miercuri, iunie 16, 2021

Scurte cu Crimeea și Moldova

– Rusia a început invazia în Crimeea, mai întîi cu civili înarmați și TAB-uri fără însemne, urmează…? Va fi multă gargară despre apărarea civililor și Ianucovici-legitim. Evitați dezbaterile cu idioții morali, pierdeți timpul – nu cred nici ei ce spun, joacă la derută.

– Probabil în cîteva luni vom avea proclamată Republica Crimeea. Încă o gaură neagră pentru bugetarul rus – alături de Transnistria, Abhazia și Osetia.

– Atenție la tătari: sunt mai puțini decât rușii, dar mai înrăiți, de 20 de ani rușii majoritari în Crimeea și-au bătut joc de ei. O populație care după deportare a rezistat 30 de ani în Siberia și Kazahstan și s-a întors acasă în Crimeea când i s-a permis – au legături cu totul speciale interfamiliare și sentimentul acela că e ceva ce trebuie răzbunat. Autoritățile autonome ruse din Crimeea nu ar fi trebuit să deschidă discuția asta, pt că erau în avantaj în status-quo – dacă ei vor să schimbe situația Crimeei, tătarii vor dori să schimbe situația în Crimeea.

– Ucraina va fi în situația bizară a unui stat în care două minorități se vor bate între ele.

– Totuși, de ce ne temeam săptămâna trecută – spargerea Ucrainei în două nu s-a întâmplat. Estul Ucrainei a fost preluat de Kiev (Harkov și celelalte regiuni din Est). Ar trebui să se concentreze pe consolidare acolo. Ce vedem în Crimeea e spectaculos, dar e o redută rămasă după ce planul A a eșuat. Crimeea e deja o republică autonomă doar vag controlată de Kiev, care devine acum un pion de pedepsire – nu e un pericol existențial pt. Ucraina. De urmărit cum va controla Kievul teritoriul din sud din afara Crimeei, care se învecinează cu R. Moldova.

– Parlamentul European a votat pentru eliminarea vizelor pt moldoveni. Urmează Consiliul și gata. Sper să nu avem parte de surprize de la pionii (Cipru?) sau prietenii lui Putin. Ar fi rușinos. Acum e momentul ca Băsescu și Ponta să dea telefoane fiecare la amicii lui. Dacă nu au prea mulți, să dea oricum și să se roage frumos.

– Ministrul Apărării din Moldova și-a dat demisia azi, pe motive de neînțelegeri cu dotarea. Acum, frățică? Fix azi?

https://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Există și o parte bună în noul circ pe care-l va face Rusia în Crimeea. Va fi nevoită să o lase mai moale în Transnistria, importanța acesteia fiind net mai redusă decât a Crimeii.

 2. Ce subtil incercati sa acreditati ideea ca presedintele este in aceeasi oala ca Ponta, domnule Ghinea! Dar nu suntem cu totii la fel de usor de prostit! Lui Ponta ii raspunde poate vreun mic functionar de la Gazprom. Ponta nu exista in politica internationala!

  • @amanda13 „presedintele este in aceeasi oala ca Ponta”

   Evitați dezbaterile cu idioții morali, pierdeți timpul – nu cred nici ei ce spun, joacă la derută.

 3. Eu cred că dumneavoastră nu credeţi ce spuneţi categorisind evenimentele recente din Kiev altfel decât o foarte evidentă lovitură de stat, cu forţe paramilitare luptând în stradă, de la egal la egal, cu trupele Berkut.
  Privind imaginile la televizor, ştiam că cei ca dumneavoastră nu vor observa protestatarii paşnici înarmaţi cu arme de foc, dotaţi cu echipament de luptă (căşti, uniforme) şi evident bine coordonaţi.
  Eram convins că pentru cei ca dumneavoastră protestatarii din Kiev vor continua să fie paşnici şi după ocuparea instituţiilor publice şi a unor depozite de armament, după cum Elţîn a continuat să fie democrat în ochii Occidentului şi după ce a pus la propriu tunurile pe Parlament.
  Vă aduceţi aminte de bătălia de la Costeşti? Exact acel gen de manifestanţi paşnici au fost şi în Kiev, doar orientarea politică şi beneficiarii „protestelor paşnice” au fost diferiţi.
  La dumneavoastră, interpretarea evenimentelor depinde doar de distribuţie.
  Dacă evenimentele similare din cursul mineriadei din 1999 ar fi fost soldate cu succes, respectiv cu înlăturarea guvernului CDR, aţi fi scris astăzi despre lovitura de stat din 1999.
  Nu cumva sunteţi de părere că în România în 2012 a avut loc un puci, în timp ce în Kiev totul a fost în regulă cu debarcarea lui Ianukovici?
  Dacă în ianuarie 2012, protestele paşnice ar fi luat aceeaşi turnură ca la Kiev în februarie 2014 (ocupare de instituţii şi de depozite de armament), ar fi fost lovitură de stat, sau e lovitură de stat doar dacă „victima” este susţinută de Occident?

  • Ce-ar fi să vedeți câți morți au fost în ”bătălia de la Costești” și câți morți au fost la Kiev, împușcați de trupele guvernamentale?

   Trebuie neapărat să fie educat într-un regim comunist, ca să pretinzi că e justificat ca un guvern să-și folosească trupele împotriva propriilor cetățeni. Sau să fii purtător de cuvânt al Rusiei, ceea ce cam tot aia.

   • Poate vă interesează doar morţii din rândurile puciştilor (scuze, manifestanţi paşnici) şi nu cei 16 morţi şi 130 de răniţi din rândurile poliţiştilor: http://www.revista22.ro/ucraina-ministerul-de-interne-acuza-protestatarii-ca-au-ucis-16-poli539i537ti-38315.html
    Ce ar trebui să facă un guvern când este asaltat de forţe paramilitare care „protestează paşnic” prin depozite de armament sau instituţii publice ocupate? Ce să trimită dacă nu trupe? Flori?
    Să demisioneze la prima tentativă de pătrundere prin forţă în instituţii?
    Poate este regim comunist şi în SUA. Aţi auzit de revoltele de la Los Angeles din 1992?
    Guvernul nu a chemat orice fel de trupe (riot police, jandarmii noştri, Berkut) ci chiar US Marines, adică echivalentul scoaterii armatei în stradă, ceea ce guvernul ucrainean n-a făcut!
    53 de morţi, dintre care 10 ucişi de poliţie şi armată, şi cca. 2000 de răniţi.
    După cum spuneam, cei ca dumneavoastră interpretează evenimentele în funcţie de distribuţie. Evenimente identice pot fi pentru dumneavoastră revoluţie, luptă pentru libertate, terorism, lovitură de stat sau aplicarea legii, totul depinzând de personajele implicate.
    Dacă la putere se află un guvern susţinut de occident, avem de-a face din oficiu cu un puci, chiar şi simple legi care nu vă convin pot fi un puci.
    Dacă la putere se află un guvern aflat în relaţii reci cu Occidentul, aceleaşi evenimente devin o revoluţie sau un protest paşnic.

   • Fiindcă tot ati adus vorba de comunism, hai să analizăm ce-au făcut chiar comuniştii din ziua de azi.
    Avem ca termen de comparaţie Republica Moldova.
    Acolo guvernul moldovean a semnat EXACT acordul pe care Ianukovici n-a vrut să-l semneze. La putere sunt pro-occidentalii, chiar dacă nu-s neapărat unionişti.
    În Republica Moldova partidul comunist este cea mai puternică forţă politică, există o minoritate rusofonă importantă, iar optiunile politice ale populaţiei sunt divizate aproape 50 -50 între pro-europeni şi pro-ruşi, cu un foarte fragil avantaj de partea pro-europenilor. În plus, problema este agravată acolo, din perspectiva pro-ruşilor, de perspectiva unirii cu România care nu există în cazul Ucrainei.
    Cu toate acestea, n-am văzut rusofoni şi comunişti luând cu asalt instituţiile publice din Chişinău şi ocupând depozite de muniţii, după decizia guvernului de la Chişinău de a semna acordul de asociere cu UE. Doar au agitat puţin apele cu referendumul din Găgăuzia – mare scofală! Şi la noi au făcut referendum ungurii din Harcov, şi ce?
    Ia să fi făcut comuniştii din Moldova măcar jumătate din ce-au făcut „manifestanţii paşnici” din Kiev! Atunci să fi văzut ce vă mai sfârâiau degetuţele pe taste denunţând puciul comunisto-moscovit!
    Rusofilii şi comuniştii din fosta URSS au dovedit un comportament mai european decât … pro-europenii, cel puţin în ultima perioadă. Ei au acceptat voinţa majorităţii şi guvernele rezultate din alegeri, chiar când nu le-au convenit.

 4. Un diversionist rus infiltrat în Svoboda?
  Iată, un deputat al partidului extremist Svoboda ameninţă cu reînarmarea nucleară a acestei ţări.
  Vă pare liniştitoare perspectiva unei Ucraine nucleare, având în vedere problemele cu Insula Şerpilor sau Canalul Bâstroe? Credeţi că o astfel de Ucraină, eventual sub bagheta unui Tiagnibok (sau Tyahnibok, cum s-o fi scriind), ar fi un bun vecin României?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Ghinea
Cristian Ghineahttp://www.crpe.ro
Cristian Ghinea este europarlamentar, copreședinte al delegației USR PLUS în PE. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guvernul Romaniei și Ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Cioloș. A fost director al Centrului Roman de Politici Europene (www.crpe.ro). A lucrat opt ani în media românească, iar între 2007 şi 2008 a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”. Domenii de expertiză: - structura instituţională a UE - democratizare - studii media - transparenţa şi responsabilitate în administraţia publică Republica Moldova

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Istanbul Kanal. So what?

"Vom pune fundația la Canal Istanbul la finele lunii iunie. Vom construi două orașe pe cele două...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro