marți, ianuarie 26, 2021

Scurt reportaj din lumea Monicăi M

Duminică, după ce am dat mărțișoarele celor dragi, am mers să văd lansarea strângerii de semnături pentru partidul Monicăi Macovei. Fix în urmă cu 8 ani, împărțisem „Marțișoare pentru Monica” pe treptele de la National, la meetingul de sustinere pentru dumneaei, atunci când Senatul Romaniei tocmai votase o moțiune împotriva ministrului Justiției – Macovei. Sperau să scape. Nu doar de ea, ci de pușcărie. Din fericire nu au reușit.

Așa că, plin de amintiri și foarte curios de cum o să fie, am plecat spre Calea Plevnei. Aflasem de pe monica-macovei.ro că evenimentul nu se ținea la Național de data asta, ci la sala Grigore Preoteasa a Casei de Cultură a Studenților. Pe lângă Macovei urmau să vorbească despre viitorul nou partid M10 și partenerul ei politic, Papahagi, și mai multi invitați dintre care cel mai cunoscut era Lucian Mîndruță – declarat rapid pe net persona non-grata, un soi de Dan Mihalache, de către cei mai radicali din universul macovian.

Pentru că m-am cam lungit cu vizitele cu mărțișoarele am ajuns la locul faptei undeva pe la 13 și un sfert. Mașini parcate peste tot, dar regulamentar, nimic pe spațiul verde. Lume multă, dar politicoasă. Sute de oameni. Noroc cu niște prieteni care mi-au ținut și mie un loc la balcon, altfel aș fi stat in picioare.. Iar înăuntru o atmosfera cumva ca la teatru – Nimic din plenarele de partid de pe la noi. Nu tu cefe groase, nu tu lume buluc pe culoare să facă și desfacă. Mirosea a parfum. Iar în sală era o mare de oameni care cred că avea cea mai mare densitate de decență și bun simț din tot ce am vazut la un partid politic românesc. Astfel că existau momente în care aproape uitai că te afli în sala cu nume îngrozitor Grigore Preoteasa – leat cu Vasile Roaită, Secretar General PCR la mijlocul anilor ‘50 și tatăl primei soții a lui Adrian Nastase, din vremea când acesta ca tânăr politician nu își număra încă ouăle, ci muncea din greu la pedigree-ul pentru politică. Nume cu rezonanță grea, pentru care vorba unui prieten, – în sala aceea nici măcar un volum de istoria comunismului nu prea îți vine să lansezi, darămite un partid nou și democratic.

Evenimentul a inceput cu discursurile Monicăi Macovei și ale lui Papahagi- concentrate pe indignare, pe lupta împotriva corupției și a sistemului. Macovei vorbind de Justiție, de corupție, a fost partea tare, zona de maximă credibilitate a manifestării. Și e normal să fie așa date fiind meritele importante ale ei în desțelenirea Justiției de pe la noi.

Ceea ce a urmat, probabil în încercarea de a clarifica și justifica alegerea numelui noului partid, a fost un torent de M-uri, în diverse forme și alcătuiri. Merit, Modernizare, Muncă, Moralitate, Mediu, Minune – cuvinte cu M mare se tot înșiruiau, se repetau, se întăreau – de unu’ din fața mea începuse să murmure: mânz, mazăre…probabil că a mai continuat, însă nu mai puteam sa aud ce zice pentru că Macovei tocmai își încheia discursul, iar sala a izbucnit într-un ropot furtunos de aplauze. Meritate. Iar eu mi-am promis că dacă e să scriu ceva despre lansarea asta, o să o fac Marți sau Miercuri.

În rest, din cele ce s-au spus, părea că lucrurile nu sunt încă așa bine așezate. Sunt și ei la început. Trebuie să recunosc ca, tot ascultându-i cum vorbesc despre economie, despre stat minimal, despre guvern cu maxim 8 ministere, despre funcționari respectuoși și de birocrație, gândul mi-a zburat fără să vreau de la Macovei și Papahagi la secvența aia fabuloasă cu Asterix și Obelix în luptă cu Birocrația – The place that sends you Mad.

Au vorbit și invitații – prieteni și parteneri din societatea civilă cum i-a descris Papahagi. Fiecare și-a dat silința, cu mai mult sau mai puțin succes. Cel mai mult mă interesau însă figurile noi, necunoscute mie, de pe scena plină de tineri ce îi încojurau pe Macovei și Papahagi. Când au început să vorbească și ei, s-a clarificat că mulți proveneau de fapt de la Noua Republică. Din ce spuneau, mai demult vibrau la ”Mai e cineva aiiiiici?”. Acum exultă la ”Nu mă las și nu vă las”. (în treacăt fie spus, un slogan cam prea paternalist pentru atât avânt libertarian)

Revenind la frumoasa adunare, așa cum s-a tot scris, într-adevăr, în fața Casei de Cultură, pe toată durata discuțiilor, a stat zgribulit lângă scări un domn cu un purceluș roz traforat în vârf de băț prin care beștelea democrația, în engleză. Și mai avea un soi de afiș al lui Macovei de când era ea în PDL. Un demers oarecum înduioșător. În fond nu cred că era cineva în sală care să nu fi știut că Monica Macovei a fost în PDL. Iar purcelușul, în multe culturi e la o adică simbol de noroc și prosperitate. Și acum îmi amintesc cu plăcere de un purceluș de marțipan mâncat de Sărbători la Viena.

Lansarea a trecut. În urma ei rămân multe lucruri bune.

Anunțul acestui M10 reprezintă de facto finalizarea distanțării Monicăi Macovei de PDL, loc unde a fost întotdeauna cu greu tolerată, niciodată acceptată. E în sine un lucru bun. Campania electorală prezidențială a fost o încercare cu totul nouă pentru Macovei. Nu mai candidase niciodată uninominal, ci doar pe listă.

Mai mult, în mai toată cariera sa politică de până mai ieri, Macovei a fost protejată de Băsescu. Nu pentru că era simpatică, ci pentru că desțelenirea Justiției era o necesitate. Pana in 2012 a fost protejata in mod direct, iar apoi, culmea, indirect, pentru ca a fost certata cu el. Tocmai acea cearta a facut sa mai fie tolerata o vreme in PDL-ul condus de Blaga. Acum Macovei este pe cont propriu. Ceea ce iarăși e ceva cu totul nou. Așa că, pentru moment, plimbarea aia cu motocicletă prin emisiunea lui Teo, declarațiile din ultima vreme – unele chiar incredibile – e bine să fie luate cu rezerva acestei situații noi. În fond, orice mutare, orice despărțire, are influență asupra oricărei persoane. Darămite în politica dâmbovițeană, cu atâți inamici interesați de pielea lor proprie și personală și cu atât de mulți prieteni falși. Plus invitații la alianțe care mai de care mai aiuritoare.

Macovei trebuie felicitată pentru curaj. Și să îi urăm succes! Iar celor care cred în libertarianism sau ce o mai scrie în programul M10, să îi invităm să se înscrie. Și să ne bucurăm că o fac. România nu se va schimba din telecomanda de la televizor.

Sigur, nici un partid nou nu are toate lucrurile puse la punct. Dacă vrei să îmbunătățești lucrurile acolo, mergi și înscrie-te. În fond, ce ai de pierdut? Orice experiență politică este utilă, și dacă chiar te implici vei avea șansa sa susții lucrurile în care tu crezi, vei cunoaște oameni ca tine și îți vei face prieteni pe viață. Sau de penitenciar, depinde de tine.

Politica e un lucru necesar. Nu are legătură cu ce ni se picură la TV. De fapt, sila de politică e cea mai perfidă armă a sistemului politic-penal românesc. Ne-o inoculează prin toate metodele, inclusiv prin așa-zisele analize TV în care totul se concentrează pe negativ. E timpul formarii de mișcări politice și al construcției. De ce să fii, pe la mese sau pe facebook, omul cu prăjina aia cu porcușor roz traforat?

Decât cobe, mai bine luptător. Este nevoie de fiecare om care vrea să construiască o țară liberă.

E nevoie de mișcari politice libere. Noi nu avem partide. Ce stînga? Care dreapta? Ăștia stau doar de-a stânga și de-a dreapta banului public. Și nu stau. Iau.

Este vremea construcției unor partide reale care își au originea în societate și reprezintă cu adevărat valorile diverselor grupuri din Societatea Româneasca. Accentul e pe asumarea României. Și pe trecerea de la vorbă la faptă.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Frate, sunt și eu un anonim suporter al ideilor Monicăi Macovei , dar matale parcă erai mai potrivit pentru Elena Ceaușescu. Dacă așa vă-nvață la embiei….

 2. „Secretar General PCR la mijlocul anilor ‘50 și tatăl primei soții a lui Adrian Nastase, din vremea când acesta ca tânăr politician nu își număra încă ouălele, ” CORRIGENDA. Grigore Preoteasa a fost membru supleant al Biroului Politic și secretar al C.C. al Partidului Muncitoresc Român și ministru de externe (1956 – 1957). Adrian Năstase, născut în 1950, s-a căsătorit, în perioada studenției, cu Ilinca Preoteasa, al cărei tată murise la 4 noiembrie 1957.

  • Stimate Domnule Cociu,

   Va multumesc ca ati citit articolul.

   Despre ceea ce ati spus am doua comentarii:
   1. Da, erata: Secretar al CC, nu Secretar General, am scris repede.
   Multumesc pentru corectura.

   2. Stiu situatia, insa calitatea de tata nu se pierde la deces.
   In plus, avand in vedere ca Adrian Nastase s-a recasatorit iar a doua nevasta a fost tot fata unui ministru comunist – Dana Miculescu, fata lui Angelo Miculescu -, cred ca e rezonabil sa consideram ca poate nu intamplator s-a casatorit si cu prima.

   Cu stima,
   Mihai Cusuta

 3. Daca entuziasmul dvoastra despre „Este vremea construcției unor partide reale care își au originea în societate și reprezintă cu adevărat valorile diverselor grupuri din Societatea Româneasca” este sincer (scuze, dar imi iau masuri anti dezamagire), atunci votam impreuna.
  – Dar nu cu „Când au început să vorbească și ei, s-a clarificat că mulți proveneau de fapt de la Noua Republică”.
  – Nu cu inocenti versatili.
  Oamenii astia au demonstrat pina acum orice lipsa de loialitate si o nemasurata dorinta de functii fara activitate politica la firul ierbii.
  Caci nu vor putea activa doar in sala unde „Mirosea a parfum. Iar în sală era o mare de oameni care cred că avea cea mai mare densitate de decență și bun simț din tot ce am vazut la un partid politic românesc.”
  Trebuie sa umble printre oameni carora iti vine sa le spui „mergi si fa un dus, ca puţi” ori „mergi si dormi citeva ore, ca arati ca dracu”. In calea lor nu vor da doar de Feti Frumosi si Ilene Cosanzene.
  Politica nu mai are de muuult centura de castitate.

 4. nu am comentarii la articol. Urmeaza sa fiu injurat pt. ce urmeaza:
  1. care sutn cheltuielile planificate ale M10? cifre nu palavre!!!! cat va costa un „outlet” judetean [numit filiala, sucursala, orgfanizatie, club sau ce o mai fi]?
  2. exista membri cotizanti [nu donatii voluntare si sporadice]?
  3. cat e cotizatia?
  4. cine acopera diferenta?

  PS. cand dl.X patron de tipografie face afise „gratis” pt.M10 sau MM este o controbutie sau donatie MASCATA [indiferent cine o prezinta altfel] si prin definitie sporadica. Dl.X nu vare niciodata nici macar acoperirea cheltuielii?
  Valabil si pentru participantii la un meeting [autobuz]…….

  • prea multe intrebari si voi raspunde scurt: toate partidele sint curate, doar PDL, prin Elena Udrea, a intinat nobilele idealuri ale partidelor.
   NB,
   M10 va fi un partid ideal pentru dl Papahagi: nu i se vor mai cere bani, se finanteaza cu idealuri :P

  • Nu stiu care e planul de management al lui m10 dar membri sunt deja 3500 iar contributia lunara se ridica, cum altfel, la 10 lei. Eu am transformat-o in 10 euro ca membru din diaspora. Sper sa va ajute in calcule.

   • Codo, te respect pentru ce faci. Dar aritmetica e aritmetica:
    3500 membri x 10 lei = 35 000 lei. Din asta ar trebui -zici tu- sa se acopere:
    . chirii in cateva capitale de judet + Buc [fara alte orase sau comune]
    . utilitati la sediile in cauza
    . ceva salarii (nu tot personalul de permanenta o fi voluntar)
    . cheltuieli de posta si\sau publicitate politica
    . niscaiva benzina

    Unul din noi nu are habar de preturi – asa-i?????

    Politica curata tot cu bani se face. Cine-i pune?

    PS. Raspuns valabil si pt. dl. Grigore [fost ziarist de marca]

  • Si eu mi-am platit deja cotizatia. Iar daca lucrurile merg in directia buna, voi face si o donatie mai consistenta decat cotizatia.

 5. În familie se aflau nişte almanahuri Universul, şi devenind student nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că acea clădire numită Casa Studenţilor se numea prin 1938 Stelian Popescu, fiind construită de patronul ziarului Universul.
  Măcar să se schimbe numele acestei clădiri în Universul.

  • Dle Neguț, sănatate!

   La câtă istorie a PCR predată în «iepocă» s-a și asimilat, nu știu daca sunt prea mulți cei care știu cine a fost Grigore Preoteasa. Abia i s-ar face un serviciu respectivului scoaterea din anonimat…
   Apoi sunt prea mulți cei pentru care Casa de Cultură a Studenților a fost ceva luminos în tinerețea lor ca sa nu recepteze un pic negativ schimbarea de nume.
   Vorba englezului: «Let’s drop it!»

 6. Am fost interesat de acest partid (datorita prestigiului doamnei Macovei) pina cind am observat ca dl. Papahagi este numarul 2 in partid.

  Nu doresc a sprijini, financiar, politic sau in orice alta maniera, un partid condus de un avocat al poftelor medievale de dominatie ale organizatiei mafiote BOR.

  Next, please.

  • Aferim. Aceeasi situatie. Cand aduci habotnici, fie ei si intelectuali in organizatie asteapta-te sa ai doar sprijinul habotnicilor. Eu nu-s din aia. Asa m-am dezis si de Neamtu…alt „dreptaci” autentic care nu mai contenea cu Dumnezeu, religie si alte nazdravanii medievale.

  • Partidul M10 se dorește a fi centrat pe niște valori morale care se regăsesc și în religie, cel puțin la nivel teoretic.
   Pe mine, un potențial votant, nu mă interesează decât ca acel politician să respecte aceste valori. Ce face fiecare în intimitatea lui, că e religios sau nu, nu contează atâta timp cât valorile sunt respectate.

   Nu cred că M10 este un partid al ateilor, ar fi absurd și neeficient.

   • Corect ce ziceti. Doar ca d-l Papahaghi ca si Plesu sia lti eruditi mistici se talibanesc in relatie cu societatea civila. Ei vor religie bagata pe gat, vor alte minunatii „morale”. Asta e problema cu ei. Or fi ei morali. pe mine ma intereseaza moralitatea, dar sa nu mi se prezinte religia ca singura sursa de moralitate.

    • Păi, tocmai aici e frumusețea, în M10 găsești atei, deiști, agnostici, religioși laolaltă iar ceea ce îi unește este morala. E sublim așa. Sau cel puțin așa pare.

     • O sa vedem ce unire va fi cand Papahaghi va denunta nu stiu ce raport din parlamentul European (Femina sau Anti-avortul, nu mais tiu) in timpc e „dreptacii liberali” autentici vor fi in vafoarea lor. Doar asa m-am dezis sid e neamtu. Trambita sus si tare ca-i partid autentic de dreapta si pe urma il vedeam criticand masurile cele mai liberale vis a vis de om, ca entitate. Asa au pierdut si republicanii alegerile…cat apr ei de „de dreapta” cand au bagat pe gat americanilor „anti-avortul” si alte nazdravanii religioase au cam pierdut, dupa cum ati vazut.
      Ori esti autentic de dreapta, insemnand liberalism pana la capat (personal, de stat,d e taxe, de tot ce vreti) ori suntem dreptaci de tip nationalist ori ideologic ori doctrinar, ori legendar…si asa mai departe…

 7. Am votat PDL, la europarlamentare, doar pentru Macovei si Stolojan.
  Am votat, senin, MeMe, in primul tur al prezidentialelor.
  Eu, care n-am fost membru al vreunui partid, vreodata, m-am gandit serios la inscrierea intr-un partid politic al Monicai Macovei. Ba chiar i-am trimis un e-mail, in care sugeram un nume pentru acest partid.
  Astazi, cand partidul a fost anuntat si-l vad pe domnul Papahagi de-a dreapta doamnei Macovei, entuziasmul meu se stinge. Poate ca, intr-adevar, domnul Papahagi este politicianul de tip nou, de care avem nevoie. Dar poate nu. Mai asteptam, mai vedem…

  Sunt absolut convins ca un partid nou, coerent si sanatos are multe sanse sa obtina peste 10% la parlamentare. Dar nu sunt convins ca M10 este acel partid. Mai asteptam, mai vedem…

  As zice ca tandemul Basescu-Macovei a fost unul de succes. Un soi de conlucrare intre conceptul sanatos, alb si realitatea pragmatica, gri. Astazi, cei doi pornesc in partide diferite. Poate vor decide sa-si imparta cumva, ideologic, electoratul-tinta. Sau poate nu. Mai asteptam, mai vedem…

  Oricum le doresc succes tuturor celor care vor sa faca politica altfel, cu alt tip de politicieni! Unii dintre ei vor avea votul meu.

 8. Citind unele comentarii ale acestui articol m-am convins inca o data ca ne meritam conducatorii. Oamenilor le place sa ironizeze, sau mai rau, dar sa nu se implice cu adevarat. Celor mai multi le „put” toti cei care incearca sa miste spre mai bine societatea noastra. Nu vor Monica Macovei, nu vor Adrian Papahagi, nu vor Mihail Neamtu etc. Atunci sa raminem cu de-alde Ponta, Dragnea, Zgornea etc. Nu s-a nascut inca si nici nu se va naste vreodata politicianul perfect. Niciunul dintre noi nu este perfect. Haideti totusi sa alegem si sa sprijinim ce este mai bun.

 9. Foarte gandit articolul. Cate o bucatica pt „fiecare”. Si sunt sigura ca „fiecare” s-a recunoscut in bucatica lui. Unora le-au placut spusele, altora nu. Asta e viata! Unii au inteles ce trebuia, altii nu. Viata merge mai departe!

 10. Luand in calcul ceea ce scrie domnul Papahagi despre predarea religiei imi vine greu sa cred ca este liberal. Prin urmare, doamna Monica Macovei ar trebui sa decida: sau infiinteaza un partid de dreapta, in care m-as inscrie cu entuziasm, sau accepta derapaje etatist-religioase, caz in care ma dezic cu fermitate.

  Iar pentru cei care nu au inteles: nu te poti declara „de dreapta” si sa accepti ca statul are dreptul sa influenteze constiintele in mod institutionalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mihai Cusuta
Mihai Cusuta
Mihai Cusuta, MBA.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Despre ceea ce este firesc și necesar. Cazul Sorin Lavric

Într-o însemnare din ultimul său jurnal publicat (2001-2002), Monica Lovinescu observa una dintre trăsăturile definitorii ale presei autohtone: Ziua și știrea. Nimic...

Occidentul și Sfânta Imbecilitate

Nu sunt un expert nici în economie și nici în politică, dar unul din lucrurile pe care cred că le înțeleg din...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.