sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Scandalul ca opţiune politică

În ultima vreme asistăm la o degradare fără precedent a spaţiului public. Acuzaţii, calomnii sau, pur şi simplu, minciuni sunt lansate în fiecare zi pe televiziuni pentru ca Băsescu, Antonescu sau Ponta să fie discreditaţi cu orice preţ. Aici ideologiile nu mai contează. Şi deşi în vara asta se poartă alb, aruncatul cu noroi în obrazul adversarului este la mare modă. Nu există nici o diferenţă de nuanţă între cele două tabere, ambele fiind adepte ale aceleiaşi paradigme: scopul scuză mijloacele. Cu ce preţ însă?

Băsescu ne spune public că a vorbit cu Angela Merkel şi i-a transmis că nu există o prevedere constituţională pentru demiterea preşedintelui, ceea ce desigur e o mare minciună. Merkel strâmbă din nas prin purtătorul de cuvânt şi apoi, punându-ne la colţ,  o întreagă Europă vrea să ne dea lecţii despre democraţie. Băsescu şi oficiali ai PDL s-au plâns la Bruxelles despre lovitura de stat, încălcarea normelor constituţionale şi comportamentul nedemocratic al actualei puteri, ca şi cum ei şi numai ei sunt garanţia unei Românii europene şi a statului de drept. Şi de aici până la a spune că dacă votezi pentru demiterea lui Băsescu, votezi de fapt împotriva unei Românii europene, a statului de drept şi a unei justiţii independente nu a fost decât un pas. Cetăţeni români, să fie clar! Statul este Băsescu iar atacul împotriva lui Băsescu este atacul împotriva instituţiilor statului, chiar nu pricepeţi? Disocierea de Băsescu este disocierea de România europeană, de libertatea de circulaţie, de fondurile structurale, de drumurile şi autostrăzile care vor fi construite. Fără Băsescu ne dau ăştia afară din Europa, iar Antonescu şi Ponta sunt cei mai mari trădători ai naţiunii pentru că atacându-l pe Băsescu, ei ne condamnă la izolare, la îndepărtarea de destinul european al României. Voinţa Parlamentului nu contează pentru că legislativul e format oricum din corupţi, incompatibili şi puşcăriabili.  Tot ceea ce contează e Băsescu. Traian Băsescu. Dar atenţie! Referendumul nu este despre scaunul lui Traian Băsescu, ci despre apărarea statului de drept şi a însăşi democraţiei în România. Asta ne spun, pe scurt, liderii PDL şi susţinătorii lui Traian Băsescu.

Pe de altă parte, USL lansează o serie de acuzaţii pentru a convinge oamenii să spună DA la referendum: Băsescu e cel care a încălcat Constituţia, Băsescu e un dictator, Băsescu şantajează, Băsescu a vândut flota, Băsescu şi-a protejat corupţii din PDL, Băsescu şi-a dat singur casa din Mihăileanu, Băsescu a folosit DNA ca armă politică, Băsescu e un mincinos, Băsescu a tăiat pensiile şi salariile, Băsescu a sărăcit poporul, Băsescu dezbină, referendumul e despre Băsescu şi popor. Dar temele sunt destul de puţin vizibile pentru că propaganda Băsescu – PDL este mult mai agresivă şi chiar mai eficientă. În 10 zile de la lansarea campaniei pentru referendum, Băsescu a recuperat  aproape 15% din intenţiile de vot, apropiindu-se de 30%.  E un scor important, dar e puţin probabil ca în următoarele zile să recupereze într-atât, încât să depăşească 50%.

Deşi unele sondaje plasează USL la 63% din intenţiile de vot, stângăciile şi erorile din ultima vreme îi vor costa scump pe liderii USL.  După ce au iniţiat o serie de schimbări încadrabile de Opoziţie în formule de tip atac împotriva democraţiei, lovitură de stat, blitzkrieg, numai şi numai de dragul demiterii preşedintelui, se vede clar că USL nu a avut o strategie  de lobby în spaţiul european şi de susţinere comunicaţională preventivă a schimbărilor asumate. Propaganda PDL şi-a făcut bine tema, iar liderii USL sunt acum percepuţi ca duşmani ai statului de drept şi ai destinului european al românilor. Comisia Europeană ne califică drept copilul obraznic al Europei şi ne trimite o listă cu ceea ce au sau nu au voie să facă liderii USL de la Bucureşti. E aproape umilitor ce ni se întâmplă ca stat european! Şi totuşi, liderii USL se supun şi dau înapoi când e vorba de atribuțiile Curţii Constituţionale şi cvorumul de 50% plus unu la referendum. E de neînţeles de ce vrea USL să modifice cu încăpăţânare regulile şi arhitectura jocului politic numai şi numai ca Băsescu să piardă. E ca şi cum ai începe un meci de fotbal şi începi să schimbi poziţia porții, regulile de arbitraj şi mărimea terenului pentru a înscrie golul cu orice preţ. Unde e fair play-ul din politică?  De ce are nevoie USL de o victorie viciată care să îi atragă ulterior acuzaţii suplimentare şi lipsă de legitimitate? Există mult risc în ceea ce face USL în aceste zile şi asta demonstrează că undeva există o teamă teribilă că Băsescu s-ar putea întoarce la Cotroceni.  Din păcate pentru adversarii președintelui suspendat, schimbarea regulilor jocului generează două efecte perverse majore. Primul e că prin aceste modificări se creează un spaţiu al plauzibilităţii unde propaganda PDL îşi poate amplifica şi lansa temele privind nerespectarea regulilor statului de drept şi victimizarea lui Băsescu. Al doilea efect ţine de ocuparea spaţiului public cu acele teme care ţin de agenda lui Băsescu şi vizibilitatea scăzută a temelor de atac ale USL la adresa preşedintelui suspendat.

Pe scurt, USL convinge din ce în ce mai puţin. De ce USL pare să piardă teren?

Băsescu a preluat inițiativa comunicaţională şi a lansat noi teme pe agenda publică  (statul de drept, justiţia, destinul european, izolarea României etc.), ştiind foarte bine că atributele de imagine vin în urma temelor şi nu doar prin atacuri la persoană. USL a pierdut din vedere temele care generează atribute şi s-a limitat la atacarea lui Băsescu şi atât.

USL nu e în stare să  genereze un mesaj unitar. Se mişcă greoi şi dezordonat. Crin Antonescu sau Victor Ponta declară una, în timp ce parlamentari ai USL vin cu mesaje contrarii (vezi declarațiile legate de atribuţiile Curţii Constituţionale şi cvorumul pentru referendum).

Eroarea fundamentală  a USL este ca se bazează exclusiv pe un mesaj negativ fata de Băsescu. USL nu îmi spune nimic despre ce are de gând să facă  cu aceasta ţară, ce urmează după regimul Băsescu. Nu există partea buna a mesajului pe care îl aștept. Nu văd nici un pic de imaginaţie în USL pentru a defini noi orizonturi de aşteptare. Daca rămân doar în faza de atac la persoană, diferența de percepție între Băsescu şi contestatarii lui se va estompa. Nu poţi să îl baţi pe Băsescu doar cu armele lui Băsescu.

Contextul politic intern şi reacţia internaţională au dus deja la o slăbire a leului în raport cu euro, ceea ce poate fi deja sesizabil în puterea de cumpărare a românilor. Principalul decont al acestei situaţii este atribuit USL.

USL s-a lăsat atrasă  într-o competiţie în care scandalul este principala armă politică  de discreditare. E o zonă în care Băsescu e un adversar redutabil. Plagiatul lui Ponta e doar un exemplu şi a fost gestionat prost de către actualul premier. Nici acum lucrurile nu sunt lămurite, iar Victor Ponta pare să evite o poziţie clară legată de plagiat.

În ciuda declarațiilor lui Băsescu, este cert e că miza discreditării USL şi a agresivităţii propagandei PDL e mai degrabă demobilizarea electoratului, astfel încât pe 29 iulie să se obţină o prezenţă la vot sub 50% , suficient pentru a invalida un referendum în care, cel mai probabil, 2/3 din cei prezenți la vot îi vor cere lui Băsescu să plece.

În ultimii opt ani, scandalul a făcut parte din normalitatea vieţii politice. Nu îmi doresc o linişte deplină, pentru că prea multă linişte în democraţie nu e un semn bun, dar timpul a trecut şi marile proiecte ale României au întârziat să apară. Avem pâine şi circ în fiecare zi şi atât! Nu avem autostrăzi, nu avem şcoli performante, sănătate sau servicii de calitate. Nu avem o ţară ca afară! Nu avem o ţară cu lideri care să aibă viziune, să aibă proiecte, să motiveze şi să unească, nu să dezbine. Avem o ţară cu lideri politici care îşi rezolvă problemele la Înalta Poartă, mereu umili în faţa marilor şi micilor licurici ai istoriei.

Preşedintele suspendat spunea că o victorie la referendum e o misiune imposibilă pentru un om imposibil. Încerc să înţeleg de ce mai vrea Băsescu să fie preşedinte într-o ţară în care oamenii nu îl mai vor. Dar vorba lui Lăpușneanu: dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!

Cred că normalitatea acestei ţări nu poate veni decât din partea Uniunii Europene, cu toate că politicienii de la Bruxelles par să aibă uneori o dublă măsură. Dacă Băsescu se va întoarce la Cotroceni, UE va fi cea care va veghea probabil ca tentaţia revanşardă a lui Băsescu să fie ponderată de existenţa statului de drept. Dacă Băsescu va pierde, vor fi probabil contestaţii, dar într-un final el va fi uitat de liderii de la Bruxelles, iar România va merge înainte pe destinul ei european cu cel care va fi legitimat drept preşedinte prin alegeri.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. E punctul forte al lui Băsescu, scandalul. Şi asta îi îngroapă şi punctele, intenţiile şi gesturile bune, scandalul. Mahalaua….

 2. Un text antologic. Peste ani, îl vom reciti spre aducere aminte a modului cum se gândeste în România, o tara care nu va intra în Europa nici peste patru generatii.

  • ///.Regasesc strecurate difuz si abil temele nationalist proletare ale USL.E dreptul d-voastra sa aveti convingeri.Ceea ce nu aveti insa dreptul este sa mintiti fara sa clipiti cand spuneti:”Băsescu ne spune public că a vorbit cu Angela Merkel şi i-a transmis că nu există o prevedere constituţională pentru demiterea preşedintelui, ceea ce desigur e o mare minciună”.
   Cititi link-ul urmator,http://www.mediafax.ro/politic/basescu-despre-discutia-cu-merkel-nu-puteam-sa-mint-aveam-ambasadorul-aici-9867077 si comparati-l cu „traducerea” a ceea ce ar fi vrut sa spuna de fapt D-na Merkel facuta pentru niste dobitoci,asa cum ne considera relicva nefericita de la externe.
   Restul este continut in reactia d-lui Razvan Lulu.

   • Sa ne intelegem. Aici e vorba de o abordare pur comunicationala. Inteleg riscul echidistantei. Te injura si sustinatorii lui Basescu si cei de la USL. E in regula.

    Pentru corectitudine:

    ce a spus presedintele:
    El a spus că Merkel a mai întrebat dacă procedura de suspendare este reglementată în Constituţie, răspunsul fiind, de asemenea, negativ.

    „A mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura, dacă e reglementată în Constituţie procedura de suspendare a preşedintelui. I-am spus: „Nu e reglementată”. (…) Am spus: „Nu, nu s-a făcut o anchetă ca în 2007”

    ce scrie in Constituție:
    Suspendarea din funcţie ARTICOLUL 95
    (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

    (2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

    (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

    • „Basescu ne explica public ca a vorbit cu A. Merkel si i-a transmis ca nu exista o prevedere constitutionala pentru demiterea presedintelui, ceea ce desigur e o mare minciuna”. Minciuna este la dumneavoastra nu la Basescu. In citat mintiti de doua ori. Odata cand spuneti ca „i-a transmis Angelei Merkel ca nu exista…” si a doua oara cand spuneti ca ceea ce i-a transmis desigur este o minciuna. Revedeti filmul discursului lui Basescu si urmariti atent ceea ce spune. In primul rand a fost intrebat de A. Merkel nu i-a transmis, deci a raspuns la intrebarea ei. In al doilea rand, raspunsul la intrebarea daca este prevazuta in constitutie procedura de suspendare la care a raspuns cu nu, nu este o minciuna din contra, a raspuns corect pentru ca procedura de suspendare este tratata intr-o lege speciala, legea nr.3/2000, cu modificari ulterioare multiple, ultimele efectuate chiar in iulie 2012 si nu in/de Constitutie. Aceste greseli nu va onoreaza. La fel si comentariile despre agresivitatea propagandei Basescu-PDL mi se par exagerate. Eu vad ca PDL nu fructifica suficient de bine mingile ridicate la fileu de catre USL si care nu sunt putine, iar agresivitatea le lipseste cu desavirsire. Am tratat acest lucru ca o abordare pur comunicationala.

    • Dumneavoastra ne credeti prosti. Una este procedura, alta e prevederea. Si una e demiterea, alta e suspendarea. Text de pus in rama.

 3. Felicitari domnule! Esti parte a problemei pe care o blamezi. Esti cel care alaturi de eternii comentatori si analisti reusesc sa aplatizeze circumvolutionile unei natiuni.

  „USL s-a lăsat atrasă într-o competiţie în care scandalul este principala armă politică de discreditare.”

  Genial…genial… E ca in poanta (sic!) cu batrana impinsa pe scari si apoi intrebata unde se grabeste.

  Domnul meu, incercati sa nu ne jigniti!
  „Scandalul” a inceput cu refuzul de a interveni „la parchet in legatura cu subiectul” (Tariceanu, C.P, , pag 1, alineat 2).
  USL s-a nascut ca o trupa de facut scandal si de dat jos neinterventionistul, dupa mai multe incercari repetate finalizate cu infrangeri categorice.

 4. „USL s-a lăsat atrasă într-o competiţie în care scandalul este principala armă politică de discreditare. E o zonă în care Băsescu e un adversar redutabil. Plagiatul lui Ponta e doar un exemplu şi a fost gestionat prost de către actualul premier. Nici acum lucrurile nu sunt lămurite, iar Victor Ponta pare să evite o poziţie clară legată de plagiat.”

  Esti ridicol !

  „Încerc să înţeleg de ce mai vrea Băsescu să fie preşedinte într-o ţară în care oamenii nu îl mai vor.”

  Pentru ca a fost ales in 2009 pentru un mandat de 5 ani ? Nu stiu ca in constitutie sa scrie ca presedintele isi pierde mandatul daca in cursul celor 5 ani sondajele de opinie arata ca el nu mai are mai mult de 50% suport.

  „Avem pâine şi circ în fiecare zi şi atât! Nu avem autostrăzi, nu avem şcoli performante, sănătate sau servicii de calitate. Nu avem o ţară ca afară! Nu avem o ţară cu lideri care să aibă viziune, să aibă proiecte, să motiveze şi să unească, nu să dezbine.”

  De ce nu faci tu ceva in loc sa te plangi ? Inscrie-te intr-un partid, candideaza, propune proiecte, etc.

  „Avem o ţară cu lideri politici care îşi rezolvă problemele la Înalta Poartă, mereu umili în faţa marilor şi micilor licurici ai istoriei.”

  Traiasca nationalismul si izolationismul ! Nu vrem sa se implice nimeni in „treburili interne”

 5. Referendumul ilicit organizat de scandalagii este parte din circ. Asa ca…nu va mai lasati atras in competitiile circarilor si boicotati’l iute! Si incetati sa contribuiti la intretinerea balciului de stat [=parlamentul actual], si nu le mai pomeniti numele in spatiul public sporindu’le notorietatea in folosul lor! Daca nu vi puteti scoate din minte si nici nu vreti sa faceti ceva impotriva lor, a gargaragiilor penali, renuntati la calitatea de cetatean, este foarte simplu [chiar daca destul de costisitor]. Sau, daca va pasa de democratie si de statul de drept si inca mai credeti in principul suveranitatii, incetati sa va smiorcaiti si puneti umarul la organizarea Opozitiei civice fata de reinstaurarea nomenklaturii.

 6. D-le Jucan,

  De obicei nu atac persoana pentru ca este o metoda de retorica josnica si folosita doar atunci cand nu mai ai alte argumetne rationale.

  Totusi in ce va priveste, desi nu vreau sa va atac ca persoana, nu pot sa nu-mi pun unele intrebari. De exemplu de unde incisivitatea asta in a acuza PDLul si pe Basescu de minciuni echivalente celor de la USL? Inteleg ca ati fost seful departamentului de comunicare si imagina publica a guvernului in perioada 2001-2003, corect? Adica a guvernului PSD a lui Adrian Nastase, corect?

  Pai asta lamureste totul. Mai ales cand va citesc gandurile asternute in scris. Aveti o aversiune si o antipatie crunta fata de dreapta, fata de Basescu si PDL si oricat incercati s-o disimulati intr-un text ce se vrea oarecum neutru nu reusiti. Transpare evident partinirea, favoritismul si mai ales manipularea.

  Deci iertati-ma d-le. Jucan dar eu nu pot da nici 2 lei pe textul dvs. Poate daca chiar ati fi facut un efort de a fi neutru, da, l-as fi analizat mai cu atentie. Dar asa ce sa zic, eu unul va receptez doar ca pe o alta voce a USL-ului, ce-i drept una care stie sa manipuleze mai fin si mai eficient.

 7. cat % e pro (careva) si cat % e contra (careva)???? nu cumva de aici trebuie pornit? cel ce greseste aprecierea lui pro si contra intr-un scandal politic greseste enorm. Cel ce-si inchipuie (supraapreciind partea pro) ca poate ANIHILA (fizic sau politic) partea contra e cel putin infantil. si dau doua exemple: A. numeroase afirmatii USL ca 99% din populatie…. Ce face USL daca nu se confirma % ? ba chiar ecartul e mare? se trezeste cu o parte a electoratului clar antagonica! B. L.Orban PNL, inainte de prezidentialele 2009: „numai curvele, betzivii si drogatii voteaza pt.Basescu” . Au votat 5,3 mil. Are Orban vreun viitor politic in fata acestor 5,3 mil???

 8. Inteleg de ce ati scris de „bine” si despre usl…articolul e bun, dincolo de aceasta nevoie de a salva aparentele.

 9. „Încerc să înţeleg de ce mai vrea Băsescu să fie preşedinte într-o ţară în care oamenii nu îl mai vor.”
  Raspuns foarte simplu: oamenii vor pe cineva mai bun ca Basescu. Iar tot ce a putut oferi USL, tot ce au ei mai bun, e cuplul Antonescu & Ponta. Raspuns formulat altfel: Cauza: „USL-ul nu a venit cu o solutie mai buna ca Basescu ba din contra” -> efect „Basescu sta inca 2 ani”. Ce e atat de greu de inteles pana la urma ?!?!?

 10. „Nu există nici o diferenţă de nuanţă între cele două tabere”

  Inainte de a mai scrie asa ceva, va recomand sa faceti o calatorie pana la Cimitirul Eroilor Revolutiei.
  Poate ca astfel va veti aminti ca Iliescu & co au omorat oameni ca sa-si asigure linistea.

  Deci, cum ramane?

  Scandalagiu = Criminali?

 11. bravo, domnule Jurcan! asa se spala fatza USL-ului pentru cei ce-si cauta singuri informatiile (chiar in mai multe limbi), nu cu metode ieftine cum se poarta pe la Jurnalul National. nu zic ca nu ar fi si ei profesionisti. dar, spre deosebire Calapodescu, Ciutacu, Barbulescu & co, se vede ca dvs stiti sa forjati mesajul si pentru altfel de cititori. chiar ma intrebam cînd va scoate USL-ul pe cineva la inaintare si pentru cititorii acestui site…

  • Domnule Simion,

   Va hazardati atunci cand lipiti cu usurinta etichete pe fruntea celor care nu exprima un punct de vederea consonant cu al dvs. Se pare ca pe contributors.ro trebuie sa fii neaparat inregimentat. Asa se explica si atacurile la persoana, ceea ce e de-a dreptul ciudat pentru mine. Aici nu e nimeni scos la inaintare, chiar daca va place foarte mult sa credeti asta. E un simplu exercitiu de libertate de expresie. Cred in neutralitate atat timp cat dezamagirea vine din ambele parti. Cred in neutralitate pentru ca e o conditie a analizei. De ce trebuie neaparat sa fii etichetat taliban protocaliu daca critici USL sau uselist, comunist s.a.m.d. daca pui sub lupa comunicarea din campanie a PDL? In tara asta chiar nu mai poti sa fii indecis?
   Va inteleg perfect pentru ca uneori dezvrajirea opiniei nu este chiar placuta.
   dj

   P.S. Cineva mi-a sugerat sa nu ma mai expun inutil sau sa aleg o tabara. Refuz sa aleg o tabara si promit sa nu va mai deranjez confortul de opinie.

   • Domnule Jurcan,

    Nu sunteti judecat aici pentru exprimati un punct de vedere incompatibil cu cititorii contributors, ci pentru modul in care o faceti.

    Argumentele a la „Antena” ca PDL/Basescu ne-au parat pe afara si astfel au facut un rau USL si Romaniei ne lasa rece aici. Stim si noi si europenii mai bine de atat. Sa sustii ca lideri importanti europeni pot fi manipulati de gasca PDL/Basescu este ridicola. Eu cred sincer mai mult in ce spun acestia sau presa din tarile lor din 2 motive: 1. Sunt impartiali in ceea ce ne priveste si nu au interese directe in numele carora sa se justifice manipularea. 2. Sunt ceva mai profesionisti de romanasii nostri.

    Si din nou finut si mascat incercati sa sustineti politica USL de Europa sa isi vada de treaba ei, este treaba noastra ce facem aici. Si rufele se spala numai in familie. Ce refuzati sa intelegeti este ca acum facem parte dintr-o familie ceva mai mare si ceilalti membrii au tot dreptul sa se intereseze de ce se intampla aici si chiar sa ia atitudine si sa incerce sa indrepte lucrurile.

    Si inca un lucru, lupta anti-institutionala a USL nu se reduce la lupta anti-Basescu si institutia Presedintiei nu este singura atacata. Este doar pretextul pentru toate celelalte nereguli. Este clar din modul agresiv in care au fost schimbate diverse comisii, ICR trecut sub Senat, atributiile CCR, Avocatul Poporului, etc. ca USL doreste ca toate institutiile sa treaca in aparatul lor. Vor totul pentru ei. Asta este marea ingrijorare si nu suspendarea presedintelui. Va asigur ca daca suspendarea se facea democratic fara „schimbat reguli”, nu ar fi comentat nimeni si nu s-ar fi ajuns aici.

 12. Sa lamurim niste lucruri :
  1) In Romania Presedintele este sles pentru o durata de cinci ani. El poate fi demis doar pentru incalcari grave ale constitutiei. Inexistente si in 2007 si in 2012. Deci dintr-o exceptie se face o regula : cum il prindem, cum il… suspendam !
  2). Daca se intampla demiterea, trebuie sa alegem un alt presedinte.Antonescu pare foarte sigur ca „iese”.Cam prea increzator dar s-ar putea. O alternativa solida, credibila nu se intrevede. MRU nu mi se pare „copt”. Monica Macovei ar putea fi alternativa ideala, desi hotii au atacat-o miseleste. Cristian Diaconescu pare o candidatura serioasa (responsabil, competent), grevat insa (sau avantajat?) de fosta pozitie in PSD si UNPR.
  3) O eventuala reusita a lui Crin Antonescu ar fi o nenorocire pentru tara : o jucarie in mana coruptilor puscariabili din USL, lipsa de competenta, de caracter si, nu in ultimul rand, de prestigiu international. Ar fi exact opusul „presedintelui-jucator „si daca acela nu ne-a placut asta n-o sa ne placa nici atat.
  4)Ideal ar fi ca Basescu sa nu fie demis. Pana la alegerile legislative din toamna va sta oricum linistit. Apoi coabitarea – dupa demisia lui Ponta, pe care problema cu plagiatul il va distruge – poate fi posibila cu oricine ! Iar pana in 2014 pot apare candidati valabili, cu o notorietate (pozitiva!) substantiala, care sa deschida o noua epoca pentru Romania, dupa experienta cu trei presedinti care au dezamagit : (liescu, Constantinescu, Basescu)

  Doamne-ajuta !.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dan Jurcan
Din 2010 - sociolog IRES; in perioada 2003 - 2010 director general al Agentiei pentru strategii guvernamentale; 2001-2003 sef al Departamentului de comunicare si imagine publica din Guvernul Romaniei; din 2001 profesor asociat la Universitatea Bucuresti si SNSPA; Experienta in comunicare, studii sociale, marketing politic, leadership si planificare strategica, management de proiect, lobby si advocacy.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro