joi, martie 28, 2024

Schengen: Barierele daneze fac primul pas către „reformă”

Danezii închid porţile. Marţi, ţara reia controalele permanente la frontierele cu Germania şi Suedia. În replică, ministrul pentru afaceri europene din landul german Hessa cere nemţilor să boicoteze turismul în ţara vecină. Un purtător de cuvânt danez afirmă că îl „ia cu frisoane” când vede UE transformată în „religie”.

De marţi, călătorii care trec frontierele Danemarcei vor vedea din nou o privelişte aproape uitată: barierele la graniţă. Pentru că guvernul de la Copenhaga a decis să readucă în vămi poliţiştii de frontieră. Agenţii vor efectua controale prin sondaj şi vor căuta traficanţi de droguri şi arme.

„Dacă Danemarca decide să efectueze controale la frontieră în plin sezon estival, atunci nu pot decât să-i sfătuiesc pe turiştii germani să facă de îndată cale întoarsă şi să se îndrepte către Polonia sau Austria”. Declaraţia a fost acordată cotidianului de mare tiraj Bild de ministrul pentru afaceri europene din landul german Hessa (situat la graniţa cu Danemarca).

Critici au venit, desigur, şi din partea guvernului federal german şi a Comisiei Europene. Oficialii de la Berlin şi Bruxelles se tem de îngrădirea libertăţii de circulaţie în spaţiul Schengen şi cer respectarea strictă a prevederilor Tratatului. Ministrul german de externe, liberalul Guido Westerwelle, a avertizat că decizia Danemarcei ar pune la grea încercare conceptul de liberă circulaţie în Europa, dar a subliniat în acelaşi timp că relaţiile de prietenie germano-daneze sunt stabile.

În replică, guvernul de la Copenhaga dă asigurări că prevederile Tratatului Schengen vor fi respectate. Turiştii nu vor fi afectaţi de controale. La frontiera cu Germania vor fi dislocaţi, în primă fază, 30 de agenţi, iar la cea cu Suedia, 20. În faza a doua a programului, numărul poliţiştilor de frontieră ar urma să fie dublat. În plus, planul guvernului danez prevede şi reintroducerea controalelor cu echipamente de supraveghere video şi construirea unor noi posturi vamale.

Noile măsuri la graniţele Danemarcei au fost decise vineri de Parlament, la presiunea Partidului naţionalist al Poporului Danez. Planurile ar putea fi anulate, dacă socialdemocraţii ar câştiga alegerile parlamentare ce vor avea loc în noiembrie. Controalele la frontiere au fost parte a înţelegerii dintre liberali şi naţionalişti prin care aceştia din urmă au asigurat susţinere parlamentară guvernului minoritar.

Politicienii danezi au criticat luările de poziţie germane şi le-au catalogat drept „fanatice şi isterice”. Purtătorul de cuvânt al Partidului Poporului Danez a declarat marţi că ţara sa doreşte să „facă parte pe viitor dintr-o colaborare europeană raţională, nu dintr-o idee sacră. UE nu trebuie să devină o religie”, a spus acesta pentru un cotidian danez.

Guvernul de la Copenhaga a precizat şi el că respinge criticile şi imixtiunea în afacerile interne ale Danemarcei. Executivul nu ar construi frontiere noi, ci ar efectua controale în parametrii permişi de Tratatul Schengen. Purtătorul de cuvânt al guvernului a apreciat exagerată şi ideea conform căreia ţara sa ar trebui să se decidă dacă mai doreşte să facă parte din spaţiul Schengen sau nu.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. De acord cu danezii. De multe ori am senzatia ca tratam cu totii UE ca pe Inalta Poarta si inghitim nemestecate multe lucruri care nu ne sint potrivite si nu ne ajuta, multa birocratie, mult formalism. Romania e asa cum e in relatia cu UE, si nu stie sa intre in discutii decit fie ca sluga, fie ca o capra riioasa cu coada sus. Dindu-se nenumaratele relatii ale unor tari din uniune cu tari din afara (Germania-Rusia, de exemplu), uneori mi se pare ca UE functioneaza dupa vorba aia cu „discutam impreuna si intelegem separat”. La cit cunosc eu (nu prea multe), din coltul meu se vede ca ajungeau niste contracte comerciale si o inlesnire a circulatiei persoanelor in Europa, nu trebuia sa se simuleze o federatie, care nu functioneaza, mai ales ca egalizarea conditiior de viata se vede ca nu va fi posibila nici in tari avansate. La noi ce se egalizeaza sint platile, e un jaf sa ajungem sa ne incalzim, sa ne transportam si sa mincam la preturi europene, un jaf la drumul mare, cu acte in regula. As avea multe lucruri pentru care din pozitia mea de om simplu intorc degetul mare in jos la UE.

  2. UE nu este si nici nu se vrea perfecta. Aceasta actiune a guvernului danez va fii ceva trecator. Chestia cu neamestecul in treburile interne este o palma data vecinilor in primul rind. Daca vor prinde ceva va fi doar plevusca. Ce s-ai faci au si ei vadimii lor. In rest s’ auzim numai de bine.

  3. ce-ar zice aceeasi danezi daca Germania ar impune unilateral controale la granita cu Danemarca? sau islandezii? Iar cedarea in fata partidelor nationaliste (vezi si Olanda) nu e de bun augur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu este redactor RFI si contributor HotNews.ro. Si-a inceput cariera in radio, mai tarziu a inceput sa scrie pentru a ajunge in final jurnalist multimedia. In prezent coordoneaza si proiectul MedAlert.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro