duminică, septembrie 20, 2020

Semne rău prevestitoare

Se înmulțesc indicille că dl. Liviu Dragnea nu se joacă și că este decis să urmărească punerea în practică a programelor și indicațiilor prețioase enunțate de la tribuna Congresului extraordinar al PSD.
Nu, nici vorbă, acum e din ce în ce mai clar că dl. Dragnea nu are de gând să renunțe la Legea antidefăimare, gândită ca un instrument prin care plănuiește să pună stavilă libertății de exprimare. Ideea aceasta nu tocmai europeană și nedemocratrică cât cuprinde i-a mai trecut prin minte acum vreo două. Acum, când dl. Dragnea este decis să dețină puterea absolută, ea îi va servi să își înlăture, cel puțin o vreme, orice adversar politic. Ajunge să spui că PSD guvernează prost, că are o conducere coruptă și gata. Se pare că te alegi fie cu o amendă consistentă, fie chiar cu câțiva ani de închisoare. Aceasta în ciuda reacțiilor îngrijorate venite dinspre Opoziție, organizații ale societății civile, ale intelectualilor și presei.
Lui Dragnea i-a sărit în sprijin președintele Senatului, antieuropeanul Călin Popescu-Tăriceanu. Așa că ne putem aștepta ca în scurtă vreme legea să figureze pe agenda celor două Camere legiuitoare. Având în vedere majoritatea confortabilă de care se bucură în Parlament alianța PSD-ALDE la care mai trebuie adăugate și interesele directe, personale, mult prea adesea josnice, murdare ale parlamentarilor dintre care mulți sunt cu musca pe căciulă ne putem aștepta ca sus-menționata lege să devină foarte curând faptă.
Speranța stă în președintele Iohannis care se prea poate să refuze promulgarea unei atare aberații și în reacțiile organismelor europene ca și în a celor ce continuă să vegheze la respectarea drepturilor omului în România. Din păcate, din ce în ce mai în primejdie de vreme ce direcția spre care PSD-ALDE îndreaptă țara este una de factură iliberală.
Din păcate, românii nu vor mai avea la îndemână un post de radio independent, așa cum era odată Europa Liberă, căruia să i se adreseze și să îi împărtășească păsurile, necazurile, disperările. Așa cum făceau odinioară, asumându-și riscul de a fi acuzați de organele de stat și de partid că își defăimează țara și uriașele ei cuceriri revoluționare.Că atacă linia conducătoare a PCR și geniul lui Nicolae Ceaușescu, cel căruia aspiră tot mai agresiv să îi ia locul dl. Liviu Nicolae Dragnea. O face totmai în disprețul cutumelor democratice.
De la aceeași tribună a Congresului extraordinar al PSD, Regele Teleormăniei a cerut în mod expres Miisterului de Externe să purceadă rapid la evaluarea activității ambasadorilor României.
Zilele trecute, premierul României, d-na Vasilica Viorica Dăncilă, i-a transmis un ordin clar în acest sens ministrului de Externe, dl. Teodor Meleșcanu. Care obișnuit cu ceea ce înseamnă ordinul de zi pe unitate și cu milităria, fie ea și mascată de costumele elegante, de whiskyul rafinat, de pipă și tutun de cea mai bună calitate, a luat poziția adecvată. „Drepți, să trăiți, am înțeles, servesc patria și, mai presus de toate, alianța care mi-a îdeplinit pohta ce-am pohtit. M-a mai lăsat să mă joc puțin de-a ministrul de Externe”.
Într-un timp record de aproximativ zece zile vor fi trecuți prin ciur și prin dârmon toți amabasadorii României. Dl. Meleșcanu ne-a dat toate asigurările din lume că evaluarea nu va conţine nici cel mai mic substrat politic și că nu ar avea rezultate dinainte stabilite. Însă cine să îl creadă pe bătrânul supraviețuitor al diplomației cu epoleți din perioada comunistă? În cel mai bun caz, doar naivii.
Este mai mult ca sigur că, bunăoară, dl. George Maior care a inaugurat sarabanda dezvăluirilor nu tocmai convenabile referitoare la alianțele murdare, nepermise dintre dl. Liviu Dragnea și ceea ce tot pesediștii numesc organismele Statului paralel va fi primul propus pentru rechemare.
Avem de-a face cu înmulțirea semnelor rău prevestitoare. Este tot mai vizibil transferul dinspre obiceiurile și comportamentul lui Erdogan înspre România. La fel cum îngrijorătoare este decizia celor doi de a declanșa un nou război între palate. Motive sunt destule. Viitorul DNA și al șefei acesteia, schimbarea amabasadorilor neconvenabili.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. De câte ori se poate repeta aceași mârșăvie?

  Societatea civică nu mai poate fi asuprită, nu va ceda. Botnițe „naționale specifice” pentru expresia liberă după 29 de ani de democrație originală?
  In era digitala Facebook, Twitter, mediile folosite de tinerii din generația Smartfone nu pot fi controlate fără participarea a mii de „tovarăși colaboraționiști”. Legile inspirate din naționalcomunismul ceaușist anunțate ca amenințare pentru dâmbovițeni? Un fel de derby localpatriotic? Dragnea învingătorul în specialitatea „naționalilsm identitar izolaționist”? Ticăloșii se simt deasupra suveranului?

  … „… direcția spre care PSD-ALDE îndreaptă țara este una de factură iliberală.
  Din păcate, românii nu vor mai avea la îndemână un post de radio independent, așa cum era odată Europa Liberă, căruia să i se adreseze și să îi împărtășească păsurile, necazurile, disperările. Așa cum făceau odinioară, asumându-și riscul de a fi acuzați de organele de stat și de partid că își defăimează țara și uriașele ei cuceriri revoluționare.Că atacă linia conducătoare a PCR și geniul lui Nicolae Ceaușescu, cel căruia aspiră tot mai agresiv să îi ia locul dl. Liviu Nicolae Dragnea. O face totmai în disprețul cutumelor democratice…. „…..

  Constituția garantează drepturile cetățenești? Statul de drept ocrotește locuitorii țării de abuzurile guvernului de penali?
  Cuvântul liber mai înseamnă ceva?

  Câti tineri mai trebuie să părăsesca scârbiti țara condusă de penali, hoți, jecmănitori, tâlhari, tiăalosi? O amendă? Inchisoare? In epoca de piatră o poezie însemna închisoare. Nostalgie …. „securiștii patrioți”?

 2. „Speranța stă în președintele Iohannis care se prea poate să refuze promulgarea unei atare aberații”
  Da, e o mare aberatie legea preconizata, dar „speranta” nu este in Presedinte, care poate refuza odata, apoi a o retrimite la Parlament, care sParlament o poate trimite Presedintelui cum a primit-o. Si nolens volens va semna..
  Speranta este in CCR. si in Constitutie.
  Mie mi se pare atit de aberant proiectul cu o asemenea lege, incit cred ca a fost doar o incercare.

  • Da, este o alarma falsa!
   PSD nu are personal calificat pentru a face (tehnic) sa treaca o astfel de lege.
   Daca ne uitam in urma tot ce au reusit in acest an in care au facut eforturi uriase ca sa-si legifereze super-protectia este aproape nul.
   Pentru a face sa treaca o astfel de lege e nevoie de specialisti mult mai subtili, nu de-aia cu mitraliera sau de-alde „pentru ca putem”. Nu vor putea trece nici de discutiile din parlament, care pot sa nu se termine niciodata, cu toata majoritatea pe care o au…
   Desigur sustinatorii lor, raman cu speranta, o data lansata campania de promovare ca, asa cum s-a zis, candva: li se va dubla salariul si pensia (pana la urma) ca se va inchide gura alora care vorbesc de rau patria lui Dragnea, ca se va ieftini benzina, si tot asa. Totul este sa-i votam in continuare pe astia care promit asta.
   Faptul ca Vasilica „da ordine” este amuzant, in cazul in care cineva crede ca a deschis gura sub presunea unui gand propriu. Pana si Melescanu a cam luat-o in balon…

 3. Buna Dimineata
  In ciuda aparentelor care pe buna drepate sunt Alarmante din textul Dumneavoastra putem astepta si vedea o escaladare al mesajului public din Strada. Daca Strada Nimic va avea a spune atunci alipirea la Uniunea Euro-Dughinista e inceputa…Romania a Dovedit ca mai are Spirit Viu Pro European, nu pro URSS, mai mult visul umed al lui Tov Liviu Dragnea acompaniat de sunetul motorist al lui Calin Popescu Tariceanu nu va fi o Coree de Sud Est in Europa, asta chiar nu se va intampla!

 4. Haideti sa nu ne mai speriem de individul asta cu mustata total rasuflat. Este penibil. Traim in Uniunea Europeana, suntem mebri NATO, lucram in corporatii, avem destula treaba. Noi aratam respect pentru toti politicienii, indiferent ca sunt neo-comunisti sau liberali. Nu cred ca ma sperie nimeni la ora asta, mai ales unul ca Dragnea :)
  Deocamdata protestele si-au atins scopul, iar daca Dragnea o ia iar pe aratura, iesim din nou in strada sa-l aducem pe calea cea dreapta.

 5. Va rog injurati-i cat mai puteti. Cereti lapidarea lor in piata publica, bataia cu pisica cu noua cozi, luarea in suturi cand din greseala ies pe strada. Si cea mai buna metoda dati-i in miere(sa nu fie in smoala topita ca in basmele noastre) si rostigoliti-i prin fulgi si apoi liberi pe strazile patriei, ca sa aiba romanul de ce rade. Si asta repede ca apoi nu veti mai putea face asta din cauza de amenda si romanul doar la gratis se inghesuie. :)

 6. Bun articol, ca de obicei. O rugăminte: “iliberal” e modul corect politic de a spune “dictatura”. Nu trebuie umblat cu mănuși cu condamnații, anchetații și (încă) neprinșii care sugrumă țara puțin câte puțin în fiecare zi.

 7. Schimbarea intempestiva a ambasadorilor este inca un semn grav de instabilitate si de virare spre haos, nici macar spre o dictatura, in Romania.
  De fapt nici nu mai era nevoie de el.
  Soarta tarii e pecetluita: Marasm !

 8. Ar fi indicat ca justitia sa se miste mai repede, iar in cazul in care va fi gasit vinovat, sa-l trimita sa se hodineasca oleaca. Omu’ incepe sa aibe apucaturi ingrijoratoare..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un dusman ascuns, insidios si...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.