duminică, iulie 14, 2024

Scandaluri cu iz politic în televiziunile din România

Săptămâna ce se încheie a fost marcată, printre altele, de două scandaluri care au marcat drastic piața media din România.
Am în vedere când spun asta tot ceea ce se întâmplă începând de marți seara încoace la trustul Realitatea media, dar și dezvăluirile din presă legate de onorariile fabuloase pe care Societatea Română de Televiziune le plătește realizatorului și unora dintre invitații permanenți ai emisiunii intens colorizată în roșu pesedist România 9, de la TVR 1.
Aparent, nici un fel de legătură între cele instituții de presă. Doar faptul că și una, și cealaltă au o situație financiară proastă. Realitatea tv se află de ani buni în insolvență, Televiziunea publică a fost salvată de la închidere de o șmecherie guvernamentală care a transformat-o, practic, din instituție relativ sau măcar teoretic independentă, în goarna tarifată a puterii actuale.
Adică, dacă unul dintre patronii Realității, nimeni altul decât dl. Cozmin Gusă, are chef într-o seară să își exhibe veleitățile de analist politic dă un telefon și gata, intră în emisie, vorbește cât îi poftește inimioară și apoi așteaptă plecăciunile și mulțumirile salariaților proprii, încântați până la cer de onoarea de a se fi tutuit în direct cu Demiurgul .În schimb, dl. Liviu Nicolae Dragnea nu se duce niciodată în studiourile Televiziunii publice, se simte mult mai bine la România tv și Antena 3, însă a avut grijă să își plaseze oamenii, executanți fideli ai prețioaselor sale ordine în toate funcțiile cheie din structura acesteia. Începând cu super-delicata Doina Gradea și continuând cu Alexandru Sassu recuperat în favoarea cauzei pesediste și plasat în funcția de producător general al TVR. Mai sunt și alții de aceeași speță și aceeași teapă, unii infiltrați în Consiliul de Administrație, alții în fruntea Direcției Știri, o a treia categorie pitulați Comitetul Director, o a patra deghizați în realizatori. Așa cum este, de pildă, dl. Ionuț Cristache, gardat de alți submediocri. De genul binomului de la Cațavencu, Bușcu și dezamăgitorul Dinescu devenit prostituat și clovn de lux în vremea regimului Dragnea-Vâlcov, pelticii, nevolnicii agitații Cristoiu, Pieleanu, Soviani.
La Realitatea a izbucnit zilele trecute un conflict ce părea a fi inițial unul între vedeta egolatră a postului, Rareș Bogdan, și directorul editorial, Edward Pastia. Miza aparentă a disputei era prezența sau nu în emisiune a doi invitați, pe neașteptate deveniți problemă. E vorba despre Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu. Cum nici unul dintre cei doi nu reprezintă, în opinia mea, o valoarea jurnalistică reală, nu cred că ar fi fost o pierdere ireparabilă dacă respectivii nu ar ma fi stat seară de seară cu orele în studiourile Realității.
Pare-se însă în toată ciorba și-a băgat coada politicul. Dl. Cozmin Gusă este pe punctul de a plănui o reorientare a politicii postului, toată povestea cu Partidul Realitatea nefiind decât o fumigenă menită să ascundă intențiile deloc curate ale patronatului. Nu știu încă dacă e adevărat sau nu că Realitatea ar urma să treacă în viitorul apropiat în serviciul lui Liviu Nicolae Dragnea, am însă certitudinea că în nici un caz nu se va mai repeta povestea din 2014, adică Realitatea nu se va mai angaja în susținerea la viitoarele alegeri prezidențiale a d-lui Klaus Iohannis. Al cărui fan înrăit este pe mai departe dl. Rareș Bogdan.
Dl. Gușă care, în repetate rânduri, a făcut chiar și pe post dovada că nu admite nici un act de insubordonare, că el e jupânul și, în consecință, totul se face exclusiv cu voia domniei-sale, inclusiv inventarea unor realizatori, cum el însuși pretinde, a profitat de circul de prost gust la care s-a dedat marți seara în plină emisiune dl. Rareș Bogdan. Care și-a aproximat greșit importanța. Care nu a înțeles că patronatul nu își va sacrifica interesul propriu de dragul moderatorului- vedetă.
Dacă la Realitatea „jocurile de putere”, care s-au dovedit mult peste capul lui Rareș Bogdan au făcut victime, la TVR au adus spor, belșug și bucurie. Nu, nu pentru salariații obișnuiți, ci doar pentru aceia cunoscuți de Doina Gradea ca purtând pe frunte inscripția Recomandați de conducerea PSD. Adică de stăpânul Liviu Nicolae Dragnea. Sume fabuloase, contracte secretizate, dubioase, cu multe zerouri, care urgent ar trebui să intre în atenția DNA, onorarii nerușinate plătite unor argați de presă precum Cristache, Dinescu, Bușcu, Pieleanu, Soviani și, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, Ion Cristoiu, arată cât de mare și inoperabilă este tumoarea din Televiziunea publică. Angajații de rând dârdâie de frig deoarece centrala termică nu funcționează din cauza indolenței, nerușinării și ticăloșiei Doinei Gradea, a nepăsării membrilor Consiliului de Administrație, a slugărniciei față de Șefa supraponderală a celor numiți de pixul aceleiași Doinițe în Comitetul Director al instituției, în vreme ce componenților corului de lăudători ai PSD și ai inculpatului de rang înalt Liviu Nicolae Dragnea le intră în card lunar mii de euro. Se pare chiar că dl. Cristache nutrește o sensibilitate aparte pentru briganzii politici căci din slujba lui Dan Voiculescu a intrat în cel al lui Dragnea. Iar numita Gradea Doina dă cu tifla nu doar Parlamentului, ci și telespectatorilor ce îi plătesc și ei, și gorniștilor lui Dragnea salariul.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Hm. cu multi ani in urma pe frontispiciul unicei „academia catavencu” scria mare ca cititorii nostrii sunt mai inteligenti decat ai lor. doar ca astazi nu mai e cum era e putin mai altfel cum sa spun, urme ingrijoratoare de inteligenta se vad si la buscu dar si la mihai radu sau p a de hillerin,ce ne facem daca inteligenta asta e mixata si cu multa,foarte multa ticalosie,venin sau pur si simplu minciuna voita ? nu am pierdut nici un nr de revista ca sa cred ca poate poate nu-i asa,le ies invataturile lui vantu pe la toate cusaturile. in fond ca sa citez dintr-un personaj celebru” it’s all about money „.

 2. „Dl. Cozmin Gusă este pe punctul de a plănui o reorientare a politicii postului…”

  Păi, după părerea mea, odată ce a interzis apariția pe post a comentatorilor [obiectiv] critici la adresa PSD-ALDE-UDMR și a cleptocrației, reorientarea a fost deja făcută.
  Modul de exprimarea a opiniilor d-lui Teodorescu poate fi considerat puțin prea vehement, uneori tonul său putându-i fi reproșată lipsa de eleganță. Dar, dincolo de temperamentul său, asemenea abordări se pot întâlni la dl Mălin Bot, spre exemplu, despre care s-a discutat în acest spațiu și părerile cititorilor au fost în susținerea ideii că este o manieră acceptabilă de a practica jurnalismul, adecvată în condițiile României de astăzi șamd. Recunosc că nu este tocmai pe gustul meu, dar nici nu cred că valoarea lor jurnalistică este „ireală”. Mă rog, depinde și de gusturi…

  Analizele politice ale d-nei O Stănciulescu, în schimb, sunt mai mereu bine argumentate și îndreaptă atenția publicului către originile problemelor avute în vedere. Seamănă întrucâtva cu cele ale d-lui S Orcan. În fine…

  Lesne de remarcat este, însă, că și în această situație cleptocrația a făcut mutările convenabile, inclusiv cu ajutorul „serviciilor” care o slujesc cu credință. Să zicem că la concert ul acela idiot au fost câteva mii de participanți, câteva sute or fi cumpărat câte o țigară, poate din „marfa” dispărută din depozitul de probe al vreunei secții de poliție, sau al Brigăzii Antidrog, că tot a fost schimbat Șefu’. Nu știu, că n-am fost acolo, dar poate că „băieții” au vândut chiar cu voie de la „autorități” și nu m-ar mira să fi împărțit profitul. Dar, din miile alea, doi realizatori TV au fost găsiți cu câte-o țigară. Și amândoi au revenit pe post, unul dintre ei întrebându-și „patronul” (între ghilimele, pentru că e patron „la mișto”, în Realitate fiind patron „cine știe cine”) dacă îi aprobă să sune pe cineva (să invite la o convorbire în direct) în cadrul emisiunii. Adică, teleghidați în direct, nu „acoperiți”!

 3. Nu cred ca Rares Bogdan este un jurnalist obiectiv. De fapt cred ca nu mai exista meseria asta. Nu mai faci bani doar vanzand oamenilor adevarul. Adevarul e prea simplu, e plictisitor. Cum ar fi sa spui ca majoritatea politicienilor sunt doar niste incompetenti analfabeti ? Pai asta „se stie”. Trebuie mult mai mult, sa zici de amanta, de conturile secrete, samd. Nu asa s-a facut inclusiv cu Ceausescu, i s-au invetat chestii la proces ? Oamenii s-au invatat cu senzational, breaking news, dezvaluiri. Simplitatea nu se vinde. Copiii care mor pe trecerile de pietoni de langa scoli, batranii care mor inca cu zile prin spitale sunt subiecte „plictisitoare” pentru multi din noi. Se stiu toate astea. Vrem senzationalul: pe cel care si-a omorat copii si soacra, apoi s-a postat pe Facebook sa-l vada nevasta fugita in Italia.
  Oamenii trebuie sa creada ca lupta politica este intre „bine” si „rau”, nu intre niste submediocri care odata ajunsi la putere fac acelasi lucru: populisme ieftine. Jurnalistilor din pacate le trebuie un „tatuc” ca sa supravietuiasca. Nu isi mai permit luxul sa spuna ce cred, buna, proasta, dar sa fie parerea lor. Totul trebuie sa fie conform „politicii editoriale” a tatucului. Altfel banul nu mai vine de la tatuc, sau mai rau, esti scos rapid de pe post cum au patit zeci, sute, inaintea lui Rares Bogdan. Sunt alti jurnalisti carora foamea le-a amputat de mult orice urma de moralitate sau etica. Pentru salariul lui Gadea sau macar Badea, ar face orice. Dar orice. La fel si Rares Bogdan, vom vedea ce compromis a facut. N-am nimic cu niciunul dintre ei, imi dau seama ce diferenta mare e intre a fi platit regeste daca pupui unde trebuie sau a face foamea cu 0 sanse. Repet, nu e problema lor, ci mai degraba a noastra, a consumatorilor. Care nu vedem ca jurnalismul nu este decat un instrument in mana unor moguli si ii facem pe unii „oameni” cu audiente gigant si salarii de zeci de mii de euro, pe cand cei care incearca sa spuna adevarul sunt ignorati, fiindca adevarul nu mai poate fi suportat de majortatea noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro