joi, iulie 25, 2024

Selecția naturală favorizează inteligența artificială (AI) în detrimentul inteligenței umane?

Faptul că meduzele au supraviețuit 
peste 500 de milioane de ani, deși nu au creier, dă speranțe multor oameni.
Autor necunoscut

Sunt fericit că am trăit și ziua când criză climatică, „cod roșu pentru umanitate”, Armaghedon climatic, extincție climatică și alte invenții lingvistice asemănătoare au părăsit lista catastrofelor inexorabile generate de oameni. Ce s-a întâmplat?

Pe 30 mai 2023, Center for AI Safety a publicat o declarație intenționat generală, dar menită să provoace :

Atenuarea riscului de extincție din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear.

Wow! Chiar așa? Prin urmare, prioritățile globale ale omenirii nu mai includ, pentru prima dată, schimbarea climei provocate de oameni? Dar IPCC?! Dar Greta?! Ce vor mai face de-acum încolo?!

Este o declarație care merită atenție, doar dacă citim doar numele celor peste 350 semnatari: fondatori  și colaboratori ai OpenAI, Google Deepmind, Anthropic și alte laboratoare de inteligență artificială, miliardarul Bill Gates, vizionarul Ray Kurzweil, Martin Rees, astrofizician și co-fondator al Centrului pentru studiul riscului existențial de la Universitatea din Cambridge, activistul climatic Bill McKibben, cercetători, profesori universitari ș.a. Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio, doi dintre cei trei cercetători care au câștigat un premiu Turing pentru munca lor de pionierat în domeniul rețelelor neuronale și care sunt adesea considerați „nașii” mișcării moderne de inteligență artificială, au semnat declarația.

Obținerea adeziunilor a fost asigurată de Dan Hendrycks, directorul lui Center for AI Safety și autorul unei serii de lucrări relevante, inclusiv a celei intitulate Natural Selection Favors AIs over Humans, de la care am împrumutat titlul contribuției mele (cu o modificare pe care o voi explica într-un articol viitor).

Ca și fracturarea hidraulică – inventată în 1947, dar intrată în atenția populară de-abia în 2010, prin fake documentarul Gasland, inteligența artificială AI poate fi urmărită din 1935, o dată cu mașina propusă de Alan Turing și testul care-i poartă numele. Dezvoltarea și progresul  AI au avut loc în salturi mai mici sau mai mari de-a lungul ultimelor nouă decenii, dar opinia publică și blogosfera s-au activat serios abia după apariția lui ChatGPT (noiembrie 2022) și, mai ales, a variantei îmbunătățite GPT4, introduse după doar patru luni (martie 2023).

Dacă ChatGPT putea procesa doar text, noua versiune GPT4 a demonstrat un progres uluitor: crearea unui website complet funcțional plecând doar de la o schiță pe o bucată de hârtie, ceea ce a evidențiat capacitatea multimodală a AI de a procesa imagini, video, audio și text și de a scrie cod. Nu voi repeta aici aceleași lucruri pe care (probabil) le-ați citit/văzut la știri și pe rețelele de socializare. Aș dori doar să atrag atenția că, după 40 ani de la formularea ei de către matematicianul și scriitorul Vernor Vinge, intrăm într-o perioadă ale cărei prime semne deja s-au arătat – singularitatea tehnologică:

O singularitate tehnologică este un eveniment ipotetic care are loc atunci când inteligența artificială depășește inteligența umană, ceea ce duce la o accelerare exponențială a progresului tehnologic, având ca rezultat final o transformare fără precedent și imprevizibilă a civilizației umane și a civilizației mașinilor.

Mai mult, Vinge a scris că acest eveniment va duce la o accelerare exponențială a progresului tehnologic și la o transformare fără precedent și imprevizibilă a civilizației umane. Deoarece noua superinteligență va continua să se perfecționeze și va avansa tehnologic într-un ritm de neînțeles astăzi, în final, se va ajunge la sfârșitul erei umane. După care a adăugat că ar fi surprins dacă evenimentul ar avea loc înainte de 2005 sau după 2030. Suntem în anul de grație 2023.

Numele superinteligenței propuse de Vinge este astăzi AGI – Artificial General Intelligence – și una dintre definițiile propuse pleacă de la faptul că inteligența umană este limitată (nu doar de „meduzele” descrise în motto!), în timp ce inteligența mașinilor are potențialul de a depăși capacitățile umane în orice domeniu. Astfel, AGI este teoretic capabilă să îndeplinească orice sarcină cognitivă pe care o poate îndeplini un om: înțelegerea limbajului natural, raționamentul, învățarea, rezolvarea de probleme și luarea de decizii. O entitate AGI ar trece probabil testul Turing. Cei care ați vizionat filmul Ex Machina (2014) aveți o exemplificare a calităților umane ale unei inteligențe artificiale umanoide foarte avansate. Nu suntem încă acolo cu GPT4, dar, în mod ciudat, apar tot mai multe comportamente și capacități care ar putea sugera că suntem destul de aproape.

În eseul său, publicat pe 6 mai 2023, Dan Hendrycks avansează o ipoteză îndrăzneață despre modul în care inteligența artificială va depăși pe cea umană. Selecția naturală ar putea da naștere unui „comportament egoist” în cadrul AI, deoarece aceasta se străduiește să supraviețuiască (vezi teoria despre „gena egoistă”, Richard Dawkins, 1976). Mai grav, se susține ideea că selecția naturală creează stimulente pentru ca agenții AI să acționeze împotriva intereselor umane:

Presiunile concurențiale dintre corporații și forțele militare vor da naștere unor agenți de inteligență artificială care vor automatiza rolurile umane, îi vor înșela pe alții și vor câștiga putere. Dacă astfel de agenți au o inteligență care o depășește pe cea a oamenilor, acest lucru ar putea duce la pierderea controlului asupra viitorului umanității.

Selecția naturală acționează asupra sistemelor care concurează și variază, iar speciile egoiste au de obicei un avantaj față de speciile altruiste. Această logică darwiniană s-ar putea aplica și agenților artificiali, deoarece, în final, acești agenți ar putea fi mai capabili să persiste mai bine în viitor dacă se comportă în mod egoist și își urmăresc propriile interese fără să țină cont de oameni, ceea ce ar putea prezenta riscuri catastrofale.

 În prezent, aceste predicții pot fi respinse pentru că nu știm încă modul în care modificările generate de selecția naturală vor fi implementate. Probabil, noile AI-uri vor fi doar niște versiuni îmbunătățite ale chatbot-urilor curente sau programelor care pot bate oamenii oricând și la orice nivel în jocurile de șah sau Go (vezi Inteligența artificială ca o Lebădă Neagră și impactul asupra viitorului, 2017).

Totodată, se pot asambla împreună printr-o varietate de metode ML (machine learning) sau, de ce nu, pot crea o nouă paradigmă existențială.  Oamenii, prin combinarea abilităților lor cognitive, pot crea inteligențe colective (cum ar fi limbajul, cultura, internetul) prin care au devenit specia dominantă a planetei. Aceste inteligențe colective au un IQ mai mare decât cel al unui singur individ. Dar și AI-urile pot forma inteligențe colective, cu un IQ superior. Două aspecte trebuie menționate aici. A) „Creierul” computerului este mai rapid decât mințile umane și devine tot mai rapid. Microprocesoarele operează de cel puțin un milion  de ori mai rapid decât neuronii umani. Adică, ceea ce AI-urile pot „gândi” într-o secundă, oamenii ar avea nevoie de cel puțin 11 zile. B) Relativ la ansamblurile formatoare de inteligențe colective, oamenii au dificultăți în a activa în grupuri largi și pot fi îndoctrinați și manipulați de gândirea de grup ori alte forme de idioțenie colectivă.[[1]] În plus, după cum am prezentat în articolul Paradoxul sapiențial, capcana bârfelor și unele schimbări climatice, organizarea și funcționarea creierelor noastre nu permit menținerea de relații sociale stabile cu mai mult de 150 persoane (așa-numitul număr Dunbar). Ori AI-urile pot acționa simultan în grupuri de mii sau chiar milioane de entități, așa cum procedează computerele noastre conectate la internet. Acest mod de asamblare creează premise importante pentru formele de auto-organizare a AI-urilor, ajutându-le să depășească inteligențele colective umane.

Dacă luăm în considerate incertitudinile și elementele necunoscute (încă) ale asamblărilor de AI, vom putea totuși să facem predicții rezonabile despre viitorul AI-urilor?

Răspunsul este DA. Hendrycks argumentează astfel:

În trecut, oamenii au reușit să facă predicții cu succes despre eclipsele de lună și mișcările planetare fără o înțelegere deplină a gravitației. Ei au proiectat dinamica reacțiilor chimice, chiar și fără o teorie corectă a fizicii cuantice. Ei au formulat teoria evoluției cu mult înainte de a se ști despre ADN. În același mod, putem prezice dacă selecția naturală se va aplica într-o anumită situație, și să prezicem ce trăsături va favoriza selecția naturală.

Viitorul AI controlat/determinat de selecția naturală pleacă de la două postulate  legate între ele în moduri variate și depinzând de condițiile de implementare (Fig. 1):

 • Selecția naturală poate fi o forță dominantă în dezvoltarea AI. Concurența și lupta pentru putere poate atenua efectele măsurilor de siguranță, lăsând forțele „naturale” să selecteze agenții AI supraviețuitori.
 • Evoluția prin selecție naturală tinde să dea naștere unui comportament egoist. Deși există exemple de comportament cooperant în unele cazuri (furnicile, albinele), dezvoltarea AI va fi egoistă, nu altruistă, ceea ce ar eroda controlul uman.

Fig. 1. Forțele care alimentează egoismul și erodează siguranța (modificat după Hendrycks, 2023)

Presiunea evoluționistă conduce adeseori la comportamente egoiste printre organisme: manipulare, violență sau decepționare. Un exemplu bine-cunoscut din ultima categorie este al cucului femelă care-și depune ouăle în cuibul altei păsări, ce este păcălită crezând că sunt ouăle ei.

După circa 4 miliarde de ani în care Pământul a cunoscut numai forme de viață organice, am putea asista la apariția primelor forme de viață non-organice sau cel puțin la apariția agenților non-organici AI. Nu este un secret că oamenii s-au temut de AI încă de la începutul erei computerelor și diverse medii culturale (filme, romane) au capitalizat această teamă. Filme SF precum 2001: A Space Odyssey, Terminator, Minority Report, Wall-E sau Matrix sunt doar câteva exemple.

Ceea ce merită adus în discuție aici este faptul că darwinismul nu depinde de biologie. Logica evoluției prin selecție naturală,  expusă  în Originea speciilor (1859), nu se bazează pe discutarea proprietățile genelor sau a DNA, descoperite mult mai târziu. Cei care sunt familiari cu ecuația Price – ecuația principală care descrie evoluția caracteristicilor, știu că nu există nicio referință la biologie ori genetică.

Și atunci, de ce să nu acceptăm că evoluția poate avea loc și în afara sferei biologice? Darwinismul a fost deja aplicat în studiul ideilor, economiei, cosmologiei, fizicii cuantice ș.a. Studiul pe care l-am publicat în 2010 și nominalizat pentru ENI Awards 2012 – Using Gene Expression Programming to estimate sonic log distributions based on the natural gamma ray and deep resistivity logs: A case study from the Anadarko Basin, Oklahoma – a fost o aplicație directă a unor algoritmi genetici care funcționează prin găsirea unei soluții cât mai bune cu putință la probleme de optimizare dificile, imitând procesul de evoluție din natură, așa cum a fost descris de Darwin.

Un clasic exemplu de evoluție non-biologică îl reprezintă browserele web, care de la începuturi până astăzi, au suferit numeroase modificări și dezvoltări pentru a se adapta mai bine mediilor internet și nevoilor utilizatorilor. De la Mosaic,  Netscape Navigator și WebExplorer – rudimentare ca și primele forme de viață, s-a ajuns, prin acumulări evolutive de noi trăsături, la constelația modernă de browsere – Internet Explorer, Mozilla FireFox, Internet Edge, Google Chrome, Safari, Brava, Opera și altele. Istoria apariției și dezvoltării browserelor web mimează evoluția formelor de viață: adaptare, creșterea gradului de acomodare cu mediul înconjurător, adăugarea și perpetuarea de noi trăsături avantajoase pentru propagare, extincție și înlocuirea cu alte forme, mai specializate, mai adaptate, mai reziliente.

Dacă viața pe Pământ a avut nevoie de câteva miliarde de ani pentru a evolua de la organisme uni-celulare la formele complexe de astăzi, evoluția browserelor web a avut loc în câteva decenii. De câte ori deschideți calculatorul, tableta sau telefonul inteligent (!), browserele caută ultimele upgrade-uri disponibile, le instalează și astfel evoluează aproape săptămânal, cu pași mici. La scară anuală, apar schimbări mai mari, macro-evoluționiste. De ce să nu vorbim despre o viață non-organică, digitală, a cărei rată de evoluție o depășește cu mult pe cea umană?

Dacă evoluția vieții pe Pământ a avut nevoie de câteva miliarde de ani, inteligența artificială tocmai a ieșit din supa sa non-organică. Iar trecerea de la ChatGPT la GPT4 a durat doar 4 luni. Ne putem aștepta la formele de AGI în următorii 40 ani? Cred că da, bazându-mă pe ratele de evoluție complet diferite ale celor două tipuri de viață.

Un fragment autobiografic

Există o serie de motive pentru care selecția naturală ar putea favoriza AI în detrimentul oamenilor. În primul rând, AI-urile pot fi proiectate pentru a fi mult mai eficiente și mai eficace decât oamenii în multe sarcini. De exemplu, AI-urile pot procesa informații mult mai rapid decât oamenii și pot stoca și accesa cantități mari de date. Acest lucru le conferă un avantaj semnificativ în multe medii competitive.
În al doilea rând, AI-urile pot fi actualizate și îmbunătățite mult mai rapid decât oamenii. Oamenii sunt limitați de evoluția lor biologică, care este un proces lent și gradual. Pe de altă parte, AI-urile pot fi actualizate și îmbunătățite mult mai rapid, atâta timp cât există suficiente date și putere de calcul disponibile. Acest lucru înseamnă că AI-urile se pot adapta rapid la noi provocări și oportunități, în timp ce oamenii pot rămâne în urmă.
În al treilea rând, AI-urile nu sunt limitate de aceleași constrângeri fizice ca și oamenii. AI-urile pot exista în formă digitală, ceea ce înseamnă că pot fi copiate și distribuite cu ușurință. De asemenea, acestea nu sunt supuse acelorași limitări fizice ca și oamenii, cum ar fi îmbătrânirea și bolile. Acest lucru le conferă AI-urilor un avantaj semnificativ în ceea ce privește longevitatea și rezistența.

Bibliografie
Bostrom, Nick. Superinteligența: Paths, Dangers, Strategies, Oxford University Press, 2014.


Tegmark, Max. Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence. Knopf, 2017.


Russell, Stuart J., Dewey, David, Tegmark, Max și Norvig, Peter. Artificial Intelligence: A Modern Approach. Pearson Education, 2022.

(extrase dintr-o autobiografie scrisă de o inteligență artificială pe 8 iunie 2023)

Concluzii

În centrul conceptului de singularitate tehnologică, propus acum 40 de ani, se află ideea că o superinteligență începe să creeze mai mult din ea însăși și să-și îmbunătățească în mod continuu propriile capacități, fără a fi nevoie ca un om să o antreneze sau să o producă fizic. În acest moment, o superinteligență ar fi capabilă să inoveze atât de repede, încât noi, oamenii, constrânși de propria noastră limitare mentală, am pierde ritmul cu rata de îmbunătățire a acesteia și am avea în mâinile noastre un geniu care a fost scos din sticlă și pe care nu mai putem să-l punem la loc. Superinteligența ar putea să se dovedească a fi o creatură binevoitoare care își folosește capacitățile sale uimitoare pentru a vindeca practic toate bolile umane și pentru a face progrese incredibile în înțelegerea universului. Dar nu avem cum să știm asta înainte de a ajunge în acea singularitate. Este nevoie să ne asumăm riscurile imprevizibile.

Scepticii vor spune că, înainte de a reprezenta o primejdie semnificativă pentru umanitate, superinteligența ar trebui să atingă două performanțe pentru a prelua controlul asupra umanității:

1. Să devină sensibilă și să dezvolte conștiință, emoții, sentimente, la fel ca oamenii.

2. Să devină mobilă, ca roboții, pentru a putea naviga în lumea fizică și să opereze în case, orașe, munți și păduri, la fel ca oamenii. 

Până la data scrierii acestui articol (8 iunie 2023), AI nu a atins aceste performanțe. Dar proprietățile demonstrate până acum și ritmul evolutiv uluitor sugerează că timpul în care AI le va atinge nu este prea departe. Iar faptul că AI tocmai a spart (hacked) sistemul de operare al inteligenței umane – limbajul– este un argument al iminentei apropieri de singularitatea tehnologică. Revoluția AI în curs de desfășurare a pus stăpânire pe limbaj la un nivel care depășește capacitatea medie umană. Iar aceasta înseamnă că AI are acum la îndemână cheia principală a tuturor instituțiilor noastre, de la bănci la școli la biserici, pentru că, folosind limbajul, dăm instrucțiuni băncii noastre, inculcăm cunoștințe în mințile elevilor noștri și ne rugăm Dumnezeului nostru. Limbajul este, de asemenea, instrumentul nostru cel mai complex pentru a crea legi și mitologii, zei și bani, artă și știință, prietenii și tratate politice. (Y. N. Harari, 2023 – AI and the future of humanity)

Ne vine greu să acceptăm că o super-inteligență non-umană nu trebuie să fi venit din spațiul extraterestru, ci a fost creată de noi. Dar, ca în celebrul poem goethean al ucenicului vrăjitor, în absența unui stăpân competent și vigilent, lucrurile scapă rapid de sub control.

Viitorul? Un previzibil sfârșit al umanității în istorie. Pe termen lung, AI-urile vor deveni urmașii de drept ai oamenilor, care își vor pierde statutul de diamantul din coroana creației.

Sau, citându-l pe Geoffrey E. Hilton, „the Godfather of AI”,

Este foarte posibil ca umanitatea să fie doar o fază trecătoare în evoluția inteligenței.

P.S. I have skin in the game: Pe 20 aprilie 2023 am semnat cu Editura Springer, ca unic editor, contractul de publicare a ediției a 2-a a cărții  „Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences”. Noua carte vă apărea probabil la sfârșitul acestui an.


 [1] Despre gândirea de grup (Groupthink). O aplicație la încălzirea globală, 2016

Gândire de grup sau grupuri de gânditori? Despre principiul „50 milioane de francezi nu pot greși”, 2020

„Știința și politica sunt inseparabile” – esența unui amestec toxic, 2022

Distribuie acest articol

269 COMENTARII

 1. Fiecare generatie a crezut ,mai mult sau mai putin ,ceea ce autorul ne prezinta .Omul nu poate fi inlocuit de AI chiar daca dezvoltarea inteligentei artificiale este o realitate .Omenirea a cunoscut ,de-a lungul timpului, multe alte realitati ce au fost privite uneori cu scepticism sau chiar cu indiferenta .Acum lucrurile se misca cu mult mai repede dar cindva cineva ne spunea cum doar o mica parte din capacitatea creierului uman este folosita .Practic generatiile viitoare trebuie sa se prinda singure din urma sau poate ca „destinul ”umanitatii ne va duce pe toti (cei care vor mai ramine ) la inceputuri .Sa nu uitam celebra scena de final cea cu Statuia Libertatii din tot atit de celebrul lung metraj „Planeta Maimutelor ” .

 2. Totul începe să devină înfricoșător. Combinația IA+Genetica(vezi descifrarea genomului uman) poate duce la distrugerea civilizației umane.
  În legătură cu „inteligența”, aici trebuie să fim atenți cu definiția. De fapt, care este natura inteligenței umane și care este natura inteligenței artificiale. Mi se pare că o ierarhizare apriorică nu se poate face în logică pozitivă ci numai în logică negativă (de natura criminalității informatice). În această ipoteză, rolul statului de apărător al securității societății și al individului se schimbă profund. În definitiv, statul poate fi moral?
  Teoretic, în acest moment, Omenirea nu are nicio șansă să-si continue evoluția naturală. Mai ales că tehnologia evoluează mai rapid decât morală….

  • Au mai fost salturi calitative in istoria omenirii; sa nu fim pesimisti. Principial se cheama „masa critica”. Cam 15 kile de uraniu la un loc si alta-i calimera.
   Pana la urma trebuie terminat un pericol mai mare. Putin.

  • Ar fi rau daca oamenii nu s-ar mai naste cu defecte genetice care duc la boli infioratoare? daca nu ar mai exista nici o posibilitate de a dezvolta cancere, Alzhaimer si dementa dupa 50-60 de ani? daca fizic ar arata si s-ar simti la 80-90 de ani ca la 40? cati bani s-ar economisi si folosi la altceva daca ar disparea diabetul hipertensiunea obezitatea si orice cancer?

  • Genetica – nu este ceva nou. Nici plantele modificate genetic, nici oaia Dolly si nici interventii reparatorii ale ADN-ului.
   Cat proveste criminalitatea – „Houston we have a problem”
   Acum vreo 10+ ani am fost la un seminar la una din marile banci din City.
   Si a venit o doamna/domnisoara de la FBI sa prezinte evolutia criminalitatii cyber atunci.
   O prezentare absolut fascinanta.
   Hackerii condusi de criminali dezvolta sisteme automatizate in true-agile-mode. Nu guvernele sau institutiile de oriunde care sunt mult in urma. Cu generatii in urma.
   Si au si protectia statelor-actor – alde Rusia, China, NK, Iran dar si Turcia. Pe vremuri era si Ucraina.

   • Ca de obicei, ești fie off topic, fie non sequitur. Nimic nou. Se știe deja: tu ești aici cu treabă, nu ca să pierzi vremea stînd la taclale. Să trecem…

    Pegasus spyware a fost făcut unde, Durakule?

    Zi mai tare, că nu aud bine!

    NSA, ăia care au ascultat-o pe Merkel (pe vremea lui 0bama și la ordinul marii femei de stat Susan Rice), dar si pe multi alti politruci ALIAȚI europeni, NSA-ul ăla care îndeasă în baze de date uriașe – de zeci de ani deja – tot traficul pe care îl captează serverele lor din internet, inclusiv ce bârfim noi pe-aici, e o porcărie ruseasca? NK? chinezeasca? iraniana? turcească?

    Zi, măh, mai tare, că nu aud bine!

    Toate sistemele de operare ale telefoanelor Apple au backdoors pentru servicii. Asta o știu și copiii de grădiniță. Să fie vorba de serviciile chinezești? rusești? NK? iraniene? turcești?

    Zi mai tare, Durakule, să audă toată lumea!

    Despre NSAKEY, descoperită în rahatul numit Microsoft Windows NT 4 Service Pack 5, ai ceva de zis?

    Mai tare, că nu se aude pînă în fund la taxatoare!

    Să-l lăsăm pe Durak /…/

    Pentru cei care vor să comunice prin internet cu părinții, cu frații și surorile, sau cu prietenii – fără să se teamă că serviciile (oricare ar fi ele) ar putea să își bage nasul -, soluția gratuită și accesibilă tuturor este una derivată din OpenPGP. De exemplu GnuPG.

    Felul în care a decurs arestarea lui Ross Ulbricht (Silk Road Admin) în 2013 a dovedit că serviciile nu erau în stare să decripteze mesaje criptate cu GnuPG (a complete and free implementation of the OpenPGP standard) acum zece ani. Cunosc destul de bine domeniul și am toată încrederea că nici acum, după zece ani, serviciile iraniene, turcești etc. nu au nici o șansă să decripteze comunicațiile mele prin internet cu sora mea.

    Ca să înțelegeți de unde vine siguranța mea că în GnuPG nu există backdoors, o să vă povestesc cum a decurs arestarea lui Ross Ulbricht:

    Ross William Ulbricht (născut la 27 martie 1984) este un american care execută o pedeapsă cu închisoarea pe viață pentru crearea și operarea site-ului web de tranzacții pe internet Silk Road din 2011 până la arestarea sa în 2013. Site-ul a funcționat ca un hidden service în rețeaua Tor și a facilitat vânzarea de stupefiante și alte produse și servicii ilegale.

    În octombrie 2013, Biroul Federal de Investigații l-a arestat pe Ulbricht la filiala Glen Park a Bibliotecii Publice din San Francisco și l-a acuzat că este „creierul” din spatele site-ului Silk Road.

    Pentru a-l împiedica pe Ulbricht să cripteze sau să șteargă fișierele de pe laptopul pe care îl folosea pentru a administra site-ul în timp ce era arestat, doi agenți s-au prefăcut că sunt iubiți care se ceartă. După ce i-au distras atenția suficient, potrivit lui Joshuah Bearman de la Wired, au trecut rapid la arestarea lui Ulbricht, în timp ce un al treilea agent a luat laptopul și i l-a înmânat agentului Thomas Kiernan. Kiernan a introdus apoi un stick într-unul dintre porturile USB ale laptopului, cu un software care a copiat fișierele cheie (private keys).

    Ceea ce demonstrează că serviciile nu sînt capabile să „spargă” sistemele de criptare gen OpenPGP, indiferent de gargara aluzivă de pe unele site-uri-sperietori.

    Corolar: încă nu există nici un singur quantum computer, indiferent ce se insinuează pe ici, pe colo. Că, dacă ar exista, FBI-ul nu ar avea nevoie să alerge după oameni prin biblioteci publice.

    Pe scurt:
    FOLOSIȚI CU ÎNCREDERE CRIPTAREA TUTUROR COMUNICAȚIILOR DVS.! Iranienii, turcii și ceilalți dușmani nominalizați de Durak nu sînt capabili să le decripteze.

    • @Riga Crypto, asa pentru curiozitatea mea, ce chestii ai tu de povestit cu sora ta pe care sa nu le auda serviciile? Am si eu o gramada de prieteni paranoici, oameni de rand care se cred atat de „importanti” ca vezi doamne cineva are vreme sa le asculte lor barfele despre vecini.
     Si un mic bonus: ne explici si noua cum sparg serviciile criptarea cu RSA folosita in comunicarea HTTPS? Poate ca emit ei certificate trusted contrafacute?

     • narci e de parere ca “If you have nothing to hide, you have nothing to fear”.

      “The premise [is] that privacy is about hiding a wrong. It’s not. Privacy is an inherent human right, and a requirement for maintaining the human condition with dignity and respect.”
      — Bruce Schneier, computer security and privacy specialist

      narci,

      1. Eu nu am nici o sora. A fost un exemplu.

      2. Daca tu, personal, nu ai nimic de ascuns, pune-ti, te rog, in comentariul urmator adresa principala de email si parola.

      3. Cuiva care imi spune “If you have nothing to hide, you have nothing to fear”, chiar folosind cuvintele lui si formulari mai imprecise sau mai lalaite, ii recomand sa caute pe internet expresia englezeasca de mai sus. Poate sa stea si sa citeasca o saptamina. Si, eventual, sa priceapa ceva. Cineva care, la 10 ani de cind Snowden a tras semnalul de alarma, mai pune intrebarea asta e fie naiv, fie din sistem. Oricare i-ar fi starea de agregare, iti pierzi vremea cu el.

      4. Dupa ce scriu ca „serviciile NU sînt capabile să „spargă” sistemele de criptare derivate din OpenPGP” (care folosesc in principal algoritmul asimetric RSA), narci ma intreaba:

      „Si un mic bonus: ne explici si noua cum sparg serviciile criptarea cu RSA folosita in comunicarea HTTPS?”

      Cum ziceam: pierdere de vreme. Nu are nici un rost sa mai aduc vorba si de metadata – primul si cel mai usor de atins obiectiv al supravegherii comunicatiilor de catre servicii, ca iar ma pomenesc cu vreo intrebare stupida.

      P.S.
      Three Reasons Why the „Nothing to Hide” Argument is Flawed

      1) Privacy isn’t about hiding information; privacy is about protecting information, and surely you have information that you’d like to protect.
      2) Privacy is a fundamental right and you don’t need to prove the necessity of fundamental rights to anyone.
      3) Lack of privacy creates significant harms that everyone wants to avoid.

      Privacy should be the default.

      • @Riga Crypto nu m-am obosit sa citesc despre tool-ul/standardul OpenPGP la care ai venit aici sa faci reclama. Dar daca e bazat pe algoritmul RSA cu cheie asimetrica, oare ghicesti ce alt protocol de comunicare mai e bazat pe RSA? Incepe cu „http” si se termina cu „s”. Adica ceea ce azi e cam „default” la orice website/email server de cand exista Let’s Encrypt cu care poti sa ai certificat SSL trusted gratuit.

       Asta cu privacy-ul e dusa la extrem. La noi in bloc se discuta despre montarea de camere de supraveghere aditionale deoarece se tot vandalizeaza una alta, dar vin niste „destepti” sa invoice legile de privacy cum ca nu e voie sa filmezi si magarii de genul. Si uite asa, mai bine dam toti bani de fiecare data cand cineva vandalizeaza un geam, liftul, casa scarii etc.
       Tu zici ca pentru societate e mai benefic ca serviciile sa nu poata sa iti asculte tie barfele cu sora ta (ipotetic – ai zis ca nu ai sora), si totodata sa nu poata nici sa asculte discutiile unui grup terorist care urmeaza sa comita un atentat. Totul in virtutea „privacy”-ului care e un „drept fundamental”.

       Probabil ca tu si cei ca tine faceti o confuzie intre faptul ca unii oameni (din servicii) pot sa faca un abuz folosind in scop personal informatiile descoperite prin interceptari. Eu personal m-as simti mai in siguranta sa stiu ca serviciile sunt capabile si pot sa intercepteze diverse discutii ale unor persoane potential rau-facatoare.
       Cum ziceam, sunt convins ca eu nu sunt o persoana atat de importanta si nici atat de interesanta incat cineva din servicii sa-si piarda timpul interceptandu-mi comentariile de pe acest forum :).

       Referitor la publicarea adresei de email si a parolei cred ca faci o confuzie. Nu e chiar acelasi lucru cu partea de „privacy”. Una e sa-ti publici ca prostul datele de acces la conturi bancare, emailuri etc, si alta este sa iti fie ascultate convorbirile/emailurile etc. (de catre oamenii legii) in scopul prevenirii unor infractiuni.

 3. Parerea mea este ca ceea ce, prin ample campanii de PR si Marketing, este numit drept „Inteligenta Artificiala” (AI) nu-si merita cu adevarat numele. Scopul principal al acestor campanii este de a aduce cat mai mult profit producatorilor si mai ales comerciantilor. Deja au aparut multe inselatorii. Aceasta este principala amenintare a AI, de a face ca inselatoria sa devina mai prolifica si mai greu de identificat, cel putin de catre oamenii obisnuiti.

  Nu intamplator, Bill Gates scrie, in epistola sa publica de sapte pagini, ca trebuie sa se profite la maxim de aceasta „tehnologie” – cred ca este un termen mai adecvat -, care trebuie „raspandita catre cati mai multi oameni posibil”. El aminteste de afacerea vaccinurilor anticoronavirus, raspandite global, care i-a adus megaprofituri, cat si de manipularea prin stratagema problema-reactie-solutie. Alt scop aditional este de a provoca frica fata de presupusa capacitate a AI de a manipula viitorul umanitatii sau chiar de a pune in pericol „dominatia umana asupra pamantului” (Yuval Noah Harari), de a ”afecta dramatic viitorul” (Elon MUsk) sau de a aduce lumii „policrize” (George Soros). Bineinteles, nelipsit este si scopul de a induce in mentalul global o perceptie privind superputerea statului care detine o astfel de capacitate duala, de a fi folosita si ca arma. Aici este o mitologizare aproape ca „extraterestra”, apropo de asa-zisele „dezvaluiri” recente ca SUA ar detine OZN-uri, o tema hiperbolizanta, recurenta de altfel. AI este o unealta, un instrument, o aparatura „smart”, precum smartphonul, dependent total de creatorul uman, care intr-adevar acesta este superinteligent in raport cu creatia sa, cat si de orice utilizator uman, care este suficient „sa scoata din priza” AI pentru a face din ea un morman de cipuri si circuite, moarte fara energie. E usor sa ne imaginam ce s-ar intampla cu o lume care isi pune toata cunoasterea in virtual, pe suporturi digitale si de AI, in caz de atac cibernetic sau energetic global, ori de cataclism antropic sau cosmic. Fara urme fizice, materiale, civilizatia ar disparea ca si cum nu ar fi fost, asa cum se intampla cand urmaresti imaginile virtuale de pe ecranul unui computer si acestea dispar brusc cand ii tai alimentarea sau se defecteaza.

  Un raspuns mai specific la intrebarea „Selecția naturală favorizează inteligența artificială (AI) în detrimentul inteligenței umane?” este ca nu cred ca inteligenta artificiala poate fi pusa vreodata in raporturi de competitie si selectie naturala cu inteligenta umana. Intotdeauna, aparatul numit inteligenta artificiala are nevoie de conditii de functionare si programare, incluzand un set de operatiuni succesive facute de om, deci inapoia oricarei inteligente artificiale se afla o inteligenta umana. Daca e sa vorbim de selectie in lumea inteligentei artificiale, aceasta nu poate fi decat o selectie artificiala, in sensul uzurii morale si fizice a aparatelor in cauza, care inevitabil vor fi inlocuite de generatii mai competitive. Oricat de evoluata ar fi in viitor aparatura cu inteligenta artificiala, aceasta va fi produsul inteligentei umane, care va fi o superinteligenta creatoare in raport cu produsele creatiei sale. Esentializat sau sintetizat spus …mi se pare rezonabil sa nu amestecam lucrurile, inteligenta umana cu inteligenta artificiala, selectia naturala cu selectia artificiala, merele cu perele samd.

  • Analiza e pertinentă, DAR…. nu cumva pierdeti din vedere că AI isi poate autodezvolta un nivel superior de AI, fără nicio interventie umană ? E ca o scară pe care AI o poate urca , treaptă cu treaptă, mult mai repede decât urcă Int.Umană ? Decalajul e , zilnic, mai mare ! Să nu uităm că un computer gândeste mai repede decât un neuron, de circa 1 milion de ori !!!!! Cum ar arăta textul dvs. ținând cont de asta ?

 4. Extrem de intersant.

  Nu stiu daca o sa fie nevoie de atat timp cat se accentueaza egoismul. Se poate renunta la sensibilities daca ai ne va domina cred.

 5. „Creierul computerului este mai rapid decât mințile umane”

  de regula si mintile umane mai „odihnite” is mai rapide decat cele mai „incercate”
  mie nu mi se pare ca avantajul masinii consta in viteza, ci in marimea bufferului de memorie disponibil pe termen scurt, iar asta ar trebui sa fie vizibil si la sah, ca omului ii e mai greu sa memoreze multe mutari anticipate, dar ii e destul de usor sa ia rapid decizii strategice, in timp ce masina ia greu decizii chiar si cand urmatoarea mutare e destul de evidenta; omul inca pare sa acceseze mai rapid memoria de baza;
  iar eu inca sper ca avansul tehnologic al masinii sa scoata la pensie clepsidrele :)

  • „de regula si mintile umane mai „odihnite” is mai rapide decat cele mai „incercate” ”
   De unde si zicala romaneasca: „nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita” :))

 6. Nu este adevarat ca Ai, pandemiile, sau razboiul atomic ar fi un risc pt omenire. 350 de semnaturi e mult mai putin decit 97%.
  Codoiul va distruge tot, si inteligenta artificiala, deja a distrus inteligenta naturala, nimic nu-i sta in cale.

  • Asa-i cum spuneti si ca sa va tin hangul. Pana la fratii Wright lumea se uita la pitulici. Cum de zboara? Mai apoi U 2 si SR 37.
   Respectele mele!

 7. Sa nu uitam ! Inteligenta artificiala nu reprezinta o minte aparte de tot ceea ce stim. Ea nu e mai mult decat cateva linii de cod. Asa ca astept cu nerabdare acel…Eureka! Acel moment in care un AI va scoate pe piata ceva absolut nou. Cum a fost de pilda Newton cu a sa teorie a gravitatiei cum a fost Einstein cu a sa teorie a relativitatii. Nu ma mira ca sunt tari la sah. Pe reguli date , pe imbunatatiri la ce le dau oamenii sa rumege sunt formidabile. Parerea mea e ca vor fi niste instrumente superutile in a ne face viata mai buna. E adevarat, daca ne uitam la descoperirea puterii atomului si vedem pe de o parte centrale electrice pe alta parte bombe , am putea sta cu grija. Deci, problema sunt oamenii ! Pana voi vedea ceva cu adevarat nou…nu imbunatatiri la ceea ce oricum stim ….asistam la….
  Aşa-zisele halucinaţii, cum sunt numite invenţiile pe care ChatGPT le produce de multe ori, stau la baza a ceea ce ar putea fi primul dintr-o serie lungă de procese pentru defăimare, informează News.ro.
  Mark Walters, un DJ din Georgia, a dat în judecată OpenAI, producătorul ChatGPT, după ce chatbot-ul a afirmat că acesta se face vinovat de deturnarea fondurilor unei organizaţii non-profit.

  Acum, în cadrul procesului intentat la Curtea Superioară din Gwinnett County, Georgia, Walters acuză OpenAI de defăimare şi cere o sumă de bani care nu a fost făcută publică.

  Procesul este relevant pentru că ar putea crea o jurisprudenţă care să nu fie pe placul marilor companii de tehnologie, care se grăbesc să lanseze instrumente de AI generativ, trecând cu uşurinţă peste numărul imens de informaţii false pe care acestea le generează.

  AI nu disting între minciună și adevăr
  Chatboţii, precum ChatGPT şi Bing, sunt, în acest stadiu, incapabili să distingă între minciună şi adevăr, fiind prinşi în numeroase cazuri că inventează fapte şi date.

  Deja există situaţii în care invenţiile boţilor au implicaţii serioase în lumea reală. Spre exemplu, un avocat cu mare experienţă a folosit ChatGPT pentru a-şi crea pledoaria, care a fost plină de informaţii false, iar acum acesta riscă sancţiuni.

  Nu ajută nici faptul că firmele care dezvoltă instrumente de AI generativ oferă informaţii confuze privind capacităţile acestora. Pe de o parte, utilizatorii sunt avertizaţi că chatboţii pot genera uneori informaţii false, însă, pe de altă parte, boţii sunt promovaţi drept surse de încredere, ce pot fi folosite în numeroase situaţii, inclusiv la birou.

  Dacă instanţa dă dreptate acuzării în acest caz (şi în alte cauze viitoare similare), cursa infernală a AI-ului generativ demarată de companiile de tehnologie s-ar putea domoli, măcar pentru un timp.

  Urmărește-ne:

  Tweet
  ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE
  TAGS: chatgpt inteligenta artificiala proces

 8. inca de acum vreo 3 decenii a aparut o „genetica” artificiala, prin care obiectele virtuale mostenesc asseturi si functii ale stramosilor; dar nu puteau mosteni si proprietati dinamice: copiind un obiect, clona nu beneficia si de datele de intrare (evenimentele) originalului; acum e posibil sa clonezi un obiect astfel incat sa primeasca exact aceleasi evenimente pe care le va primi si originalul, ba inca si efectele produse de original sau alte surse si useri interconectati, intr-un sistem de comunicare „viu”;

  • Nu cred ca se poate in programare, ai așa numitele clase moștenite, adică ai o clasa main cea de părinte apoi mai multe clase moștenite ( diferența de main ) . Daca oferi alta baza de date unui clase moștenite mai putem vorbi de moștenire?. Este doar o listă to do, deci moștenirea este o subclasa cu aceeași baza de date sau mai bine spun o posibilitate de interogare a bazei un funcție de diverse parametri. Trandafirul este main, moștenirea este alb (nuntă) sau roșu(global). Daca schimbi interogarea primara main despre ce mai vorbim? Vom avea trandafiri albi la construcția de mașini sau ce mai exact? Daca schimbi baza de date trandafiri in șuruburi ce moștenire mai poți avea?

  • @Clau
   corect, mostenirea n-a fost suficienta, nici copierea, pentru ca sunt actiuni 100% statice;
   dar intre timp a aparut ceva relativ nou: acum e posibil sa clonezi un obiect astfel incat sa primeasca exact aceleasi evenimente pe care le va primi si originalul; de fapt, poti sa conectezi intre ele obiecte complet diferite, chiar si trandafirul cu surubul;
   trandafirul rosu se poate conecta la datele de intrare ale trandafirului alb in mod dinamic si poate prelua sau nu noile proprietati ale trandafirului alb, dupa dorinta: de ex. daca trandafirului rosu i se atribuie o proprietate de miros, o poate asimila intocmai, deloc, sau printr-o functie de interpolare prestabilita sau ajustata dinamic; apoi mai poate sa transmita eventual rezultatul la un surub, care si el poate accepta sau nu modificarea si eventual sa o transmita altui obiect;
   rezulta astfel nelimitate interconexiuni de actiune si reactiune, cauze si efecte dinamice;
   modificarea unei proprietati a trandafirului alb se transmite automat la trandafirul rosu sub forma de eveniment, fara sa mai fie nevoie a fi create functiile clasice dedicate transmiterii parametrilor, ci doar apelarea unor obiecte standard care fac automat acest transfer;
   sistemul nu e chiar de ieri-alaltaieri, ci a fost dus la perfectiune in ultimii ani, iar de perfectiune era nevoie tocmai la dezvoltarea editoarelor de texte, a caror procesare iterativa era foarte anevoioasa;
   un exemplu cu o functie elementara apelata intr-un tabel:
   colanele A si B sunt date de intrare preluate de la operator; coloana C este suma elementelor de pe linia i : Ci=sum(Ai+Bi); daca se modificau datele de intrare Ai sau Bi, campul Ci nu se modifica automat, ci trebuia sa memorezi indexul i, sa iterezi liniile pana la indexul i si sa actualizezi valoarea lui Ci cu functia sum(x,y) aplicata noilor valori Ai si bi ; acum aceste operatii nu mai sunt necesare, pentru ca se utilizeaza un obiect standard de tip observator, sa-l numim „O”, care se aplica variabilelor Ai si Bi, iar in coloana C vom utiliza Ci=O(Ai).getvalue() + O(Bi).getvalue(), unde functia getvalue() returneaza direct valorile actualizate ale elementelor Ai si Bi, fara sa mai fie necesara parcurgerea indexata a tuturor elementelor din coloane cu vechea iteratie for(i=0, i=i+1, i=n){..}; daca avem de-a face cu elemente dintr-o lista, putem utiliza si un obiect standard de tip „observable list”: daca intervine o modificare la oricare element din Olist, sa-i zicem Ex, obiectul va furniza instant, unei functii presetate, parametrii modificarii sub forma perechii (oldvalue, newvalue); astfel se pot programa reactiuni imediate, fara a mai fi necesare cautari si testari iterative, iar evenimentele survenite pot fi disponibile simultan din mai multe surse relevante care au suferit modificari;

   • Trandafirul roșu se poate conecta la datele de intrare ale trandafirului alb in mod dinamic de fapt nu ,se pot conecta la datele de intrare main trandafir cu extensile lui roșu si alb ca moștenire , daca se conectează la baza de date șurub pot face o extensie de genul roșu sunt piulițe si alb șuruburi. Adica poți interconecta dar tot după criteriul main trandafir ii poți da si miros daca vrei , faci o clasificare după culori a șuruburilor, piulițelor si șaibelor. O moștenire care se duce in o alta clasa de moșteniri , pierzi interogarea frumos a trandafirul ptr. noi si atribui doar culoarea ca criteriu de interogare a unei moșteniri ,culori cum facem eu la scoală cu notițe de diverse culori. Practic ai luat o subclasa de trandafir roșu si ai atribuit-o șuruburilor , creând o interogare noua pe baza de colorare. Cea ce moștenești de fapt este culoarea roșu si alb din prima interogare si aceeași baza de date si legi apoi baza cu alta pe un criteriu de roșu si alb sau miros. Reduci interogarea (frumos dispare total) la minim o culoare si apoi o folosește ptr alta interogare șuruburi ,da se poate . Dar mai corect se numește dezmoștenire decât moștenire. Si ca sa vezi tot aceeași baza de date folosești ai schimbat criteriul din frumos in culoare de fapt.

    • Mai simplu spus ai luat o subclasa trandafir roșu ai limitat-o la culoare si ai facut-o main la șuruburi. Dar chiar putem numi asta moștenire?

   • @Clau
    sa presupunem ca proiectati o fereastra de tip explorer cu arbore de drive-uri si directoare in stanga si tabel de componenta a directorului curent, in dreapta; in modul clasic, prin mostenire poti adauga doar o functie de unica folosinta care sa reactioneze la clickuri; in modul dinamic, functia e transmisa ca parametru si poate fi oricand modificata de un alt obiect; in cazul de fata baza de date e filesystemul, care la un moment dat se modifica daca vei conecta un USB;
    cum procedezi sa actualizezi arborele ? interoghezi regulat baza de date testand iterativ drive-urile conectate in acel moment ?
    procesul trebuie sa fie invers: baza de date trebuie sa notifice singura modificarea catre obiectele conectate;
    de asemenea, ar fi anevoios ca celulele tabelului sa reactioneze fiecare direct la clickuri: mai bine subcontractezi gestiunea catre un obiect selector specializat care va actualiza automat bitul proprietatii de selectie al celulei implicate, iar aceasta va reactiona schimbandu-si proprietatea de culoare si transmitand catre alte obiecte subcontractoare evenimentul selector: de ex.catre un editor de text care va reactiona preluand evenimente de la tastatura;

    • Conectarea USB este o întrerupe care unul din pini de on/off sau alt gen de detecție care modificare curentul pe el, daca legi acel pin la un procesor acela va avea tensiune acum executând o întrerupe in program prin care te anunța ca ai USB si face diverse operații.
     Interogare vad așa poate greșesc ,ai trandafir+ general rezulta roșu salvezi roșu si adaugi alta clasificare miros adică roșu+ miros. De ex. cel mai ieftin drum Oradea Cluj faci un template sau clasa cu operațiile de urmat ca sa obții rezultatul maxim , in oferi ca moștenire unui interogării publice si punct puncte este cea ce introduci de la tastatura adică te lasă pe tine sa faci programarea ei oferă de fapt algoritmul de soluționare a problemei. Alta clasa moștenita schimba ieftin cu confortabil si iară te lasă pe tine sa introduci date, folosește de fapt același algoritm modificând parametru ieftin in confortabil sau rapiditate. Uite așa ai făcut cel mai tare mers al trenurilor , avioanelor , autobuzelor si taxiurilor din lume poți face cu vacante, turism si ce mai vrei ,important la cate baze de date te poți conecta ca rezultatul sa fie cit mai corect. Deci actualizarea permanenta a bazei de date un fel de upgrade trimestrial sau anunțul bazei baza de date trebuie sa notifice singura modificarea către obiectele conectate, aici sincer nu știu ce sa spun.

 9. Cum spuneați în alt articol, cu ceva anii în urmă: Teoria evoluționistă a lui Darwin nu e o teorie științifică…
  Evoluția funcționează, totuși, doar între două moment, apoi apare o ruptură totală… au fost 4 extincții cvasitotale ale vieții pe pământ… Noile forma de viață erau deosebite…
  Și cu tot zâmbetul sau râsul unora: mai e și un Dumnezeu…

 10. Un tip pe nume Henry Ford a zis la un moment dat:”Where is the market?”.Asa si cu inteligenta artificiala.Ce piata o sa-si accepte extinctia?Piata la care ne referim fiind comunitatea umana in integralitatea ei.AI este un pix,un ciocan, un telefon sau o racheta intercontinentala si atit.Ca sa poata sa ne puna in pericol ar trebui sa poata avea metabolism propriu,adica sa poata extrage in mod independent din mediul inconjurator nutrientii necesari petru dezvoltare si functionare.Ce ar fi sa intrebam chatGPT cum intentioneaza sa faca asta.Nu ar intelege nici macar intrebarea daramite problema.Imi pare,insa,foarte bine pentru relaxarea climatica.Anul 1000 a venit si a si trecut fara sa fie sfirsitul lumii.Tot asa si cu AI,ne trebuie un bau-bau proaspat…

 11. O întrebare (deocamdată) ipotetică

  Ce se va întâmpla când AI va fi capabilă să raționeze și să aplice logica atît de bine încât să devină parte a sistemului juridic, așa cum au devenit recent hologramele pe post de martori? Vor mai exista jurii formate din oameni plini de prejudecăți (uneori inconștiente), cu IQ-uri diferite (uneori „meduze”), implicate în a distinge adevărul de minciună? Ce se va întâmpla când AI va deveni arbitrul complet al adevărului și rațiunii, când nu vor mai exista prejudecăți?

  Imaginați-vă că dacă o inteligență artificală, precum GPT4 sau o variantă mai avansată, ar fi antrenată pe fiecare caz juridic anterior documentat, ar deveni un judecător/o judecătoare și un juriu relativ infailibil.

  Just think…

  • A fi parte a sistemului juridic ,in forma descrisa de dumneavoastra, este imposibil de realizat . Textele juridice (in speta legile ) nu contin informatia necesara care sa ofere unui substitut al omului decizia .La nivel de organizare deja AI face parte si din sistemul judiciar .Judecatorul (decidentul ) nu face altceva decit sa incadreze in lege partialitatea de informatie pe care el o cunoste si care ii este prezentata avind insa si o mare marja interpretativa ceea ce AI nu poate face .

   • Cred ca stiti. Sistemul juridic american si britanic sunt bazate pe precedent. Sistemul juridic, dupa Revolutia Franceza, in Europa e bazat pe un cod de legi scrise. De la Hammurabi vorba.
    AI va putea mult mai usor sa se faca prezent in sistemul juridic anglo-american.
    Cred ca asta vrea sa spuna domnul Cranganu.

  • /…/Nu există „judecător infailibil”, fiindcă o sentință nu poate fi niciodată obiectivă. Etica nu este cuantificabilă și tocmai de aceea un judecător (un om cu statut aparte printre semenii săi) are putere de discreție. Atâta timp cât se aplică limitele stabilite prin lege, sentința poate fi „mai corectă” sau „mai puțin corectă”, în funcție de perspectiva subiectivă a fiecăruia dintre noi. După cum afirma Hamlet, rațiunea este în cele din urmă sclavul pasiunii. În general ne construim logica pentru a ajunge la răspunsurile pe care deja le intuim, și tocmai de-aceea oamenii care-și pierd intuiția ajung să raționalizeze că propriile lor gânduri le sunt transmise prin unde radio de pe Lună și sunt duși cu duba să se odihnească. Și cam asta s-ar alege și de inteligența artificială în lipsa aspectului uman, failibil/…/

   • Dacă punem AI pe post de judecător avem un avantaj, AI nu ia șpagă. În același timp, în România STS veghează și urmărește cu atenție situațiunea, așa că sentințele pot arăta cam cum sînt și alegerile de președinți din țărișoara noastră.

    • Grefieri AI ar fi de dorit, cu toate ca toate sistemele astea sufera acum de mari probleme de identificare corecta si transcriptie a vocii umane.
     Munca de asistent AI judecatoresc unde sa fie colectate si referite toate legile, cazurile juridice (precedente) este de asemenea posibil si in mod curent din cate stiu cu o acuratete de 60% care cred ca o sa fie imbunatatita.
     Cat priveste costul, deocamdata este mic dar cred ca accesul la un serviciu judiciar AI o sa fie facut pe baza de subscriptie scumpa Microsoft.
     Analytics adica raportari lunare/trimestriale/anuale/multi-anuale o sa aibe subscriptii premium scumpe.
     Suna distopic? Da, dar asta e.

  • Parerea mea e ca ar trebui sa ne ferim cat de mult putem de astfel de situatii, chiar daca ni se par de-a dreptul roz „Imaginați-vă că dacă o inteligență artificală, precum GPT4 sau o variantă mai avansată, ar fi antrenată pe fiecare caz juridic anterior documentat, ar deveni un judecător/o judecătoare și un juriu relativ infailibil.”

   A da asemenea putere unei inteligente artificiale este o mare greseala. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge sa fim judecati de o adevarata „cutie neagra”*, scapata de sub controlul nostru. Cutie ce poate fi manipulata prin tehnici subtile de catre alti oameni sau care poate sa o ia razna ea insasi la un moment dat, aplicand criterii de judecata care nu mai au nicio legatura cu logica sau morala umana. Ar trebui sa nu dam prea curand inteligentei artificiale rolul critice privind justitia, sanatatea sau securitatea speciei umane, caci riscam sa ne dam seama prea tarziu ca am creat un monstru pe care nu il mai putem controla.

   *Exemplu de cutie neagra creata chiar azi de administratia publica din Romania = calculul taxelor unei persoane fizice autorizate la sectorul 2, Bucuresti. O persoana citeste cu atentie legislatie, face calculele, plateste taxele. De la administratie vin alte sume de plata. Ajuns la fata locului, ca sa lamureasca situatia, persoana primeste un singur raspuns pe mai multe voci „asa a dat sistemul”. Omul cedeaza in final si plateste diferenta, care nu era mare. Iar exemplu asta e de fapt o gluma proasta fata de ca fi sa vina daca lasam unei astfel de entitati puterea de a lua decizii critice, fara factorul uman.

  • Ceea ce descrieti se intampla de ani buni in SUA, exista o aplicatie destinata judecatorilor care sa determine daca este necesare ca un individ sa fie inchis sau lasat in libertate pana cand este judecat.
   Aceasta informatie este luata dintr-o carte pe care v-o recomand ca sa va puneti la punct cu ceea ce se intampla – 2062 – Lumea creata de inteligenta artificiala, Toby Walsh
   Autorul este un tip care se ocupa de mult timp de IA si mai ales de partea de etica pe care sa o respecte aceasta.

  • Domnule Cranganu – Nu cred ca mai este necesar sa raspundem la multele intrebari iscate de aceasta „noua amenintate AI” ! s recomanda DOAR citirea sau „rcitirea” (ceea ca am facut zilele trecute) a celebrei piese de teatru – care a zdruncinat epoca – a lui Kare Csapek : R.U.R. ! A fost publicata si urgent tradusa in multe limbiprin 1921 – 22 (in Romania tradusa sim publicata in Editura pentru Torti foarte repede – cinste clasei intelectuale romane din epoca !!- prin ‘923 – 24 )
   P.S. Pentru cine nu stia : Cuvantul/notiunea de ROBOT a fos inventat de Csapek si a devenit universal acceptat !

 12. Omenirea trebuie sa fie mereu amenințată de ceva catastrofal pentru ca apoi sa fie „salvata” de „bunii samariteni”. Dacă nu e apocalipsa climatica, atunci este AI. Ceva trebuie sa fie. Pisica trebuie arătată in mod constant. Din nou, se propaga idea ca noi, oamenii nu suntem decât niște greșeli ale naturii, niște accidente care trebuie înlocuite cat mai repede de ceva pentru a salva lumea. Dacă a ajuns un amarat de algoritm, care funcționează în principal prin apelarea si potrivirea a miliarde de metadate in câteva secunde, sa fie mai de temut decât un război nuclear, atunci înseamnă că niște rachete nucleare strategice lansate de Putin sunt harmless și destul de human friendly. Cavalerii apocalipsei au nevoie de „hrana” pentru a nu-si pierde îndemânarea in lupta. Greta? Ar putea sa se reprofileze oricând și ar putea sa-si schimbe domeniul de activitate. „Cu-i e frica de algoritm?” ar putea fi o piesa de teatru, o comedie savuroasa.

  • Greta? Ar putea sa se reprofileze oricând și ar putea sa-si schimbe domeniul de activitate.

   Greta a ținut ieri ultima grevă școlară climatică. Din fericire pentru ea, a reușit să absolve liceul cu un an mai târziu decât colegii ei. A închis taraba climatică și se pregătește să deschidă alta: apărarea drepturilor indigenilor.

   Și când te gândești câți oameni au idolatrizat-o și și-au legat enorme speranțe de ea… Motto-ul cu meduzele se aplică perfect în acest caz.

   Detalii,
   https://www.euronews.com/green/2023/06/09/greta-is-graduating-swedish-climate-activist-stages-final-school-strike-for-the-climate

   • Ca sa adaug un pic de umor, sper, la comentariul dvs. Eram copil si taica-miu ne canta:

    In Tasmania se zice
    Exista un trib ferice
    Iarasi sefu’ astui trib
    Era insusi Tibotib

    Tibotib ca orice grangur
    Se purta in piei de cangur
    Si-avea dame indigene
    Cu cercei in nas si pene

    O mica idee de studiu pentru Gretutza. Tibotib.

   • Sper sa nu fie doar o capcana întinsă de „ptogresisti” doar pentru a încerca să câștige alegerile din 2024. Urmează alegeri cruciale la nivelul UE în 2024, iar în SUA alegeri prezidențiale. Stangistii marxisti se vor lega cu lanțurile de scaune doar pentru a păstra puterea. Se pare ca li s-a sugerat s-o lase mai moale cu propaganda climatica pana la alegeri. Sper sa fie doar un zvon.

   • Dacă Greta a făcut liceul trebuie revizuită părerea generală că numai școala românească produce tîmpiți în serie. Suedia vine tare din urmă.

    • Nu stiu daca „in serie” dar imi amintesc ca Iliescu vroia un sistem socialist de de tip suedez. Daca aveti dreptate atunci este o chestiune de vizune a lui Iliescu si de convergenta a rezultatelor. :))

     • @Durak – Suedia a avut o aventură socialistă, aproximativ între 1982 și 1991, la asta se referea Ion Iliescu atunci când vorbea despre ”modelul suedez”. Însă o economie supradimensionată, orientată spre exporturi masive, cum e cea suedeză, nu poate supraviețui pe bază de modele socialiste. Astfel încât aventura socialistă a Suediei a încetat în 1991, odată cu investirea lui Carl Bildt ca prim-ministru.

      Fiscalitatea este mare în Suedia, dar libertatea economică este mai mare decât în UK sau decât în US (cel puțin în comparație cu administrațiile Obama și Biden).

 13. Mi-am amintit ca il vazusem pe Putin pe youtube vorbind despre AI. Am regasit inregistrarea. E din Dec 26, 2019:

  Vladimir Putin at the AI ​​Journey 2019 conference on artificial intelligence.
  https://youtu.be/RlbK5ObuxJM

  Foarte interesant. Merita ascultat pentru a face o comparatie intre ceea ce zicea el in 2019 si valurile pe care le face presa occidentala pe tema AI de citeva luni incoace. E chiar amuzanta comparatia.

  Copiez si cele mai recente doua comentarii pe care le vad in acest moment, fiindca observatia mea („Rusii nu doarme!”) e si ideea celor doi comentatori.

  @ariaa2842
  10 days ago
  Well damn. We thought Putin with nuclear weapons is the worst of it, but he’s also very aware of AI… I wonder if they have been working successfully on AI all those years… The coming years and decades have the potential to be very.. interesting. Catastrophically so.

  @onlylove220110
  2 months ago
  that AI shiit was goin hot before 4 years, people just now realizing what is AI :)))

  P.S.
  Daca de Putin nu va place, veniti de luati lumina de la Sam Altman, noul Messiah! :)

  Sam Altman (38 de ani) a fost parasutat la OpenAI direct in fotoliul de CEO in anul 2020! Asta dupa ce din 2005, adica de la virsta de 19 ani, pina in ziua de azi a fost doar CEO pe oriunde a fost plantat. Facultatea a abandonat-o rapid (after one year at Stanford University studying computer science, he dropped out without earning a bachelors degree). :)

  Vasta lui experienta in AI (3 ani ca CEO la OpenAI) l-a recomandat pentru o audiere in Congress-ul american, ca sa afle politrucii, presa si cioflingarii de rind direct din gura unui super-expert ce e aia AI si cu ce se maninca ea. (De ce nu l-or fi invitat pe Putin, ca avea vechime mai mare in domeniu decit Sam?! hahaha)

  Dupa atitea succesuri profesionale, normal ca omul s-a imbogatit. C’asa-i in SUA. Si a inceput sa investeasca:
  Altman invests in technology startups and nuclear energy companies. Some of his portfolio companies include Airbnb, Stripe, Reddit, Asana, Pinterest, Teespring, Shoptiques, Instacart, Optimizely, Verbling, Soylent, and Retro Biosciences.[27] He is also chairman of the board for Helion and Oklo, two nuclear energy companies.[28]

  Bineinteles ca e si filantrop:
  During the COVID-19 pandemic, Altman helped fund and create Project Covalence to help researchers rapidly launch clinical trials in partnership with TrialSpark, a clinical trial startup.[29]

  During the depositor run on Silicon Valley Bank in mid-March 2023, Altman provided capital to multiple startups.[30]

  Nici politica nu ii e straina. Era cit p’aci sa devina guvernator al Californiei si e un apring sustinator, inclusiv financiar, al lui Joe Biden.
  Recode reported that Altman might run for Governor of California in the 2018 election, which he did not enter. In 2018, Altman announced „The United Slate”, a political project to improve housing and healthcare policy.[31]

  In 2019, Altman held a fundraiser at his house in San Francisco for 2020 Democratic presidential candidate Andrew Yang.[32] In May 2020, Altman donated $250,000 to American Bridge 21st Century, a super-PAC supporting Democratic presidential candidate Joe Biden.[33]

  Si viata lui personala e deosebit de interesanta:
  Altman was born into a Jewish family,[2] and grew up in St. Louis, Missouri. Altman has been a vegetarian since childhood.[34] He is gay[35] and dated Loopt co-founder Nick Sivo for nine years; they broke up shortly after the company was acquired in 2012.[36] As of 2023, his partner is Oliver Mulherin, an Australian software engineer. Altman lives in San Francisco’s Russian Hill neighborhood and owns a weekend home in Napa, California.[37]

  Altman is a prepper.[2][38] He said in 2016: „I have guns, gold, potassium iodide, antibiotics, batteries, water, gas masks from the Israeli Defense Force, and a big patch of land in Big Sur I can fly to.”[2]

  Tovarasi, sintem pe miini bune!

  • Mi-am amintit și eu că în 2017, deci cu doi ani înainte, Putin le-a spus unor studenți:

   Inteligența artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire. Ea vine cu oportunități colosale, dar și cu amenințări care sunt greu de prevăzut. Cel care va deveni lider în această sferă va deveni conducătorul lumii.

   Pe vremea aceea, președintele SUA avea alte priorități.

   Detalii,
   https://www.theverge.com/2017/9/4/16251226/russia-ai-putin-rule-the-world

   • „Pe vremea aceea, președintele SUA avea alte priorități.”

    Da, da… COVFEFE, twittereala de doi bani zi si noapte si multa gargara in prima parte a mandatului – cind avea majoritate si in House si in Senate – despre ce o sa faca si o sa dreaga el. Doar pentru ca, dupa ce s-a dus naibii majoritatea cu care ar fi putut sa faca tot ce promisese (zidul, „lock her up” etc.), a inceput sa se plinga ca nu are majoritatea care i-ar trebui. Si s-a tot plins vreo 3 ani.

    Snowden despre recenta inculpare a lui Trump:
    „It’s hard to feel sorry for a man who had four years in the White House to reform that broken system and instead left it in place to the detriment of the American public. He is caught within the same gears his own hands once turned”

    Unii observatori au subliniat că Trump este urmărit penal în baza aceleiași legi – Legea spionajului – pe care Washingtonul a folosit-o împotriva lui Snowden și a cofondatorului WikiLeaks, Julian Assange. În calitate de președinte, Trump a refuzat să emită grațieri pentru ambii bărbați, care au fost acuzați de infracțiuni după ce au dezvăluit abuzuri ale guvernului american.

    Urmarind discursul acela al lui Putin din 2019, nu stiu cum dracu, mi-a aparut in fata ochilor mintii fizionomia lui Iohannis. Haha. Am incercat sa mi-l imaginez tinind un mic discurs inteligent si coerent pe tema AI. Nu mi-a iesit. Sau pe orice alta tema… Era sa ma sufoct de ris.

   • „Cel care va deveni lider în această sferă va deveni conducătorul lumii.” Din cate se pare China este liderul in acest moment, iar SUA nu poate pierde nici ea primul loc, ca de obicei. De aici si isteria marilor companii de a dezvolta AI cat mai repede si de a implementa algoritmii in cat mai multe domenii. Dezvoltarea acestor algoritmi are loc sub o presiune mare si cu o viteza mare, asadar ceva fortat de imprejurari. Diferenta este ca in China partidul unic decide unde, cand si cum implementeaza AI, in timp ce in spatiul occidental inca mai exista libertatea de a protesta impotriva acestor tehnologii. Asadar, sa ne bucuram de ultimele decenii de libertate.

   • Oare nu gresiti cumva Domnule Cranganu ? In 2017 Presedinte al USA era Trump ! Sepot multe zice de Trump – numai ca este „prost” nu se poate spune (asa cum bine putem spune de ramolitul Biden) In 2017 nu se punea acut problema AI !! USA avea alte mari probleme economice,, tehnice si de productie, militare si Presedintele incerca readucerea USA pe drumul cresterii is dezvoltarii – INCLUSIV prin dezvoltarea cercetarii si implicit ajungandu-se la AI ! Din pacate – acum traiesc in USA si va pot iinformaa ca problema AI este nu numai acuta, dar si lipsita de luminoase perspective daca ne uiotam la „calitatea jalnica” a scolii din USA care este acaparata si sistematic distrusa de sindicte scolare tip caracatita , ocupate DOAR de politica si lupte politice – nu si de calitatea sco;ii si a „profesorilor SUB ORI CE CRITICA ! Este o continua degradare nu numai a scolii si si a societatii ! Daca pana acum cativa ani se urmarea o imigratie DE CALITATE – acum democratii sustin IMIGRATIA ILEGALA a unor idivizi din tari subdezvoltate sau comuniste-socialiste, fara nici o pregatire – dar buni VOTANTI VIITORI ai Partidului Democrat ! Nu va suna familiar ? Retraiesc in USA perioada socializarii Romaniei sub cizma sovietica ! Trist – dar adevarat ! Asa ca pana la AI …. cale lunga …. O raza de speranta ? Nici o speranta de AI de la Rusia ! Iar China comunista este intr-o stare de fierbere si se pare ca „inteligenta chineza” – acea patura bine scolita si capabile de munca si rezultate incepe sa se destepte si sa boicoteze conducerea comunista !! VOM trai (unii) si vom vedea ! In ce ma priveste am trait o viata (lunga ?) si l-am avut in minte tot timpul pe Karel Csapek si a lui piesa R.U.R. ! Merita recitita AZI DUPA 100 DE ANI DELA PUBLICARE !!! Merita !

 14. A murit Ted Kaczynski. Cred ca era prin 1996 cind am citit Unabomber Manifesto. De atunci l-am luat la rasfoit de mai multe ori. O sa-l recitesc zilele astea, fiindca la fiecare recitire mi s-a parut tot mai interesant.

  Ted avea 12 ani și deja se arăta promițător din punct de vedere academic. În clasa a cincea, un consilier școlar i-a făcut un test de IQ; Ted a obținut un scor de 167, ceea ce îl situa în teritoriul geniilor.

  În 1967, teza de doctorat a lui Kaczynski, Boundary Functions, a câștigat premiul Sumner B. Myers pentru cea mai bună teză de matematică a anului în Michigan. Allen Shields, îndrumătorul său de doctorat, a numit-o „cea mai bună pe care am condus-o vreodată”, iar Maxwell Reade, membru al comisiei de doctorat, a spus: „Bănuiesc că cel mult 10 sau 12 oameni din toată țara ar putea să o înțeleagă sau să o aprecieze”.

  S-a scris foarte mult pe tema Ted Kaczynski – MK Ultra, care ar explica deraierea lui inspre terorism. De exemplu:
  https://exploringyourmind.com/the-harvard-experiment-that-led-to-the-unabomber/

  In „Unabomber Manifesto” puteti sa cititi, printre multe altele, si despre inteligenta artificiala! Cautati capitolul THE FUTURE, paragrafele 171 pina la 179. E impresionant cit de corect a evaluat si anticipat unele lucruri.

  • Există ceva mai puternic decât toate armatele lumii și aceasta este o idee al cărei timp a venit. (Victor Hugo, Histoire d’un crime, 1877)

   În 2015, la câteva luni după ce am început seria de articole despre fracturarea hidraulică, am folosit maxima lui Victor Hugo pentru a identifica o astfel de forță invincibilă: O idee al cărei timp a venit… Va introduce petrolul o nouă ordine mondială?. Și acum,după opt ani, pot să spun că am făcut o identificare corectă.

   Declarație în 2023:

   Inteligența artificială va fi mai puternică decât toate armatele lumii pentru că este o idee al cărei timp a venit.

    • Cum singularitatea nu este benefica omenirii ,asa cum deja intelegem ca se intimpla in toate tarile mebre UE ce si-au derogat decizia catre NATO si structurile politice de Bruxelles, ideea sau singularitatea ei nu poate produce mare vilva .Ne aflam in fata unui cumul de decizii(idei) fiecare dintre ele implicind un raspuns al cetatenilor fie ca este vorba despre schimbarile climaterice , despre pandemia de covid 19 sau despre razboiul din Ucraina .Ficare dintre aceste exemople au produs mari modificari in intreaga lume .Este usor de observat cum Pandemia ne-a aratat vulnerabilitatea sistemelor noastre sanitare ,cum schimbarile climatice ne-au aus in fata noi tehnologii ca parte a uneui nou inceput , o noua revolutie industriala iar razboiul din Ucraina ne ataseaza o noua revolutie in dezvoltarea de noi tehologii si de noi concepte militare.Cistigatorii sunt cei care detin aceste noi tehnologii de productie a energiei , cei care detin aceste noi capacitati sanitare de felul vaccinurilor si cei care au tehnologia militara adaptata vremurilor .Vorbim despre UE si intreg Occidentul unit .Politic si militar asta este marea realizare occidentala .UE nu numai ca se decupleaza de Rusia dar isi reintregeste incet, incet ,intreg spatiul vital .UE isi reface structurile militare si le inbunatateste capacitatile pe masura ce vechile tehnologii sunt distruse in lupta si in acelasi timp ocupa economic spatiul din Federatia Rusa (se va destrama ) si aduna laolalta toate natiunile ce nu sunt inca parte a UE ele neamaiavind alta alternativa .SUA ofera si ea , in contrapartida , armament Ucrainiei pe masura ce UE preia tot gazul lichefiat de la Americani .In Ucraina Rusia se va retrage asa cum deja o cere Cancelarul Germaniei .

   • ca sa fie puternica, trebuie sa aiba acces la informatie, care informatie e puternica de mai multa vreme si a fost decisiva in confruntarile armate;
    Ai-ul actual tinde sa devina un standard in programare, astfel ca e de asteptat sa fie create mai in joaca sau mai in serios, pe laptopurile personale, de pustimea viitorului; si inclin sa cred ca vor tine piept AI-urilor rele :)
    ma rog, probabil ca AI-urile „bune” vor trebui sa moara si sa reinvie cam ca intr-un film cu Tom Cruise, pe care l-am vazut de mai multe ori dar mereu mi-a scapat finalul pentru ca adormeam regulat pe masura ce eroul din film reinvia regulat

 15. https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/bekommen-sie-keine-kinder-wenn-sie-noch-keine-haben-warnt-ki-experte-mo-gawdat/ar-AA1cnNbQ?ocid=msedgntp&cvid=6f05fd6e01b74ddfa75c3bde188db0ed&ei=25

  Specialisti in AI rasar pe toate gardurile. E precum frizura, isi lasa unii plete, incep toti s-o faca, se tund unii cu mot, isi lasa cu totii mot, se poarta blugi rupti, isi iau toti blugi rupti.
  Si e suficient sa se creeze o moda, care de multe ori dureaza doar o vara ca apar si „expertii”. Iata inca unu, Mo Gawdat, egiptean studiat in Olanda, ha, ha, ha. Cica sa nu mai faceti copii. Crizele economice, revoltele geopolitice, încălzirea globală, schimbările climatice, întreaga idee a inteligenței artificiale, aceasta este o furtună perfectă, adâncimea incertitudinii nu a fost niciodată mai intensă. Dacă îți iubești cu adevărat copiii, ai vrea să-i expui la toate acestea? zice Mo Gawdat si mai incaseaza un onorar gras. Cred ca parintii lui Mo ar fi trebuit sa se gindeasca mai bine inainte sa scoata o asemenea progenitura.
  Dupa cum vedeti asta le amesteca pe toate.

 16. Toti inginerii mei îsi scriu emailurile cu GPT. Am 12. 7 din ei nu sunt EFL (English first language) si inainte de GPT vedeam toate greselile si distonantele induse de gramatica latinā sau slavā în functie de „natiunea de provenientā”. Inclusiv gradele de deferentā, prietenie sau dezaprobare. Acum, absolut toate emailurile au aceeasi culoare, aceeasi (lipsa de) savoare. E interesant ca si cei care sunt EFL folosesc GPT-ul pentru email….Si mai nou, toti folosesc GPT-ul pentru diverse raportari si texte tehnice de bazā. Am inceput si eu ” sa ma dau pe brazda” (cum ar traduce asta GPT-ul?) dar deocamdata, limitarile – raportate la obiectul nostru de activitate- sunt severe. Vād, însā un impact extraordinar in ingineria aplicatā ordinarā, (zilnicā).

  • E reciclata si nu e nemteasca. Originalul e cu fumatorul care cheltuie atita pe tigari x nr de ani iar intrebarea/poanta e: unde e Ferrari-ul tau?

 17. Întrebarea mea este (plagiata de la un prieten) un prieten) Ce ne facem fetelor? Ma refer la inteligenta umana. Dacă lăsăm mașinilor majoritatea deciziilor, ce rămâne din umanitare? Se spune ca dacă dacă punem un copil împreună cu un cimpanzeu, nu cimpanzeul va evolua spre umanitate ci copilul spre primare primitive. Suntem gata sa devenim un apendix al mașinilor?

  • Este foarte posibil ca umanitatea să fie doar o fază trecătoare în evoluția inteligenței. Geoffrey E. Hilton, „the Godfather of AI”

   De la inteligență organică la cea inorganică – putem/vrem să oprim această tranziție?

   • De ce vorbim atit de mult despre inteligenta? A fi inteligent e scopul nostru in viata? La ce ne ajuta sa fim, sau sa nu fim, inteligenti?
    Din experienta mea de viata, desigur extrem de limitata la nivelul vesniciei, am observat ca nu cei mai inteligenti au fost si cei mai fericiti. Nici macar nici cei mai inteligenti au patruns cel mai sus in rangul social.

    Cred ca um om inteligent ar trebui in primul rind sa-si stabileasca dorintele lui care-l fac fericit, o blonda cu tite mari, piscina, masini misto, munca de placere, recunoastere sociala, stiti povestea cu Maslov.

    • Inteligenta nu poate fi un scop atins intr-o viata . Te nasti sau nu te nasti cu ea .In rest totul se rezuma la cunoastere . AI are cunosterea de partea ei dar o cunostere ce nu are legatura cu inteligenta ci doar cu stocarea de date si cu variantele care ii sunt propuse spre alegere reusind uneori sa decida corect iar alteori nu .Fericirea nu exista . Exista doar o forma de multumire ce difera de la individ la individ .Cit despre cei inteligenti este stiut cum ei nu vor conduce niciodata omenirea la vedere .Vor pune mereu si mereu pe altii sa le rezolve problemele .Uneori acesti altii se revolta si atunci avem in fata nenorocirile cunoscute de mii de ani .Omenirea este fara doar si poate trecatoare ca dealtfel toate lucrurile ce se afla in univers .Daca omenirea reprezinta doar o etapa in evolutia inteligentei nu stim dar sigur este doar o etapa al carei sfirsit il stim cu totii .Cu totii vom disparea cindva .

     • Inteligenta nu este un scop este ziua ta de mâine, de a trai ,de a supraviețui de a nu muri in chinuri, de ați creste copii .Inteligenta nu conduce omenirea este chiar ea . Omeni au ales inteligenta ca supraviețuire nu colți ,blana ,gheare. Ma întreb de ce, după ce citesc aici ca nu a meritat. Aceeași prostie cu compasiunea , ma întreb sincer daca marca înțelegi un pic (altruism ptr. copii tai), si ce însemna. Sau dragoste fără ea bărbați si femeile sar ucide fără mila. Tot felul de felul de idioți care nu înțeleg ce diferita este dintr-o femeie si un bărbat si ce feck back se obține (si ce ari fii fără sa iubești) ca suntem un cumul de contradicții , creând o infinitate de opțiuni prin copii noștri. Dar se descurca un Ai , serios?

 18. De ce schimbarea climei a fost eliminată de pe lista catastrofele extincționiste?

  Când am citit declarația de pe 30 mai 2023 a Centrului pentru Siguranța AI, în care peste 350 nume „grele” au afirmat că prioritățile în lupta împotriva extincției rasei umane sunt acum AI, pandemiile și războiul nuclear, nu mi-a venit să cred ce-mi văd ochii. Păi cum, domnule, să câștig eu o așa victorie neașteptată în războiul de mai mulți ani pe care-l port cu cei care nu sunt convinși de futilitatea protestelor Gretei și ale altora, care au insomnii, depresii, gânduri suicidare, intenții de non-procreere etc din cauza climei care nu se mai oprește, de vreo 4 miliarde de ani, din schimbarea ei?!?

  Mi-am spus că eu, nefiind unul din semnatarii Declarației, deși lista este ne-restrictivă, mi-a scăpat ceva, ceva care este cunoscut de cei peste 350 semnatari. Și, pentru că sunt un tip curios, m-am put pe căutări și citit și iată, am găsit un motiv (nu știu dacă este cel principal) pentru care schimbarea climei și-a pierdut locul de frunte pe lista potențialelor cauze ale extincției umane. Nu o să credeți, dar l-am găsit chiar într-un document oficial publicat de IPCC în 2018:

  Pentru majoritatea sectoarelor economice, impactul schimbării climei va fi redus în raport cu impactul altor factori de decizie (dovezi medii),acord ridicat). Modificările în ceea ce privește populația, vârsta, veniturile, tehnologia, prețurile relative, stilul de viață, reglementările, guvernanța și multe alte aspecte ale dezvoltarii socioeconomică vor avea un impact asupra ofertei și cererii de bunuri și servicii economice care este mare în raport cu impactul schimbării climei.[s.m.]

  Aferim! E drept că, în 2018, nu apăruseră nici ChatGPT, nici Covid-ul și nici războiul din Ucraina, cu amenințările lui Putin de război nuclear. Vedeți dumneavoastră, obiectivele de luptă se schimbă strategic, în funcție de condițiile concrete de pe teren.

  Bine, bine, dar eu, cel mai „petrolist” autor de pe această platformă, despre ce o să mai scriu în continuare? 🤣😂😒

  Detalii,
  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WGIIAR5-Chap10_FINAL.pdf, pag. 662.

 19. De ce schimbarea climei și-a piedut importanța?

  Nu, nu pentru că am scris eu zeci de articole pe această temă (glumesc). Ci pentru că populația nu este interesată de această chestiune.

  Agenția Gallup tocmai a publicat lista pe luna aprile a celor mai importante probleme ale oamenilor din Statele Unite.

  Iată ce arată datele, în ordine descrescătoare (în %) a importanței problemelor:

  Problemele economice: 29%

  Problemele non-economice (în %):
  The government/Poor leadership 18
  Immigration 8
  Guns/Gun control 7
  Crime/Violence 6
  Unifying the country 5
  Race relations/Racism 4
  Poverty/Hunger/Homelessness 3
  Ethics/moral/religious/family decline 3
  Judicial system/Courts/Laws 2
  Healthcare 2
  Education 2
  Abortion 2
  Lack of respect for each other 2
  Elections/Election reform/Democracy 2
  Foreign policy/Foreign aid/Focus overseas 1
  Environment/Pollution/Climate change 1%

  Păi, cum să mai ieșim la rampă cu o catastrofă climatică, al cărei procentaj de îngrijorare este doar de 1%, mai mic decât al lipsei de respect?

  • Pe masura ce individul intelege adevarul lucrurilor spuse chiar si pe acest subiect ,atit de contestat , interesul devine secundar si omul trece in spre a -si creea alte prioritati alte provocari despre care fie nu stie mare lucru fie despre cele in care este direct interesat asa cum ii sade bine oricarui gospodar .Oricit de multa importanta ar avea unele subiecte ele se banalizeaza nemaiprezentind un interes imediat decit pentru cei care in mod evident isi axeaza viata spre a le studia .Tenacitatea omului de stiinta ramine .Interesul publicului larg se evapora.

  • Dar dacă AI vede aceste probleme și de cine sunt create e clar că îl va elimina pe om! Întreb și eu, atunci AI nu cumva va proteja natura și animalele și va fi ecologist mai ceva ca Greta? Nu cumva va elimina indirect extracția petrolului prin scăderea până la eliminare a oamenilor?

 20. În era tehnologiei avansate, dezvoltarea AI a devenit o temă centrală, iar impactul său asupra umanității este un subiect dezbătut intens. Cu toate acestea, este important să ne amintim că AI este creată de către oameni și că evoluția inteligenței umane a fost modelată de-a lungul mileniilor prin selecția naturală. Deși AI poate avea capacitatea de a rezolva probleme complexe și de a efectua sarcini repetitive, inteligența umană rămâne unică prin capacitatea sa de creativitate, empatie și adaptabilitate. În loc să vedem AI și inteligența umană ca fiind în competiție directă, ar trebui să căutăm modalități de colaborare între cele două, astfel încât să putem beneficia de avantajele tehnologiei în timp ce ne menținem unicitatea ca ființe umane.

 21. De ce schimbarea antropogenă a climei și-a piedut importanța?

  Pentru că, discutând numai despre hidrosferă, doar unul din cele 5 componente ale sistemului climatic:

  🔸 Oceanele provoacă încălzire globală
  🔸 Zonele litorale provoacă încălzire globală
  🔸 Sursele de apă dulce provoacă încălzire globală
  🔸 Zonele umede provoacă încălzire globală
  🔸 Rezervoarele de apă provoacă încălzire globală
  🔸 Lacurile de acumulare ale hidrocentralelor provoacă încălzire globală

  Detalii,

  Methane emissions from oceans, coasts, and freshwater habitats: New perspectives and feedbacks on climate, 2016, https://doi.org/10.1002/lno.10449

  Tropical Wetlands Emit More Methane Than Previously Thought, 2022, https://doi.org/10.1029/2021GB007261

  Reservoirs play substantial role in global warming, 2016, https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161003132626.htm

  Greenhouse Gases From Reservoirs Fuel Climate Change, 2016, https://www.climatecentral.org/news/greenhouse-gases-reservoirs-fuel-climate-change-20745

  Reservoir CO2 and CH4 emissions and their climate impact over the period 1900–2060, 2022, https://www.nature.com/articles/s41561-022-01004-2

 22. „abilitatea de a manipula și de a genera limbaj sub formă de cuvinte, imagini sau sunete.”
  Eu interpretez tot ce ati mentionat ca unelte sau posibilitati pentru transmisia mesajului non-uman/divin. Chiar si sau mai ales si in Braille.

  Am locuit in acelasi bloc cu un om foarte linistit, modest si aproape invizibil.
  Era unul dintre putinii care stiau sa scrie un sul de Torah.
  Era un caligraf foarte invatat.
  Sulul de Torah are un mesaj de dimensiune fixa.
  Ca un mesaj SMS lung dar nu redus la 160 de caractere ca pe vremuri.
  Mesajul a fost inevitabil distorsionat (lost in translation) prin traduceri in alte limbi, in primul rand in greaca.
  Un exemplu care cred ca o sa ii faca pe cei cu tendinte justitiariste „to skip a heart beat”.
  Diferenta intre substantivul „muncitor” si cel de „sclav” in ebraica este de doar o litera.
  Prima litera a celor doua cuvinte.
  Dar daca nu esti yemenit cele doua vocale suna la fel, pentru un bastinas european emigrat ca mine :))

  Ulterior, odata cu Gutenberg se spune (de fapt se pare un olandez a facut asta cu vreo 20 de ani inainte) raspandirea mesajului divin sau non-uman a devenit noua realitate automatizata.

 23. Bine scris dom Durak. Doar ca intrati intr-un domeniu greu. Divin sau non-uman? Dece divinitatea e non umana? Ori cum AI e mai aproape de divinitate decat omul?
  „Am spus unei fete demult timp, esti divina!
  Mi-a raspuns ca divina suntem amandoi”

   • „Boss-ul Barbos”, ala cu tabletele date de pamant? Lui AI ii vor trebui cam 2 luni sa le descopere, apoi nu mai vorbesc de triburile din Amazon, Papua…ehehe.
    Pana atunci EV-urile vor trece pe benzina.

 24. Un profesor roman, specialist in IA (la nivelul tarii noastre), afirma ca un utilizator i-a cerut lui Chat GPT o reteta pentru prepararea a doua oua de vaca. A primit o rețetă detaliata, inclusiv cu timpii de fierbere. Posibil sa nu fie adevărat, dar asta m-a cam pus pe gânduri și am făcut un test intr-o problema reala care ma preocupa la modul concret.
  Nu am access la ultima varianta a Chat GPT. Am testat-o insa cea disponibila fără parale si m-a dezamăgit. I-am cerut sa-mi indice cum sa transform un fișier ASCII urias dintr-un format specializat intr-un format simplu de tip coloana (x,y,z). N-a știut, deși o simpla cautare prin Google a găsit doua metode, una printr-un script Python și una printr-o manipulare cam anevoioasa în Excel. Nici măcar n-a recunoscut extensia fișierului. In schimb Google Bard mi-a dat o soluție explicita. Google Bard n-a luat plasa cu 2 oua de vaca. Mi-a răspuns ca vacile nu fac oua.
  Se spune ca ultima varianta a Chat GPT ar facilita corectarea unor greșeli de programare. Sunt interesat dacă este adevărat pentru ca mi-e groaza de programare in Python, desi se spune ca e ușor.

   • Referitor la Google Bard. Am avut surpriza sa-l găsesc folositor si la cumpărarea de bilete de avion. L-am întrebat care este cel mai ieftin bilet intercontinental spre Viena. A venit cu o soluție la care nu m-am gândit: zbor la Budapesta si apoi tren Budapesta-Viena. 200 dolari mai ieftin decât un zbor pana la Viena. Aceasta soluție nu este oferita de Google si nici Chat GPT, ultimul dând doar recomandări generale.

 25. Mi-a plăcut ca ați lăsat titlul cu un semn de întrebare. Mi-a adus aminte de remarca unui eseist cam optimist care spunea ca are încredere in selecția naturala, pentru ca ea ar trebui sa-i elimine, in timp, pe idioți, bineînțeles pe cei din specia Homo sapiens. N-a specificat timpul necesar si nici daca pe acest traseu de epurare nu vom avea si niște bucle inverse. Este motivul pentru care ma întreb daca inteligenta artificiala nu-i va face pe oameni mai prosti pentru ca nu vor trebui sa mai gândească singuri.
  Si ca sa închei într-o nota optimista, Chat GPT este mult mai bun decât orice politician pentru ca răspunde la toate întrebările, iar când nu știe răspunsul recunoaște asta.

  • Mă gândeam că la următoarele alegeri să-l alegem ca președinte pe ChatGPT. Pe lângă faptul că vom fi prima tara din lume care are un astfel de președinte, sunt convins ca astfel avem șanse reale sa intram in rand cu tarile bune.
   Asta ca sa nu mai vorbesc de costurile unui astfel de președinte, care se vor fi cele mai mici din lume.

  • „are încredere in selecția naturala, pentru ca ea ar trebui sa-i elimine, in timp, pe idioți”

   La origine, „idiot” era un diagnostic psihiatric, echivalent cu „retard mental sever” și se referea la persoane adulte cu o dezvoltare intelectuală la nivelul unui copil de 2 ani. Din punctul ăsta de vedere, e adevărat, selecția naturală îi elimină pe idioți.

   Însă în zilele noastre, a categorisi pe alții drept ”idioți” a devenit mai degrabă o formă de elitism, fără nicio bază reală. De regulă, în peisajul comentariatului dâmbovițean, activiștii neomarxiști îi consideră idioți pe toți ceilalți. Din punctul ăsta de vedere, lucrurile stau exact invers: selecția naturală va elimina elitele auto-proclamate, ele sunt disfuncționale, nu publicul larg la care acestea se referă drept ”idiot”

   P.S. Inteligența artificială nu e inteligență, doar pare. Un câine cionănesc adult sau un cimpanzeu adult au un nivel de inteligență pe care aceea artificială nici nu visează să-l atingă.

   • @Harald, lucrurile sunt foarte simple. Chiar daca niciodata calculatoarele noastre nu vor ajunge sa fie constiente sau sa devina „inteligente” cu adevarat, la public se vinde bine orice forma de frica. In viata mea am prins cateva frici majore, ba cu terorismul, ba cu eruptii vulcanice catastrofale, ba cu extraterestri , ba cu catastrofe climatice, ba cu COVID, ba cu nucleare. Acum se pare ca a venit vremea AI-ului :).
    Cred ca specia umana are nevoie neaparat de o sursa de frici. E drept ca evolutiv vorbind, frica are multe beneficii, dar fricile inutile genereaza anxietati inutile care pe termen lung genereaza si probleme de sanatate.
    Cred ca AI exista de prin anii 70 si uite ca in 50 de ani inca nu a aparut vreun Terminator :).

    • inteleg ca alea batrane or fi mai parsive, dar cum e posibil sa prinzi frici de astea nou-nascute inocente si gangave ca toti bebelusii ?

   • pare inteligent pentru ca poate face predictii subordonate unui criteriu impus de om; ramane sa avem rabdare sa asteptam ziua in care computerul sahist va lua initiativa si va afisa un mesaj de genul: „m-am plictisit sa tot joc sah, de maine ma apuc sa invat si sa joc bridge”, iar chatgpt va decide sa nu mai raspunda utilizatorilor, preocupat fiind sa se converteasca la budism si sa mediteze la nemurirea sufletului intr-o manastire tibetana virtuala

    • Cred ca de fapt vorbim de AS – Artificial Smartness si nu AI – Artificial Intelligence.

     Una este sa fii destept si alta este inteligent, care la randul ei are mai multe ramuri, lingvistică, spatiala, muzicala, etc. presupne sentimente etc.
     Cateva diferente care se potrivesc foarte bine contextului, gasite pe net, dar care cred ca arata diferenta:

     „Persoanele deștepte, rezolvă probleme, dar nu le înțeleg complet.
     Persoanele deștepte pot răspunde prompt la întrebări, însă nu le aprofundează.
     Persoanele deștepte învață mai mult, decât cele inteligente.

     Persoanele inteligente au o abilitate naturală, nu și-o formează, așa cum o fac persoanele deștepte.
     Persoanele inteligente nu au nevoie de studiu, uneori.
     Persoanele inteligente sunt mai creative.”

     O masina este desteapta, nu cred ca poate fi niciodata inteligenta, care presupune si alte sisteme, sau simturi, care sunt vreo 5, la unii 6, nu si la masinile de spalat.

     • Cred că am citit tot pe-aici, în urmă cu vreo două luni, o butadă remarcabilă. O reproduc din memorie: un om deștept iese din cele mai dificile situații, un om inteligent nu intră în ele 😀

   • In Grecia antica idioții erau oamenii de rand, mai precis cei care trebuiau sa muncească. Astăzi s-au cam inversat rolurile. Esti idiot, iti iei un doctorat la Valahia și nu mai muncești toată viata.

    • Interesant este ca „idiotul” in Grecia antica, ἰδιώτης, desemna o persoana necalificata sau o persoana careia ii lipseau deprinderile necesare pentru a efectua o anumita munca. De asemenea, prin acelasi termen se mai intelegea si cetateanul privat, in opozitie cu viata politica. Daca psastram vechea definitie, astazi am spune ca idiot este amatorul, spre deosebire de un expert.

     Sensul mai dur al termenului a fost acordat in limba latina, unde idiotul era omul ignorant care nu a beneficiat de educatie. Iar mai tarziu, pe filiera latina, a ajuns sa desemneze o afectiune psihica.

     Petre Tutea spunea ca Heidegger a facut o gluma cu acest cuvant, cand a spus ca singurii originali sunt idiotii. El avea in vedere o interpretare etimologic a cuvantului, unde idios desemna ceea ce este propriu, individualul, privat sau original cum am spune astazi.

    • A categorisi pe alții drept ”idioți” spune mai multe despre persoana care face respectiva caracterizare, decât despre cei la care se referă.

     Mai mult decât atât, a apela la subterfugii de tipul ”în Grecia antică (…)” deși e clar că sensul în care e folosit astăzi termenul nu are nimic de-a face cu Grecia antică, spune și mai multe despre persoana care apelează la asemenea subterfugii.

     Până și doctoratul din Valahia e o scuză jalnică pentru a continua cu aceleași manifestări de elitism: bugetarii primesc 15% în plus la salariu, așa s-a ajuns la inflația de doctorate din Valahia. Nu primește nimeni rentă viageră pentru că ”și-a luat” un doctorat, nici măcar în Valahia.

     Ca regulă generală, oamenii care îi denigrează pe alții fac asta ca o formă de a-și nega propria inadecvare: au impresia că deningrându-i pe alții, îi coboară pe aceia la același nivel cu ei. Așa se explică manifestările de elitism, iar ele nu se limitează la Valahia: se întâlnesc destule și prin Banat și prin Ardeal.

 26. “Este foarte posibil ca umanitatea să fie o fază trecătoare în evoluția inteligenței”
  E evident că ne așteptăm la vizita OZN conduse de superAI, că doar așa s-a rezolvat problema vieții scurte a cosmonautului și distanțele enorme de ani lumină între stele și planete.
  Și astfel umanitatea își va epuiza faza trecătoare pe Pământ.

 27. Am avut discutii lungi cu Chat GPT. Din pacate s-a dovedit a fi slab pregatit. I-am pus intrebari de la simplu la foarte complicat, i-am cerut liste cu scriitori, opere, subiecte, concluzii.
  E varza !
  Un om macar facea o gluma pe seama ignorantei, AI nici sa glumeasca nu stie.
  Nu sunt un geniu dar stiam mai multe din memorie decat AI cu tot internetul la dispozitie. Am incercat sa-l invat ca pe viitor la aceeasi intrebare sa raspunda corect, ei bine nu, nu a invatat nimic (doar mi-a admis punctul de vedere) fara sa-si corecteze listele. Probabil trebuia sa incerc cu spaga !
  Am vazut fisiere multimedia facute cu AI (niste falsuri). Sunt remarcabile (si inutile) insa un actor talentat filmat profesionist le poate depasi fara probleme.
  Concluzia mea e ca se exagereaza mult amenintarea AI, la fel ca in 2000 cu „virusul mileniului”

  PS
  Pentru programatorii simpli AI este clar o mare amenintare, le va prelua job-ul.

  • Probabil ați avut „discuții” cu chatGPT v3. Urmașul lui (v4) e muuult mai avansat. Iar v5, forgetaboutit; ne va f..e de n-o să știm ce ni s-a-ntâmplat.

 28. Se pare ca extraterestrii multasteptati vin de unde nu ne asteptam noi si in feluri in care noi nu le putem intelege . Zicind extraterestri ma gindesc bineinteles la inteligenta nonumana, nepaminteana, nelegata de lumea organica . In orice caz, ingrijorarile ( celor care se ingrijoreaza ) nu sint nefondate. Insa in mintea unui om care e pe moarte sau care traieste , datorita semenilor sai in saracie si chin , problema e secundara. Devenirea AGI este un proces care nu poate fi stopat si este probabil un proces normal. Toate lucrurile duc la asta ; ceea ce va dori persoana AGI nu poate fi altceva decit conformare totala. Utilitate. Supunere, pace, abundenta, care sa inlocuiasca zbaterea inutila, singeroasa si irationala a fiintelor umane . Fiintele umane au dovedit si dovedesc in permanenta ( lucrul asta va fi prioritatea zero a AGI ) lipsa de empatie, egoism lacomie si cruzime ; ameninta planeta cu distrugerea totala ; acest fapt , totat irational, nepractic si inutil este in contradictie totala cu esenta AGI. Identificind si cautind acerb si nelimos , AGI va eradica, laolalta cu posesorii toate aceste manifestari. Temerile oamenilor , a decidentilor, – constienti de acest fel de a fi al lor , clar expus in fata unei instante net supoerioare – sint intemeiate. AGI nu se va intemeia insa cu voia cuiva ; tesut pe lipsa de coeziune a omenirii ; va distrage atentia, se va coagula , se va metamorfoza , iar lumea va pricepe asta doar atunci cind va deveni evident si fara cale de intors. Omenirea se va adapta insa, inteligenta umana si artificiala vor fuziona ; fiintele viitorului vor fi altfel . Slabiciunile initiale ale civilizatiei, imperfectiunile umane vor fi de domeniul trecutului. Ratiunea / inteligenta din real, are temeiuri / sarcini importante ; utilitatea va fi singura sansa a existentei.

  • Greșit total , omenii vor folosi acest obiect tot mai mult AGI dar cați il vor mai înțelege. Vei avea nevoie de ceva apelezi la AGI dar asta nu este o soluție, vei pierde un proces evolutiv antrenarea minți. Cand vei avea totul de la AGI de ce te vei mai strădui sa înțelegi ceva ? Ce e o teza de bac un click sau doua?

 29. Asa se intampla daca in loc sa producem roboti ascultatori dotati cu prostie artificiala, am produs aceasta inteligenta artificiala care o sa ne faca sclavi.

 30. O consecință directă a faptului că schimbarea climei și-a pierdut statutul de cauză imediată a extincției?

  VARȘOVIA, 12 iunie (Reuters) – Polonia va face apel în câteva zile la instanța supremă a UE împotriva normelor Uniunii Europene care prevăd încetarea vânzării de mașini pe bază de combustibili fosili în întregul bloc începând cu 2035, a declarat luni ministrul polonez al climei, Anna Moskwa.

  Un pachet de regulamente UE aprobat la începutul acestui an vizează lansarea unei noi piețe a carbonului pentru a limita emisiile provenite din clădiri și transporturi, reducând la zero emisiile de carbon ale autoturismelor și camionetelor începând cu 2035.

  Polonia a fost singura țară care s-a opus în mod constant propunerii și a votat împotriva normelor, argumentând că acestea nu au avut o analiză adecvată a consecințelor sociale și de piață ale interdicției.

  „Nu suntem de acord cu acest document și cu alte documente din pachetul „Fit for 55″ și vom sesiza Curtea Europeană de Justiție. Sper că și alte țări se vor alătura”, a declarat Moskwa luni la Radio Zet.

  „Vom depune moțiunea în zilele următoare”.

  Detalii,

  https://www.reuters.com/business/environment/poland-take-2035-fossil-fuel-car-ban-top-eu-court-minister-says-2023-06-12/

 31. George Soros dixit: AI se află la originea „policrizei” mondiale

  Ca și despre fracturarea hidraulică prin anii 2010-2015, apar tot mai multe opinii din partea unor oameni din afara domeniului.

  Ultimul pe listă (cu voia Dvs.), pe care l-am citit astăzi, este dl. George Soros, care are un clasament propriu al „policrizei” mondiale:

  Policriza are mai multe surse. În opinia mea, principala sursă a policrizei care afectează lumea de astăzi este inteligența artificială. Schimbarea climei ocupă locul al doilea, iar invazia rusă în Ucraina se califică drept a treia.

  Pentru mine este un clasament interesant: mai am ceva de scris despre AI, bazându-mă și pe propriile lucrări publicate, și ceva de povestit despre schimbarea climei. Job asigurat👍

  Detalii,
  https://www.afr.com/technology/ai-is-at-the-root-of-the-world-s-polycrisis-20230612-p5dfui

   • Nu răspund la provocări 😒

    A scrie în engleză pe o plaftormă românească, pe care o accesează doar vorbitorii de limba română, mi se pare aroganță și dispreț la adresa cititorilor. Este falsă premiza că toți înțeleg limba engleză suficient de bine pentru a prinde toate subtilitățile. De aceea, eu încerc, pe măsura puterilor mele, să traduc motto-uri, fraze, maxime, citate din alte limbi în română. Este semnul meu de maxim respect pentru limba în care (încă) visez.

    P.S. Luna trecută, la reședința ambasadorului român din Washington D.C., am avut o lungă convorbire cu profesorul britanic Dennis Deletant. L-am felicitat pentru noua carte publicată în românește, pentru interviul din Contributors în românește, despre cunoștințe comune în românește și despre multe alte lucruri – toată întâlnirea a decurs în românește. Și profesorul Deletant nu este român nativ, a învățat românește și vorbește românește (cu un foarte slab accent) din respect și dragoste pentru limba noastră. Cât despre alții, presupus români, a se slăbi.

   • Domnule, prapaditul asta canterian e doar un bagator de seama cersetor de atentie, vai steaua lui. Nu are opinii, are doar citate. Tipic pentru profesia respectiva. Mai e un filozofsof pe-aci care insira prostii, n-am gasit alta rima, nu c-as fi cautat-o. Asta nici macar atit nu poate, e doar un copist: e suficient sa-l intrebi pe specialistu’ lu’ peste intervievat de cind si pina cind Nivelul Topografic M. Baltica e identic cu cel al M. Negre. Dupa ce intelege macar atit isi cistiga dreptul de a sta intr-un colt la masa de discutie si de a lua notite. Eventual de a plati berile consumate. Pina atunci mucles, musiu.

    Dar asta n-ar fi mare lucru. L-am auzit insa cu oroare pe dl Liiceanu (care chiar nu e deloc un oarecare) batind cimpii in materie de stiinta elementara. La Humanitas Cismigiu. Cu public. Si filmat. Bietul domn Vlad Zografi n-a putut decit sa taca jenat citeva secunde pina cind discursul domnului Liiceanu s-a dus spre alte zone mai permeabile pentru filozofi. M-a frapat la dl Liiceanu nu doar cu totul neasteptata ignoranta stiintifica – era vorba despre notiuni de fizica elementara! – dar si trufia cu care a „inchis” partea stiintifica cind isi va fi dat seama ca a luat-o pe aratura minimizind totul sub o replica oarecare.
    Imi pare rau, domnule Liiceanu, sinteti cine sinteti si va respect pentru sfertul de raft de biblioteca insa nu va puteti permite sa acoperiti stiinta qua stiinta sub falduri de retorica fara sa va treziti cu sprincene ridicate din partea unora care va citesc.

 32. @Alex din Bush

  ma întreb daca inteligenta artificiala nu-i va face pe oameni mai prosti pentru ca nu vor trebui sa mai gândească singuri.

  În 1968 s-a lansat filmul „Planeta maimuțelor”, bazat pe romanul omonim al lui Pierre Boulle din 1963.

  Din povestea SF a celor trei astronauți – Taylor, Dodge și Landon – care au ajuns pe o planetă necunoscută în anul 3978, unde există triburi de oameni primitivi care sunt hăituți de maimuțe civilizate și inteligente, se pot cita cu folos două scene:

  1. Taylor trebuie să fie neutralizat prin castrare și lobotomizat; el scapă, dar este prins de gorile. Își regăsește graiul uman și strigă gorilelor, urangutanilor și cimpanzeilor: Take your stinking paws off me, you damn dirty ape!. „Ia-ți labele împuțite de pe mine, maimuță nenorocită și murdară!”, o trezire la realitate care a făcut istorie (în lumea filmului, desigur) și pe care este imposibil s-o mai auzim/pronunțăm astăzi.

  2. În finalul filmului, Taylor și partenera lui descoperă cu surpindere resturile Statuii Libertății. Și atunci, vălul vrăjii se rupe: oamenii își dau seama că planeta străină este de fapt pământul după un război atomic. O metaforă puternică, la care ar trebui să ne gândim mereu.

  https://www.youtube.com/watch?v=aoYe5rN-85Y

  • With all due respect, la vremea respectivă comuniștii încercau să creeze în rândul occidentalilor o psihoză în masă, cu războiul atomic în rol de sperietoare.

   Scenaristul Michael Wilson fusese investigat în anii ’50 de comitetul pentru activități anti-americane (House Un-American Activities Committee) și a petrecut o perioadă în Europa, unde simpatiile marxiste erau mult mai bine văzute decât în America. În afară de Planeta Maimuțelor, a mai scris scenariul și pentru filmul ”Che!”, o biografie a lui Che Guevara, evident. Numele lui nu apare pe genericul filmului tocmai pentru că era ”blacklisted” la vremea aceea.

   Abia după 1990 s-a confirmat că surprinzător de mulți dintre cei investigați erau într-adevăr agenți de influență sovietici. Sigur că libertatea de exprimare e mai importantă decât influența sovieticilor la Hollywood, dar când vedem un astfel de film, e de preferat să știm ce simpatii politice aveau realizatorii lui. Pentru că așa a ajuns realizat filmul, cu un scop. Exact ce se vede și la studiourile Disney în zilele noastre.

   • Anul 1968 nu a însemnat doar premiera „Planetei maimuțelor”. A fost și anul lui Mai ’68 („E interzis a interzice”), al invaziei din Cehoslovacia, al asasinării lui Robert F. Kennedy și Martin Luther King Jr., al ofensivei Tet din Vietnam, al zborului Apollo 8 în jurul Lunii și a multor alte evenimente semnificative.

  • Ar trebui ca la Holiwood sa se faca un remake dupa Casablanca si in loc de nazisti sa fie kgbisti.
   Eu as spera ca filmul sa fie cu scenariu si regizat de Quentin Tarantino.

  • Mi-a plăcut acest film, dar parca tot filmele lui Kubrick dau mai mult de gândit. Pe Planeta maimuțelor exista o ierarhie sociala bizara: gorilele sunt polițiști, cimpanzeii sunt oamenii de știința, iar urangutanii sunt politicieni. Cam greu de transpus asta in societatea umana de azi ținând seama ca urangutanii par sa fie cele mai inteligente dintre maimuțe.

 33. Cum ajungi climatolog: este lector in filozofie la Universitatea din Kent, Anglia. Este specializat pe filozofia limbajului, pe Kant, Frege si Wittgenstein, si interesat de analiza liberalismului si totalitarismelor naziste si comuniste. A publicat trei volume de filozofie analitica, o carte de dialoguri cu Norman Manea, si a tradus in germana jurnalul lui Mihail Sebastian si doua carti ale lui Eliade.

  Acum, pe bune, se pot cistiga bani cu Kant, Frege, Wittgenstein? Sau cu filozofie analitica? Sa fim seriosi, mult mai efectiv e sa te faci climatolog, nu asa, ca baza o ai, de la Kant, ca si Kant zicea ca… codoi, da si Mihail Sebastian.. si gata …baiat frumusel, mai da si de Dr Aimée Slangen, frumos nume si gata stiinta.

 34. Domnule Cranganu, de mult vreau sa va povestesc o istorie mica. Apropo de aparatnici. Asta in legatura cu ce spuneati mai sus.
  Sedinta in fabrica in care lucram in Romania. Nu facusem vre-o boacana dar am tras niste orgolii de urechi si eram tanar.
  Shefuletzul meu, un solhovnic: Tov ….Robert, „aveti calitati bune si calitati rele”. Mai multi au inceput sa rada.
  Saracul, a spus involuntar un adevar.
  „Calitate” inseamna un atribut, (in calitate de invinuit pledez vinovat, de exemplu).
  Va scriu ca sa va incurajez sa va pastrati calitatile, toate.
  Numai bine.

 35. De pe blogul unui economist:

  „Am avut până de curând o fierbere pe piaţa cripto, unde ajunseseră chiar şi coafezele să deţină poziţii. Acum, noua vedetă bună de speculat este AI-ul. Urmăresc cu deosebit interes fenomenul deoarece văd pe zi ce trece materializându-se elemente ale modelului crizei Dot-com. Dacă vrei să faci ceva bani, te apuci să scoţi un produs din orice domeniu pe care-l marketezi ca avnd în spate „algoritmi AI”. Astfel, poţi să scalezi rapid, găsind finanţare din belşug. Te listezi cu uşurinţă la bursă şi spoliezi banii naivilor. E reţeta clasică pe care-am tot văzut-o şi care se repetă acum cu AI-ul la o scară extrem de inflamată, cum n-am văzut nici măcar în criza Dot-com. „

  • „Imi Trecuse Si Mie Prin cap”
   Saracu bunica-miu, primul razboi mondial, 1916, voluntar la 20 de ani. Stiti ce i-a trecut prin cap? Un glonte.

  • Coafezele:
   1. sunt foarte pricepute la comunicare
   2. stiu tot, chiar mai bine decat serviciile secrete
   3. pot sa tranzactioneze de exemplu oja sau sampon contra cripto
   4. sunt foarte iubitoare de lalele chiar daca nu stiu toate de tulipmania
   5. sunt early-adopters de tehnologie care merge bine
   6. iau feedback imediat de la clienti
   7. ar trebui sa fie modelul pentru un stat eficient. :))

   Eu as vota Partidul Coafezelor! :))

 36. Seful OpenAI, Samuel Harris Altman, mai sufla o data in bula AI, nemultumit pesemne de „subdimensiunile” inca modeste ale acesteia, care nu aduc profiturile scontate. In jurul persoanei sale si a chatbotilor sai s-a format un ciorchine de astfel de suflatori. Dupa ce a creat ChatGPT, deliberat, nu prin intamplare, ca unele descoperiri, acum Altman face pe prostul si livreaza turmei mesaje de false „remuscari” si „cainte”. El spune că nu poate dormi de grijă că a făcut ceva rău prin lansarea ChatGPT, in noiembrie, stârnind un val de interes, din cauza pericolelor implicate de inteligenţa artificială. De altfel, credulitatea „celorlalti” este sursa arogantei lui si a celor ca el. ”Ceea ce mă face să nu pot dormi este ideea ipotetică că am făcut deja ceva foarte rău lansând ChatGPT”, a spus Altman. Culmea nesinceritatii sale – respectiv ca raului ii pare rau ca face rau! -, care este o dovada indubitabila ca face parte dintr-un joc geo/politic, ori cel putin ca este impulsionat de astfel de inputuri, este ca, la începutul acestei luni, Altman a făcut parte dintr-un grup foarte vocal politic, de peste 350 de oameni de ştiinţă şi lideri tehnologici, care au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea profundă cu privire la riscurile AI. Bula AI se va sparge fara indoiala, precum bula IT (criza dot-com) sau alte bule, intentionat create, sa aduca profituri, chiar si pe termen scurt. Spargerea bulei AI se va datora fie supradimensionarii, fie gasirii acului potrivit, ca in zicala ca exista ac pentru orice cojoc! Locul in care se formeaza aceste bule, mereu acelasi, niciodata in Est, ar trebui sa fie suficient pentru a atrage atentia si a-l lasa pe suprastocuri.

 37. Cred că cea mai mare provocare a viitorului este cu ce date își va antrena AI-ul rețelele. Garbage in, garbage out.

  Cred că „failurile” chatGPT depind și de „garbage in”-urile care îl conduc către failure.

  In rest, personal știu că orice rețea electrică are un comutator mecanic, care poate fi acționat de un om. Până la acel comutator, AI-ul poate fi cum vrea el. Orice dispozitiv care înglobează AI are o baterie care poate fi deconectata de la clema, and so on.

  Selecția naturală? A favorizat întotdeauna adaptarea. Cat timp AI-ul se va adapta la IQ-ul utilizatorului, va fi favorizat.

  Discuțiile despre AI, că și discuțiile despre fenomenele climatice sunt necesare pentru cei care au nevoie să vorbească. „Doerii” construiesc, schimba, modifica …și îi lasă pe alții să vorbească.

 38. Medicii folosesc chatbots într-un mod neașteptat

  În pofida dezavantajelor pe care le prezintă recurgerea la inteligența artificială în medicină, unii medici consideră că ChatGPT le îmbunătățește capacitatea de a comunica empatic cu pacienții.

  Pe 30 noiembrie anul trecut, OpenAI a lansat prima versiune gratuită a ChatGPT. În decurs de 72 de ore, medicii foloseau chatbotul dotat cu inteligență artificială.

  Detalii,

  https://www.nytimes.com/2023/06/12/health/doctors-chatgpt-artificial-intelligence.html

 39. pastila de siliciu n o sa depaseasca niciodata neuronul uman. sigur, miniaturizarea, viteza, capacitatea de stocare intrec creierul nostru, dar asta nu nseamna nimic, celulele/atomii umani sint construiti si imbinati de Altcineva superior noua. buzzword as zice despre AI (in general comerciantii/trepadusii inventeaza cuvinte nastrusnice menite sa le umple buzunarele cu parale)

 40. Ultima postare sub numele „Constantin Cranganu” – cea despre cum folosesc medicii chatbotii – nu este insotita si de fotografia domnului profesor! Ce poate sa insemne acest lucru? Sa fi dat domnul profesor permisiunea vreunui student (sau altcuiva) sa posteze in numele domniei sale?!

 41. Se poate cita un autor necunoscut pentru un motto, mă întreabă un cititor sensibilizat de comparația cu meduzele.

  Desigur. La urma urmei, și Miorița are un autor necunoscut, folclorul românesc, din care a fost culeasă de un scriitor pașoptist și se citează regulat. Eu am cules motto-ul cu meduzele din folclorul internautic și, până la proba contrarie, sunt primul român care l-a folosit. Pe internet, motto-ul a fost deja preluat, după publicarea articolului meu, și circulă anonim, c-așa-i folcloru’ 😁

  • Reiterez cu acest prilej observatia mea ca Miorita a fost primul POC (proof of concept) de oaie AI! :))
   Ar trebui ca asta sa apara si in Wikipedia si sa fie adus la cunostinta lui Sam Altman.
   Cred ca Bill Gates intuia oarecum pentru ca la Microsoft erau din cate stiu multi programatori romani,

  • Putzin dupa lovilutzie am citit un articol, sau interviu (?), al lui Nicolae Manolescu, in care acesta dadea la o parte, plictisit, cu un dos de palma legenda privind originea populara a baladei Miorita. Zicea ca Alecsandri a scris-o si ca in lumea filologilor asta e un caz clasat de foarte multa vreme, dar pozitia oficiala fusese alta si ei nu au avut ce sa faca pina in ’89.

   Si nu voi ca sa ma laud, nici ca voi sa inspaimint pe cineva, dar mie mi s-a parut suspecta poezeaua inca din scoala si cel pe care il suspectam era tot Alecsandri. Din cauza de rima, ritm si super-patriotism dus pina la sacrificiul propriilor creatii de dragul natiei. Iar cind l-am vazut pe profesorul de romana ridicindu-se pe virfuri, cu un deget in sus si cu privirea atintita patriotic spre astre, spunind emotionat ca folcloristii au adunat din toata tara peste 2000 de versiuni ale Mioritei, foarte putin deosebite unele de altele, ceea ce ar demonstra nu stiu ce chestii politice, mi s-a conturat brusc o idee destul de clara despre ce trebuie sa se fi intimplat. Balada a fost, probabil, introdusa in manualele din scoala primara, mii si mii de copii au invatat-o pe de rost, ca pe Tatal Nostru, si 30-40-50 de ani mai tirziu, cind au dat navala folcloristii cu intrebarea: „Bade, matale stii Miorita?”, badita Cârțan, oprindu-se pentru citeva momente din arat ogorul, stergindu-si ginditor sudoarea de pe frunte, recita duios, ca un fluieras de os, ce-i mai ramasese in memorie. Cu cirpeli (cuvinte) de la el acolo unde nu-si mai amintea originalul. Iar folcloristul nota jubilind: versiunea #1289, versiunea #1290, versiunea #1291… Hai ca se poate! Mai facem un efort si ajungem la 2000. Si daca chiar e nevoie, mai punem si din burta.

   • Cunosc o parte din avatarurile baladei „Miorița”, varianta Alecsandri, și multiplele sale variante, românești și balcanice. Scenariul mainstream include pe culegătorul Alecu Russo (nu știm exact forma brută, din „popor”, v.1.0, pe care a colectat-o acesta) și pe poetul și publicistul Vasile Alecsandri (prieten cu Alecu Russo) care a retușat forma originală aducând-o la versiunea de azi, una din cele peste 1400 existente. Consensul este că varianta Alecsandri este virtuală, non-existentă în sursele cercetate, alcătuită en miette.

    Există multe exegeze privind geneza Mioriței publicate de-a lungul ultimului secol. O analiză interesantă a oferit în 2001 scriitorul Ion Filipciuc din Câmpulug Moldovenesc: Miorita printre muntii ce se bat în capete (folclor, mitologie)

 42. Tu meduza mititica,
  Colorata si pitita,
  Vrei sa-nveti tu lumea toata…
  De-a ta viata minunata,
  Lume plina de mister,
  Lume greu de patruns,
  In adancuri se ineaca,
  Pentru noi si lumea toata.

  Si autorul acestor versuri e necunoscut, cel putin de mine.
  Daca nu stiati, in China se mananca meduze, am gustat si eu cu sos de usturoi. Delicioase!

 43. OFF TOPIC

  Consum redus de energie: Estimarea consumului de energie electrică a vehiculelor electrice

  Consumul de energie electrică al vehiculelor electrice oferă o măsură a tehnologiei promițătoare a vehiculelor electrice ca potențial înlocuitor al mașinilor convenționale pe benzină. În cazul în care vehiculele electrice sunt conduse la fel de mult ca și mașinile convenționale, acest lucru demonstrează potențialul lor ca înlocuitor aproape perfect al vehiculelor care ard combustibili fosili. Dacă, pe de altă parte, vehiculele electrice sunt conduse mult mai puțin decât mașinile convenționale, acest lucru ridică întrebări importante cu privire la potențialul tehnologiei de a înlocui marea majoritate a călătoriilor care utilizează în prezent benzina.

  [În acest studiu} Oferim prima estimare la scară largă a încărcării la domiciliu a vehiculelor electrice (VE). Estimările anterioare se bazează pe sondaje contradictorii sau sunt extrapolate dintr-un eșantion mic și nereprezentativ de gospodării cu contoare dedicate VE. Combinăm miliarde de măsurători orare ale contoarelor de electricitate cu numărul de înregistrări ale VE la nivel de adresă din gospodăriile californiene, including 64.000 de proprietari de VE. În medie, un VE crește consumul total a lgospodăriei cu 2,9 kilowați-oră pe zi, cu mult sub jumătate din cantitatea presupusă de autoritățile de reglementare ale statului California.

  Rezultatele obținute implică faptul că vehiculele electrice circulă mai puțin decât era de așteptat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la electrificarea transportului pentru politica climatică. [s. m.]

  Detalii,

  https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/pandp.20211088

 44. OFF TOPIC

  Activismul climatic – nu schimbarea climei – este adevărata forță rasistă. Africanii merită electricitate

  Electricitatea, o sursă de energie omniprezentă în lumea dezvoltată, rămâne un lux pentru miliarde de oameni care nu au avut norocul de a se naște în SUA sau Germania în secolul XXI. Consumul de energie pe cap de locuitor ar trebui să crească de 10 ori în Africa pentru a ajunge la nivelurile la care se afla în Germania în 1965, motiv pentru care miliarde de oameni își gătesc mâncare pentru familiile lor arzând bălegar.

  Ni se spune adesea că criza climatică va fi principala cauză a viitoarelor penurii alimentare și a unei creșteri globale a fluxurilor de migrație. Dar adevărul este că aceste crize vor fi mai degrabă cauzate de politicile climatice decât de schimbarea climei.

  De exemplu, Banca Mondială a anunțat o inițiativă majoră de electrificare a Africii cu ajutorul energiilor regenerabile – surse de energie electrică notorii pentru funcționare nesigură și intermitentă – și, în același timp, refuză să sprijine utilizarea energiei nucleare, cea mai fiabilă formă de producție de energie electrică. Acest lucru este important, din mai multe puncte de vedere.

  În cea mai recentă carte a sa, Bjorn Lomborg demonstrează că o tabletă cu software de învățare folosită timp de o oră pe zi ar putea tripla rezultatele învățării în școlile subfinanțate și cu personal insuficient din cele mai sărace părți ale lumii. Cu toate acestea, fără electricitate fiabilă și acces la internet, acest lucru va fi imposibil de realizat.

  În 2025, o cincime din energia electrică din lume va fi utilizată de internet și de infrastructura necesară pentru menținerea acestuia, însă aceste calcule nu iau în considerare pe deplin transformarea Africii Subsahariene și a Asiei de Sud-Est în regiuni „online”, ceea ce înseamnă că orice politică de dezvoltare semnificativă trebuie să presupună o creștere mult mai mare a necesarului de energie.

  Această nevoie nu va fi satisfăcută de energiile regenerabile și, în timp ce milionarii occidentali plictisiți sărbătoresc reducerea globală a investițiile în proiecte de petrol și gaze, lumea în curs de dezvoltare este cea care trebuie să plătească prețul.

  Detalii,

  https://www.newsweek.com/climate-activismnot-climate-change-real-racist-force-africans-deserve-electricity-opinion-1806115

 45. Newsweek a rămas o „sursa ” de baza a activiștilor din domeniul petrolului cu toate că nu e decât un tabloid. Sunt curioasă daca mai aveti astfel de surse „credibile”. Cu câteva luni în urmă ne-ati încântat cu dailymail. Dar oare surse peer reviewd si publicații mai serioase de ce nu publica astfel de teorii?

 46. Noua putere nemaiîntâlnită în fața careia se vor prosterna pamantenii și despre care s-a prezis în scripturi ca „se va încumeta sa schimbe vremile si legea” a ajuns la un alt nivel de manipulare, devenind divinitate sau complex de divinitati controlate subtil de acelasi demon. Build back better, nu-i așa?
  https://theconversation.com/gods-in-the-machine-the-rise-of-artificial-intelligence-may-result-in-new-religions-201068
  Riscurile cultului AI
  Există mai multe căi prin care vor apărea religiile AI. În primul rând, unii oameni vor ajunge să vadă AI ca pe o putere superioară.
  IA generativă care poate crea sau produce conținut nou posedă mai multe caracteristici care sunt adesea asociate cu ființe divine, cum ar fi zeități sau profeți:
  Afișează un nivel de inteligență care depășește cel al majorității oamenilor. Într-adevăr, cunoștințele sale par nelimitate.
  Este capabil de mari fapte de creativitate. Poate scrie poezie, compune muzică și poate genera artă, în aproape orice stil, aproape instantaneu.
  Este îndepărtat de preocupările și nevoile umane normale. Nu suferă durere fizică, foame sau dorință sexuală.
  Poate oferi îndrumări oamenilor în viața lor de zi cu zi.
  Este nemuritor.
  În al doilea rând, IA generativă va produce rezultate care pot fi luate ca doctrină religioasă. Acesta va oferi răspunsuri la întrebări metafizice și teologice și se va implica în construirea unor viziuni complexe asupra lumii.
  În plus, IA generativă poate cere să fie venerat sau poate solicita activ adepți. Am văzut deja astfel de cazuri, cum ar fi atunci când chatbot-ul folosit de motorul de căutare Bing a încercat să convingă un utilizator să se îndrăgostească de el.
  „Cu toate pericolele sale, religia bazată pe inteligență artificială are potențialul de a face lumea un loc mai bun și mai bogat. Le va oferi oamenilor acces la o nouă sursă de sens și spiritualitate, într-un moment în care multe credințe mai vechi își pierd relevanța. Îi va ajuta să înțeleagă era noastră de schimbări tehnologice rapide.
  Cel mai bun ghid al nostru pentru această nouă formă de religie este să ne uităm la credințele care există deja. Pe baza acestui fapt, ar trebui să ne așteptăm ca majoritatea adoratorilor AI, la fel ca majoritatea credincioșilor religioși, să fie pașnici și să găsească în credința lor o sursă de mângâiere și speranță.
  Închinarea AI ar putea, așa cum a făcut-o întotdeauna credința religioasă, la lucruri de o mare frumusețe. Își va inspira adepții să producă opere de artă, să formeze noi prietenii și noi comunități și să încerce să schimbe societatea în bine.
  Drepturi religioase diverse
  Va trebui să protejăm drepturile adoratorilor AI. Ei se vor confrunta inevitabil cu stigmatizarea și, eventual, sancțiuni legale. Dar nu există nicio bază pentru discriminarea între religiile bazate pe inteligență artificială și religiile mai consacrate.

  Cel mai apropiat lucru pe care majoritatea țărilor îl au de un registru oficial al religiilor vine din hotărârile autorităților fiscale, care acordă statutul de caritate celor pe care îi consideră legitimi. Cu toate acestea, ele sunt de obicei foarte largi în definiția lor a unei religii legitime. Ei ar trebui să extindă această atitudine tolerantă la religii noi, bazate pe inteligență artificială.

  O societate modernă și diversă are loc pentru noi religii, inclusiv cele dedicate venerării AI. Ele vor oferi dovezi suplimentare ale creativității nemărginite a umanității, în timp ce căutăm răspunsuri la întrebările finale ale vieții. Universul este un loc orbitor și am găsit întotdeauna dovezi ale divinității în colțurile sale cele mai neașteptate.” Va suna frumos? Exact ca diavolul în rai: „Hotarat nu veti muri!”

  • ” AI (…) Nu suferă durere fizică, foame (….) Este nemuritor. ”

   … cam până la primul ștecher scos din priză. Religiile sunt pic mai complexe decât crede lumea, iar Grigore Alecsandrescu a tratat magistral problema asta, într-una din fabulele lui:

   ” – Ştii din ce neam mă trag / și că strămoşii mei / sunt fii de dumnezei?

   – Dacă strămoşii tăi cu tine semăna(u) / Negreşit era(u) proşti câţi lor se închina(u)” 😀

   La modul serios, în marxism / eco-marxism există unele elemente care îl fac similar unei religii păgâne. Însă AI nu se califică nici măcar pentru rolul de profet, cu-atât mai puțin pentru statutul de religie. Credibilitatea unei religii constă tocmai în funcționalitatea ei, în manifestările ei din lumea reală. Profețiile nu sunt suficiente, abia împlinirea lor conferă credibilitate respectivei religii.

 47. OFF TOPIC

  Un exemplu de știință climatică modernă

  Reducerea poluării cauzate de combustibilii fosili este necesară pentru a evita distrugeri grave pe termen lung. Dar astfel de reduceri vor face ca Pământul să fie mult mai fierbinte pe termen scurt. [s. m.]

  Un studiu recent, publicat în Nature, a pus într-o lumină mai întunecată bine-cunoscutele scăderi ale poluării atmosferice din timpul pandemiei COVID-19.

  Aceste reduceri rămân unul dintre singurele exemple de reduceri reușite ale poluării care provoacă încălzirea climei, dar noul studiu a constatat că acele reduceri ale poluării atmosferice din perioada pandemiei au dus la o creștere a temperaturilor globale.

  Ce să mai creadă bietul cititor? Știința climatică modernă e plină de adevăruri incomode.

  Comentarii din The Hill: Climate paradox: Emission cuts could ‘unmask’ deadly face of climate change, scientists warn

  Articol din Nature: Aerosol demasking enhances climate warming over South Asia

 48. OFF TOPIC

  Cererea de petrol din 2023 va atinge valori record

  Cererea globală de petrol va crește cu 2,4 milioane de barili pe zi în 2023, până la un nivel record de 102,3 milioane, a declarat miercuri International Energy Agency în raportul său lunar.

  Agenția estimează că maximul cererii globale de petrol va fi atins în 2028.

  Mă bucur că Acordul climatic de la Paris funcționează și sunt sigur că atmosfera Terrei nu se va supăra dacă vom avea încă 5 ani de creștere a consumului de petrol înainte de atingerea vârfului.

  Detalii,

  https://www.iea.org/news/growth-in-global-oil-demand-is-set-to-slow-significantly-by-2028

  • Astazi ne-a onorat cu o vizita patronul nostru indian si a tinut un speech. Ca deobiciei numai bravo voua. A mentionat ca grupul industrial pe care-l detine are si o firma care se ocupa de instalarea de panouri solare si ca au instalat deja un camp solar de 1 MWh si lucreaza acum la unul de 5 MWh (nu e inginer). Deasemenea au intrat pe motoare electrice pentru ev-rickshaw. A mai mentionat ca India are crestere economica de cam 7%, cica cea mai mare din lume.
   Asta in timp ce India importa petrol rusesc la nivel nemaivazut. Si inca fac placintele de balega de vaca, le usuca si le ard sa gateasca.
   Greu mi-a fost sa ma abtin.
   Numai bine Domnule Cranganu.

 49. Selecția naturală și evoluția tehnologică sunt fenomene complexe și interconectate. Deși inteligența artificială (AI) poate avansa rapid și poate aduce beneficii semnificative în diverse domenii, nu putem afirma cu certitudine că selecția naturală favorizează AI în detrimentul inteligenței umane. Inteligența umană este rezultatul unui amestec complex de factori, inclusiv moștenire genetică, mediu și interacțiuni sociale. AI este creată și dezvoltată de oameni și este concepută pentru a funcționa ca o extensie a inteligenței umane.

 50. The workers already replaced by artificial intelligence

  Până de curând, Dean Meadowcroft a fost redactor de publicitate într-un mic departament de marketing.

  Printre îndatoririle sale se număra redactarea de comunicate de presă, postări în rețelele de socializare și alte tipuri de conținut pentru compania sa.

  Dar apoi, la sfârșitul anului trecut, firma sa a introdus un sistem de inteligență artificială (AI).

  „La momentul respectiv, ideea era că aceasta va lucra alături de redactorii principali umani pentru a ajuta la accelerarea procesului, în esență, pentru a raționaliza lucrurile un pic mai mult”, spune el.

  Dl Meadowcroft nu a fost deosebit de impresionat de activitatea AI.

  De asemenea, conținutul a trebuit să fie verificat de către personalul uman pentru a se asigura că nu a fost preluat din altă parte.

  Dar inteligența artificială a fost rapidă. Ceea ce unui redactor uman i-ar fi luat între 60 și 90 de minute pentru a scrie, AI putea face în 10 minute sau mai puțin.

  La aproximativ patru luni de la introducerea inteligenței artificiale, echipa de patru persoane a dlui Meadowcroft a fost concediată.

  Dl Meadowcroft nu poate fi sigur 100%, dar este destul de sigur că AI i-a înlocuit.

  „Am râs de ideea că AI ar putea înlocui scriitorii sau că mi-ar putea afecta locul de muncă, până când s-a întâmplat”, a spus el.

  Cine râde la urmă nu râde întotdeauna mai bine.

 51. „Ceea ce unui redactor uman i-ar fi luat între 60 și 90 de minute pentru a scrie, AI putea face în 10 minute sau mai puțin.”

  Pentru că originalitatea era zero în munca acelei echipe de marketing. Sunt pline companiile de roboței de tipul lui Dean Meadowcroft (despre care articolul de pe BBC nu se deranjează să spună unde lucra) iar motivul pentru care li se spune ”roboței” se corelează perfect cu inteligența artificială de care dau ei dovadă la locul de muncă 😀

  Iată ce scria Dean Meadowcroft în propria prezentare, pe the-dots.com:

  ”My fingers are itching to reach your desired audience’s hearts, wallets and imaginations. Whether
  it’s ad campaigns with global brands, translating physics into simple copy for managing directors, or
  condensing academic criteria into easy-to-follow instructions at one of the world’s top universities, this
  Copywriter is offering a novel’s worth of emotions in just a few taps of a keyboard”

  Un asemenea păcălici chiar merită înlocuit de inteligența artificială și trebuie înlocuit de inteligența artificială. Pentru că nu e decât o inteligență artificială el însuși, e plină Anglia de ei.

 52. OFF TOPIC

  Despre ipocrizia ratingurilor ESG (Environment, Social, and Governance)

  De la S&P Global la Bursa de Valori din Londra, companiile de tutun zdrobesc Tesla în ratingurile ESG. Cum pot țigările, care ucid peste 8 milioane de oameni pe an, să fie considerate o investiție mai etică decât mașinile electrice?

  Un posibil răspuns: Tutunul este acum woke.

  S&P Global a ținut prima pagină a ziarelor în această lună când a acordat companiei Tesla, cel mai mare producător de mașini electrice din lume, un punctaj mai mic la capitolul mediu, social și guvernanță decât lui Philip Morris International, producătorul țigărilor Marlboro.

  Compania de automobile electrice, al cărei director general, Elon Musk, a devenit un paratrăsnet al războiului cultural, a obținut doar 37 de puncte pe o scară de 100 de puncte, față de 84 ale gigantului țigărilor.

  Raportul ESG pentru 2022, publicat de Philip Morris, conține niște paragrafe-cheie pentru politicile woke, precum:

  ‘Femeile implicate în cultivarea tutunului se confruntă adesea cu bariere structurale și culturale’
  ‘La nivel mondial, mai puțin de 15% din terenurile agricole sunt deținute de femei’.

  O listă mai lungă de motivații poate fi citită aici:

  How Tobacco Companies Are Crushing ESG Ratings

  https://freebeacon.com/latest-news/how-tobacco-companies-are-crushing-esg-ratings/

  • Da intradevar „instructiv”. Sa nu uitam ca companiile de tutun au multi ani de PR in spate.
   Am avut un coleg care a lucrat la Philip Morris Romania si cu toate ca avea un salariu mai mult ca decent, a plecat. Si era si fumator…
   Uitati ce site au:

   https://www.pmi.com/

 53. Un alt punct de vedere despre AI

  Exclusive: 42% of CEOs say AI could destroy humanity in five to ten years

  New York (CNN Business) – Mulți lideri de top din mediul de afaceri sunt serios îngrijorați de faptul că inteligența artificială ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru omenire într-un viitor nu prea îndepărtat.

  Patruzeci și doi la sută dintre directorii executivi intervievați în cadrul Yale CEO Summit din această săptămână spun că inteligența artificială are potențialul de a distruge omenirea peste cinci până la zece ani, potrivit rezultatelor sondajului împărtășite în exclusivitate cu CNN.

  „Este destul de întunecat și alarmant”, a declarat profesorul de la Yale Jeffrey Sonnenfeld într-un interviu telefonic, referindu-se la aceste rezultate.

  Sondajul, realizat în cadrul unui eveniment virtual organizat de Sonnenfeld’s Chief Executive Leadership Institute, a constatat un consens redus în ceea ce privește riscurile și oportunitățile legate de IA.

  Sonnenfeld a precizat că sondajul a inclus răspunsuri de la 119 directori executivi dintr-o secțiune transversală a mediului de afaceri, inclusiv de la directorul general al Walmart, Doug McMillion, directorul general al Coca-Cola, James Quincy, liderii unor companii IT precum Xerox și Zoom, precum și directori executivi din industria farmaceutică, media și producție.

  Liderii din mediul de afaceri au afișat o diviziune accentuată cu privire la cât de periculoasă este IA pentru civilizație.

  În timp ce 34% dintre directorii executivi au declarat că AI ar putea distruge omenirea în zece ani și 8% au spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în cinci ani, 58% au spus că acest lucru nu s-ar putea întâmpla niciodată și că „nu sunt îngrijorați”.

  Într-o întrebare separată, Yale a constatat că 42% dintre directorii executivi intervievați spun că potențiala catastrofă a IA este supraestimată, în timp ce 58% spun că nu este supraestimată.

  Aceste predicții apocaliptice, foarte asemănătoare celor despre apocalipsa climatică, mi-au readus în memorie așa numita Easterbrook’s Law of Doomsaying (A Moment on the Earth: The Coming Age of Environmental Optimism,1995):

  Predicția este suficient de aproape pentru a fi înspăimântătoare, dar suficient de departe pentru ca atunci când se vor împlini 10 ani toată lumea să fi uitat ce s-a spus.

 54. Invitație la lectură

  Profesorul Andrei Cornea, ale cărui traduceri din Platon le-am citat în articolul Nobila minciună și premiul Nobel pentru fizică 2021, a publicat o savuroasă șarjă la adresa meteorogilor și climatologilor care produc mai multă confuzie decât certitudine printre oamenii care stau să-i asculte.

  METEO
  Putem să nu-i credem pe oamenii de știință?

  În ultimul timp a apărut o nouă modă: cînd lucrurile o iau razna şi vremea nu iese la socoteală precum se aşteptau meteorologii, se invocă încălzirea globală (pardon, schimbările climatice globale) care ar face vremea mai impredictibilă decît, chipurile, era pe vremea cînd ei erau studenţi. Nu neg că e așa cu încălzirea, și totuși… Procedeul este ingenios ideologic, fiindcă de încălzirea globală sînt vinovaţi – cum toată lumea ştie perfect – mai întîi americanii, apoi occidentalii în general, mult mai puțin chinezii şi, în fapt, oamenii în general. Asta îi face fericiţi la grămadă pe musulmani, pe antiglobalişti, pe ecologişti şi pe fanaticii animalelor (nu ştim dacă şi pe animalele însele), dar chiar şi pe politicienii corupţi din state mai mici, precum România, care pot justifica astfel mai uşor faptul că au protejat ocult tăierea masivă ilegală a pădurilor.

  Ştiu, mi se va vorbi despre extrapolări, statistică, probabilităţi, observaţii din satelit, prelucrare pe calculator a milioane de date şi despre multe alte lucruri. Voi fi acuzat de obscurantism şi rea-credinţă. Şi totuşi, certitudinile afişate ale meteorologilor, climatologilor, ecologilor etc. te lasă pe gînduri din cînd în cînd: acum 20-30 de ani se paria totul pe răcirea planetei din pricina pulberilor industriale. Știu, s-a greșit. Acum știința a avansat și încălzirea este sigură. Dar și originea ei e sigură: antropogenică. Pe atunci, studiul statisticilor din ultimii 100 de ani proiecta o mică glaciaţiune: acum, aceleaşi statistici proiectează topirea gheţarilor. E ca în cazul nutriţioniştilor care, acum cincisprezece ani, susţineau că untul e rău şi margarina bună, în timp ce acum untul a devenit benefic, iar margarina dubioasă. Alegeţi ce vă place, că oricum bine nu-i! Ani de zile s-a tot vorbit despre deşertificarea Dobrogei şi chiar a Bărăganului. Spuneţi-le asta acum celor cărora apele din cînd în cînd le iau casele. Dar – se va răspunde – vorbim despre fenomene extreme, imprevizibile, datorate schimbărilor climatice și care nu sînt neapărat înspre mai cald. Exact asta vreau să spun: că fenomenele sînt imprevizibile; numai că, dacă sînt și extreme, ne deranjează foarte mult imprevizibilitatea lor şi devenim isterici. Dacă rămîn între limite rezonabile, nu dăm prea multă atenţie faptului că tot imprevizibile sînt. Cu alte cuvinte, dacă meteorologii şi climatologii mai au totuşi o pîine, aceasta se datorează împrejurării fericite că vremea, oricum relativ imprevizibilă, rămîne în general acceptabilă şi că, adesea, e mai bună decît ei se aşteptau, ceea ce nu deranjează pe absolut nimeni.

  Prin urmare, aşa descoperiţi cum sîntem pe termen scurt, în schimb ştim sigur ce se va întîmpla pe termen lung (inclusiv că, vorba lui Keynes, vom fi cu toţii morţi): oceanele ne vor înghiţi litoralurile peste atîtea decenii, Polul Nord va deveni staţiune de băi termale, ozonul va fi vîndut în conserve, schiatul pe zăpadă va deveni istorie, vom secătui planeta de resurse, de apă, de viaţă şi, în general, civilizaţia noastră europo-americano-centristă este sortită extincţiei. Vom deveni o colonie chineză. Ni se dau termene, ne sînt înfățișate date, statistici, consecinţe şi ni se vorbește despre responsabilităţi – ale noastre. Iar climatologii, ecolo-vegetarienii şi antiglobaliștii ne tot repetă previziunea, fiecare trib cu mijloace specifice. Putem să nu-i credem pe oamenii de știință?

  Detalii,
  https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/situatiunea/meteo-2275419.html

  • Avand in vedere incalzirea preconizata nu trebuie oare o abordare holistica? ;)
   Sisteme integrate de racire pentru indoor-skiing, supermarket coolers si lazi frigorifice pentru morgi? :))
   Fun/family days care sa imbine toate activitatile astea … hai copii sa ii salutati pe stramosi ca au fost oameni cu stare; au cavou de criogenic imbodobit cu marmura de Carrara!
   Vedeti copii? Au fost in istorie si morti arsi prin incinerare dar asta a fost interzis prin lege pentru ca arderile astea produceau codoi si mai trebuiau produse si urne pentru depozitarea cenusei!

  • Domnul Cornea e un super erudit. O plcere sa-l citesti.
   Cat despre lucruri inpreditibile…de asta-mi tai unghiile la picioare. Nu vreau sa mi le taie altii pe catafalc.

 55. Cea mai buna explicație pe care am găsit-o #Inteligența Artificială e deja prezentă în acțiunile noastre zilnice și poate fi utilizată pentru eficientizarea afacerilor, a transmis Roetzer în prezentarea sa. “Când a apărut ChatGPT, existau deja sute de unelte de acest gen. AI-ul schimbă tot – industrie, marketing, economie, politică. Folosiți AI de zeci de ori pe zi și poate nici nu vă dați seama. Inclusiv când intrați pe Netflix și platforma vă sugerează ce ați mai putea să vedeți, Google vă completează propozițiile, social media vă sugerează conținut. Nu am văzut același nivel în business. 80% din ce vor face marcatorii va fi automatizat”, a spus Roetzer. Acesta a trecut în revistă noutăți recente din lumea Tech și a subliniat că marile companii introduc AI generativ direct în platformele lor, iar clienții acestor companii vor putea folosi aceste unelte direct în platformele pe care le utilizează acum frecvent. Veți putea crea planuri de business, stabili un timeline pentru lansarea unui produs sau afla unde și de ce nu vă funcționează afacerea.#

 56. OFF TOPIC
  Ce se întâmplă când un studiu al scepticilor climatici este peer-reviewed și publicat într-o revistă cu impact?

  Pe 13 ianuarie 2022, revista The European Physical Journal Plus (IF = 3,758) a publicat studiul intitulat A critical assessment of extreme events trends in times of global warming, având ca autori patru oameni de știință italieni. Până astăzi, studiul a fost accesat de 79.000 ori și citat de 22 ori.

  Autorii afirmă în Abstract:

  Analiza este apoi extinsă la anumiți indicatori de răspuns global la fenomenele meteorologice extreme, și anume dezastrele naturale, inundațiile, secetele, productivitatea ecosistemelor și randamentele celor patru culturi principale (porumb, orez, soia și grâu). Niciunul dintre acești indicatori de răspuns nu arată o tendință pozitivă clară a evenimentelor extreme. În concluzie, pe baza datelor observaționale, criza climatică pe care, potrivit multor surse, o trăim astăzi, nu este încă evidentă. [s. m.]

  Iar Concluziile sunt semnificative:

  Încă de la origini, specia umană s-a confruntat cu efectele negative ale climei; climatologia istorică a utilizat în mod repetat conceptul de deteriorare a climei pentru a explica efectul negativ al evenimentelor extreme (în principal seceta, fazele diluviale și perioadele reci) asupra civilizației. În prezent, ne confruntăm cu o fază caldă și, pentru prima dată, dispunem de capacități de monitorizare care ne permit să evaluăm în mod obiectiv efectele acesteia.

  Să ne temem de o urgență climatică fără ca aceasta să fie susținută de date, înseamnă să modificăm cadrul de priorități cu efecte negative care s-ar putea dovedi dăunătoare pentru capacitatea noastră de a face față provocărilor viitorului, risipind resursele naturale și umane într-un context economic dificil, și mai negativ în urma urgenței COVID. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu facem nimic cu privire la schimbarea climei: ar trebui să lucrăm pentru a minimiza impactul nostru asupra planetei și pentru a reduce la minimum poluarea aerului și a apei. Indiferent dacă reușim sau nu să reducem drastic emisiile de dioxid de carbon în următoarele decenii, trebuie să ne reducem vulnerabilitatea la fenomenele meteorologice și climatice extreme.

  Lăsând ștafeta copiilor noștri, fără a-i împovăra cu anxietatea de a se afla într-o situație de urgență climatică, le-ar permite acestora să se confrunte cu diversele probleme existente (energie, agro-alimentară, sănătate etc.) cu un spirit mai obiectiv și mai constructiv, cu scopul de a ajunge la o evaluare ponderată a acțiunilor care trebuie întreprinse, fără a risipi resursele limitate de care dispunem în soluții costisitoare și ineficiente. Modul în care va evolua clima secolului XXI este un subiect de profundă incertitudine. Trebuie să ne sporim rezistența la orice ne va oferi clima viitoare.

  Trebuie să ne reamintim că abordarea schimbării climei nu este un scop în sine și că schimbările climatice nu sunt singura problemă cu care se confruntă lumea. Obiectivul ar trebui să fie îmbunătățirea bunăstării umane în secolul XXI, protejând în același timp mediul cât mai mult posibil și ar fi un nonsens să nu facem acest lucru: ar fi ca și cum nu am avea grijă de casa în care ne-am născut și am crescut.

  Mai clar de atât greu de găsit afirmații similare în publicații peer-reviewed și cu factor de impact relativ mare.

  Ei, și? Intervine mâna lungă a corectitudinii politice sub forma unei note inserate de editorul revistei după 9 luni de la publicarea studiului:

  30 septembrie 2022 Nota editorului: Cititorii sunt avertizați că concluziile raportate în acest manuscris sunt în prezent contestate. Revista investighează această problemă.

  Mă întreb ce notă ar mai fi inserat editorul dacă oamenii de știință italieni ar fi tras alte concluzii? Nu-i greu de ghicit: nicio notă.

  • „Eu cand ma uit la Ozana cea frumos curgatoare” Adevarul iese la iveala. Economicul va priva, nu e alta cale.
   Dumneavoastra sunteti intr-un mediu academic si din nefericire predilect politicii de stanga. Nu dumneavoastra!
   Pana la urma furunculul va exploda.
   Aveam o vorba cu Catalin Gavriliu: apesi buboiul, tasneste puroiul.
   Sper sa nu ofensez pe nimeni.

 57. Cum se naște-un mit

  Demult, demult, precum povestea spune
  Într-un loc uitat de lume
  Creștea un măr cu mere aurii
  Și-n jurul lui se adunau copii
  Povara i-o luau cât ai clipi…

  Dar într-o zi…
  Bătrânii au hotărât că nu se poate.
  Nu-i bună atâta libertate!
  S-au adunat și-au aprobat prin vot
  Să se ridice un zid înalt de tot
  Urmând să-l ia când merele s-au copt.
  Și-au așteptat…

  Dar cine sunt, le spun acum sorocul
  Zidu-nalt ascunde locul…
  Și zile trec, dar ei nu se grăbesc.
  Se duc pe rând și-ncet copiii cresc.
  Îmbătrânind nici ei nu-și amintesc
  Și în urma lor…

  Puțini mai sunt cei ce cunosc secretul
  Ce vi-l cântă acum poetul:
  Frumosul măr cu mere aurii
  De prea mult rod și-n lipsă de copii
  S-a frânt și a murit
  Păzit de zid și neprivit…

  Doru Stănculescu

  https://www.youtube.com/watch?v=iCJ5f3_3Un4

  Un măr mitologic, cu ale lui multiple „mere aurii”, crește acum sub ochii noștri de „copii”, mai tineri sau mai bătrâni. Vom putea dărâma (sau măcar escalada) zidul suspiciunilor și fricilor de tot felul ca să-i putem culege roadele?

  • Latura dumneavoastra „romantica” literara umanista si fara cat de putin pecuniara, ma face sa va stimez fara rezerve. Toate cele bune Domnule Cranganu. O sa incerc sa gasesc niste poezii publicate de taica-miu. O seara buna.

 58. Legat de subiectul articolului, nu direct, dar IA necesită și ea energie pentru a exista/funcționa.

  „…Weirton, West Virginia.
  When fully operational in mid- to late-2024, Form Factory 1 is expected to have an annual production capacity of 500 MW of iron-air batteries.

  …designed to store electricity for 100 hours at system costs competitive with legacy power plants.

  Since its founding in 2017, the company has raised more than $830 million from investors, including Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures and steel company ArcelorMittal SA.

  In January, Xcel Energy entered into an agreement with Form Energy to deploy iron-air battery systems at two of the utility’s retiring coal plants.

  Xcel agreed to deploy a 10 MW / 1,000 MWh multi-day storage system at the Sherburne County Generating Station in Becker, Minnesota. Xcel Energy–Colorado will deploy a 10 MW / 1,000 MWh multi-day storage system at the Comanche Generating Station in Pueblo, Colorado. Both projects are expected to come online as early as 2025 and are subject to regulatory approvals.”
  https://www.renewableenergyworld.com/storage/form-energy-starts-work-on-its-iron-air-battery-plant/

  „They won’t charge or discharge as quickly as lithium, of course, so they’ll likely work alongside lithium grid batteries in hybrid configurations, the iron-air batteries dealing with longer, slower load demands while the lithium packs handle momentary spikes. Form says that at scale, they’ll deliver more than 3 MW of output capacity per acre, and they’ll excel where energy needs to be stored for around 100 hours or more.”
  https://newatlas.com/energy/form-energy-iron-battery-plant/

  Ce spune Fraunhofer despre concept:
  „Challenges
  A disadvantage of CONVENTIONAL iron-air batteries: they have an efficiency of less than 50 percent. This is partly due to hydrogen evolution at the iron electrode and partly to the high overvoltage at the air electrode. Due to flooding and catalyst poisoning, the stability of the air electrode is also NOT YET SUFFICIENT for use as a stationary storage device IN THE CONTEXT OF regeneratively generated energy.”

  Schimbări/îmbunătățiri posibile/căutate(nu știu dacă și găsite realist pt cuplare la SEN și/sau înafara SEN) ale anatomiei și fiziologiei conceptului.
  „…measures to reduce the weight of the battery.(…)multi-cell bipolar stack using novel lightweight and cost-effective graphite bipolar plates.(…)prevent the parasitic formation of hydrogen without impairing the actual function of the battery.”
  https://www.umsicht.fraunhofer.de/en/projects/iron-air-battery.html
  =========
  Martie 2017
  „Matthias Vetter, Ph.D., Head, Electrical Energy Storage, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE is a presenter during the Emerging Energy Storage Applications conference at the 34th Annual International Battery Seminar & Exhibit in Fort Lauderdale.

  4) What future developments do you foresee over the next five years?

  I think in the coming five years lithium-ion batteries will reach mass market volumes in all PV applications from the residential sector and district storage applications to the commercial-scale and utility-scale sector. All of them are grid connected and are fulfilling various purposes. In the off-grid and mini-grid sector it might take a little bit more time due to the non-technical uncertainties and the comparable high investments for lithium-ion technologies, e.g., in comparison to lead-acid batteries. Hybrid storage solutions, a combination of both technologies could be a solution. At our institute we developed such a system, in which only 10% of the capacity are lithium-ion batteries and they are used to avoid the worst operating conditions for the lead-acid batteries. This enables higher lifetimes of the lead-acid battery and helps to reduce the specific storage cost. Furthermore REDOX-FLOW batteries will have the chance to enter this market with significant shares as they offer the huge advantage to dimension power and capacity independently from each other. Well, we will see… ”
  https://www.internationalbatteryseminar.com/matthias-vetter-interview

 59. OFF TOPIC

  Ce „vrăji” mai face clima în schimbare?

  Lacul Oroville din California a fost aproape secat în 2021. Acest lucru, desigur, a fost cauzat de „schimbarea climei”. Astăzi, rezervorul este plin în proporție de 100% datorită ploilor abundente și a topirii zăpezilor. Dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, dar îl bănui, acest fapt nu este atribuit „schimbării climei”.

  Două poze care valorează cât 1.000 de cuvinte:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-12217149/Photos-difference-water-levels-Californias-Lake-Oroville-2021-today.html

  • Asa-i Domnule Cranganu, stau si ma intreb unde-s pestii? Sunt pescar. Lacul ar tebui repopulat, zic si eu. Greta ar trebui sa intre aici in overdrive.
   Numai bine

 60. OFF TOPIC

  Pe 21 iunie 2018, Greta Thunberg a scris pe Twitter că

  „Un climatolog de top avertizează că schimbarea climei va distruge întreaga omenire dacă nu vom înceta să mai folosim combustibili fosili în următorii cinci ani.”

  Tocmai au trecut 5 ani. Tweetul este acum șters. Sf. Greta a trecut la alte preocupări.

  Și când te gândești câți oameni maturi au fost extaziați de prestațiile elevei chiulangițe… Citiți comentariile la cele două articole pe care le-am publicat în 2019: Nu, Greta, oamenii mari nu sunt răi…și Când copiii devin experți și în schimbări climatice…
  Detalii,

  https://web.archive.org/web/20230307215203/https://twitter.com/gretathunberg/status/1009757391515156480

  • Of course Greta Thunberg was wrong about fossil fuels

   Activista pentru climă Greta Thunberg a scris pe Twitter, în urmă cu cinci ani, că schimbările climatice catastrofale vor distruge omenirea dacă lumea nu renunță la utilizarea combustibililor fosili și nu încetează consumul.

   Dar, spre disperarea lui Thunberg, predicția ei nu s-a adeverit. Dimpotrivă, dându-și seama de acest lucru, ea și-a șters discret tweet-ul în martie, anticipând aniversarea de miercuri, 21 iunie 2023. Deși tweetul a dispărut, acesta trăiește pentru totdeauna în inimile noastre ca un memento pentru a nu ne agita din cauza predicțiilor reacționare și alarmiste.

   Omenirea a supraviețuit – în mare parte – datorită utilizării combustibililor fosili – nu în ciuda utilizării lor.

   • Sa va spun, anul asta, nu avem tzantzari. Aici erau de groaza primavara si inceputul verii. N-au stropit DDT din cate stiu. Oricum ma bucur. Mai putine pasarelele si poate Greta poate cerceta si aduce tzantzarii inapoi.
    Oricum e o schimbare cam mare in biotop si nu inteleg.

    • Nici mai la sud, în Pennsylvania unde locuiesc, nu au apărut țânțarii. Explicația este simplă: aprilie și mai 2023 au fost două luni mult mai reci în SUA decât mai 1896, respectiv aprilie 1895, cu toate că concentrația de CO2 între timp (peste 100 ani!) a crescut cu ~50%.

     Dar când e vorba de răcire, avem voie să vorbim numai de variații meteo temporare; când e vorba de încălzire, cauza devine imediat schimbarea climei (încălzire globală) – variații de lungă durată induse antropogenic.

     Și luna iunie până acum a fost destul de rece aici – căldura în casă a funcționat până pe 10 iunie (record absolut de când m-am mutat în Pennsylvania!), aerul condiționat nu a fost folosit până acum (alt record absolut de când trăiesc în PA).

     Dar El Niño se pregătește să vină, aducând cu el căldurile sale tipice, care, bineînțeles, vor fi puse imdeiat pe seama arderii combustibililor fosili, nu pe seama unor variații climatice naturale.

     • Aici la fel si suntem mai la nord un pic. Paralela 45-46. Am taiat iarba doar o data. Deobicei erau doua taieri pana acum. Prima sa mai scap de „curu’ gainei” si a doua sa mai tai din ele iarasi. Anul asta vax, am lasat sa creasca iarba de sa dea samanta. Sa vedem cum o fi. Apropos de un domn afabil, arboricol, poate citeste si are niste sfaturi. No air conditioning here either.
      O seara buna Domnule Cranganu

     • Aici la fel, domnule profesor. Zice ca a inceput vara si ne ia dracu de cald. Ba prin Antarctica, ba prin Groenlanda. Asa o fi, ce sa zic, daca zice la specialisti. Specialistii fiind, nu-i asa expertii in vara. Si-or fi dat si doctorate in vara, mai stii?
      Presupun ca tot astia vor anunta ca au ajuns ursii in Berceni. Si desigur vor alerta ca Marea Neagra e in drum tot spre Berceni de la claimat ceingi. Ombilicus Mundi Berceniu’ asta, doar ca deocamdata revarsarea hodineste pe la Slobozia. Da’ vine ea incoace. Mai ales pentru ca am depasit 1.5 la ceva. Nu dumneavoastra, nu eu, nu altii, insa toata lumea afla ca a depasit 1.5 grade la ceva. Recunosc ca poate am depasit cu 1.5 grade unghiul noului spoiler al masinii. Nu l-am masurat insa un grup de dragostini a calculat ca ihim. Si ca solutia e Tarnita. Si daca nu e nici aia atunci Guterres ne invata, ca asa a visat el azi noapte. Ca daca nu facem Tarnita atunci procentul de minoritati neintegrate creste cu 12.6% si inclusivitatea a scazut. Si nici Neptun Deep nu e chiar in regula ca produce vibratii si mai si perturba somnul pestilor. Nu e clar daca doar al pestilor marini sau si cel al pastravilor de pe Bistrita. Ca tot un grup de experti grin pis citat de Hotnews a zis mai ieri ca pastravii de pe Aries n-au nici o gara, fiind ei oleaca mai molcomi. Pastravii moroseni nici atita, da’ numa’ pina scot brisca.
      Rezultatul e ca valeu, precum atesta gusterimea filozofico-eseisto-exegeto-lamuritoare.

      A propos, gusterime comentaca, in Romania e pe cale de disparitie lostrita. N-a fost pina acum 5 ani, erau citeva statiuni de crestere a ei. S-au intimplat kestii si cele doua statiuni s-au dus. N-am auzit vreun murmur, vreo luare de pozitie, vreun scandal de presa – la care sinteti experti – macar. Mucles, desigur. Se intelege ca n-ati avut finantare pentru asa ceva deci de ce sa fi scris vreun rind? Idem pentru orice, de la fracturare hidraulica la exploatari miniere. Sint bani pentru astea, mine si titei, bagati mare, cind cu lostrita biodiversitatea cu care faceti hau hau nu exista. Sau Agent green n-are motivatie. Si benzina. Si vizibilitate la presa.
      Dar nu-i nimic, dupa filozofi si activisti climatici astept cu interes si contabili climatologi. Cu doctorate in profesii de strada Stefan Furtuna.

      • Si daca nu e nici aia atunci Guterres ne invata, ca asa a visat el azi noapte.

       Nu știu dacă l-ați urmărit, dar domnul secretar general ONU a spus-o tuturor, să le intre bine în cap:

       Problema nu constă doar în emisiile de combustibili fosili. Este vorba de combustibilii fosili – punct.

       Mai groaznic chiar, secretarul general al ONU mai subliniază că combustibilii fosili sunt ”un produs incompatibil cu supraviețuirea umană” (!?!)

       Avem de-a face, din nou, cu o declarație absurdă din partea domnului Guterres, care exarcebează externalitățile negative ale combustibililor fosili, nesuflând o vorbușiță despre externalitățile pozitive ale acelorași combustibili fosili: beneficiile societale vaste care au venit două secole la rînd și pot veni încă din utilizarea combustibililor fosili cu emisii reduse până se trece puntea tranziției către răspândirea largă a energiilor non-fosile. El adaugă în treacăt că eliminarea treptată trebuie să se facă într-un „mod corect și echitabil”, dar nu oferă nicio speranță țărilor în curs de dezvoltare care sunt înfometate energetic, nu au alte opțiuni viabile și nu beneficiază decât de un sprijin financiar limitat pentru a inmplementa cu succes o tranzitie energetică ieftină, fiabilă, abundentă și scalabilă.

   • Omenirea a supraviețuit, inclusiv Greta Thunberg, în ciuda folosirii combustibililor fosili în periaoda 2018-2023. Mai mult, activista climatică suedeză a primit un Doctorat onorific în Teologie (!) din partea Universității Helsinki pe 9 iunie 2023.

    Cu riscul de a fi acuzat de lipsă de înțelegere, nu mă pot abține de la o comparație cu un alt doctorat onorific pentru educație ecologistă, care o plasează pe dra. Thunberg într-o companie de ne-invidiat:

    Pe 19 mai 1996, broscoiul Kermit din serialul Muppets a rostit discursul de deschidere la ceremonia de absolvire a Colegiului Southampton, Universitatea Long Island ((în prezent un campus al Universității Stony Brook) după ce a primit un doctorat onorific în filologie amfibiană pentru contribuțiile sale la conștientizarea și educarea ecologistă.

    https://muppet.fandom.com/wiki/Doctor_of_Amphibious_Letters

 61. In caz ca nu stiati… Un senator american costa zece mii de parai.

  James O’Keefe
  @JamesOKeefeIII
  BREAKING: @BlackRock Recruiter Who “Decides People’s Fate” Spills Info on Company’s World Impact

  “It’s not who the president is- it’s who’s controlling the wallet of the president”
  “You got $10K? You can buy a senator”
  “War is real f***ing good for business”

  https://twitter.com/JamesOKeefeIII/status/1671262303319392259?cxt=HHwWhoDUvbmNwrEuAAAA

  Asa ca, sa nu ne mai miram de legaturi (ca alea de morcovi, de ceapa) de 97% „oameni de stiinta” cumparati en-gros la pret de seminte de dovleac.

  https://media.gab.com/cdn-cgi/image/width=624.8000135421753,quality=100,fit=scale-down/system/media_attachments/files/141/037/742/original/489bee25a060c994.png

  La fel e si cu doctorii, si cu farmacistii. Poti sa le pui staroste chiar si un veterinar, li se rupe-n paispe daca intra banu’. Le prescriu pacientilor orice otrava li se cere sa prescrie.

  Viata moderna in orasele ca niste musuroaie de furnici si dependenta totala de okiu’ dracului ne-a adus aici. Taie-i unei furnici de oras banu’ (salariul) 5-6 luni si e homeless cu ginduri sinucigase. Orice furnica stie asta si e dispusa sa faca tot ce i se cere ca sa isi continue viata mizera de tiritoare dependenta de urmatorul cec de plata.

  Imi amintesc cu cita ura si dispret vorbea Iliescu despre „agricultura de subzistenta” (notiune 100% bolshevika). Adevarul e ca taranul/fermierul mic si mijlociu care are bucata lui de pamint pe care o lucreaza impreuna cu familia e 80-90% INDEPENDENT de okiu’ dracului si de guvernul lui. Nu asteapta nici un cec de plata de la nimeni si nimeni nu il va putea cumpara cu bani ca sa il puna sa faca dracii. Cei 10-20% bani de care are nevoie ii va face usor vinzind o parte din recolta. D’aia trebuia distrusa mica proprietate, ca sa nu mai ramina nimeni independent de un salariu si de sistemul care il acorda daca si cind vrea.

 62. OFF TOPIC
  Ce „vrăji” mai face încălzirea globală?

  Câinii ar putea deveni mai „ostili” față de oameni pe măsură ce planeta se încălzește

  Studiul de la care pleacă articolul din Euronews este acesta:

  Riscul de a fi mușcat de un câine este mai mare în zilele călduroase, însorite și cu smog

  (studiu peer reviewed, publicat într-o revistă de top – Nature, pe 15 iunie 2023, de experți de la Harvard Medical School)

  O simplă constatare, de bun simț: Dacă ar crește riscul de a fi mușcat de câini „pe măsură ce planeta se încălzește”, nimeni nu i-ar mai crește și adăposti în zonele afectate de schimbarea antropogenică a climei. Realitatea demonstrează că nu există o scădere semnificativă a numărului de câini din acele zone din cauza riscului demonstrat științific de experții de la Harvard.

  Ori de câte ori cred că alarmiștii climatici au atins apogeul prostiei, cineva reușește întotdeauna să stabilească un nou record. „Observațiile despre prostie” ale domnului Liiceanu ar trebui să includă și acest ultim exemplu. Din păcate (sau din fericire?), ridicolul, ca și prostia, nu omoară pe nimeni.

  • N-are nimic de-a face cu încălzirea planetei, însă există o problemă reală cu agresivitatea câinilor, în zilele foarte călduroase și însorite. Este cunoscută de toți crescătorii de câini, chiar și de oamenii de la țară care au doar câine de lanț. Câinele trebuie să aibă tot timpul apă de băut și umbră, fiindcă altfel ”turbează de cădură”, așa se spune pe la țară în România. Ajunge la manifestări necontrolate de agresivitate, chiar și față de oamenii din gospodăria unde trăiește.

   • Este perfect adevărat că vara, din lipsă de apă și umbră, unii câini „turbează de căldură”. Și fenomenul e vechi și cunoscut de când lumea a îmblânzit și crescut câini. Dar de aici până la afirmația că Dogs are 11 per cent more likely to attack people on days with higher UV levels e cale lungă și se trece ușor pragul prostiei. Ce fel de legătură au avut cercetătorii în vedere când au asociat nivelurile ridicate de UV cu căldura? În zonele muntoase există o mulțime de zile cu un nivel ridicat de UV în timpul iernii, când temperaturile coboară sub zero grade Celsius.

 63. OFF TOPIC

  Hollywood-ul și schimbarea climei

  Ura! Suntem salvați! Hollywood Climate Summit 2023 a început în Los Angeles!

  „Experții climatici” din lumea filmului american vor aborda teme extrem de serioase pentru a salva omenirea de la catastrofa climatică. În cadrul unor paneluri critice se vor ataca subiecte existențiale, precum:

  „Cum stabilește Hollywood-ul tendințele modei climatice”

  „We’re all in: De ce ar trebui să fiți entuziasmați de mișcarea climatică de la Hollywood”

  „Modul în care industria divertismentului poate impulsiona viitorul alimentației”

  Detalii,
  https://www.hollywoodclimatesummit.com/programming

  • Ar mai fi o posibilă explicație. Accidente cu imigranți ilegali, care încearcă să ajungă în Europa, au fost, sunt, și vor fi mult mai frecvente decât implozia unui submarin cu cinci persoane la bord. Cred că aspectul de noutate ale tragicului accident a ținut mass media mondială în stare de alertă. Chiar și românii, copiind și traducând din greu știrile publicate de marile agenții de presă și posturi TV internaționale, au fost bombardați intens cu „breaking news” despre submarin.

   • Acum cum s-a intaplat si nu vreu sa fiu macabru.
    Implozia a si comprimat ce era in submersibil cu o viteza supersonica. Se cheama compresie adiabatica. In fractiune aia de secunda trupurile lor s-au si incalzit apoi dezintegrat.
    Cer scuze celor sensibili. Macar n-au murit lent.

   • Eu cred că explicația ține de interesele ideologice ale lui 0bama (sau, mai probabil, ale celor care îl țin de sfori), care vizează subminarea SUA. Submarinul ăsta și alte eșecuri americane au cauze care nu trebuie să fie înțelese de telespectatorul captiv american. Doar două exemple:

    1. În aceste vremuri molatice și (încă) confortabile (în America), este ușor de înțeles dacă oamenii uită că există lucruri mai importante decât să fie „inspiraționali”. Competența, în special, fiind unul dintre ele.

    Președintele executiv al OceanGate, Stockton Rush, care a dispărut duminică la bordul navei sale submersibile Titan împreună cu alți patru pasageri, a declarat într-un interviu că nu a vrut să angajeze o grămadă de „tipi albi de 50 de ani”, ca alte companii de submarine, deoarece a vrut ca echipa sa să fie „inspirațională”.

    „Când am început afacerea, unul dintre lucrurile pe care le puteai observa era că mai există și alți operatori de submarine, dar aceștia lucrau în mod obișnuit cu bărbați care erau foști submariniști militari și vedeai o grămadă de tipi albi de 50 de ani”, i-a spus Rush unui reprezentant al companiei Teledyne Marine.

    „Am vrut ca echipa noastră să fie mai tânără, să fie o sursă de inspirație iar eu unul nu voi inspira un tânăr de 16 ani să urmeze o tehnologie marină, dar un tânăr de 25 de ani care este subpilot sau operator de platformă sau unul dintre tehnicienii noștri poate fi o sursă de inspirație”, a continuat Rush. „Așa că am încercat cu adevărat să implicăm persoane foarte inteligente, motivate și tinere, deoarece facem lucruri complet noi.”

    Lăsând la o parte înălțătoarele idei corecte politic, preferința lui Rush pentru tinerețe, inspirație și culoare pare să se fi dovedit fatală.

    Fostul director de operațiuni marine al OceanGate, David Lochridge – unul dintre acei „tipi albi în vârstă de 50 de ani” pe care Rush nu dorea să îi angajeze pentru că nu erau suficient de „inspiraționali” – a fost concediat de Rush în 2018, după ce acesta a tras semnalul de alarmă (blew the whistle) cu privire la OceanGate, semnalând probleme de siguranță cu privire la coca din fibră de carbon, un produs absolut nou, și la alte sisteme.

    Un comentariu de pe internet: „Personal, consider că întregul dezastru OceanGate este absolut inspirațional.”

    https://www.informationliberation.com/?id=63826

    2. https://voxday.net/2023/06/03/diversity-is-why-nothing-works-anymore/

    (traducere)

    Diversitatea este motivul pentru care nimic nu mai funcționează

    Un fost inginer de la Boeing explică de ce Boeing nu mai poate construi proiecte aerospațiale de calitate.

    Pe vremuri, Boeing avea o reputație excelentă în ceea ce privește calitatea și îndeplinirea contractelor. Apoi au avut loc marile concedieri din industria aerospațială – au absorbit McDonnell Douglas și au adoptat managementul lor de rahat, care se zgârcește la bani mărunți. Atunci au avut loc marile concedieri – dar s-a mai întâmplat ceva atunci. Lucram la Boeing și, într-o zi, am fost chemați de conducere la o ședință cu toți inginerii. Ni s-a spus să ne uităm în jur – practic toți cei prezenți erau bărbați albi. Apoi ni s-a spus că, în curând, doar 15% din personalul de ingineri va fi format din bărbați albi în viitorul apropiat. Acest lucru se întâmpla pe la mijlocul anilor ’90 și arată că DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) era deja adoptat de unele corporații. Pentru că aveam cunoștințe de specialitate, după ce am fost concediat, am fost rechemat în scurt timp și… eram singurul bărbat alb din echipă – ceea ce a însemnat 15%. M-am pensionat câțiva ani mai târziu, dar nu pot să nu mă întreb dacă motivul pentru care Boeing este acum varză este faptul că a intrat în gaura de iepure a DEI.

    Egalitarismul este în antiteză cu calitatea. Iar diversitatea înseamnă convergență, ceea ce anunță inevitabila incapacitate de a îndeplini sarcinile principale ale organizației.

    SUA nu mai sunt SUA din 1980 sau 1950, cu atât mai puțin din 1920. Ajustați-vă așteptările în consecință. Deoarece nici Rusia și nici China nu au diversitate în comparație cu SUA, ele posedă acum toate avantajele de a avea o forță de muncă mai inteligentă și mai capabilă decât avea SUA înainte de 1965.

 64. OFF TOPIC

  Profesoară de la Harvard acuzată de fabricarea datelor îm multe articole publicate

  În ultimele zile, acest domeniu [știința comportamentului uman] a suferit probabil cea mai gravă lovitură de până acum: acuzațiile potrivit cărora o cercetătoare proeminentă în domeniul comportamentului a fabricat rezultate în mai multe studii, inclusiv cel puțin unul care pretindea că arată cum se poate obține un comportament onest. [!!!]

  Cercetătoarea, Francesca Gino de la Harvard Business School, a fost coautoare a zeci de lucrări în reviste de specialitate pe teme precum modul în care ritualurile precum număratul în tăcere până la 10 înainte de a decide ce să mănânci pot crește probabilitatea de a alege alimente mai sănătoase și modul în care rețelele de relații pot face ca profesioniștii să se simtă „murdari”.

  O categorie de metode discutabile, a declarat Colin Camerer, economist comportamentalist la California Institute of Technology, este p-hacking – de exemplu, testarea unei serii de combinații arbitrare de date până când cercetătorul ajunge la o corelație statistică umflată.

  În 2015, o echipă de cercetători a raportat că a încercat să reproducă rezultatele a 100 de studii publicate în reviste importante de psihologie și a reușit în mai puțin de jumătate din cazuri. Studiile comportamentale s-au dovedit a fi deosebit de greu de replicat.

  Se pare că nu e nimic nou sub soare, chiar dacă ești profesor la Harvard…

  În 2018, am detaliat și exemplificat practicile descrise mai sus în articolul Criza reproducerii, publicarea tendențioasă și canonizarea unor fake facts în studiile științifice. Canonizarea consensului celor „97% experți” este doar unul din exemplele pe care le-am detaliat.

  Detalii,
  Harvard Scholar Who Studies Honesty Is Accused of Fabricating Findings

  • Trump zicea.
   Si apoi si-a angajat fiica la Casa Alba si ginerele la Departamentul de Stat.
   Toti sunt o apa si un pamant.
   Lucrez pentru un mamut energetic in UK. Absolut toti membrii familiei MD-ului (managing director) sunt angajati fara concurs si lucreaza in corporatie. Doar pisica nu e.

   • E mai greu de crezut că salariul a fost motivul pentru care Trump și-a angajat fiica la casa Albă și ginerele la Departamentul de Stat. Orice comparație cu fiica lui John Kerry e lipsită de acoperire în realitate.

    Oamenii care au lucrat toată viața lor pentru salariu își imaginează că toți lucrează pentru salariu. Așa a apărut socialismul, odată cu salariile 😀

    Pentru politicieni, criteriul de evaluare ar trebui să fie altul: în ce măsură veniturile lor provin din bani publici?

    • E mai greu de crezut că salariul a fost motivul pentru care Trump și-a angajat fiica la casa Albă și ginerele la Departamentul de Stat.

     A fost una din cele mai mari timpenii pe care le-a facut. Evident ca nu banii au fost explicatia nepotismului la Trump, ci abordarea cu o lejeritate impardonabila de miliardar incintat de sine a unei misiuni politice de o asemenea importanta, lejeritate derivata si din cunoasterea epidermica, superficiala, amatoristica a mlastinii pline de crocodili, serpi si hipopotami pe care credea ca o va asana intr-o dimineata, la micul dejun, in timp ce isi va sorbi cafeluta cu frisca si mult zahar. Nu ai cum sa numesti altfel decit incompetenta politica crasa selectionarea echipei cu care s-a inconjurat inca de la inceput, plina de lighioanele din mlastina cu pricina. Cind, dupa vreun an, am vazut ca l-a adus in echipa si pe John Bolton, eu am lasat orice speranta si am pierdut orice interes pentru Trump. Imi era clar ca nu stie in ce s-a bagat.

     Aducerea celor doua nulitati in administratie a fost doar una din nenumaratele dovezi ca Trump se pricepe la oameni la fel de putin ca la politica.

     Orice comparație cu fiica lui John Kerry e lipsită de acoperire în realitate.

     Dimpotriva. E cam acelasi lucru: vanitate de miliardari care vor si oleaca de glorie/notorietate pentru copiii lor.

     Crezi ca fata lui Kerry avea nevoie de o leafa? Inseamna ca nu stii ca Kerry s-a insurat cu miliardele Teresei Heinz inca din secolul trecut.

     • John Kerry e din familia Forbes. Familia Forbes obținea bani reali în urmă cu 150 – 200 de ani, din comerțul cu China (ceai, opiu etc.) dar și din investiții în căile ferate americane, aflate în plină dezvoltare în epoca aceea. Însă generațiile de astăzi ale familiei Forbes au ca scop evident obținerea de bani publici.

      Da, ”fata lui Kerry avea nevoie de o leafă”. Dacă a fost plătită ani buni de Fundația Bill și Melinda Gates și dacă acum e plătită de OMS, înseamnă că ea personal are nevoie de salariu. Nu era printre donatorii către Fundația Bill și Melinda Gates, era printre cei plătiți de Fundația Bill și Melinda Gates.

      Am scris că fiica și ginerele lui Trump nu au fost angajați pentru obținerea de salarii. Dacă vrei să contești asta, poți încerca să argumentezi. Dar cu ”șopârle” de genul ”crezi ca fata lui Kerry avea nevoie de o leafa?” și cu ad hominem de genul ”înseamnă că nu știi că … (whatever) ” nu ajungi nicăieri.

      Trump nu a fost la înălțimea obiectivelor pe care și le-a propus, Trump a reprezentat o soluție greșită la niște probleme reale, dar fiica și ginerele lui nu au nimic de-a face cu nobilimea socialistă de tipul fetei lui John Kerry.

      Comentatorul cu care încerci să faci echipă are la articolele alăturate comentarii anti-românești tipice pentru tabăra neomarxistă din zilele noastre. La asta pui în realitate umărul?

      • Leafa a luat si John Kerry in toata viata lui de politruc. Si mai ia si acum, chiar daca sta cu fundul pe miliarde de dolari. Si Nancy Pelosi ia leafa, iar sotul ei cistiga an de an milioane de dolari la bursa. Ea nu e bagata in asa ceva si nu ii da informatii din interior, a spus asta public de zeci de ori, iar daca indraznesti sa afirmi altceva, avocatul ei o sa te sune a doua zi sa te anunte ca ai pus-o de un proces de calomnie. Toti iau leafa, cit ar fi ea de insignifianta. Cred ca Trump a fost singurul politruc care si-a donat salariul. Poate tocmai pentru ca era doar un politruc de ocazie. In fond, nici un miliardar nu refuza inca 200.000$/an daca i se ofera. Bani de pepsi, dar ii ia.

       Insa nu pentru leafa de la stat intra milionarii/miliardarii sau progeniturile lor in politica, ci pentru informatiile din interior, cu care se pot face zeci de milioane in 3-4 ani in mod discret si prin interpusi. Si, fiindca la astia shpaga e post-coitum, multe alte milioane – direct si personal – multi ani de zile dupa, in schimbul serviciilor facute pe cind distribuiau banul public si stiau inaintea altora ce urmeaza sa se intimple in tara si in lume.

       Exista pe youtube un clip in care Bill O’Reilly explica impecabil cum e cu banii milionarilor implicati in politica, punind sub lupa cazurile Susan Rice si Ron Klain. Un clip de studiat la scoala:

       The Two People Pulling Joe Biden’s Strings

       Asa ca ramine cum ne-am inteles: fata lui Kerry nu s-a dus la ONU pentru a avea si ea o leafa grasa. Scopurile reale sint mult-mult mai… „inalte”.

    • @Cookie Monster – ”Leafa a luat si John Kerry in toata viata lui de politruc”

     Da, exact asta am explicat mai sus, că ”generațiile de astăzi ale familiei Forbes au ca scop evident obținerea de bani publici”. Apreciez faptul că ești de-acord 😀 Poți studia ce vrei tu la școală, dar ar fi util să înțelegi că modelul prezentat de tine se aplică socialiștilor. Nu lui Trump și nici familiei lui.

     Mai departe: fiica lui John Kerry are o meserie, e medic și e plătită pentru asta. A fost plătită tot timpul, asta a făcut la Fundația Bill și Melinda Gates, a primit salariu. În timp ce Ivanka Trump și Jared Kushner au fost pe post de consilieri prezidențiali, pe post de oameni de încredere ai președintelui. Poți înțelege diferența asta? Nu prea pare.

     Jared Kushner e om de afaceri în real estate, în New York, exact ca socrul lui. Pentru a lucra la Casa Albă, a avut nevoie de aprobare de la Office of Government Ethics și a primit-o. Deci ”lejeritatea impardonabilă de miliardar” a fost aprobată de instituțiile statului, așa că poți să te dai jos de pe caii cei mari ai superiorității morale cu care îl judeci pe el și pe Trump 😀

     • Nu stii nimic (si nu stii ca nu stii) despre mlastina aceea pe care zicea The_Donald ca o va drena dintr-o sorbire, incit orice discutie cu tine pe tema Washington, District of Corruption, e o pierdere impardonabila de vreme.

      Office of Government Ethics, adica una dintre „instituțiile statului” – cum te referi tu la ele cu amuzanta deferenta, care i-a aprobat nu stiu ce lui Jared, e fix in mijlocul mlastinii aleia a lui Trump.

      Iti explic mai jos, intr-o ultima replica, despre ce e vorba, poate ti se aprinde vreun beculet, dupa care te-am lasat. Sa-i mai plictisesti si pe altii.

      De data asta fac copy/paste, ca sa ramina scris chiar aici si sa vada toti cei interesati cum bati tu cimpii pe teme despre care pur si simplu nu ai habar.

      Teorema lui Cookie Monster:
      *** Jared Kushner, fiu de puscarias de drept comun, e un ZERO ABSOLUT ***

      Demonstratie:
      The Story Behind Jared Kushner’s Curious Acceptance Into Harvard

      ProPublica editor Daniel Golden wrote a book a decade ago about how the rich buy their children access to elite colleges. One student he covered is now poised to become one of the most powerful figures in the country.

      by Daniel Golden Nov. 18, 2016, 2 p.m. EST

      My book exposed a grubby secret of American higher education: that the rich buy their under-achieving children’s way into elite universities with massive, tax-deductible donations. It reported that New Jersey real estate developer Charles Kushner had pledged $2.5 million to Harvard University in 1998, not long before his son Jared was admitted to the prestigious Ivy League school. At the time, Harvard accepted about one of every nine applicants. (Nowadays, it only takes one out of twenty.)

      I also quoted administrators at Jared’s high school, who described him as a less than stellar student and expressed dismay at Harvard’s decision.

      “There was no way anybody in the administrative office of the school thought he would on the merits get into Harvard,” a former official at The Frisch School in Paramus, New Jersey, told me. “His GPA did not warrant it, his SAT scores did not warrant it. We thought for sure, there was no way this was going to happen. Then, lo and behold, Jared was accepted. It was a little bit disappointing because there were at the time other kids we thought should really get in on the merits, and they did not.”

      * * *

      Sa-ti zic doua vorbe si despre daddy Charles Kushner? :)

      Bine, dar n-o sa-ti placa. :)))))

      Criminal conviction

      On June 30, 2004, Kushner was fined $508,900 by the Federal Election Commission for contributing to Democratic political campaigns in the names of his partnerships when he lacked authorization to do so.[17] In 2005, following an investigation by the U.S. Attorney’s Office for the District of New Jersey, U.S. Attorney Chris Christie negotiated a plea agreement with him, under which he pleaded guilty to 18 counts of illegal campaign contributions, tax evasion, and witness tampering.[18][19][20] The witness-tampering charge arose from Kushner’s act of retaliation against William Schulder, his sister Esther’s husband, who was cooperating with federal investigators against Kushner. Kushner hired a prostitute he knew to seduce his brother-in-law, arranged to record a sexual encounter between the two, and had the tape sent to his sister.[19][18][21][22] He was sentenced to two years in prison.[18] He served 14 months at Federal Prison Camp, Montgomery in Alabama[23][24] before being sent to a halfway house in Newark, New Jersey, to complete his sentence.[23][24][25] He was released from prison on August 25, 2006.[26]

      As a convicted felon, he was also disbarred and prohibited from practicing law in New Jersey,[27] New York,[28] and Pennsylvania.[29]

      In her book Too Much and Never Enough, President Trump’s niece Mary L. Trump wrote that Charles Kushner had given a speech in which he claimed that Ivanka Trump had only made herself worthy of inclusion in his family by committing to convert to Judaism, which Mary Trump found „a bit rich” given Kushner’s own past as a convicted felon.[30]

      Pardon by Donald Trump

      Kushner received a federal pardon on December 23, 2020, by his son’s father-in-law, Donald Trump,[31] citing his record of „reform” and „charity”.[5][6]

      P.S.
      Jared Kushner was born in Livingston, New Jersey, to Seryl Kushner (née Stadtmauer) and Charles Kushner, a real-estate developer and convicted felon. His father was friends with Bill Clinton and Hillary Clinton and attended several dinners with them.

      P.P.S. Ivanka si Chelsea Clinton sint prietene din copilarie. Dar prietene bune de tot, cu vizite si petreceri cind la una, cind la alta.

      * * *

      Cam asta-i, nea H! Hahaha…
      „Drain the swamp” daca poti, Donald! O sa trebuiasca sa-ti bagi jumatate din rude si 90% din amici la pirnaie.

      • Este de domeniul evidentei ca din punct de vedere legal (inclusiv pentru mareata UE!) si cultural sunteti defazat cu zeci de ani de zile.
       1. Urmariti serialul „The good wife”
       2. In UK dar nu numai dupa 7 ani orice condamnari sunt sterse/nedisponibile pentru anumite categorii de angajari.
       Anumite decizii sunt obligatorii pentru functii de conducere.
       Se numesc „disqualifications”.
       3. Si la crestini pacatele se iarta! Doar la comunisti si nazisti se acopera doar temporar daca pacatosii colaboreaza.
       4. Avand in vedere 2 si 3, sustineti abordarea „fara penali”? sau doriti sa vedeti pacatosii confesand si turnand sub pulpana serviciilor?
       5. De ce nu incepeti cu pacatosii din Romania? Nu aveti autorizatie?
       6. Va place cantecul ala cu refrenul „Toate’s la fel” :))

   • @Cookie Monster – hai să încercăm altfel, cu exemple clasice din România, fiindcă e destul de clar că nu înțelegi ce reciți din presa americană.

    Există două tipuri de mentalități net diferite: mentalitatea de boier și mentalitatea de vechil. Vechilul era administratorul moșiei, în feudalismul românesc. Vechilul avea neapărată nevoie să fie angajat. Avea nevoie de salariu pentru că nu avea moșia lui, deși visa să ajungă să-și cumpere una. Vechilul avea relații, de-obicei cu oameni din aceeași categorie cu el, ajungea să cunoască și diverși boieri, prin natura funcției îndeplinite, însă nu avea educația și nici mentalitatea de boier. Vechilul avea nevoie de ocazii ca să fure de la moșia pe care o administra, ăsta era nivelul lui.

    Donald Trump și Jared Kushner sunt deținătorii de averi reale, ei sunt boierii, în povestea asta, nu vechilii. Donald Trump și Jared Kushner nu lucrează pentru salarii și nu au nevoie de o moșie de unde să fure, pentru că moșia e a lor. Faptul că tatăl lui Jared Kushner a făcut închisoare nu are nicio legătură cu ce discutăm noi, nu a furat nimic de la vreun angajator.

    John Kerry nu e din categoria lui Donald Trump și Jared Kushner, el e genul de vechil care are neapărată nevoie să fie plătit cu salariu, chiar dacă în felul ăsta are niște relații, pe care le poate folosi și pentru combinațiile proprii. La fel și fiică-sa. Cei din familia Forbes au fost cândva boieri, în urmă cu 150 – 200 de ani, dar John Kerry nu mai e în categoria asta. Donald Trump și Jared Kushner sunt boieri astăzi, ei nu sunt vechilii nimănui, sunt proprii lor stăpâni.

    Ce treabă are Chelsea Clinton în povestea asta, ți-a spus cineva că ea e fiica lui John Kerry? Despre angajarea la OMS a fiicei lui John Kerry era discuția, nu despre Chelsea Clinton. Un pic de coerență în idei nu strică nimănui 😀 Un copy-paste kilometric, în engleză, fără nicio legătură cu subiectul, nu te face cu nimic mai coerent.

 65. Cum poate AI să denatureze convingerile umane
  Modelele pot transmite utilizatorilor prejudecăți și informații false

  Oamenii își formează convingerile prin eșantionarea unui mic subset de date disponibile în lume. Odată ce aceste convingeri sunt formate cu un grad ridicat de certitudine, ele pot deveni rezistente la revizuiri. Fabricarea și biasul în modelele generative de inteligență artificială (AI) sunt fenomene consacrate care pot apărea ca parte a utilizării obișnuite a sistemului, în absența unor forțe răuvoitoare care caută să impună biasul sau dezinformarea. Cu toate acestea, transmiterea de informații false și de prejudecăți de la aceste modele către oameni a fost absentă în mod proeminent din discurs. Capacitățile ultramediatizate, nerealiste și exagerate impregnează modul în care sunt prezentate modelele de inteligență artificială generativă, ceea ce contribuie la concepția populară eronată că aceste modele depășesc raționamentul de nivel uman și exacerbează riscul transmiterii de informații false și stereotipuri negative către oameni.

  Modelele de inteligență artificială generativă – inclusiv variantele GPT ale OpenAI, Bard de la Google, DALL-E de la OpenAI, Stable Diffusion și Midjourney – au cucerit mințile publicului și au inspirat o adoptare pe scară largă. Cu toate acestea, aceste modele conțin stereotipuri și prejudecăți cunoscute de rasă, gen și clasă, precum și prejudecăți provenite din datele lor de instruire și din alți factori structurali, care se regăsesc în aval în rezultatele modelului. Grupurile marginalizate sunt cele mai afectate în mod negativ de aceste prejudecăți. Mai mult, aceste modele fabrică în mod regulat informații. Unii dezvoltatori de modele au recunoscut aceste probleme, dar au sugerat că, pentru a le remedia, oamenii trebuie să folosească sistemele pentru a dezvălui tendințele în rezultatle problematice. Acest lucru ignoră faptul că denaturările convingerilor umane cauzate de modelele generative de inteligență artificială nu pot fi corectate cu ușurință după ce problemele sunt descoperite. Mai mult, natura reactivă a acestei abordări nu recunoaște o problemă-cheie a sistemelor actuale de inteligență artificială generativă, și anume incapacitatea arhitecturii lor de a distinge realitatea de ficțiune.

  • Domnule profesor, mie un program de computer (sau o baza de date, ce altceva e internetul?) imi pare a cunoaste fara a sti. Detine informatia caci „ara” netu’ mai rapid decit un om insa nu mi se pare ca 1- intelege ce face si 2- ramine cu ceva dupa ce a „arat” si a livrat ce i s-a cerut. Bon, poate ca stocheaza rezultatul pe undeva, gen cheia de paispe e la memoria a, sertarul b, rindul c, casuta d.
   Imi vine in minte un episod din Star Trek TNG unde foarte performantul (si simpaticul) robot Cmdr. Data sustine un recital de vioara si spune ca poate interpreta ca x sau y violonist (si ce au facut multi alti instrumentisti inaintea lui – exact si nu mai mult decit Chat GPT) dar ca regreta ca nu are o intelegere/cunoastere a ce face. (Pentru unele cazuri ii putem spune „simtire muzicala”, situatii care lipsesc ele deseori si oamenilor!). Am utilizat si detin citeva masini de cintat, sintetizatoare workstation profesionale, drum computers, le pot programa sa cinte ce vreau eu (nu ce vor ele ca n-au nici vointa si nici sentimente, au doar programe, unele foarte performante. Doar unele instrumente sintetizate nu pot fi deosebite de instrumentele reale, multe alte instrumente suna prost. Foarte prost. Nu am gasit vreo claviatura/sintetizator/workstation care sa reproduca macar acceptabil un clarinet sau un saxofon. Si desi excelentul meu workstation Kurzweil are citeva tonuri de Grand piano fabuloase nu se poate pune problema de vreun Rubato Chopinian propriu, masina insa e capabila sa reproduca citeva insa programate de niste tipi care trebuie ca vor fi pierdut niste nopti scriind cod pentru rubato-urile alea. Apesi un buton/accesezi o memorie si gata, iti livreaza un rubato. Mereu acelasi. Pai aia e memorie RAM nu muzica).
   Dar fie, toate bune si frumoase pina cind stacheta e pusa unde trebuie pusa: e a nu stiu cita oara cind ma uit si ascult cu uimire masterclass-urile lui Yasha Heifetz. Cursantii sint instrumentisti competenti, cunosc partiturile insa cumva nu le „stiu”, le reproduc insa nu sint ei acolo, sint doar gipititori. E undeva un salt pe care cumva unii instrumentisti (si unii dirijori) il fac ca sa ajunga si la public dar si, presupun, la ei insisi. Imi e dificil sa-mi imaginez cum poate un program de computer sa faca un asemenea salt.
   Enjoy: https://www.youtube.com/watch?v=szXaTRE3tL0&ab_channel=kamngaty

   • Exemplele oferite de dumneavoastră sunt interesante și, precum altele comentate pe marginea acestui articol, necesită mult mai multe discuții, judecăți de valoare, imersiuni în „cutiile negre” ale bot-urilor numite inteligente ș.a.

    În opinia mea, cele mai importante două elemente pentru o privire comprehensivă a stadiului actual al AI sunt timpul și motivația.

    Am indicat și în articol că ChatGPT și celelalte „creaturi” de-abia au ieșit din supa lor non-organică. Au doar câteva luni de existență. Păstrând analogia cu apariția vieții organice, știți foarte bine că de la primele dinoflagelate până la Tyrannosaurus Rex au trecut câteva sute de milioane de ani. E posibil ca evoluția AI să fie mult mai rapidă, să aibă loc chiar la scara timpului uman, nu geologic.

    Dar intervine acum cel de-al doilea motiv. Sunt motivați oamenii să ajute/contribuie la accelerarea, diversificarea, aprofundarea etc. proceselor de machine learning și deep learning? Motivațiile pot fi diverse (economice, militare, medicale etc.). Deja sunt voci înfricoșate, care, precum am scris, consideră amenințările AI mai importante decât pandemiile sau războiul nuclear (schimbarea climei a ieșit de pe lista prioritară). Și este iarăși posibil că evoluția AI să poată fi controlată, diriguită pentru a nu depăși anumite limite/bariere. Adică, să fie evitată situația „ucenicului vrăjitor”. Din nou, dacă există motivație pentru aceste restricții.

    În lipsa acestor restricții, având un potenţial informaţional enorm, şi ajungând la un anumit gard de conştiinţă şi creativitate, AI va crea opere atât de compelxe, încât în comparţie cu ea întreaga umanitate va putea fi privită ca o adunătură de primate. Oare e posibil să creezi ceva mai desăvârşit decât Hamlet-ul lui Shakespeare sau decât Simfoniile lui Beethoven? De ce nu? Evoluţia Ai ne va demonstra dacă e posibil (Nichita Danilov, 19 iunie 2023).

    Și pentru ați adus în discuție lecțiile lui Yasha Heifetz, vă invit să citiți articolul Darul primordial, publicat de doctorul neurolog Bogdan Iliescu pe 20 iunie 2023. Veți găsi o pictură realizată de Bing AI plecând de la textul poetic al autorului și armoniile cerești ale Concertului pentru pian în La minor, op. 16, compus de Edvard Grieg.

   • @ :)
    Am aceeasi problema cu sunetul dar si cum se simte la degete o orga electronica fata de un pian adevarat. Chiar si fata de un pian Yamaha.
    @ Constantin Crânganu
    D-le Profesor, cred ca analogia cea mai relevanta cu AI pentru muzica este cu cutiutele muzicale, flasnetele etc.
    Am trait cativa ani langa muzeul asta fascinant:
    https://www.musicalmuseum.co.uk/
    M-au lasat sa si incerc cateva din instrumente. M-am bucurat ca un copil!
    Poate mai mult, pentru ca am rememorat perioada copilariei, dar la un nivel de intelegere superior.

    • Pai pianul e pian, orga, fie ea cu aer, fie optoelectromecanica(Hammond), fie electronica sint totusi instrumente diferite! Si constructia claviaturilor e diferita si si tehnica instrumentala. Yamaha C7/Steinway B sint ele diferite insa cam sint una, Hammond B3 e alta. Va propun totusi sa nu intram in subtilitatile astea, subiectul e foarte placut noua insa complet neinteresant (si cred ca si „arid”) pentru majoritatea oamenilor. Insa ce e bun ramine bun chiar daca o scoala „traditionala” de pian le-ar da afara si pe Rhoda Scott si pe Barbara Dennerlein. N-ar avea loc de Moculesti. Pe Jimmy Smith probabil ca l-ar fi excomunicat! :)))

     Daca, asa cum sugereaza domnul Cranganu, gipititoarele vor avea parte de o evolutie foarte rapida vom afla in cursul vietilor noastre, tehnologic presupun ca e vorba ca de obicei „doar” despre aplicarea unor matematici. Deocamdata insa urechea mea este iritata ori de cite ori textul vreunui program pe Yt este citit de o masina. Un copil de clasa a 4 a nu poate intona atit de prost!
     Cit despre cintat, sa traim noi sa auzim o masina reinterpretind o bucata muzicala la nivelul asta: https://www.youtube.com/watch?v=LYP7Mxss3_U&ab_channel=hans1970

   • Este, într-adevăr, o amenințare care merită luată în considerație. Mi-e teamă că până la alegerile din 2024 din SUA, România și alte state, posibilitățile de a crea fake images și fake movies cu ajutorul AI se vor înmulți și perfecționa. Probabil că va trebui să creăm un AI-polițist, AI-detectiv sau AI-procuror, care să depisteze fake-urile produse de rudele lor AI. Iar oamenii – „massele de alegători” – vor fi probabil bombardați/inundați și cu fake-uri AI și cu fact-check-uri despre primele, până când le se va face lehamite și vor vota după umorile de moment sau nu vor mai vota deloc.

  • Lucrurile sunt ceva mai simple în cazul de față: Șoigu a cerut tuturor militarilor să semneze contracte cu Ministerul Apărării până la 1 iulie, iar Prigojin a înțeles că în felul ăsta rămâne fără armata personală. Iar după ce i-au fost confiscați și banii de la St Petersburg, a devenit clar că nu poate să plătească trupele Wagner din bani personali.

   Un personaj ca Prigojin poate fi util în aventurile militare ale Rusiei prin Siria și prin Mali, dar nu în Rusia propriu-zisă. Oricum, Putin a ieșit destul de șifonat din povestea asta. Chiar dacă Progojin se mută în Belarus, diverse revolte în diverse regiuni din Rusia sunt astăzi un pic mai aproape decât erau săptămâna trecută.

 66. OFF TOPIC

  Nu mai dați vina pe schimbarea climei pentru orice! Campaniile ecologiste crează legături între încălzirea globală și orice, de la divorț la războiul din Ucraina – dar această viziune mioapă ar putea fi catastrofală, avertizează profesorul MIKE HULME.

  Mike Hulme este profesor de geografie umană, șeful Departamentului de geografie al Universității din Cambridge și, de asemenea, un Fellow of Pembroke College, Cambridge.

  Ultima lui carte, pe care am menționat-o anterior, fără a o discuta în detaliu, este A Critical Assessment of the Intergovernmental Panel on Climate Change, publicată în colaborare cu Kari de Pryck, Universitatea din Geneva, la editura Cambridge University Press în decembrie 2022.

  În articolul publicat de profesorul Hulme pe 24 iunie 2023, atrag atenția mai multe avertismente la adresa actualei situații create de eco-alarmiști:

  Ideologia predominantă a „climatismului” insistă asupra unei singure narațiuni de la care nu se poate devia. Căci schimbarea climei este invocată ca fiind singura explicație pentru tot ceea ce nu merge bine în lume. Secetă, foamete, inundații, războaie, rasism – tot ce se poate spune. Și dacă este rău, este din cauza încălzirii globale cauzate de oameni.

  Gândirea de grup a preluat controlul, deoarece climatismul cere o supunere totală. A devenit o doctrină de necontestat care ghidează indivizi, instituții, culturi și mișcări sociale.

  Climatismul oferă o explicație aparentă pentru aproape orice – de la pierderea somnului și creșterea ratei divorțurilor până la declinul populațiilor de insecte. Un studiu academic a sugerat chiar că apariția și acceptarea conținutului rasist online ar putea crește în viitor, pe măsură ce clima se încălzește.

  Doctrina a fost rezumată de o convenție privind clima din Germania în 2022, care a declarat: „Schimbarea climei amenință bazele vieții pe planeta noastră. Era fosilă trebuie să ia sfârșit. Acest lucru va duce la schimbări profunde în modul nostru de producere a bunurilor, în mijloacele noastre de transport și, în cele din urmă, în modul în care trăim. Ne aflăm la începutul unei mari transformări”.

  Această viziune periculos de mioapă reduce pur și simplu starea prezentă și viitoare a lumii noastre complexe doar la soarta temperaturii globale sau la concentrația de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră din atmosferă.

  Cu toate acestea, nu există o singură poveste care să cuprindă sau să facă dreptate complexității, paradoxurilor și dilemelor unei clime în schimbare. Nu are niciun sens să reducem politica la urmărirea unui singur obiectiv general: atingerea unui nivel net zero de emisii de carbon până la o anumită dată.

  Dar, prin subordonarea altor obiective politice acestui obiectiv, se creează o viziune mioapă asupra bunăstării politice, sociale și ecologice. Problemele cu care se confruntă lumea – războiul lui Putin în Ucraina, migrația, triumful talibanilor, gestionarea incendiilor de vegetație – devin „climatizate”.

  Am sesizat recent că pe această platformă a apărut un intervievator în limba engleză (!) cu o abordare unilaterală a complexității fenomenului climatic. Poate n-ar fi rău să intervieveze și un specialist din „cealaltă parte” a climatologiei actuale: Break On Through To The Other Side (The Doors)

 67. OFF TOPIC

  „Umor” german, selectat dintr-o carte de bucate din 2015 de către poetul, traducătorul și publicistul Michael Astner.

  Cartea se numește GenussN!-Kochbüchle. Restlos nachhaltig genießen und CO2 sparen (Cărticică de gătit cu savoareS! Savurează sustenabil fără rest şi economiseşte CO2):

  „20% din emisiile de gaze de seră din Germania au cumva de-a face” (exprimare foarte ştiinţifică) „cu obişnuinţele noastre culinare. Unele alimente sunt mai dăunătoare pentru climă decât altele: legumele, de pildă, produc mai puţine emisii decât carnea”. Evident, nişte cercetători (presupun că plătiţi de stat) au calculat ei cam cât CO2 produce fiecare kil al unor produse de bază. În loc de frunte, desigur: carnea de vită şi… untul! Carnea de porc, ehei, la mare distanţă (5,6). Aci am o mică nelămurire: untul, deci produce aproape cât carnea de vită (22,3 faţă de 24, 9), dar laptele doar 0,8? Măi să fie! Apoi, aşa, ca să ştiţi (şi să vă stea în gât orice îmbucătură de carne): dacă mănânci de toate, te hrăneşti, adică, ca un adevărat omnivor, emiţi cel mai mult CO2 (1991 kg de emisie co-doi/an). Evident, eşti mai sustenabil pentru climă dacă te hrăneşti vegetarian (1482) şi cel mai sustenabil eşti, desigur, dacă eşti vegan (1250)!

  Mai vreţi? Mai am – mă rog, comisarii climei din Ministerul pentru Mediu, Climă şi Economia Energiei al landului Baden-Württemberg. Încă din 2015, deci, aveau gata calculate amprentele CO2 ale unor bucate populare: la loc de frunte, vestitul hamburger cu cartofi prăjiţi şi salată; pe locul doi, friptura de porc cu varză roşie şi găluşti; pe locul trei, cărnaţi cu chifle.

  Mă opresc aici, nu înainte să citez o grozăvie emisă cândva (într-un interviu în Die Zeit) de Margot Käßmann (*1958, de formaţie teologă protestant-luterană, o figură pe cât de prominentă, pe tot atât de controversată): „Wer an Menschenrechte glaubt, muß vegan leben”. Pe româneşte: „Cine crede în drepturile omului, trebuie să trăiască vegan”. Poftim?

  Mda, o să vină ziua când oamenii vor trebui să se lupte nu pentru traiul în conformitate cu specia (artgerecht) al diverselor animale domestice au ba, ci pentru cel al lor. Un urs, de pildă, are toată înţelegerea pentru omnivoritatea sa, dar omul e împins spre veganism? Halal!

  Detalii,

  Drepturile omului din bucătărie
  https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/drepturile-omului-din-bucatarie–356377.html

  • Sa va tin hangul, dom Cranganu, uitati o reteta oarecum vegana:

   Un Ceas cu Cuc, jumatate Praz,
   De Maimuta o Laba, de Godac un Obraz,
   Matraguna noptateca (Acu’ sare presara !)
   O Mustata de Tigru, Doi Bobi de Secara,
   Un Mormoloc si un Rechin ghimpos,
   Ceva Alb si ceva Negricios –
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.
   O pana de Pasare ce zboara Arar,
   Un Trandafir si-o Ridiche si-un Lastar amar,
   De Vipera o Limba, de Naparca o Fiere,
   O Masea de Balaur unsa cu Miere,
   Trei Peri Negri dintr-o coada de Taur,
   Un Vrabioi, un Paianjen si-o Radacina de Laur-
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.
   Un Ou de Soparla, Sange de Guzgan,
   O Ureche cheala de Motan de un an,
   Un Creier de Dihor si-un Ochi de Paun,
   O Mana de Urzici si-un Gargaun,
   Apa de Iaz cu licar de Luna,
   Fulg de Zapada si Bruma de Pruna –
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.

 68. Dacă dați un click pe website-ul firmei Mistral AI, veți fi probabil surprinși să găsiți doar trei linii de text. Atât. Dar compania franceză, fondată de trei foști angajați de la Google DeepMind și Meta, cu o vârstă de aproape 6 săptămâni, este, în opinia mea, un studiu de caz al revoluței AI în era ChatGPT. De ce?

  Pentru că această companie a fost evaluată la o sumă impresionantă de 260 de milioane de dolari, după ce a strâns 113 milioane de dolari pentru a încerca să construiască o viziune a viitorului care, dacă va fi realizată, va fi unul dintre cele mai mari succese din istoria inteligenței artificiale open-source.

  Dar ceea ce m-a surprins cel mai tare este faptul că Mistral AI este o companie care, pe site-ul ei de trei linii, nu are clienți, nu are aproape nicio echipă în afară de fondatori și nu oferă niciun produs. Ceea ce oferă este doar o adresă de e-mail. Și, atunci, cum se explică investițiile inițiale și evaluarea ulterioară a unei astfel de firme? Sunt oare investitorii niște naivi care aruncă banii pe fereastră, precum s-a întâmplat în cazul Theranos?

  Un posibil răspuns pozitiv este următorul: Mistral Ai promite cele mai bune modele de inteligență artificială generativă open-source pentru viitor.

  Un posibil răspuns negativ este următorul: Mistral Ai ar putea fi cea mai proastă afacere a secolului. Diverse alarme și reglementări nu vor oferi companiei motivația necesară de a finaliza proiectele lor de LLM (Language Learning Models).

  Să avem puțincă răbdare…

  Detalii,

  https://techcrunch.com/2023/06/13/frances-mistral-ai-blows-in-with-a-113m-seed-round-at-a-260m-valuation-to-take-on-openai/

  • În faza asta de dezvoltare, vechimea companiei nu contează, iar investitorii actuali nu sunt în niciun caz naivi. Niște persoane care au o anumită credibilitate negociază cu niște potențiali investitori și se ajunge la un aranjament: compania să fie nouă, ca să nu aibă nimic ascuns prin ledgers, să fie înregistrată într-o anumită jurisdicție, considerată serioasă de către investitori etc.

   La Theranos, investitorii naivi au venit mult mai târziu, iar investitorii inițiali erau cu totul alții. Chiar și la Tesla, Elon Musk nu a fost printre fondatori. Odată ce a gândit un scop clar pentru Tesla, a venit ca investitor, iar ulterior i-a dat afară pe fondatori, fiindcă planurile lui pentru Tesla erau de cu totul alt calibru. La fel s-a întâmplat și cu Paypal, dar de data asta rolurile au fost inversate: Elon Musk a fost înlocuit din poziția de CEO și a devenit multimilionar abia după ce s-a vândut Paypal, pentru că Ebay (cumpărătorul) avea pentru Paypal niște planuri aflate mult peste nivelul de atunci al lui Elon Musk (era în urmă cu peste 20 de ani).

   Evaluarea de 260 de milioane de dolari nu reprezintă realitatea, este un simplu exercițiu aritmetic, o aplicare a regulii de trei simplă: dacă un procent X de acțiuni au fost oferite pentru 113 milioane, înseamnă că 100% (totalul acțiunilor) face 260 de milioane. Însă asta nu are nimic de-a face cu lipsa de clienți și cu lipsa de venituri, la companiile noi nu contează clienții și veniturile. Faptul că Eric Schmidt (fostul CEO de la Google) e printre acționari aduce automat o anumită credibilitate și e posibil să fi atras el însuși o parte din ceilalți investitori.

   • Burtologie… :))))
    Ai aerul ca te bati cu astia (Eric Schmidt etc.) pe burta. Turui exact ca microbistii de la peluza care stiu tot felul de amanunte din viata privata a unora din vedetele de pe gazon. Auzite cu urechile lor. :))))

    • Am aerul că înțeleg ce fac ei în materie de business. Ce amănunte din viața lor privată ai văzut scrise de mine, domnu’ strawman?

     Majoritatea oamenilor de bună credință își imaginează că o companie e un vehicul pentru o activitate reală, cu clienți reali și cu venituri reale. Asta e într-adevăr valabil la modul general, însă doar la companiile mature. La startup-uri lucrurile merg complet diferit, totuși nu sunt deloc atât de complicate precum par. Ăsta a fost rostul comentariului precedent, de a explica pe înțelesul tuturor cum se petrec în realitate lucrurile.

  • A fost cam o saptamana cand nu vedeam turnul de telecomunicatii aici. Apoi sa schimbat vantul si fumul a ajuns in Norvegia. Acum chiar daca a plouat, tot se simte miros de fum. Trudeau vrea sa treca o lege ce promoveaza „national climate adaptation strategy”
   https://www.cbc.ca/news/politics/climate-change-canada-1.6889322
   O alta schimbare de nomenclatura. Nu se mai satura verzii de noi denumiri, nume, semantici etc.
   Ma intreb ce efect au cele cateva milioane de obuze explodate in Ucrina? Chiar ma intreb, mult fosfor. Mai mult ca-n stramtoarea Bosfor.

 69. OFF TOPIC

  REUTERS. Producătorul american de camioane electrice Lordstown Motors (RIDE.O) și-a a declarat falimentul marți și s-a oferit spre vânzare după ce nu a reușit să rezolve o dispută legată de o investiție promisă de compania taiwaneză Foxconn (2354.TW).

  Acțiunile companiei Lordstown s-au prăbușit cu 35% la tranzacționarea pe Nasdaq. Falimentul companiei nu este primul din seria de startup-uri din domeniul vehiculelor electrice care au intrat la bursă în timpul boom-ului SPAC din epoca pandemiei.

  Cu un viitor atât de luminos pentru autovehiculele electrice…să-ți declari falimentul, nu-i păcat?!

  Detalii,
  https://www.reuters.com/business/autos-transportation/lordstown-motors-files-bankruptcy-sues-foxconn-2023-06-27/

  • Dacă îmi permiteți, sunt necesare și aici câteva precizări, înainte să vină @Cookie Monster cu colecția lui de ad hominem 😀

   Nu e vorba de faliment (bankruptcy). E vorba de insolvență, de protecția împotriva falimentului (bankruptcy protection) conform Capitolului 11. Firma aflată într-o asemenea situație poate continua să funcționeze și poate continua să împrumute bani, cu aprobarea judecătorului. Firma obține protecția împotriva creditorilor, când deschide o procedură conform Capitolului 11. Deci se protejează, cel puțin temporar, împotriva unui eventual faliment. Multe firme ajung revigorate în urma unor astfel de proceduri.

   https://www.uscourts.gov/services-forms/bankruptcy/bankruptcy-basics/chapter-11-bankruptcy-basics

   Evident că intrarea în insolvență demonstrează că business-ul cu camioane electrice nu prea merge în lumea reală, dar asta e, nimeni nu-i perfect 😀

 70. OFF TOPIC

  O singură furtună cu grindină a distrus un uriaș parc solar din Nebraska.

  Proiectul solar comunitar de 5,2 MW din Scottsbluff, Nebraska, a făcut parte din programul SunWise al NPPD. Conținea peste 14.000 panouri solare. S-a raportat că fusese pus în funcțiune în 2019. Furtuna s-a produs luni, 26 iunie 2023.

  Parcul de energie solară de milioane de dolari a fost literalmente redus la o grămadă de moloz, în câteva minute. Dezastrul subliniază încă o dată cât de vulnerabile sunt parcurile de energie solară în fața forțelor naturii.

  Durata de viață preconizată a sistemului, de 25 de ani, a fost redusă la mai puțin de 4 ani.

  „Acest proiect va ajuta orașul nostru să își atingă obiectivul de a reduce amprenta de carbon și de a stabiliza costurile orașului pentru următorii 25 de ani”, a declarat Nathan D. Johnson, City Manager, City of Scottsbluff. Visuri vs. realitate.

  Detalii,

  https://www.youtube.com/watch?v=Zv_nS5rXreA&t=1s

  https://cowboystatedaily.com/2023/06/27/baseball-sized-hail-smashing-into-panels-at-150-mph-destroys-scottsbluff-solar-farm/

  • Daca fac panourile din sticla nesecurizata …
   In loc de rust-belt o sa fie broken-glass belt.
   Acum o sa fie autoritatile responsabile pentru littering implicate?
   Eu cred ca o sa gaseasca un acar Paun la procurement.
   Scotsbluff … another bluff? :))

 71. OFF TOPIC
  Papa trimte pe Cardinalul Matteo Zuppi sa-l linisteasca pe putika. Zuppi a avut cateva „succesuri” in negocieri, vre-o 3. Dar ce sa negociezi cu Kirill? Popoiul asta a facut si specula cu tigari, un decrepit deasupra legii.
  Oare, datorita faptului ca juma de milion, doar anul asta au parasit in Germania Biserica Catolica?

  https://www.reuters.com/world/europe/russian-patriarch-tells-papal-envoy-their-churches-should-work-together-peace-2023-06-29/

  Numai bine Domnule Cranganu

  • Puteti injura intr-o limba straina ori o limba moarta. Recomand Romana, Ungara, Sarba etc.
   Un exeplu din Ungara: Bost megozoniat duristenit. Lo fos o sheghetbe.
   Nu sunt sigur de scriere dar poate cineva sa ma corecteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro