duminică, martie 16, 2025

Se răstește oul la găină?

Ar fi putut fi, vreodată, justificate argumentele lui J. D. Vance în fața prietenilor europeni, aliați NATO?

După ce prezidentul MAGA a spus răspicat că UE s-a purtat ”atroce” cu SUA în relațiile economice, am studiat și eu puțin situația, care spune cu totul altceva:

În 2024, balanța comercială dintre Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) a înregistrat un excedent în favoarea UE de aproape 150 de miliarde de euro (nici vorbă de peste 300 miliarde, cum spune Trump!), comparativ cu 38 de miliarde de euro în anul precedent.

Creșterea s-a datorat în mare parte scăderii prețurilor la combustibilii fosili, ceea ce a redus considerabil valoarea importurilor UE în acest sector. În 2023, comerțul total de bunuri și servicii între UE și SUA a depășit 1,5 trilioane de euro, consolidând relația economică strânsă dintre cele două regiuni.

Dar începând din 2016, balanța comercială în domeniul serviciilor a înregistrat un deficit pentru UE, ajungând la 96,9 miliarde de euro în 2022.

Aceasta indică faptul că, deși UE are un excedent în comerțul de bunuri cu SUA, în sectorul serviciilor SUA înregistrează un avantaj.

Este important de menționat că aceste date reflectă o relație comercială dinamică și complexă între UE și SUA, influențată de factori precum fluctuațiile prețurilor la energie și politicile comerciale bilaterale.

Mai mult: conform datelor oficiale Eurostat, în 2023, investitorii din Uniunea Europeană dețineau stocuri nete de investiții străine directe (ISD) în afara UE în valoare totală de 9.160 miliarde de euro. Dintre acestea, 2.437 miliarde de euro (aproximativ 26,6%) erau investite în Statele Unite ale Americii, făcând din SUA principala destinație a ISD-urilor europene.

În 2023, doar companiile germane au realizat investiții directe de 15,7 miliarde de euro în SUA, o creștere semnificativă față de cele 8,2 miliarde de euro investite în anul anterior.

Sunt de beștelit membrii UE – singurii aliați tradiționali și valabili ai SUA?

Cei care au afinități culturale inegalabile, de limbă și istorie?

Cei alături de care s-a ajuns la victoriile din cele două războaie mondiale?

Cei care au susținut, cu fonduri și cu sânge, incursiunile nebunești ale americanilor din Irak și Afganistan?

Cei care au stat la baza fondării și construcției democratice a celor 50 de state americane (organizare socială, legislativă, economică, culturală, gastronomică etc.)?

Cei care au alimentat sau care au generat, cu talentele lor (plătite sau furate) toată ascensiunea SUA?

Postfactum, Donald Trump a comentat cu mândrie declarațiile lui J.D. Vance la Munchen: „Mi s-a părut că a susținut un discurs foarte bun, de fapt, un discurs foarte STRĂLUCIT”

Am băut gaz, oameni bunI? Se răstește oul la găină???

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. A fi măreț este o chestie relativă. Viziunea despre America măreață poate însemna și, sau mai ales, o Europă șubrezită. Relațiile cele mai intense și mai apropiate sunt cel mai ușor de influențat/negociat/renegociat.
    Unii oameni se simt bine doar atunci când alții suferă.

  2. Cred că este momentul să nu ne mai pierdem vremea uitîndu-ne în gura lui Donald Fredovici Trumpski. Trebuie lăsat să latre la lună fiindcă delirul psihopatului oranj trebuie analizat de medici, nu de oameni care nu au legătură cu domeniul medical. Ceaușescu, Floricica Dansatoarea, Trump sau Șoșoacă au același grad de credibilitate și e penibil să vezi cum oameni serioși se chinuie să demonteze discursul unui bolnav psihic.

  3. Ipotetic, ce ar fi dacă Europa s-ar orienta, d.p.d.v. economic, către China? Dacă, asemeni Americii domnului Trump, Europa ar lăsa deoparte ideologia și s-ar concentra pe economie… 😊 Ar avea acces la o piață de desfacere mai mare decât SUA, s-ar pune la adăpost și de rusia și de toanele domnului Trump… 😊

    • Va faceti iluzii!! R.P.Chineza a avut si inca mai are afaceri in Europa. Toate realizarile tehnice le a luat din Europa. Piata europeana este invadata de produse din China si nu invers. Pe mai toate scrie PPC. Iar Europa a fost fraiera de serviciu care i- a pus oe tava tot………

  4. Ne place sau nu, trebuie să constatăm că civilizația occidentală este în regres și nu mai este atractivă pentru Restul Lumii. În Europa acest fapt este evident, din nenorocire acum și SUA dă semne că s-a săturat de democrația clasică. În plus, liderii lumii occidentale, cu puține excepții, sunt total depășiți de noua situație. Ce să mai înțeleagă Restul Lumii când SUA se ceartă pentru nimic cu Europa? Situația este de-a dreptul periculoasă. Quo vadis Domine?

  5. Nu înțeleg de ce sunteți contrariat. Statele Unite au privit întotdeauna Europa cu condescendență, un amestec de dispreț (pe care abia și-l putea disimula) şi admirație (prefăcută). Acum când Europa se uneşte, e clar că e -şi mai abitir- percepută ca un rival.
    Cât despre așa zisele „afinități culturale inegalabile, de limbă și istorie”, dv. chiar credeți că Statele Unite se sinchisesc (de ele)? Statele Unite se închină la altarul forței brute, laolaltă cu Rusia, China etc.

    SUA sunt insuficient de sofisticate ca să diferențieze între virtuțiile tradiționale (iluministe) ale Europei și forța brută, violentă care stârnesc admirația şi respectul americanilor. Europa e disprețuită fiindcă nu e suficient de puternică şi e temută şi urâtă în clipa în care se uneşte şi devine puternică. Deci nicicum nu e bine.
    E o pierdere de timp să încerci să le faci pe plac americanilor (şi ruşilor).

    • Și Europa este acuzabila, mult timp a jucat „la două capete”, ba cu americanii contra rușilor, ba cu rușii contra americanilor( vezi aici chestia aia cu Uniunea Eurasiatică de la Lisabona la Vladivostok ce se voia făcută cu Rusia). Acum a venit momentul adevărului și Europa trebuie să se hotărască ce vrea, mai ales că poate puțin. Dar de știut cum să facă, știe…

  6. Pe principiul „eu te-am facut, eu te omor?” Asa se pune problema? Cam asa gandesc unii pe aici se pare. In timp ce Europa era salvata din doua razboaie mondiale de catre SUA, iar apoi dupa 55 de ani incepea sa se bata pe burta cu Putin si sa infiinteze programe sociale (socialiste) mamut, America inventa internetul, computerul, Iphone-ul, systemele de operare, trimitea oameni pe Luna, etc. Astazi, cand a venit vremea ca Europa sa produca mai mult si sa se apere din cauza situatiei de securitate, se rasteste la America. Toti, dar toti presedintii americani si chiar lideri europeni din ultimii 25 de ani au transmis acelasi mesaj: UE inarmeaza-te si apara Ucraina! S-a vazut cum o apara la reuniunea de urgenta de la Paris de acum cateva zile. Au ajuns la sfarsit sa se certe ca la usa cortului. Despre ce Europa vorbim?

    • SUA sunt SUA, nu sunt nici Trmp nici Vance!
      Americanismul e reprezentat de Washington, de Franklin, de Lincoln, de Jeferson, de Roosevelt, de Reagan, de Ford. Până la a fi Trump emblema Americii mai trece ceva timp.

  7. Eu am inteles cu totul altfel discursul lui Vance. In loc sa ne dam jigniti poate nu ar fi rau sa vedem pe unde are totusi dreptate!

    • Presa independentă a verificat deja afirmațiile lui Vance și a constatat că în toate exemplele sale a răstălmăcit adevărul. Pe ici, pe colo, prin puncte esențiale.
      Libertatea de exprimare nu este absolută. Conform Declarației Fundamentale a Drepturilor omului o anumită libertate nu poate fi folosită pentru a suprima o alta. De exemplu cineva nu poate cere moartea sau umilirea altora. Jignirea nu este infracțiune, dar nu înseamnă că este acoperită de libertatea de exprimare.
      Majoritatea țărilor europene au un index al democrației superior SUA. Nu se răstește oul la găină, ci lupul moralist.

      • M-am oprit la „presa independenta”… chiar daca exemplele lui ar fi rastalmacit „adevarul”, care adevar(?), totusi mesajul lui e clar, si-s de acord cu el, democratia europeana e totusi limitata. Corectitudinea politica iti spune ceva?

        P.S Perchezitiile unor pensionar nemti si cele 800 de procese intentate de Habeck sunt acceptate ca adevaruri, chiar si de presa „independenta”.
        PPS Cite jigniri la adresa lui Trump si a americanilor intilnesti in presa „independenta”?

        • Trump jigneste si e jignit, asta-i felul lui de a face politica. In politica, Arunca cu vorbe dar nu arunca cu pietre, cel putin pana acum. Nu are nimic de a face cu politica „traditionala”. Pana la urma, nu e greu de inteles cum a ajuns clasa muncitoare sa voteze in America un individ bogat care nu-si plateste taxele si care are drept consilieri apropiati pe cei mai mari bogatasi ai lumii. E vorba de globalism si de disperarea unora care vad ca slujbele bine platite au disparut, dar nu vor sau nu pot sa-si schimbe profesia. Si de o propaganda in stil de golan de cartier, bine gandita pentru profilul acestui tip de alegator.

    • Desigur Vance are dreptate, democratia noastra e subreda. Nici nu e de mirare,
      cu trecutul ei recent si cu multe sincope.

      Cum s-ar putea compara cu cea americana, veche de 250 de ani, matura, cu institutii
      robuste, unde toate voturile au aceeasi pondere, unde nu se pomeneste ca cel ce pierde
      sa conteste rezultatul, ceea ce asigura o tranzitie neteda, si chiar eleganta a puterii si unde
      un asalt violent la institutiile-simbol ale democratiei este de neconceput.

  8. ,, “Democraţia e singurul sistem compatibil cu demnitatea şi libertatea umană, dar are un viciu: nu are niciun criteriu de selecţiune a valorilor de conducere”.
    Cred ca Petre Tutea a spus asta citind pe Bergson .

    Scenariu ; Europa se decupleaza silentios de SUA si se imprieteneste cu China . Iar SUA va fi inghitita economic incepind cu vecinii ei .

  9. Despre ce declaratii e vorba? DIn ce s-a vazut in presa Vance a avut argumente ideologice, iar Trump a vorbit de comert.
    O intrebare pe care n-am vazut-o deloc dezbatuta: de ce a pus Trump taxe vamale? Inainte nu erau?

  10. …în care purtătorul de cuvânt al găinilor europene se stropșește la un ou, iar oul îl ignoră total. Ilar e puțin spus. Parcă și văd Muma Americii sub forma unui geto-dac (creatură de 2mm) strașnic și transgenderizat in opinci și fustă alergînd cu arcanul după puișorul Sam (un hăndrălău de 2 metri) ca să-i scoată gărgăunii militariști din cap și să-l trimită la culcare. :) :) :)

  11. Alianța dintre Europa și China va duce, nu doar la împărțirea Rusiei și Africii, ci și la aruncarea in derizoriu a așa-zisei americi a boșorogilor nebuni, in plina dementa senila!
    (ambițiile și visele lor pacifice vor deveni zero barat la scară planetară până la sfârșitul secolului in curs vor deveni mai rău decât rusnacii de azi)

  12. Pentru ca fabula sa fie completa, se putea spune si ´se ratoieste oul la gaina´, daca n-ar fi o insulta la adresa simpaticului personaj de desene animate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Pavel
Cristian Pavel
Jurnalist cu vechi ștate de plată în peisajul media național. A lucrat în diferite poziții la ”Flacăra” (1990-1992), ”Expres” (1992-1994), ”Capital” și ”Succes” - Ringier România (1994-2000), ”Bani noștri” și ”Invest Romania” - Media On (2000-2002), ”eFinance” și ”Piața Financiară” - Finmedia (2002-2018). Actualmente este director editorial în Grupul Universul Juridic, ca redactor-șef al revistelor ”Legal Magazin”, ”Lady Lawyer” și ”Pro Universitaria”.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro