vineri, ianuarie 27, 2023

Scrisoarea de intenţie a Guvernului adresată directorului FMI – pentru sănătate doar speranţe false de mai bine

Guvernul României şi-a asumat în faţa FMI unele măsuri în sănătate care merită atenţia noastră. Premierul Emil Boc, forţat de evaluarea FMI, se obligă ca la elaborarea viitorului buget să facă “alocări suplimentare” pentru sistemul sanitar care.. “să includă în necesităţile de cheltuieli şi factorul de îmbătrânire a populaţiei.” Cu alte cuvinte, în analiza, trebuie să considerăm cel mai pesimist scenariu alocarea bugetului de anul trecut şi încă ceva în plus. Este interesant însă că în loc să precizeze o sumă absolută sau un procent din PIB (FMI indicase în materialul său de evaluare ca media pe anul 2009 în ţările recent intrate în UE este 4.9% din PIB) Guvernul României face o trimitere la creşterile indicate în Raportul Comisiei Prezidenţiale privind politica în sănătate, care la rândul ei amintea de creşterea la 6% (OK) DAR în 4-7 ani (!).

Chiar dacă în anul 2012 vom aniversa 4 ani de la lansarea raportului, în timpul primului mandat al preşedintelui Băsescu şi în anul preluării puterii de către actuala coaliţie, luarea lui în considerare abia acum ar permite orice creştere, fie ea şi de numai 0,1% din PIB, fără a încălca promisiunile făcute FMI. Şmecherie tipic dâmboviţeana, atât de păguboasa!   În mod paradoxal însă, în pofida celor afirmate iniţial, face imediat o piruetă şi îşi afirmă principalul obiectiv strategic: “stoparea creşterii cheltuielilor”. Ceea ce se întâmplă în sănătate în prezent este o aberaţie. Creşterea eficacităţii şi siguranţei actului medical, oprirea exodului masiv al personalului, creşterea satisfacţiei populaţiei bolnave NU SE POATE FACE FĂRĂ ALOCAREA SUPLIMENTARĂ DE FONDURI! Oricine spune contrariul este fie răuvoitor, fie urăşte acest popor fie este un mincinos notoriu. Teza conform căreia cu stoparea furturilor s-ar putea astupa în totalitate lipsurile din sistem este una profund politicianistă şi nedreaptă.   Guvernul se obliga să “încurajeze limitarea costurilor prin plafoane bugetare”. Ele există şi în prezent.

Măsura esenţială este să pedepsească pe cei care le depăşesc! Guvernul trebuie să se imagineze în situaţia în care, peste 6 luni, păstrând structura actuală a cheltuielilor şi serviciilor – bugetele se vor fi epuizat. Răspunsul pe care trebuie să-l dea primul ministru este ce va face atunci? Va închide spitalele sau va recidiva în forţarea de furnizare de servicii care nu sunt prevăzute în buget?   Teza conform căreia unele servicii vor fi pasate şi acoperite prin asigurările private este una falsă. Teoretic este posibil însă această eventualitate este una care depăşeşte timpul în care se vor aplica măsurile din prezenta scrisoare de intenţie.   Măsuri spectaculoase prin impactul negativ se preconizează în domeniul medicamentelor. Se anunţă o nouă revizuire a preţului de decontare după ce acestea au ajuns cele mai mici din Europa!! O asemea masura este absolut imposibila. Asupra trecerii la medicamentele generice pe lista medicamentelor compensate nu mă pot pronunţa, ele existând şi în prezent. Singura speculaţie care se poate face asupra acestei afirmaţii este referitoare la eliminarea medicamentelor inovative de pe listă, eventualitate prea aberanta pentru a continua analiza.

Fapt deosebit de interesant, la numai două săptămâni de la emiterii celei de-a treia forme a ordonanţei de urgenţă privind introducerea clawback-ului Guvernul se obliga în scris să o revizuiască!! Cel mai important angajament, cu termen concret, asumat de Guvern nu se afla însă în parohia sa: “Vom introduce coplată pentru serviciile medicale până la sfârşitul anului 2011”. Pentru a scăpa de răspunderea politică a introducerii coplăţii, deşi ea este prevăzută de legea reformei în sănătate din anul 2006, actuala putere a înţeles să introducă în Parlament o nouă lege în loc de a emite o Hotărâre de Guvern. Parlamentul nu a dat însă semn că s-ar grăbi să aprobe iniţiativa guvernului iar scuza este deja pregătită. Obligatia asumata de Guvern in numele sefului sau + Parlamentul – este cel putin ciudata. Ultimele promisiuni ţin mai degrabă de aspecte tehnice şi juridice – care de asemenea – nu se afla sub imperiul voinţei Guvernului.

Implementarea sistemului informatic integrat s-a dovedit o piatră prea grea pentru cei care au câştigat licitaţiile, în pofida sumelor astronomice cheltuite. Pentru alte informatizări licitaţiile s-au blocat şi nu există premise pentru a crede că pe viitor se va petrece altfel.   Pe scurt, în pofida analizei sumbre a FMI, care, de asemenea, merită a fi citită, Guvernul României ezită să-şi asume responsabilităţi cu efecte concrete. Din păcate, FMI a acceptat tonul evazionist al scrisorii de intenţie în acest domeniu, girând în mod voalat perspective care nu lasă loc la entuziasm sau bucurie.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Paveliu
Sorin Paveliu este medic primar boli interne, doctor in farmacologie clinica (1999). Este un bun cunoscator al aspectelor ce tin de administratia si legislatia sanitara. A fost de-a lungul timpului expert in cadrul Ministerului Sanatatii (1993-1995), director al Departamentului de sanatate al Colegiului medicilor din Romania (1996-1999), director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (1999-2000), director general al ASIMED S.A.(2000-2003), membru al comisiei de sanatate a Camerei Depuatilor (2004-2008). In prezent este seful catedrei de farmacologie clinica si farmacoeconomie la Facultatea de medicina a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti (din 2003). Din anul 1993 a scris numeroase editoriale legate de aspecte ale vietii medicale, unele dintre ele adunate in volumul "Reforma fara anestezie" - (publicat in colaborare cu Val Vilcu si Florin Tudose).

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro