vineri, octombrie 15, 2021

Semnificațiile unei zile din viața României europene

Ieri, 27 de șefi de Stat și de guvern, care au dreptul legal de a-și reprezenta țările și popoarele în Consiliul European, au dat publicității un document politic în care își exprimă încrederea în viitorul acestei minunate idei care a fost și este aceea a Europei unite.
O unitate construită ca semn al victoriei asupra frontierelor de toate felurile, fie ele geografice sau ideologice, în pofida nimicurilor și vremelniciilor politice.
Documentul acesta care dă expresie voinței apărării și continuării unui proiect european în pofida a tot ceea ce i-a pus ori poate îi mai poate pune la încercare viabilitatea a fost adoptat la Sibiu. Într-un oraș în care, până la urmă, ideea europeană s-a manifestat ca atare de secole, prin exemplul de conviețuire, de schimburi și de sinteză culturale dintre populația majoritar românească și minoritățile care multă vreme s-au simțit aici a fi la ele acasă.
A trebuit să vină urgia comunistă pentru ca atât de prețuita minoritate germană să fie silită să plece, câteodată să fie chiar vândută de regimul anti-omenesc, anti-creștin și anti-european al unor dictatori așa cum au fost ori sunt Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu .
Oamenii aceștia, sașii oprimați de poliția politică ce nu îi lăsa să ducă o viață normală nici pe etnicii români majoritari, au fost goniți, într-o anumită perioadă cruntă a istoriei. Au fost chiar trimiși la muncă în Siberia ca plată a despăgubirilor de război impuse României de Uniunea Sovietică. Ei sau urmașii lor au revenit în țara în care s-au născut ori în care își au originile îndată după căderea comunismului. Nu pentru a-și revendica cine știe ce proprietăți confiscate abuziv, ci pentru a-și revedea meleagurile natale. E adevărat, puțini au luat decizia de a se întoarce cu totul în România, însă revin periodic aici profitând de dreptul la liberă circulație a oamenilor și ideilor . Drept pe care l=a îngăduit și stimulat însăși ideea europeană. O idee a cărei durabilitate a fost ieri reafirmată într-unul dintre cele mai frumoase, mai europene orașe ale României.
În aceeași zi în care Europa își reafirma la Sibiu unitatea, un partid politic din România, urmaș ideologic și faptic al comuniștilor, partid al cărui lider pare a semăna din ce în ce mai mult cu Stalin, Gheorghiu Dej, Ceaușescu, Bokassa sau Maduro, a convocat tot într-un oraș cu maximă încărcătură simbolică pentru România, un miting. Miting al cărei rost și efect a fost dorința de a împărți România în două.
Numitul Dragnea Liviu Nicolae a simțit nevoia să dea ordine, să își arate puterea, capacitatea nu de a construi, ci de a mobiliza oameni, adesea cu de-a sila sau contra-cost. De a minți și de a-și bate joc mai întâi de ieșenii care i-au respins categoric și demn și pe el, și pe aghiotanții lui în urmă cu vreo câteva săptămâni.
Dragnea și PSD au vrut să își bată ieri joc deopotrivă de opțiunea europeană a României O țară pe care el, Dragnea, dar și pitecantropi de genul Manda, Vasilescu, Plumb, Pleșoianu, Nicolicea, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu vor să o scoată din Europa.
Dovedind încă o dată că nici el, insul cu veleități de dictator și fără nici cea mai mică urmă de europenism, nici cei care îi stau în preajmă nu au învățat nimic din istorie. O istorie căreia acum Dragnea și PSD vor să i se opună. Să o încalece și să o batjocorească. Dar să batjocorească și viitorul României. Votul din 26 mai le poate zădărnici amarnic planurile.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Domnul Traian Basescu a analizat in mare batjocura Summitul de la Sibiu.
  In mod vadit era gelos pe succesul lui Johannis.
  Gelozia este considerata de regula UN SENTIMENT JOSNIC.
  La fel ca si in cazul lui Dragnea cel huiduit INSTANT de mii de ieseni, sanctiunea
  divina a intervenit si in cazul marinarului.
  Cand a intrat in sediul B1TV sa vorbeasca cu Manastire
  omul se numea inca Traian Basescu,
  dar cand a iesit purta deja
  NUMELE CU CARE VA INTRA IN ISTORIE: ”PETROV CIRIPENKO”.

 2. „Documentul acesta care dă expresie…”

  Este, să fim onești, modest prin însemnătate. Presa internațională confirmă opinia mea.
  Ceea ce rămâne, însă, în istorie este mai degrabă căldura și sentimentul pro-european cu care au fost primiți reprezentanții statelor membre UE la Sibiu. Asta spune, dincolo de emoție, că România este pro-europeană. Desigur, nu în totalitate și nu la fel de entuziast în integralitatea ei. Si am văzut confruntarea celor două părți de Românie la Iași.

  Dar legătura integratoare cu Europa este poate mai mare decât în cazul altor state inclusiv din pricina faptului că unul din cinci români lucrează într-un alt stat membru, astfel încât aproape fiecare familie are pe cieva drag, precum bătrâna care o îmbrățișează pe d-na Merkel, la muncă în vestul Europei.

  În context, nu pot să nu remarc efortul ridicol antieuropean, lipsit orice de șanse de reușită, al militanților dughiniști antieuropeni care înjură vârtos la Merkel și Macron, prevestind destrămarea UE și SUA, inclusiv în spațiul acestei platforme.

  • Peste tot în vest locuitorii Sibiului sunt admirați azi pentru entuziasmul cu care au primit oaspeții UE. Românii din Sibiu (Capitala culturală europeană 2007) sunt văzuți pe toate stațiile TV din vest, toți au transmis direct sau la stiri, ca gazde bune. E un moment “istoric prielnic” reușit, rămâne în memoria europenilor ca “brand românesc” PRO-UE 2019.

   Care va fi participarea la alegerile PE din 26 Mai 2019 în tară? Câți tineri (Franța 2019: o treime pentru Le Pen/Rassemblement National) vor participa? Cei mai mulți reprezentanți români vor fi din partea … …

 3. Un eveniment de o importanta covirsitoare pentru viitorul Romaniei si al Uniunii Europene ,un eveniment ce ce are o simbolistica speciala pentru Romania , un eveniment unic si probabil irepetabil in intreaga noastra istorie .Priviti in urma si o sa constatati , ca nicicind nu a mai avut loc un astfel de eveniment in Romania . Calitatea umana a celor prezenti , modul extraordinar de a se prezenta in fata romanilor ,cuvintele atit de sincere si adevarate ,au facut fara indoiala inconjurul lumii . Incercarea unora de a pune in oglinda acest minunat eveniment , cu un miting facut de un partid ,ce doar intr-o cualitie si nu singur ,conduce partial Romania ,este regretabila .Practic nu avem ce compara .Ideea ca un partid , ce organizeaza un mitig ,are vreo legatura cu un SAMIT de o asa mare importanta este falsa . De altfel asta poate s-a si dorit, pentru a induce in rindul cetatenilor ideea de egalitate , intre cele doua manifestari . Inca o data : ele nu au nimic in comun .Notiunea de unitate Europeana este foarte clara si vizibila cu ochiul liber .Toti participantii au semnat , in numele statelor pe care le reprezinta , conventia finala . Restul de idei noi , sau mai vechi ,afirmate de unii sau altii, raman in dezbatere ,dar coeziunea a fost clar asigurata de semnaturile unanime ale celor prezenti . In ceea ce priveste alegerile Europene si Referendumul convocat de presedinte nu avem decit o singura solutie , sa iesim cu totii la vot si sa nu refuzam participarea la cele doua evenimente , pentru a nu permite ca natiunea sa fie condusa de inferiorii nostri (un citat partial din Platon)

 4. Epurarea politică stalinist-comunistă aplicată 1945-1947 „burgheziei/ moșierilor/ antreprenorilor/ intelectualor“ în prima fază de “sovietizare” (Iliescu/PCR&FSN a studiat la Moscova) a țării e completată, continuată în naționalcomunismul autohton specific cu “epurarea etnică (începută de naționalismul legionar-ortodox 1941-1944 prin eliminarea cetățenilor evrei)”. Tel de stat a devenit “omogenizarea” locuitorilor (omul nou comunist, fără religie, numai factor de producție).

  Există o documentație amplă cu prima fază (evenimentele 1941 lași, Cernăuți, Transnistria /Washington memorial) și pentru a doua fază de “epurare etnică”.

  …“… A trebuit să vină urgia comunistă pentru ca atât de prețuita minoritate germană să fie silită să plece, câteodată să fie chiar vândută de regimul anti-omenesc, anti-creștin și anti-european al unor dictatori așa cum au fost ori sunt Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu .
  Oamenii aceștia, sașii oprimați de poliția politică ce nu îi lăsa să ducă o viață normală nici pe etnicii români majoritari, au fost goniți, într-o anumită perioadă cruntă a istoriei…. A trebuit să vină urgia comunistă pentru ca atât de prețuita minoritate germană să fie silită să plece, câteodată să fie chiar vândută de regimul anti-omenesc, anti-creștin și anti-european al unor dictatori așa cum au fost ori sunt Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu .
  Oamenii aceștia, sașii oprimați de poliția politică ce nu îi lăsa să ducă o viață normală nici pe etnicii români majoritari, au fost goniți, într-o anumită perioadă cruntă a istoriei….”…..

  In Natiunea ceausistă intelectualii, scriitorii, jurnalistii, dascălii sasi, svabi sunt persecutati, intemnitati (William Totok 8 luni fărăa proces 1975, Richard Wagner o saptămână pentru intimidare), torturati. Procesul din 1959 impotriva scriitorilor Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Bergel, Birkner s-a inscenat de securisti cu Eginald Schlattner (documentaie 1991 de Dr. Peter Motzan/Cluj-Augsburg si Gerhardt Csejka/Bucuresti-Frankfurt) ca martor al acuzării.

  Există o serie mare de deocumentatii scrise de Gerhardt Csejka, Ernest Wichner, William Totik, Herta Müller, Richard Wagner, Herlmut Frauendorfer, Johann Lippet, Anton Sterbling, etc:

  „Vexierspiegel Securitate. Rumäniendeutsche Autoren im Visier des kommunistischen Geheimdienstes.“ Herausgegeben von Gerhardt Csejka und Stefan Sienerth. Veröffentlichungen des Instituts für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der LMU München im Verlag Friedrich Pustet, Regensburg, 2015, Band 129, 280 Seiten,

  An den Rand geschrieben – Rumäniendeutsche Schriftsteller im Fadenkreuz der Securitate, Filmpremiere 5. Oktober 2010, Helmuth Frauendorfer

  Korruption, soziales Vertrauen und politische Verwerfungen – unter besonderer
  Berücksichtigung südosteuropäischer Gesellschaften. (= Beiträge zur Osteuropaforschung. Band 18). Krämer, Hamburg 2012, Anton Sterbling mit Bálint Balla und Wolfgang Dahmen

  Constrângerile memoriei, William Totok

  Patria mea a fost un sâmbure de măr, Herta Müller

  2013 Versuchte Rekonstruktion. Oskar Pastior und die Securitate. Verlag Text + Kritik, München, Ernest Wichner

  Der Sturz des Tyrannen, Helmut Frauendorfer, Rotbuch Verlag

  Das Leben einer Akte. Chronologie einer Bespitzelung. Dokumentation. Verlag Das Wunderhorn, Heidelberg 2009, Johann Lippet

  Habsburg. Bibliothek einer verlorenen Welt, Richard Wagner, Hoffmann und Campe 2014. Biblioteca Brukenthal Sibiu ….. locul unde au fost la masă 27 șefi de state la 9 Mai 2019

  Nationalstaaten und Europa. Problemfacetten komplizierter Wechselbeziehungen. Neiße, Dresden 2018, Anton Sterbling

  Am Rande Mitteleuropas. Über das Banat und Rumänien. Shaker, Aachen 2018, Anton Sterbling

  Ethnicity, Nation, Culture. Central and East European Perspectives. (= Beiträge zur Osteuropaforschung. Band 2). Krämer, Hamburg 1998, Anton Sterbling mit Bálint Balla

  Am Anfang war das Gespräch. Reflexionen und Beiträge zur Aktionsgruppe Banat und andere literatur- und kunstbezogene Arbeiten. Krämer, Hamburg 2008, Anton Sterbling

  Strukturfragen und Modernisierungsprobleme südosteuropäischer Gesellschaften. Krämer, Hamburg 1993, Anton Sterbling

  Die Sprache, die auf das Nichts folgt, die kennen wir nicht. Sätze und Texte für Richard Wagner. Pop, Ludwigsburg 2018, Anton Sterbling mit Horst Samson

  Anton Sterbling: Er war Mitantragsteller und betreuender Professor des von der Deutschen Forschungsgemeinschaft (DFG) bewilligten Graduiertenkollegs Kulturelle Orientierungen und gesellschaftliche Ordnungsstrukturen in Südosteuropa, das zum 1. Oktober 2006 an der Friedrich-Schiller-Universität Jena und der Universität Erfurt eingerichtet wurde und bis Ende 2016 bestand.

  Max Weber und Osteuropa. Krämer, Hamburg 1997, Anton Sterbling mit Heinz Zipprian

  1992 Ein Pronomen ist verhaftet worden. Die frühen Jahre in Rumänien. Texte der Aktionsgruppe Banat, Suhrkamp, Frankfurt am Main, Ernest Wichner

  1993 Das Land am Nebentisch. Texte und Zeichen aus Siebenbürgen, dem Banat und den Orten versuchter Ankunft. Leipzig, Ernest Wichner

  1995 Isak Weißglas: Steinbruch am Bug. Bericht einer Deportation nach Transnistrien. Ernest Wichner zusammen mit Herbert Wiesner. Berlin.

  1997 Der Nerv. Eine expressionistische Zeitschrift aus Czernowitz. Ernest Wichner zusammen mit Herbert Wiesner. Berlin.

  Wilhelm Solms (Hg.), Nachruf auf die rumäniendeutsche Literatur, Hitzeroth Verlag, Marburg 1990,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.