marți, noiembrie 28, 2023

Se poate și mai rău: ceață și suspans cu licitația de energie în Moldova

Zilele acestea, în Moldova a fost mare show cu licitația de energie electrică. Pe scurt: Moldova importă cam 80% din energia electrică pe care o consumă și are trei opțiuni de import:

– să cumpere de la centrala Cuciurgan din Transnistria, care produce energie, dar nu plătește gazul, ci virează banii regimului separatist de la Tiraspol; datoria pentru gaz se adaugă la datoria totală a Moldovei către Gazprom, azi, la 90% din PIB-ul țării.

– să continue tipul de contract pe care l-a avut până acum cu un intermediar, Energokapital, un sifonar offshore care ia gaze, le trimite la ”procesat” în centrala de la Cuciurgan în energie electrică, dar tot nu plătește gazul, ci îl sifonează în conturi offshore. Unele dintre acestea sunt legate de aceiași beneficiari care au sifonat și faimosul miliard.

– să cumpere de la ucraineni, care au niscaiva probleme (revolte, zăngănit de arme) pe lângă zonele cu cărbune de unde se produce energie în Ucraina.

De ce e nevoie de o licitație corectă? Pentru ca, întâi și-ntâi, să se termine odată povestea cu neplata gazului, datoria Moldovei (cu Transnistria cu tot) către Gazprom a ajuns la 90% din PIB, cum ziceam. Pentru ca banii să nu se mai fure. Pentru ca prețul să scadă – anul trecut, când s-a organizat prima licitație, prețul a scăzut cu 28%, de la 65 la 49 USD/MWh (ceea ce a dus la o reducere cu cca 11% la consumatorul final). Nu în ultimul rând, pentru ca, în momentul în care se vor face interconectările cu România, furnizorii români să nu se teamă că orice ofertă ar face, licitația e deja aranjată pentru altcineva. Fiecare an în care licitațiile sunt dubioase înseamnă un an pierdut pentru interconectarea reală și cu România. De reținut că interconectarea cu România nu ar însemna schimbarea unei dependențe cu o alta, ci o alternativă, concurență la furnizorii actuali și mai multe opțiuni, în beneficiul consumatorului final, plus, probabil, prețuri mai mici. În România, prețul pentru energie e mai mic decât în Moldova și, probabil, diferența se va mai menține câțiva ani (40-42 USD față de cca 50-52 USD, cât se pare că va fi în noile contracte pe care le va încheia anul acesta Moldova pentru importuri).

Cum s-a facut licitatia anul acesta, vă poate explica în detaliu aici colegul Denis Cenușa de la Expert Grup. Mai pe scurt:
– Ministerul Economiei, forțat de UE, a făcut o procedură de licitație. Aici intră: cum se face primirea ofertelor, deschiderea, evaluarea, care să fie condițiile de participare, să fie observatori internaționali samd. De remarcat, Ministerul Economiei a tăiat de la bun început din procedura scrisa de UE exact paragraful sensibil care zice: participantii la licitație să garanteze că plătesc și gazul (sau furnizorii în general). Un semnal prost – de fapt, noi vrem să continuăm șmecheria de până acum, când consumatorul plătea un preț pentru energie cu vre 15-20% peste prețul din România, iar banii erau sifonați în conturi offshore și gazul nu se plătea, crescând datoriile către Gazprom.
– toți furnizorii care vând direct către consumatori au participat în calitate de cumpărători la licitație. Cu toate acestea, tocmai furnizorul Energocom, de stat, deținut de Ministerul Economiei, ministerul care a scris procedura, nu a participat la licitație pentru achizițiile din import.
– în schimb, culmea tupeului, Energocom a participat la licitație ca vânzător (către furnizori care vând la clientul final). Si, na, minune, ce să vezi, a câștigat. Numai că Energocom nu e și producător, el trebuie să cumpere energia în cauză de undeva, mai exact, din import. Dar n-a participat la licitație ca să cumpere din import, ci face contract direct!

Adică exact ceea ce încercau europenii să impună (licitații pentru achizițiile de energie electrică din import) s-a transformat, printr-o șmecherie, într-o licitație cu o treaptă mai jos, pentru furnizori, dar importurile tot prin contract direct se fac, la o adică.

Toate acestea se întâmplă sub privirile îngăduitoare (sau plictisite deja) ale europenilor. Dacă un guvern vrea musai să facă lucrurile contrar oricărui bun simț, nu prea ai ce să-i faci. Moldoveni, întăriți-vă statul.

Cum se leagă licitația asta de reforma în energie care ar rezolva odată pentru totdeauna și dependența de Gazprom, și corupția din sector, aici, într-un minut și jumătate (click pe poză):

PS: ca să nu vă țin în suspans, licitația s-a terminat așa: a câștigat Energocom, care face un contract cu ucrainenii de la DTEK, ceea ce ar fi o veste bună, adică măcar nu se mai finanțează nici regimul separatist, nici nu se mai alimentează conturile off-shore. Ucrainenii și Energocom au oferit un preț oricum mai bun decât Cuciurgan (50 vs 54, redus de Cuciurgan după negocieri de la 58 USD/MWh), dar mai mare decât așteptările inițiale (între 40-48) și decât prețul actual (49). Problema e însă cantitatea de energie. DTEK prognoza în iarnă că poate să asigure 810 mil MWh, în timp ce Moldova are nevoie de 3 mld MWh, să vedem dacă va putea furniza la nivelul de 3 mld. Dar pur și simplu de neînțeles pentru o minte de om normal cum naiba Energocom a reușit să câștige o licitație la preț mai mic decât concurentul său DTEK, dar cu energie pe care o va contracta de la același DTEK… Sau cum DTEK vinde mai ieftin printr-un intermediar de stat moldovean decât singur.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Cel mai intelept e sa-i intrebam pe ucraineni. Pe jurnalisti, cunoscatori, specialisti.
    Oricum e mai bine ca au gasit aceasta alternativa si ca vor institui un control vamal COMUN cu ucrainenii la trecerile de frontiera ale regiunii transnistrene.
    Ca nu e prea europeana solutia? …marog!
    De ce NU a putut ROmania sa fie solutia EUROPEANA – de ce nu poate, daca tot da din gura ca doreste integrarea europeana a rep.moldova? – ca cele doua oricum n-au inca perspective clare de integrare europeana in viitoarele decenii!
    Romania NU poate fi alternativa si factor de europenizare in regiune deoarece:

    Completati!
    Ce o opreste pe Romania sa produca energie si pentru rep.moldova, sa inunde cu butelii si gpluri piata rep.moldova, daca la nivel oficial zice ca are niste prioritati concrete?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro