joi, decembrie 2, 2021

Scrisoare deschisa catre Presedintele si Guvernul Romaniei

In presa din judetul Bihor si in mod special in orasul Oradea, capitala judetului, continua de multi ani sa fie publicate stiri, reportaje si articole jignitoare, calomnioase si mincinoase, sovine, nationalist-extremiste la adresa minoritatii maghiare, care propaga ura rasiala si etnica, fundamentalismul confesional ortodox si anti-catolic si xenofobia, iar institutiile statului roman (Presedintia, Guvernul, Prefectura, Primaria, Ministerul Public, Politia, SRI) tergiverseaza si refuza practic sa ia masurile legale de combatere a acestor fapte anti-sociale si anti-democratice, profund discriminatorii si contrare spiritului european, valorilor si normelor UE si unui stat de drept veritabil, desi au fost sesizate cu reclamatii, petitii si plangeri in mod repetat inca din 2013.

Ziarul “Bihoreanul” exceleaza in astfel de atacuri murdare si josnice, incitand permanent la ura etnica si confesionala, la discriminare rasiala, lingvistica, nationala si religioasa intre cetateni, desi populatia minoritara maghiara si catolica din oras si judet are o vechime milenara si o proportie considerabila reprezentand peste o treime din locuitori si avand reprezentanti locali alesi sau numiti printre care si un viceprimar in Oradea, isi respecta indatoririle si contribuie permanent la progresul comun al tarii si regiunii prin munca, taxe si impozite si ca urmare trebuie sa se bucure de aceleasi libertati, de egale drepturi umane si civice, individuale si colective ca si restul cetatenilor si colectivitatilor din regiune, inclusiv majoritarii romani, caci cu totii formeaza aceeasi natiune din punct de vedere cetatenesc, iar statul este al lor tuturor si trebuie sa le garanteze fara deosebiri, privilegii sau exceptii egalitatea in drepturi si in fata legii.

Ultima isprava a vitejilor condeieri profund complexati de la aceasta ilustra gazeta a fost publicarea unui scurt articol si a unei fotografii insotita de un text cu pretentii poetice ale carui rudimentare versuri, rima, ritm si stil, ca sa nu mai vorbim de haz, sunt foarte indoielnice si precare, dar extrem de agresive si ofensatoare, inclusiv la adresa justitiei romane, nu doar a etnicilor maghiari si credinciosilor romano-catolici ori a calugarilor din Ordinul Premonstratens ce isi revendica legitim bunurile confiscate ilegal, dovedind un nivel cultural si intelectual atat de redus si josnic incat nu este cu putinta sa ne facem mari iluzii cu privire la soarta spiritelor si sufletelor respectivilor scarbavnici scribari si a cititorilor care vor cadea victime ale urii lor si revoltatoarei propagandei anti-maghiare si anti-catolice pe care o improasca cu deplina seninatate, fara logica, fara limita, nici rusine: “Sali de clasa imi trebe mie/Sau biserici si chilie?/Elevi cat de multi sa fie?/Sau bistarii din chirie? / Avem o lege beton,/Contestam si-un Trianon,/Prost nu-i cela ce cerseste,/Ci acel ce daruieste…”; “La 25 de ani de la Revolutie ne caznim sa satisfacem, din toate pozitiile, fel de fel de revendicatori aparuti ca ciupercile dupa ploaie.”; “Procesul general de revendicare s-ar putea intinde pe trei secole, la ce rusine de lege a revendicarii avem. Ca deja se contesta nu numai nationalizarile comuniste, ci si Trianonul, iar nu peste mult, Statul va trebui sa despagubeasca corturile si ceaunele tuturor popoarelor migratoare care le-au abandonat pe aceste meleaguri. In ce priveste stramutarea procesului, cred ca ar fi mai haios ca acesta sa se tina la Debretin decat la Cluj, de exemplu, pentru ca e mai aproape si e mai simplu transportul terfeloagelor in instanta. ”

(http://www.bihorel.ro/ce-misto-ar-arata-colegiul-mihai-eminescu-revendicat/)

Avand in vedere toate cele de mai sus, fac un apel insistent ca autoritatile statului sa se preocupe mai mult de ridicarea nivelului cultural si intelectual al populatiei majoritare din aceasta regiune, sa se aloce mai multi bani din fondurile de rezerva ale fiecareia dintre institutiile publice respective pentru educatie si cultura, imbogatind prin donatii inteligente si oneste colectiile de carti valoroase si valide din punct de vedere democratic, indeosebi cele privind minoritatile nationale, lingvistice si religioase, ale bibliotecilor publice si finantandu-se mai mult scolile, filarmonicile si teatrele in scopul cresterii nivelului de reala cunoastere, toleranta si respect fata de celalalt concetatean, de o limba, religie, rasa, origine si cultura diferite, in spirit cu adevarat pluralist, decat fituicile sovine, xenofobe, fundamentaliste, etniciste si ortodoxiste, inamice ale civilizatiei europene, periculoase pentru veritabila democratie si adevarata cultura.

Astfel, printr-o educatie pluralista, democratica si toleranta s-ar preveni si combate mult mai eficient blamarea imaginii Romaniei in strainatate si chiar strainii si-ar schimba parerea despre romani si ar renunta la sabloanele, stereotipurile si prejudecatile cu care adesea ii percep pe romanii plecati in strainatate din cauza unora dintre ei lipsiti de educatie elementara si incitati sau modelati de astfel de specimene precum autorii  de la “Bihoreanul” si alti “intelectuali” romani similari lor in mentalitate, fapte si vorbe…

2 martie 2015, Bucuresti

Cu deosebita preocupare si consideratie,

Varga Andrea Tünde

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Sunt 100% de acord ca drepturile minoritatilor trebuie respectate, in tarile Uniunii Europene. Fara indoiala, pe baza principiului reciprocitatii. Ungurii din Romania trebuie sa aiba exact aceleasi drepturi si acelasi nivel de reprezentare cu romanii din Ungaria.

  Poezioara citata in articol suna a carte de copii. E drept, face referire si la lucruri serioase (un tratat controversat). Mi-e greu sa cred, totusi, ca poezioara poate provoca in mase traume similare cu spanzurarea simbolica a unei papusi care-l personifica pe Avram Iancu, de exemplu.

  Lumea evolueaza. Imperiile bazate pe posesiunea de teritorii dispar. Altfel isi manifesta puterea, imperiile mondiale de azi. Orice nostalgii imperiale anacronice nu fac decat sa provoace conflict si haos. Toleranta este o strada cu doua sensuri.

 2. Stimata Andrea Tunde , va rog sa veniti in Sfantu Gheorghe , de 1 decembrie sau de 24 ianuarie… Sau cel mai bine ,poftiti de Sf.Pasti ,ca imediat sunt aici,si veniti intr-o familie de romani ,care sa aiba si un copil/doi de scoala ( clasa 1 12 limba romana) ,si stati putin de vorba cu fiecare cate 10 minute , despre ,viata lor alaturi de cei pe care-i cainati si ii considerati ” rasa superioara”. Pe urma va rog sa scrieti Presedintelui si Guvernului parerea Dvs. Putem spera la un asemenea demers? Daca-l veti face va voi crede de buna cuviinta ,pana atunci…

 3. Statul trebuie sa se preocupe de asimilarea minoritatilor si din pacate nu face acest lucru. Orice stat face asta dupa posibilitati… Retrocedarile ar trebui limitate, nici o tara nu a retrocedat atat de mult ca România.

 4. Doamna,

  Permiteti-mi doua observatii:

  1. Va plangeti de un ziar, in schimb linkul dumneavoastra duce la un blog.

  2. Scriitura dumneavoastra nu e tocmai un exemplu de toleranta: „nu este cu putinta sa ne facem mari iluzii cu privire la soarta spiritelor si sufletelor respectivilor scarbavnici scribari si a cititorilor care vor cadea victime ale urii lor si revoltatoarei propagandei anti-maghiare si anti-catolice pe care o improasca cu deplina seninatate, fara logica, fara limita, nici rusine”. Cumva nu-mi suna a parafraza dupa Vargas Llosa.

  Nu stiu situatia din teren, insa nu cred c-ati ales modalitatea corecta nici pentru prezentarea ei, nici pentru remediere. Pentru a-mi face o imagine, ar fi utila o insiruire de articole publicate in respectivul ziar, insiruire care sa evidentieze intentiile nationalist-sovine, etc.

 5. Stimata doamna, va inteleg preocuparea si sunt de acord cu dvs, atunci cand deplangeti climatul nesanatos care tinde sa se generalizeze si sa se acutizeze, din cauza lipsei de toleranta si al respectului reciproc, care nu sunt altceva decat manifestari firesti (!) ale omului ignorant, necultivat, frustrat si deci : inrait !
  Evident ca apelul dvs este legitim, si ca propunerile pe care le faceti sunt de natura a regla, in timp, mare parte din problemele pe care le mentionati.
  Spun „mare parte”, pentru ca, consider ca niciodata, o interventie ” de sus” sau „exterioara” nu are cum sa lichideze toate sursele de conflict existente intr-o comunitate, oricare ar fi ea!
  Apoi, libertatea presei cred ca este garantata in Ro, cu bunele si relele iminente modului in care fiecare intelege sa-si exprime respectiva „libertate”, ca in orice alt stat din lume, de altfel…
  Ma indoiesc ca simpla alocare de sume mai importante „din fondurile de rezerva ale fiecareia dintre institutiile publice respective pentru educatie si cultura, imbogatind prin donatii inteligente si oneste colectiile de carti valoroase si valide din punct de vedere democratic, indeosebi cele privind minoritatile nationale, lingvistice si religioase, ale bibliotecilor publice,…” etc.etc., reprezinta solutia miracol, adica aceea care va rezolva „de la sine” problemele!?
  Intre timp, aveti deja posibilitatea sa faceti apel la justitie atunci cand considerati ca se incalca legile, sa boicotati respectivele publicatii calomnioase, sa le raspundeti cu indiferenta sau cu umor, etc.
  Succes!

 6. Câteva probleme, inclusiv legale, in acest text furibund care atacă presa locală şi cere imperativ autorităţilor pedepsirea „propagandiştilor” şi reeducarea majorităţii române din judeţul Bihor care s-ar face vinovată de un nivel redus cultural şi intelectual.

  1. Abuzurile şi omul-instanţă.
  „In presa din judetul Bihor si in mod special in orasul Oradea, capitala judetului, continua de multi ani […] desi au fost sesizate cu reclamatii, petitii si plangeri in mod repetat inca din 2013.”
  De aici rezultă că cineva -nu se ştie cine- a remarcat o serie de fapte grave, unele probabil de natură penală, a sesizat -cu întârziere, din 2013- autorităţile şi acestea nici măcar nu s-au pronunţat şi ulterior a abandonat acţiunile permise şi indicate de lege.
  Avem o instituţie specială care se ocupă cu discriminările, CNCD, din păcate aceasta a fost omisă -oare de ce? – in procedurile declanşate de părţile vătămate [?].

  Ca atare, avem un val [?] de plângeri formulate de persoane necunoscute care au condus la nimic, la nicio consecinţă judiciară. Dar autoarea consideră că aceste plângeri obscure o îndrituiesc să acuze in bloc presa locală şi să arunce cu anatema in aceştia fără ca publicul să le cunoască măcar in rezumat faptele de care sunt acuzaţi. In afară de o poezioară nu aflăm nimic. Scrisoarea dumneai nu este chiar incadrabilă in stilul epistolar şi nici publicist, este pur şi simplu o înfierare ce aminteşte de rechizitoriile precare, dar orientate ideologic, ale procurorilor comunişti ce activau in Tribunalele Poporului. Grav este că acuzele dumneai nu privesc indivizi anume, ci intreaga presă bihoreană şi, printr-o extensie bizară in cadrul sancţiunii solicitate, intreaga populaţie majoritară a judeţului. Se pare că in prealabil autoarea-procuror a deliberat cumva, a judecat cu uşile inchise, şi a condamnat un grup larg de indivizi al căror singur element de identificare este etnia. Din fericire, această instanţă nu poate lua şi alte decizii in afara celor ce ţin de conştiinţă, iar sancţiunile nu pot fi decât verbale. Instanţa omului suprem, stăpân închipuit pe valorile europene, a rostogolit buzduganul discursului minoritarist in publicul ignorant şi pesemne s-o răcorit oleacă. Pare că nu mai e nevoie de o intervenţie punctuală a vreunei instituţii române -de pildă, CNCD- pentru a investiga cazurile ‘grave’ de discriminare, din moment ce plângerile s-au oprit. Pesemne doamna procuror nici nu are incredere in autorităţile locale infiltrate de majoritarii inculţi şi şovini. De aceea se adresează direct preşedintelui.

  2. Prin aceste generalizări autoarea alunecă intr-o atitudine similară celei adoptate de inculpaţii anonimi pe care-i atacă: încărcată de şovinism, instigatoare la discriminare pe criterii etnice. Este deja o chestiune care ridică suspiciuni asupra unei posibile încălcări a legii române. E vorba de OG 137/2000 privind Prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Mă refer la o anume faptă aflată sub incidenţa legii şi atrag atenţia moderatorilor Contributors asupra textului de lege ce incriminează un anume tip de propagandă:

  Art. 15
  „Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, ETNIE, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia. ”

  Acum, recitiţi vă rog aceste pasaje din „scrisoarea deschisă”:
  „fac un apel insistent ca autoritatile statului sa se preocupe mai mult de ridicarea nivelului cultural si intelectual al populatiei majoritare din aceasta regiune,”
  şi
  „fituicile sovine, xenofobe, fundamentaliste, etniciste si ortodoxiste, inamice ale civilizatiei europene”

  De aici rezultă destul de clar că in concepţia autoarei românii se disting de alte etnii prin incultură şi prostie. Nu zic, aşa o fi, nu-mi fac iluzii că românii or fi neamu ăl mai dăştept şi mai elevat din Europa, dar dacă o spui in public pe un ton agresiv şi ceri măsuri specifice care să ţintească exclusiv o anume etnie atunci rişti să aluneci in extrema ailantă a incitării la discriminare. Nu numai minorităţile pot fi discriminate, cum par unii să aibă senzaţia.

 7. d na, libertatea de exprimare (si a presei) e garantata prin constitutie, prin urmare autoritatile nu au ce face, in afara cazului in care ziarul respectiv incalca vreo lege sau constitutia. In acest caz, este recomandabil sa mergeti direct in justitie.
  „(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.” Probabil ca va referiti la prevederile constitutionale de mai sus.
  Pe de alta parte, fiind vorba de retrocedari, este de notorietate ca s-au facut multe abuzuri. Este posibil ca reactia ziarului la care va referiti sa fie generata de aceste abuzuri (sau chiar ilegalitati).
  In ce priveste ridicarea nivelului cultural si intelectual, sunt foarte de acord, dar pentru toti cetatenii, nu doar pentru majoritari (putem, doamna, sa afirmam, asa la gramada, ca majoritarii sunt mai inculti si mai putin dotati intelectuali decat minoritarii??).
  Legat de felul in care sunt scrise articolele din ziarul citat, chiar nu cred ca, daca textele respective ar fi avut o valoare literara, v-ar fi placut.
  Cred ca apelul dvs. este prea emotional..

 8. Acum cativa ani a existat in Oradea o situatie de-a dreptul revoltatoare. O directoare (din aceea minoritara cu nivel de cultra ridicat) a interzis copiilor romani, a caror scoala functiona in aceeasi cladire, sa nu mai utilizaze aceeasi toaleta cu colegii maghiari. Situatia este de tipul celei din sudul Stetelor Unite cand negrii si albii mergeau la toalete diferite. Cum sa stea funduletul de maghiar unde a stat fundulet de roman? Doamne fereste! Pai daca se imbolnaveste copilasul minoritar. Situatia a fost adusa in atentia publica inclusiv de ziarul Bihoreanul si este citata si de presa centrala:
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/REVISTA+PRESEI++Elevii+romani+de+la+o+scoala+din+Oradea+nu+pot+folosi+aceeasi+toaleta+cu+colegii+maghiari
  http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/nu-rata-noul-bihoreanul-tiparit-105990.html
  Nu v-am vazut revoltata! Nici in alte situatii nu v-ati revoltat.
  Nu pot sa nu observ nici atitudinea pozitiva fata de biserica catolica maghiara dar si scuipatul pe „fituicile… ortodoxiste”. Catolicismul e de bine ortodoxia e de rau? Care e problema ca ziarul este „ortodoxist”? Desi va dati anti-sovina si anti-xenofoba, tocmai aceste doua pasarele va scapa cand spuneti „sa se preocupe mai mult de ridicarea nivelului cultural si intelectual al populatiei majoritare din aceasta regiune”. Ne scuzati ca nu ne ridicam la nivelul dumneavoatra al minoritarilor! La nivelul doamnei directoare sper sa nu ma ridic niciodata!

 9. Vad aici destule comentarii cu aceeasi mantra: „libertatea presei”. Sigur, exista libertatea presei, insa acea libertate are limite, atit legale cit si ale bunului simt, daca nu estetice. Nici intr-o tara civilizata cu respect pt. libertatea presei nu veti vedea articole calomnioase, sovine, rasiste sau extremiste, pt. simplul motiv ca sint ilegale. Semnalul de alarma tras nu se refera la ce face o persoana privata referitor la articole calomnioase pt. o minoritate, ci ce face statul insusi pt. a preveni escaladarea discursului. E foarte bine cind minoritari se adreseaza reprezentantilor statului roman pt. diverse probleme in loc sa-si caute singuri dreptatea. E un prim pas, ar fi bine sa fie ascultat de cineva, nu stiu cine, poate chiar de catre majoritari (intre care ma numar si eu).

 10. „Blogul lui Bihorel” este intim legat de ziarul „Bihoreanul”. Cine vrea poate gasi usor link-urile respective catre articolele sovine si anti-catolice cautand doar pe baza unor termeni ca Ordinul Premonstratens, Biserica Romano-Catolica, restituiri etc. pe site-ul ziarului „Bihoreanul”, iar prea multe detalii date despre aceasta fituica cu pretentie de gazeta sovina ar fi o publicitate nemeritata si o eroare ce ar induce si mai multi concitadini in eroare.
  Desigur ca tuturor le pica bine cresterea nivelului de educatie, dar celor care gandesc in mod nationalist-extremist, xenofob si sovin au nevoie urgenta de mult mai multa informatie corecta si educatie civica si democratica. Cei care spun ca minoritatea maghiara din Oradea ar fi la fel de obtuza si nationalista sa prezinte articolele de presa jignitoare la adresa romanilor, similare in continut cu cele ale scribilor romani verzi oradeni care promoveaza ura si intoleranta interetnica si interconfesionala…
  Eu, Vara Andrea Tünde nu am contestat Tratatul de la Trianon, dimpotriva daca as comenta pe tema asta as spune ca datorita acestuia Ungaria si-a recastigat independenta totala avand depline drepturi de a face propria politica externa…
  Insa, atata vreme cat Romania se pretinde stat de drept si ca membru al UE are drepturi si obligatii, legiferand o lege a restituirii bunurilor furate de comunisti de ce nu o respecta si nu o aplica???!! Abuzuri la aplicarea legii respective au facut partidele si coruptii lor din institutii ale statului, afaceristi cu relatii pe langa autoritatile civile si militare, inclusiv din cele de ordine publica si siguranta nationala, nu Biserica Catolica. 
  Din moment ce Ordinul Premonstratens era proprietar legitim in anii 1945-1949 si platea taxe si impozite statului roman pentru aceste proprietati, de ce nu i se restituie averile? Bisericii Ortodoxe niciodata nu i s-au pus asemenea obstacole. Doar pentru ca este un ordin catolic, al unei minoritati confesionale si etnico-lingvistice si pentru ca mentalitatea autoritatilor romane si a majoritatii populatiei este discriminatorie. Insusi SRI ocupa abuziv vila 9 si terenuri la Baile Felix, altii nu doar ca falsifica istoria, negand ca ar fi fost proprietati catolice, ci chiar demoleaza cladiri si construieste ilegal altele noi in timpul proceselor de revendicare in cel mai pur stil comunist banditesc. Iar Liceul „Mihai Eminescu” a fost ridicat si sustinut de Premonstratensi si de Biserica Catolica, servind spre educarea fara discriminare a multor generatii de adolescenti si tineri oradeni, bihoreni si ardeleni, intre care multi intelectuali romani (precum Emanuil Gojdu, Aurel Lazar, Iosif Vulcan, Felician Bran), asa ca unica explicatie pentru care se refuza recunoasterea adevarului, a drepturilor legitime ale Ordinului Catolic Premonstratens si restituirea tuturor proprietatilor sale este ura fata de minoritatea maghiara si catolica bastinasa din regiune si din tara. Degeaba incearca unii si altii sa ocoleasca esenta chestiunii si se prefac ofensati sau nedumeriti, faptele vorbesc de la sine si lucrurile sunt limpezi.

  • Eu, Eunuchie Popescu, rumân ateu, fără nicio legătură cu vreo Biserică litigioasă, nu am nicio prejudecată sau preconcepţie asupra minorităţii maghiare din Oradea, şi spun că, fără un studiu sociologic temeinic, nu se poate nici măcar sugera că acei maghiari ar fi mai obtuzi sau mai naţionalişti decât românii din zonă. Cu excepţia autoarei nimeni, dintre membri comunităţii contributors, nu s-a pronunţat asupra nivelului cultural şi intelectual al vreunei etnii. Asemenea alegaţii la adresa unui grup social identificat pe criterii etnice sau religioase nu pot fi bazate pe un articolaş dintr-o oarecvare fiţuică.

   Ca atare, deşi solicitaţi unor preopinenţi imaginari „sa prezinte articolele de presa jignitoare la adresa romanilor”, indrăznesc să răspund eu oferindu-vă un exemplu clar de aserţiuni de presă vexatorii la adresa românilor, in special a celor ortodocşi. Iată-l:

   „Avand in vedere toate cele de mai sus, fac un apel insistent ca autoritatile statului sa se preocupe mai mult de ridicarea nivelului cultural si intelectual al populatiei majoritare din aceasta regiune, sa se aloce mai multi bani din fondurile de rezerva ale fiecareia dintre institutiile publice respective pentru educatie si cultura,”

   E clară provenienţa extrasului?

   ps. au trecut 25 de ani de când mă lupt cu statul român pentru a-mi recupera o parte din pădurea bunicilor confiscată de comunişti. Teoretic astăzi sunt proprietar, practic de 5 ani statul tergiversează in mod uimitor punerea in posesie. Nu pot să mă bucur in niciun fel de pădure, pe care de altfel nici nu voiam să o defrişez, ci să o transform in parc. O fi din cauza convingerilor mele religioase? Or fi descoperit birocraţii ortodocşi români că-s ateu şi or fi constituit o cabală ca să hărţuiască până la disperare ateii şi agnosticii ca să-i forţeze să părăsească ţara? Poate oi avea origini evreieşti, sau mai rău, homosexuale? Poate oi fi avut un străbunic iudeu, indo-european şi homosexual. Sigur, ungur n-o fost, căci dacă era imi luam pădurea inapoi. uite ce de păduri manipulează ştăbimea maghiară din Harcov, ei au reuşit să-şi recapete pădurile, eu nu. Şi nici măcar nu-s ortodocşi…mahării şi politrucii maghiari.

 11. @unu-doi
  Fiind majoritar, aveti un nivel cultural si intelectual mai redus (cf autoarei), cred ca din acest motiv numiti „mantra” o prevedere constitutionala. Dealtfel, cei care au amintit o, au precizat ca limitele acestei libertati sunt prevazute de lege, nu mai era nevoie sa spuneti acelasi lucru. In rest, din postarea dvs ramane ca apreciati faptul ca minoritarii nu si fac singuri dreptate. Sincer, si eu. E bine si ca se adreseaza reprezentantilor statului. Numai ca e evident ca ar fi mai eficienta o actiune in justitie decat un apel la presedinte pentru a ridica nivelul cultural al majoritarilor (observati
  aberatia?). Asta chiar ma face sa cred ca se doreste nu rezolvarea unei probleme punctuale din oradea ci crearea unei atmosfere generale de tensiune..

  • S-a mai detensionat situatia „grava”din Oradea unde madam”Tunde (Ingeras) lupta si lupta eroic ce e drept pentru niste drepturi ale Bisericii Romano-Catolice pentru care Biserica Romao-Catolica nu lupta …ea care este procuratorul Ordinlui de calugari barbati …adeka un shaf d eordin calugaresc …ea o femeie, cetatean maghair din …Budapesta. Ce mai tura vura ..o imagine jalnica. MAi lipsea venirea pe tancuri cu cizma si rubaska. Doamna Tunde (Ingeras) nu e nici pe departe ingeras si nici domnisoara …intre altele ci ascunde si ea destule secrete „dambovitene”pentru care eu as spune ca nu lucreaza ata pentru statul maghiar cat de mult am putea banui ca lucreaza pentru statul roman sau pentru spitalul 8+1 …
   Doamna …esti o „feroce”…nu numai ca lupti zici tu pentru Biserica Romano Catolica dar lupti si pentru o gramada de cetateni romani etnici maghiari ce au dreptul la averi …sau par a avea … si asta in general tot ca procurator …adeka …”salvezi mostenirea”si dispui TU ingerash dupa cum vrei ….
   Da Ingeras ai studii d edrept facute in Ungaria dar nu esti membra nici a Baroului Maghair …totuleste un haloimas.
   Ce imagine traznet …practic sef d eordin calugaresc masculin o femeie, cetatean maghiar a venit la Bucuresti s apuna calcaiul pe grumazul judecatorilo rdamboviteni …pai nu se poate din principiu …opozitia poate nelegala e uman d einteles. Doamna publicitar aveti o imagine duplicitar(a) ca s ascriu ca dvs., fara a articula la femininul care nu exista in limba domniei voastre.
   Excelentissim si Grazionissim Ingerash …your time pass away …dar vom reveni cu niste comentarii, asa sa nu uitam spetele in sine. Ciudata poveste …. O tu Fantomas te invoc vino martor aice …

 12. Stimata doamna, este regretabil ca sunt asemenea actiuni in jud Bihor, si nu ar trebui incurajate.
  Dar nu pot sa nu ma gandesc ca aceste actiuni sunt de fapt actiuni „preventive”, avand in vedere ce se intampla romanilor in alte parti de tara unde minoritatea maghiara e majoritara!
  In tara asta o minoritate a ajuns sa aiba mai multe drepturi de facto decat majoritatea ei in anumite zone!

  Dar de ce nu o scrisoare deschisa pentru respectarea si aplicarea legilor acestei tari indiferent de etnie, si fara vizitatori din Ungaria care sa sprijine fatis actiuni de separare pe criterii etnice?!
  De ce nu opriti actiunile de obtinere a autonomiei? Daca maghiarii ar dori sa traiasca in liniste in Romania, nu cred ca ar fi probleme. Dar tocmai ei agita apele!

  Cred ca romanii nu au prea multe de impartit cu maghiarii din RO.
  Dar e foarte posibil ca „cine seamana vant, culege furtuna” la un moment dat!

 13. Chiar nu stiam nimic despre acest ordin sau despre situatia cladirii liceului, ca de sunt majoritar cu nivel scazut de cultura si ortodox pe deasupra. Cum e mai rau! Inteleg ca a existat un proces in care autoarea s-a implicat intens pentru obtinerea acestui imobil de catre ordinul Premonstratens. In Romania procesul a primit sentinta definitiva si irevocabila, iar cladirea, dar si alte proprietari din Baile Felix au ramas in posesia statului roman. In multe alte cazuri aceeasi justitie a retrocedat cladiri Bisericii Catolice. Mai exista si posibilitatea adresarii catre CEDO. Nu cred ca pe contributors.ro doamna Varga va obtine retrocedarea cladirii, indiferent de cat de vehementa sau patetica va fi. Cu Bihoreanul pare sa fie o rafuiala mai veche. Mai jos aveti un articol „normal” despre situatia procesului si implicarea doamnei Varga:
  http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?&categ_id=6&categ_name=Qmlob3JlYW51bCB0aXDEg3JpdA==&news_id=113175&action=display_news
  Va rog sa publicati comentariul!

 14. Stimati domni si stimate doamne,
  daca tot am ajuns la dezbaterea publica a cauzei Premonstratensilor, va aduc la cunostinta ca:
  Câtă vreme printr-o hotărâre irevocabilă Instanta Suprema a stabilit prin Decizia nr. 4415 in Dosarul 2857/1/2012, că litigiul nostru privind rectificarea inscripţiunii de sub B 1 din coala Cărţii Funciare nr. 1 a comunei Sânmartin din jud. Bihor la pct. 17, din partea B – foaia de proprietate. : “intrat: la 20 martie 1937, no. 3461 c.f. în baza încheierii de mai sus şi a art. 168 din reg. c.f. inscripţiunea de sub B1 se rectifică în sensul că proprietarul imobilelor din această coală este Statul Român cu titlul de drept rectificare” nu s-a solutionat definitiv si irevocabil din 1937.
  Cu privire la această rectificare nu se poate ca într-un al doilea proces să se ajungă la o concluzie contrară, cu înfrângerea principiului res judicata.
  Mai mult, dreptul nostru de proprietate in aceeasi CF nr.1 Sânmartin jud Bihor, a fost recunoscut şi prin Decizia nr.1389 din dosarul Nr.1175/111/2009, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 17 februarie 2011, prin care a rămas definitivă şi irevocabilă Sentinţa Civilă pronunţată de către Tribunalului Bihor – Secţia Civilă nr. 301/C/2009, prin respingerea apelului şi a recursului SC SANIFARM SA, prin care pârâta Sanifarm SA a fost obligată să emită o nouă decizie privind acordarea de despăgubiri în favoarea noastră pentru suprafaţa de 349 mp din parcela cu nr. top 245/9 înscrisă în CF nr. 1 iniţial Sânmartin.
  Deci este evident ca avem un bun actual.
  Consider ca si in cauza Bisericii Catolice trebuie sa fie aplicate corect legile Statului, in conditiile in care titlul statului cu privire la imobilul în litigiu nu poate fi considerat valabil prin prisma criteriilor prevăzute de art. 6 din Legea nr. 213/1996, deoarece potrivit art 35 al Decretul-Lege nr.115/1938: “rectificarea incheierii se va putea savarsi, in lipsa acordului partilor, numai in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile:”.
  Astfel, in cazul in care judetul Bihor mai face parte din Statul Roman trebuie sa se aplice si aici legile in vigoare, sau daca nu, va rog sa eliberati un act juridic din care sa rezulte cand si in ce forma a fost proclamata in judetul Bihor o autonomie separatista.
  Consider ca un proces echitabil si corect trebuie sa se dezbata si sa se judece cu adevarat in salile de judecata ale instantelor judecatoresti si nu in presa locala sau nationala unde pretinsi jurnalisti se deghizeaza in juzi si fac presiuni asupra judecatorilor legitimi ai cauzelor, denigrand Ordinul Premonstratens.
  De aceea, acum un an am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 („Consiliul Superior al Magistraturii se sesizeaza, de indata, din oficiu, cu privire la apararea independentei judecatorilor si dispune efectuarea de verificari prin Inspectia Judiciara de pe langa Plenul CSM”), dar inca nu a gasit de cuviinta sau nu a avut timp sa dezbata sesizarea, sa declanseze analize si verificari si sa ne dea un raspuns desi termenul legal a fost de mult depasit, ceea ce o data in plus demonstreaza ca Romania nu este inca un stat de drept veritabil, o reala democratie de tip european. (mai jos atasez linkul cu actele la care fac referire in text).
  https://www.dropbox.com/sh/a5mf8ryty7xe5te/AABg4iiEPfB2KHztZYeEW8vea?dl=0

 15. D na, ce are Romania cu cazul dvs particular? Pana una alta, aici e presedinte un minoritar (foarte bine), udmr a fost aproape tot timpul la guvernare, justitia e libera.. Despre starea democratiei din Ungaria ce parere aveti?

 16. Iata ca se trezesc unii din somn ca sa comenteza sau isi petrec noaptea fara sa doarma, si se prefac in continuare ca nu inteleg probelma. Mai lipseste discursul de tip PRM ca de ce nu vorbesc romaneste daca mananc paine romaneasca sau altceva de genul asta. Desi este absurda pozitia lor, le voi raspunde pentru ca exista o situatie simpla. Cum spui ca te deranjeaza ce se vorbeste despre tine in strainatate in ziare, la televiziune etc. dar tu iti jignesti propriile tale minoritati prin cuvinte ofensatoare, ignorare si discriminare?!
  Cand nu poti sa spui ca nu cunosti pe maghiari, daca tocmai arati ca UDMR a facut parte din guvernele din ultimul deceniu, de ce continui sa te comporti urat, dusmanos si sovin? Asa ca intr-adevar cei care fac asta ori sunt frustati, desi fac parte dintre majoritari, de populatia minoritara maghiara ori din necunoastere au niste perceptii si idei preconcepute, complexe de inferioritate sau superioritate pe care intr-adevar numai prin cultura si prin educatie poti sa faci sa le dispara.
  Nu am crezut ca dupa 25 de ani nu poti sa ceri macar solidaritate sau compatimire de la majoritate pentru ca totusi si catolicii sunt crestini si frati cu ortodocsii. Si chiar acum se desfasoara o campanie media intensa privind orele de religie, ca sa nu mai vorbim ca suntem in postul mare.
  Deci cum sa nu intelegi sau sa de ce sa se prefaca toti cititorii ca in cazul bunurilor confiscate bisericilor catolice e deosebita problema si se accepta sa nu sa fie aplicata porunca a saptea: sa nu furi ???!!
  Caci bunurile bisericesti nu sunt ale unui singur om, ci sunt bunurile sacre ale bisericii si nu cred ca un adevarat credincios ortodox, si nici macar un om corect chiar ateu sau de alta religie, poate sa fie de acord sa fie furate pur si simplu, la cel mai ordinar mod, bunurile sacre ale unui ordin romano-catolic, a carui manastire construita in stil baroc a fost de exemplu „privatizata” in 2004 de catre fostul pemier PSD de trista amintire Adrian Nastase.
  Asa ca, va rog frumos, cel putin abtineti-va de la comentarii nedemne: Si va mai rog sa comentati cu nume, pentru ca observ ca nici atata curaj nu aveti ca sa va sustineti ideile voastre cu numele reale.
  Si la final, nu este relevanta in niciun fel in acest caz o comparatatie intre Ungaria si Romania, fiindca statul de drept este intotdeauna un etalon, cerintele statului de drept nu au caracterul de ori/ori, alb sau negru.
  Intr- un stat de drept exercitarea puterii este supusa limitarilor din lege. In plus, Statul de drept restrictioneaza caracterul discretionar si impiedica o exercitare gresita a puterii, cu alte cuvinte o exercitare bazata doar pe vointa proprie, arbitrariu, prejudecata.
  Iar „presedintele minoritar” cum spune cineva aici al Romaniei si-a inceput de curand mandatul si tocmai de aceea am apelat si la domnia sa pentru ca nu doar forma comenteaza, respectarea formalitatilor si a unor chestiuni superficiale, de ochii lumii (UE), pentru a bifa o masura de pe lista reformelor, ci aplicarea legii si a normelor democratice in profunzime, cu convingere si constant, in mod coerent, constient si deliberat, nu doar cand esti fortat de imprejurari sau la suprafata…

 17. E n regula d na, luati ce doriti din partea mea, toata Oradea, Transilvania, etc. Da’ va rog frumos sa faceti autostrazi, ca romanii n au fost in stare. Cat despre limbajul violent si acuzatiile pe care le faceti, va iert, pur si simplu.. Sa aveti o primavara frumoasa!

 18. Stimate domn,
  nu este in regula ceva cu dvs., cu modul de a gandi. Eu nu sunt investitor strategic, nici autoritate locala sau centrala pentru a mi se cere sa construiesc autostrazi. Si nu cred ca, presupunand ca bunicii sau parintii dvs. ar fi fost furati, li s-ar fi confiscat averile fara despagubire de catre stat, ati fi acceptat vreo conditionare a restituirii acestor averi sau ca vecinii ori statul sa le ceara sa compenseze cumva cu vreo munca sau investitie ori prestatie in serviciul comunitatii inainte sau dupa recuperarea bunurilor furate…
  Adevarul nu necesita iertare.
  Caci atunci cand prinzi pe cineva la furat si acela nu doar ca nu isi cere iertare, ci minte cu nerusinare, afisand o pretinsa nevinovatie si acuzandu-te culmea tot pe tine, proprietarul de drept, ca esti fara inima, rau si abuziv pentru ca il reclami si ceri dreptate si despagubiri, inseamna ca absurdul, ridicolul si tupeul sunt la loc de cinste.
  La Bihor se demoleaza imobilele in timpul procedurii judecatoresti, securistii si politicienii corupti impreuna cu acolitii lor privatizati peste noapte contruiesc in timpul procedurilor, gajeaza dupa pronuntarea sentintei irevocabile terenul bisericii, lucru vizibil abuziv si care de altfel potrivit chiar legislatiei in vigoarei le este interzis, si cand reclam si intreb, in mod civilizat, de ce nu face nimic statul roman prin organismele sale ca sa impuna respectarea legii si sa aplice dreptatea, tot eu sunt agresiva si nedreapta cu bieti hotii, si cu complicii lor, cu cei care prin tacere permanenta aproba furaciunea asta.
  Se pare ca nu se mai satura de furat (in) tara asta, nimeni nu se revolta, nimanui nu i se pare anormal. Macar daca tot furati cat vreti toti de oriunde apucati, pastrati-va o farama de bun simt si nu furati de la biserici, de la moschei, de la temple (lacasuri de cult sau cum doriti sa le denumiti) pentru ca bunurile astea nu sunt ale mele, nici ale preotului, episcopului, patriarhului, rabinului, muftiului, ci sunt ale credinciosilor, asa ca nu numai ca ne furati pe noi toti, dar va furati si va mintiti singuri fiecare intre voi si pe voi insiva, iar pe deasupra mai si ofensati si maniati Divinitatea, provocandu-va propriul blestem si pierzania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrea Tünde Varga
Andrea Tünde Varga, istoric al dreptului, şi publicist, care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti şi Budapesta. Interesata de istoria minorităţilor etnice. A publicat (în colaborare) patru volume din colecţia Minorităţi etnoculturale. Mărturii documentare. Minorităţi etnoculturale. Mărturii documentare. Ţiganii din România (1919-1944), Maghiarii din România (1945-1955, Evreii din România (1945-1965), Maghiarii din România (1956-1968), Cluj-Napoca, Editura : Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala. A realizat zece filme documentare (între altele, despre deportarea evreilor în Transnistria, deportarea ţiganilor, Imre Nagy şi Revoluţia maghiară). Premiul Academiei Române, 2004, în colectiv, pt. "Maghiarii din România, 1945-1955", 2008 Crucea de merit a Republici Ungare pentru expozitie “Printre randuri”.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Cât costă viața ta? Ar trebui statul să plătească despăgubiri pentru decedații de Covid?

După ce mor 4-500 de oameni pe zi în timp de pace, iar România este astăzi pe locul 10 la număr de...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro