marți, noiembrie 29, 2022

Sfârșitul UE se amână sine die spre disperarea dușmanilor acesteia

Multe ticăloșii și nenumărate lucruri condamnabile a făcut în cei trei ani și ceva cât s-a aflat la guvernare coaliția PSD-ALDE. Asalturile continue împotriva justiției, mituirea constantă a populației, promisiuni bănești nesustenabile economic, exercitarea guvernării pe principiul bani contra democrație sunt doar o parte dintre ele.
Planul cu bătaie lungă al capilor coaliției, pușcăriașul Dragnea și expiratul Tăriceanu, viza scoaterea României de pe orbita europeană și transformarea țării în ceva ce trebuia să semene cu Ungaria lui Orbán, Turcia lui Erdogan sau, mai rău, Rusia lui Putin. România ar fi trebuit, în viziunea meschină a acestor politicieni iresponsabili, să rămână doar cu numele în UE, dar să se exercite acolo ca acțiune centrifugă. Indivizi de proastă calitate de teapa unor Nicolicea, Iordache, Șerban Nicolae Teodorovici, Chițoiu, europarlamentari precum atât de vocalele și inconsistentele Dăncilă, Grapini. Nicolai, Weber (aceasta din urmă cocoțată azi în funcția de avocat al Poporului), Mircea Diaconu erau constanții propăvăduitori ai unui discurs anti-european care se putea auzi chiar în sălile de ședință de dezbateri și de ședință de la Bruxelles sau la Strasbourg. Rămân antologice și desacalificantele, tupeistele discursuri ale analfabetei inse Viorica Vasilica Dăncilă, ajunsă, supremă rușine națională!, premierul României, care dragnizată, dar și eliberată de spiritul malefic al acestui produs politic cancerigen de extracție autohtonă, spunea în gura mare, mîndră de sine și de prostia ei fără măsură că nu s-a dus la Parlamentul European ca să dea socoteală. Și pentru asta, insa în cauză era omagiată, tămâiată de azi neînsemnatul Tăriceanu, aproape rămas fără partid și devenit politicește varză.
Îndepărtarea de la putere a coaliției PSD-ALDE a însemnat o mare șansă pentru țară, o dovadă că România nu are doar noroc, așa cum repetă, și nu fără temei, în cărțile sale profesorul Lucian Boia, ci și că este capabilă să producă anticorpi. Firește, pentru toate aceste aberații, PSD, ALDE, dar și UDMR, și Pro România trebuie să plătească și e de sperat că factura, una pipărată, va veni la viitoarele alegeri. Buni de plată sunt deopotrivă servanții din presă, din felurite organisme și organizații, chiar din Academia Română. Aceasta din urmă dezonorată, șifonată de feluritele ei pronunciamente cu tentă apăsat semînătorist- naționalistă.
Tot PSD și ce a mai rămas din ALDE și-au regăsit și glasul, și nerușinarea și au decretat la începutul pandemiei cu COVID 19 că asistăm la sfârșitul Uniunii Europene. Jurnaliști transformați ori născuți a fi goarnele puterii (de la Cornel Nistorescu la Ion Cristoiu, de la slujbașii lui Ghiță la cei ai generalului de Securitate Dan Voiculescu, de la Marius Tucă (cel cu scrisul caligrafic, care când mere gândești că scrie, cu țăruza pe hârtie, și decretat de unii salvatorul teatrului românesc) la Ionuț Cristache (care continuă să își mănânce sarmalele cerșite pe ecranul Televiziunii Naționale, la o oră de maximă audiență pentru toate celelalte Televiziuni numai pentru TVR, nu), furajații cu bani de către PSD de la Cațavencii mai că nu cereau ieșirea României din UE. Stau mărturie, de pildă, dialogurile de toată jena dintre Tucă și Cristoiu, transmise cu ordonată (adică din înalt ordin) conștiinciozitate de Mediafax.
Toți aceștia, și politicieni, și jurnaliști deopotrivă, au fost loviți în moalele capului la aflarea veștii că UE se pregătește să pună în practică un plan de reconstrucție, vizând totalitatea țărilor membre afectate de relele provocate de COVID 19. Și că România ar urma să primească în jur de 33 miliarde de euro, din care vreo 20 nerambursabile. Aceasta însemnând că țara noastră va beneficia de ceea ce pare a fi una dintre cele mai consistente sume din UE. A șasea. Nu i-am auzir pe nici unul dintre autorii de necroloage anti-datate ale Uniunii Europene să își ceară scuze pentru pronosticurile deliberat greșite. Pentru mințirea deliberată și contra-cost a populației. S-a dat în stambă, seara, când vorbește singur la iluzoria cristoiutv dl. Coroiu. Am auzit-o însă pe etern ciufulita insă Carmen Avram , pesedista voiculesciană devenită printr-o mare greșeală electorală europarlamentar, încercând să ne mintă și de astă dată. Școala Antenelor se vede. A Antenelor și a răspopitului Adrian Ursu. Care și el dansează cum i se cântă.
Sigur, nu ajunge faptul că vom primi banii cu pricina. Sigur, că pentru asta va trebui să întocmim proiecte. Fiindcă important e ceea ce vom ști să facem cu ei. Or, aici ar trebui să își spună cuvântul înțelepciunea. Care firesc ar fi să fie atât a Puterii cât și a Opoziției. Dacă Puterea îi va arunca în tot felul de mite electorale, pe față sau mascate, dacă PSD o va ține langa cu fanteziile sale și ele electoral- demagogic interesate, așa cum este josnica amenințare că pune de o moțiune de cenzură în cazul în care PNL nu va mări cu 40% pensiile din toamnă (în felul acesta a glăsuit ostrogot-olteanca Lia Olguța Vasilescu), dacă iar vom uita de ori iar vom amâna investițiile majore, atunci banii respectivi chiar sunt primiți degeaba.
E nevoie de cumpătare și de responsabilitate. Mai avem din astea? Mai ales că sfârșitul UE se amână sine die.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. O să se aleagă praful și de banii ăștia la fel ca de toate fondurile date de UE. Ce nu poate fi furat o să fie sifonat de specialiștii în proiecte după rețetele folosite de ani de zile, că nu degeaba a apărut bancul cu castorul românesc care a suferit o mutație genetică în urma căreia nu mai construiește baraje, face doar studii de fezabilitate.

  • „O sa…” si cu ” se pare ca” fac treaba buna cu „parca” si cu „daca”.

   Nu cred o iota cand aud pe cineva zicand „o sa…”.

  • Perfect de acord. Am lucrat pe 5 proiecte SEE, si care au mers cu 7-8 parteneri din tari UE, pe alocuri cu Serbia. Nu s-au facut decat niste fise si documentatii de birou, cu date de pe internet de la diferite institutii si primarii. Apoi 2-3 intalniri pe an in cate o tara partenera, cu vizite in oras, la cate o firma, un
   muzeu ori ferma agricola si gata cu banii. In rest, nicio investitie serioasa pentru primarii ori in oameni pentru a creste calitatea vietii. Zeci de mii de euro cheltuiti degeaba.

 2. „Multe ticăloșii și nenumărate lucruri condamnabile a făcut,,,”

  Coaliția PSD-ALDE-UDMR. Așa este corect, pentru că așa s-au petrecut lucrurile. UDMR s-a aflat la guvernare, a susținut și susține în continuare proiectele PSD-ALDE, deci este parte a coaliției, căreia i s-a alăturat ulterior ProRomânia (noul PSD) și formează împreună majoritatea parlamentară.

  Cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul român de 30 de ani și care se menține la putere cu sprijinul serviciilor secrete românești, nu a dorit niciodată în mod real distanțarea de Uniunea Europeană, mai ales în priuvința fondurior venite dinspre UE.

  Absorbția redusă se explică prin faptul că banii europeni se fură mai greu, astfel fiind preferate investițiile (atâtea câte au fost) și cheltuielile de la bugetul național. Altfel, OLAF a semnalat mai multe fraude posibile cu bani europeni, inclusiv cu implicarea d-lui L Dragnea.

  La fel ca dl Viktor Orban, infractorii români care se mențin la conducererea țării cu sprijinul serviciilor de informații plătite din bani publici, doresc banii europeni, pentru a fura din ei atât cât pot, dar nu doresc implicarea Uniunii Europene în aplicarea legii nici în România, nici în Ungaria.

  Distanțarea față de UE a României condusă de PSD-ALDE-UDMR ca exponenți ai cleptocrației invocă suveranitatea și neamestecul Uniunii Europene în politica internă pentru a împiedica instituirea principiilor statului de drept și independența justiției. Atât! Banii pot să vină, pentru a fi furați!

 3. „UE se pregătește să pună în practică un plan de reconstrucție, vizând totalitatea țărilor membre afectate de relele provocate de COVID 19. Și că România ar urma să primească în jur de 33 miliarde de euro, din care vreo 20 nerambursabile. ”
  Calm cu pianul pe scari, domnule Morariu. Stiti cum lucreaza UE?
  Se pregateste sa discute sa ajunga la un acord, sa negocieze ca sa treaca prin consiliu si poi sa se distribuie bani dupa anumite criterii etc.
  cam asa lucreaza UE, credeti-ma. Una e o propunere si una este ceea ce VA FI in final. Multe propuneri au inceput intr-o forma palcuta si au sfarsit intr-o forma contestabila la maximum. Cand ai 27 de parti „negiatoare” intotdeuna va fi asa.
  Nu ca psedistii astia au vreo valoare, dar sa fim realisti.

 4. Doamne, ce ne mai bucuram pentru pielea ursului din padure!
  NB,
  de-a lungul Istoriei s-au prabusit Imperii, a cazut si Reich-ul deloc dupa 1.000 de ani, ori URSS-ul.
  UE ori va fi economica, ori nu va fi deloc. Politica externa e calciiul lui Ahile.

  • Dacă politica externă e călcîiul lui Ahile, ”energia verde+amprenta de carbon” sînt calul troian. Chestiile astea două puse în operă de birocrația UE au să ne ducă-n sapă de lemn.

 5. Chiar nimeni nu vrea sa spina apasat ca in ceea ce priveste ABSORBTIA FONDURILOR EUROPENE nu este numai vorba de incompetenta ci de vointa politica de a nu le folosi, fiindca nu le putem manevra si fura dupa propria placer ?
  Nu s-au facut si nu se vor face proiecte, nu fiindca nu se poate ci fiindca nu se vrea !
  Chiar daca pe ici pe colo se mai incepe ( din greseala ) vreun proiect major ( nu vorbesc de mile de proiectele pe care le mai fac si aplica u nii primar sirguinciosi ) , acela se tergiverseaza ca sa se poata fura pe ici pe colo, cit se poate mai mult .
  Haideti sa avem curajul si sa refuzam fondurle europene. Nu ne trebuie ! Ne ajung ” saracia, nevoile si NEAMUL ” !

 6. Federalizarea UE este unica solutie de forta ,ca un prim pas in a arata lumii cum natiunile Europei Continentale se unesc si isi creaza un viitor comun . Nimanui ,din intreaga lume , nu ii convine aceasta noua forta , curind si militara (o sa vedeti ce inseamna asta atunci cind va fi nevoie ). Incercarea de distrugere a UE a inceput o data cu brexitul . Mai toata lumea spunea -cu voce tare – si propovaduia, ca iminenta , aparitia unor de noi state din UE ce se vor desprinde de Europa Franco – Germana . Pandemia si problemele economiei aparute o data cu pierderea locurilor de munca , cresterea somajului si acum cu luptele de strada din America , mai degraba intaresc ,decit separa , unitatea europeana . In acest moment crucial pentru noi toti (ce an va fi acest 2020 ) UE devine mai unita , mai puternica M.B. nu are capacitatea de a aduna in jurul ei parti de Europa si nici nu se poate bizui pe America in acest demers. Problemele suprapuse, coronavirus si luptele de strada, impreuna cu somajul extraordinar de mare , reduc posibilitatea Americii de a ajuta LONDRA. M.B. a scapat din clestele Franco-German cu ajutorul Brexitului , dar ceea ce a urmat si ceea ce urmeaza va produce si mutatii politice in Englitera . UE ofera tuturor tarilor , ce formeaza acest intreg , imense sume de bani (nimeni nu le poate oferi in contrapartida ).Parte din sume vor fi date sub forma de imprumuturi cu dobinda mica (gireaza UE ca un tot aceste sume si dobinzile foarte mici aferente lor )pina in anul 2058 si parte sub forma de sume nerambursabile . ,Proiectele aferente si absolut necesare accesarii acestor sume , vor fi confirmate de catre o comisie europeana numita special in acest scop. Desigur costurile politice vor fi pe masura si parte a unor decizii statale privind sanatatea , invatamintul ,vor face parte din aceste noi costuri politice . O noua Europa se naste si noi ca tara (decluparea de iliberalismul atit de invocat , a fost realizata , cei ce au dorit asta au pierdut partida iar natiunea intelege mai bine ca orisicine care este viitorul ) vom face parte din ea . Rezultatele le vom vedea cu totii ,la votul din acest an,la finalul caruia partidul de guvernamint obtine sufragiul majoritatii populatiei . Forta banului isi spune cuvintul si UE devine decidentul absolut pe planeta . Jocul nu este inca incheiat , iar alte surprize vor aparea pina la sfirsitul anului . Necunoscutele- plutesc in aer – dar principala problema o reprezinta alegerile prezidentiale din America si numele noului presedinte ,ba chiar si al vicepresedintelui ,vor fi factorul stabilizator in noua lume ce apare la orizont .

  • „Federalizarea UE este unica solutie de forta…”

   Nu toate statele sunt dispuse să renunțe la o parte și mai mare din suveranitate, iar cei care sunt împotriva federalizării (în primul rând cei care văd în Europa un concurent internațional puternic) vorbesc în primul rând de birocrație. Votarea proiectului de Constituție europeană a arătat puternice rețineri, dar deși o pierdere importantă pentru ambele părți, plecarea Regaturlui Unit din UE deschide perspective favorabile unui grad mai ridicat de integrare.

 7. “ Indivizi de proastă calitate de teapa unor Nicolicea, Iordache, Șerban Nicolae Teodorovici, Chițoiu, europarlamentari precum atât de vocalele și inconsistentele Dăncilă, Grapini. Nicolai, Weber (aceasta din urmă cocoțată azi în funcția de avocat al Poporului), Mircea Diaconu ”

  O listă scurtă, dar COMPLETĂ!

 8. There is no such thing as a free lunch.

  Da, PSD-ALDE-UDMR au facut multe ticalosii , si au luat multe decizii economice stupide in ultimii ani. Dar asta nu inseamna ca automat vor pierde urmatoarele alegeri, ba din contra e foarte probabil sa le castige.

  Si nici nu insemna nu inseamna ca automat ce vrea sa faca UE acum e o idee buna, sau ca asta va impiedeca disolutia UE. Nu imi doresc sa se intample asa ceva , dar ma tem ca daca planul asta chiar se materizalizeaza, chiar la asta va duce (pe termen mediu si in mod indirect).
  UE nu poate platii bani astia pe care vrea sa-i imprumute, decat daca mareste semnificativ taxele. Deja se vobeste de tot felul de taxe aiuristice, care desi insuficiente, nu vor face decat sa puna si mai multe bete in roate unei economii europene tot mai putin competitiva, sufocata de birocratie, taxe mari si descurajarea initiativei private.
  Si nu cred ca se justifica comparatie ce SUA: chiar si pe ei o sa-i loveasca in cele din ca un bumerang chetuielile astea nesabuite – diferenta mare este ca e practic imposibil ca SUA sa se dezintegreze in urma unei crize economice majore, dar UE nu va supravietui.

  Intre timp, PSD va continua oricum cu politica de sabotare a UE, si de subminare unei economii competitive in Romania, dar asta nu insemna ca nu vor sifona cat de mult vor putea din banii care vor veni de la UE, asa cum sifoneaza de ani de zile banii nostri.

 9. Sunt propuneri iar birocratia de la Bruxelles macina incet, prea incet pt urgentele cu care suntem confruntati, de obicei va iesi un compromis care oglindeste interesele celor puternici si mai putin celor vulnerabili si slabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro