putea avea oricând consecințe nu tocmai dintre cele mai confortabile.
Normal era ca după decembrie 1989 lucrurile să stea fundamental diferit. Mai exact ca nici cea mai mică urmă de politic să nu se simtă în zilele Sărbătorilor pascale ori în acelea ale Crăciunului. Nu prea a fost să fie. Desigur, nimeni nu le mai interzice astăzi românilor să sărbătorească marile sărbători ale creștinătății în voie, fără opreliști și fără teama că pentru aceasta ar urma să dea socoteală la poliție. Există însă ceva impur, ceva în neregulă pe mai departe.
Paștele din România 2018 este, indiscutabil, marcat de tensiunile politice la care este supusă o societate pe care actuala coaliție guvernamentală și-ar dori să o confiște în totalitate. Disperată că nu poate sau că nu poate deocamdată, că zi de zi apar noi probe că actualii conducători ai României se dovedesc tot mai incapabili să identifice dreapta cale al cărei rost principal ar fi acela de a le asigura cetățenilor țării un minim climat de normalitate, coaliția PSD –ALDE caută tot felul de subterfugii. Totul cu gândul necreștinesc de a cumpăra, de a supune, de a perverti conștiințe. Așa s-a întâmplat și cu încercarea eșuată de a mai câștiga un plus de bunăvoință din partea măcar unei părți a populației prin plata cu anticipație a salariilor din sectorul bugetar.
Asistăm, în ultimele luni, la un veritabil asalt asupra conștiinței românilor.Celor ce nu acceptă jocul, minciuna, falsul găștii aflate azi la guvernare li se spune tot mai frecvent și tot mai apăsat că nu ar fi adevărați români. Că își defăimeaza țara, că pentru asta ar trebui să plătească. La începutul lunii martie, președintele PSD a amenințat că în Parlament se va ticlui o lege anti-defăimare, reactivându-se zicala bolșevică “cine nu e cu noi e împotriva noastră”.
Tocmai de aceea cred că am putea folosi cu toții timpul de răgaz oferit de Sărbătorile pascale pentru a mai medita o dată asupra importanței adevărului în traiul, în acțiunea, în vorbele zilnice.
Asupra importanței adevărului, cinstei, onoarei și înțelepciunii!

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. CRISTOS A INVIAT!!
  In aceasta perioada,cred, societatea civila ROMANEASCA are datoria sa intervina pemtru
  prezent si viitor!!Perceptul, „Indrazniti.Eu am cucerit lumea,”presupun ca o vizeaza, din ce in ce
  mai insistent si neconditionat!

 2. Hristos a înviat! Am fost la Paris în acest weekend și m-am încărcat spiritual, chiar dacă eram intr-o tara catolică, cu slujbe ținute în franceză. Va recomand, este superb!

 3. Hristos a inviat!

  Pastele este o mare traditie, cumul de credinte si obiceiuri de primavara, prilej gastronomic de exceptie, moment de petrecut bine in familia reunita dar nu tocmai ocazia unor considerari teologice, metafizice, astea fiind chestii sofisticate.

  PSD, ALDE adica politica la zi, constituie inevitabilul…

  Nici acum 2000 de ani nu erau lucrurile impecabile, pentru ca inainte de-al treilea cantat al cocosului, iar pe meleagurile Palestinei soarele rasare ceva mai devreme!, deja se dezisesera de Iisus cei mai de nadejde apropiati si fideli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro