joi, iulie 7, 2022

Scopul, timpul şi costul, elemente esenţiale pentru întocmirea unei strategii energetice

Strategia Energetică a României, un nume care echivalează în mintea românilor cu „vorbe goale”. Realitatea ultimilor ani arată că strădaniile de a realiza o strategie energetică, au eşuat, tocmai datorită lipsei cunoaşterii realităţii asupra modului de realizare a unei strategii.

Alternativa pe care o propune campania StrategiaEnergeticăPentruRomâni, constă în abordarea realistă a pașilor care trebuie să fie parcurși în realizarea strategiei și evitarea mesajelor care să transmită false aşteptări.

Elementele care le considerăm esenţiale în abordarea subiectului Strategia Energetică sunt:

Scopul realizării strategiei – reprezintă esenţa şi motivaţia acţiuni. Lipsa acesteia face ca strategia să fie trecută la “şi altele” şi interesul tuturor părţilor să fie pe măsură.

Timpul de realizare a strategiei – este esenţial a fi apreciat corect pentru a obţine o strategie. Consider că nerealizarea până în prezent a unei strategii energetice s-a datorat inexactității alocării  resurselor de timp și bani. Explicația ar putea fi în necunoașterea etapelor care trebuie să le parcurgă o strategie și mai ales care sunt resursele necesare atacării acestor etape.

Alături de etapele prezentate, într-un material anterior, este necesar să se țină seama de elementele legale și procedurale pentru realizarea strategiei. Astfel, selectarea unui consultant presupune un termen de cca. 60 de zile calendaristice, fiind necesare alte cca. 90 de zile calendaristice pentru realizarea  lucrării. Ulterior, strategia nu se finalizează cu un raport înaintat de un consultant, sunt necesare parcurgerea următoarelor etape:

–        obiectivele strategice trebuie să fie supuse unei evaluări de mediu (conform legislaţiei în vigoare). Aceasta presupune selectarea unei firme care să întocmească un raport de mediu, conform procedurii legale de selecție (cca. 60 de zile) și realizarea raportului de mediu (cca. 90 de zile);

–        consultarea publică;

–        consultarea interministerială;

–        adoptarea la nivel executiv ;

–        eventual adoptarea in Parlamentul României.

Astfel, discutăm de necesitatea a cca.12 luni de la momentul inițierii realizării strategiei energetice până la momentul adoptării ei.

Costul realizării strategiei –  acesta compune în fapt două componente costul cu realizarea strategiei și costul cu evaluarea de mediu a obiectivelor strategiei. Complexitatea unei astfel de lucrări, dar și atragerea unor consultanți de elită, determină necesitatea unui buget de sute de mii de euro.

Viziunea strategică sau punctul de plecare al strategiei energetice, nu poate să fie stabilită de consultant, iar lipsa ei aduce eșecul acțiunii.

Obiectivele energetice – corecte, echitabile şi realizabile, necesită cunoaşterea sistemelor, proceselor, mecanismelor, legislaţiei, istoria evenimentelor, greşelile trecute, studii de impact, analize cost beneficiu şi de risc etc.

Ipotezele / Scenariile – ipotezele de la care se pleacă în realizarea strategiei şi scenariile, care ipotezele pot să le nască, sunt elemente pe care parţial un consultant trebuie să le identifice, parţial trebuie furnizate de beneficiar.

Managementul proiectului – presupune un mod de coordonare a proiectului şi corectarea modului în care se derulează acesta, astfel încât să se realizeze Strategia Energetică conform scopului pentru care a fost iniţiat proiectul, în limita resurselor alocate şi respectând viziunea asumată.

Articol aparut pe blogul autorului

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Birocratica si respingatoare viziune!!!

  Strategia energetica presupune simpla trecere in revista a tuturor resurse energetice cunoscute, a celor nationale si internationale. Hidrocarburile polueaza si se termina in citeva zeci de ani. Resursele nucleare ne mai confera citeva decenii pina la epuizare, la care se adauga costuri mari de administrare a riscurilor in functionere si a deseurilor nucleare.

  Resursele energiei sanatoase, regenerabile reprezinta baza viitorului indepartat, pe care il putem construi acum. Alaturi de economia energiei si implicit, schimbarea stilului de viata, energiiile verzi, cea eoliana si cea solara, asta trebuie sa ne preocupe acum. Mai ramin energiile necunoscute la care putem doar visa. Si resursele extraplanetare la care sintem foarte indreptatiti sa visam.

  Energiile regenerabile pot fi incurajate intr-o infinitate de forme, atit de guverne cit si de populatie. Articole ca cel de fata pot inspira ideologia ecologica rationala, tocmai prin resentimentele profunde fata de vorbaria goala.

  Nu era mai simplu sa argumentezi domnule Dumitru eventuala scadere de taxe si impozite a dezvoltatorilor energetici??!! Cite aspecte generoase puteau fi sustinute? Izolarea cladirilor, dezvoltarea retelei electrice, nationale si europene, reducerea impozitelor pe terenul cladirilor dotate cu panouri solare sau generatoare eoliene, incurajarea biomasei, cercetarea fundamentala a modelului standard la CERN, fonduri pentru dezvoltarea nano-tehnologiei, eficienta energetica a motoarelor cu ardere interna de puteri mici, bicicletele, etc. etc. etc.

  Stategia aia pe care o descrieti dumneavoastra pare o forma de inmormintare strategica la nivel guvernamental.

  • Stimate Domnule Daniel S.
   Nu am prezentat o viziune. Am prezentat un plan de lucru, realist, sub aspectul resurselor si etapelor, care trebuie parcurse. As dori sa subliniez ca reusita unei actiuni depinde esential de pregatirea si derularea acesteia. Campania initiata, Strategia Energetica petru Romani, urmeaza discutarea la nivelul societatii civile, pe parcursul mai multor materiale a acestui subiect.
   Va multumesc pentru sugestii si recomandari si va propun pt saptamana viitoare discutarea unei Viziunii energetice pentru Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dumitru Chisalita
Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, 2000. A obținut masterul în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la UniversitateaTransilvania din Brașov. Are titlul Ştiinţific obţinut în iunie 2004 în Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Începând cu anul 2010 este doctorand laUniversité de Technologie de Belfort Montbéliard, Franța, cu tema L’histoire de gaz naturel. În perioada 1966 – 2002 l-a asistat pe domnul prof.dr.ing Simescu Nicolaie la disciplina “Transportul gazelor naturale” la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2008 până în prezent este Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații cu disciplinele Termotehnica clădirilor, Măsurarea Fluidelor și Sisteme de energie regenerabile pentru clădiri. Din ianuarie 2006 este membru în colectivul de redacție al revistei Tehnica Instalațiilor, Tg. Mureș, din iunie 2005, este membru în colectivul de redacție al suplimentului revistei Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti. Din octombrie 2001 este membru fondator al Asociaţiei Culturale “Mediaşul Nostru“. De asemenea, este membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006 obține atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, in anul 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE, in anul 2009 atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in anul 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției. În 2010 a câștigat Premiul AGIR – Inginerul anului 2009 la secțiunea Ingineria resurselor naturale și a energiei pentru activitatea desfășurată în ultimii 12 ani de promovare a gazelor natural și valorificarea istoriei gazelor natural în lucrarea intitulată sugestiv: O istorie a gazelor naturale din România.

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro