Ne pare rau s-o recunoastem, dar EFOR a avut din nou dreptate: pana nu se reformeaza ANRE, vom avea in permanenta scandaluri de coruptie in sectorul energiei si o neincredere crescanda in capacitatea statului de a face reguli si a le respecta. Asta ne invata ultimul scandal: se pare ca (cineva de la) ANRE a dat la schimb niste tarife mai bune ENEL cu conditia ca (cineva de la) ENEL sa dea niste contracte unei anumite companii.
1. Se vede acum ce rau e ca selectia conducerii ANRE / comitetului de reglementare nu s-a facut respectand legea 160 din 2012. Aduc aminte ca in legea respectiva trebuia sa se faca o selectie competitiva si pe criterii de profesionalism si integritate printr-un soi de concurs in fata unei comisii de selectie (comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat). In nici 3 saptamani, Parlamentul a decis sa-si incalce propria lege si a numit oameni recomandati doar de sustinerea politica, descurajand alte candidaturi (Am zis asta in 2012, fix a doua zi dupa numire.)
2. Nu e ok ca fostii angajati ai ANRE sa se duca direct in companiile reglementate, fara un „cool off period” de vreo 2 ani. Sigur, trebuia ca asta sa fie interzis prin lege, iar angajatii ANRE sa fie compensati pentru acest sacrificiu. Cu ANRE avem marea problema ca prin 2005-2006 tocmai cei mai competenti oameni s-au dus in privat, pe salarii mai bune, si au ramas oameni mai putin competenti decat ei in ANRE care sa faca activitatea de reglementare sau de control. Greu sa verifici pe unul mai destept decat tine.
3. Statul si companiile private sunt intr-o relatie teribil de nepotrivita in Romania. Fiecare datoreaza ceva celuilalt: CFR nu-i plateste cu anii lui ENEL Furnizare; ANRE recunoaste niste investitii ale companiilor de distributie, dar le amana cu anii in recunoasterea in tarif, din cauza ca n-are oameni competenti ca sa recalculeze si – poate – si pentru ca e convenabil sa-i ai pe reglementati la mana in mod discretionar; ENEL si ceilalti probabil isi negociaza la mica intelegere mai o pasuire, mai un tarif un pic mai mare pentru recuperarea pierderilor trecute. Acesta e un mediu foarte propice coruptiei. De asta e atat de importanta reforma de guvernanta a reglementatorului, nu ca suntem noi la EFOR nebuni si nici ca a luat-o Comisia Europeana razna.
4. Am mai zis, fara prea mare succes, ca toate companiile reglementate trebuie sa ceara public si transparent buna guvernare, nu sa negocieze unu-la-unu cate o mica ciupeala, mai o scutire, mai o exceptie, mai o ordonanta de urgenta, pentru a mai recupera ceva din ce se pierde prin (in)deciziile dezastruoase din sectorul public. Nu mai merge asa. Deschideti ochii: e deja al doilea dosar de acest tip in energie electrica. Primul a fost cu CEZ care a negociat cu Olosz Gergely ca le aranjeaza el plata datoriilor CFR, a luat mita si le-a dat teapa lui CEZ. Pur si simplu, cei care mai spera sa negocieze asa fie vor lua plasa, fie vor fi prinsi de procurori. Romania ultimilor ani s-a schimbat mult: avem si instabilitate, deci multi si variati de spaguit pentru „rezolvarea” punctuala a unei probleme; si o justitie care incet-incet s-a pus pe curatat sectorul de tot soiul de uscaciuni.
Vorbiti de coruptie si corupti, dar….. nimic. Cel mai bine rezolva treaba asta chinezii. l-ai prins, fara mult tam-tam, judecat de urgenta si ….glontu’. Dar, nu !! Noi vorbim de drepturile omului, de drepturile puscariasilor despre….. orice numai despre drepturile reale ale omului de rand dupa care luati 7 piei daca se poate.La combustibili,titei, gaze, carbuni, etc treaba se rezolva imediiat daca : 1se renationalizeaza bogatiile tarii date pe nimic strainilor, iar firmel capusa (straine), out !!!!. 2. Se elimina 100 % intermediarii. 3. Se infiinteaza firme si companii ROMANESTI private sau sub controlul statului (ala de drept nu cel actual, de „drepti”).4. Liberalizarea pietei nu inseamna AUTOMAT cresterea pretului, asa cum gandesc actualli nostri mult (ne)stimatii guvernanti ci aplicarea celor 4 puncte de mai \sus.
Nu vă faceți iluzii în legătură cu pedepsele ”mortale” pentru corupție din China, sînt o mascaradă FOARTE SELECTIVĂ și nu rezolvă nimic esențial (Teng Biao Worldcrunch June 2011). Adică legea este aplicată tot după ureche, NU din poziția (cît de cît) obiectivă proprie dreptului roman. O chestiune de cultură profundă, milenară.
Și tocmai ASTA ne lipsește și nouă – ”vajnicii” urmași ”milenari” ai romanilor. Pînă la Regulamentele Organice Țările Române nu au avut nici un corpus de legi SCRISE – totul se reglementa prin combinația bîjbîită dintre „obiceiul pămîntului” și „voința domnitorului”. Unde, de obicei, prevala „voința”… lu´ cine era mai aproape de punga lu´ Vodă.
Da’ crezi ca gloantele nu sunt pe spaga ? Si inainte mai trebuie spaga la judecator sa I codamne. Problema e ca au dat spaga mai mare sa nu se schimbe legea.
Interesanta analiza. ANRE, Consiliul Concurentei si OPC sunt institutiile care trebuiau sa fie protejeze consumatorul din Romania in fata noilor monopoluri straine instalate in locul statului. Numai ca, de fiecare data am constatat ca mari …directori ai intreprinderilor de stat, au ajuns peste noapte persoane importante tocmai la firmele straine catre care se vanduse-ra prin contracte secretizate. Acesti oameni intai si-au negociat partea lor, si abia apoi interesul statului si cel mai important al consumatorilor. Si astfel, am ajuns ca GDF, Enel, EON, CEZ, etc, (companii majoritare de stat in tarile lor de origine) sa obtina profituri nesimtite pe spinarea amaratui de cetatean. De exemplu GDF in Franta are o marja de profit intre 7 si 9-10% maxim. In Romania a avut anul trecut peste 30%, fara a lua in calcul tot felul de artificii fiscale legate de politica preturilor de transfer. Si in tot acest timp unde au fost serviciile ???
Pina la servicii, unde a fost si ce a facut CA-ul companiilor respective ? Ca doar statul are reprezentanti in fiecare companie ..
A luat spaga ? …
Intr-adevar, problema cheie este la modul in care se fac numirile. Si nu numai la ANRE, dar am vazut si la CFR, la Tarom, etc. Practic buna guvernare este calcata in picioare de catre putere. De ce nu spunem negru pe alb ca este vinovat nu doar coruptul, ci si cel care l-a numit. Pana nu constientizam asta, o sa-i tot votam.
Toate aceste companii isi fac treaba prin interpusi..o serie de SRL-uri si societati comerciale isi desfasoara activitatea sub umbrela siglei companiilor care au preluat sub diverse forme distributia resurselor..
Daca citesti corect o factura se poate observa ca la baza oricarei mariri de preturi sta un ordin ANRE…
Cu atit mai grav mi se pare calcularea accizei de la Electrica Furnizare, in euro care apoi este convertit in lei la un pret inexistent in cursul BNR adica 4.7380 lei..procedeu instalat prin Ordonanta de urgenta si care incalca politica comunitara stabilita prin directiva ..
Acest pret este mentionat pe factura!
Sigur nu trebuie o revolutie?
Astia trebuie asteptati la iesirea din casa de o gasca de oameni de bine cu bite si batuti bine-bine in fata copiilor lor.
Furnizorii de utilitati cu capital majoritar strain isi fac propria lege in detrimentul clientilor, contractorilor sau al producatorilor romani. S-au desfiintat casierii, s-au desfiintat centre de relatii cu clienti si nici o autoritate (OPC, ANRE sau autoritati locale) n-au aparat interesul cetateanului de rand – clientul unei astfel de companii. Astfel, pentru o racordare la reteaua de distributie a energiei electrice de INTERES PUBLIC (pentru care distribuitorul detine monopol acordat de statul roman in zona teritoriala respectiva) trebuie sa faci nenumarate drumuri la punctul de lucur al distribuitorului din resedinta de judet, aflata uneori la 100 de km distanta fata de domiciliu. Si de multe ori viitorul client contribuie prin tariful de racordare achitat la capitalizarea furnizorului respectiv. Sa nu mai vorbim de batranii din mediul rural pusi sa-si transmita indexul contorului la robotul din call-center si sa-si achite factura prin banca.
Poate ar interesa Consiliul Concurentei ce procent din materialele sau echipamentele folosite la modernizarea retelelor de distributie mai sunt produse autohton. Oare standardele romanesti (armonizate cu cele europene) dupa care sistemul electroenergetic national a functionat zeci de ani nu sunt la nivelul exigentelor strainilor? Tranformatoarele, cablurile, echipamentele produse de firme romanesti sau stalpii de beton nu mai corespund specificatiilor tehnice proprii fiecarei companii sau la mijloc sunt de fapt alte interese comerciale mascate? Se pare ca nisipul inca mai este conform, probabil datorita costurilor de transport. Pentru restul … trebuie sa devii firma „agreata”.
Aceasta este responsabilitatea sociala corporativa practicata de acesti furnizori de servicii fata de clienti sau contractori, adica profituri mari bine ambalate.
Poate totusi autoritatile si institutiile nu vor dormi la nesfarsit …
In primul rand nu ANRE ar trebui sa aiba grija preturilor mici pentru consumator, ci piata ar trebui sa se ocupe de aspectul acesta. OPCOM-ul. ANRE-ul trebuia sa verifice respectarea legii, mai exact sa-si dea seama ca ENEL (*firma privata) baga certificate verzi de doua ori in factura oamenilor aiurea. Si la timp, nu dupa 2 ani. Ca sa nu mai zic ca ele nici nu trebuiau sa ajunga la consumatorul final absolut deloc, ci conform mecanismului european ele trebuie platite de producatorii pe surse poluante, nu de consumatori.
Cat despre Dumbraveanu, un fost angajat al Electroalfa din urma cu multi ani, mie se pare penibila incercarea lui disperata de a muta vina pe oricine altcineva numai nu pe el, doar ca sa-si asigure spatele cumva. E ca si cand el ar negocia o amenda de cateva milioane de euro data unei firme (ENEL – care umfla preturile) si ar baga in toata ciorba asta la inaintare o figura publica cunoscuta, cu imagine ireprosabila, construita in 24 de ani (fostul sau angajator), mizand pe faptul ca Ciubotaru e in relatii bune cu Ponta care ii face vizite, firma cu prestigiu international samd, adica nimeni nu va avea curajul sa ii zica nimic.
Doua lucrari ce in total abia aduna 90.000 de euro (*subcontractate la 30% si terminate doar pentru ca cei care castigasera nu s-au mai complicat) nu sunt cine stie ce mare lucru la o firma care are cifra de afaceri de zeci de milioane, obtinuta in mare parte din exporturi si lucrari pe afara. Profitul obtinut (si ala subcontractat) e de cel mult cateva mii de euro, si nu cred ca cineva ar fi riscat ditamai dosarul penal pentru o modernizare obosita pe cativa km la 2-3 stalpi de curent. Mai ales cand ai in dezvoltare zeci de proiecte de energie proprii, si ai construit un proiect de 15 milioane de euro cu banci, bani europeni samd. Cand ai facut singur si pe banii tai racorduri de zeci de km pentru proiectele tale, de la zero. Sa zici ca risti o firma cu istoric de 24 de ani pentru un castig de cateva mii cred ca e ca cam tras de par.
Mult mai interesant e cum ENEL incerca sa scape cu basma curata si sa musamalizeze povestea cu certificatele, respectiv cu reducerea penalitatilor pentru cele cateva zeci de milioane de euro bagate aiurea in plus la facturi timp de 2-3 ani. De a ajuns Isarescu sa rateze pana si tinta inflatiei din cauza lor. De vroia Mittal Steel sa plece daca se continua asa. Sau cum ANRE-ul habar nu avea cum sa interpreteze normele de aplicare pentru Legea 220/2008, in baza careia au pornit (si s-au dat peste cap) investitii de miliarde, motiv pentru care Romania probabil va fi iarasi obligata sa dea despagubiri (e un proces pe rol cu sute de milioane in joc).
Revenind, in toata povestea asta Dumbraveanu mie imi pare un simplu combinator ordinar ce incearca sa scape cumva. Exact ceea ce zice Ana Otilia despre Olosz Gergely care le aranja plata datoriilor catre CEZ s-a intamplat si aici. Cazul e reprezentativ pentru majoritatea functionarilor de la stat – mai toti incearca sa dreaga cumva incalcari clare, sa se traga de sireturi ba cu unul, ba cu altul (poate sa mai scoata si niste bani pentru leasingul personal), dar in final, pentru ca nu inteleg care e rolul legii sau care sunt atributiile lor ca functionari publici, ajung mai mult sa strice si sa dea peste cap orice. Si pe urma ne mai miram ca avem facturi mari la curent, ca vine o bruma de investitori ce apoi pleaca injurand..
Foarte bun articolul, felicitari Ana. Inca o dovada ca boala incepe de la legea stramba si contradictorie din start si interventionismul reglementatorilor ce nu inteleg ce inseamna piata liberalizata. Ce nu pricep ce e libertatea, de fapt, si nici ca puterea nu trebuie sa fie in mana lor, ei fiind cel mult arbitri, nu jucatori. Pentru ca pe ei nu-i intereseaza libertatea ci controlul. Coruptia e doar un efect care vine implicit. La fel se intampla si cu celelalte utilitati: apa, gaz, combustibili. Ca si acolo cresc facturile constant. Cand au o pierdere ceva, hop maresc pretul tuturor. Cand vor sa mai faca o investitie, hop maresc pretul. Schema e aplicata constant la nivelul oricarui Consiliu Judetean. Fix de asta isi lasa si portite, chiar si in legi, ca sa calce unii mai smecheri (foarte probabil chiar la sugestia discreta a celor care au creat portitele) si apoi sa poata fi santajati. Iar daca greseste vro institutie (cum se intampla atat de des), evident ca nimeni nu va recunoaste nici o pierdere. Pentru ca dupa aia ar trebui sa fie gasiti niste vinovati, sa sanctioneze, unii sa fie dati afara, ba chiar sa plateasca despagubiri in unele cazuri chiar de milioane. Din averea lor, stransa cu greu.. Cum adica sa renunte ei la functie, cine sa mai ia comisioanele in locul lor? Plus ca o data descoperita o chestie de asta, respectivul poate fi santajat mereu, adica va plati permanent pentru greseala aia, va fi ascultator, va vota si va contribui in campanii electorale cat mai des..
Cam asta se intampla cand lasi miliarde pe mana unor functionari de stat.
Sapati adinc si veti gasi implicarea ANRE in politica de promovare a eolienelor ,a energiei regenerabile contra cost =spaga .
Cum au verificat documentatiile celor de la eoliene ???,cum au recuperat accelerat investitiile in eoliene ???,cine a platit diferenta de pret ???
Sapati ,sapati si veti gasi hotii de miliarde !!!,energetica si oamenii ei au fost primii botanisti ,adica au pus botul !!!
„2. Nu e ok ca fostii angajati ai ANRE sa se duca direct in companiile reglementate, fara un “cool off period” de vreo 2 ani. Sigur, trebuia ca asta sa fie interzis prin lege, iar angajatii ANRE sa fie compensati pentru acest sacrificiu.”
Glumiti? De unde pana unde are voie statul sa dispuna de forta de munca a fiecaruia dintre noi? In tarile democratice angajatul de la Microsoft trece la Google (sau invers) fara „cool off”, si nu-si permite nimeni sa-i tina pe bara timp de doi ani.
Lasati socialismul deoparte, a expirat de mult, si intelegeti ca angajatii sunt adevarata forta a unei companii deci au dreptul sa „se vanda” cum doresc iar companiile au dreptul sa ii „cumpere” dupa merit.
E chiar mai rău decât socialism, e post-comunismul tipic, în care firmele private sunt considerate de mâna a doua, în timp ce ”specialiștii de la stat” sunt îndreptățiți (dpdv profesional, crede autoarea) să-i învețe cum să-și facă treaba.
E o mentalitate foarte des întâlnită la funcționarul public din RO, vine în control la tine la firmă și se apucă să te învețe ce ar trebui să faci dpdv tehnic în activitatea ta. Și nu-și dă seama cât e de ridicol, denitează prsotii cu nonșalanță, conviins fiind că funcția de control îi asigură automat și competența în domeniu. Aspect cu care autoarea pare să pe deplin de-acord.
Vă aştept cu nerăbdare analizele pe ceeace pregăteşte onor. V.V. Ponta. „Renegocierea” redevenţelor la petrol şi gaze…….
Daca populatia a fost furata la factura, trebuie sa strigem rindurile si sa-I actionam in instanta pentru a ne primi banii inapoi.Statul roman exista dar lipseste cu desavirsire.Daca am avea un pic de ambitie si ne-am solidariza odata si odata si ne-am cere cu onestitate respectarea „titlului” de cetatean al acestei tari minunate, poate nu am mai fi luati de prosti si folositi pentru „legitimarea” prin alegeri a hotiei generalizate a statului asupra propriului sau popor.
Toata clasa politica trebuie schimbata, cu totii sunt partasi la aceasta crima impotriva propriului popor.Trebuie sa inlaturam cancerul oameni buni, altfel nu vom putea vedea nimic bun pentru noi cei multi pentru multi ani, cu riscuri nebanuite intr-o lume in permanenta lupta pentru orice fel de resurse.
Asa sa ne lumineze Cel de Sus !
As adauga ca in ierarhiile de cat de repede poti da drumul la o afacere, bransarea la curent dureaza foarte mult in RO, de 3 4 ori mai mult ca in Bulgaria, dar pe domnul de la ANRE nu asta il preseaza, ci furtul