joi, aprilie 18, 2024

Scrisoare catre doamna Ioana Petrescu, ministru de finante, din partea lui Aurelian Craiutu si Vladimir Tismaneanu

Stimata doamna ministru, Va adresam aceste randuri in calitatea noastra de intelectuali publici si de membri ai comunitatii academice din Statele Unite din care faceti parte si Dvs. Va scriem intrucat suntem ingrijorati si revoltati de recentele afirmatii ale premierului Victor Ponta la adresa unor intelectuali de prim rang ai Romaniei, personalitati cunoscute pentru consecventul lor angajament in favoarea societatii deschise. Am participat amandoi la evenimente organizate de Institutul Cultural Roman in perioada 2005-2012, cand aceasta institutie era condusa de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Dan Croitoru. Asemeni atator altor oameni de cultura din Romania si din afara ei, depunem marturie pentru exemplara deschidere a acestei institutii spre valorile autentice ale lumii de azi. Consideram utilizarea unor formulari gen „opinii anti-romanesti ori chiar fasciste” atribuite fara nici un temei fostei conduceri a ICR drept o calomnie inacceptabila si un afront adus imaginii Romaniei in lume.

Nu mai putin insultatoare este sintagma rostita despre profesorul Mircea Mihaies, numit de premier „batran fascist”. In iunie 1990, doi membri ai guvernului Romaniei, ministrul culturii, Andrei Plesu, si ministrul educatiei, Mihai Sora au protestat public impotriva atrocitatilor comise de minerii adusi de Ion Iliescu si Petre Roman. Violenta verbala, cum banuim ca stiti, are consecinte nefaste. Mai ales atunci cand acela care recurge la ea are atributii de inalta responsabilitate in stat. In opinia noastra, credem ca se cuvine ca dvs. in dubla dvs. calitate de ministru si cadru universitar (in Statele Unite) sa va delimitati public de aceste luari de pozitii. E cazul sa va deranjeze faptul ca se profereaza aceste acuzatii de „fascism” impotriva unor oameni cunoscuti in Romania si in lume ca democrati convinsi. Si se cuvine sa nu ramaneti indiferenta fata de valul de proteste din partea a tot ce are mai bun aceasta tara la adresa atentatului comis de premier impotriva dreptului la demnitate al unor cetateni ai Romaniei.

Dvs, in calitatea pe care o aveti de cadru universitar la University of Maryland, sunteti, desigur, la curent cu seria de cinci conferinte internationale desfasurate anual la Washington intre 2007 si 2011, sub egida universitatii careia ii apartineti, cu sprijinul generos al ICR, in colaborare cu Woodrow Wilson International Center for Scholars, Universitatea Georgetown si Ambasada Romaniei. Mentionam, de pilda, conferinta „Between Past and Future: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, care a avut loc in noiembrie 2009, deschisa de presedintele Universitatii Maryland si de fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, dl James C. Rosapepe. Stiti probabil ca din acea conferinta a rezultat un volum publicat la Central European University Press. Cartea include si texte scrise de tineri doctoranzi de la University of Maryland, inclusiv Cornel Ban, care preda acum stiinte politice la Boston University. Un studiu din volum este semnat de profesoara Noemi Marin de la Florida Atlantic University, care si-a sustinut doctoratul la Universitatea Maryland. La fel, a fost publicat la aceeasi editura, volumul conferintei „Promises of 1968: Crisis, Illusion, Utopia” la care am participat amandoi, impreuna cu un grup substantial de cercetatori din Statele Unite si Europa. Un alt volum, despre justitie politica si memorie, urmeaza sa apara anul acesta. E limpede ca fara aportul ICR aceste conferinte care au adus la Washington numerosi intelectuali romani si americani, n-ar fi avut loc. Fara ICR, n-ar fi existat nici exceptionalul program de burse pentru tinerii cercetatori ai perioadei Razboiului Rece la Woodrow Wilson Center, un program din pacate eliminat de Andrei Marga in scurtul, dar perniciosul sau mandat ca presedinte al ICR.

E important de adus aminte opiniei publice ca la acele conferinte au participat cunoscuti specialisti pe teme romanesti, intre care profesoarele Gail Kligman, Lavinia Stan si Cristina Vatulescu, precum si profesorii Daniel Chirot, Dennis Deletant, Tom Gallagher, Ken Jowitt si Charles King. Printre cei care au prezentat lucrari, alaturi de noi, s-au mai aflat si colegii Dvs de la Maryland, profesorii Jeffrey Herf, Bartlomiej Kaminski si Karol Soltan. Sa amintim apoi si alte nume care predau la universitati de marca din Statele Unite si Europa: John Connelly (Berkeley), Irena Grudzinska Gross (Princeton), Agnes Heller (New School for Social Research), Dick Howard (SUNY), Constantin Iordachi (CEU), Jeffrey Isaac (Indiana), Konrad Jarausch (University of North Carolina), James McAdams (Notre Dame), Mark Kramer (Harvard), Mark Lilla (Columbia), Charles Maier (Harvard), Eusebio Mujal-Leon (Georgetown), Jan-Werner Muller (Princeton), Janos Rainer (Institutul 1956, Budapesta), Marci Shore (Yale), Thomas W. Simons (Harvard), Timothy Snyder (Yale), Gale Stokes (Rice), Viktor Zaslavsky (Free International University for Social Science, Roma), Richard Wolin (CUNY). Sa-i amintim pe Charles Villa-Vicencio, fost membru al Comisiei de Adevar si Reconciliere din Africa de Sud si pe Martin Palous, membru fondator al Cartei 77, ambasadorul Repubicii Cehe la Natiunile Unite. Sa-l amintim pe A. Ross Johnson, fostul director al postului de radio „Europa Libera”.

Unul dintre argumentele invocate de premierul Ponta a fost acela ca ICR a dispus dupa placul sau de banii publici. In calitatea dvs de ministru al finantelor, dvs puteti avea o imagine mai corecta in aceasta privinta. Am aratat doar cateva dintre activitatile sale care au dat roade si care au facut ca imaginea Romaniei in America sa fie una de marca.

Ne-ar place sa credem ca ati acceptat sa preluati acest post gandindu-va la binele tarii. Ca profesori de stiinte politice nu putem sa nu va atragem atentia ca acest bine public este inseparabil de de modul cum este tratata cultura, cum sunt tratati exponentii valorilor spirituale. Apelam la Dvs pentru a reactiona public, cat mai curand, de o maniera transanta la ceea ce socotim a fi o grava amenintare la adresa valorilor democratice in Romania de azi.

Aurelian Craiutu, profesor de stiinte politice, Indiana University

Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, University of Maryland

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Stimata Doamna Ministru

  Ma asociez fara nici o rezerva cererii formulate de Profesorii Craiutu si Tismaneanu.

  Cu deosebit respect,

  Peter Manu, MD, FACP, FNYAM
  Professor of Medicine and Psychiatry
  Hofstra University
  Hempstead, New York

 2. Unul dintre argumentele invocate de premierul Ponta a fost acela ca ICR a dispus dupa placul sau de banii publici. In calitatea dvs de ministru al finantelor, dvs puteti avea o imagine mai corecta in aceasta privinta. Am aratat doar cateva dintre activitatile sale care au dat roade si care au facut ca imaginea Romaniei in America sa fie una de marca.

  Hmmm… foarte delicat momentul… până la această oră d-na Petrescu ar fi trebuit să își fi depus deja demisia… de bună voie și nesilită de nimeni, tocmai din motivele enumerate mai sus… acum este cam tardiv si orice tentativa de a da curs cererii dvs. specifice îi va aduce inevitabil concedierea. Omerta este un scenariu mai comod pentru toți miniștrii guvernului Ponta.

  • Stati linistit. Nu exista nici cel mai mic pericol ca doamna Petrescu sa inteleaga scrisoarea si sa ia atitudine. Dupa toata prestatia dumneaei de pina acum, exista multe argumente care dovedesc ca prezenta dumneaei in guvern nu are nicio legatura cu competenta si onestitatea profesionala, cu calitatea de cadru universitar sau cu „ginduri pentru binele tarii”. Nu cred ca are cineva naivitatea sa creada ca un om care ar avea asemenea calitati poate fi recrutat in echipa celui mai nociv prim-ministru pe care l-a avut Romania in toata istoria sa.

   • Domnule Pretor
    Credem aidoma, în aceleași idealuri ale Guvernului Ponta.
    Duduia finanțelor a jurat să respecte Constituția, adică va răspunde (solicitării din acest articol)… în solidar cu micul șefuleț. :)

   • Sint de acord cu dvs. Domnisoara nu se gindeste decit la propria persoana.Scrisoarea este un revelator subtil al imposturii dumneaei: ori este o persoana -inmplicit un intelectual- respectabila , ori face ceea ce face deja si atunci nu este.

  • Buna Ziua
   cu riscul de a deveni persoana non grata pentru domnul professor Tismaneanu ma pronunt sincer ca asteptarea Dumnealui de a primi un banal raspuns, nu academic, un banal raspuns este ..o dovada de Prea Multa Buna Credinta – in opinia mea..Naivitate..mea culpa….insa Doamna Petrescu a devenit altceva decat un Executiv al Guvernului Poporului roman..a devenit un soldat al Ordinelor pretinsului doctor in drept…regret daca am fost abrupt..dar cu Buna Credinta in relatia cu „emanatii” Guvernului Actual este ..nefericita…Piata Victoriei isi va redobandi Numele NUMAI prin raspunsuri valabile – atroce-ferme la adresa Bolshevicilor de acolo…Domnule Profesor Tismaneanu, va spun (scriu) spasit ca la cei 43 de ani ai mei, rabdarea este aproape consummate, un fenomen de strada Il Doresc si este de asteptat in acest an..stiu ca imi veti reprosa ca ma aliniez lor..barbarilor bolshevici de la Palatul Victoria, negresit aveti dreptate insa Indignarea – repusia – scarba si alte stari care ma cuprind le am deprins in acesti 24 de ani de Falsa democratie, de REindoctrinare stalinista-inceputa cu success de ion Iliescu si ai lui Mineri si continuata de Pupilul Nastase si mai Nou Nascutul Victor viorel ponta…:vot ul de blam” cum se spune azi, 9 mai 2014 orele 11 AM este insufficient..azi 9 mai TRABUIE sa ne mobilizam ca Reduta ..cucerita candva de Dorobanti, si alti Eroi Nationali, azi lasati in desuetudine si Uitare…sa o construim la Piata Victoriei, numai asa Piata Victoriei Poate si Trebuie sa adauge in denumire Piata Victoriei Impotriva Comunismului si Nesimtirii…cred in ceea ce spun, nu am calitati de Lider dar cred ca cei care citesc randurile mele..trebuie sa se gandeasca ce POATE devein Romania..peste 25 de ani…un Gulag Sovietic, acceptat tacit de UE sau o Tzara care s a „curatat” de insalubrul Comunism mostenit la 30 decembrie 1947..alta cale..lina si de bon ton..nu pot vedea..va rog iertare pentru abordarea mea acida domnule Tismaneanu (si poate agramata)

  • Paguba-n ciuperci. Se intoarce la catedra din College Park si se reapuca de treaba. Mare lucru ca si-a luat an liber inainte de tenure. Iar cu integritatea ea nu cred ca se poate juca, pentru ca e cariera ei viitoare in joc, foarte bine au vazut profesorii Craiutu si Tismaneanu.

  • Doamna Ioana Petrescu poate că încă nu are toate informațiile care să-i ofere imaginea de ansamblu a mecanismului prin care Proiectul ”România – Stat de Drept” este sabotat cu consecvență de 25 de ani.
   Pentru întregirea tabloului general, pe lângă istoria recentă a tulburărilor de pe scena politică dâmbovițeană ar fi utilă și studierea capitolelor privind Istoria Contemporană din lucrarea ”O istorie sinceră a poporului român” de Florin Constantiniu.
   http://www.seminarulteologicbuzau.ro/concursuri_doc/O_istorie_sincera_a_poporului_roman-Florin_Constantiniu.pdf

   • D-na Petrescu este o persoană matură, inteligentă, vaccinată… ar fi trebuit să dețină toate informațiile privitoare la ce înseamnă să lucrezi pentru guvernul de „cinstiți” al lui Victor Ponta, sau cum e să ai șef un asemenea caracter sub-mediocru, care postează pe Facebook toate trăznăile – a se vedea vizitele de lucru din țară. În plus, se afișează cu Casa Regală la dineuri și sindrofii (rușine că se întâmplă un astfel de lucru că veni vorba). Un premier care a și bruscat-o verbal în public la prima „abatere”. Fiecare dintre noi are priorități și preferințe personale dar pentru mine este de neînțeles -prin prisma experienței mele de emigrant- cum poți accepta un asemenea deal sau gig. Este poor judgement în opinia mea. Compromisul este major.
    Până la această ora trebuia să își fi dat demisia și să fi avut biletul de avion cu destinația Washngton în poșetă. Adieu, mon petit Victoraș!

    • Mi-am pus și eu întrebarea: De ce nu și-a dat demisia imediat după admonestarea primită de la Primul Plagiator al țării ?
     Aș fi tentat să cred că este posibilă următoarea explicație: activitățile unui Ministru de Finanțe al unui Guvern care nu are decât o singură preocupare – distribuirea veniturilor Bugetului – este o veritabilă Temă de Doctorat. Poate fi o experiență unică în istoria Științei Economiei.

 3. Frumos Domnule Tismaneanu!

  Sah la Doamnei Ministru.

  Daca raspunde favorabil cererii d-voastra, si-a spalat rusinea de a fi membru in cabinetul Psihopatului Ponta. Mai mult, devine o persoana frecventabila in Romania.

  Daca tace, si-a terminat cariera. Cel putin in Romania!

  Doamna Ministru, asteptam urmatoarea mutare!

  • Daca nu raspunde s-a terminat cu cariera ei in America pentru ca probabil povestea va ajunge si la Universitatea Maryland, iar cei de acolo nu cred ca vor fi incantati sa aiba un profesor care se asociază cu un politician extremist care ataca libertatea de exprimare.

   E foarte buna miscarea, au atacat la un punct slab, americanii sunt foarte sensibili la astfel de lucruri.

 4. Stimata Doamna Ministru,

  ma asociez acestui mesaj de solidaritate cu adevarul si respectul pentru valorile perene.
  Apreciez responsabilitatea Dumneavoastra cu toata sinceritatea. Am convingerea ca angajamentul in inalta functie pe care o ocupati este sustinuta de o admirabila vointa de progres impreuna cu tara pe care o iubim.
  Tocmai de aceea, cred, este un act de dreptate dar si de curaj de a separa valorile de neant.

  cu respect,
  daniel f popa

 5. Ma indoiesc eu ca Dna ministru scolita la Harvardul democratic american va indrazni sa aiba vreo opinie, sa dea un raspuns scrisorii….
  Tacere complice..

 6. Nu are a face una cu alta.
  Ce vina are fata aia de la finante, mie imi scapa un pic sensul scrisorii asteia.Petreasca a fost si este o persoana care respecta etica si morala.De ce ar vrea Vlad sa o amestece in lupta ( total imbecila) intre palate? Qui prodest?

  Daca adaug faptul ca suntem in campanie electorala , parca incepe sa faca sens , dar tot nu e in regula.Daca privesc balacareala intre palate, vad doi reprezentanti importanti in stat( prim ministru si presedinte),care se comporta ca doi adolescenti intarziati.Unul cu grave carente la comportament, morala ,etica si gandire iar altul un Don Juan tarziu, fara flori in butoniera, fara prea multa logica si extrem de virulent in atacuri( batrinetea ar trebui sa aduca un pic de intelepciune, totusi).

  Nici unul nu are maturitatea necesara pentru a purta o conversație decenta si nu au un minim respect pentru persoana lor( din moment ce dau spectacole zilnic).

  Inteleg faptul ca amindoi ( la universitatile unde lucrati) creati consultanti politici,lobbysti sau diplomati poate, ori persoane care pot influenta politica .
  N-ati vrea sa creati si pe aici asa ceva?Sau eventual sa dati sfaturi celor doi ca sa nu mai avem parte de spectacolul asta grotesc? E un pic de saturatie in tot ce fac cei doi.

  Probabil ca daca am avea si noi pe meleagurile astea o clasa politica mai acatarii am putea sa mai dezvoltam ceva.Deocamdata , slabe sperante.

  Deci, nu loviti in tineri care vor sa faca ceva.Bun sau prost, vor sa faca ceva.Poate ar trebui lasati sa incerce,barem.Ce zici Vlade?

  • Ceea ce faci dumneata, LaGuardia, prin aceasta postare se cheama diversiune. O vedem zi de zi prin trambitele lui VV Ponta, asa ca scuteste-ne, te rog, de postarea aparent inteligenta. Subiectul nu este altul decat a continua sau nu in acest guvern condus de acest mincinos notoriu. Razboi dintre palate nu are nici o legatura cu acesta scrisoare, dar trebuia cineva sa incerce deturnarea discutiei, nu? Nu conteaza , nu-i asa, ca i s-a adresat cu ‘fa’ unei doamne respectabile ca varsta ci ca este plimbat cu barca prin inundatii „murind” de grija oamenilor, nu conteaza ca si el ameninta ca de pe tarlaua lui maica-sa cu puscaria, ci conteaza doar ca , vai, cineva de la PMP sau PDL a agresat o batrana la Nana…
   Scoala diversiunii se invata usor si se uita greu in tara asta… cu toate ca pe dumneavoastra nu va vad a locui pe aceste plaiuri mioritice. Ca antidot la aceasta diversiune va propun sa urmariti cine mai semneaza, prin comentarii sau adeziune, aceasta scrisoare deschisa si sa va spun ca doar asta conteaza.

   Cate despre doamna (sau domnisoara) ministru de finante, mi se pare ca este de un habarnism desavarsit data vine dansa acum, in anul 2014 si ne comunice perceptia populara a relatiei fisc – contribuabil ca politist – infractor, cand noi, economistii, atragem atentia de atatia ani in privinta asta!
   Ori este rau intentionata ori habar nu are in ce s-a bagat! Luand in considerare ambele cazuri nu cred ca vom avea vreo demisie din partea dumneaei….

  • Ne tutuim? Ne spunem pe nume? De cand? Ce-ar fi sa folositi un ton civilizat? Inclusiv despre Ioana Petrescu. Are un nume, un prenume si o functie. Evident, putem critica performantele ei ori ale oricui altcuiva, dar, pe cat posibil, cu argumente.

  • @La Guardia
   Urmind rationamentul d-voastra, si VV Ponta este un tinar care vrea sa faca ceva bun in politica.
   Oare ce ?
   Ne scoate din UE si ne baga in ceva mixtura euro-asiatica cu Putin, ne aduce chinezi sa ne faca ei autostrazi si trenuri rapide..
   ne scoate din NATO ca sa nu mai fim aserviti occidentului capitalist…
   Ne apara de Europa, e mindru ca e romin …
   Ce conteaza daca pt asta insulta, minte, jigneste, plagiaza, fura idei, oamenii lui fura toata tara…de la voturi la fonduri publice (alea europene e ceva mai greut, tre facute multe acte)…
   E tinar? este…
   deci sa nu mai lovim in Fa Ponta, si nici in ministrii lui, ca se supara pe noi si nu se mai da cu barcuta…

  • Stimate LaGuardia,
   Va recomand ca, pe viitor sa scrieti “cui prodest” in loc de “qui prodest” in masura in care aveti in vedere limba latina si celebra intrebare “cui ii profita”.

   Sigur, v-as recomanda sa incercati sa va si raspundeti la intrebarea asta, singur, in speta. Eventual prin lectura atenta si integrala a textului scrisorii de fata, in care aveti chiar raspunsul la aceasta intrebare, si toate argumentele necesare. Insa pentru asta va trebui sa recurgeti la un procedeu inedit: sa ganditi. Ceva imi spune, totusi, ca nu sunteti in masura (textul comentariului dvs gen). De unde nu va mai recomand nimic, iata, in afara de folosirea corecta, nu abuzarea limbii latine, daca tot insistati…

  • Tot @ La Guardia-qui-prodest-Vlade (dumneata ai multe de invatat in materie de limbaj bine temperat)

   Flotare logica pe tema “cui prodest”, in sistemul dvs referential:

   Daca Ponta si Basescu sunt niste adolescenti intarziati, atunci domnisoara Ioana Petrescu, avand in vedere datele personale (varsta, discurs, maturitatea gandirii si exprimarii) e pioniera, comandanta de detasament, maxim clasa a 5-a, scoala generala, si nu de oricare, ci din aceea pregatita sa calce pe cadavre (de natiuni, de valori culturale, de intelectuali denigrati/ calomniati de seful ei direct, primul ministru Ponta, adolescentul intarziat). Si pentru ce? Pentru a-si adauga la CV o functie de ministru intr-o tara minora din punctul de vedere nord-american. Adica pentru resume building. Si, poate, pentrui a-si ostoi ego-ul si vanitatea, pe sistem “sunt ministru, sunt ministru, la varsta pionieratului! Ura!” Deci in interes carieristic personal. Ok.

   Pai atunci, per a contrario (daca tot va place limba latina), daca ar vrea sa fie luata in serios (nu de pioniera oportunista), pe viitor, atat in mediile academice serioase, cat si in cele politice (are o functie politica de nivel inalt; da, politica, lasati prostia asta cu tehnocratii impartiali) ar trebui ca macar acum, in ultimul ceas, sa-si dea demisia si sa se desolidarizeze de Ponta si guvernarea lui. Adica sa demonstreze minima maturitate intelectuala si etica: da, a gresit, sa zicem, din entuziasm juvenil si vanitate; dar, uite, desi mai greu, a inteles ca serveste si legitimeaza o guvernare catastrofala, anti-democratica, anti-nationala, cleptocratica si anti-valori civilizate, occidentale.

   Ei, ati inteles cum sta treaba? Nu va mai obosesc si cu alte flotari logice pe tema cui prodest (din alea cu beneficiile protestului si solidarizarii in apararea valorilor benefice ale unei comunitati umane) ca pe dvs va intereseaza soarta tinerei Ioana Petrescu, nu a comunitatii romanesti, statale, nationale, prin urmare, la preocuparea asta v-am raspuns: ei ii profita in primul rand. Doar ca uite, nici dvs, nici dumneaei, nu v-ati prins :)

 7. dle profesor! Va bateti gura DE POMANA. Dna Petrescu are doar o diploma din USA.
  Primul ordin dat de dna Petrescu in noua sa functie a fost sa NU se plateasca nicio sentinta definitiva si irevocabila.
  Nicio despagubire ordonata de tribunale nu este platita si in 2-3 luni s-au acumulat cam UNA MIE executari silite.
  Ce-o fi invatat dna ministru in USA?

 8. Stimata Doamna Ministru

  Ma asociez si eu fara nicio rezerva cererii formulate de Profesorii Craiutu si Tismaneanu.

  Cu deosebit respect,

  Ovidiu Ursachi

 9. La pariu merg ca n-o sa primiti nici un raspuns de la actuala ministra a economiei. Ciolanul pesedist este mai tare decit demnitatea.

 10. Pana la urma, ar putea fi inca un moment al clarificarilor de care copy-paste se fereste cu atata grija, cand i se da prilejul. Asemenea reactii sunt cele care il dezvaluie pe deplin. Din pacate, daca te uiti in sondaje, se pare ca doar pentru cei care oricum stiu cu cine au de-a face…

 11. Sustin demersul Domnilor Profesori Vladimir Tismaneanu si Aurelian Craiutu.

  In calitatea mea de cetatean al Romaniei ma adresez si eu Domnei Ministru Ioana Petrescu
  si in egala masura cetateanului si Profesorului Ioana Petrescu, si va solicit o luare de pozitie clara in calitatea de cetatean si membru al guvernului, fata de recentele afirmatii denigratoare si ale Premierului Victor Ponta, la adresa unor intelectuali recunoscuti si renumiti ai neamului nostru, care au servit interesele tarii impecabil, cu daruire si profesionalism, asa cum tragem nadejde ca si dvs. o faceti.

 12. Daca ar fi avut un gram de demnitate si integritate, doamna ministru nu ar fi acceptat sa faca parte din cel mai mizarabil guvern ever. Ca atare, Stimate dle. Profesor Tismaneanu, scrisoarea dvs va ramane fara raspuns.

 13. Doamna Ministru

  Ma asociez si eu fara nicio rezerva cererii formulate de Profesorii Craiutu si Tismaneanu.

  De asemenea, gasesc extrem de pertinenta aprecierea utilizatorului „cinic”; prin metode de forta (refuzul de a te conforma unei executari silite, nemaivorbind de obligatia initiala de executare benevola) nu te poti numi un democrat decent, ci doar un politruc .

  Consilier Juridic,
  Marius Dumitrescu

 14. Doamna Ministru,

  Sunteti tanara, vremurile si oamenii se schimba, dar demnitatea dvs. este doar una. Va rog si va indemn sa faceti ceea ce va dicteaza constiinta. Indiferent cat de radicala va este decizia, daca este conforma cu constiinta dumneavoastra si este nevoie sa taiati in carne vie, atunci taiati, caci in astfel de situatii briciul vi se ascute, nu se toceste.
  Sunt un intreprinzator roman, nu sunt de acord deloc cu ceea ce se petrece, nici in spatiul public, nici in ministerul dvs., dar nu mi-am pierdut cu totul speranta. Am incredere in capacitatile analitice ale femeilor si intr-un bun simt mult mai mare decat al barbatilor.
  Va doresc succes !

 15. Dle Tismaneanu, sunteti naiv? Faceti apel la un personaj din anturajul dubios si infractional al Mitomanului, cerandu-i bun simt si atitudine? Nu trebuie sa aveti asteptari de la Ioana Petrescu, doamna cu usturoiul. Face parte din acelasi grup de interese cu Mitomanul, fiindu-i doar o sluga credincioasa. Sa va puneti intrebarea, fireasca, cuma ajuns Ioana Petrescu in guvernul Romaniei. Mai apoi veti putea sa va oferiti si un raspuns privind moralitatea acestei persoane. Ioana Petrescu este doar una dintre numeroasele slugi de care s-a inconjurat Plagiatorul. Petrescu n-o sa indrazneasca in veci sa ia atitudine publica impotriva vagabondului de la Palatul Victoria. Ii cereti imposibilul. Eu va sugerez sa tratati in bloc intregul guvern dar si intreaga actuala putere politica, sa o tratati ca pe o gasca de borfasi, de oameni slugarnici, marunti, meschini si badarani, dispusi sa faca orice mizerie ca sa faca placere si sa serveasca intereselor infractionale ale grupului Ponta. Toti cei care incurajeaza si tolereaza comportamentul ticalos si mentalitatea infractionala a premierului ii sunt complici. Ati vazut vreun ministru sau vreun parlamentar din actuala coalitie de la putere sa se desolidarizeze explicit de Victor Ponta, sa se retraga din cohortele de slugoi ai acestuia? Nu. Si nici n-o va face vreunul. Singurul care a avut ceva decenta a fost Kelemen Hunor. Dar si acesta continua sa accepte sa faca parte din anturajul Mitomanului. N-am vazut nici o demisie in semn de protest dle Tismaneanu. Dv ce astepati? Nu va mai faceti iluzii. Gasca este solidara cu stapanul.

  P.S. Asta nu inseamna ca nu apreciez atitudinea dv ca fiind una laudabila, fireasca. Ma bucur ca sunteti unul dintre cei curajosi, dintre cei care nu s-au lasat infranti de borfasii de la putere si de catre mediile lor de propaganda-dezinformare publica. Continuati! Voi fi alaturi de dv. Si nu numai eu voi fi acela.

  • domnule,dumneata poate ai uitat sau n ai trait in cea mai dreapta societate;ei bine,atunci exista doar Marele Partid,partidul poporului.si exista dreptul la opinie si atunci in romanica puteai sa tzi exprimi parerea si sa fii contra,dar asta in interiorul partidului.de aceea multzi comunisti se exprimau de genu:noi luptam din interior !

 16. Inntru totul de acord cu ce se cere ministrului finantelor …insa asta este doar o parte din problematica …si intrebarea care se pune (si eu pun mai ales economistului Aurelian Craiutu) este de a infirma cu fapte (date) daca problematica „costurilor mari si uneori duble” ale ICR-ului sunt adevarate sau nu …sau discutam doar de „costurile mari ale autostrazilor si infrastructurilor materiale / tangibile”, iar cele ale „infrastrucurilor informationale, intangibile” nu se pune (pastrand in continuare aceeasi dubla unitate de masura)?

  • @Ivi
   Si cum anume asteptati dumneavoastra ca domnul Craiutu sa „infirme cu acte” acuzatiile aduse de Ponta? Nu vi se pare mai normal ca cel care aduce acuzatiile sa o faca „cu acte”? Cum adica sa demonstreze cineva ca nu e adevarat ceva ce nu e formulat si dovedit? Si, apoi, chiar credeti ca daca erau nereguli de asemenea natura la ICR nu se proceda mai departe la inaintarea dosarului la parchet sau unde trebuie trimis pentru recuperarea prejudiciilor? Era suficient timp din 2005 si pana astazi ca Curtea de Conturi sa faca un asemenea demers si, mai mult, avea obligatia sa faca acest lucru.

   • @ALX

    E simplu eu am cerut lui Aurelian Craiutu (ca economist intelege ce inseamna de exemplu, sa faci o autostrada care costa normal X Euro si care a fost realizata din bani publici cu de doua ori mai mult) sa ceara Ministrului Finantelor si infirmarea acuzatiilor aduse de Curtea de Conturi ICR-ului cu bani cheltuiti aiurea, inclusiv pentru plata de doua ori din bani publici ai unor deconturi …altfel planeaza suspiciunea de „frauda la intelectualii lui Basescu”…

    • @Ivi
     Comentariul dumneavoastra mi se pare halucinant dar aveti probabil scuza faptului ca nu ati avut niciodata de-a face cu un buget, cu un decont sau cu o echipa de control. Ii cereti domnului Craiutu sa clarifice daca la ICR s-a facut un decont dublu!!! Pai, domnule, daca s-a facut asa ceva, si este foarte posibil sa se intample ceva de genul asta in orice serviciu de contabilitate, vinovati pentru asta sunt cel care a facut asta (un angajat la serviciul respectiv) si persoana care a acceptat sa primeasca de doua ori banii. Sau va imaginati ca o echipa de conducere a unei institutii sta sa verifice deconturile?? Banuiesc ca sunt mii de asemenea deconturi. Deci, daca Curtea de conturi a gasit o asemenea neregula trebuie sa ceara institutiei sa recupereze prejudiciul de la persoanele in cauza. Vreti sa caute profesorul Craiutu in deconturi? Si este evident ca in orice institutie, de stat sau privata, asemenea nereguli apar. Noi discutam acum de deturnari de fonduri, de fraude, or astea sunt cele care trebuie sa duca la intocmirea unui dosar catre Parchet (banuiesc). Din cate inteleg, domnii acuzati de Victor Ponta nu au primit o asemenea citatie, si ar fi fost timp suficient din 2005 pana astazi. Sau poate va imaginati ca domnul Patapievici i-a cerut contabilului respectiv sa dea de doua ori banii unui colaborator al ICR si atunci suntem intr-o zona in care nu mai are sens discutia. Cat despre banii cheltuiti ” aiurea”, si aici cu putin discernamant v-ati da seama ca acest „aiurea” nu poate fi evaluat nici de un functionar al Curtii de conturi, ci numai prin prisma rezultatelor obtinute de institutia respectiva. Va puteti implica intr-o analiza a rezultatelor obtinute de ICR? Daca da, faceti-o! Luati cele nu stiu cate raporturi anuale, exista niste cartoaie facute de ICR si care au fost trimise si la presa si la diverse institutii (am vazut eu insumi cateva dintre ele) dar despre care nu am vazut ca cineva sa vorbeasca. Nici macar jurnalistii sau comentatorii care au dorit sa apere fosta echipa de donducere a ICR-ului nu au avut curiozitatea sa le studieze si sa le discute in emisiunile lor. Sunt trecute in ele toate evenimentele organizate de ICR. Dar ati putea dumneavoastra insiva sa va uitati pe site-ul ICR, aceste evenimente au fost constant publicate pe site-urile filialelor ICR din strainatate si pe site-ul central. Apoi, luati reactiile presei straine la actiunile ICR, va asigur ca veti avea de ce sa fiti mandru, daca tot e la moda sa vorbim despre mandria de a fi roman.
     Dar cum va explicati ca acum nimeni nu mai discuta despre activitatea ICR-ului? Nici despre rapoartele Curtii de conturi, nici despre evenimentele in sine, ci se continua la nesfarsit discutia despre fostul ICR. Nu vi se pare ca avem de-a face cu o manipulare grosolana a opiniei publice?

 17. Așteptări surprinzătoare de la duduia finanțelor.
  La trecutu-i mare, mare caracter!
  După cum arată, studiile și caracterul nu-s întotdeauna rude. Ba uneori sunt atât de străine, încât te miri cu reușesc să se suporte reciproc. :)

 18. Sa aparam din rasputeri valorile noastre democratice si sa mentinem lupta si vigilenta la nivel maxim.
  Ori vom fi victoriosi cu totii,
  Ori, ne vor infringe si ve-ti muri pina la ultimul pe baricadele democratiei.

  Multumesc, pentru o astfel de orinduire superioara precum democratia ce noua si originala nu imi pasa.
  Dictatura declarata, decit cu pseudofascismul declarat democrat.

  Ascult cu mindrie patriotica si constiinta crescuta totate discursurile conducerii superioare de stat si nu ma mir intrucit marile puteri au slugile pe care le merita si nu puteau sa gaseasca ceva mai injositor intrucit nimeni ca ei nu este asa de atasat servicii cu slugarnicie si distrugerea concetatenilor.
  Toata ziua aud scadaluri si injurii intrucit se adreseaza unui segmen care este sensibil la acest nivel.Este romanul tembelizat de propaganda cu creierul spalat de minciuni si foarte usor manevrabili.

 19. Sint alaturi de Vladimir Tismaneanu si Aurelian Craiutu in speranta ca un om format in medii intelectuale de elita, precum Doamna Ministru, nu poate tolera calomnierea sistematica a celor mai importanti intelectuali din Romania.
  Andreea Deciu Ritivoi, Carnegie Mellon University

 20. Nu contest valoarea si competentele academice ale ministrului Ioana Petrescu , dar consider ca a demisionat de la TOT ce a putut invata si acumula ca si cunostiinte, invatatura si capacitate intelectuala atit in timpul studiilor cit si in timpul profesurii de la catedra ce o ocupa la Maryland.
  Ea a demisionat din CV-ul dinsei in momentul in care a acceptat numirea intr-un givern condus de plagiatorul Ponta, de bolsevicul che-guevarian Ponta, de urmasul lui Nastase Ponta.
  Sa zicem ca are scuza naivitatii si dorinta de a „face bine pentru tara”…dar orice compromis are o limita.
  Intri in politica parasind fie si temporar o catedra (la o virsta tinara).? Acceptabil, dar riscant si cumva bizar…
  Intri in guvernul Ponta USL/USD/PSD plecind din America, de la o catedra, la o virsta tinara? Inacceptabil. Inseamna ca ce ai invatat in America sau e zero barat, sau ai uitat tot.
  Deci..domnule Tismaneanu, nu va iluzionati, „colega” dumneavoatra universitara nu va lua pozitie publica, nu va face nici un gest, nici macar simbolic…si-a demis toate calitatile inca de cind a intrat in acest guvern.

 21. Ma alatur si eu demersului initiat de profesorii Craiutu si Tismaneanu. Este incontestabil faptul ca, sub conducerea domnului Patapievici, ICR a dat dovada de o deschidere fara precedent, initiind si finantand o serie de programe si conferinte care au reusit sa sparga izolarea in plan international in care se afla comunitatea academica din Romania si sa ii permita acesteia sa se conecteze cu personalitati din lumea stiintifica de prima mana din Occident. Fiecare leu investit in acele programe a adus un profit net in imbunatatirea imaginii internationale ale Romaniei, aratand ca sunt si in acea tara cercetatori si profesori care fac treaba buna si, prin aceasta, se departajeaza de segmentele incompetente, corupte, plagiatoare, nepotistice ale mediului universitar romanesc. Romania este divizata iremediabil pe falii ideologice, toti luptand contra tuturor celorlalti. Insa in ciuda diferentelor ideologice care separa guvernul actual de fosta conducere ICR, domnul Ponta ar trebui sa recunoasca stilul managerial net superior al echipei domnului Patapievici. Romanii se plang ca nu vad rezultate concrete – la ICR s-au inregistrat rezultate concrete si progrese remarcabile care pot fi clar atribuite unei singure echipe. Rezultate similare nu au fost atinse nici inainte de numirea dansului, nici dupa plecarea sa (iar noua echipa are o stacheta inalta de atins). Faptul ca acest cumul net a fost inregistrat sub „ceilalti”, dusmanii ideologici, ar trebui sa inspire dorinta de emulare mai mult decat dorinta de demolare.

 22. nu știu cît contează titlurile și diplomele în această situație!eu aș miza mai mult pe caracter și bun simț!are?n-are?

 23. Stimate domnule Tismaneanu, ma tem ca va pierdeti timpul si energia cu acest apel catre domnisoara ministru. Dupa cum sunt sigur ca stiti, faptul ca dinsa a studiat si ca a lucrat in invatamintul superior in America nu garanteaza, din pacate, ca dinsa sa aiba mentalitati democratice, anti-totalitare samd. De exemplu, iata cum se auto-descrie una dintre profesoarele de la catedra de economie a Wellesley College, unde a studiat domnisoara ministru: „Marxist-feminist-anti-racist-ecological economist, specializing in women, gender, feminism, and work, and involved in research about and promotion of the emerging solidarity economy” (http://www.wellesley.edu/economics/faculty/matthaeij/research).

  Multumesc,
  Laur

 24. Am citit despre decorarea domnului Liiceanu de catre Presedintele Basescu.
  Sigur as dori sa citesc opinii pe acest subiect pentru a intelege ce s-a intimplat si cum vad oamenii acest eveniment.
  Rog daca este posbil si momentul potrivit sa scrieti un articol in care sa se prezinte intreaga istorie a meritelor celui decorat.
  Multumesc

 25. Domnule profesor, University of Maryland nu are un Consiliu de Onoare, sau alt organism cu functii similare?
  Astept o scrisoare deschisa catre acest for, semnata de cate dumneavoastra si de catre celelalte cadre universitare pe care le-ati mentionat in articol. Cine stie, poate se iau masurile necesare ca doamna ministru sa ramana definitiv aici, fericindu-ne cu intelepciunea domniei sale.

 26. Doamna Ministru Petrescu,

  Istoria este plina de oameni de valoare care s-au compromis prin colaborarea cu personaje grotesti. Iar atunci cand colaborarii i s-a adaugat si acceptarea fara reactie a actiunilor imorale ale acestor personaje, oamenii de mai sus au devenit la fel de grotesti ca si protectorii lor. Probabil intr-o buna zi studentii americani va vor intreba de ce ati acceptat colaborarea cu un plagiator care si-a falsificat pana si CV-ul. Si mai ales, de ce nu ati reactionat cand acesta a facut grave afirmatii defaimatoare, menite sa distruga imaginea unor cetateni. Cum veti raspunde?
  Cred ca singurul gest care v-ar mai putea plasa pe lista pozitiva a istoriei ar fi sa luati atitudine publica impotriva acestei marsavii si sa va dati demisia din guvernul Ponta.

  Lucia Daiana Voiculescu, MD
  Assistant Professor Anesthesiology
  NYU School of Medicine
  Director Pain Management Center
  Bellevue Hospital

 27. Tot @ La Guardia-qui-prodest-Vlade 9dumneata ai multe de invatat in materie de limbaj bine temperat)

  Flotare logica pe tema “cui prodest”, in sistemul dvs referential:

  Daca Ponta si Basescu sunt niste adolescenti intarziati, atunci domnisoara Ioana Petrescu, avand in vedere datele personale (varsta, discurs, maturitatea gandirii si exprimarii) e comandanta de detasament pionieresc, maxim clasa a 5-a, scoala generala, si nu de oricare, ci din aceea pregatita sa calce pe cadavre (de natiuni, de valori culturale, de intelectuali denigrati/ calomniati de seful ei direct, primul ministru Ponta, adolescentul intarziat). Si pentru ce? Pentru a-si adauga la CV o functie de ministru intr-o tara oarecare din punctul de vedere nord-american. Adica pentru resume building. Si, poate, pentrui a-si ostoi ego-ul si vanitatea, pe sistem “sunt ministru, sunt ministru, la varsta pionieratului! Ura!” Deci in interes carieristic personal. Ok.

  Pai atunci, per a contrario (daca tot va place limba latina), daca ar vrea sa fie luata in serios (nu de pioniera oportunista), pe viitor, atat in mediile academice serioase, cat si in cele politice (are o functie politica de nivel inalt; da, politica, lasati prostia asta cu tehnocratii impartiali) ar trebui ca macar acum, in ultimul ceas, sa-si dea demisia si sa se desolidarizeze de Ponta si guvernarea lui. Adica sa demonstreze minima maturitate intelectuala si etica: da, a gresit, sa zicem, din entuziasm juvenil si vanitate; dar, uite, desi mai greu, a inteles ca serveste si legitimeaza o guvernare catastrofala, anti-democratica, anti-nationala, cleptocratica si anti-valori civilizate, occidentale.

  Ei, ati inteles cum sta treaba? Nu va mai obosesc si cu alte flotari logice pe tema cui prodest (din alea cu beneficiile protestului si solidarizarii in apararea valorilor benefice ale unei comunitati umane) ca pe dvs va intereseaza soarta juvenilei Ioana Petrescu, nu a comunitatii romanesti, statale, nationale, prin urmare, la preocuparea asta v-am raspuns: ei ii profita in primul rand. Doar ca uite, nici dvs, nici dumneaei, nu v-ati prins :)

 28. Ce ar fi sa luam institutiile romane in serios si sa cerem sec si la obiect un raspuns de la Curtea de Conturi a Romaniei?
  Ministerul de finante nu are competente in domeniu – ei colecteaza si distribuie banul public, si faptul ca e condus de cineva de la Maryland sau de la Harvard – nu are nici o relevanta pentru speta problemei.

 29. Cred ca ati gasit Domnule Profesor, una dintre cele mai tari replici posibile la incredibila iresponsabilitate a lui Ponta. Un om care nu stie – desi ar trebui sa stie! – ce inseamna sa aduci injurii directe, in public si cu maxima expunere mediatica, se contureaza a fi un real pericol pentru o tara intreaga si un intreg popor . Nici macar Voiculescu -artizanul loviturii de stat din 2012 – nu si-ar fi ingaduit o asemenea descreierare.

 30. Ce trist – doamna Petrescu nu a raspuns public pana astazi!

  Intr-atat sa fii sclavul unei functii incat sa uiti adevarata scara a valorilor!
  R.I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro