sâmbătă, iulie 24, 2021

Scapă cine poate?

Degeaba și-au astupat guvernații urechile cu cantități imense de vată spre a nu auzi avertismentele categorice și argumentate ale economiștilor de bună calitate și nu minciunile lui Dragnea, Teodorovici și Vâlcov.
Adevărul a ieșit cum nu se poate mai dureros și mai amenințător la iveală așa încât nici măcar cel supranumit Ministrul Discotecă nu a mai putut să nege evidențele. Situația bugetului țării este disperată, dl. Teodorovici s-a văzut nevoit să admită că se înregistrează deja un minus de 11 miliarde, așa încât din pământ, din piatră seacă trebuie să se facă rost, în regim de maximă urgență, de cel puțin 7 miliarde de lei. Dl. Orlando Eugen Teodorovici care s-a făcut ales la recentul Congres extraordinar al PSD președinte executiv al partidului și nutrește ambiții de prezidențiabil văzându-și astfel poziția de ministru securizată, aceasta în pofida faptului că, în orice țară civilizată, greșeala de proporții comisă de el la întocmirea bugetului se plătește imediat cu funcția, dacă nu cumva chiar cu mai mult decât atât, a devenit dintr-o dată categoric.
La CExN al PSD de la mijlocul săptămânii trecute, dl. Teodorovici a făcut cunoscute și ceea ce crede domnia sa că ar putea funcționa drept soluții de salvare. De pildă, reducerea cheltuielilor de personal ceea ce pe românește înseamnă concedieri care nici nu ar fi inutile dacă ar fi făcute cu cap și nicidecum în funcție de fidelitatea sau apartenența la PSD sau ALDE având în vedere că iar a fost supradimensionat cu pile și amante aparatul birocratic. Sau impozitarea progresivă a pensiilor speciale, o soluție despre care economiștii spun că nu ar fi una nicidecum nepotrivită, cu atât mai puțin una imorală, numai că ceea ce se va câștiga astfel nu va ajunge nici măcar pe o măsea. S-ar putea renunța la continuarea unor programe sociale, cum ar fi cel cunoscut sub numele generic Cornul și laptele la fel cum se plănuiește amânarea sine idee a altora a căror punere în aplicare era anunțată drept iminentă. Câțiva parlamentari PSD, în frunte cu bihoreanul Dumitru Gherman, a cărui figură trebuie să admitem că emană o imensă cantitate de inteligență, au înregistrat săptămâna trecută o inițiativă legislativă care, în cazul în care va deveni lege, îi va obliga pe urmașii ajunși la maturitate să își ajute financiar părinții. Ceea ce numai semn bun nu e. El poate anunța chiar faptul că guvernul ar lua în calcul chiar imposibilitatea achitării integrale și la termen a pensiilor obișnuite. Între timp, Executivul și conducerea PSD s-au delimitat de propunere. Numai că porumbelul a ieșit pe gură. Iar de unde nu e foc, nu iese fum. Marele gânditor și universitar Cristian Socol, contributor de bază la programul economic al lui Dragnea, aplică deja proverbul fugii care o fi ea rușinoasă, dar e izvor de sănătate. Nu e prea clar care sunt intențiile reale ale puterii cu rezerva de aur a țării care urmează a fi adusă de Londra. Bine ar fi ca președintele Iohannis să nu promulge legea concepută de Șerban Nicolae, Dragnea și alți diletanți în domeniul economic, pe neașteptate lăudată de eternul Adrian Vasilescu de la BNR. Repede contrazis de guvernatorul Isărescu.
Marea problemă e că în viitoarele 16 luni ne așteaptă trei rânduri de alegeri. Așa că e foarte greu de crezut că guvernarea PSD-ALDE își va risca oricum tot mai împuținatele șanse electorale adoptând măsuri prea radicale. Sunt analiști care susțin că adoptarea unor măsuri dure, cu accentuate costuri sociale, ar putea fi amânată până după alegerile prezidențiale, atunci când ar fi de așteptat însăși căderea guvernului condus de doamna Viorica Dăncilă. Alții analiști apreciază că se vor găsi soluții de supraviețuire chiar cu complicitatea guvernatorului BNR, dl. Mugur Isărescu, în mod clar neașteptat reconfirmat în funcție. Aceasta după ce de luni bune de zile, aproape de la începutul guvernării acestea cum nu se poate mai falimentare, era acuzat de putere de toate relele din lume.
Oricum, nu va fi vorba decât despre amânări. Decontul diletantismului guvernării PSD-ALDE tot va ajunge el odată și odară în actualitate. Iar atunci, probabil, scapă cine poate.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. „Alți analiști apreciază că se vor găsi soluții de supraviețuire chiar cu complicitatea guvernatorului BNR, dl. Mugur Isărescu, în mod clar neașteptat reconfirmat în funcție.”

  Nu sunt sigur dacă variantele de înlocuitori în funcție pentru dl M Isărescu ce se prefigurau erau altfel decât îngrozitor de proaste…

  Dar „soluțiile de supraviețuire” a guvernării cleptocrate s-au găsit deja prin reconstituirea USL, iar alianța Rareș Bogdan-Carmen Avram o ilustrează foarte bine. Nu mă refer la susținerea reciprocă „în folosul României’ pe care o clamează cei doi pe la Antena 3, ci la atacurile lor concertate împotriva USRPlus, față de care PNL s-a declarat apropiat, și mai ales împotriva propriului candidat PNL la alegerile prezidențiale, dl K Iohannis, care ar acționa împotriva României. Iată, Statul paralel ne demonstrează nu doar că există, ci că este din ce în ce mai puternic.

  Dl Mugur Isărescu poate fi întrebat pe bună dreptate, după părerea mea, care anume este explicația pasivității BNR la afacerea EXIM BANK ?!

 2. N-are nicio treaba cu niciun stat paralel. ii e frica lui Iohannis de usr-plus, de aici atacurile. nicidecum aberatiile cu statul paralel, ca ii ia numai pe unii, ca sunt nevinovati (dar plini de bani) si alte cretinisme. sunt jocuri politice pentru alegeri.

   • Intr-un virtual concurs al infractorilor, Mazare conduce detasat si la categoria „achitari” – deci nu poate sa se planga. Dar pentru el, insusi dosarul cu titlurile dusarelor in care este implicat are o grosime considerabila. A fost un tip activ….
    Udrea profita de situatie, creata chiar de fostii adversari. Si nu e sigur ca se va aranja la fel de bine ca altii mai norocosi. Pana una-alta, udrea e mai mult cancan.

  • „N-are nicio treaba cu niciun stat paralel.”

   Există puncte de vedere diferite și este minunat că avem libertatea să le exprimăm cu decență.

   Întâlnirea recentă a d-lui Iohannis cu reprezentanții PNL probabil a constituit prilejul unor discuții tocmai despre decență în competiția (campania) electorală.

   Capturarea instituțiilor legitime ale statului și funcționarea lor în interesul guvernării cleptocrate este un demers care întrunește caracteristicile „statului paralel”, așa cum este el definit de istorici (vezi Robert Paxton – „Anatomia fascismului”).

   Modul în care au acționat trupele de jandarmi – și nu numai – în 10 august 2018, ori crearea „Secției Speciale” ca element de presiune asupra magistraților și entitate a unei justiții paralele, subordonarea de către cleptocrație a CCR, devenită totodată instrument de legiferare pozitivă, cale de revizuire a Constituției și instanță juridică supremă șamd., sunt exemple de manifestări ale „statului paralel”.

 3. Din nefericire , nici o institutie a statului Roman(abilitata in acest sens ) nu prezinta in fata natiunii o situatie exacta a finantelor tarii . De fapt , nu avem acces decit la diverse scrieri si declaratii ,ce nu prezinta nici un fel de garantie de adevar . Politic vorbind ,daca cele aratate pe surse sunt adevarate ,actualul partid de guvernamint , nu are nici cea mai mica sansa la urmatoarele alegeri . Iohannis nu mai poate fi infrint de nimeni la viitoarele alegeri pentru presedentia Romaniei . USR-PLUS vor avea la parlamentare un scor rezonabil ,daca isi vor asuma sprijinirea actualului presedinte , concomitent cu participarea si numirea unui nou premier din rindurile lor la urmatoarele alegeri parlamentare ,impreuna cu PNL.

 4. Exista totusi tot felul de BAROMETRE ale UE care se prezuma ca au acces la informatii exonomice corecte. Guvernarea Romaniei nu se poate sustragere acestui tip de monitorizare

  Sigur cerintele tactice electorale impun ignorarea acestor surse de informatii enervante care continua sa ateste ca economia e pe CRESTERE.
  iAR Vgile avertismente pe care le mai dau din cand ACESTE surse oficiale europene
  sunt VAGI .
  Adica nu istericoase precum chiotele unora ca Orban sau – si mai si –
  precum izbucnirile necontrolate ale domnului Câțu / viitorul ministru al
  Finantelor al PNL (ABIA ASTEPT !)

  Deocamdata vad ca dl Johannis s-a grabit sa se faca COAUTOR la asa numitul dezastru care ar fi Legea pesedista a pensiilor.
  Ca la presedintia de 6 luni europeana ? Sau cum ?

  • E pe crestere totul.
   Balarii, hotie, exod.
   Si slanina de pe alesi creste. Serbanel are noua randuri de barbi.
   Veo e umflata ca broasca din fabula.

   Numai tradatorii de tara, anti-romanii, nu vad cresterea.

   Si totusi, fapt curios, vad din ce in ce mai multi cersetori, si din ce in ce mai multe case de vanzare.
   Crestere, asadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro