duminică, octombrie 1, 2023

Scrisoare pentru oamenii raționali care pot lua decizii în PSD

Citești acest text pentru că te-ai săturat de injurii și ai nevoie de o rezolvare a situației. Fapt este că ieri, duminică, a fost cel mai mare protest național de când există România. Acest protest a fost cel mai recent dintr-o serie de câteva zile, nu a venit din cer și nu e un incident. Implicit, există o criză gravă care trebuie rezolvată. Prin dimensiunile sale criza ne afectează pe toți: membri PSD au ba.

Ca să putem dialoga, hai să stabilim niște puncte comune. Unele poate că nu-mi plac mie personal, ca cetățean, altele poate că nu-ți plac ție, ca politician PSD. Dar sunt adevărate și n-avem ce să facem cu ele decât să le recunoaștem.

1) PSD și ALDE au câștigat în mod indiscutabil alegerile din 2016.

2) Persoanele care au protestat nu sunt plătiți de Soros (cum zice Dragnea) sau agenți ruși sau agenți ai multinaționalelor (cum zice Țuțuianu). Ce multinaționale există în Brăila, unde au protestat o mie de oameni? Dar în Urziceni? Dar în Hațeg? Pe baza tehnologiei moderne, oamenii s-au informat și s-au dus în mod independent la protest. Protestul este real și autentic. Această informație este o veste bună pentru PSD. Cu agenți ruși sau soroșiști n-ai ce discuta.

3) PSD are nevoie ca acești oameni, protestatarii, să se calmeze și să nu plece din țară. PSD are nevoie de oameni productivi de la care să ia CAS, CASS, impozit pe venit/profit și care consumă mult, ca să ia TVA mult. Nu e un deziderat teoretic ci un lucru foarte concret. Bugetul pe acest an necesită încasări mari. La anul va fi la fel. Am scris mai sus despre „calmare”. E înfiorător să guvernezi 3 ani și 10 luni știind că lumea poate ieși în stradă oricând. A guverna în contra unei părți hotărâte și furioase a societății e greu. Băsescu și Boc au albit după măsurile de austeritate care au creat un fenomen similar, dar în altă parte a societății. Iar ei au stat la putere doar doi ani.

4) Protestatarii nu au încredere în guvernul Grindeanu. După abrogare a fost cel mai mare miting.

5) Grindeanu și Dragnea reprezintă acum două vulnerabilități ca imagine pentru partid.

6) Este împotriva intereselor PSD ca partidul să piardă guvernarea.

7) OUG-ul și grațierea au fost implementate la cererea lui Dragnea și în bună parte pentru Dragnea. Acest lucru este de notorietate în rândul protestatarilor. Dragnea e o figură puternic disprețuită. Se tot spune că partidul n-are opțiuni. Acest lucru e fals.

Partidul are 4 opțiuni.

Prima e să nu facă nicio schimbare. Unii cu manifestații, alții cu contramanifestații. Problema e că oamenii furioși pe PSD sunt mai mulți. Și nu numai când vine vorba de număratul celor prezenți la proteste. Doar 3,6 milioane români au votat PSD sau ALDE. Restul de 11,4 milioane aflați în țară nu au făcut-o și nu au de ce să fie de partea voastră. Discuțiile cu OUG-ul și grațierea sigur nu i-au mutat spre voi…

A doua opțiune e ca PSD să-l păstreze pe Dragnea și să renunțe la Grindeanu. Dacă partidul pierde puterea intră în opoziție (ceea ce încalcă punctul 6). Dacă partidul își menține puterea criza s-a rezolvat parțial, se încasează costurile menținerii lui Dragnea în prim-plan, an de an de an, și asta e.

A treia opțiune e ca PSD e să-l păstreze pe Grindeanu și să renunțe la Dragnea. PSD își menține puterea (punctul 6), dar elimină figura din cauza căruia a început totul. Dacă mișcarea e începută chiar de Grindeanu, își mai reface din imagine și partidul se poate întrema. În aceste zile, fiecare tâmpenie debitată de Dragnea costă partidul și aduce numere mai mari de protestatari în stradă. Sunt zile „mai grele” și „mai lungi” decât unele normale. Impactul lor e disproporționat. Cam ca la prezidențiale.

A patra opțiune e să renunțe la amândoi. Cea mai eficientă când vine vorba de reducerea costurilor de imagine (protestele dispar cu totul).

Cea mai dificilă logistic pentru partid. În mod obligatoriu totul trebuie să se petreacă cu o viteză mare de la punctul de pornire și până la final. Trăgând linia, cea mai facilă și utilă este opțiunea 3: Dragnea out, Grindeanu și PSD rămân la putere. Cea mai complicată e a 4-a. Cea mai inutilă e a 2-a (n-are sens să rămâi cu Dragnea în brațe și să riști să pierzi puterea pentru că guvernul și-a dat demisia). Prima opțiune nici nu prea există, se bazează pe ideea că sute de mii de oameni se vor dispersa pur și simplu pentru că… se vor plictisi? Ideea asta n-a funcționat nici în 1989, nici în 2012, nici în 2013 (Roșia Montană), nici în 2015 (Colectiv), nu va funcționa nici acum. Nu funcționează niciodată. Trebuie un sacrificiu.

PS: Rezolvările de mai sus sunt de formă, menite „a stinge focul”. Ele nu ating rădăcina problemei, și anume relația PSD cu banul public. Dar despre asta dialogăm altă dată.

Articol preluat de pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Am retineri ca in PSD exista ” oamenii raționali care pot lua decizii în PSD”:.
  Decizii majore vreau sa zic. Demisii, ici-colo, da :P
  Optiunile propuse de dvoastra, nu cred ca le sint pe plac.
  NB,
  poate reveniti asupra formularii: „Băsescu și Boc au albit după măsurile de austeritate care au creat un fenomen similar, dar în altă parte a societății. Iar ei au stat la putere doar doi ani.”
  Doar doi ani?

 2. Stimate domn,

  Cand veti gasi macar un om rational ce are putere de decizie in PSD va rog sa-l trageti in poza si dupa aia sa ne-o aratati si noua ca sa nu ramanem pierduti in bezna necunoasterii. :P

  Admit ca o asemnea descoperire nu se califica chiar imediat la Nobel. Dar cine stie?! Intr-un an mai arid pentru stiinta mondiala poate chiar are sanse. Oricum ar fi, cu sau fara Nobel, daca cineva chiar descopera vreo-un exemplar din specia „PSD-eu rational si cu putere de decizie”, pai trebuie sa anunte imediat oficiul pentru patrimoniu care la randul sau are datoria de a se ocupa in mod expeditiv de impaierea sa si depunerea in siguranta la Muzeul Antipa ca sa se poata bucura de o asemenea minunatie a naturii si generatiile viitoare :P :D :P

   • Probabil ca or fi un fel de iele, care apar asa, ca un abur noaptea si dispar imediat cum te uiti la ei, de zici ai halucinatii. Sau sunt ca Yeti si Chupacabra, toata lumea vorbeste de ei, dar nu i-a vazut nimeni. Se spune cu voce soptita: „stiu eu pe cineva, care are un prieten, al carui var a vorbit cu cineva care cica a vazut odata un pesedist d’asta. Doamne pazeste-ne, asta e lucratura necuratului!”. :)

    Eu tot astept o lista cu oamenii astia.

 3. Mai e una si cea mai cinstita de fapt. Stiu, e cam wishful thinking: a cincea opțiune ar fi ca PSD sa se auto-dizolve. Dragnea convoaca sedinta extraordinara la ‘sediu’ si voteaza baietii auto-dizolvarea completa a partidului. Toti devin independenti, cade guvernul. Se face guvern interimar etc. Sau sa iasa atat de multi din PSD din ambele camere incat sa ramana minoritari. Dar pentru asta trebuie tarie de caracter, verticalitate, vointa – chestii pe care parlamentarii nu le au.

  • :) E, in mod cert, Wunschdenken, dar exista si solutia legala, prevazuta de Constitutie, asa iorgovana cum e, precum si legea functionarii partidelor. Trebuie doar ca societatea sa constientizeze ce drepturi are si sa le foloseasca hotarit.

   PSD, urmasul PMR, FSN, FDSN, PDSR rontaie marunt Statul roman de vreo 70 de ani. Scoaterea lui in afara legii, pt. membrii, familii, amici politici si migratii lor pe la alte partide, ar naste o noua stanga orientata spre Vest, si-i vor da PSD ragazul cerut de Istorie pt. a se reforma.
   Caci, sa asteptam ca electoratul roman sa devina atat de constient, incit prin votul sau, dat consecvent impotriva coruptiei, sa tina PSD democratic in opozitie, e o himera, care ne amageste de 27 de ani.

   Ca un offtopicel: Fostul partid comunist al lui Erich Honecker, dupa cicluri electorale state in opozitie sau neintrat in Bundestag, abia se screme acum, „reabilitat” sa intre, cu ajutorul unor nostalgici, in alegerile federale de anul asta. Or fi dederistii mai destepti decit romanii? E vorba de constiinta valorii dreptului de vot, pe care noi n-am cimentat-o de-al lungul a mai mult de doua decenii.

 4. „Băsescu și Boc au albit după măsurile de austeritate care au creat un fenomen similar, dar în altă parte a societății. Iar ei au stat la putere doar doi ani.” huh? Boc e prim-ministru 22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012. Poate autorul vrea sa spuna ca au stat la putere doi ani dupa luarea masurilor de austeritate, dar tot e confuz. Iarasi nu se intelege, ce segmente sociale nu au fost afectate de auteritate, cel putin in prima etapa?

 5. Demonstrație simplă, utilizând cele mai simple instrumente ale logicii. S-ar zice că e doar o chestiune de timp până ce activiștii PSD (era să scriu „activul”) vor lua deciziile firești și care să-i salveze.
  Spre deosebire de dl Mateescu, eu cred că soluția cea mai avantajoasă pentru PSD este nr. 4, apoi 3, apoi 2.
  Dar am uitat să vă spun ceva: am cu câțiva ani în plus decât dl Mateescu. Să ne înțelegem, nu e un avantaj, deloc. În ultimii ani m-am convins (din nefericire), că oamenii nu învață mare lucru din experiența altora/din istorie.

  Nu m-aștept ca PSD să accepte argumente logice și să se salveze pe termen mediu și/sau lung, debarcându-i pe Dragnea și Grindeanu. Ca întotdeauna, va încerca o peticeală, va spune că-i doar comunicare proastă și va arunca încă o perdea de fum.

  Desigur, sper să mă înșel …

  Le vând un pont pesedeilor: niciodată, dar ni-cio-da-tă criza pentru ei n-a fost așa de adâncă …

 6. PSD a stiut rezultatul, l-a provocat. OUG13 este o diversiune. Protestele sunt exercitiul de solidaritate, unire, masificare. Business as usual.

 7. Nu exista „oameni rationali” in PSD.
  Nu poti fi rational si decent daca te-ai inscris intr-un partid nasit de Iliescu, creat din negurile liniei a 2-a a PCR-ului, infestat cu securistii fostului regim, dospit cu bitele minerilor si crescut si inflorit sub Nastase, Ponta, Dragnea..
  Nu poti fi rational si decent daca ai suportat sa fii coleg cu Geoana, cu Marean Vanghelie, Codrin Stefanescu si Iorfache.
  Nimic nu ar putea face o persoana decenta si onesta cu sine insusi sa se alieze si sa se subsumeze unui asemenea partid, unei structuri axate pe furt coruptie minciuna si demagogie.
  Ca sa devii „liber consimtit” membru PSD sau suferi de o extrema precaritate emotionala si cognitiva ce frizeaza patologicul, situindu-te la limita teoretica a capacitatii de exercitiu si functionalite sociala , sau o faci din interes, din arivism social si profesional, „scuzabile” din cauza faptului ca tabula rasa profesional , nu ai nici un fel de competente valide profesionale si umane incit sa iti poti asigra traiul zilnic , sau esti pus pe capatuiala si imbogatire (relativa) pe cai rapide.
  Restul sunt elucubratii…

  • Dar si dreapta romaneasca este inexistenta.

   Cine vrea sa faca politica la 20 de ani unde se duce? Adica, a face politica inseamna a viza puterea politica si o pozitie politica personala. Poate face asta un tanar in vreo organizatie de dreapta din Ro? Poate, dar mult mai greu.

   Si atunci de ce ar trebui blamati tienrii care aleg PSD, cand chiar intelectualii de dreapta isi ocupa timpul cu scarpinatul in buric (citeste „analiza politica”)?

   Mai multa politica se face intr-o asociatie de locatari decat intr-o „orgtanizatie de dreapta” din Romania.

   Daca citesti pe Contributor, 90% din articole si comentarii sunt bocete, vaiete si afurisenii, presimtiri sumbre si alte asemenea. DAca te uiti pe web-siturile partidelor declarate de dreapta (de fapt sunt de stanga taote, dar asta e alta poveste) nu intelegi nimic.

   Si atunci, de ca sa blamezi PSD-ul ca a profitat? De ce sa blamezi tinerii si pe cei mai in varsta ca alg PSD-ul? Pai, dreapta nu le-a dat nici o sansa. Le cereti sa stea si ei acasa si sa injure PSD-ul? Ei, uite, cei care au dorinta de actiune vor prefeera sa actionexze din interiorul PSD in loc sa boceasca in corul de dreapta.

   Vreti altceva?

   Contribuiti la o doctrina clara de dreapta, impingeti un partid sa devina de dreapta si sa se comporte ca atare, matur (vor fura si ei, nici o grija, toata lumea fura, indraznesc sa spun ca si BOR, si Vaticanul… numai in Rai nu se fura dar draqii nu nu au partied – se conduc prin referendum :-)).

   ===
   PS imi asum afuriseniile corului de bocitoare, daca asta ajuta la ceva

 8. 1. Dragnea nu poate fi inlaturat din interiorul PSD. Si-a pus oamenii in toate structurile de conducere ale partidului, tot el a „periat” listele pentru parlamentare. Nu exista nici un lider cu ceva notorietate si influenta care sa-i ameninte pozitia. Multi dintre ei sunt cu probleme penale si au tot interesul sa sustina asaltul lui Dragnea.
  2. Ca regula generala, presedintele PSD pica doar daca nu mai poate asigura accesul la resurse, adica cand PSD pierde puterea. Avem exemple ca exemple aici Nastase si Geoana. Singura exceptie de la aceasta regula e Ponta, dar acesta este un caz special (influenta lui Dragnea in partid era mult mai mare decat a lui Ponta si a profitat de Colectiv ca sa se debaraseze de el). Nu ne putem astepta la o repetare a scenariului „Ponta” din cauza punctului 1.
  In concluzie, ne asteapta vremuri grele.

  • Cred ca tocmai aici e problema. Dragnea le pune in pericol rămânerea la putere si implicit accesul la fonduri. Cât despre faptul că nu sunt oameni raţionali in PSD: o, ba sunt, mulţi. Rational nu inseamnă şi cinstit. Majoritatea primarilor ( care formeaza de fapt si baza partidului) sunt intrati in partid pentru accesul la fonduri ( esti in partidul gresit, n-ai alocare bugetară). Pe ei nu i-ar deranja ca Dragnea sa fie schimbat ( ba dimpotrivă) , atata timp cât alocările rămân. Doar că sunt precum pisica cu clopoţei, n-au un şoricel curajos să-i lege talanga de coadă…

  • Sunt multe alte lucruri care incurca.

   Nu uita ca puterea absoluta e o atractie absoluta.

   Cine are puterea absoluta, are si dusmani absoluti. Si vigilenta sa mai si toceste…

   In aceasta tarisoara bizantina, metodele sunt byzantine. Si daca mai se grefeaza si pe organizatii ierhice de tip communist, lupta se ascute :-)

 9. Eleganta scrisoare si foarte clara. Scenariile urmeaza o logica.
  Ce ne scapa cam tuturor este ca in lumea infracttorilor politici logica (asa cum o intelegem restul) pur si simplu nu functioneaza. Acolo este un univers paralel.

  Cu alte cuvinte, este ca si cum am trimite un grup format din specialisti de elita in comunicare, care sa explice „protestatarilor” de la Cotroceni cum stau lucrurile si cam ce optiuni exista pentru a imbunatati situatia.

  https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=10154389092611243&id=60005271242

  A trebuit sa treaca foarte multi ani ca sa fie limpede pentru din ce in ce mai multi oameni decenti, ca partidul aflat la guvernare nu functioneaza pe principii standard. Acolo in acel univers paralel se deruleaza un serial de fictiune, unde orice este posibil, unde apar concepte morale fantastice cu care aproape nimeni nu este familiar.

  Este ca si cum un grup de psihiatri renumiti ar incerca sa transforme dupa un scurt tratament, criminali psihopati periculosi precum Ramaru sau Bundy de exemplu, in crestini care isi iubesc aproapele.

  Ori exact asa cum celebrii psihopati periculosi au un tel in a produce rau si suferinta altora conform unui plan dezvoltat cu minutiozitate si inteligenta nativa, exact in acelasi mod functioneaza o parte semnificativa a politicienilor catre care se trimite acesta scrisoare.

  In eventualitatea ca acestia ar citi-o, cred ca ne putem imagina o serie de hohote de ras din partea acestora, desprins parca din scenariile lui Stephen King.

  Acesti oameni functioneaza ingenios – malefic, calculat si disruptiv. Nu au mustrari de constiinta, mila, remuscari. Asa sunt ei construiti. In rationamentul lor, noi ceilalti suntem hrana lor. Prada. Planta pe care se instaleaza aceasta entitate parazita, cu intentia de a putea trai cat se poate de mult impreuna cu intregile lor grupuri, familii si generatiile viitoare derivate din acestea.

  Apelurile, mesajele, propunerile cu caracter benefic (credem noi), echivaleaza de fapt cu niste amenintari cu extinctia lor. In perceptia acestora noi reprezentam o amenintare maxima in contextul actual iar cine crede altceva este un romantic incorigibil.

  Normalitate in viziunea noastra este egal cu un dezastru, cu un cataclism natural in viziunea lor. Cataclism care le pune specia pe lista celor pe cale de disparitie si neprotejate.
  Normalitate inseamna atragerea raspunderii in fata legii si pierderea a TOT ce au „agonisit”
  Pare desprins din romane, dar in realitate este o lupta care pe care. Nu are cum sa existe un compromis, o solutie pacificatoare pentru ca legea are aspect binar. Ori se respecta ori nu.
  Ori pana in prezent, nici un personaj relevant din turnul de control al PSD nu a trimis (vreodata din 1989 incoace) mesajul clar ca a gresit, ca ii pare rau si demisioneaza onorabil.

  Este oribil, agravant, faptul ca lucrurile stau exact invers. Se emit permanent teoriile ca suntem ignoranti manipulati, sprijiniti de corporatii. Nici o urma de acceptare a faptului ca o masa considerabila de cetateni protesteaza, nu in catifea ci inca in puf. Nici o urma de regret, nici o scuza. Asistam la o continua cautare a „instigatorilor vinovati” pentru proteste. Ba e presedintele, ba sunt serviciile, ba sunt corporatiiile, ba este Uniunea Europeana.
  Nici cea mai vaga urma de mesaj, de comunicare cu cetateanul a carui guvern legitim de facto, se considera acesta. Sunt afisate o miriada de mesaje la proteste. Le citesc si recitesc cei din canalele media, ba chiar se organizeaza o expozitie cu originalitatea si spontaneitatea acestora. In schimb pentru guvernare, toate acestea nu inseamna nimic altceva decat un sir neintrerupt de amenintari la bunastarea si viata faraonica a acestora.
  Am inceputt sa furam de la ei jucariile. Le luam coloanele oficiale cu care se duc la frizer si la restaurant. Incepem timid sa astupam gaurile din conductele cu bani ale statului. Suntem o amenintare grava la adresa unui modus vivendi.

  Solutiile nu pot fi decat cele radicale exact ca in lumea medicala. Nu tratam o tumoare extirpand-o partial pentru ca aceasta va creste la loc cu o rezistenta si adaptabilitate marita.
  Reactia noastra este necesara pana cand situatia se echilibreaza. Nimeni nu garanteaza re-aparitia unei noi tumori, atat doar ca, depistata la timp se va putea trata mai usor si mai repede.

  • Eliza
   Vai, uita-te la ei. Mi-e si mila de ei cand ii vad asa indobitociti si indoctrinati…

   Daniela Bazgan
   Boșorogi nemernici din cauza coasta am plecat din țara cu copii! Sa va ia dracu !!!! Cu Dragnea si tot clanul!

   Ei bine, acei „indobitociti si indoctrinati” ori „Boșorogi nemernici” pe linga ca isi exprima un drept ca al nostru, sint bunicii ori parintii celor atit de intransigenti. Si care, pentru ca nu li s-a DAT o tara ca afara, au plecat. Nu au cerut-o bunicilor si parintilor, ci ii injura pe cei ramasi.
   Nu s-au gindit ca trebuie sa-si faca o tara ca afara. Sa li se dea.
   Usor, nu sariti, sint anti pesedist inca de pe timpul cind se numea PMR/PCR.
   Nemernicii bosorogi nu fac decit un gest normal: apara/sustine singurul partid care le mareste putin pensiile. Nu se gindesc la viitor, ca nu mai e al lor.
   Cred ca intransigentii ar fi capabili sa se ia la bataie cu nemernicii indobitociti daca se intilnesc fata in fata.
   altfel, @ Lazar Ion,
   ai un comentariu acceptabil, de bun simt.
   Si o observatie: unii, poate, dintre bosorogii nemernici, au participat in `89 la rasturnarea comunismului, si le-au tiuit gloantele pe la urechi.

   • O observatie la observatie: mai degraba sunt aia care l-au votat pe Ilici si pe Vadim. Aia cu „Iliescu apare – soarele rasare!”, „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!”, „Nu ne vindem tara!”, „Fira-ti ai dracului de privatizati!”, „Cinste lor, cinste lor, cinste lor – minerilor!”. Aia care au devastat sediile partidelor istorice, care au facut contra-manifestatii cu batele in Piata Victoriei si care ii aplaudau pe mineri si le dadeau flori de cate ori marcau o lovitura artistica de bata in capul vreunui ochelarist sau barbos.

    Dupa parerea mea, multi dintre ei culeg roadele a ceea ce au sadit atunci. Nu si-au dat seama ca-si fac si lor rau, au dat-o inainte cu aiurelile lor. As sugera citirea cartii lui Carlo Maria Cipolla, „The Basic Laws of Human Stupidity”.

    • @ Yoda,
     eu am trait si participat la evenimentele de care vorbesc, nu simt nevooia sa-mi explice altul ce simt eu. Cunosc citiva care voteaza cu PSD-ul si, daca vrei sa ma crezi, sint toti intelectuali, profesori, medici, ca sa nu mai vorbesc de functionarime.
     Nu am simpatie fata de „bosorogii nemernici si indobitociti”, nici nu as protesta impreuna cu ei, dar nici nu pot sa nu empatizez cu ei. Stii ce inseamna o pensie de 6-800 de lei? Pina si ciinele, de care se zice ca e cel mai bun prieten al omului (dar si reversul „esti rau ca un ciine”), pina si ciinele linge mina care il hraneste.
     Uite, eu am o „obsesie”: sint mai scandalizat pina la revolta de inchiderea-deschiderea si taraganarea dosarelor Revolutiei si mMneriadelor, decit de ordonanta 13.
     Un protrest de genul celeui contra ordonantei crezi ca ar fi necesar? Sau nu va intereseaza?
     Sau e tabu sa vorbim despre cine a inchis dosarele, tratindu-le cu celeritate ca nu avea dovezi?

     • Uite, se intampla ca si eu am participat la evenimentele acelea si cred ca eram de aceeasi parte a baricadei. Nu ti-am explicat ce simti tu, fiecare simte in felul lui. Eu personal nu pot sa empatizez cu ei, chiar daca intamplator stiu cum este sa ai pensie de 800-900 lei. Unde crezi ca traiesc? Crezi ca eu nu am avut parinti si socri si vecini si cunoscuti cu pensia asta?

      Dar in acelasi timp, nu pot sa empatizez cu niste oameni care ne-au facut rau, chit ca in acelasi timp si-au facut si lor. Cand au votat cum au votat, asta au facut: si-au votat pensii de 8-900 lei si pentru ceilalti un salariu mediu de 2200. Daca nu stii, punctul de pensie din Romanica este calculat in functie de salariul mediu (este 40%, parca). Daca nu i-ar fi pus pe astia sa tina tara in subdezvoltare si sa fure tot, poate era salariul mediu de trei ori mai mare si atunci ar fi avut si ei o pensie de trei ori mai mare. Si nu fii atat de sigur ca aia care au demonstrat la Cotroceni erau pensionari saraci. Mai degraba erau din categoria cealalta.

      Pe mine ma preocupa mai mult OUG 13 decat sa fie pedepsiti aia care m-au alergat la mineriada, pentru ca OUG 13 este acum, in timp ce aia cu mineriada sunt sau morti, sau pe cale de a crapa si nu mai pot sa indrept nimic. Daca se facea atunci dreptate, sau in anii urmatori, era altceva. Faptul ca nu s-a intamplat nimic, le-a dat tupeul si increderea in ei. De asta au avut curajul sa scoata porcaria asta cu OUG 13. Pentru ca stiu ca o sa castige, asa cum au castigat timp de 27 ani.

     • Inca o precizare: pentru ca eu traiesc in Romania, si pentru ca OUG 13 imi determina viata pentru urmatorii ani, ma intereseaza mai mult asta. Peste mineriade si peste porcariile care au fost, am trecut.

      Si tot pentru ca traiesc in Romania, evident ca stiu si eu o multime de simpatizanti PSD: si intelectuali, si profesori, si medici, si avocati, si muncitori, si pensionari, si bugetari, si antreprenori, si invatatori. Am si prieteni printre ei. Si cunosc oameni din aceleasi categorii sociale care sunt impotriva. Si cu unii din cei contra sunt prieten, si cu altii nu sunt. De fapt, care era intrebarea?

      • Sigur am fost de aceiasi parte a „baricadei” in decembrie `89 sau la mineriade.
       Dar eu consider ca nerezolvarea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor intretine in viata PSD-ul .
       Curatind rana la suprafata si dezinfectind superficial, nu vei eradica boala. Extirpa-i radacina.
       Altfel, ramine cum a zis Iliescu „va spun, revolutionarii s-au impuscat intre ei” Au inspirat gloante. Ori sintem de acord cu Catavencii „Ceausescu sa ne ierti, in decembrie am fost beti!”
       NB,
       mai ales ca:
       „„Curtea Constituţională a decis că nu există un conflict între Guvern şi Parlament. „Executivul a acţionat legal”, a precizat Valer Dorneanu, preşedintele CCR.”
       Eventual preluam formularea lui L. Avram „judecatorii CCR sint niste ticalosi!”
       Iar Procurorul General a retras actiunea in instanta.
       Pentru crimele comunismului, dupa 25 de ani, am gasit vinovati doar doi paduchi: Visinescu si Ficior.

      • Si, vorba ta, inca o precizare.
       Daca pui pe picior de egalitate”evenimentele’ din decembrie `89 si cele inca in curs de desfasurare, e grav, foarte grav, si discutia se poate inchide. Cum s-au inchis dosarele si, din cind in cind, ne facem ca le mai rasfoim :P

 10. A patra pare cea rationala si cu ceva rezultate. Restul nu vor fi acceptate, pe buna dreptate.
  In fond Dragnea este strategul, Grindeanu pionul (sau nebunul? :P) Pentru a recupera un dram de credibilitate cei doi (plus restul de gudurai) trebuie sa plece sau sa fie demisi. Greu de crezut! Dar nu imposibil..cateva sondaje cu procente mult diminuate pro-PSD ar fi ceva.
  Apoi nu cred ca in PSD sunt toti tampiti..cred insa ca sunt putini si timorati. Poate, incet, incet, cresc si devin vocali, ceva semnale sunt.
  P.S. Astept prima rectificare de buget… desigur, de vina vor fi fost „Iohannistii”, nu habarnistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro