duminică, octombrie 24, 2021

Schengen: Barierele daneze fac primul pas către „reformă”

Danezii închid porţile. Marţi, ţara reia controalele permanente la frontierele cu Germania şi Suedia. În replică, ministrul pentru afaceri europene din landul german Hessa cere nemţilor să boicoteze turismul în ţara vecină. Un purtător de cuvânt danez afirmă că îl „ia cu frisoane” când vede UE transformată în „religie”.

De marţi, călătorii care trec frontierele Danemarcei vor vedea din nou o privelişte aproape uitată: barierele la graniţă. Pentru că guvernul de la Copenhaga a decis să readucă în vămi poliţiştii de frontieră. Agenţii vor efectua controale prin sondaj şi vor căuta traficanţi de droguri şi arme.

„Dacă Danemarca decide să efectueze controale la frontieră în plin sezon estival, atunci nu pot decât să-i sfătuiesc pe turiştii germani să facă de îndată cale întoarsă şi să se îndrepte către Polonia sau Austria”. Declaraţia a fost acordată cotidianului de mare tiraj Bild de ministrul pentru afaceri europene din landul german Hessa (situat la graniţa cu Danemarca).

Critici au venit, desigur, şi din partea guvernului federal german şi a Comisiei Europene. Oficialii de la Berlin şi Bruxelles se tem de îngrădirea libertăţii de circulaţie în spaţiul Schengen şi cer respectarea strictă a prevederilor Tratatului. Ministrul german de externe, liberalul Guido Westerwelle, a avertizat că decizia Danemarcei ar pune la grea încercare conceptul de liberă circulaţie în Europa, dar a subliniat în acelaşi timp că relaţiile de prietenie germano-daneze sunt stabile.

În replică, guvernul de la Copenhaga dă asigurări că prevederile Tratatului Schengen vor fi respectate. Turiştii nu vor fi afectaţi de controale. La frontiera cu Germania vor fi dislocaţi, în primă fază, 30 de agenţi, iar la cea cu Suedia, 20. În faza a doua a programului, numărul poliţiştilor de frontieră ar urma să fie dublat. În plus, planul guvernului danez prevede şi reintroducerea controalelor cu echipamente de supraveghere video şi construirea unor noi posturi vamale.

Noile măsuri la graniţele Danemarcei au fost decise vineri de Parlament, la presiunea Partidului naţionalist al Poporului Danez. Planurile ar putea fi anulate, dacă socialdemocraţii ar câştiga alegerile parlamentare ce vor avea loc în noiembrie. Controalele la frontiere au fost parte a înţelegerii dintre liberali şi naţionalişti prin care aceştia din urmă au asigurat susţinere parlamentară guvernului minoritar.

Politicienii danezi au criticat luările de poziţie germane şi le-au catalogat drept „fanatice şi isterice”. Purtătorul de cuvânt al Partidului Poporului Danez a declarat marţi că ţara sa doreşte să „facă parte pe viitor dintr-o colaborare europeană raţională, nu dintr-o idee sacră. UE nu trebuie să devină o religie”, a spus acesta pentru un cotidian danez.

Guvernul de la Copenhaga a precizat şi el că respinge criticile şi imixtiunea în afacerile interne ale Danemarcei. Executivul nu ar construi frontiere noi, ci ar efectua controale în parametrii permişi de Tratatul Schengen. Purtătorul de cuvânt al guvernului a apreciat exagerată şi ideea conform căreia ţara sa ar trebui să se decidă dacă mai doreşte să facă parte din spaţiul Schengen sau nu.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. De acord cu danezii. De multe ori am senzatia ca tratam cu totii UE ca pe Inalta Poarta si inghitim nemestecate multe lucruri care nu ne sint potrivite si nu ne ajuta, multa birocratie, mult formalism. Romania e asa cum e in relatia cu UE, si nu stie sa intre in discutii decit fie ca sluga, fie ca o capra riioasa cu coada sus. Dindu-se nenumaratele relatii ale unor tari din uniune cu tari din afara (Germania-Rusia, de exemplu), uneori mi se pare ca UE functioneaza dupa vorba aia cu „discutam impreuna si intelegem separat”. La cit cunosc eu (nu prea multe), din coltul meu se vede ca ajungeau niste contracte comerciale si o inlesnire a circulatiei persoanelor in Europa, nu trebuia sa se simuleze o federatie, care nu functioneaza, mai ales ca egalizarea conditiior de viata se vede ca nu va fi posibila nici in tari avansate. La noi ce se egalizeaza sint platile, e un jaf sa ajungem sa ne incalzim, sa ne transportam si sa mincam la preturi europene, un jaf la drumul mare, cu acte in regula. As avea multe lucruri pentru care din pozitia mea de om simplu intorc degetul mare in jos la UE.

  2. UE nu este si nici nu se vrea perfecta. Aceasta actiune a guvernului danez va fii ceva trecator. Chestia cu neamestecul in treburile interne este o palma data vecinilor in primul rind. Daca vor prinde ceva va fi doar plevusca. Ce s-ai faci au si ei vadimii lor. In rest s’ auzim numai de bine.

  3. ce-ar zice aceeasi danezi daca Germania ar impune unilateral controale la granita cu Danemarca? sau islandezii? Iar cedarea in fata partidelor nationaliste (vezi si Olanda) nu e de bun augur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu este redactor RFI si contributor HotNews.ro. Si-a inceput cariera in radio, mai tarziu a inceput sa scrie pentru a ajunge in final jurnalist multimedia. In prezent coordoneaza si proiectul MedAlert.ro

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.