sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Scrum si fum dupa alegeri in Ministerul de Externe condus de Teodor Melescanu (UPDATE 3)

Bataia de joc la adresa romanilor va ramane multa vreme de aici inainte o tema majora care trebuie sa fie centrul dezbaterii politice. Fundamentul democratiei este dreptul de a alege si de a fi ales, ambele drepturi fiind sever amputate in momentul de fata in Romania.

Dreptul de a alege a fost gatuit sever prin interventii brutale in organizarea votului, prin taierea numarului de sectii din strainatate in conditiile in care Federatiile din diaspora cereau majorarea lor. Autismul a fost mai mult decat evident in ping-pong-ul penibil BEC- MAE- BEC cu privire la aceste sectii din strainatate. Scopul evident era tragerea de timp, pentru ca 87% din voturile din diaspora au mers catre Klaus Iohannis. Chiar si demisia lui Corlatean si venirea lui Melescanu (un contra-candidat de turul 1 care a virat fulgerator catre Ponta, dupa ce era „apolitic” director la SIE si suspendat- in levitatie – din PNL) a fost tot in ideea de a mai salva ceva din dezastru.

Dreptul de a fi ales este si el restrictionat la maximum – cele 200.000 de semnaturi necesare pentru inscrierea in cursa prezidentiala reprezinta pragul cel mai ridicat utilizat in Europa. Insusi domnul Melescanu a observat cum functioneaza mecanismul, pentru ca a avut 400.000 de semnaturi la inscrierea in cursa prezidentiala, apoi le-a pierdut miraculos pe drumul catre urne – a luat un penibil scor de 1%. Apoi, putin scuturat de praf, domnul Melescanu a fost pus ministru si il urmarea peste tot pe Victor Ponta ca un vajnic consilier.

Seria de declaratii halucinante lansate de dl. Melescanu merita reluata

„Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”, a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.”

O declaratie incredibila si fulminanta. Adica, de ce sa nu se duca domnu’ Melescanu, care a votat fara probleme la un liceu din Capitala, sa voteze hat departe, la Constanta, care este cam la fel de departe de Bucuresti precum este Nancy-ul de Paris? A spune ca la Nancy nu e niciun fel de problema in timp ce coada la Paris era aproape de un kilometru – a mai si spune despre elemente culturale bune la Nancy – a fost fata cinismului in stare pura, nestapanita. Impotriva acestui tip de atitudine, de tip „mananc floricele in timp ce se vor lupta contracandidatii pentru turul 1”a infuriat romanii. Speranta este, evident, ca dl Melescanu alaturi de aliatul sau dl Ponta vor manca linistiti 6,2 milioane de floricele, cate o floricea pentru fiecare vot luat de Iohannis.

„Majoritatea oamenilor contesta pentru ca asta e ceea ce le spuneti – ca MAE nu a facut sectii, MAE nu a vrut sa prelungeasca. Ori nu e treaba noastra. Toate solicitarile care ne-au venit de prelungire, de creare de noi sectii s-au trimis la BES, care, impreuna cu BEC, le-a prelucrat si a dat decizii”.

Cat de falsa e teza lui Melescanu o arata un alt mesaj din strainatate, de la ambasadorul Catalin Avramescu (nu e un favorit al meu pentru toata activitatea lui cotrocenista, dar are foarte mare dreptate in ce spune mai jos:

S-a terminat votarea (turul II al alegerilor prezidentiale) in Finlanda. Misiunea noastra a cerut si a obtinut doua sectii de votare, nr. 58 (Helsinki) si 59 (Tampere). Toti cei care au venit duminica la aceste doua sectii de votare au reusit sa voteze intr-un timp rezonabil. Ceea ce inseamna ca aproximativ 40% din cetatenii cu drept de vot aflati in Finlanda au votat.

Carevasazica, ceea ce a cerut Finlanda nu puteau cere ambasadorii subordonati domnului Melescanu? Finlanda este altceva decat Germania? Se poate intr-o parte a Europei si nu se poate in partea cealalta? Lipsa elementara de logica.

“Nu e nimeni vinovat pentru situatia din strainatate. Am trimis propunerea de prelungire la BEC, BEC a respins propunerea.”

Pe langa stirea venita chiar din gura purtatorului de cuvant ca o astfel de propunere nu a fost transmisa – deci o minciuna crasa a Ministrului de Externe, conform Hotnews si Adevarul (vezi aici), ideea ca nu este nimeni in general vinovat pentru nimic este tipica nu doar pentru Ministerul de Externe, dar pentru o anumita categorie de “aparatcici” comunisti, cei care lucreaza pentru si in numele Sistemului. Intrucat Sistemul este difuz si impunator, notiunea de raspundere individuala, chiar notiunea de mandat este anihilata. Cum sa fie cineva vinovat, in opinia dlui Melescanu, cand sistemul functioneaza cu concepte si categorii mari (de genul populatie), niciodata cu indivizi liberi sa decida, care au exercitiul deplin al functiunii si care primesc laude individualizate pentru victorii si primesc la fel de personal solicitari de demisie atunci cand o dau in bara?

“Nu am niciun fel de apasare” [in legatura cu demisia]. Carevasazica tu, Melescanule, ai oameni care au stat 10 ore sa voteze, romani care s-au dus cu noaptea in cap la sectiile de vot, mai rau ca la coada de pui de Gostat pe vremea impuscatului si tu spui ca nu te apasa nimic? Domnul Melescanu spune ca faptul ca a crescut de doua ori si jumatate numarul de votanti este o mare performanta cu care se poate mandri, in conditiile in care, totusi, nu au putut vota sute, daca nu mii de romani.

„Interventii cu probleme, cu un numar mai mare, care au protestat si cu interventia politiei, nu au fost decat la Paris, Bonn si la Londra si la Castellon in Spania”. Carevasazica, de pilda, Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care a stat cu orele la coada, nu a reprezentat o „interventie cu probleme” pentru dl Melescanu. Doamna Filote a votat la Bruxelles, unde sute de romani au ramas cu buza umflata – daca insa nu au fost gazati cu lacrimogene ca la Torino nu e niciun fel de problema, e logic, nu?

Pentru toate declaratiile de mai sus – de fapt chiar si pentru una singura dintre ele – domnul Melescanu ar trebui sa isi ceara public scuze si apoi sa fie retras definitiv la pensie, pentru ca timpul unuia care in 1966 era in diplomatia lui Ceausescu iar in 1996 era in spatele lui Iliescu iar acum este in spatele lui Ponta a expirat.

Reamintesc chiar declaratia lui Victor Ponta, adica, nominal a sefului pe linie ierarhica:

“Vreau sa spun foarte clar azi si am transmis si: Ministrul de Externe, secretarii de stat, ambasadorii si consulii si presedintii sectiilor de vot – pe 16 noiembrie la ora 21.00, daca exista un singur roman care nu va putea vota in diaspora in turul doi, pleaca toti.”(vezi clipul de mai jos)

http://www.romaniatv.net/media_243338_victor-ponta-daca-un-singur-roman-nu-va-putea-vota-in-diaspora-in-turul-doi-ministrul-de-externe-va-fi-demis_181294.html

Cu atatea minciuni turnate in rafale de foc automat, de mitraliera, Ministrul de Externe e inca acolo si ne spune ca nu are “apasari” (ceva mai arogant cu greu se putea imagina), secretarii de stat sunt bine merci si ei, ambasadorii care au facut treaba si au cerut si obtinut sectii suplimentare nu sunt evidentiati, cei care au organizat dezastrul in acelasi fel ca in urma cu 2 saptamani sunt in continuare la post. Intre timp, un presedinte cu 6,2 milioane de voturi le explica, cu toata legitimitatea derivate din mecanismul democratic, ca trebuie sa faca o analiza. Cat despre “un singur roman”, sunt zeci, sute, mii de romani care nu au apucat sa isi exercite dreptul de vot; unii au primit bastoane si gaze lacrimogene. Domnul Ponta nu are nici el, banuiesc, in continuare, nicio “apasare”. El continua sa conduca tara, netulburat.

Update 1

Penibilul domn si-a dat, in fine, demisia. Spune ceva despre un raport in guvern, adica omu’ raspunde in fata Sistemului, nu in fata oamenilor. Nu, domnule demisionar, un raport public cu toate neregulile din strainatate ar trebui rapid intocmit si facut public.

Update 2

Intrebat despre excursiile in strainatate, asa cum declarase duminica: Ce am spus duminica se baza pe informatii neverificate. Nu am probe. Adica, intr-un moment sensibil, Ministrul de Externe al Romaniei, fost sef SIE, care intelege ce inseamna o informatie si poate face (sper eu) diferenta intre o informatie verificata si restul informatiilor.

„Nu au fost semnalate incidente grave (…)in marea majoritate a sectiilor din exterior”. Minciuna continua…daca exista disfunctionalitati .

„Responsabilitatea apartine rigiditatii cadrului legal existent” . In ziua alegerilor, domnul Melescanu spunea ca nu e nimeni vinovat, acum e responsabila legea de disfunctionalitati…Daca tupeul ar durea….Ideea de schimare a legii va fi promovata in continuare de dl Melescanu

La final, Melescanu multumeste MAE pentru „ implicarea responsabila si solidaritatea” colegilor. Ramai stupefiat, blocat, care responsabilitate? Bine, solidaritatea poate sa existe, singura posibila – solidaritatea privind negarea evidenta a faptelor, solidaritatea impotriva luarii unor masuri adecvate, normale, solidaritatea impotriva asumarii raspunderii. Ramane citatul de mai sus al premierului.

UPDATE 3

lloopp spune:

Melescanu este reprezentantul unei scoli diplomatice la care s-a format si Serghei Lavrov, ambasadorul Rusiei. Lavrov povesteste cuvant cu cuvant ceea ce face Rusia in Ucraina dar le arunca in carca USA si guvernului ucrainian. La fel, MAE sub Melescanu a continuat mistificarea inceputa de Corlatean “statul german nu ne lasa sa facem sectii de votare in plus” cand conform informaţiilor din presa germană (Bayerischer Rundfunk), oferta oraşului Munchen de a pune la dispoziţie complexul de târguri şi expoziţii, inclusiv toată tehnica de votare (cabine, mese, etc.) PE GRATIS! si “BEC nu vrea sa se faca sectii noi” cand de fapt MAE nu dorea acest lucru “din cauza reprezentantilor altor partide nu sunt comisiile la intreaga capacitate” cand de fapt in turul I mai mult de jumatate din absenti erau reprezentantii PSD.

http://lloopp.wordpress.com/2014/11/17/de-ce-trebuie-sa-isi-dea-demisia-melescanu/

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Cariera politica a securistului Melescanu dovedeste sistemul dupa care functioneaza partidele de esenta comunista. Ele nu se reformeaza niciodata, isi slefuiesc metodele de perpetuare la putere, iar daca pierd finiseaza, intr-o noua situatie posibilitatea de a stapini. Evolutia individului acesta, care s-a mutat pe unde i s-a garantat un ciolan, dovedeste clar ce inseamna un depozit de informatii, batran, care ii poate santaja pe toti sau poate obtine avantaje, tocmai datorita bagajului de cunostiinte „speciale”, pe care le-a catalogat si inmagazinat in decenii de fariseism.
  Daca ii avem in vedere pe Gheorghiu-Dej, Ceausescu, Iliescu, Nastase, ponta, (cu p mic de la plagiat) vom observa fara probleme trasatura asta comuna: se perpetueaza, prin aliante, rubedenii, casatorii intre copii, care la rindul lor…Sta 0049 pe tusa niste ani, dar odrasla cea mare intra in partid. Prim-mitomanul a fost degraba maritat. Garantia ca nu va trada partidul, ca-l pot avea in mina, fiindca e de plastilina.

  Churchill a spus despre Romania ca e ca o pisica. Cade mereu in picioare. Asta dupa ce fusesem tocmai vinduti. Ca s-a inselat, e clar. Nu cunostea tainele partidului comunist, ca e de esenta sovietica sau evoluata, romaneasca.

  • Foarte inspirat comentariu, nu stiu in ce masura reflecta realitatea, insa are ceea ce Academia Catavencu numea „parfum de adevar”

   • Pai, hai sa vad aduc alt „parfum de adevar”. Adevarul e, ca pentru unii e greu de urmarit traiectorii ale politrucilor, ale urmasilor si rudelor lor. De aceea sunteti de inteles. Si va multumesc. Sunteti acelasi tinar de succes, fost ministru, intr-un cabinet in care ne puseseram sperantele.

    http://www.argumentesifapte.ro/2014/11/17/cheia-geopolitica-a-alegerilor-prezidentiale-din-romania/

    Cam asa vede GIO alegerea lui Johannis.

    E drept, ca eu am votat antiponta si anti partidul stat, iar Johannis era varianta. De aici pina la agenturili straine e ceva distanta.

    Apoi mai declara si Eduard Hellwig cite ceva, despre victoria din 2012. Daca nu era, vezi Doamne, pactul de coabitare. Ma tem ca, daca Johannis nu se va debarasa de balastul partidelor, se va eroda pina la investitura.

 2. Redundant si pe langa subiect.
  Problema organizarii votului din diaspora nu este de ieri. Probleme au existat si la alegerile din trecut. Diferenta de acum vine din feed-back-ul puternic datorat medierii online. Un lucru bun pentru alegatori si devastator pentru organizatorii de acum, cei care au ramas la mitul televizorului cu care prostesti poporul.
  Melescanu este ultimul politician activ care vine din negura comunismului. Putini realizeaza ca si-a inceput activitatea odata cu zorii Iepocii de aur de la sfarsitul deceniului sapte, trecand cu succes prin toate incercarile „istorice” de atunci.
  Cameleon perfect, a fost pus acum in fruntea MAE sa „oboseasca pestele”, cum foarte inspirat a numit aceasta operatie contradictoriul CTP.
  Pe de alta parte dar in aceeasi ordine a ideii MAE este o adevarata groapa de dinozauri securisti si activisti care ar trebui foarte repede curatata de teama epidemiilor recurente.
  Sa speram ca noul presedinte, cel liber si cel care ne-a promis un alt fel de a face politica, va trece urgent la deratizare.

    • Ce-mi plac mie solutiile astea radicale de pe net….nu spun ca nu ar fi bine in teorie, dar in practica, va spun ca este foarte greu sa dai afara si un singur director general „infiltrat” in institutie, atunci cand are sustinerea puternica a structurilor….

     • Nu sunt adeptul solutiilor radicale nici in viata, cu atat mai putin pe net. Dar ca semnatar calm al Proclamatiei de la Timisoara si intarit in convingere de o mai noua Declaratie, facuta de reprezentanti ai generatiei Dumneavostra la Cluj, mi-a trecut asa prin minte ca, avand in vedere si anii scursi intre cele doua, poate acum, avand si primul presedinte al Romaniei care n-a fost membru PCR, veti reusi.
      Iertati-mi naivitatea!

 3. Melescanu este reprezentantul unei scoli diplomatice la care s-a format si Serghei Lavrov, ambasadorul Rusiei. Lavrov povesteste cuvant cu cuvant ceea ce face Rusia in Ucraina dar le arunca in carca USA si guvernului ucrainian. La fel, MAE sub Melescanu a continuat mistificarea inceputa de Corlatean “statul german nu ne lasa sa facem sectii de votare in plus” cand conform informaţiilor din presa germană (Bayerischer Rundfunk), oferta oraşului Munchen de a pune la dispoziţie complexul de târguri şi expoziţii, inclusiv toată tehnica de votare (cabine, mese, etc.) PE GRATIS! si “BEC nu vrea sa se faca sectii noi” cand de fapt MAE nu dorea acest lucru “din cauza reprezentantilor altor partide nu sunt comisiile la intreaga capacitate” cand de fapt in turul I mai mult de jumatate din absenti erau reprezentantii PSD.

  http://lloopp.wordpress.com/2014/11/17/de-ce-trebuie-sa-isi-dea-demisia-melescanu/

 4. A spune ca Melescanu trebuie demis inseamna a pune problema gresit. Scoaterea la pensie e de fapt scenariul ideal, o alternativa la care probabil Melescanu insusi se gindeste. Aici a fost o obstructionare deliberata a dreptului la vot. Daca cineva pune faptele cap la cap, vinovatii pot (si trebuie) aflati, iar raspunderea lor trebuie sa fie penala. Soarta lui Melescanu (si a tovarasului sau de arme Iliescu, printre multi altii) nu trebuie sa fie pensia linistita ci puscaria.

  In mod exceptional, acum au prevalat aproape miraculos draptatea si constiinta civica. Avem insa decenii de ticalosii ce ar trebui contabilizate si indreptate retroactiv. Prezidentialele 2014 sint importante, dar numai un pas inspre normalitate. Mai e enorm de lucru.

 5. MAE e cea mai invechita si mai nerestructurata institutie din RO. Sunt acolo fosile de pe timpul lui Ceasca, neveste de stabi, fini/fine, cumnate si toate gradele de rudenie, etc. Niste tzopenclaturisti de cea mai penibila speta. Nu vorbesc limbi straine ca lumea. Nu stiu sa fie amabili (cel mult te saluta de 10 ori/zi). Nu zambesc. Spun bancuri tembele in public. Nu stiu istoria Romaniei, nu inteleg cultura romana, nu stiu sa o comunice. Nu citesc si nu se intereseaza de cultura tarilor in care se duc (nu depasesc nivelul parcurilor de distractii sau al castelelor f cunoscute). De toata jena!
  Era normal sa se faca de ras. Au fost prea amabili diplomatii din alte tari ca au trecut cu vederea pana acum toate gafele si marlaniile diplomatilor romani.
  MAE ar trebui desinfectat cu clor. Pe urma ar trebui sa fie trimisi toti acasa si sa se porneasca aproape de la zero, cu concurs cu cea mai exigenta comisie care se poate crea.
  E un mit ca trebuie sa ii lasam in pace ca sa nu ne facem de ras la straini. Ne facem de ras daca ii mai tinem in diplomatie. Sunt o retea de mitocani care apartin trecutului. Problema nu e doar ca nu stiu sa se poarte, ci ca nu au nici caracter. Dupa cum s-a vazut, nu sunt de incredere si nu ne reprezinta cu cinste.

 6. Apropo de cele 400000 de semnături pierdute pe traseu, nu credeţi că un prim mic pas spre asanarea politicii româneşti ar fi şi publicarea pe net a listelor cu aceste semnături, astfel încât tot românul să poată să caute dacă figurează cumva că a semnat (şi el ştie că nu), urmată de plângere când te găseşti pe acele liste? Întreb şi io, nu dau cu parul. Pentru că şi asta tot fraudă este.

  • Am sa intreb juristii nostri, nu stiu care sunt posibilitatile legale si unde anume s-ar putea consulta listele efective, daca ele sunt publice sau nu.

 7. Am votat la Bristol.Vreau sa aduc Multumiri Consulatului si Consulului personal.Au fost organizati foarte bine si eficient.Am stat la coada-dar s-a miscat .Corect si civilizat-chiar am fost serviti cu ceai,cafea.apa…Nici o clipa nu ne-am simtit lezati sau umiliti.INTELEG -VOTUL A FOST DORIT.Nu trebuie bagati toti functionarii ambasadelor si consulatelor in aceasta mizerie care au creat-o altii.MULTUMIM D-l CONSUL din BRISTOL si tuturor functionarilor care au asistat la vot!!!!! Nu sunt osanale-este un gest corect pentru un functionar care chiar serveste tara.

  • Functionarii de care vorbiti nu serversc tara si cu atit mai putin publicul. La fel ca cei de la Paris, cei de la Bristol au inteles ca MAE prea a facut-o lata si au facut tot posibilul sa impaciuiasca publicul, pentru a se putea disculpa mai tirziu in caz de repercursiuni. Asa cum spune cineva mai sus, toate posturile din ambasada sint sinecuri mascate si nu exista inocenti. Va asigur ca cei de la Bristol serveau publicul cu cafea dar in sinea lor se rugau sa nu se schimbe „regimul.”

 8. PSD s-a cam lovit cu capul de pragul de sus. Masinaria, care functiona bine, dar pe baza de carbuni, a descoperit ca s-au schimbat vremurile si ca exista si alte motoare, mai rapide. Iar acidul domn Ponta se transforma, peste noapte, in „pisicutz”. Le spune colegilor ca e momentul sa taca, ne zice ca legea amnistiei va fi respinsa, in parlament, simte nevoia sa se retraga in sanul familiei, ne asigura ca a inteles mesajul trimis de alegatori. Chiar crede vreun om, cu capul pe umeri, in „transformarea” asta? Sper ca nu. Preocupat fiind de pragul de sus, exista riscul ca PSD sa se impiedice si de pragul de jos. Incercand sa pozeze intr-un democrat, care „a inteles mesajul transmis de popor”, domnul Ponta risca sa-i supere pe cei ce l-au votat din pura convingere – privitorii fildeli ai Antenei 3 si RTV, care nu pot trai fara mistocareala, intoleranta si circ ieftin. Zice o vorba: „Nu te pune cu prostul, ca are mintea odihnita.” Si mai e o vorba care zice „Sa te fereasca Dumnezeu de ura celui care te-a iubit”.
  Sa vedem cum performeaza parlamentul, astazi. Cat de disciplinata este coalitia majoritara. Si sa asteptam „analiza interna” a PSD.

  • Coalitia va rezista, in opinia mea, chiar daca erau unii motani speriati din UNPR/ UDMR care zgariau deja cu unghiutele usile ACL-ului…..

   • E posibil sa reziste, nu stiu, vedem. Votul din parlament, pe teme (cu adevarat) de interes public (dar care pot leza un partid sau altul), ne va arata cat de monolitica e coalitia si cata autoritate are „noul domn Ponta”.
    Inchei, bineinteles, tot cu o vorba din popor: „Lupu-si schimba parul, dar naravul – ba.”

    • Lupul mai năpârlește, într-adevăr, dar susținerea parlamentară e mai complicată. Înainte de alegeri, abordările bazate pe wishful thinking îi aduceau lui Victor Ponta mult mai mult sprijin decât carisma din dotare. Alegerile odată pierdute, acest sprijin nu mai are niciun sens, iar aceleași abordări ale parlamentarilor PSD, bazate pe wishful thinking, se vor manifesta în detrimentul lui Ponta.

     PSD-ul nu e un monolit, există și acolo destui veleitari, iar pierderea alegerilor e un pretext excelent: de ce să nu fie altcineva din partid prim-ministru? Cine mai e și Ponta ăsta?

 9. „Vreau sa spun foarte clar azi si am transmis si: Ministrul de Externe, secretarii de stat, ambasadorii si consulii si presedintii sectiilor de vot – pe 16 noiembrie la ora 21.00, daca exista un singur roman care nu va putea vota in diaspora in turul doi, pleaca toti” – se pare ca dl. Nancy are dreptate: el a facut referire la un singur roman. In realitate au existat mii. Dupa logica psd, melescanul nu a gresit, pt ca nu a existat acel doar „sigur roman”.

 10. „Doamna Filote a votat la Bruxelles, unde sute de romani au ramas cu buza umflata”

  La Bruxelles, în turul al II-lea, nu a rămas nimeni cu buza umflată, a fost unul din centrele de vot unde au reuşit să voteze toţi – căutaţi pe internet. S-a implicat însuşi primarul oraşului, iar violenţe nu s-au înregistrat. Nu e corect să vă „înfloriţi” argumentele pentru a da impresia că aveţi dreptate.

   • Cred ca toți vrem răspunsuri la acțiunile noastre! Vrem justiție si răspundere penală Ptr ce a a întâmplat ! Pentru obstrucționarea dreptului la vot ! Măcar un „proces” simbolic ! Vrem sa știm cine a ordonat atacul CRS, gazele lacrimogene! Știu … „Nu trăiești in Romania”…

 11. Nu trebuie ignorata legatura Melescanu- socru’ lui Ponta- Patriarh plecati impreuna la doctorat in anii ’60 . Ce legaturi aveau si au cu Securitatea, ce a stat la baza ajutorului acordat de BOR catre candidatul Ponta, etc. Fidelizarea BOR si a serviciilor de catre Ponta s-a facut cu pretul unor serioase alocari bugetare, cel putin la nivel oficial.

  Romanii din diaspora care au votat si cei ramasi la coada pana la sfarsit (ce nu au votat) nu reprezinta decat o parte din numarul celor ce s-au prezentat la vot „afara”. Este rezonabil sa presupunem ca pt fiecare roman care a ramas sa voteze cel putin 2 au parasit coada dupa cateva ore de asteptare. Ca toti au sunat in Romania sau au scris pe FB si cel putin o persoana din Romania le-a urmat sfatul este destul de clar.

  Se vorbeste de modificarea legilor electorale. In primul rand, legea votului prin corspondenta a fost blocata in special de UDMR (care si astazi prin declaratii a spus ca „sa vedem”). In conditiile unei participari mari a populatiei la vot (mai ales din diaspora), procentul UDMR la alegerile parlamentare poate scade semnificativ (de aceea ei se opun).

  Odata cu introducerea votului prin corespondenta (mai indoiesc ca va fi acceptat cel electronic pt ca tinerii ar putea vota cu un click, ceea ce ingrozeste politicienii dispretuitori fata de „hipsterii de canapea”) ar trebui modificata legea pt alegerea Parlamentului (mai ales ca in ultimele 6 luni inainte de alegeri nu ai voie sa modifici legea). Nimeni nu-si mai aminteste ca avem un numar mare de parlamentari datorita unui amendament dubios? Poporul a cerut 300 parlamentari, nu? De asemenea, Senatul ar trebui sa fie ales diferit de CD – am vazut ca uninominalul nu e solutia problemelor si ca au ajuns cei cu bani in Parlament (poate Senatul ar trebui ales pe liste, sa-si asume partidul raspunderea pt ei).

  Bugetul va fi propus aiurea zilele urmatoare, vor urma rectificari la anul. Nu se mai aude nimic de redevente, existand numeroase suspiciuni ca statul roman va iesi in pierdere din nou. Nimic de Loteria Romana, daca s-au depus banii garantati anual catre statul roman (se spune ca nu ar exista de fapt in contract asa ceva, desi Ponta a vorbit ca exista).

 12. Dificil de crezut ca Melescanu nu e deja pensionat si de ani buni . Vedeti ce virsta are si la ce virste se pensioneaza in Romania . Altii au fost ministri (ai aparararii) cind deja erau pensionati de la virste fragede de doar 47 – 52 de ani .
  Nu cred ca Melescanu a refuzat pensia (evident grasa) de dorul salariului functilor ocupate . Mai degraba nu stie sa faca pe batrinul /bunicul fiind ocupat toata viata cu asigurarea bunastarii romanilor ( nici poveste de cea personala ) . Dupa modelul Brejnev , Mao sau Ceausescu . :)
  Gerontocratie lipita pe (oricare) functie publica pina la moarte . La fel si negarea realitatii, aruncarea raspunderii in gradina altora . Modelul e chiar maestrul lui Melescanu , tovarasul Nicolae Ceausescu.

 13. Ref legile electorale:
  – sa fie redus nr de semnaturi pt a candida la o functie publica (mai ales pt presedentie-unde avem cel mai mare nr de semnaturi cerute din Europa, o obstructionare a democratiei)
  -daca in diaspora avem intre 3-6 mil romani ce vor putea odata cu noile modalitati de votare sa participe la vot, cati parlamentari vor vota ei? In prezent, exista doar cateva locuri de parlamentari pentru vaste regiuni din Europa. O prezenta semnificativa la vot a diasporei care sa aduca in parlament doar cativa parlamentari in vreme ce cu acelasi nr de voturi in Romania se alege jumatate de parlament nu mi se pare corect. O solutie ar fi sa se aloce la fiecare alegeri un numar de parlamentari conform nr. cetatenilor din diaspora care se inscriu pt vot.
  – este inca timp destul ca MAI sa ceara politiei locale sa verifice (au mai mult de un an la dispozitie) ca listele permanente din circumscriptiile din fiecare localitate sa nu contina decedati – pot fi intrebati vecini, administratori de bloc, etc. si cand sunt indicii rezonabile ca cineva a murit sa fie facute demersuri pt identificarea actelor ce nu au ajuns la destinatie (poate s-au ratacit, poate a murit in alt judet, in alta tara, etc.); de asemenea, la alegerile urmatoare ar trebui o linie verde pt anuntarea unor astfel de situatii … Se poate rezolva aceasta situatie dar nu se doreste. De asemenea, se pot sanctiona angajatii de la evidenta populatiei ca nu au situatiile reale cu cetatenii decedati, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro