joi, ianuarie 27, 2022

Securitatea, Alianța 2020 și adolescenții

Iminența alegerilor prezidențiale, dar și apropierea cu pași repezi a anului electoral 2020, cu două rânduri de alegeri extrem de importante- locale și parlamentare-, readuc în actualitate codurile de integritate.
Adică acel minim și elementar set de valori morale pe care cei care doresc să acceadă la vreo dregătorie ar trebui să le îndeplinească.
În ceea ce mă privește, privesc cu un scepticism mai mult decât rezonabil toată agitația cu pricină. Nu de alta, dar și în 2016, toate partidele au jurat că vor dovedi toleranță zero față de corupți, imorali, inși certați cu legea, foști angajați sau colaboratori ai serviciilor secrete. Or, în ianuarie 2017, atunci când noii aleși de la toate nivelurile au intrat, cum se spune, în pâine, realitatea s-a dovedit cu totul alta. În contradicție cu angajamentele anterioare și cumplit de dezamăgitoare. Faptul că președinția celor două Camere ale Parlamentului era asigurată de doi cetățeni cu mari probleme penale, unul ajuns deja la închisoare, celălalt salvat de trimiterea în judecată de refuzul Senatului, adică de frăția pesedisto-aldistă, de solicitarea a-i fi ridica imunintatea pentru simplul motiv că toți suntem egali, însă unii sunt mai egali decât alții mă determină să privesc cu maximă prudență toate noile jurăminte și angajamente de puritate și castitate luate de toți cățelușii care se jură că nu fură, dar foarte adeseabsunt prinși cu rața în gură ce-și fac pe mai departe veacul prin politica românească.
Zilele trecute, Alianța 2020, USR plus PLUS, a emis un comunicat redactat în termeni categorici în care afirmă că respinge din start orice candidatură a cuiva asupra căruia planează suspiciunea că s-ar fi numărat printre colaboratorii ori slujbașii Securității. Sunt cel puțin două motive în virtutea cărora șefii Alianței au socotit utilă precizarea cu pricina.
Mai întâi pentru că mult prea adesea, dar rareori cu argumente sau dovezi, membrii USR-PLUS sunt acuzați că provin din familii care,într-un fel sau altul, ar avea ori ar fi avut legături cu foști angajați ai Poliției politice, Nu mai pun la socoteală acuzele de neo-marxism ce li se aduc pe la felurite televiziuni. Cel mai adesea fiind auzit vorbind aiurea un anume Octavian Hoandră care întunecă ecranul la Realitatea tv, în pofida faptului că relațiile lui cu televiziunea sunt sensibil egale cu cele pe care le am eu cu Sfântul Scaun.
În al doilea rând, s-a stârnit o oarecare vâlvă că USR-PLUS ar dori să îi excepteze de la prevederile cu pricina pe cei care au semnat angajamente înainte de a fi ajuns la vârsta maturității. De aici necesara clarificare venită din partea d-lui Dan Barna. I-am auzit adesea pe reprezentanții CNSAS că ar fi nenumărate astfel de cazuri de copii siliți să semneze cu Securitatea. Că angajamentele celor care avea la recrutare între 12 și 18 ani au fost obținute în condiții mai mult decât dramatice. Traseul celor pe capul cărora a căzut beleau era diferit de la caz la caz. Unii erau abandonați, alții își continuau activitatea, o a treia categorie erau trecuți în adormire pentru ca, peste câtva timp, să li se reamintească că au pe mai departe de plătit o datorie.Sunt cazuri cunoscute ale unor persoane care, la un moment dat, au dobândit expunere publică și despre care s-a aflat că eele însele s-au dus să își ofere serviciile sperând că astfel vor obține mult visata negație, un post mai bun, mai aproape de casă, un pașaport. Și încă câte altele.
O decizie categorică precum aceea a USR-PLUS ar putea fi socotită momentan dură și nedreaptă, însă ea exclude interpretări, derogări, excepții de la regulă. Iar la acordat de dispense, indulgențe, excepții se știe foarte bine că suntem experți. Mai pe românește, să reamintim proverbul paza bună trece primejdia rea. Însă dacă admitem că minorii de dinainte de 1989 care au semnat pactul cu diavolul Securității pot fi acuzați de lașitate, de faptul că în 30 de ani nu și-au mărturisit greșeala, mă întreb dacă nu cumva au vreo vină și nu oricare, ci una gravă care ar trebui pedepsită ca atare politicienii, începând cu președinții Republicii, continuând cu șefii de guverne și partide, cu parlamentarii care nu au luat nici o măsură spre a-i pune la plată, a-i trage la răspundere, a-i deposeda de privilegii pe oamenii PCR și ai Securității ce au obținut prin minciuni, șantaje, intimidare, nenumărate presiuni astfel de angajamente. Să înțelegem oare că politicienii acceptă minciuna ce ni se tot repetă. Că deh, astea erau legile țării, că așa erau vremurile, teribil de nedrepte, că securiștii nu și-au făcut decât datoria, că merită pensiile consistente, și că fostul șef al Securității comuniste, Iulian Vlad, ar fi fost chiar un exemplu de conduită. Elogiat ca atare tot pe la Realitatea, de domnii Gușă, Rareș Bogdan și Hoandră.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  • Da, dar minorii de atunci au 40 de ani acum. Adevărul i-ar fi eliberat, dacă n-au făcut-o avem o mie de motive să credem că au profitat de acele legături… ( evident e valabil și pentru majori, dar sunt sigur că măcar pentru minori societatea ar fi fost cât se poate de tolerantă )

 1. Scepticismul afisat direct ,referitor la tema abordata, este clar intemeiat .Nu apartenenta unor cetateni la securitatea ceausista, indiferent de forma de angajament, facuta la vremea respectiva , este problema . Problema este daca acesti cetateni, au ramas fideli, unor concepte de natura comunista si daca urmasii lor si ai famililor lor si prietenii urmasilor lor , se pot integra intr-un partid politic actual (si este clar , ca nu ii poate opri nimeni sa faca asta ) .O simpla includere in statut ,fie si urmata de o asumare de raspundere personala , este suficienta ? In fapt intreaga tarasenie, are doar darul (posibilitate evidenta ) de a pacali electorii de orisice fel , atita timp cind in mod real ,nu ii poti opri , decit pe aceia care s-au dovedit colaboratori sau semnatari ai unor intelegeri scrise , (marea majoritate au deja o virsta ). Atita timp cit acesti oameni , presupusi colaboratori , nu au facut rau societatii , cetatenilor si au semnat doar o hirtie in conditii stiute doar de ei , nici acesti oameni nu pot fi opriti , sa faca parte dintr-o organizatie politica . E doar o actiune , ce isi doreste sa aiba un efect electoral .

  • semnatura pe un angajament este arhisuficienta pentru a evita sa am de-a face in orice forma cu autoarea/autorul semnaturii.
   Indiferent de motivele care au determinat semnarea documentului.
   Virste de fani sau apropiati ai securitatii – chiar ne facem ca am uitat ca se faceau recutari inca din invatamintul preuniversitar ? Eram in clasa X si gasca mea stia cine erau cele 4 floricele care dadeau raportul periodic despre restul clasei ! (foarte posibil ca erau si alte floricele, care la rindul lor dadeau raportul despre cele 4 anterior mentionate).

 2. Cu de isi bate pasha capul…

  Ma asteptam de la partidele politice sa dezbata optiuni si programe, viziuni. Primesc in schimb Teoria Mentosanului.

  Vom renunta la imbecilitatea salariului impus de guvern sectorului de afaceri? Cunoscut aberant sub denumirea de „salariu minim”? Vom transparentiza procedurile de reglementare a societatilor comerciale? Vom introduce tipurile moderne de contracte de munca? Vom permite in mod real accesul imm la achizitii publice? Vom introduce posibilitatea legala de a continua activitatea dupa iesirea la pensie? Vom introduce concurenta in educatie, cercetare si sanatate? Si mai sunt si alte intrebari.

  Raspunsul politicienilor: cine nu a mancat salam cu soia nu are voie la ciolan!

  Pariez ca daca iarasi vom avea absenteism tot pe alegatorul scarbit vom da vina nu pe imbecilitatea si iresponsabilitatea tuturor partidelor politice.

 3. Am cunoscut tineri care nici nu erau nascuti in 1989 si care sunt mai comunisti decat bunicii lor.

  Nu stiu cati romani chiar din securitate chiar aveau convingeri comuniste. Cei care chiar colaborau din motive de lipsa de caracter adesea au facut-o in deceniul rece in special. Acum sunt morti sau senili.

  Iar ca sa presupunem ca ei au transmis cumva convingeri sau tare de caracter copiilor sau nepotilor cred ca e exagerat avand in vedere cum functioneaza familia romaneasca.

  Dupa parerea mea ne pierdem timpul cu lucruri inutile cand si asa stam prost la aproape orice am putea sta prost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro