Digi 24 este socotită de telespectatorii educați, pentru care importantă este acuratețea știrii și nu scandalul, drept o televiziune serioasă. Una dintre puținele care încă păstrează echilibrul în ceea ce privește apariția pe ecrane a politicienilor din PSD și a celor din siajul partidului condus de dl. Marcel Ciolacu cât și a celor din așa-numita parte dreaptă a eșichierului politic din țara noastră.
Că Televiziunea în cauză nu este agreată de jurnaliști sau, mai degrabă, propagandiști cu simbrie din categoria unor Ion Cristoiu, Mihai Gâdea, Mircea Badea, Victor Ciutacu, Nistorescu ori de ceata zgomotoasă și intens pesedizată, tot din interese pecuniare, de la Cațavencii, în frunte cu din ce în ce mai clovnescul Mircea Dinescu și cu Doru Bușcu, că prin studiourile sale nu au căutare nici Marius Pieleanu, nici Mirel Palada, nici Norica Nicolai și nici Renate Weber, acesteia din urmă fiindu-i evident teamă să se folosească până și de dreptul la replică, mi se pare un argument în favoarea profesionalismului postului.
Spunând și scriind acestea nu înseamnă însă că, în opinia mea, Digi 24 ar fi unul perfect, fără greșeală. Nu știu cum se face, dar, periodic, Digi 24 are grijă să îmi ofere surprize neplăcute. Mai pe românește spus, calcă în străchini. Așa cum s-a întâmplat când un moderator altminteri bun, așa cum este dl. Cosmin Prelipceanu, unul dintre puținii care are calitatea de a-și asculta interlocutorii, de a urmări ce spun aceștia, de a se folosi de răspunsurile lor atunci când pune următoarea întrebare, a înghițit fără să scoată o vorbă, fără să-și manifeste dezacordul, aberațiile și evidentele minciuni rostite de fosta primăriță generală a Capitalei, d-na Gabriela Firea.
De câtăva vreme încoace, Digi 24 dovedește o adevărată fascinație față de un tânăr vlogger cu numele din buletin Andrei Șelaru, cunoscut în lumea internauților sub pseudonimul Selly. Îl caută, îl consultă, îi cere mereu părerea, îl invită consecvent, chiar inflaționist în studiourile sale. E preocupat de ceea ce gândește tânărul cu pricina despre tot și despre toate și îndeosebi despre starea educației din România. Se dă de ceasul morții să ne împărtășească respectivele gânduri ca, la rându-ne, să ne împărtășim și să luăm lumină.
Indiscutabil, Selly e nu doar simpatic, nu numai agreabil, ci posedă o inteligență net peste medie. Are un foarte bine dezvoltat simț al observației ceea ce i-a permis să detecteze multe dintre marile hibe ale învățământului preuniversitar din România. Selly nu exagerează deloc atunci când își proclamă vocația de entertainer pe care, iată, înțelegem că e dispus să o pună în serviciul salvării sistemului de învățământ din România. Chiar deține deja soluții, știe unde și cum trebuie acționat, are, cum se zice, vorbele la el, chiar dacă uneori mai scapă câte „chiflă”, una mare tot de tot, așa cum s-a întâmplat nu mai departe decât vinerea trecută la Digi 24, când ne-a reamintit în câteva rânduri că tocmai a terminat „doisprezece clase”. Fapt rămas nesancționat de, altminteri, atât de seriosul și de bine pregătitul moderator Claudiu Pândaru. Definitiv căzut în admirația acestui posibil nou Coriolan Drăgănescu din era internetului sau, de ce nu?, alter-ego al altui mare înțelept. Pe numele lui Dan Puric.
Selly sau, mă rog, Andrei Șelaru l-a dus evident cu preșul pe Claudiu Pândaru care, la un moment dat, chiar și-a exprimat admirația față de pregătirea în domeniul educației pe care ar avea-o invitatul domniei sale. Fără să observe că e vorba despre o biată spoială, de două-trei citate, de ceva preluat pe nemestecate.
Ce ne-a spus, în esență, vinerea trecută junele Andrei Șelaru? Că învățământul preuniversitar românesc suferă de mari defecte (la fel de mari sunt și cele de care suferă învățământul universitar, numai că despre ele nu prea vorbește nimeni), că au început să ne cam lipsească profesorii cu vocație, că mult prea multă lume plictisită și-a aflat locul în cancelarii, că relația profesor-elev și interacțiunea dintre aceștia se află în din ce în ce mai accentuată suferință. Andrei Șelaru are și soluții. Care sunt ele? Eliminarea din sistem a profesorilor mai în etate (aici dl. Pândaru a avut, totuși, un moment de dezvrăjire, a mai avut el și altele, însă nu suficiente, căzut fiind prea de tot în admirație față de banalitățile debitate de Selly), implementarea de urgență a obligativității parcurgerii masteratului didactic și evaluarea anuală a dascălilor de către elevi. Și cu asta basta. Odată puse în practică soluțiile avansate de Andrei Șelaru toate vor merge strună, ca pe roate în școala românească.
Tare bine ar fi dacă lucrurile ar sta atât de simplu. În ceea ce mă privește cred că Masteratul didactic nu are valoare de panaceu. Că înainte de a ști cum să predai, trebuie să stăpânești dacă nu la perfecție, măcar onorabil, ceea ce predai. Or, de pe băncile facultăților noastre ies studenți din ce în ce mai prost pregătiți la disciplinele de specialitate. Cei trei ani, cât are la ora actuală ciclul de licență (și de asta nu sunt de vină acordurile de la Bologna), numărul de ore mereu tăiate spre a se face economii, nerespectarea, tot din pricina economiilor bugetare, a efectivului de studenți din grupele de lucrări practice sau de seminare nu le asigură absolvenților de Universitate pregătirea de specialitate necesară. Unde mai pui că nu mai știu care ministru al Educației a decis că, după un an de activitate la catedră, un absolvent poate susține examenul de definitivare în învățământ. Examen devenit o formalitate. O mare farsă. Nimeni, nici una dintre persoanele care s-au succedat în fruntea Ministerului Educației, nu s-a arătat șocat de ecartul dintre notele luate de unul și același „dascăl” la examenele de definitivare sau în vederea obținerii gradelor didactice și cele de la examenele de titularizare. Unde încă mai persistentă o anume seriozitate a examinării.
Nu este rostul însemnărilor mele de astăzi să inventarieze toate defectele de care suferă educația din România. Vreau doar să semnalez că ele trebuie recunoscute, discutate, supuse unei reale dezbateri publice. Nu una pur formală, de ochii lumii, din categoria “merge și așa”, cum se complace să facă de ani buni Ministerul Educației. La aceste dezbateri pot contribui și televiziunile. Poate contribui și Selly, alias Andrei Șelaru. Căruia însă în nici un caz nu trebuie să i se acorde un statut de guru. Așa cum, din păcate, are tendința să o facă postul Digi 24. Și, spre marele meu regret, dl. Claudiu Pândaru.
100 % de acord !!! Probabil ca asta e calea prin care se „construiesc” vedetele…..Sa acorzi aproape o ora pe post , la o televiziune ca si Digi , unui……absolvent de liceu( !!?????) care vine sa dea lectii despre invatamant si sa se bage in seama cu Ministrul Invatamantului …. nu numai ca e aiurea complet , e penibil , dar este si total de neinteles pt noi , telespectatorii !! Surpriza a fort extrem de neplacuta si , personal , i-am scazut „raitingul” si postului si moderatorului !!! Pe moment , mi-am adus aminte de un antrenor de fotbal de pe la noi , care dorea sa fie antrenor la o echipa mare dar nu avea Bacalaureatul luat !!! E , dar dupa ce si-a luat Bacalaureatul….. ce sa vezi ???!!!! A devenit antrenor al lotului national de forbal !!! Am facut in minte paralela si eram deja pregatit sa-l aud pe Claudiu Pandaru ca il propune pe Selly ….. ministru al educatiei ca , deh , deja are Bac-ul luat si poate sa dea …… lectii !!!! Uluitor in ce tara traim….. ne-am pierdut complet valorile si standardele. Nu mai avem criterii si strategii. E vai de viitorul nostru. Fara stima pt Digi si Claudiu Pandaru !
Domnul Andrei Șelaru se bucură de o notorietate imensă, mai mare decât a multor politicieni. Televiziunile nu pot ignora o asemenea persoană, iar politicienii, ori serviciile de informații, nu pot să nu ia în seamă influența publică pe care o are.
Nu ar mira pe nimeni ca dl Andrei Șelaru să primească (eu sunt sigur că a primit de mult) propunerea de a se înscrie într-un partid politic.
P.S. Despre problemele reale ale educației dl Andrei Șelaru se vede că are habar doar ca elev care a terminat „doișpe’ clase”, dar arre un uriaș talet oratoric. De „a aburi”, cum se zice la noi, în Colentina. …Pentru că necazurile fundamentale ale învățământului românesc sunt politizarea și subfinanțarea. După ce le rezolvăm, putem discuta muuult și bine inclusiv despre ferestrele de la ușile sălilor de curs și patosul didactic al profesorilor.
In Romania continua promovarea mediocritatii si a penibilului. Acest „Selly” este un tip care a reusit sa „prinda valul” in online, iar Digi24 vrea sa-si sporeasca numarul de gura-casca prin promovarea acestui „baiat”.
Imi este teribil de jena cand vad in ce grad de degradare morala si profesionala au ajuns televiziunile din RO. Multe lucruri par invalmasite precum intr-un balci oribil, de la dictia si atitudinea moderatorilor pana la calitatea morala invitatilor. Zici ca toti sunt luati dintr-un film cu „baietasi de cartier”.
Ma gandesc de atata amar de vreme sa revin in RO, insa nu reusesc sa ma agat de nimic care sa-mi trezeasca o raza de speranta. Din contra, imi pare ca lucrurile merg in jos, se degenereaza totul. Cum este posibil sa mergem inainte catre un viitor precum cel din „Idiocracy”? S-au tampit cu totii? Trist…
In Romania continua promovarea mediocritatii ….si Digi 24 nu face exceptie. Romania are oameni de valoare in multe domenii , dar acestia nu apar la TV. Nu ca ar refuza, dar pur si simplu nu ii cauta nimeni….Promovarea mediocritatii este rezultatul direct al mediocritatii realizatorilor si reporterilor TV….toti se exprima prost in limba romana, si au cunostiinte precare, provenite din scoli si facultati de mana a doua. Aceste carente sunt compensate de tupeu, aroganta, suficienta si ca rezultat final avem emisiuni de un penibil extrem ,dar care prind la o populatie care in majoritatea ei e lipsita de educatie. Acesti ziaristi se simt foarte aproape in cuget si simtiri de politicieni, sau blogheri cu care seamana perfect prin lipsa de cultura si scoala precara….Asa se explica aparitiile lui Selly la TV…unde notorietatea de moment este confundata cu valoarea.
„Eliminarea din sistem a profesorilor mai în etate (aici dl. Pândaru a avut, totuși, un moment de dezvrăjire, a mai avut el și altele, însă nu suficiente, căzut fiind prea de tot în admirație față de banalitățile debitate de Selly), implementarea de urgență a obligativității parcurgerii masteratului didactic și evaluarea anuală a dascălilor de către elevi. ”
De unde si pana unde un oarecare vlogger a ajuns sa dea raspunsuri de luat in seama pe seama educatiei ?
Ati cazut in „capcana sistemului” , pt acesti indivizi cel mai important lucru fiind numarul de like-uri de pe urma carora ei traiesc, platiti de cei pt care reclama este modelul afacerii.
Stimate Morariu, nu va lasati angrenat in acest joc chiar daca la prima vedere pare a fi ceva de luat in seama si mai ales de comentat.
La doua-trei zile dupa alegeri Claudiu Pandaru se intreba pe post: „Ar candida Dominic Fritz la funcția de președinte al României?”
nu e nici o timpeala e noua ordine sociala in Romania. selly for president. am impresia ca nu doar ceva ci totu i o facatura / putred in RSR. americanii sa ne faca autostazi si sa ne apere la marea neagra, bruxellul sa ne arunce euroii din elicopter s ajunga la toate putorile bugetare in timp ce pakistanezii si congolezii minuiesc mistriile si lopetile. raminem cu olguta, manda si mandolina la butoane, pas cu pas, cu dansatoare din buric si las fierbinti la televizoare dar fara scoli si spitale. sa creasca numarul de doctori si academicieni tovarasi, de bodyguarzi si militieni pe cap de vita furajata, spre comunism in zbor, triumfatori
@man of war _ „…e noua ordine sociala in Romania”
Permiteți-mi vă rog observația că ceea ce în mod corect, cred eu, descrieți dumneavoastră este de fapt parte a ordinii sociale globale. Deși nu se pune deocamdată problema, „selly for president” este, respectând proporțiile, un D. Trump în miniatură.
Autostrada Oradea-Calafat, care ar face parte din Via Carpatica, ar fi proiectată de americani și construită de firme private, este reacția de apărare la sintagma „Marea Neagră – lac rusesc”. Nu știm dacă, ori cât de repede se va construi, dar de apărat este necesar să ne apărăm, iar când suntem mai mulți și mai bine dotați apărarea poate fi mai eficientă. (Unii spun că americanii ar fi cei mai bine dotați din lume.)
„Elicopterizarea euroilor” (în întreaga UE, nu doar în România, copiind întrucâtva demersul similar al SUA) a fost discutată mult de către economiști și s-a ajuns la concluzia că poate avea efecte pozitive pe vreme de criză economică (precum cea provocată de pandemie).
Cât privește congolezii, în Germania lucrează [procentual] mai mulți muncitori străini decât în România, iar nemții nu au privilegiul de a-l avea pe Selly.
Apoi, sesizați foarte bine, cred eu, faptul că cetățenii pot face alegeri, pot avea opțiuni, [politice] contrare intereselor lor, întrucât manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Iar Brexitul este o dovadă elocventă.
Singurul element al comentariului dumneavoastră asupra căruia îndrăznesc să vă contrazic este referitor la medici. Situația actuală din spitale arată că este cu adevărat nevoie „sa creasca numarul de doctori […] pe cap de vita furajata” în România.
Eu cred ca din contra, masteratul perverteste si mai mult profesorul. Ma refer mai ales la cei care se presupune ca vor preda la clase mici, gimnaziu. Nu mai zic ca dupa ce faci atata carte pe la universitati din orase mari, sansele de a te reintoarce in satul in urbea natala, unde e atata nevoie de profesori buni, scad simtitor si cresc sansele de a gandi in limitele sistemului defect, prin „dresaj”. Avem nevoie de „breaking limits people” in domeniu. Sunt perfect de acord ca Selly cade in pacatul altor vloggeri de a-si da cu parerea despre tot si toate, evident ca pentru un ochi avizat, isi arata limitele destul de repede si ma ingrozeste cum se va forma ca om, cu atata siguranta pe sine, data de vizualizari si like-uri cu miile, „monetizate” si ele la o varsta prea frageda as zice ca sa nu mai zic de drogul numit atentie pe care cand nu il va mai avea… Mai mult, prin natura meseriei, vloggerii sunt un fel de snobbish „early adopters” de orice. Pentru ei e normal sa dispretuiasca generatiile mai vechi, analfabetii digitali sau mai stiu eu ce. Insa, ce nu stie Selly din bula lui, e ca in pandemie, UNII din profesorii mai batrani au performat mult mai bine online decat altii mai tineri. Oricate „bube” le-am gasi insa vloggerilor, ei au darul de a ajunge la ochii si urechile unor categorii vaste de oameni la care nu prea ajunge nimic altceva. Repet, nimic altceva decat Guta si Salam. Este foarte grav, insa niciun intelectual „adevarat” nu vrea sa coboare de pe piedestalul pe catre de multe ori si l-a construit singur, sa se „murdareasca” cu astia „prosti dar multi” si cu problemele lor de doi lei.
Asa ca, mai bine un vlogger cu „inteligenta peste medie”, cum ati spus si sunt de acord, decat multe altele optiuni de-a dreptul ingrozitoare. Profesorii, eminentele universitare si alti specialisti de genul acesta ar trebui sa se gandeasca mai bine de ce mesajul lor nu ajunge la acei tineri care il consuma in cazult cel mai fericit pe Selly. Va cramponati intr-o mica scapare gramaticala a sa? Pai niciun tanar nu va vrea sa stea de vorba cu cineva care stie ca ii numara virgulele si altele de genul acesta, indiferent cat de cult este, mai ales ca la noi, cei „culti” cad intr-un fel de rautate din aceasta, in care se cred stapanii limbii romane, ai tuturor explicatiilor, uita ca limba romana, cu greselile ei din anumite medii e un fenomen de masa, sa nu uitam ca provine din latina vulgaris, chestie cu care aproape ne mandrim. Selly vorbeste mai bine decat media tinerilor de varsta lui, mult mai bine, asa ca nu inteleg de ce ati folosi acest argument decat din rautate pura, rautatea unei generatii de ‘telectuali care traiesc in bula lor, nu prea produc si nu prea „lumineaza” pe nimeni, decat un soi de „followeri” ce doresc sa se asocieze cu notorietatea lor lor si le-ar accepta, fara sa gandeasca prea mult, orice derapaje de genul acesta.
Intrebarea acestei epoci e mai degraba de ce e nevoie de vloggeri, majoritatea semidocti (ca sa fiu bland) care isi dau cu parerea despre tot? Este tocmai pentru ca adevaratii specialisti esueaza lamentabil in a ajunge la mase, indiferent de cate canale media au la dispozitie. Cu cateva exceptii notabile, gen C. Presura care ne arata ca nu trebuie sa fii mare entertainer cu carisma ca sa ajungi la oameni ci doar sa iti adaptezi mesajul, restul provoaca repulsia tinerilor si pe buna dreptate, tinerii simt ei ceva acolo, rautatea de care va spuneam… E o problema mai grava, fiindca, uitati, in aceasta pandemie de ex, dar si in alte probleme arzatoare ale omenirii, vocea specialistilor trebuie sa fie ascultata. Este, dupa mine, esecul unei generatii de „docti” care si-au folosit inteligenta si cunoasterea mai degraba pentru a se delimita de prosti decat pentru a o folosi la ceva productiv ori pentru a-i ridica si pe cei defavorizati. Si Ceauseasca si-a facut copiii mari profesori de matematica, era o moda sa fii „destept” cu o diploma de mate, fizica, inginerie, chit ca nu o foloseai la nimic, doar la rezolvat probleme din culegeri, pentru a-ti etala maiestria ori facand meditatii pe bani cu altii care nu aveau vreo perspectiva mai buna, asta in timp ce altii foloseau stiinta ca sa ajunga pe Luna, sa faca computere, samd.
Nu merita nici cea mai mica atentie acest individ numit Selly, pseudonimul putand fi pus in contextul cuvantului
„to sell” , cu alte cuvinte, ne vinde gososi mai pe romaneste.
Andrei Selaru si -a sous cuvantul fiind din postura de elev absolvent de liceu. Dar daca ar fii de partea cealalta a baricadei, la catedra nu ar mai spune multe prostii. Provocarile dascalilor de azi se daroreaza lipsei reformelor adevarate, a unei legislatii coerente si moderne caci in educatie si sanatate au existat nr.cel mai mare de ministri. Au existat multiple interese neadecvate si au fost facute numai carpeli legislative si de finantare. Apoi mai dovedeste si schisma dintre generatii, multi dintre profesorii mai in varsta erau mai cititi si mai educati, decat cei de azi din era digitala. Tanarul Selaru sa predea vreo 10 ani la catedra la un liceu modest, dupa manualele de acum si sa vedem atunci ce perle va mai scoate.
Digi e doar imaginea in oglinda a antenelor, o antrepriza propagandistica pentru curentele ideologice la moda.
Tocmai citeam „Povestea extraordinară a bărbatului care a cumpărat banca ce îi refuzase un împrumut în urmă cu 20 de ani”. Ce ar trebui sa inteleg din aceasta poveste? Cumva ca banca a gresit nedandu-i un imprumut tanarului drogat si fara o letcaie?
@AT:
Apropo de acel articol, este doar un „clickbait” clasic. Este genul de „stire” care apare deseori in ziarele romanesti. Sunt disperati dupa click-uri si nu mai stiu cum sa populeze site-urile cu tot felul de tampenii sau cu franturi de articole, care-s preluate si fac trimitere la alte site-uri (care fac parte din acelasi grup financiar). O mizerie totala!
Nu l-am văzut niciodată pe acest Selly, dar după descrierea din articol si comentarii el pare sa fie un influencer, iar în lumea occidentală din care preluam doar ce-i mai prost, influencers sunt chiar asta, oameni care influențează.
„An influencer is someone who has:
-the power to affect the purchasing decisions of others because of his or her authority, knowledge, position, or relationship with his or her audience.
– followers in a distinct niche, with whom he or she actively engages. The size of the following depends on the size of his/her topic of the niche.”
Influencers sunt de obicei plătiți.
„influencers can expect to be paid $10.00 for every 1,000 followers they have, once they hit the 100,000 threshold. … Influencers with 50,000 to 80,000 followers get around $200.00 per post, but the price point changes based on the advertiser.”
Probabil ca in Romania preturile sunt mult mai mici.
Din păcate moda asta stupidă nu este chiar asa de restransa, marile corporații au impus angajatilor ca măsură a performanței lor (KPI, Key Performance Indicator) sa fie si influencers.
Exista o superba comedie italiana numit Cambio Tutto (Say It Loud in engleza) in care este ridiculizata o „influencer” care știa cu precizie ca Spania are capitala la Ibiza.
@Cinicul _ „…o „influencer” care știa cu precizie ca Spania are capitala la Ibiza”
Probabil că dl. Andrei Șelaru știe care este capitala Spaniei, întrucât a promovat Bacalaureatul cu o notă mare – 9,60. Dar, ceea ce subliniază în mod corect, cred eu, autorul articolului este notorietatea domniei-sale, anume mai mult de 1.9M de subscriberi la canalul de YouTube, peste 200.000 de fani pe Facebook și 900K de followeri Instagram. Iar asta înseamnă putere! …Și bani.
Iar, dovada faptului că dl A. Șelaru e conștient de asta, chiar începând de la o vârstă fragedă, este ceea ce a făcut mai multe posturi TV să plătească amenzi pentru dezinformare. Anume, pentru a demonstra cât se poate de elocvent forța manipulării prin mass-media, dl Șelaru și-a înscenat accidentarea mașinii scumpe pe care o deține, iar posturile TV au transmis știrea fără a o verifica, deși era falsă.
Or, puterea aceasta atrage atenția nu doar firmelor private și politicienilor, ci și serviciilor de informații, care sunt de asemenea specialiști [mai buni, ori mai răi] în comunicare, pentru a fi folosită în interes politic. Ori comercial. Unele „organe” [de presă] fac demersul curtării d-lui Șelaru într-o manieră mai elegantă, alții, într-una mai puțin elegantă. Este posibil ca dl Andrei Șelaru, în acest moment, să negocieze…