marți, decembrie 6, 2022

Schelete în dulapul CSM

Proiectul noului preşedinte al CSM este o continuitate a fostului şef. Dacă ne gândim la câteva episoade de anul trecut, băgate sub preş de CSM, ar fi de preferat o discontinuitate pe unele segmente de activitate. Această dorinţă pare, însă, utopică, în contextul actual…

CSM şi-a ales, ieri – fără emoţii, dată fiind candidatura unică –, noua conducere: judecătorul Mircea Aron, preşedinte, şi procurorul Luminiţa Palade, vicepreşedinte. Tot fără emoţii (pozitive) create opiniei publice în privinţa unor probleme sensibile se anunţă şi mandatul noii conduceri. De altfel, fostul preşedinte al CSM, Marius Tudose, a ţinut să sublinieze că proiectul noului preşedinte, Mircea Aron, “reprezintă o continuitate”.

Ar fi fost de preferat să nu fie continuitate pe linie. Pentru că, în 2015 CSM a adâncit suspiciunile în privinţa raporturilor, neoficiale, ale SRI cu Justiţia. Pentru că a acceptat băgarea sub preş a subiectului privind ofiţerii acoperiţi în justiţie. Pentru că a dat dovadă de duplicitate şi, nu o dată, nu a deranjat politicul prieten sau stăpân, permiţându-i să facă nestingherit presiuni asupra magistraţilor. Şi pentru că a mimat miopia în unele dosare tergiversate. Să ne reamintim câteva episoade din 2015:

Justiţia ca un câmp tactic al SRI

În aprilie, generalul Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a SRI, declara, într-un interviu, că instanţele de judecată au devenit un câmp tactic al serviciilor de informaţii.

În mai, acuzând încălcarea independenţei Justiţiei, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România au cerut CSM să solicite SRI clarificări care să indice cadrul legal ce-i permite să-şi menţină interesul faţă de un dosar, până la soluţionarea definitivă a unei cauze, în ce constă acest interes şi ce control se exercită asupra sa.

În iunie, CSM decidea că declaraţia generalului Dumbravă nu a afectat independenţa Justiţiei. Chiar dacă astfel de afirmaţii duc spre ideea ideea încălcării independenţei Justiţiei şi a depăşirii prerogativelor unei instituţii, care îşi arogă puteri mai mari decât îi conferă legea. În desfăşurarea unui proces judiciar, SRI are, de jure, un rol limitat la sprijinul tehnic acordat în faza de urmărire penală, un rol care se încheie în momentul sesizării instanţei de judecată. Mai mult, CSM a refuzat cererea asociaţiilor de magistraţi de a le comunica datele transmise de SRI, ca răspuns la solicitarea Inspecţiei Judiciare, pe motiv că… ar conţine date confidenţiale. Or, un judecător membru al CSM nu are drepturi suplimentare faţă de un judecător de la o instanţă din ţară şi nici acces la informaţii interzise celorlalţi. Cu alte cuvinte, clasificarea ca “secret de serviciu” a notei SRI către Inspecţia Judiciară a CSM nu a fost justificată. A rămas un mister de ce CSM nu numai că a acceptat această situaţie.

În iulie, asociaţiile de magistraţi au cerut revocarea hotărârii CSM potrivit căreia afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă nu au afectat independenţa Justiţiei, motivând că CSM şi-a fundamentat hotărârea pe note secrete. Şi au mai cerut desecretizarea informaţiilor transmise de SRI către CSM, ca răspuns la întrebări pe care ele însele le ridicaseră.

În august, plenul CSM a respins ambele cereri. Adâncind, astfel, suspiciunile în privinţa raporturilor – neoficiale – ale SRI cu Justiţia.

Ofiţeri acoperiţi din Justiţie

La jumătatea lunii mai a anului trecut, UNJR îşi exprima public „profunda îngrijorare faţă de recentele declaraţii publice, potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete”, afirmaţie care fusese făcută, cu puţin timp înainte, de fostul preşedinte, Traian Băsescu. Potrivit acestuia, până în 2004 au existat magistraţi acoperiţi, ceea ce, fiind ilegal, i-a făcut şantajabili.

Apreciind că aceste declaraţii subminează atât independenţa Justiţiei şi încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, cât şi încrederea reciprocă între judecători, UNJR a cerut CSM să solicite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să verifice situaţia tuturor magistraţilor şi să înlăture din Justiţie ofiţerii acoperiţi – dacă aceştia există. CSM a avut o primă reacţie şi a anunţat că a solicitat CSAT deconspirarea ofiţerilor acoperiţi din Justiţie. Ulterior, deşi CSAT nu a avut nicio reacţie la solicitarea sa nici până acum, nu s-a arătat deranjat şi nici nu a cerut public lămuriri.

Taxare pe sărite a încălcării independenţei Justiţiei

Tot în 2015, CSM, garantul constituţional al independenţei Justiţiei, a aplicat parţial legea. Arătându-se deranjat mai cu seamă de declaraţiile unei aripi a politicului. Dacă în privinţa declaraţiilor lui Traian Băsescu, am asistat, de la începutul anului, la autosesizări în cascadă din partea CSM – însoţite de verdicte de genul “a încălcat independenţa Justiţiei” –, cele făcute de Victor Ponta nu au avut toate ecou. Să ne amintim câteva. În 27 aprilie, la bilanţul guvernării USL/PSD în ultimii trei ani, dl Ponta declara: “Şi am mai promis ceva: Băsescu şi Udrea la închisoare! Parţial realizat”. O declaraţie foarte gravă care, se poate spune, transmite mai multe mesaje. De exemplu, că Elena Udrea a ajuns cercetată şi arestată pentru că aşa a vrut dl Ponta. Că, tot pentru că aşa dorea dl Ponta, unii se s-au străduit să-l “agaţe” cumva şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu sau măcar să-l tracaseze prin anchete penale. Coincidenţă sau nu, Parchetul General a redeschis pe numele fostului preşedinte câteva dosare penale, închise la un moment dat, nu lăsate în nelucrare pe motiv de imunitate. Deci, subsumat, se înţelegea că Justiţia acţionează la ordin. Nu l-am auzit atunci pe dl Tudose reacţionând, cum s-a întâmplat în cazurile care vizau afirmaţii făcute de Traian Băsescu.

În 7 mai, fostul premier declara public, la scurt timp după reţinerea de către DNA a lui Cristian Adomniţei, într-un dosar de corupţie: “Arestarea preventivă e pentru infractori periculoşi, Adomniţei nu trebuie arestat preventiv”. Coincidenţă sau nu, acesta nu fusese arestat preventiv. Dar nimeni din CSM nu a acuzat vreo imixtiune a d-lui Ponta în actul de justiţie.

În 15 mai, în ziua în care ÎCCJ dădea prima sentinţă în dosarul “Referendumul”, condamnându-l pe vicepremierul Liviu Dragnea la închisoare cu suspendare, dl Ponta declara: “Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice – suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul – practic, a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor.” Iar condamnatul cataloga sentinţa drept “un precedent periculos pentru democraţie”. CSM a tăcut în faţa acestei încercări de manipulare a opiniei publice – pentru că această condamnare nu s-a dat pentru îndemnarea la vot a populaţiei, cum pervers a numit-o dl Ponta, ci pentru fraudarea votului, iar democraţia a fost pusă în pericol nu prin această sentinţă, ci prin atacul la statul de drept, pus în aplicare de creierul USL, adică şi Victor Ponta, şi Liviu Dragnea, în vara lui 2012, atac din al cărui scenariu a făcut parte şi încercarea de demitere a preşedintelui Băsescu, printr-un referendum fraudat – şi de presiune asupra magistraţilor care încă nu au pronunţat sentinţa definitivă.

CSM pare să fie ignorat faptul că cei ce pot face presiuni asupra Justiţiei şi, având posibilitatea să influenţeze o anchetă, îi pot altera independenţa, sunt oamenii politici aflaţi în funcţie, cum era premierul Victor Ponta, nu cei care nu mai au nicio funcţie publică de la înălţimea căreia să poată face eventuale presiuni asupra magistraţilor, cum e Traian Băsescu.

Lipsă de reacţie în unele dosare tergiversate

Mai e un aspect care a deranjat în activitatea CSM: lipsa de reacţie în unele dosare tergiversate. Chiar şi în cele de notorietate publică.

De exemplu, nu am auzit nicio reacţie din partea Inspecţiei Judiciare a CSM la anunţul, făcut în toamna lui 2015, privind clasarea de către Parchetul General a dosarului Revoluţiei. Un dosar care a vizat uciderea a 709 oameni, rănirea prin împușcare a 1.855, rănirea în alte împrejurări a 343 de persoane și reținerea a 924 de oameni, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. O tăcere suspectă, în condiţiile în care, din 2010, în România omorul este imprescriptibil şi în condiţiile existenţei unei decizii a CEDO, prioritară în raport cu dreptul intern, care spune că omorurile comise în timpul Revoluției nu se prescriu, deci anchetele trebuie duse la final. De altfel, CSM ar fi putut autosesiza de ani şi ani de zile, să verifice scurt-circuitele din acest dosar, cine și cu ce scop le-a produs, dar nu a făcut-o.

Ca o paranteză (deloc întâmplătoare), cam din aceeaşi perioadă şi, se deduce, cam cu aceleaşi personaje în background, este un alt dosar nefinalizat, “Berevoieşti”. Care trebuia să clarifice misterul documentelor fostei Securităţi descoperite, în 1990, arse şi îngropate, într-o râpă din Berevoieşti. Printre ele, şi unele ulterioare Revoluţiei, devoalând astfel caracterul de poliţie politică a SRI în anii de început ai regimului Iliescu. Dosarul, început în 1991, reaminteşte Asociaţia 21 Decembrie, a fost instrumentat de procurorul militar Mircea Aron, noul preşedinte al CSM, dar nu a fost finalizat niciodată.

Trăgând linie după aspecte – neaduse în discuţie de noua conducere, după învestire –, este, deci, de preferat o discontinuitate pe unele segmente de activitate ale CSM. Această dorinţă pare utopică, în contextul actual…

Articol aparut pe Puterea a Cincea

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. CSM, o gluma buna.
  Noul presedinte este in prag de pensionare (unele voci spun ca deja are inaintate actele).
  Dar cu fonctia de presedinte CSM isi va rotunji neglijabila pensioara.
  Daca a inchis dosarul „Berevoiesti” la ce te poti astepta de la un asemenea specimen?

 2. A fost astfel epuizata si ultima sansa de numire ca Presedinte al CSM a eminentului jurist Danilet. Anul acesta vor avea loc alegeri pentru noul CSM , iar mana razbunatoare a celor care au sabotat permanent eforturile sale de reformare si devoalare a mecanismelor oculte il va impinge pe domnul Danilet din nou in postura umilitoare de a judeca dosare, chestie pe care nu a mai facut-o in ultimii 10 ani. Daca acest comunistoid Aron se pregateste sa incasesze o pensie excesiva, ar trebui – ca un gest de echitate – sa se echivaleze muncii de judecator si perioadele in care cei dedicati reformarii au activat in regim de cvasiONGist.De asemena ar trebui rasplatita buna comunicare promovata cu ambasadele.

 3. Sub rezerva faptului ca nu am suficiente date sa ma conving care este realitatea, marturisesc frustrarea sentimentului ca la o prea mare parte din condamnarile din cazurile de coruptie se intampla una sau amandoua dintre :
  – condamnare cu suspendare
  – ne-recuperarea prejudiciului prin confiscare a bunurilor.
  Sunt curios daca procentul de suspendare versus executare este similar la infractiunile de coruptie fata de cele de furturi minore (gainarii) la prima abatere.

  • Stmate Domn, adaugati si alte frustari :
   – la alcolemie vecina cu coma – conducerea pe drumuri publice, in al II-lea oras al tarii, sanctiunea a fost de amenda 2.000,00 lei. Ei, ce ziceti?
   Daca mai doriti astfel de perle, … va pot furniza

 4. Io am perceput declaratia generalului Dumbrava ca fiind un mesaj adresat judecatorilor , cu sensul ” aveti grija , nu mai sunteti de capul vostru , vom fi mult mai atenti la coruptia voastra ” .
  Din cate stiu , declaratia generalului Dumbrava nu a fost amendata de SRI – asta ar insemna ca reflecta pozitia oficiala a SRI in chestiunea respectiva .
  UNJR , AMR , APR nu inteleg in ce consta interesul SRI ?
  Pacat , asta nu ii face mai credibili .
  Si nu face sa creasca increderea populatiei in Justitie .
  Oare increderea scazuta a populatiei in Justitie reprezinta o eroare de perceptie ?
  Sau reflecta — destul de corect – Realitatea ?
  Oare cum trebuie inteles faptul ca doi ( din cei patru ) sefi de sectie de la ICCJ ( Florin Costiniu si Gabriela Barsan ) , presedinta unei sectii de la CA Bucuresti , judecatori in prag de pensie sau debutanti , sunt acuzati / judecati / condamnati pentru fapte de coruptie ?
  Ca reprezentand exceptii ?
  Sau ca fiind ” varful varfului varfului aisbergului ” coruptiei din Sistem ?
  Daca asa stau lucrurile in Bucuresti – la varful Sistemului – care este oare situatia in restul tarii ?
  Cum trebuie inteles faptul ca primarul Poteras este achitat in prima instanta si este condamnat la 8 ani in a doua ( caz similar cu ” Dosarul transferurilor ” ) ?
  Ce trebuie inteles din faptul ca dureaza 8 – 10 – 12 ani pana la pronuntarea unei sentinte in prima instanta ?
  Ca judecatorii sunt ( doar ) incompetenti / indolenti ?
  Nu este rezonabil sa presupunem ca exista si oarece doza de interes ( ca urmare a coruperii ) ?
  Oare judecatorii – alaturi de Parchete , Politie , SRI – nu au avut ( si ei ) un rol important in avansul nestingherit ( nereprimat ) al coruptiei in Romania – timp de 25 de ani ?
  Oare este rezonabil sa presupunem ca Sistemul juridic se poate curata singur – prin CSM / Inspectia judiciara ?
  In Romania ?
  Dupa ce am vazut evolutia CSM mai bine de 10 ani ?
  Ce anume ar trebui sa ne faca sa credem ca in CSM prevaleaza servirea interesului public – si nu solidaritatea de grup / protejarea intereselor de casta ?
  Faptul ca UNJR , AMR , APR ” nu inteleg ” ?
  Dar daca CSM nu a dat publicitatii raspunsul SRI pentru ca acesta prezenta fata reala – si neconvenabila – a Sistemului juridic din Romania ?
  Este oare rezonabil sa continuam sa asteptam ca judecatorii / procurorii / politistii / functionarii publici sa aiba revelatia datoriei pe care o au fata de societate ?
  Pana cand ?
  Sau este necesar sa fie ajutati sa inteleaga ( macar acum / cei care pot ) obligatiile care deriva din pozitia pe care si-au ales-o in societate ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Melania Cincea
Licenţiată în Jurnalistică, a absolvit două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. În presă lucreza din 1995, la TIMPOLIS. Colaboreaza la Revista 22.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro