sâmbătă, aprilie 19, 2025

Scriitorul de discursuri

Pentru a capata o imagine  eficienta a celor discutate si poate hotarate in summitul dintre presedintii Statelor Unite si Chinei  un analist serios trebuie sa plece  in primul rand de la discursurile oficiale, care de obicei urmaresc temele principale si evolutia lor pe parcursul intalnirii intre liderii respectivi. Am citit trei “discursuri Obama” si doua “discursuri Hu”. Nu voi discuta prea multe despre continut si despre evolutia pozitiilor presedintilor pentru ca asta o voi face intr-un articol in care voi incerca sa concluzionez o posibila noua faza a relatiilor internationale dupa intalnirea celor doi. Actorul principal al articolului prezent va fi “scriitorul de discursuri” al lui Obama – Jon Favreau, care inca o data a facut fata cu brio la problematica intalnirii si a reusit prin cele trei discursuri sa navigheze verbal prin zecile de probleme care au fost puse pe masa de tratative in aceasta intalnire.

Jon Favreau (Fav) este un om extrem de tanar, avand in vedere statutul pe care l-a castigat pe merit. Fav a intrat in Casa Alba la varsta de 27 de ani (va implini in iunie 30) reusind sa devina cel mai tanar asistent al Presedintelui SUA din toate timpurile; formal el este Asistent Prezidential si director al echipei scriitorilor de discursuri (Assistant to the President and Director of Speechwriting). Pentru cine nu cunoaste decorul, functia pare minora, adevarul este ca Time Magazin l-a pozitionat pe locul 83 din cele 109 personalitati influente mondiale ale anului 2009. Fara indoiala, Fav a avut extrem de multe merite in campania la presedintie a lui Obama, lui ii este atribuit si vestitul slogan “Yes, We Can,” desi dupa niste timp s-a constatat ca era traducerea lozincii “Sí, se puede” a sindicatului muncitorilor agricoli “La Unión de Campesinos”, de la care si politicienii romani care au format partidul UNPR au plagiat logo-ul (vezi, aici).

Jon Favreau este fara indoiala unul dintre viitorii oameni politici ai Americii. Fav este un om de stanga, pragmatic pana la cinism,  care a stiut sa-si formuleze frazele  pentru a-si pozitiona candidatul destul de ‘la centru’, nu prea departe de preferintele majoritatii americanilor. Pur si simplu i-a mers si si-a condus seful unde el dorea sa ajunga, la Casa Alba. Pentru a completa structura contradictorie a acestui personaj trebuie sa mentionam ca Fav este un om religios (catolic practicant) , absolvent al College of the Holy Cross (Worcester, Massachusetts), unde el si-a terminat studiile ca sef de promotie – valedictorian (de la latinul – vale dicere), cel care sustine discursul de despartire a promotiei lui.  Deci avem un om de stanga religios, care face bancuri proaste, care il pot costa alegerile pe candidatul pentru care lucreaza si pe el cariera (vezi poza controversata care a circulat pe net) si care trebuie sa faca fata unor scandaluri amoroase destul de picante si destul de dese.

Totusi Favreau are acel instinct de geniu prin care reuseste un autor sa capteze atentia la lucrurile pe care el doreste sa le transmita si sa atenueze lucrurile neplacute care trebuie spuse. Am citit aproape 20 de discursuri sau fragmente de discursuri scrise (probabil) de el si sustinute de Obama, in marea lor majoritate de o mare maiestrie scriitoriceasca si interpretate foarte bine de Presedintele Obama.

Discursurile lui Obama la summitul cu Hu Jintao au fost foarte bune. Poti gasi in ele aspectele etice si morale in care se refera la Tibet, drepturile omului si bineinteles Liu Xiaobo (premiantul Nobel pentru Pace din 2010). Fraza “a lot still needs to be done in China, in terms of human rights” este aproape machiavellica, adica trebuie facut mai mult decat s-a facut in acest sens, de parca s-a facut ceva pana astazi – de fapt lucrurile au evoluat mult mai rau pe timpul actualului lider chinez, mult mai rigid decat cel pe care l-a urmat, Jiang Zemin. Alte doua fraze interesante – “The United States recognized that China is a great power” pentru opinia publica din China si “President Hu could take that home as his legacy,”  pentru unchiul Hu, care-si doreste si el ca majoritatea politicienilor, locsorul in istoria tarii sale.

Pana la urma vizita chineza a mers bine din perspectiva ambelor puteri. Fiecare si-a primit maximum posibil la ora actuala. Inca o data, Jon Favreau si-a facut datoria, ajutandu-si seful intr-o serie destul de complicata de probleme. In Congres si Senat  lucrurile au stat mai putin bine, acolo au fost alti scriitori de discursuri, care l-au numit pe unchiul Hu – tiran. Asta este din alta opera.

Despre aspectele morale cu adevarat si despre etica politica care a existat sau nu – veti putea citi intr-un alt articol publicat aici.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

    • NT,
      Cand esti out of topic nu comentezi! Basescu sau orice alt politician roman nu este amintit in articol. Deci nu vreau nimic care nu este legat de articol. Povesti mioritice si alte aiureli nu la mine – astea sunt regulile mele.

  1. De ce zici ca e un om de stanga? Mi se pare ca il prezinti ca un eventual pericol….. ca e catolic si ca e un om de stanga si ca face glume proaste…

    e si el om pana la urma

    • johnny,

      Este om de stanga si asta nu este de loc un lucru negativ! Nici ca este catolic nu este! Deobicei marea majoritate a stangistilor sunt atei si nici asta nu este un lucru rau.

      Despre aventurile amoroase – sunt pline ziarele de ele si americanii sunt puritani si ipocriti (majoritatea)

  2. De ce va certati in public?

    Theo, poti posta pliz linkuri catre cele cinci discursuri despre care spui ca le-ai citit? Multumesc.
    As vrea sa le citesc si eu INAINTE de-a citi concluziile tale (pe care le astept cu mare nerabdare), sa vad daca ajungem la aceeasi concluzie in ceea ce priveste G2 ;-)
    Foarte interesant, totul. Sunt curios daca China (o fi cacofonie?) scapa de capcana in care a cazut Japonia. Sunt curios (dintr-un interes pur egoist, desigur) si care-o sa fie reactia europeana, if any.

  3. Interesant articol. In tot cazul bine documentat. Pacat ca nu stim prea multe despre cel care-i scrie discursurile lui Hu. As vrea doar sa remarc imensa pacaleala legata de „drepturile omului”: in China, cand vorbesti de ele, te referi la dreptul la munca, la hrana, la conditii civilizate de viata. Hu nu a riscat asadar nimic atunci cand a spus la Washington ca mai are multe de facut in privinta drepturilor omului, pentru ca publicul lui de acasa, care nu se poate uita pe YouTube si nici nu poate intra pe Facebook, nu se gandeste la Liu Xiaobo atunci cand aude „drepturile omului”, ci la o marire de salariu. Suspectez aici un mic complot intre scriitorii de discursuri si comanditarii lor: Obama nu mentioneaza numele laureatului Premiului Nobel, Hu admite ca mai are ceva de facut la capitolul „drepturile omului”. In felul acesta ambii presedinti pot spune ca au repurtat o victorie morala, cand de fapt nu au realizat decat un artificiu de imagine. Mie a inceput sa mi se faca sila de oamenii de imagine si de strategiile de imagine….

      • astea sunt lucrurile cele mai importante pe care le-a declarat Hu Jintao:

        […] This trip to America has to end tomorrow, but the seeds of friendship and cooperation we are sowing today will certainly take root and sprout, and yield positive results.

        胡锦涛在晚宴致辞时表示,这次美国之行明天将要结束,我们今天播下的友好合作种子一定能够生根发芽、开花结果。

        Hu Jintao said, on this visit, I and President Obama agreed that both our countries must dedicate their efforts to establish a relationship of cooperation and partnership with mutual respect and mutual benefit.

        胡锦涛说,这次访美期间,我和奥巴马总统一致同意,中美两国应该竭诚努力,共同建设相互尊重、互利共赢的中美合作伙伴关系。

        Hu Jintao emphasized that establishing a relationship of cooperation and partnership was inseparably linked to strong support for mutually beneficial economic cooperation. In recent years, America’s central and western regions have seen rapid development of exchanges and cooperations with China, which have become vivid microcosms of the development of Sino-American relations. China wants to work together with America, unearth the potentials for cooperation in the fields of politics, finance, energy, environment, building of infrastructure, etc. China and America are both great trading countries, both of them are beneficiaries of free trade, and should perfect the system of global trade, promote the Doha Round, and set an example of resisting things such as protectionism.

        胡锦涛强调,建设中美合作伙伴关系离不开互利互惠经济合作的有力支撑。近年来,美国中西部地区对华交流合作得到长足发展,成为中美关系发展的生动缩影。中方愿同美方一道努力,深挖财政、金融、能源、环境、基础设施建设等领域合作潜力。中美两国同为贸易大国,都是自由贸易的受益者,应该在建设和完 善全球贸易体制、推动多哈回合谈判、抵制保护主义等方面作出表率。

        Hu Jintao pointed out that the building of Sino-American relations depended on the peoples’ of both countries broad support and their active participation. Young people are the future of a country, and the hope of the world. In the final analysis, the bright future of Sino-American relations depended on the young generations who would create it. In the hands of the young, the friendship between China and America would be carried forward and the torch would be passed.

        胡锦涛指出,建设中美合作伙伴关系有赖于两国人民广泛支持和积极参与。青年是国家的未来、世界的希望。中美关系的美好前景归根结底要靠两国青年一代共同创造。在中美两国青年一代手中,中美友好必将继续发扬光大、薪火相传。

  4. Am sa postez traducerea , nu stiu cat de buna ( scuze ) , a unui comentariu la articolul ” Chinese Tiger ate US Dove for lunch ” , aparut in New York Post , comentariu pe care l-am gasit pe Inliniedreapta .

    ” Sunt oare singurul care gaseste ironic faptul ca Premiul Nobel pentru Pace 2009 a luat masa cu cel care l-a inchis pe Premiul Nobel pentru Pace 2010 ? „

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro