duminică, decembrie 3, 2023

Se coace guvernul Dăncilă!

Pot doar să îmi imaginez cât de mare trebuie să fie tensiunea printre fruntașii partidului în aceste ultime ore de dinaintea CEX-ului de astăzi al PSD. Ședința în care se va defintiva și se va da votul final listei cuprinzând numele vârfurilor social-democraților ce vor face parte din guvernul condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă din Videle. Probabil cel mai prost guvern din istoria post-decembristă a României. Însă nu problema calității le dă nesomn celor ce se vor aduna luni la sediul PSD din Kiseleff, ci dacă ei sau apropiații lor se vor afla pe lista semnată de dl. Dragnea-Trei Dosare.
Sigur, CEX-ul în sine este, la urma urmei, o ședință fără importanță fiindcă, așa după cum ne-am putut convinge cu ocazia ultimei lui reuniri, cea în care a fost decisă concedierea premierului Tudose, onorabila adunare votează exact așa cum dorește dl. Liviu Dragnea. CEX-ul habar nu are ce înseamnă votul democratic.Partidul însuși habar nu are ce înseamnă democrația. El știe doar să execute ceea ce ordonă El Lider Maximo. Rebeliunile sunt repede taxate fiindcă în PSD, ca și la bolșevici, întrebarea kakaia deviatia este urmată de rapida punere la zid. În cel mai bun caz, CEX-ul PSD se identifică cu un birou notarial în care se autentifică vânzările-cumpărările de oameni și de conștiințe săvârșite în zilele anterioare.
Marile jocuri se fac ori s-au făcut deja în reuniunile informale, la cine știe ce selecte restaurante, în separeuri situate departe de ochii lumii, prin telefoane securizate. Tot atâtea ocazii și pentru a i se reaminti d-lui Dragnea că, de data aceasta, nu va putea face viitorul guvern doar numai așa cum îi place lui, ci și cum vor baronii locali și vechii lideri cu o anumită influență în PSD. Cei care în ultimele ore de dinaintea ședinței în care s-a hotărât sacrificarea d-lui Mihai Tudose și-au condiționat/vândut votul și acum își așteaptă recompensele promise.
Doar astfel se explică faptul că la bursa zvonurilor se vorbește despre o seamă de reveniri sau apariții spectaculoase. Tocmai de aceea nu m-ar mira deloc să o revăd în calitate de ministru al Educației pe d-na Ecaterina Andronescu ( o fi având domnia-sa multe defecte și o imensitate de lucruri rele de decontat, printre care și enormitățile debitate sâmbătă seara la postul de televiziuni digi 24,dar nici că se poate compara cu agramatul Liviu Pop), iar la Sănătate pe d-na Rodica Nassar (oricine poate fi, cred, mai bun decât a fost inenarabilul meu fost student, dl. Florian Bodog). Ajunge să ne amintim cât de active au fost respectivele doamne în urmă cu o săptămână și avem, fără mari probleme, explicația unei posibile adeveriri a respectivelor zvonuri.
Dacă în tabără celor de la PSD e mare agitație, la ALDE domnește o atmosferă de week-end perfectă. Nimeni nu are nici cea mai mică emoție fiindcă atât dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele partidului, cât și dl. Varujan Vosganian, căruia îi place teribil rolul de afișată, auto-asumată condiție de eminentă cenușie, ne-au dat asigurări că ministeriabilii lor rămân aceiași. Adică Grațiela Gavrilescu la Mediu, Toma Petcu la Energie, Viorel Ilie, un invizibil ins care se zice că s-ar ocupa de relația cu Parlamentul și, bineînțeles, ultimul pe listă, cu sau fără voia dumneavoastră, Teodor Meleșcanu. Vechiul diplomat ceaușist, nimeni altul decât insul care, în decembrie 1989, pe vremea în care se găsea în post la Viena, întrebat despre ce se întâmplă la Timișoara și București, a dat asigurări presei occidentale că socialismul este cum nu se poate mai în siguranță în România și care și-a bătut joc de românii din Diaspora cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Ministru de Externe și pe vremea neuitatului Nicolae Văcăroiu, și în timpul ștersului Sorin Grindeanu, și în guvernul condus de Mihai Tudose.
Nu avem știință ca dl. Meleșcanu să îl fi rugat pe șeful lui de partid, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, să îi spună colegului de alianță, dl. Liviu Dragnea, că marți, 16 ianuarie 2018, urma să vină la București prim-ministrul Japoniei, dl. Shinzō Abe. Și că ar fi bine să amâne mazilirea d-lui Tudose fiindcă nu se face să îi dai șefului guvernului celei de-a treia puteri economice a Lumii doar niște sărmăluțe și mămăliguță pe la Muzeul Satului, dar să îl lași fără interlocutor cu un rang egal celui al domniei-sale. Fiindcă așa o cer nu doar niște elementare norme de politețe diplomatică, ci și interesele diplomatico-economice ale României.
Dl. Meleșcanu s-a mulțumit să ne spună că premierul Japoniei “a înțeles situația”. Ajunge să facem revista presei internaționale și ne dăm fără prea mari eforturi seama despre cum a perceput lumea civilizată faptul.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Buna Dimineata
    Se Coace Razboiul Romano- Roman sub Tutela unor Humanoizi localizati pe Timp de Zi in Doua Imobile apartinand Bdului Kiseleff (un imobil securizat prin Gard Electric!) , acum Docila construieste Transeea!

  2. UE Schengen asteapta de la guvernul Dancila 6% din pib la EduCultura. Autostrazile se zice ca merge si-asa, bibliotecile nu! Coruptia noastra pleaca fatal de la tragedia ca nu poti face bani mulţi ca occidentalii decât cu o Infrastructură Intelectuală care merge, sa te documentezi pentru a adauga creativ valoare. Search Eminescu la o biblioteca UE si la una din RO: https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/ http://gallica.bnf.fr http://digibuc.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro