sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Se va schimba modelul economic al Romaniei ?

Efectele economice ale deprecierii monedei nationale vor fi, din pacate, puternic negative pe termen scurt, afectand principalul motor economic al Romaniei: consumul intern.

In mai anul curent, Banca Nationala a Romaniei a publicat raportul privind creditarea catre populatie si companii. Astfel, pana la momentul respectiv, creditele devenisera mai scumpe pentru companii, dar mai ales pentru populatie. In acelasi timp, cererea de credite era in scadere atat din partea companiilor, cat si din partea populatiei, iar bancherii se asteptau ca, in partea a doua a anului, cererea sa continue panta descendenta.

De atunci, au aparut cateva elemente suplimentare, puternic negative: riscul politic, scaderea leului si Hidroelectrica. Toate cu efecte puternic negative pentru creditare si pentru banci. Deprecierea leului, din punctul de vedere al creditarii, are doua efecte puternice: scumpeste creditele denominate in Euro deja existente si adanceste sentimentul de panica si nesiguranta pentru cei care au norocul de a nu avea de platit rate. In plus, insolventa Hidroelectrica va pune presiune foarte mare pe banci, care vor trebui sa provizioneze expunerea si vor fi mult mai atente pe cine si cu cat imprumuta. Si, peste toate, va prima riscul politic.

In aceste conditii, estimez o scadere puternica a creditarii in semestrul al doilea al anului curent. Efectele se vor simti in principal pe sectorul de consum discretionar (electrocasnice, bunuri scumpe, bunuri de lux), sectorul auto si cel imobiliar. Pe de o parte, toate acele bunuri sunt din import si vor avea preturi mai mari, iar pe de alta parte cumpararile se realizeaza prin credit, care va fi mai scump si mai putin accesibil.

Actualmente, ponderea in PIB a consumului intern in Romania este de aproape 60%, insa sunt convins ca in partea a doua a anului aceasta va scadea. Singurul sector economic care poate inlocui consumul este exportul. Acesta va fi stimulat de deprecierea leului. Problema pe termen scurt este imposibilitatea celor doua de a se sincroniza. Consumul va scadea mult mai rapid decat vor creste exporturile Romaniei. In plus, nu trebuie sa uitam ca Europa, catre care se duc peste 80% din exporturile noastre, este ea insasi in recesiune, cu o cerere in scadere.

Cred ca aici avem din nou de-a face cu fenomenul luminitei de la capatul tunelului. Anul acesta si probabil in prima parte din 2013, consumul Romaniei se va contracta si va trage dupa el si PIB-ul. Pentru populatie acesta va fi de departe cel mai vizibil efect. Incet-incet, insa, firmele exportatoare vor avea parte de o crestere a comenzilor, devenind mai ieftine pe plan international. Efectul asupra economiei ar putea sa se simta cel mai devreme in prima parte a anului viitor, insa aceasta crestere va depinde foarte mult si de evolutia internationala si de cat de coerenti sunt (sau nu) politicienii nostri. Am putea, astfel, ca la sfarsitul anului 2013 sa fim o economie mai supla si mai competitiva, care din 2014 sa inceapa o crestere sustenabila. Pana atunci, insa, suntem inca in tunel.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. De acord in principiu cu doua observatii: sectorul bunurilor de lux nu va fi afectat si in plus ar trebui sa mai renuntam la ideea ca deprecierea monedei este buna, caci se ieftinesc exporturile. Ce piete de export vedeti dvs. cand cele din UE se contracta?

  • Prin bunuri de lux nu intelegeti doar ceasuri si bijuterii de mii de euro. Personal cred ca orice bun care are un pret mai mare de 2-3 salarii este in general cumparat pe credit. Piata acestor bunuri va fi afectata.

   Referitor la avantajul deprecierii monedei. Strict din punctul de vedere al strainilor vom fi mai ieftini si in general mai ieftin = vanzari mai mari. Daca in Europa nu vor aparea datorita crizei obstacole in calea comertului liber (excese nationaliste) atunci am putea avea de castigat: Bosch sau De’Longhi de ex sunt avantajate sa vina in Romania pentru ca aici gasesc resurse mai ieftine. Avand in vedere ca de la inceputul anului Ron s-a depreciat fata de Eur cu 4% putem spune ca pretul deschiderii in Romania a unei fabrici pentru un detinator de Euro este acum cu 4% mai mic.

   Radu Ciofu,
   Analist financiar Transilvania Capital.

   • @) Radu Ciofu.
    Domnule, acestea sint mai degraba idei trimbitate de „finantistii” lumii.
    O tara trebuie sa aiba o moneda puternica si sa produca, in primul rind pentru ea si apoi pentru altii.
    Adica ce ?! o moneda slaba, toata fondurile speculative sa cumpere orice pe nimic ?
    Vedeti, lumea e cum e tocmai datorita financializarii ei. Pe vremuri astia erau camatarii de la coltul strazii, iti dau un ban si-mi dai inapoi doi. Nu se poate domnule. Nu astia creaza plusvaloarea.

 2. Aici cred ca-i uitat pe investitorii care sunt deja in Romania. Ei au nevoie de predictibilitate: volatilitatea cursului nu prea e pe placul lor.

 3. „In acelasi timp, cererea de credite era in scadere atat din partea companiilor, cat si din partea populatiei, iar bancherii se asteptau ca, in partea a doua a anului, cererea sa continue panta descendenta.”

  Accesul la credite este determinat şi de venitul net legal şi impozitat al solicitantului, iar în privinţa asta viitorul nu sună bine:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-12804008-oficialii-romani-vor-propune-saptamana-viitoare-fmi-trecerea-impozitarea-progresiva-veniturilor-masa-lucru-sunt-mai-multe-scenarii-favorit-fiind-cel-cote-15-20-30.htm

  http://www.money.ro/cota-progresiva–scenariu-posibil-din-2013_1224373.html

  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/scenariile-guvernului-impozit-progresiv-de-pana-la-30-liviu-voinea-270533.html

  http://www.cotidianul.ro/guvernul-cere-fmi-trecerea-la-impozitarea-progresiva-a-veniturilor-188674/

  ~Nautilus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Ciofu
Radu Ciofu, analist financiar Transilvania Capital

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro