sâmbătă, aprilie 19, 2025

Sentinta care nu inchide ranile. Charles Taylor, 50 de ani de puscarie

Luna trecuta, pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial atunci cand Tribunalul de la Nurnberg l-a gasit vinovat pe Adm. Karl Doenitz devenit presedinte pentru scurt timp dupa moartea lui Adolf Hitler , un fost presedinte a fost gasit vinovat de crime de razboi de catre Tribunalul Special pentru Sierra Leone, infiintat de catre Organizatia Natiunilor Unite si guvernul din Sierra Leone.

Ieri 30 mai, Charles Taylor fostul presedinte al Liberiei si-a primit sentinta de 50 de ani pentru cele 11 capete de acuzare legate de acordarea de sprijin si incurajarea rebelilor in timpul razboiului civil din Sierra Leone, printre care viol, mutilare, rapire, folosirea copiilor-soldat etc, cu aceeasi seninatate si lipsa de remuscare de care a dat dovada pe tot parcursul procesului ce a durat aproape 5 ani. Convins de nevinovatia sa si de existenta unei conspiratii internationale in ceea ce-l priveste, lui Charles Taylor in varsta de 64 de ani i-a mai ramas doar optiunea de Apel, care ar dura aproximativ 6 luni pana la finalizare.

Pentru justitia internationala deznodamantul acestui caz reprezinta o piatra de hotar. Cu putine succese notabile, criticile aduse au fost constante iar relevanta unui sistem ce a parut de multe ori steril a fost pusa la indoiala. Insa reusita aceasta face ca increderea in puterile justitiei internationale sa creasca, precum si speranta ca fosti presedinti de stat, cel putin cei care nu isi gasesc sfarsitul inainte de judecata precum Muammar Gaddafi, sau in timpul ei precum Slobodan Milosevic, pot fi pusi la socoteala. In aceasta situatie se afla in momentul de fata Jean-Pierre Bemba, fost vice presedinte al Republicii Democratice Congo si Laurent Gbagbo, fostul presedinte al Coastei de Fildes, care cu siguranta privesc situatia proprie altfel dupa deznodamantul cazului Charles Taylor.

Pe de alta parte, succesul obtinut este inca dublat de neajunsuri mai mult decat vizibile. Primul dintre ele este durata lunga a procesului cauzata de lipsa proximitatii geografice a Curtii Internationale de la Haga fata de locul evenimentelor, ce face ca obtinerea dovezilor precum si gasirea si aducerea martorilor, dublate de neajunsuri institutionale, pentru a numi doar cateva elemente, sa fie foarte dificila. Totodata, focusul pe Africa pe care Curtea Penala Internationala l-a avut pana in momentul de fata, toate cele 7 cazuri investigate fiind in Africa, naste intrebari referitoare la ce se intampla cu situatii din alte parti ale lumii precum si daca Africa reprezinta un laborator de teste pentru occidentali ascuns sub simbolul unui sistem de justitie ce se declara international.

Pentru cei din Sierra Leone importanta tehnica si juridica pe care cazul Taylor o are este irelevanta. Dreptatea este mult mai importanta si aparent  se pare ca ea inca exista. Imi este greu sa cred insa ca un verdict de vinovatie si o sentinta de 50 ani poate aduce alinare pentru supravietuitorii unui razboi civil ce a durat 11 ani si a rezultat in peste 50.000 de victime.Vorbind cu un prieten ce provine din Sierra Leone despre subiectul acesta ma face sa cred ca nu este de ajuns. In cuvintele lui… „ Asta nu poate rascumpara familia si prietenii pe care eu si multi altii i-am pierdut, insa cred ca nimic nu o poate face …” . La zece ani de la incheierea raboiului civil sentinta acordata lui Charles Taylor este binevenita insa nu este in niciun caz indeajuns pentru a vindeca ranile provocate.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Tinere….
    Invingatorii au INTOTDEAUNA dreptate…
    Adevarul binecuvantat e de partea lor.
    Si orice text scris pe aceasta tema e o propaganda chioara si jenanta pentru authorul ei.
    „Accidentele” de parcurs care pot darama aceasta „axioma”, se „rezolva” cu shoricioaica. A se vedea cazul Slobodan Milosevici.
    De Samuel K Doe isi mai aduce aminte cineva?

  2. Slabut materialul. Sincer il banuiesc de o traducere aproximativa din ceva press release de la SCSL sau preluat de pe wiki news.
    In primul rand ce intelegeti prin Curtea Internationala de la Haga? Asta ar cam bate cu ICJ, dar sunt convins ca stiti de competenta ei. Sau ICC? Idem.
    SCSL nu are nicio treaba cu ‘curtea internationala’ fiind clar ca instanta nu are caracter international ci maxim hibrid.

    Idem, focusul? in limba romana focus inseamna (1) Bacterie localizata cel mai adesea în gură și faringe, care răspândeste în sânge focare de infecție respectiv (2). Focar, la lentile și oglinzi. [Cf. germ. Fokus, fr. focus]. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Florin Sandu
Florin Sandu
Absolvent program de licenta la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, si Master in Relatii Internationale - Analiza si Solutionarea Conflictelor, in cadrul SNSPA. In prezent student program post-universitar in Drept International si Diplomatie, Universitatea din Lagos, Nigeria.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro