marți, iunie 25, 2024

Sasha Zdanovych sau despre insuportabila povară a fragilității

Acum o lună, văzusem o postare disperată pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Об’εднанi за Украiну – United for Ukraine, în care o mamă din Kyiv făcea un apel către întreaga comunitate să anunțe imediat orice informație despre un băiețel pierdut.

M-a tulburat chipul lui, nu-i reținusem numele, însă mi s-a încordat inima pentru el și mama lui. Ceea ce simte un părinte pentru propriul copil, fie el în orice fel de pericol, fie el cât de mic, este incomunicabil și intransmisibil. Un părinte nu poate vorbi și să fie înțeles, decât de un alt părinte. Orice încercare de înțelegere rămâne o abstracție, pentru cei care nu sunt părinți.Însă faptul de a deveni părinte produce o modificare metafizică în viața omului. Căci de la a-ți privi cu uimire copiii, neînțelegând de unde și cum au apărut, la a privi cu uimire la oricare alt om, este un salt pe care nu-l putem face, în mod straniu, decât post-factum. Doar devenind părinte, efectiv, poți deveni „părinte” și în alt sens, mai apoi. Veți spune că biologia ne poate explica cum se nasc copiii, cum sunt concepuți, și cum cresc ei din toate sucurile unui alt organism. Da, însă biologia nu va putea explica genealogia iubirii, nici întruparea ei într-un chip irepetabil, nici temporalitatea unică a prezenței acestuia și, mai ales, nici insuportabila durere a absenței.În mod incredibil, privirea care contemplă nevinovăția și minunea apariției unui om, a unui copil, alunecă ușor, plină de har și pe nevăzute, peste chipul oricărui alt om, peste chipul tuturor oamenilor, peste chipul întregii umanități. În acele momente privilegiate, oamenii pot realiza că iubirea nu e legată de sânge, de același sânge, ci că, fix pe dos, iubirea dezleagă de sânge, că iubirea face posibil saltul de la aproape la alteritate, și că miracolul iubirii între oameni este cel mai mare mister. De altfel, însuși Hristos a lăsat această poruncă, noua lege absolută: să vă iubiți unii pe alții așa cum și eu v-am iubit pe voi (Ioan 13:34-35).

Totul se leagă și dezleagă prin iubire. Însă dacă iubirea are darul de a uimi prezența prin prezență, ce este oare iubirea în absență? Cum se transformă iubirea prin absență, cum transformă iubirea absența?
Sau poate întrebarea aceasta e greșit pusă? Oare nu stau lucrurile invers, oare nu iubirea transformă absența?

Absența transformată de iubire este dorul nestins. Însăși moartea se topește în dor, căci dorul face nesperatul de sperat, alină de nealinatul, face absența un stigmat al prezenței, face timpul un stigmat al veșniciei. Dorul ascunde în sine promisiunea învierii. Învierea este dorul după veșnicie în care prezența și absența se topesc deopotrivă, deodată, în iubire.

Mama lui Sasha, Anna Yakhno, ne-a lăsat un mesaj:

„Astăzi am găsit corpul lui Sasha. Mulțumesc tuturor celor care au crezut, care au ajutat la căutare, mulțumesc tuturor pentru rugăciuni și credință, mulțumesc pentru susținere. Datorită ție, fiul meu m-a întâlnit.

Sasha, îngerașul nostru, este deja în rai!
Astăzi sufletul său și-a găsit liniștea…”

Sasha a fugit cu bunica lui pe râul Nipru, într-o încercare disperată de a scăpa din zona Vyshorod a Kyiv-ului. Soldații ruși au tras în barca în care se afla el și bunica lui. În cele din urmă au fost găsiți, după o lună de căutări, după retragerea armatei rusești din jurul capitalei.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Iubirea si formele ei de manifestare „eterna poveste ” ce leaga si dezbina, in acelasi timp, omenirea .A iubi , iubire pura , pare un vis al tuturor oamenilor ce traiesc de milenii pe aceasta neasemuita Planeta Terra .Avem norocul (unii pot spune ca avem ghinionul ) sa traim , atita cit ne-a fost dat de intimplare ,in aceste momente de teribila framintare a umanitatii .Istoria se scrie sub ochii nostri .Multora dintre noi iubirea ne pare a fi doar o modalitate prin care organismul nostru doreste a ne pacali si de ce nu spre a ne obliga sa facem ceea ce toate formele de viata existente pe planeta fac cu trimitere la nevoia de inmultire a fiecarei specii .Stramosii nostrii ,fiind , mai mereu , in goana dupa supravituire,aveau o alta perspectiva asupra a ceea ce noi numim acum iubire , relatiile ,inter umane, avind cu totul si cu totul alta transpunere in realitate fata de ceea ce noi numim ,acum, viata si drepturile omului . Istoria ne arata , cu precadere , intimplarile mai putin placute ale umanitatii fie ele razboaiele, fie ele marile migratiile , fie ele crimele ,ce au insotit confruntarile si care aveau la baza declansarii lor teme religioase , fie marile momente in care au murit milioane si milioane de oameni datorita bolilor sau a necunosterii de care medicii vremurilor a notiunilor de medicina ce acum ne par elemetare. De la toate aceste tragedii inainte numai de iubire omeneasca nu poate fi vorba .Statisticile ne arata si ele ca iubirea are si ea momentele ei ce consolideaza o legatura intre oameni dar putem zice , cu mina pe inima , ca singura legatura ,cu adevarat datatoare de iubire, este cea care are un singur sens, ca si intensitate si durata si anume dragostea parintilor fata de copiii lor , dar si aici exista un dar si nu chiar toata omenirea este capabila de a capacita acest sentiment unic .Cum ,necum , iubirea ramane totusi ,un vis ,o modalitate prin care organismul uman doreste as creea o anume star de bine fara de care nu ar putea trai .In situatii limita de felul celei existente , chiar acum , in Ucraina iubirea se regaseste doar in locul in care exista o tragedie de felul celei prezentate noua de textier dar ceea ce vedem , in jur , nu are nici cea mai mica legatura cu vreo forma de iubire chiar daca unii ,dintre noi ,ar aduce in discutie iubirea de tara .Ura si numai ura este cea care isi face locul in inimile multor cetateni ai planetei conform zicerii : DE CE TU SI NU EU?

 2. Federatia Rusa desfasoara in Ucraina un razboi de curatare etnica. Intr-un asemenea razboi, orice cetatean al etniei respective este considerat tinta legitima, batran, copil, femeie.

  Putin urmareste 2 obiective in Ucraina:
  a) curatarea etnica , adica alungarea si uciderea ucrainenilor pentru a recoloniza tara cu „rusi”
  b) transformarea Ucrainei intr-o imensa baza militara, utilizata mai tarziu pentru atacarea Europei.

  In aceasta economie cruda a faptelor rusii au ucis acel copil.

  Sunt insa 2 intrebari majore care imi vin in minte:
  a) ce viitor mai pot avea relatiei Federatiei Ruse cu Ucraina si cu Occidentul?
  b) cum s-ar putea face ca mamele din Federatia Rusa sa cunoasca adevarul despre asemenea atrocitati?

  Pe acest ocean al politicii internationale si al razboiului, s-a stins un copil. Oprobiul public este prezent, justitia isi va spune – sper – cuvantul. Dar, dincolo de toate acestea, un copil a fost ucis si acest lucru nu mai poate fi schimbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Mladin
Cristian Mladin
Cristian Mladin este absolvent al Facultății de Filozofie și Limbi clasice, Universitatea din București, cu un doctorat în Fenomenologie. În prezent, conduce Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naționale a României.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro