luni, septembrie 21, 2020

Secvențe din mocirla presei

Campionii mizeriei din presa audiovizuală actuală, Antena 3 și RTV, se află în cea mai sângeroasă campanie împotriva Laurei Codruța Kövesi, în conivență cu o instituție politizată, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Cât de departe a mers acestă înțelegere obscură între instituție și falanga voiculesciană care cuprinde și LUJU, se vede din plângerile executate de LUJU împotriva Laurei Codruța Kövesi și a altor „inamici”, plângeri devenite apoi subiect de denigrare în emisiunile Antenei 3 și RTV. Chiar încercarea insistentă a adjunctei SIIJ de a obține dosarul TelDrum pe baza unei plângeri depuse de un anume Ștefan Iulian (ironie: așa îl chema pe actorul de comedie preferat al lui Caragiale!) e cusută cu ață albă din același mosor. Dealtfel, Parchetul General a constatat că dosarul TelDrum nu are nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al SIIJ”. Episodul de top în manipulare și preluare a minciunii de o instituție a justiției este cel numit de presă „Kövesi la crama lui Ghiță”. Antena 3 a difuzat o imagine conform căreia fosta șefă DNA se afla într-o presupusă vizită în crama lui Sebastian Ghiță. Imaginea trucată face parte din „dovezile” aduse de reclamantul Ghiță (cel fugit la Belgrad de frica justiției) într-unul din dosarele de anchetare a procuroarei Kövesi. Pentru a face credibilă această mistificare vizibilă cu ochiul liber (dealtfel, în colțul din dreapta sus se menționează că e colaj), la SIIJ este chemat ca martor Ion Cristoiu pus să certifice autenticitatea pozei. Iar „maestrul” consfințește porcăria fară să clipească. O simplă căutare pe internet relevă că pentru operațiunea de dezinformare sunt montate figurile doamnei Kövesi și a lui Ghiță într-o imagine Getty dintr-o cramă austriacă. Dar SIIJ le pune la dosar spre folosință.

Un derapaj de râsul presei a fost observat de Pagina de media în 18 martie 2019 la Radio România: jurnalul de știri de la ora 22 cuprindea opt știri cu opt miniștri, un jurnal guvernamental de toată frumusețea. Iată cum descrie paginademedia.ro succesiunea știrilor: Știrea 1: Ministrul Rovana Plumb – „Am creat 80.000 de locuri de muncă”. Știrea 2: Viorica Dăncilă – „Investiția de la Craiova e un semnal de încredere pentru economie”. Știrea 3: Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu –„Facem tot posibilul ca programul Rabla să fie lansat”. Știrea 4. Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a vizitat în această seară șantierul variantei ocolitoare a orașului Bacău. Știrea 5 – Ministrul de finanțe, Orlando Teodorovici -„Discuțiile despre modificare ordonanței 114 se vor finaliza până vineri”. Știrea 6 – Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu îi îndeamnă pe elevi să participe la simulări. Știrea 7 – Ministrul Agriculturii, Petre Daea spunea la Bruxelles că proiectele se află în stadiul avansat al negocierilor. Știrea 8 – Ministrul Sănătății, Sorina Pintea și omologul său ungar au convenit la Budapesta încheierea unui Memorandum. Și gata. Finanțat de guvern, radioul public face astfel figură de slugă în disprețul publicului său.

Televiziunea publică se înscrie și ea în aceeași paradigmă a servilismului politic. Emisiunea promovată de conducere, România 9, este bancomatul prin care sunt plătiți de PSD/ALDE diversioniștii partidului degizați în jurnaliști, așa cum a arătat Newsweek România într-o investigație. MediaSind a cerut repetat Comisiei parlamentare de Cultură și Mass-media să ia în considerare numeroasele abuzuri ale conducerii TVR, în special ale președintei Doina Gradea și să o demită. Discrepanțele salariale, dotărea tehnică inadecvată noilor tehnologii, recuperarea unor drepturi salariale, încălcarea independenţei editoriale a jurnaliştilor și nerespectarea legalității și transparenței în cheltuirea banului public sunt câteva din neregulile semnalate.

O secvență mai curând întristătoare decât mizerabilă este renunțarea unui post echilibrat, DIGI 24, la jurnaliști maturi, profesioniști și la emisiuni de educare aproape inexistente în peisajul audiovizual atât de precar la noi. Despărțirea de Tudor Mușat, un excelent moderator și de Adriana Nedelea, o știristă dinamică și expresivă, a lăsat un gol vizibil. Iar ieșirea din grilă a Pastilei de limbă și a emisiunii Dă-te la o carte realizate de scriitorul Radu Paraschivescu indică o întoarcere din drum.Vorba realizatorului, anunțat „cavalerește” că ultimele opt ediții filmate nu îi vor fi plătite:„Fie-le amintirea pastelată”.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Foarte trist este si ca entitati serioase precum domnul Mărieș și Asociatia sa 21 Decembrie
  au cazut in capcanele puse de LUJU si de Antena 3 prin care un jurst de talie europeana precum dl Augustin Lazar este terfelit doar entru ca a obtinut calificative profesionale de FOARTE BINE.

  • Nu inteleg de ce dl Maries a „cuplat” la propaganda mizerabila a celor de la A3,LUJU si RTV. exact zilele acestea cand exista o actiune in evolutie privind numirea procurorului sef la Procuratura Generala. Ar fi avut tot timpul din lume sa-l atace pe Lazar ,inca de cand acesta a fost numit procuror sef acum cativa ani de zile.

   Cateva explicatii posibile ar fi:

   1) Nu s-a documentat corect inainte de a deschide gura

   2) A fost „intors” ( cei care au ceva experienta de viata stiu ce inseamna acest lucru ) de niste baieti de specialitate.

   3) Are o polita personala de platit lui A. Lazar poate in legatura cu dosarul revolutiei sau al mineriadelor facandu-l raspunzator de situatia acestora.

   In oricare dintre cele trei situatii atidudinea adoptata nu face altceva decat sa-i scada credibilitatea in ochii celor care il mai apreciau.

 2. Daca as avea rabdarea sa stau pe Haznaua 3 ori pe RTV 5 minute, cred ca m-as sufoca.
  Si, fara a face un sondaj, mi se pare ca si multa lume s-a convins ce „marfa” vind.
  Mie insa imi rasuna un ecou, „Lasati Justitia sa-si faca treaba!”
  Grupul Infractional Organizat de la guvernare profita enorm de anumite proteste.

 3. „O secvență mai curând întristătoare decât mizerabilă este renunțarea…”

  Sunt surprins să constat mereu că tot mai există câte cineva surprins de calitatea execrabilă a jurnaliștilor…
  De curând o reputată reprezentantă a mass-media care, realizând „România te iubesc”, a descurcat ițele infracțiunilor de nivel înalt, jafuri de proporții fabuloase din averea publică, „a prins drag de PSD”. Păi, cine-i cunoștea mai bine pe infractorii despre care povestise?!…

  Cine zice că dragostea nu încețoșează mintea și nu aprinde călcâiele?!
  Asta îmi amintește de fulgerătoarea poveste de iubire dintre Sportivul Crocodilu’ și doamna Veronica. Ori de iubirile Geaninei, inclusiv cu cel care ne recita la TV despre „Tatăl autostivuitorul…”.

  Acum, dacă guvernarea cleptocrată nu mai are resurse, iar repatrierea rezervei naționale de aur întârzie, doamna candidat PSD (pe loc eligibil) în Parlamentul European ne spune că un ajutor prețios pentru cleptocrație poate veni de la dl Frank. De altfel, ca și în Venezuela, în România resursele naturale, precum cele de la Roșia Montana, sunt [și au mai fost] vizate de oligarhi.

  Dar, cândva au mai trecut și alții prin posturi înalte. ȘI, dincolo de păstrarea dreptului dobândit, cum zice Constituția, apar unele întrebări…
  Odată ajunși în funcții, incompetenții pro-cleptocrați nu mai pot fi îndepărtați de la Radio sau postul public de televiziune?! Că unii sunt acolo din vremuri imemoriale, iar obiceiurile de clan și castă sunt la TVR dintotdeauna!

  Că mi-amintesc că astfel de întrebări s-au pus și pe vremea când TVR a fost condusă de dl Săftoiu. Speranțe de reformă au fost și sub conducerea d-lui Stelian Tănase…
  De ce nu s-a schimbat nimic?

  Păi, simplu, din cauza calității morale a jurnaliștilor. De cum s-a schimbat puterea, TVR a devenit organ de propagandă pentru noii conducători.

  Despre ce instrument de propagandă mass-media zicea autoarea articolului că este echilibrat?!…N-am observat niciunul. Și dacă ar fi echilibrat, ar fi imparțial? Și dacă ar fi imparțial, ar fi și obiectiv?

 4. Dintr-o mare curiozitate m-am uitat in seara de 3.04. la a3 dupa ora 21…A meritat din plin,spectacolul a fost total… Ei :incruntare,invective,bale la gura,ochi dati peste cap,riposte unul catre celalalt,etc.etc. Eu :rasete,satisfactie,buna dispozitie…Sper ca a fost prima repriza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.