vineri, februarie 23, 2024

Schizofrenia politică a la Ponta: v-a plăcut, o aveţi. Enjoy.

Ce să mai spui când trăieşti într-o ţară în care un tip, în calitate de deputat şi soţ, bagă oamenii în mină, cică în greva foamei – ca să aibă de unde-i scoate tot el, în calitate de premier, proaspăt bărbieriţi, în uralele mulţimii? In care un guvern trimite o lege în Parlament, de care apoi se dezice pe toate canalele, rugând cele două camere să o respingă? Pentru ca ulterior să nu prea mai vrea să o respingă de fapt, din moment ce parlamentarii din comisia specială pentru proiectul Roşia Montană sunt chemaţi la mină să vadă “cum trăiesc şi muncesc oamenii din Roşia” – fără să fie clar în cel fel această ştiinţă ajută în vreun fel la aprobarea legală a proiectului? Pe care de altfel nici n-are de ce să o facă parlamentul, fiind pur de competenţa guvernului?

Ce să mai spui când preşedintele Senatului şi partidului junior de guvernare se declară lider al opoziţiei, doar fiindcă n-a reuşit să încalece magistraţii şi Curtea Constituţională, ceea ce i s-ar fi părut absolut în firea lucrurilor şi tradiţiei locale, dacă are 70% din parlament? Şi e suficient de candid să declare asta la TV, cu subiect şi predicat, nefiind atins de vreo umbră a îndoielii privind separaţia puterilor în stat, limitele constituţionale ale exercitării actului guvernării, indiferent de scorul electoral, etc. Iar cabinetul cu totul se mişcă şi vorbeşte ca şi când ar fi tot în opoziţie, nu doar pe acest proiect, dar aşa, în general – şi mai ales când e vorba de justiţia care le găjbeşte câte un coleg de partid.

E drept, ministrul Dan Şova face notă aparte murmurând că îşi asumă proiectul Roşia Montană, deoarece, ca şi la altele, are ca partener de negociere firma de avocatură a mamei sale, detaliu ce suscită surprinzător de puţine comentarii. Dacă la instalarea guvernului ne întrebam care sunt acele “mari proiecte” ce definesc portofoliul lui Şova, acum se conturează şi răspunsul: acelea, precum Bechtel, RM, etc, cărora le-a dat vreodată consultanţă dinstinsa doamnă Diculescu-Şova.

Ce să mai spui când vezi gureşele organe de presă, care până mai an cereau guvernanţilor respect, cum fac contorsionism pe subiecte, după cum e cazul, demonstrând că sunt la fel de corupte precum politicienii pe care îi critică, dacă nu şi mai şi? De a ajuns presa lui Voiculescu (pro RM) pe invers cu Crin Antonescu (contra); presa pro-PDL (pro) pe invers cu demonstraţiile de stradă (contra) care strigă împotriva guvernului Ponta (pro? contra?). Iar comentatorii şi bloggerii de stânga (contra), care până deunăzi nu mai puteau de grija clasei muncitoare şi a dezindustrializării ţării, să-i dea uitării pe minerii (pro) cărora până ieri le ridicau osanale partinice, tratându-i cu acelaşi paternalism distant ca şi detestaţii intelectuali retograzi (contra): mucles că ştim noi ce e mai bine pentru voi pe termen lung, băi uvrierilor cumpăraţi şi cu falsă conştiinţă.

In această ciulama penibilă s-a ajuns după ce câţiva ani lumea a fost încurajată să se comporte ipocrit, instrumental, iar marii comentatori ai naţiei au demonizat asumarea onestă de responsabilităţi, ca semn de inabilitate: bune, proaste, pe vremea lui Boc ştiai ale cui sunt planurile de reformă şi cui să le faci guler dacă ceva nu mergea bine, motiv pentru care toţi au făcut mişto de el. Au glorificat în schimb şmecheria limbută, impostura cu tupeu şi populismul ca arme legitime pentru câştigarea puterii. Iar cei care le-au practicat la superlativ au fost etichetaţi impecabili, urmând să deschidă o eră nouă în politica românească.

Şi chiar au deschis-o, uite, e asta de acum: polarizată; centrată în parşivenie, trucuri de comunicare şi PR; fără nici un pic de conţinut sau raţionalitate în dezbatere. Această degradare, adevărată noapte a minţii, era anunţată de multe semne de pe atunci, ştiindu-i pe protagonişti; doar cine n-a vrut să le vadă nu le-a văzut. Era vorba că orice e mai bine decât perpetuarea reţelelor de tip Udrea-Cocoş-Blejnar – ca să constatăm azi că premierul e chiar mai pe bune cu reţeaua în chestie decât Boc, acuzat că o tolera. Ce s-a pornit ca anchetă contra lui Blejnar, oricum de sub odiosul Boc datează; sub Ponta n-am văzut vreo mişcare nouă şi are aerul că cei care nu puteau s-o vadă în ochi pe dna Udrea mai an, vestejind-o la tot pasul, şi-au diminuat strategic umorile.

Deci cu ce ne-am ales după “revoluţia binelui” şi accederea la putere a impecabililor Ponta-Şova, trăgând linie? Cu ceaţă totală privind răspunderea democratică, din moment ce toată lumea se fereşte de răspundere şi se declară meru în opoziţie (la ce?). Cu o dezbatere publică isterizată, lipsită de puncte de reper, în care fiecare încearcă să-i dea celuilalt cu cratiţa în cap şi să-l acuze (de regulă, fără probe) că e vândut nu ştiu cui pe bani grei, de-o parte şi de alta. Şi finalmente cu orice decizie paralizată, în ciuda supermajorităţii de 70% ce fusese decretată nu mai departe de acum un an drept marea şansă a României de a trece reforme impopulare şi necesare.

Măcar acest proiect politic al “revoluţiei binelui” trebuie asumat, în societatea mai largă, dincolo de clasa politică, de către toţi fanii de bună credinţă sau ţuţerii săi interesaţi, nu? Hai nu va faceţi surprinşi, că se vedea clar că aici se va ajunge. Asta v-a plăcut şi aţi încurajat, asta aveţi; bucuraţi-vă de rezultate.

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

  • Ei, acu ati aflat ca i-ati scos exact pe aia cat de cat onesti, sau care stiau de rusine si dadeau indarat cand zbiera lumea. Hotii ai mari au ramas pe felie si au basculat in partea ailalta. Happy?

   • „pe aia cat de cat onesti” e de inramat! Nu pentru ca s-ar referi la „aia”, ci pentru ca nu stiu cum ar putea fi cuantificat acel „cat de cat ” cand e vorba de onestitate.
    Aplicat la cazul discutat apreciez ca de 10 ori mai mult …

   • D-le ziarist,sau ce esti ca nu prea am auzit de matale,. de spurcaciunile facute de pdl si de hotiile lor nu prea te-am auzit zicand ceva.Dar de incultura si impostura asa zisului presedinte care a ramas in functie prin minciuna si legaturi oculte nu ai avut nimic de spus?Asta e tara,asa conducatori,asa ziaristi,asa comentatori. !

    • Pai acum aveti conducatorii pe care i-ati vrut, opozitia „asazisului presedinte”, ce nu va place? N-a iesit cum ati visat? Aaaaaaa, sorry, dar VOI i-ati ales !

     D-le Sorin Ionita, multumesc pentru articol, este excelent !
     O zi buna !

    • De ce dati vina pe tara, doamna Alina, si nu pe conducatorii ei care au pus mana din 1989 pe TVR cu ajutorul careia dezinformeaza marile multimi de votanti de atunci si pana in zilele noastre?
     In alta ordine de idei va contraziceti: afirmati ca nu prea ati auzit de Sorin Ionita, dar stiti ca nu prea a zis nimic de „spurcaciunile” comise de pdl si ai lor.
     Eu cred ca domnul Sorin Ionita a patit ce am patit si eu; anul trecut ma uitam in gura celor de la B1 pentru ca pareau revoltati de tupeul si viteza cu care usl incalca legile pentru a accede la putere, de minciunile domnului Ponta, de felul in care plagiatul sau nu era plagiat etc., etc. …
     Aseara ma uitam uimita la domnul Ponta, instalat satisfacut intr-un fotoliu vis a vis de domnisoara Puscalau (ce nume potrivit cu persoana) la acelasi post tv care anul trecut ar fi muscat din dumnealui ca un maidanez. In acelasi timp urmaresc dezvaluirile pe care Realitatea tv le prezinta despre afacerea Rosia Montana (afacere care ne arata cat de corupta, cat de nesimtita este clasa politica), desi anul trecut ii sustinea isteric pe cei pe care ii demasca astazi.
     Domnul Sorin Ionita chiar mi-a exprimat public gandurile. Felicitari, domnule Ionita!

    • @ alina
     Dumneavoastra nu ati auzit de domnul Sorin Ionita deoarece domnia sa nu este invitat la A 3 ; din aceasta cauza nu ati putut sa-l auziti spunand ” ceva despre spurcaciunile si hotiile facute de pdl ” .
     Va garantez ca exista cetateni care l-au remarcat si il apreciaza – de ani buni – pentru inteligenta , onestitatea si echilibrul interventiilor sale .
     Sper sa puteti intelege ca – in viata reala – nu este posibil ca toata lumea sa fie la fel de inteligenta , onesta , subtila ca maestrul Gadea , Razvan Dumitrescu , Dana Grecu , Radu Tudor , Mircea Badea si mentorul lor , dom’ profesor Felix .
     Excelenta remarca dv. ” asa conducatori , asa ziaristi , asa comentatori ” ; subscriu , desi pare ca ati uitat de populatia votanta – lucrurile cu asta incep ( si se bazeaza pe discernamantul recunoscut al romanilor verzi ) .
     Io stiam ca oamenii cu adevarat inteligenti si cinstiti din tara asta – ca dv. – citesc jurnalulnational.ro , cotidianul.ro , … si sunt fideli A 3 ; nu ma lamuresc de ce dv. cititi contributors.ro – aveti sarcina sa combateti ?
     Si credeti ca foloseste la ceva ?

    • Aici suntem chiar la subiect, si am impresia ca nu stiti chiar toate detaliile. Tocmai la unul din personaje ma refeream in text. De fapt, n-au basculat, au ramas tot unde erau, doar noi nu stiam care-i situatia :)

   • „Un om informat este un om puternic”. Sa incercam sa ne informam si sa-i informam si pe ceilalti.

    Prezenta la vot este FOARTE IMPORTANTA.

    Explicatie:
    Rezultatul unei votari nu se exprima in numere, ci in PROCENTE: se calculeaza PROCENTUL de voturi favorabile, impartind numarul voturilor favorabile la numarul TOTAL al votantilor prezenti la urne (adica numarul voturilor exprimate).

    USL a fost votat de circa 4 milioane de persoane.

    OBSERVATIA 1: Daca la vot ar fi fost prezenti 16 milioane de votanti, atunci cei 4 milioane care au votat USL ar fi reprezentat IN PROCENTE
    4 : 16 = 0,25 = 25% din numarul de voturi exprimate (si nu 70%, ca acum).

    OBSERVATIA 2: Absenta la vot, numar mic de votanti prezenti, a marit PROCENTUL din totalul votantilor, reprezentat de cei 4 milioane care au votat USL (70%).

    ………………………………………

    La o sedinta sunt voturi pentru, voturi contra si abtineri.
    La o votare, abtinerile sunt voturile nule. Se anuleaza buletinele de vot pe care
    – ori au fost aplicate mai multe stampile,
    – ori stampila nu s-a aplicat in interiorul spatiului rezervat aplicarii stampilei.

    OBSERVATII:
    I. Un vot NUL este o abtinere, nu este vot pentru nici unul dintre candidati.
    II. Voturile nule conteaza la TOTALUL voturilor, deci influenteaza PROCENTUL voturilor favorabile.

   • ma tem ca Brucan se referea doar la primii 20 de ani.. Ca, mai e muult pina departe.
    (E ca si cu refacerea organismului dupa renuntarea la fumat, care se intinde ca durata pe intervalul de timp in care s-a fumat.. Deci, daca sistemul a durat aprox. 45 ani ?). Iar daca o luam biblic, cam tot pe acolo suntem !

  • genial, am ris cu lacrimi si la articolul d-lui Ionita si la postarea dvs.
   Dar chiar asa, interesant, Dl. Sova – vipera de’asta vara (istoria, ca tot facu, oare de ce, si fac. de istorie, nu-i va uita rolul in lovitura de stat) nu se afla in conflict de interese?

 1. o populatie care realege oficiali locali condamnati sau dati in judecata,care alege un impostor
  Negoita pe baza de confuzie de nume,care realege un primar ca Oprescu ,e normal sa aleaga un plagiator ca primministru.Asa cum bine spune dl.Ionita:enjoy!

 2. Da. Inca un articol din seria „Voi astia din ianuarie 2012 ati adus USL-ul la putere, spalati-va pe cap cu ei.” . O atitudine foarte responsabila. Si o analiza onesta, e clar ca PDL ar fi avut majoritate in parlament daca nu erau protestele din iarna lui ianuarie 2012 platite de voiculescu si de guzganul rozaliu, sau ceva de genul asta.

  • Nu, domnu’ Maxa, cred ca articolul e din alta serie. E din seria „hai sa ne trezim”

   Asa este, Boc a fost facut albie de porci si atacat cum nu prea a mai fost alt prim-ministru din 1990 incoace. De analisti, media, politicieni (chiar din PDL). Inclusiv, sau mai ales, pe partea de comunicare. A fost facut praf. Ok, l-am dat jos si ne-am ales cu niste smecheri care se ocupa numai de „comunicare” (observati ghinimelele)

   Ponta si Antonescu deja se lupta numai in interviuri televizate si poze din unghiuri favorabile. Flancati de analisti si sondori. De asta avem si piruetele astea fantasmagorice ale celor doi. Ei nu mai au convingeri, au doar tutzeri care privesc audientele si sondajele si le spun „sefu’, maine trebuie sa zicem asta, poimane mai vedem” Guvernare cu convingeri, asumari ferme, pozitii ideologice, masuri curajoase? Canci, ca sa ma exprim mai plastic. De unde asa ceva? „Noi nu vrem sa facem nimic, vrem doar sa dam bine la tv si in sondaje.” Ia vedeti care e ultimul consilier al lui Ponta? Domnul Palada, fost sef la CCSB (institul de sondare detinut de familia Voiculescu). actual sociologist la SocioPol. Mai urmeaza sa il mai ia consilier pe Botezatu. Pentru alegerea cravatelor si a lenjeriei intime. Ca sa dea bine la public.

   Si daca tot vreti o concluzie:
   – Boc merita sa isi duca mandatul pana la capat
   – USL nu merita sa guverneze cu 70% in parlament. Cu un procent mai mic nici chiar ei nu si-ar fi permis acest circ.

   No, asta a fost. Vedem mai departe ce urmeaza.

   • Ajutati-ma atunci cu o aducere aminte, stau prost la capitolul memorie. Cine l-a impiedicat pe Boc sa-si duca mandatul pana la capat?

   • Analistii, media si politicienii l-au facut albie de porci pe Boc. Drept urmare oamenii sunt de vina, spalati-va pe cap cu Ponta. Sunt singurul care vede o fractura logica aici?

    Stimabile, nu confunda oamenii cu politicienii pe care i-au votat. Nu suntem toti plagiatori si tati de eurodeputate, chiar daca am avut de ales numai intre un plagiator si un tata de eurodeputata. Votantul nu se confunda cu votatul. Cine ma-sa la pus pe Base s-o promoveze pe Udrea, pe Anastase, pe Iacob-Ridzi? Ce crezi ca n-ar fi vrut oamenii sa voteze un om mai corect? Dar hei, intre votul oamenilor si propasirea fiicei, domnul B a ales optiunea a doua. Dupa care oamenii sunt de vina?

    Asa ca atitudini din astea furibunde sunt aiurea. La vot s-a votat dintre cine s-a putut. Iar acum te trezesti sa le dai in cap fix celor care s-au trezit.

    Si mai ales in cazul Rosia Montana, unde ambele tabere si-au dat mana frateste. Sa fie clar: batalia politica 2012 a fost perfect ortogonala pe batalia Rosia Montana. Corelatie zero.

    • +1 kinn

     Boc, cu habarnismul lui economic, a facut o gramada de timpenii. Plus, in loc sa faca reforma a statului (era greu) el a preferat sa se comporte cu barda (era usor).

     Se vede treaba ca unii romani au tinere de minte scurta. Incluzind aici autorul articolului ….

     A nu se intelege ca sint – doamne fereste! – sustinator al USL-ului. Mi-e greata de ei cum mi-e greata si de PDL. E drept, mi-e mai greata de USL decit de PDL, dar ….

     • Cata vreme accepti ca singurul lucru care conteaza pentru a avea o democratie functionala este sa ai niste partide si niste alegeri cat de cat libere, nu vad ce cauta in discutie notiuni precum „vina”. Poporul e suveran, are voie sa voteze pe cine vrea muschii lui. a-l opri sa faca asa ceva sau a-l judeca pentru asta e impotriva democratiei. Problema e nu cu cei care voteaza, ci cu cei care au o viziune atat de formalista si de ingusta a democratiei. In momentul in care ii vei da poporului posibilitatea sa se implice cu adevarat in activitatea politica, poti sa vii si cu judecati din-astea moralizatoare. Cata vreme il pui sa confirme prin vot niste muppetsi pe care i-au nimit deja altii, nu.

   • Cred ca am fost si sunt destul de treaz.
    Cat despre Boc, da, probabil ca ari fi meritat sa-si duca mandatul pana la capat daca ar fi initiat un dialog efectiv cu strada si nu s-ar fi ascuns in spatele atitudinii sfidatoare a lui Basescu si a oamenilor sai. In alte conditii, nu. Dar e evident ca nu putea face asta, cata vreme era pus acolo de Basescu si nu fiindca era nu stiu ce lider al partidului (formal era, insa ii lipsea o baza reala de sustinere daca il scoteam pe Basescu din schema). Mie omul Boc mi-e chiar simpatic, mai ales cand il compar cu altii si mai am si motivele mele (avand niste amici comuni plus alte motive personale), dar aici discutam despre altceva: omul politic Boc nu ar fi putut ajunge si apoi rezista ca prim-ministru fara ajutorul permanent al lui Basescu. Si din momentul asta, discutia despre Boc ca persoana devine irelevanta.
    In rest, va dau dreptate. E odios ca USL are aproape 70%, dar e parsiv sa pui asta in carca tuturor celor care au vrut sa se descotoroseasca de Basescu et comp. Dar e OK. Mie imi convine ca domni precum Sorin Ionita sa faca un pas in spate si sa-i lase pe altii sa se spele pe cap cu situatia. Nu cred sa-i fi cerut cineva ajutorul si nici nu cred ca o va face cineva dintre cei pe care ii blameaza acum. Poate sufar de optimism, dar cred ca ne descurcam si fara persoane care au o asemenea atitudine pur resentimentara. E si el o voce printre altele, nimic mai mult.

  • Articolele dlui Ionita sint excelente! argumentatie, savoare , curaj de a spune lucruri incomode.
   Mi-a placut mult expresia ‘adevarata noapte a mintii’!

 3. dragi concetateni… :))
  voi chiar credeti ca in realitate erau 70% impotriva lui Basescu (ca de alta ideologie nu mai vorbim…) la alegeri? Intr-o tara de hoti, unde stim ca s-a furat la toate alegerile, chiar si cand erau observatori straini, credeti ca dupa ce si-au facut guvern si au organizat alegeri, nu au trisat la vot ??? Nu fiti naivi !

 4. Mai incet cu reprosurile, fiindca Rosia Montana este exact unul dintre putinele lucruri comune care ii unesc pe schizofrenul politic Ponta si capitanul Basescu. Asa ca, s-avem pardon, Rosia Montana n-are absolut nici o legatura cu batalia 2012, dimpotriva, era poate singurul lucru impotriva caruia beligerantii cei feroce si-au dat frateste mana.

  • mineritul in zona RM e o chestiune, iar proiectul concret al RNGC este alta chestie. Cui ii convine confuzia si pt. ce?
   Cei ce se opun, se opun ORICARUI MINERIT in zona aceea, sau se opun concret variantei RMGC?
   Iar cei ce se opun ORICARUI MINERIT nu mentioneaza si Certej si Baia-Mare si Lignit Oltenia si … si….?

   • Mai exista si o a treia varianta, care v-a scapat. Nu spun ca e neaparat a mea: proiectul de la Rosia Montana are in vedere cea mai mare exploatare de metale „pretioase” din Europa, cel putin ca suprafata. Si size does matter, believe me. Asa ca te poti opune oricarui fel de minerit la Rosia Montana si fara sa te opui exploatarilor de la Certej. La Baia Mare e alta situatie, acolo nu se exploateaza nimic, pur si simplu se vrea a se mai lua o data la puricat sterilul, insa tot cu cianura.
    Si se mai poate sa ai inca o atitudine fata de minerit: stoparea celui de la Rosia Montana pentru ca e pe o scara mult prea larga si impunerea unui moratoriu pentru orice alte exploatari miniere cu cianuri afara de cele care au deja toate autorizatiile necesare.

  • Gresit!
   Sunt doua pozitii total diferite:
   1. Traian Basescu
   – a sustinut tot timpul (si inca o face) exploatarea resurselor disponibile
   – critica modul in care este impinsa RMGC de catre ministrul Sova a carei mama lucreaza pentru RMGC si modul in care Ponta incearca in mod constant sa nu-si asume decizii

   Te rog sa te citesti foarte exact declaratiile lui Basescu si sa intelegi ce spune. Uita putin de partizanat, de nume si de culorile politice. Citeste doar ideile.

   2. Victor Viorel Ponta:
   – in 2012 a spus asa (citez din memorie): in momentul in care USL va ajunge la putere vom anula acordul cu RMGC si vom interzice exploatarea gazelor de sist. Asta in ciuda faptului ca un deputat PSD a fost impotriva interzicerii cianurilor, dar ma rog.
   – a avut un discurs anti RMGC si pro proteste acuzand inclusiv pe Prim Minsitrul Boc. PM care era impotriva exploatarii cu cianuri
   – a ajuns la putere si… a introdus in Parlament o lege care reglementeaza un caz particular, ajungand chiar sa se certe cu principalul aliat (PNL)
   – a sustinut ca era impotriva exploatarii pentru ca Basescu era pentru
   I rest my case…
   In concluzie, nu exista nicio asemanare intre cele doua pozitii. Unul este pro exploatare, dar in conditiile legii (Basescu), pe altul nu-l intereseaza legea si este proRMGC (Ponta)
   Ce este trist: mai exista o mana de oameni care sunt pentru respectarea legii.

 5. Imi aduc aminte cum pana si rudele ma indemnau in preajma alegerilor sa incerc sa gasesc antena 3 pe internet si ma acuzau ca fiind plecata nu pricep nimic din ce se intampla in tara si nu ar trebui sa votez. Acum cand si-au prins dintii in nuca asta tare care se numeste USL imi spun ca nu-i mai intereseaza politica.

  • Daca iti spun ca fix asa este si in cazul meu.
   Dintr-o data nu ii intereseaza politica, dar la vot trebuie sa mearga „ca de aia au murit oameni la revolutie”. Ori si orb sa fii iti dadeai seama ca acum un an, nu aveai de ales decat intre hoti vechi si alti hoti vechi.

   • Acum un an aveai de ales intre statul de drept (reprezentat intimplator de Basescu, ajuns om mare mai fara voia lui, purtat de istorie de partea buna) si orientarea pro-rusa, de fapt pro-oligarhie cu iesirea din UE. Asta a fost vara trecuta, un asalt formidabil asupra brumei de bine de care ne bucuram noi, astia, care nu sintem hoti de nici un fel.

  • am patit si eu la fel… si alti cunoscuti. prieteni de pe facebook cu care nu mai vorbisem de nu stiu cand s-au trezit sa ma cheme la referendum. unul a zis ca nu-i nimic daca sunt impotriva, sa vin sa votez impotriva (!!) toata mobilizarea asta ca sa-l puna prim ministru pe unul care e in stare sa spuna ca el n-a plagiat pentru ca s-au schimbat regulile citarii, „ceea ce este un lucru foarte bun”. poporul i-a respins pe boc si pe ungureanu si a votat un individ cu un caracter infect. nu le-a mirosit deloc nesimtirea cu care minte despre orice. acum spun si eu ca si sorin ionita – sa-l tina in continuare si sa se bucure de el. sa nu-l dea jos. il meritam din plin.

 6. crunta realitate, e de ras dar iti vine si sa plangi
  cu un singur lucru nu sunt de acord, nu este vinovat doar poporul ca a votat usl, in primul rand de vina este presa, scrisa sau vorbita, ei sunt formatorii de opinie, ori acestia acum acuza, cu cateva exceptii…
  la fel se intampla si cu rosia montana, iti vine sa te crucesti cand vezi antena 3 contra proictului si contra lui antonescu si b1 tv pentru proiect si implicit pentru ponta… asta spune multe despre presa…

 7. Ce trebuie facut e simplu: ori te bagi, ori taci.

  Adica, daca esti om onest si:

  1.esti mai curajos, asa cum romanii in general nu au dovedit ca sunt : atunci candideaza frate. candideaza pe sector in bucuresti. candideaza intr-un sat. hai ca nu e asa greu pana la urma, daca astia cu rosia montana au reusit sa scoata 20000 de oameni in strada numai prin facebook. Ai 4 ani la dispozitie sa bati tot satul ala si sa le arati oamenilor ca esti la fel de onest ca ei. Cat de greu sa fie.

  2. nu vrei sa te bagi, ca nu e treaba ta. bun, atunci NU MAI MERGE LA VOT. Fiecare vot care il dai la ORICARE din hotii astia, II LEGITIMIZEAZA ca si clasa politica.

  Cum era cum sa vbim de USL cu 70% voturi dar cu 5% prezenta la vot? Ce legitimitatea mai aveau atunci? Dar au 51% prezenta la vot, pt ca tot romanu trebuie sa aiba o parere, nu?

 8. Intr-o democraţie majoritatea dictează, nu? Insă hai s-o recunoaştem deschis: avem o clasă politică complet pervertită, coruptă, incompetentă, un adevărat pericol la adresa siguranţei naţionale şi statale, care se află la butoane doar datorită votului primit de la o masă amorfă de imbecili, cam vreo 70%. Ce-i drept, imbecilii în cauză au ajuns aşa pt. că: 1) politicul a avut grijă să-i sărăcească şi să-i pună în dependenţă şi 2) acelaşi politic a comis sistematic un adevărat genocid educativ-cultural, informaţional etc. Insă cel mai grav este că respectivii imbecili s-au complăcut al dracului de tare iar asta vine din ADN. In concluzie, având mase imbecile nu pledezi pentru democraţie, ci recurgi la autocraţie (în cazul de faţă, ar fi preferabilă o elită din structurile de apărare, iar aici nu mă refer la „generalii de carton” precum Dogaru, Cioflină, Dobriţoiu, Babiuc ş.a.), dacă vrei să mai salvezi ceva. Altfel, te trezeşti în situaţia în care se află România acum. Lipsită de resurse, fără industrie, fără agricultură, fără locuri de muncă, fără clasă de mijloc etc. doar pentru că majoritatea imbecilă şi superficială a girat jaful naţional prin vot, în detrimentul unei minorităţi intelectuale, bine informate, culte, cu un real spirit patriotic şi civic.

  • „…………în detrimentul unei minorităţi intelectuale, bine informate, culte, cu un real spirit patriotic şi civic.”. Presupun că prin astfel de sintagme de încheiere, vreţi să sugeraţi pe undeva că aţi aparţine minorităţii ăleia, entelectuale, domnule „Gava”. NU aparţineţi, fiţi fără teamă, convingerea că racilele alea (pe care le înfieraţi cu atâta mânie cum altfel decât intelectuală) ţin de ADN descalifică orice pretenţii de bun simţ. Şi nici convingerea că mântuirea ar veni de la „o elită din structurile de apărare” nu se simte prea bine………

 9. Dar de ce s-a ajuns la asa ceva?
  Nu numai criza si masurile nepopulare, nu numai furtisagurile PDL-ului pot explica acest regres.
  Sa dam vina pe Antena 1? – Ma scuzati dar in cazul acesta este de vina lipsa de educatie a electoratului si complicitatea cu modelul haiducesc de propasire sociala.
  Discursul USL este schizofrenic – aveti dreptate, dar numai cu comentarii negative (altminteri foarte inteligente si placute lecturii) – degeaba – eliberam locul pentru alti hoti .
  Trebuie propus ceva in loc.
  De ce toate dezbateriile televizate esueaza in isterie si circ? De unde apetenta politicienilor si a juralistilor pentru mahalagisme ?

  Discutind cu niste amici polonezi, emigrati si ei, am aflat ca nici taranii din Polonia nu platesc impozite.
  Briliant , nu-i asa? Ce metoda mai buna de a slabi clasa medie decit sa-i pui sa duca in spate jumatate din populatia esentialmente pasiva a tarii? Si ce metoda mai buna de a slabi actul de administratie si guvernare in momentul in care 40% din cetateni sunt nefiscalizati.

  • a propos de tarani si nefiscalizare – ar fi interesant si cat beneficiaza ei prin alocarea bugetului.

   as paria ca nici nu platesc prea multe taxe (TVA, taxe de combustibil), dar nici nu primesc mare lucru de la guvern – asa ca sunt neutri din punct de vedere fiscal, nu-i mai blamati pentru slabirea clasei mijlocii.

   clasa mijlocie din Romania e taxata mult pentru ca e prea mica (ca nr. de votanti) si nu se poate impune in lupta cu celelalte clase – gen pensionari de toate felurile, care se si duc la vot in proportie de 100%.

   Asa ca guvernele, daca vor sa supravietuiasca, vor penaliza pe cei putini si vor face favoruri celor multi (pensionarii) sau celor ieftin de cumparat in dauna celor activi si care voteaza imprastiat.

   Solutia e una singura – clasa de mijloc sa nu isi mai imprastie voturile in toate directiile si sa se si duca la vot – numai astfel va creste in influenta.

 10. Ponta este cel care a brevetat politicianul doi in unul – pe modelul good cop – bad cop, insa intruchipat doar de o persoana…. parshivel asta micu, a reusit sa joace pe responsabilul si pe populistul in acelasi timp….insa nu i-a prea iesit nici una :)

 11. Ieri inca un exemplu de demagogie iresponsabila: copy-lotul afirma ritos ca nu-i poate lasa fara casa pe sinistratii din Galati asa ca ii va „ajuta” de la buget. Deci platesti asigurare – nu platesti asigurare – care, atentie! – e obligatorie prin lege la nivelul minim – pentru acest smecher de smecher e tot una. Macar daca facea o mica diferentiere, acolo. Iar banii vin de la contribuabilii si asiguratii corecti, care-i tzin astfel in spinare pe pomanagiii useleului. Intrebarea este PANA CAND?

  • Domnul Ponta, daca nu-i poate lasa pe sinistrati fara casa desi (vorba dumneavoastra) ei nu erau asigurati, asigurarea fiind obligatorie, ar trebui sa-i plateasca din buzunarul personal, nu din al meu. Eu, daca vreau, pot sa fac o donatie.
   Oricum, ma-nnebunesc dupa atitudinea lui parinteasca. E un tata bun si-si protejeaza si rasfata SUPUSII.

 12. Intrebarea este in acest moment ce punem in loc? Mai devreme sau mai tarziu, o sa inteleaga si viitorii muritori de foame ce-au facut la ultimele alegeri. Pentru ca schizofrenii astia n-au cum sa mai ascunda mizeria sub pres, s-au adunat deja munti intregi. Din punct de vedere economic, asteptarea mea este ca lucrurile vor merge din ce in ce mai prost. Incepand de la clasa mijlocie (care sper ca din acest motiv se va mobiliza exemplar la urmatoarele alegeri) si terminand cu minerii din cele mai adanci puturi. Doar daca nu trec astia cateva proiecte de-astea controversate sa aduca ceva banuti la partid/buget sa poata sa dea traditionalele pomeni electorale!

 13. Este timpul sa mai si gandim inainte de a vorbi, a scrie si/sau de a actiona.

  Multumesc pentru articol –

  DA, unora le place si vor continua sa savureze acest joc.
  Jocul in sine este exterm de periculos atat pentru protestatanti cat si pentru cei de la putere.
  Nu cred ca va castiga cineva din aceasta abureala.
  Fiecare parte trage sa isi faca partea, dar in fapt problemele raman tot acolo unde sunt ele.

  Uite asa isi fura romanul singur caciula!

  Ce am avut si ce am pierdut prin acest protest?
  stie cineva?

 14. Se pare ca domnul paleo-liberal, adica din soiul cel vechi, cum singur ii place sa-si spuna, se uita frecvent la Antena 3 de unde si-a insusit cateva ticuri verbale :”cu subiect si predicat”, „noaptea mintii” etc. Articolul este bun, reflecta o realitate, dar si autorul este tot un observator de pe margine care se pricepe la orice, dar numai din tribuna. Sa intre pe teren sa vedem ce partid poate sa-si faca si cu ce fel de oameni. Ponta de fapt incearca sa-l copie pe comandantul de cursa lunga. Despre Rosia Montana, comandantul a spus ca e bine sa se discute in Parlament si chiar ar fi nevoie de un referendum , apoi legea trebuie retrasa, nu-l va pune niciodata premier pe Ponta si vedeti pe cine l-a pus, nu vrea sa fie presedinte masa-verde si exact asta a facut, sa vina lumea la referendum, dar sa nu vina, este criza, dar nu la noi etc. N-am vazut niciodata pe autor referindu-se la acest comportament al comandantului. E bine domnule Ionita, nu e bine.

 15. Mai spuneti si de cum faceau spume la gura in 2012, cu Ponta in frunte, cand venea vorba de Rosia Montana, gazele de sist si CFR Marfa! Cum il acuzau pe Ungureanu ca vinde resursele tarii pe nimic, ca e platit de americani si cate si mai cate! Acum, si-au revenit, s-au sters cu batista pe frunte si sunt pragmatici: „pai, nu se poate, dom’le, sa nu exploatezi resursele naturale! Vreti sa fim la mana Rusiei?” Putem vorbi, asadar, de alti doi Ponta: unul din opozitie, celalalt din fruntea Guvernului…

  • Putem vorbi si de doi Basescu: unul care inghite si celalalt nu inghite porci, unul care mareste si celalalt taie salariile profesorilor, unul care mareste pensiile in octombrie 2009 si celalalt incearca sa le reduca dupa cateva luni, unul care isi pune centura de siguranta si celalalt o vinde, unul care a sfeterisit flota (cf unei comisii) si altul care ne-a facut un bine ca ne-a scapat de ea (cf alteia, subordonata indirect).
   Discipolul invata de la mentor!

   • Nice try, Hantzy. Hai acum sa explicam acum ceea ce este evindent. Sa te razgandesti e una, sa fii mitoman e alta. Ponta fuge de raspundere si se afunda in minciuna ieftina pentru ca asta ii este caracterul. Cand e incoltit, o da la intors instinctiv si se ascunde dupa prima minciuna disponibila (dupa deget, mai exact). Minte ieftin si prost dintr-un impuls pe care nu-l poate controla. Nu e ceva invatat, e o problema imensa de caracter vecina cu schizofrenia. Nu de alta, dar daca ar fi fost vorba de vreo arta invatata de la vreun mentor, ar fi mintit si el ceva mai inteligent.

 16. Aici avem de-a face cu politicieni switch on/off. Cand sunt in opozitie sunt off, adica orice s-ar face nu e bine si se distruge tara cand sunt la putere sunt ON, adica fac exact invers decat in opozitie. Cu alte cuviinte Ponta este un robot programat pe ON care face de toate inclusiv dedublarea. Cu un astfel de premier ii e usor oricarui neavenut sa-l cumpere pentru 2-3 aparitii la TV. Grav nu este robotul Ponta, grave sunt exercitiile de exorcizare practicate pe poporul roman de consilierii sai care isi detesta propriul popor netaindu-i cablul de microfon robotului Ponta. Ponta ne vrea o tara de tampiti pe care Ceausescu il numea „omul nou”. Vad ca unii cititori reclama ca nu-i gasiti schizifrenie si lui Base. Acesti stimabili uita ca un comandant de mare vas comercial TREBUIA sa fie la zi cu analizele medicale inainte de fiecare cursa. Ori pana una alta pe Ponta l-a votat „poporul” dar nimeni nu l-a certificat ca fiind valid mintal! Si uite ce-a iesit. Asa ca mai lasati-o cu Base ca pana acum este singurul presedinte cu „vaccinurile” la zi. Pe restul i-a doftoricit poporul si iata ce au putut facedin tara asta!

 17. Pana nu voi vedea in piata manifestanti, cu sutele de mii, cerand nu pensii, nu salarii mai mari, nu locuri de munca (asta chiar suna ipocrit la o populatie care a sedimentat in proverb zisa „Munca este pentru tractoare”) ci numai si numai descentralizare si rezolvarea nevoilor prin efort propriu, numai atunci voi crede intr-o sansa reala pentru comunitatea romaneasca. In rest, discutia asta pe cine sa alegem, cine este cinstit, cine nu este, este pierdere de timp si dovada unei impotente absolute a acelei comunitati si o condamnare eterna la saracie, ignoranta , hotie si umilinta. Fara un sistem care sa asigure initiativa si efortul tuturor cetatenilor la opera de constructie politica si economica a comunitatii vom stagna in mocirla in care ne zbatem de un secol si jumatate de asa zisa viata statala. Pentru ca nici Dumnezeu nu-ti baga in traista, d-apoi Ponta, Antonescu, Basescu, Iliescu, etc, pana la urma niste indivizi ca oricare altii. Cata vreme ne vom intreba pe cine sa alegem ca sa NE rezolve problemele, nu vom rezolva nimic!

 18. Faina distractie! dar… TREZIREA!
  Daca stam pe margine si doar aplaudam piesa in stil caragialesc ce se petrece cu noi de fata, suntem niste looseri.
  Implicati-va, nu lasati nepriceputii sau profitorii la butoane.
  Acum se cerne neghina, inca stati pe ganduri?
  Deschideti bine ochii si mintea, sunt oameni onesti care merita incredere. Ajutati-i, pentru ca altfel altii ii vor acoperiti de mizerie, doar pentru a ramane ei insisi in functii. Le (mai) permiteti asta?

 19. Cit de timpit poti sa fii incit sa nu realizezi nici pina in ziua de astazi, dupa o mare criza economica, faptul ca Emil Boc a fost unul dintre foarte putinii oameni realmente onesti din politica romaneasca?

  A dat cu barda in sectorul public? Pai daca v-ati ingramadit toti sa va angajati la stat ca e mai comod si mai sigur, in timp ce de-a lungul anilor nu v-a ajuns doar asta, v-ati mai adus si rudele, nasii, finii etc de am ajuns sa avem un stat mai mare decit in 1990! Si mai mult, va dadeati sporuri din 3 in 3 luni, cica prime de merit, probabil pentru ca erati in stare sa cistigati la Solitaire intr-un timp incredibil!

  Daca nu erati functionari, erati medici si asa-zisi profesori. Unii care te omoara in general pe masa de operatie, asta dupa ce te usureaza de 50% din agonisirea de-o viata si ailalti care scot analfabeti functionali pe banda rulanta.

  In concluzie, Emil Boc a fost cel mai onest prim ministru, macar pt faptul ca v-a adus veniturile la nivelul „competentelor” voastre. Daca nu v-a placut, trebuia sa va angajati la privat, dar na…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro