miercuri, decembrie 6, 2023

Scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, referitor la ministrul educatiei

UPDATE 2 De la un cititor

Am mai gasit una
http://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream/123456789/10602/1/2_.pdf
SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL – IOAN MANG

copie exacta a:
http://www.madchat.fr/crypto/codebreakers/35-ebiham.pdf
Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael
Eli Biham

UPDATE1.

Lista de semnaturi ramane deschisa.

Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta

Vă semnalăm situația gravă creată prin suspiciunile de plagiat ce planează asupra unor lucrări  avându-l autor pe actualul ministru al educației, Ioan Mang.

Am reținut cu satisfacție declarațiile dv. din prima sedință de guvern: „voi lua măsuri ”neplăcute” sau ”dureroase” față de cei care au o problemă de integritate”,  dorim să le vedem și puse în aplicare.

Astfel, referitor la cele două articole ale dlui Ioan Mang:

 1. Erica MANG, Ioan MANG. „An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm”, Journal of Computer Science and Control Systems, vol. 3, nr. 1, pp. 119 (2010).
 2. Ioan MANG, Erica MANG, Bogdan ANDRONIC, Constantin POPESCU. „Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing”, Journal of Computer Science and Control Systems, vol. 4, nr. 2, pp. 39 (2011).

În primul articol, prima fraza din abstract, precum și primul paragraf din introducere și ultimul paragraf de pe prima pagină, sunt copiate din articolul „MARS Encryption” disponibil online la adresa: http://www.tropsoft.com/strongenc/mars.htm

Primele doua paragrafe din secțiunea „IV Hardware Implementation” sunt copiate din prezentarea „Introduction to VHDL” de Yaser Khalifa, disponibilă online la adresa http://www.engr.newpaltz.edu/~khalify/VHDL.pdf. Este important de menționat ca aceasta prezentare este printre primele rezultate Google ale unei căutari „Introduction to VHDL”.

Al treilea paragraf din aceeași secțiune este copiat din articolul „Finite State Machine Description” disponibil online la adresa: http://web.engr.oregonstate.edu/~sllu/vhdl/lec7.html

Deasemenea, sectiunile I, II si III sunt copiate aproape integral din referințele [2], [3] si [4] ale articolului.

In al doilea articol, secțiunile „I Introduction” si „III Specification” sunt copiate integral din articolul „AES Proposal: Rijndael” de Joan Daemen si Vincent Rijmen, disponibil online la adresa: http://csrc.nist.gov/archive/aes/rijndael/Rijndael-ammended.pdf. Primul paragraf din Sectiunea „V Study Case”, care pare sa prezinte rezultatele originale ale cercetărilor, este de fapt copiat din secțiunea „6. Performance Analysis” din articolul „CUDA Compatible GPU as an efficient hardware accelerator for AES cryptography” de Svetlin A. Manavski, disponibil online la adresa: http://www.manavski.com/downloads/PID505889.pdf

Cel mai grav lucru:  s-a ajuns pana la transcrierea ,  aproape integrala, a articolului unor japonezi in lucrarea  http://ace.ucv.ro/sintes11/Volume2/4%20COMPUTERS%20ENGINEERING/IC10_Mang_Erica_1.pdf

În contextul în care:

 • ministrul Educației trebuie să fie un model pentru milioane de elevi si studenți;
 • examenele de absolvire, în special Bacalaureatul, au fost de ani de zile o parodie,  datorită fraudelor și copiatului;
 • fenomenele de plagiat au decredibilizat cercetarea romanească;
 • populația și-a pierdut încrederea în învățământul superior românesc, redus la sintagma „fabrici de diplome”;
 • Legea Educației Naționale încearcă să pună stavilă fenomenului de plagiat;

Vă solicităm, domnule Prim Ministru Victor Ponta, să retrageți încrederea acordată ministrului Educației, Ioan Mang și să nominalizați o personalitate cu un statut științific recunoscut internațional și deasupra oricăror bănuieli de necinste, fraude si plagiat. De asemenea, vă solicităm să implementați în regim de urgență, în universități și instituții de cerectare,  aplicații specializate în depistarea plagiatelor.

În cazul în care veți închide ochii la această situație de flagrantă incompatibilitate între imaginea ireproșabilă a unui ministru și aspectele relatate, vom conchide că declarațiile dv. nu au acoperire în realitate, asemenea celorlalți politicieni.

Nerezolvarea acestei situații ne va obliga să informăm, cu documentele aferente, organismele europene interesate, liderul socialiștilor europeni, comisarul pentru educație al Comisiei Europene, autorii articolelor plagiate, pentru ca imaginea negativă indusă să nu afecteze întreg sistemul educațional românesc.

 1. Prof. Stefan Vlaston, presedinte EDU CER
 2. Prof. dr. Bogdan Dumitrescu, UPB
 3. Prof. dr. Gigel Militaru, UB, membru fondator EDU CER
 4. Prof. Dr. Cristian Silvestru. Babes-Bolyai University
 5. Gheorghe (George) DUMITRU,  MD, PhD, Constanta, membru fondator EDU CER
 6. Dr. Veturia Chiroiu, Institutul de Mecanica Solidelor, Bucuresti
 7. Ec. Badita Sebastian, membru fondator EDU CER
 8. Prof.Univ.Dr. Corina Ionescu, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
 9. Prof.dr. D. Ciurchea, UBB, membru fondator EDU CER
10. Prof. Dr. Alina-Diana Zamfir, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

11. Corneliu M. Craciunescu, conferentiar universitar, Universitatea „Politehnica” din Timisoara.

12. Dr. Sorana Ionescu, lector, Universitatea din Bucuresti

13.Dr. Corneliu Sarbu, CS-1

14.  Dr. Ligia Munteanu – cercetator stiintific grad I, doctor in matematica, Institutul de Mecanica Solidelor din Bucuresti

15.Prof. Univ. Dr. Ioan Pop

16. prof. dr. Marian IVAN, Universitatea din Bucuresti

17.Prof. Univ. Dr. Ing. Vlad Codrea (Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca)

Distribuie acest articol

81 COMENTARII

 1. •ministrul Educației trebuie să fie un model pentru milioane de elevi si studenți;
  •examenele de absolvire, în special Bacalaureatul, au fost de ani de zile o parodie, datorită fraudelor și copiatului;
  •fenomenele de plagiat au decredibilizat cercetarea romanească;
  •populația și-a pierdut încrederea în învățământul superior românesc, redus la sintagma „fabrici de diplome”;
  •Legea Educației Naționale încearcă să pună stavilă fenomenului de plagiat;

  Relevanta au in context doar argumentele 1,3 si 5.

 2. Hehe, cineva a trecut lucrarile lui Mang printr-un serviciu de detectat plagiatul. Ai nostri inca nu s-au deprins sa parafrazeze in linii mari, sa plagieze ideea, nu sa dea copy paste.
  Totusi, asta e doar simptomul unei boli: productia academica cantitativa, la norma, ce conditioneaza accesul in elita academica. Orice „personalitate cu un statut științific recunoscut internațional” cu origini in mediul academic va fi prin definitie debitat de acelasi sistem imbecilizant.

  • @punk
   Nici nu trebuie sa treci lucrarile printr-un asemenea soft. Un doctorand care cerceteaza pe tema respectiva sau una asemanatoare descopera singurel cine de unde a copiat. Evident, daca trece prin toata bibliografia domeniului, asa cum ar trebui.
   Cu ani in urma, cand studiam pentru examene, descopeream (cu uimire) cat de mult copiasera si profii mei.

   • nu-i chiar asa. care doctorand (care nu era sub directia lui Mang) documentandu-se pe o tema ar fi citit articolele lui Mang?
    Cred mai degraba varianta cu software-ul de detectie.

    • Iei un articol al domnului Mang (sau al altor multi profesori universitari cu functii), selectezi la intamplare o fraza in care engleza e corecta, faci copy si apoi paste pe Google. Printre primele 5 intrari gasesti autorul original.

     • da, asa fac si eu sa verific referate/articole/lucrari de diploma scrise in engleza. Citesc textul scris intr-o engleza de balta si dintr-o data apare o bucata mai mica sau mai mare scrisa perfect. Search pe google si apare si lucrarea originala.
      Nu e greu. Nu trebuie sa faci parte din servicii ca sa descoperi asa ceva

  • A 3-a lucrare e un copy paste direct, dar cu titlul schimbat:
   „CRYPTANALISE ASPECTS ON THE BLOCK CIPHERS OF RC5 AND RC6”

   Singura lor contributie creatoare, titlul, e bineinteles gresit. Au inventat un nou cuvant „CRYPTANALISE ” – seamana dar nu rasare. Oamenii astia publica lucrari stiintifice intr-o limba straina pe care nici macar nu o cunosc. Asa tara, asa ministru.

 3. 1. Sper ca ministrul Mang să fie demis;
  2. Următoarea nominalizare la Educație să fie făcută cu acordul
  întregului spectru politic (deci și al opoziției) (având în vedere faptul
  că USL a ratat pe primele două nominalizări).

 4. Domnule Ponta,

  Nu ne oferiti o solutie punctuala: acest ministru trebuie sa plece pentru ca are articole copiate si pentru ca si-a pus semnatura pe articole copiate de asistentii dumnealui.

  Oferiti o solutie globala: ORICE PROFESOR trebuie sa plece daca se dovedeste plagiatul si semnarea unor materiale la care nu a contribuit cu nimic!

  Nu ascundeti gunoiul sub pres, va rog!

 5. Mi-e teama ca exemplele supuse atentiei de dvs. nu sunt deloc singulare. Cautand pe internet, pot fi gasite si alte exemple, descoperite zilele acestea de internauti. Este de subliniat aici ca si Universitatea din Oradea sau Craiova si coordonatori acestor jurnale stiintifice publicate de ele, poarta de asemenea o mare raspundere si trebuie sa dea socoteala pentru ca nu au verificat ceea ce au publicat. Nu cred ca vreun cercetator serios va mai dori sa publice vreodata in acele jurnale. Pentru ca plagiatul sa poata fi dus pana la capat, si in mod repetat, a existat si o complicitate clara a editorilor. Se pune deci intrebarea, cat plagiat exista in mediul academic romanesc si cand avem de gand sa ne calcam pe lauri si sa incepem sa il starpim?

  • Q: Cat plagiat exista in mediul universitar romanesc?
   R: fara numar, fratica.

   La modul serios insa, asta a fost usor de depistat, ca articolul e in aceeasi limba ca si originalul. Daca insa ne apucam sa luam si traducerile la puricat, s-ar putea sa ramanem fara profesori prin universitati. Cel putin pe domeniul pe care am studiat eu (economie) asa este.
   Evident ca si revistele in cauza au facut un review de toata jena. De aceea dureaza 2-3 luni sa publici intr-o revista romaneasca si 2-3 ani intr-una cotata ISI.

 6. Maculatura stiintifica la norma a fost un instrument inventat exact de cei care au produs-o cu succes. Era si este inca justificarea pentru mariri de salarii, premii, gradatii si razbunari impotriva celor care nu procedau ca ei si care nu credeau in valoarea stiintifica a operelor lor. Sistemul de evaluare bazat pe cantitate a inceput inainte de a veni Funeriu dar a continuat si dupa aceea. Cazul Mang arata mai profund criza din sistem decat cazul doamnei de la Cantemir. Ar trebui investigat cine a fost in comisia care a analizat dosarul de profesor al acestui Mang, ar trebui investigat cum de revista din Oradea a ajuns ISI si publica lucrari fara aport stiintific sau chiar plagiate… sunt multe magarii care se vad aici. Sper sa nu se termine doar cu demisia lui Mang de la minister. Ar trebui sa demisioneze si din pozitia de parlamentar. Ma intreb acum si ce se va intampla cu co-autorii lui Mang… Cu cat mai multe propuneri asemanatoare ptr minister , cu atat mai bine. Poate ca asa vor parasi sistemul cat mai multi impostori bine infipti in sistem !

  • Cred ca ar trebui luati la puricat toti parlamentarii din Comisiile de invatamant si cei dovediti sa-si dea demisia. Daca in alte tari au demisionat presedinti la noi de ce nu ar demisiona parlamentari.
   Sunt sigur ca sunt in toate partidele. Macar sa se duca toti la PSD, daca tot ii sustine Ponta.
   Si ar fi si un exemplu de integritate dat intregii societati daca ne-am mobiliza si i-am face pe toti de rusine… si in final ar demisiona.

  • conform LEN isi pierd titlurile stiintifice si trebuie dati afara din invatamant. Lege exista, trebuie aplicata. Apoi n-au decat sa dea EI in judecata universitatile, ministerul si pe cine mai vor, sa-si justifice faptele (n-am idee cu ce argumente ar putea veni!). Pot sa fie multumiti daca nu li se vor solicita daune materiale (de catre autorii de drept ale lucrarilor- i-ar costa destul de mult) respectiv de la universitati pentru ca au beneficiat de foloase necuvenite- salarii la nivel de profesor-in urma unor falsuri. In plus, deficitul de imagine creat universitatii si partidului din care vin…care este necuantificabil.

 7. unul dintre articolele prezentate in presa (cred ca era in Romania Libera) era la nivel de proiect de semestru la Automatica in vremea studentiei mele: iei un model teoretic de la unii, il treci printr-un program scris de altii si in concluzii spui ca merge :)

 8. D-le Vlaston, daca tot vreti sa fiti riguros cu cei din fruntea MECTS, ocupati-va acum si de actele d-lui Funeriu, sa i se echivaleze, altfel, dupa LEGISLATIA ROMANEASCA RAMANE CU NUMAI 11 CLASE si e pacat sa ramana asa in istorie, macar Bacalaureatul sa-l ia…

  Cu multumiri,
  Ion Dragu

  • Cu toate bunele si relele d. Funeriu, o observatie logica este ca un roman nu are nevoie de bacalaureat conform legislatiei din Romania pentru a fi ministru. De asemenea ar fi stupid sa ii conteste cineva valoarea diplomelor din Franta pentru simplu motiv ca nu sunt conforme cu legislatia din Romania.

   • poate ca nu este necesara diploma de bac dar este vorba despre cat de multa consideratie ai pentru tara ta.. daca vrei sa fi demnitar roman si mai ales ministru al educatiei este de minim bun-simt sa faci echivalarea studiilor.. este vorba insa de lipsa de consideratie pt Romania din partea lui Funeriu si arata ca in ciuda diplomelor este un om mic

    • Poate aveti dreptate.

     Dar trebuia intelectualitatea romanesca din perioada interbelica sa isi echivaleze diplomele in Romania?

    • @Radu: Apropos de educatie: cand conjugati verbul „a fi” sunt unele forme care necesita doi de „i” – inclusiv cand vreti sa indemnati pe cineva la modul „sa fii”. Am mai observat si alte greseli de ortografie prin replicile dvs, care nu par simple erori de tastare si care pun la indoiala validitatea diplomei dvs de bacalaureat. Nu aveti prin urmare dreptul de a critica pe altii pe acest subiect. Mi-am permis sa ma adresez asa pt ca am observat ca nu va e jena nici dvs sa puneti la colt pe altii. In orice caz, plagiatul e hotie, plagiatorii sunt hoti de proprietate intelectuala si dupa mine trebuie sa fie sub incidenta codului penal, nu doar exclusi din „academia” si politica. Cei care gasesc scuze acestor hoti sunt si ei de aceeai teapa.

 9. Cum adica doar in cazul nerezolvarii situatiei vor fi informate alte organisme? Acestea trebuie informate, fara discutie. Daca Prof. Mang a plagiat, atunci el nu trebuie sa-si piarda doar postul de ministru, ci sa zboare din sistem.

   • Pai, ce spuneti de Lepadatu Gh de la UCDC? A luat articolul dnei Constanta Bodea de la ASE din 2008 cu totul, adica select all-copy/paste (http://revistaie.ase.ro/content/45/6%20-%20Bodea.pdf), pe care l-a publicat sub un titlu putin diferit (Credibility in Regression Theory), o concluzie putin diferita si evident o bibliografie unde si-a dovedit intreaga creativitate (desi n-are legatura cu articolul -vezi bibliografia dnei Bodea) si sub numele lui in Suplimentul Revistei de Statistica acum. A presupus probabil ca dna e prea desteapta pt a citi revista asta (desi e B+), iar colegii lui prea prosti ca sa-i mai citeasca si articolul dnei Bodea, apoi revista apare doar in print, nu si pe net. Vedeti ca asta e seful directiei Cercetare de la Finante Banci, e nu stiu ce pe la Metalurgia, o alta revista problematica, si evident trage sfori lungi si grele, pt ca desi plagiatul asta a fost semnalat, dl e bine merci; e incredibil cum un individ de calibrul lui, cu inventii inclusiv in aliaje dentare (de i-ar verifica cineva foaia matricola din liceu ca sa vada cum statea el pe la chimie –la Metalexportimport, de unde trebuie sa-i vina relatiile care l-au condus la inventia asta, a fost doar contabil), poate sa fie atat de longeviv fara sa mire absolut pe nimeni.

 10. Greu cu educatia, Pontilica…nu prea ai de unde sa alegi…e plin invatamantul de hoti pentru ca HOTIA a fost si este criteriul de promovare

 11. Si de asemenea sa fie dat afara din invatamant, din orice fel de invatamant, domnul „ministru” Mang si sa fie dati afara din invatamant si profesorii din CNATDCU care i-au aprobat dosarul de promovare care continea plagiaturile cat si profesorii din comisia de avansare care trebuiau (primii !!) sa realizeze aceste plagiaturi si sa-i respinga dosarul de profesor.

  Domnule…..nu au astia din clasa politica actuala (jenanta) nici unul care sa nu fie: plagiator, sau hot sau impostor sau pseudocursant de la „Stan(d)ford” sau fost colaborator al securitatii sau fost nomenclaturist de partid sau cu Megapower sau care face afaceri necurate cu statul sau….??

  Sunt zeci de mii de romani in stainatate, la mari companii sau universitati.

 12. Ce sa mai spunem despre coautoarea Gerda Erica Mang (http://www.ericamang.ro/), care este vice-decanul Facultatii de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei a Universitatii din Oradea!?

  Sa ne asteptam ca dl Mang s-o traga la raspunderea pe dna Mang pentru plagiat? :)

 13. Se vede ca nu ai scris in viata ta un articol stiintific. De sinteza. Si habar nu ai cum merge treaba .

  Toti respectivii sunt citati corect la bibliografie. Asta anuleaza plagiatul.

  Fiind citati ei primesc referinte externe. Cu cat esti citat de mai multi alti autori , articolului tau si revistei in care l-ai publicat ii cresc asa numitul „FACTOR DE IMPACT”. Ca autor ai tot interesul sa fi citat de cati mai multi , in reviste cu factor de impact mare , lucru ce iti creste factorul de impact al articolului tau si implicit valoarea sa. Totul e sa te citeze corect in bibliografie.

  Ori ministrul i-a citat pe toti corect in bibliografie.

  Revenim la concluzie domnule Stefan Vlaston , daca nu te pricepi la un domeniu poate mai bine te abti sa vorbesti despre el . Incearca eventual despre fotbal .

   • daca tot va erijati in reprezentant al societatii civile este cazul sa discutam si despre dumneavoastra.. aveti aceasi obligatie sa fiti fara pata precum politicienii despre care vorbiti. Cand in spatele dumneavoastra stau cazuri destul de ciudatele ca decesul tanarului in cadrul unei sali a liceului pe care il conduceati urmata apoi de o a doua demitere pe cand erati membru PNl de catre ministrul invatamantului PNL , de scandalul de la propria dumneavoastra organizatie cand au plecat membrii marcanti din strainatate si tara, profesori universitari , ce au denuntat apararea unor imoralitati din partea conducerii ong-ului.. pai atunci este de discutat.. poate ca intr-o zi veti avea chiar decenta sa va publicati un cv asa cum este normal pt oricine isi aroga statutul de societate civila mai ales cand doreste sa fie ascultat. Asa ca este vorba si despre dumneavoastra si despre oricine vrea la bucate.. orice urma de imoralitate trebuie inlaturata.. si asta o faci cu oameni curati.. dovediti ca sunteti!

  • as, esti mang(a) cumva? Citarea corecta se face cu ghilimele si cu trimiteri, ehei…

   Pe viitor, propun sa te „abti” tu, fotbalistule!

  • Eu am scris articole stiintifice. Si de sinteza, si copiate. Ce pot sa spun e: citatul e una, iar un articol identic cu un altul e cu totul altceva.

  • @as
   Citatul este de regula scos in evidenta prin semne specifice, de regula ghilimele.
   Practica trecerii la bibliografie sau referinta tarzie (2-3 pagini dupa) sunt forme infantile de a impaca si capra si varza. Studentii folosesc din plin aceasta stratagema.
   Daca toate cuvintele imprumutate de la alt autor se alfa semnalate ca fiind citate atunci dl. ministru trebuie sa fie bucuros de cati bani va castiga din procesele de calomnie. Daca insa nu sunt semnalate ca atare trebuie sa fie foarte trist. Cale de mijloc nu exista.
   Apoi, sintezele nu sunt colaje, conspecte sau colectii de texte. Daca poti face o sinteza faci o sinteza daca nu, nu. Si aici este simplu. Ah… nu gasesti cuvintele necesare pentru a parafraza o idee sau un argument… Aici intervine profesionalismul sau mai precis lipsa lui.

   Dumneavoastra ati scris vre’o data un articol stiintific ?

  • Stimabilule AS
   Nu stiam ca atunci cand public un artiicol stiintific chiar de sinteza trebuie sa copiez integral atat abstractul cat si concluziile. Eu credeam ca cel putin aceste parti trebuie sa reflecte o oarecare originalitate.

  • @as

   La calculatoare ne mai pricepem si noi, domnule/doamna as. Si daca stii programare nu te faci ministru ci lucrezi la privat, unde simti ca esti util societatii si nu o parazitezi sau o furi, ca actuala clasa politica.

   Acelea nu-s articole de sinteza, adica un „survey on…ceva”.

   De obicei in astfel de articole se compara mai multe puncte de vedere asupra ceva, si bibliografia este vasta.

   Articolele domnului Mang sunt simple copy-paste-uri, facute la repezeala, ca sa fie la dosar.

   Ca acest Mang sunt sute!! de cadre didactice universitare in tara. Pot repede sa-ti scriu o carte cu numele lor, numai cei care-i stiu eu. Mai ales in domeniul economistilor, inginerilor si bineinteles, juristilor. Altii, platesc pe cineva sa le faca lucrarile, vreun asistent mai tanar si educat prin strainatate sau poate au vreo pila mare care-i sustine. Stiu in Timisoara profesori care fac pe bani, cu tarif fix, lucrari in reviste cotate ISI. E o piata bine definita, cu preturi care depind de scorul revistei.

   Multi baieti si fetite au avansat in sistem cu lucrari care nu le-au facut ei. Tot un fel de plagiat e si asta.

   De aia ar fi bine sa se pastreze examenul de abilitare. Ca acolo vin si eu in sala, sau oricine, si te intreb din propriile lucrari si se va vedea imediat daca ti le-ai facut tu sau altcineva. Daca intelegi domeniul respectiv sau ai invatat pe de rost. Ce-o sa ma mai distrez daca psd-ul nu scoate abilitarea. Si ar trebui sa dea si la Tv fiecare sustinere.

   Desi daca ma gandesc bine, cred ca ar trebui un examen serios, scris si oral, inainte de a sustine teza de abilitare, ca sa se vada daca ai cultura necesara postului. Cred ca in Franta e asa.

  • cu bibliografie cu tot – nenea Mang care si-a luiat numele dupa nevasta – ca suna mai nemteste- ca sa para interesant- ce a facut? a scris o clectie de fraze formulate de altii, el de fapt nepricepind despre ce scrie….daca pricepea despre ce a scris nu era nevoit sa copieze frazele respective, si sa reformuleze cu cuvintele lui, ideile respective.
   In concluzie, nenea Mang, facind abstractie de factorul moral, nici macar sa copieze „inteligent” nu e in stare… si asta se vrea profesor….. nici nu stii ce sa faci… sa rizi? de prostia lui sau sa plingi gindindu-te la bietii studenti care ii cad pe mina…..

  • @as
   pur si simplu nu-i adevarata partea cu citatul. In cazurile in care a copiat integral articolul (de ex: articolul din japonia) nu a citat sursa!

  • Nu stiu daca d. Vlaston a scris articole stiintifice, dar dumneavoastra aveti o idee foarte romantica despre ceea ce inseamna cercetare.

   Daca ce spuneti este adevarat, atunci pot lua un articol cunoscut, refac masuratorile, simularile etc. , bineinteles ca citez fiecare fraza a articolului si il public linistit.

   Prima observatie este ca, o astfel de „cercetare” poate fi cel mult lucrare de licenta sau masterat.

   A doua observatie este ca la orice universitate serioasa de la vest de Budapesta se cam cheama plagiat.

  • Hai, domnule, lasati-o jos… Nu numai ca i-a pus in bibliografie, dar, probabil ca sa arate cat de mult ii apreciaza pe acei multi alti autori, a preluat (fara ghilimele, desigur) halci intregi din lucrarile lor…

  • Se vede treaba va dumneata n-ai habar cum merge publicistica si n-ai publicat in viata ta intr-o revista seriosa ca sa stii regulile foarte stricte de proprietate intelectuala. A cita in bibliografie nu inseamna a avea permisiunea de a da copy-paste la paragrafele autorului sau la figuri, tabele etc. Ca sa poti introduce ad-literam un text, o figura, un tabel in lucrarea ta, ai nevoie de „reprint permission” de la editura care a publicat articolul din care vrei sa citezi ad-literam. Acest reprint permission se da exclusiv pentru manuale, carti, articole review, recenzii, prezentari cu caracter informativ sau educativ. Figura, tabelul, textul etc se citeaza astfel: „reproduced/reprinted from Tam et al. 2004, with permission from Elsevier Publishing House”. In niciun caz nu poti primi drept de reproducere integrala a unui articol original (ce contine date originale proprii ale autorilor) pentru a le prezenta drept date originale personale. Asta este ce a facut Dl. Mang. A prezentat drept date originale, datele stiintifice obtinute de altii. El va avea in final probleme si cu editurile care au publicat articolele initiale pentru ca aceseta detine in mod exclusiv (!) drept de Copyright asupra lucrarilor lui Tam sau ale japonezilor sau ale israelienilor. Chiar si Tam si japonezii, daca mai vor sa publice in vreo carte sau manual una din figurile din propriul articol, au nevoie de permisiunea editurii pentru ca au semnat Copyright Transfer Agreement cu editura care le-a publicat articolul. Orice autor care publica la edituri normale semneaza un asemenea protocol prin care da editurii drept exclusiv de folosinta a tot ce e in articol. Dl. Mang a furat si editurile respective si acestea sunt nemiloase la capitolul furt din drepturile lor de copyright. Dle Vlaston, trebuie sesizate si editurile care au publicat articolele ce au fost plagiate, pentru ca ele nu i-au dat lui Mang drept de reproducere a textelor si datelor si vor face mare tambalau si vor fi foarte suparate.

  • Nu este suficienta bibliografia. Trebuie ca citatele ad literam sa fie puse in ghilimele. Numai parafrazele sunt acceptabile, dar pana si acestea – pana la o limita critica. La universitatea unde predau avem un program „Turnitin” unde se capteaza si un match de sub 1% intre textul original si cel plagiat.

  • AS pune mana pe gramatica! „Sa te abti” îți mai cere un „i” iar ” citat de câți mai mulți” spune ca si tu îl plagiezi pe Trasnea!!!
   Ești si tu un AS din învățământul superior al „satrapiilor locale” – ciuperci cu nume de Universit. Aparute după ploaia ultimilor 10-20 de ani ??

 14. Intrebati japonezul (specialistul invocat) ! Doar asa va pleca Mang. Mang da vina pe Funeriu de parca am fi la gradinita. Sa isi asume furtul si sa demisioneze.

 15. Chiar vroiam sa imi iau niste bilete la circ zilele astea, dar e destul prin ziare, asa ca am economisit si eu niste bani.

  Probabil ca ii vor revoca nominalizarea, si in 2-3 zile nimeni nu is va mai aminti de Mang, care va continua bine merci sa plagieze dupa bunul plac pana va ajunge Prof. Doctor Academician Mang.

 16. Rusine celor care NU au semnat scrisoarea. Domnule Nicolae Robu, de ce inchideti ochii? Nasul dumneavoastra fin nu percepe mirosul unui gunoi daca e numit de USL?

  • daca este vorba de plagiat cu siguranta cei care sunt cu adevarat autorii au interes sa il dea in judecata pe actualul ministru ( direct autorii sau prin intermediul editurilor).. oricum este uimitor cat de porniti sunt unii de tipul Vlaston contra politicianului USL ( indiferent de numele acestuia) in conditiile in care in care nu ii mirosea deloc ca ministrul Igas abia isi lua bacalaureatul la o varsta a[reciabila ca mai apoi sa fie si absolvent de studii superioare.. lipsa aceasta de minima moralitate ma face sa nu cred ca se va misca ceva. Nu poti face curat cu cei care deja au in spate murdarie.

   • Pai diferenta este destul de simpla: nu s-au gasit inca lucrari publicate de Igas susceptibile de plagiat iar in CV-ul lui nu scrie ca a studiat la Oksford, tinutul Oxfortshire.

 17. Sunt curios cine va mai avea curajul sa accepte o nominalizare la Educatie (domnul Mang va zbura fara doar si poate; plagiatul este clar ca lumina zilei!), acum ca se stie ca PDL sta cu Turnitin-ul pornit!?…
  :)

 18. Dle. Vlaston, haideti sa stringem rindurile intr-o mica comisie care sa redacteze o scrisoare adresata jurnalelor cu pricina, precum si autorilor, pe care sa ii sesizam cu privire la cele doua articole care sunt identice. Acest lucru este o practica comuna in mediul academic. Daca apar probleme acestea se trimit editorilor, precum si autorilor, sa ia masuri si sa dea explicatii. Sunt totusi niste articole de jurnal care fac de ris comunitatea controlului atit din tara, cat si din afara!

 19. Eu nu semnez scrisoarea!
  Nu semnez pentru ca scopul meu nu este demiterea lui Ioan Mang urmata de nimic. Ceea ce ma intereseaza pe mine este un scandal despre plagiat urmat de oficializarea faptului ca Ioan Mang este un plagiator. Apoi desfacerea contractului de munca cu universitatea din oradea. Pentru ca, in cele din urma, sa i se retraga titlul universitar.
  Plagiatul este o problema endemica nebagata in seama. Lucrurile trebuie sa se schimbe. Constientizarea este primul pas!

 20. Vedeti ca e invitat diseara dl Mang, la Antena3, la Victor Ciutacu, la ora 22. Trimiteti-i moderatorului toate probele sa le aiba la dispozitie in discutie.

 21. Well … iata cum premierul Ponta Kinte a reusit numai in cateva zile sa se pozitioneze la acelasi nivel de „inteligenta” cu fostul premier Boc.

  Unul a sustinut-o pe Jigdritza, altul si-a adus noi loaze cu diplome mari si titluri universitare in guvern. Parca a revenit perioada cu alti ministri de teapa acestui specimen de Manglitorius Varadensis – numitii Branzan de la sanatate (vezi http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1217772-razboiu-familia-branzan-ovidiu-apara-sustinand-batut-dana.htm) si Beuran (vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Beuran).

  Well, well … Ponta Kinte a avansat in invatarea alfabetului hotiei universitare pana la litera M – de la … manglitor !

  „Patria si Dreptul Meu!”
  .

 22. Inseamna ca revistele in care d-nul Mang a publicat sunt echivalentul Universitatii Spiru Haret in materie de specialitate – calculatoare si automatica. Nimeni nu te va mai crede serios daca vei spune ca ai publicatii in aceste reviste. Va fi o rusine sa treci acele lucrari in CV. Totusi, cum de a reusit revista din Oradea sa primeasca calificativul de ISI ? Cine a tras sforile ? Foarte dubios.

  • Sa nu exageram, totusi. Revista CSCS a Univ.din Oradea NU este ISI. Este B+, pentru ca procedura romaneasca este, mai degraba, birocratica decat stiintifica.

   Exista o revista ISI a Univ. din Oradea (http://herp-or.uv.ro/nwjz/), si o alta revista ISI in Oradea (journal.univagora.ro), dar ultima nu are legatura cu Univ. din Oradea.

 23. Dle Vlaston, va admir pana in maduva oaselor! Felicitari inca odata pentru demers… In acest fel puneti umarul la ajutorarea tarii asteia! Va multumesc, si va doresc multa putere in demers!
  Cu multa stima,
  Popas

 24. Luati pdf-ul pe care dl ministru sustine ca nu ii apartine, deschideti-l cu Acrobat Reader si la Document/Properties/Description apar urmatoarele:
  Title: Microsoft Word – atacuri RC6.doc
  Author Erica MANG
  Created: 9/30/2003 9:30:32
  Modified: 9/30/2003 9:30:32

  O sa spuna acum ca a trimis sotia lui din greseala o versiune mai veche catre Universitate, in loc de documentul pe care l-a prezentat dumnealui la conferinta :)

 25. am facut doctorat in calculatoare in america, e plagiat 100% este JENANT JENANT JENANT nu se poate ca un asemenea om sa fie ministru

 26. Cool. Din ora in ora se mai gaseste cate un articol plagiat al ministrului (!!!) Educatiei din Romania!!!

  Nerusinarea e fara limite. Ca si a celuilalt de care nu am mai auzit, medicul Beuran, de la psd parca. El ce a patit? Sau e bine merci?

 27. Haha, ce l-a dus mintea sa faca:

  In lucrarea prezentata la Antena1 drept comunicarea sa stiintifica de la Craiova 2003, a schimbat urmatorul lucru in „Abstract”: oaragraful „Additionally, this method can be applicable to simpli ed variants of RC6, that is, RC6-INFR, RC6-NFR, RC6-I, we
  observe the attack to these block ciphers.” a fost inlocuit cu „This article is just a short presentation of the made by Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchiy and Juri Hayakaway in the article „Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simpli ed Variants of RC6” [7] We consider that the results obtained by the authors are very important.

  Amuzant este ca le-a pus cate un y in coada la numele japonezilor, care provine din cut & paste de pe lucrarea japonezilor, care are o cruciulita la sfarsit ce se transforma in y la paste :)

  Oricum lucrarea trebuie sa se gaseasca in biblioteca, poate o ia cineva maine si lamureste misterul: Proceedings of the International Symposium on System Theory (SINTES 11),vol. 2,
  Craiova, Romania, October 23-24, 2003; ISBN 973-8043-416-6

 28. Urmatorii subscriu:

  Claudiu Lungu, Ph.D. Associate professor, UAB School of Public Health, Birmingham, AL
  Monica Trifas, Ph.D. Associate professor, Jacksonville State University, Jacksonville, AL
  Oana I. Lungu, Ph.D. Postdoctoral Fellow, Institute for Cellular and Molecular Biology, UT Austin, TX

 29. Propun un exercitiu mai dificil: cautati mai degraba un articol care SA FIE original! Cred ca asta ar fi intr-adevar o realizare ;)

 30. Plagiatul este evident. Dl Mang trebuie demis. Candidatul propus trebuie sa fie un profesor sau cercetator recunoscut international.

  Valentin Nelea, PhD, Research Associate, McGill University, Canada

 31. Ca si cadru didactic am o intrebare legata de documentele publicate de catre Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică

  Ei au postat pe site-ul lor o lucrare atrebuita d-lui Mang la adresa http://ace.ucv.ro/sintes11/Volume2/4%20COMPUTERS%20ENGINEERING/IC10_Mang_Erica_1.pdf, si inteleg ca respectiva lucrare este parte a unor sinteze – Sintes11, Volumul 2, partea 4 Ingineria computerelor.

  Cateva intrebari:
  1. Exista si o versiune tiparita a acestor lucrari?
  2. Lucrarile aparute au fost sustinute in vreo sesiune de lucrari stiintifice?
  3. Editorul acestor Sinteze este responsabil de continutul lor?
  4. Dupa cum se observa, documentul respectiv are in proprietatile lui numele sotiei d-lui Mang. Prea multe coincidente…

  Asteptam raspunsurile la aceste intrebari.

 32. As dori si eu sa ma alatur semnaturilor, daca nu este prea tarziu:

  Radu Malureanu, Assistent Prof. (cred ca ar fi echivalent „sef de lucrari” la noi), Technical University of Denmark

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro