luni, mai 20, 2024

Sfârșit de partidă

I.
Nu e prima dată când un premier pleacă să reprezinte România pe chestiuni de politică externă fără mandat de la președinte.
S-a mai petrecut în iunie 2012, când Victor Ponta a plecat la Bruxelles, la Consiliul European, fără mandat de la președinte.
Băsescu era atunci mai încolțit decât e acum președintele Iohannis – și totuși a avut o reacție fermă & l-a pus pe Ponta în postura jenantă de a-i solicita telefonic un mandat. Ulterior, Ponta nu a mai încercat să îi uzurpe prerogativa asta lui Băsescu.
Președintele Iohannis trebuie să pună aceeași presiune pe Dăncilă – și să obțină aceleași rezultate. În caz contrar, va fi perceput ca un președinte captiv – și, dată fiind forța simbolică a funcției lui, toată România va arăta nu ca o țară care luptă demn pentru destinul ei european, așa cum e de fapt – ci ca un stat de asemenea captiv.
II.
Se poate specula că strategia lui Dragnea urmărește de fapt să împuște doi iepuri dintr-un singur foc: să uzurpe funcția prezidențială – dar și să alimenteze un conflict între președinte și prim-ministru, fragilizând-o la pachet și pe doamna Dăncilă. În fond, sunt sigur că Dragnea își dorește cu disperare un prim-ministru care să dea fără ezitare OUG pe legile penale. Or, doamna Dăncilă a învățat în ultima vreme să ezite. Fără prim-ministru dispus la OUG în materie penală, poziția de forță a lui Dragnea se evaporă instantaneu – și se vede cât e de precară: prăbușit în sondaje, ducând și PSD după el, izolat internațional (nu păcălește pe nimeni auto-invitația abuzivă la Netanyahu), cu Consiliul Europei ostilizat (e un act limpede de ostilitate sesizare Comisiei de la Veneția de către CE – bravo, PNL!), cu procesele înaintând, cu strada rezistând după atâta vreme, cu economia explodând în față.
Ca să nu deconteze toate astea, Dragnea are nevoie urgentă de un prim-ministru care să nu ezite când primește la semnat orice act, inclusiv OUG în materie penală. Spre surpriza lui, doamna Dăncilă a învățat să ezite. Întrebarea crucială pentru el (și pentru noi) e dacă universul e în stare să producă ființe chiar mai servile decât cele pe care le-a premierizat până acum.
III.
Tocmai agresivitatea acestor gesturi recente ale lui Liviu Dragnea arată cât de fragilă îi e poziția: întrucât  partida e altfel pierdută, e dispus să sacrifice toate piesele în speranța că pionul premier se va transforma în regina ordonanțelor.
Până acum, piesele au fost sacrificate cam degeaba – fiindcă pionii au ales să rămână pioni.
Ba mai mult, arbitrii bruxellezi ai partidei i-au transmis fără echivoc că sunt cu ochii pe el.
Nu vă lăsați așadar păcăliți de violența mutărilor recente ale lui Liviu Dragnea: sunt sacrificiile disperate de final ale unui sore loser care nu vrea încă să accepte că a pierdut.
Dar a pierdut. E sfârșit de partidă. Pionul va rămâne pion – iar România va rămâne în destinul ei european – iar Dinu Păturică va merge la ocnă.
Așa arată lucrurile acum. Și așa a scris cineva despre Dinu Păturică acum 150 de ani. Iar ce scriu poeții are o tendință foarte stranie de a deveni real. Chiar și faptul că România a devenit un stat european a fost o chestiune scrisă cândva de o mână de poeți visători. Dar despre asta, altă dată. Deocamdată să urmărim sfârșitul de partidă.
.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. Sinteti mult prea optimist pentru „sfirsit de partida”. Cel putin in ceea ce vad; pare un inceput de sfidare pe fata a institutiei prezidentiale. E drept, nu sint poet
  Iar reactia Presedintelui cind a zis ca „Cine știe ce înțelegeri secrete face Dragnea în Israel cu evreii”, este de toata jena.
  Circula in presa un dialog intre Presedinte si premier:
  „Iohannis: Am anunţat deja această întâlnire, lăsaţi-i să vină măcar să vină măcar pe Eugen Teodorovici sau vicepremierul Viorel Ştefan.

  Dancila. Nu, nu vine nimeni în afară de mine

  Iohannis: Şi eu ce fac acum?

  Dăncilă: Şi eu ce să vă fac, dacă nu m-aţi întrebat înainte? Nu, dacă vreţi ne vedem doar noi doi. Plec în Israel. Oricum vin doar eu la Cotroceni, pentru că nu există niciun conflict cu BNR, nu accept altfel”
  Presedintele Iohannis este slab pentru hienele pesediste.
  NB,
  sincer, nu stiu dece va amagiti cu „doamna Dăncilă a învățat să ezite”.
  Ba, mergind in Israel cu Liviu ot Teleorman, chiar n-a ezitat deloc sa-i faca jocul de a-l sfida pe Presedinte. :P

  • Si, conform unei stiri HN, dna care a invatat sa ezite, a refuzat sa mearga la intilnirea cu Presedintele, azi. Desi promisese („Oricum vin doar eu la Cotroceni”).
   Sa asteptam conferinta de presa a presedintelui.

  • 1. Oricine poate fabrica o stenograma. Avand in vedere ca presa romaneasca e majoritar controlata de mafia politica, sansele sunt mari ca ceva ce „circula in presa” e o manipulare crasa.

   2. De acord ca Dragnea nu e inca pe faras, ne va trage pe toti in jos dupa el.

   Dar nu mai conteaza, oricum PSD a facut tara praf, ce conteaza e ca in 2020 sa voteze lumea la alegerile parlamentare cu USR, RO+ sau PNL, altfel tara va ramane in stagnare/sufocare pentru urmatorii 10-20 de ani, cum a fost in anii ’90.

   • Lumea a votat în 1996 ca să scape de PSD și de Văcăroiu, iar prim-ministru a ajuns Victor Ciorbea. Lumea a votat în 2004 ca să scape de PSD și de Adrian Năstase, iar prim-ministru a ajuns Călin Popescu-Tăriceanu.

    Poate ar fi cazul să învățăm ceva din asta, problema din România e ceva mai adâncă, nu se rezumă la PSD vs restul lumii.

    • Atat in 1996, cat si in 2004, schimbarile au fost pozitive, chiar daca poate parea aberant ceea ce spun. Alternativele erau mult mai rele.

     Da, asa progresam in Romania, un pas inainte, doi pasi inapoi. Totusi, chiar si asa am mers inainte: am intrat in Nato, am intrat in UE, economia a crescut, am ramas o tara cu niste standard acceptabile de libertate economica si sociala.

     Multi am vrea sa mergem mai repede inainte, dar, din pacate, societatea are o inertie uriasa. Exista un volant social care ne impiedica sa acceleram.

     Asta nu justifica insa sa nu ne dorim alternanta la putere. Fata de ce face PSD/ALDE acum, alternanta e binevenita. Si au inceput sa apara si figure noi in politica. De vazut daca or sa confirme, de vazut daca se vor descurca sa obtina voturi.

     Eu, unul, care stau in tara, parca simt ca lucrurile incep incet, incet, chinuitor de incet sa se accelereze. Spun asta dupa ce am discutat cu niste locuitori din niste sate foarte sarace, oameni insa care merg anual in Spania, la munca. Nu mai gandesc deloc cum gandeau acum 20 de ani.

     Cred ca si PSD-ul incepe sa simta presiunea asta, de aici si atatea masuri cam disperate spre a extinde masa electorala spre un alt fel de public (urban, bugetari, etc).

     • Adrian Năstase n-avea nimic împotriva aderării la NATO și la UE. Dimpotrivă, asta i-a servit mult mai bine scopurile personale, după cum s-a și demonstrat.

      Exact în asta constă mistificarea, în a pune realizarea unor obiective strategice gen aderarea la NATO și la UE pe seama așa-zisei ”opoziții”, care în cele din urmă ajunge să-și dea arama pe față și să guverneze împreună cu PSD. Geopolitica are prea puțină legătură cu cine guvernează la București. În realitate România nu e pregătită nici azi pentru a face parte din UE, iar oricine a vizitat Ungaria, Slovacia sau Croația a avut ocazia să vadă diferențele.

      Ce se întâmplă pe malurile Dâmboviței e de fapt o piesă de teatru, iar dacă în prezent marele opozant anti-PSD e premierul Grivco, asta ar trebui să dea serios de gândit. La fel ca și faptul că Merkel e adversarul ”de neclintit” al lui Putin, după cum se străduia să ne convingă cineva săptămânile trecute. Ce-ar fi să săpăm un pic înspre Automobile Bavaria, să vedem unde ajungem? :)

      • @marcel – nu, eu sunt aici din propri inițiativă, ca să nu las publicul să se îmbete cu apă rece. Cât despre plătit, încă n-am primit nicio ofertă. Fiecare tabără ar prefera să citească doar ce-i convine, iar cu mine nu merg lucrurile așa :)

       Long story short: dacă Statele Unite își mută ambasada la Ierusalim, România trebuie să facă urgent același lucru. Iar asta acum, cât contează, nu peste 2-3 ani. Dacă Iohannis are altă părere sau primește alte indicații în cască de la Berlin, asta e, ”ghinion”, ca să citez un clasic în viață :)

       Altceva, cu ce-ți mai pot fi de folos? :)

      • Lucrurile se pot schimba in 6 luni. Un partid autentic de dreapta (adica liberal in sens european) poate pune tara pe traiectoria unui stat liberal in acest timp.

       Dupa mine, esenta raului in Romania este obsesia refuzului politicii doctrinare. O parte a electoratului (nu stiu cat de mare, dar oricum relevanta) si cvasimajoritatea partidelor politice sunt apolitice de fapt.

       Insa, apolitismul aceste ascunde o stanga primitiva. M-am intrebat de multe ori ce fel de stanga e – o fi fascista, o fi comunista, o fi socialista sau neomarxista? Am ajuns la concluzia ca e pur si simplu o stanga primitiva, antica (!), fara nici un tel politico-idelologic, fie el macar eronat.

       Absenteismul la vot cred ca a demonstrat ca electoratul s-a trezit inaintea partidelor si cere solutii. Dar solutiile sunt doar ideologice, nu pot fi altfel. Politica fara ideologie nu se poate.

       Un numar mare de persoane au inteles asta. Si cer o solutie care, prin paralelism, nu prin apel la definitii, consta in esenta sa in inlocuirea actualului stat socialist cu unul liberal. Fapt ce poate fi pus in practica de fapt doar de un partid liberal ideologic plasat asa (nu confundam cu actualul PNL, o stanga moderata in esenta sa, care face abuz de o eticheta ce prinde la intelectuali).

       Din acest punct de vedere, subscriu la ideea ca nu avem de ce vorbi despre „PSD vs restul lumii”. Poate putem vorbi despre „partidele de gasca asctuale vs. partidele politice (=idologice) nascande”.

    • Unii oameni asteapta candidati-minune care sa fie geniali, cu logica dar si carisma, oameni de elita in domeniul lor de activitate.

     Ei bine, asemenea candidati nu exista, dar daca votezi USR in loc de PSD, oricum iti va fi incomparabil mai bine, fiindca USR nu va transforma tara in aspirator de bani pentru partid, cum e PSD-ul.

      • De cate ori vreun lider USR a scris un articol pe Contributors i-am intrebat daca vor sa castige alegerile la Amsterdam sau in Alba Iulia si niciodata n-au avut cojones sa raspunda.
       Tragic acestor lideri li s-a spalat creierul, dar nu in Alemania, ci prin alte tari si mai decadente.
       No thank you!

      • @Cinicul – ei nu sunt politicieni în căutare de voturi. Ei sunt activiști, ”revoluționari de profesie”. Ei vor ”o lume nouă, mai bună și mai dreaptă”. Din fericire, societățile actuale sunt suficient de așezate încât influența lor să fie destul de limitată. Dar în societăți distruse de războaie, asemenea oameni ajung la putere. Așa apar ”eroi” ca Stalin, Ceaușescu, Mao, Kim Ir Sen etc.

      • Sigur ca da. Atunci cand va castiga alegerile cu 70%.
       Revenind. S-o lasam asa? Sa nu facem nimic?

     • Nu exista nicaieri in lume asemenea candidati, in nici un partid.

      Problema este cum sa determini candidatii nepotriviti sa faca lucrurile potrivite.

 2. Iohannis ar face bine să propună/impună un referendum cu întrebarea: Români, mai vreţi sau nu mai vreţi în Uniunea Europeană(DA/NU)?

    • Hmmm… Nu prea… Eu ma gandeam, mai degraba, la un articol pe baza caruia sa se poata adopta o lege clara, care sa-i pedepseasca pe toti cei care, prin ceea ce fac si spun, incearca sa indeparteze Romania de modelul si valorile europene…

  • Uniunea Europeană e de fapt parte a problemei. România nu are alternativă la Uniunea Europeană, însă dirijismul socialist de la Bruxelles se va limita întodeauna la a amenința cu degetul socialiștii de la București, indiferent ce fac ei.

   Pe de altă parte, în disputa privind amplasarea ambasadei din Israel trebuie mers pe mâna Statelor Unite, iar Iohannis are telecomanda la Berlin, din păcate.

   • S-a mai temperat stangismul functionarimii si decidentilor UE interni. Nu spun ca ar fi disparut. Dar stanga europeana este diferita de cea romaneasca din motvul ca ea are opozitie, pe cand a noastra nu are.

    Noi doar ne amagim, ca in bancul acela celebru cu replica finala „a noastra e mai frumoasa!” :-))

 3. Partea umoristica: Puppet (sau Muppet) Show. Domnul Dragnea, cu mana adanc bagata in, ma scuzati!, spatele doamnei Dancila, manevreaza papusa si-i da glas. Doamna Dancila, blanda si neconflictuala (asa cum ne-a fost recomandata), rabda cu stoicism si, cu zambetul pe buze, isi joaca rolul. Deocamdata.

  Partea serioasa: „C-asa vrea muschii mei!”. PSD, in frunte cu domnul Dragnea, dovedesc, inca o data iresponsabilitate si incapacitatea de a se ridica la inaltimea misiei si a fonctiilor nationale.
  Firma israeliana de „sfatuitori” (firma care e foarte probabil sa aiba un alt stapan, mai puternic), i-a servit, cu succes, domnului Dragnea, momeala. Domnul Dragnea a inghitit-o hulpav si, fiindca intotdeauna scoate castanele fierbinti din foc cu mainile slujitorilor credinciosi, a trimis-o in misiune pe doamna Dancila, in Israel. Fiindca simte ca, fara mana papusarului, papusa e doar stofa vopsita, se duce si el pe taramurile anticei Palestine.

  O tragi-comedie de prost gust se deruleaza, zi de zi, in fata ochilor nostri. In loc sa se (pre)ocupe de binele natiunii, parlamentul si guvernul consuma resurse si energie pentru un razboi politic intern, inept si contraproductiv, cu reverberatii negative in afara granitelor tarii. Atat le pasa onor-guvernantilor nostri de Romania si de romani, in anul centenarului. Sper ca din ce in ce mai multi romani sa inteleaga si sa-si traga din aceasta tragi-comedie concluziile si motivatia de a merge la vot.

  Pe 12 mai nu mi-am facut niciun program, raman in Bucuresti. Pe seara, ies la plimbare, impreuna cu cativa prieteni, prin Piata Victoriei.

  Te pomenesti ca vara ne aduce un nou prim-ministru!… Proxy-Dragnea reloaded… partea 4-a… :)

 4. „…sa puna aceeasi presiune pe dancila…” ? Pai nu e presedinte nejucator? El ii spune – aveti dreptate – olgutei cind vede un fluturas de salariu, el intotdeauna „urmareste cu atentie”, nu va mai imbatati cu apa rece, la grivco si in usl nu a invatat demnitatea, ci neimplicarea si fuga de raspundere. psd-istii stiu asta si-l trateaza ca atare, ca pe-o mina moarta. Pe Traian Basescu il urau ca nu-i lasa sa fure, pe johannis il dispretuiesc. E o mare deosebire.

 5. Si poet, si optimist. Credeam ca poetii sunt mai tristi, mai pesimisti asa. Insa, problema este ca optimismul dumneavoastra nu este prea mobilizator, chiar daca este precum un curcubeu ce apare dintr-un cer gri. Este ca si cum i-ai spune unui bolnav in faza terminala ca va fi bine si ca in cateva zile va putea sa bea totusi o bere cu prietenii intr-un pub. Tot ceea ce se intampla este un atac la statul de drept, iar Romania se afla in plin atac. Presedintele devine obiect de decor in peisajul politic romanesc, precum un arbore, la umbra caruia Dragnea and Co. fac un picnic mic cu slana, ceapa si o tuica , iar apoi se usureaza vazandu-si de drumul lor catre nicaieri. Nu vreau sa par pesimist, insa nu prea inteleg cum am mai putea iesi din beleaua asta. Nu-mi fac niciodata iluzii, ca sa am apoi deziluzii.

 6. E mai greu sa ii spuna Docilei ‘cere-mi mandat altfel esti ultra vires’ dupa ce ea s-a dus si a venit. Asta trrebuia facuta inainte, cu o declaratie gen date fiind prerogativele prezidentiale in domeniul politicii externe derivate din Constitutia Romaniei, Bibi mafrend, tot ce pot sa zica, semneze, fredoneze cei doi e lovit de nulitate. Cu ce-a venit onorabila solie, ramane de vazut, daca va fi fiind ceva.Europenii se uita in alte parti momentan, brazda romaneasca nu e chiar asa importanta pentru ei, desi sunt de acord cu autorul ca s-a notat undeva. Nu prea vad fronda Docilei invocata de autor, dar a venit timpul sa-mi schimb ochelarii, poate de-aia mi-a scapat. Si nu, nu cred ca Hamsterul si-a epuizat arsenalul, mi-ar place sa ma insel. In context, hiatusul in numirea unui ambasador in Israel poate sa aiba de-aface cu implicarea unor operatori israelieni in diverse giumbuslucuri de politica interna: Black Cube, consilieri politici in Ro, apropriati de persoane din guvernul Israelului etc. Mentinerea unei relatii la nivelul de Charge d’Affaires pentru o perioada mai lunga este un mod de a comunica partenerului diplomatic o oarecare suparare. Posibil ca MAE sau Presedintia sa faca exact asta.

 7. Din punctul meu de vedere oricine a votat si va vota partidele din coalitia aflata la ,,guvernare ,, nu merita sa respire aer .

  • Asata-i pentru tine democratia si statul de drept: cine nu-i cu noi, sa moara :P
   Uite ca „mortii” astia au cistigat ultimele doua batalii.
   Eu iti propun altceva: sa facem sectiile de votare in localurile cu bere si in statiuni.

 8. Cine are are dreptate ? Dl. Stanomir sau Dl. Vancea ?
  Asistam la ” debutul confruntarii ” sau la un ” sfirsit de partida ” ?
  Canalul TV Bloomberg titra succint , pe o banderola laterala, azi dimineata ( ora NY ) ” Criza in Romania initiata de presedinte ” sau ” presedintele vrea criza n Romania „, dupa cum vrei sa traduci elipticul limbaj al titlurilo depresa in USA. Interesant , nu ?
  Inclin sa cred, ca Dl. Iohannis nu mai are ce face. A pierdut de doua ori ( la investirea guverneler Tudose si- mai ales !- Dancila ) si in mod definitiv sansa de a salva tara de inoraacerea in mcoirla di care se zbata sa iasa de 28 de ani . Mai poate doar sa joace cu tristete , acelas rol ca si Dl Constantinescu acum aproape 20 de ani.
  Deci , sa asteptam pentr urmatoarele SAPTAMINI ( da, saptamini, fiindca Dl Dragnea si rusofilii sai nu mai au rabdare ):
  – Decizia CCR de confirmare a faptului ca demiterea Dnei Kovesi este de competenta dlui Toader
  – Inceperea sarabandei de OUG pentru impunerea noilor legi ale justitiei
  – Gasirea modalitatilor de demitere a Guvernatorului BNR , Dl. Mugur isarescu
  – Mutarea ambasadei romane in Israel la Ierusalim, deschizind conflictul cu Uniunea Europeana

 9. “Sfirsit de partida” e un titlu corect. “Jucatorii”… e gresiti! E sfirsitul partidei pentru ROMANIA, intrucit, la nivelul vietii umane, nu poti aprecia 30 ani ca o repriza a unui meci cu vreo… 4-5 reprize. O repriza pierduta in atari conditii e… acceptabila (ca la snooker, unde un campion mondial poate fi facut K.O. in calificari, dar recupereaza cu virf si-ndesat la proximul turneu). La nivelul vietii unui om, 30 de ani e, deja, o… eternitate, in conditiile unei asteptari flaminde a “inundatiilor” cu lapte si miere, dupa o nemernica lovitura de stat a unor lepre comunisto-securiste care rinjesc hid in fata telecamerelor, spre batjocorirea fatisa a celor care credeau, naivi, ca iau parte la o… REVOLUTIE!!!! Toate specimenele astea care-si perinda numele si functiile prin articolele presei stiu foarte, foarte bine ca “poporul” e docil (in teleormaneana se spune “dăncil”) si stravechea zicala “mamaliga nu explodeaza” e… perena, ca buruienile din Baragan. Ca si sinistra zicatura “capu’ plecat, sabia nu-l taie”. DA, dar e loc de defecat! Va deranjeaza??!?! E-n dictionarul limbii romane verbul, iar realitatea cotidiana il argumenteaza din plin si… DIN PACATE!!!! Niste sinistre specimene cu functii de stat isi fac mendrele, iar capu’ satului poarta dialoguri telefonice de Radio Erevan. Zeci de ani de diplomatie sint spulberati prin citeva afirmatii necontrolate si pasibile de catalogari psihiatrice. Ei, si? Liliacu’ a-nflorit si albinele au inceput sa biziie!…. Kafka s-ar inscrie negresit pentru un premiu NOBEL daca, traind inca, ar trinti un “roman inspirat din fapte reale” (precizare obligatorie in sec. 21), plasat in sinistrul spatiu carpatin actual. Articolul e bun de citit intr-un cadru academic (in nici un caz cel dimbovitean!!!), dar e departe de-a fi o replica (chiar analitica) a situatiei REALE de pe FRONT!!! ROMANIA e pe cale sa piarda RAZBOIUL, nu o batalie (mai mult sau mai putin sofisticata decit un joc video pentru adolescenti).

 10. De 10 ani România e partener în Uniunea Europeana cu drepturi și obligații.
  Civilizația urbană din care face parte autorul s-a acomodat repede cu noua situație. Sibiu ca Capitala Culturală Europeană a fost un start fericit 2007 pentru civilizația urbană și pentru România.
  România tânără a sărbătorit 2007 noua legatură cu occidentul. UE a aplaudat. Peste un an la Sibiu se va discuta viitorul Uniuni Europene, refondarea UE.27 după conceptul francez.

  … „ … Iar ce scriu poeții are o tendință foarte stranie de a deveni real. Chiar și faptul că România a devenit un stat european a fost o chestiune scrisă cândva de o mână de poeți visători… „……

  Pe malurile Dâmboviței se fabrică acum o lege a „defăimării” ca în trecutul recent. E același spirit naționalist izolaționist ca în naționalcomunismul autohton care înspiră pe cei de la cârmă azi la București? Tribalismul e de mult timp politica dâmbovițeană de stat ca la „iliberalii” din est. Instinctul tribal la penalii din guvern, parlament și instituții publice în secolul 21 contra spiritului urban al tinerilor ca ultimul act Dragnea& Tăriceanu (fiecare în ograda lui)? Cred că e prea timpuriu pentru a sărbători la centenar triumful civilizației urbane în România, victoria asupra instinctelor de trib (dacic, ortodox) exprimat fără jenă de prea mulți pe plaiurile mioritice. Un președinte la Academie care pare o umbră contagioasă din epoca de piatră naționalcomunistă, jocuri politice cu funcția Prșsedinția și Persoana Președintelui nu sunt semne bune.
  România condusă 2018 de PSD&ALDE se va alătura ideologic cu „iliberalii”(Vișegrad, Bratislava 2016) din est unde guvernul atacă statul de drept, atacă presa liberă, propagă un „nationalism etnic izolationist”?

  Speranța autorului are șanse de reușită în viitorul apropiat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro